Op zaterdag 3 december was er een verplichte voorbereidingsdag in Leuven. We kregen er enkele infosessies die ons wat meer informatie moest geven ivm de buitenlandse reis.
Een hele interessante sessie was 'Onderwijs in intercultureel perspectief'. Deze sessie deed me op een andere manier kijken naar een bepaald land. Zo heb ik bv. ontdekt dat verschillende factoren een bepaald land beïnvloeden.
Zo is er: - de machtsafstand => de hiërarchie tussen de mensen - individualisme <-> collectivisme => de mate waarin een bepaalde bevolkingsgroep samenhangt (wij zijn bv. heel individualistisch) - masculiniteit <-> femininiteit => een 'mannelijk' land zal bv. vooral aandacht schenken aan de personen die het best presteren (vooral in het onderwijs dan), terwijl een 'vrouwelijk' land dat minder zal doen. - de onzekerheidsvermijding => dit is vooral eigen aan België. We willen zodanig alles plannen omdat we heel onzeker zijn over wat er in de toekomst zal gebeuren. We zijn dus stipter, houden van strakke afspraken, willen duidelijke en strakke opdrachten en we hebben natuurlijk ook meer stress. - lange termijndenken => de mate waarin een land dingen onderneemt die op lange termijn vruchten geeft. De Westerse landen hebben dus de neiging om dingen te ondernemen op korte termijn. Zo zullen we sneller lenen en de bankencrisis is hier ook een voorbeeld van een gevolg van korte termijndenken.
De mate waarin deze bovenstaande factoren zich voordoen in een land, bepaalt het karakter van het land. In Gambia is de machtsafstand bv. groter dan in Zweden. Als je dus iets wil bekomen in een school, zal dit in Gambia dus een langere weg moeten afleggen dan in Zweden.
Door deze infosessie heb ik ook leren kijken zonder vooroordelen. Of in ieder geval met minder vooroordelen dan voordien. Afrika bestaat dus niet enkel en alleen uit hutjes --> surprise!!!!
Een grote conclusie en tip die ik hieruit wil meegeven. Kijk niet altijd vanuit je eigen standpunt naar een ander land of de cultuur die er heerst. Ons standpunt is niet altijd het juiste en het beste standpunt omdat wij in een westers land leven.
Neem je eigen land eens onder de loep en vergelijk het eens met andere landen. Deze sites kunnen zinvol en nuttig zijn hierbij: www.gapminder.org/world www.wordmapper.org
Op de bovenste site kan je bv. de prijs, de kwaliteit, de hoeveelheid kinderen van en in het onderwijs van Gambia vergelijken met dat van België. Eens interessant om te zien. Als je eens wat rondkijkt op de site en eens wat vergelijkt, zal je merken dat je vooroordelen niet altijd kloppen met de realiteit. Probeer maar eens.