Ik ben Verhelst Rony
Ik ben een man en woon in Dendermonde (Belgie) en mijn beroep is Constructie lasser.
Ik ben geboren op 16/05/1969 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Dit is het Blog van mijn overleden vader Verhelst Albert wat ik nu verder zet ...
Een van de eerste spoorwegen was in 1837 de lijn Mechelen - Dendermonde, de stoommachine van de eerste trein die het station binnenliep werd gedoopt met de naam "Ros Beiaard", voor die gelegenheid is toen ook het echte Ros van stal gehaald. Het station overleefde W.O. I, maar in mei 1940 werd het evenwel in de as gelegd.
Op perron 2 wacht de rechtstreekse trein naar Gent terwijl de reizigers poseren aan de burelen van stationoverste.
Prachtig gezicht op het houten station van Dendermonde waar rond 1900 een hele reeks treinen aan de perrons op hun vertrek wachten.
Nadat in 1940 het houten station op bevel van de stationchef in brand was gestoken, liet de Duitse overheid een nieuw station optrekken. Deze foto geeft een goed beeld van de stijlvolle en sobere realisatie, die inmiddels als monument is beschermd.
Samen met het houten stationsgebouw werd rond 1880 ook een houten arsenaal en een goederenloods gebouwd. Dit gebeurde omdat binnen de 'limieten' van de vestingstad, er enkel houten gebouwen mochten worden gezet, zodat deze in oorlogstijd snel gesloopt konden worden.
De achterzijde van het riante station van de "Chemin de fer de Dendre et Waes" op de Bruynkaai, gebouwd rond 1854 op de privaatlijn Dendermonde - Lokeren. Deze lijn is later overgenomen door de N.M.B.S. Het gebouw verdween bij het aanleggen van de Noordlaan.
Brusselsestraat ter hoogte van het Heldenplein, gezicht in de richting van het station. Verderop rechts ligt de Molenberg.
Brusselsestraat ter hoogte van het Heldenplein, gezicht in de richting van de Grote Markt.
Brusselsestraat richting station, tussen de twee huizen links met puntgevel en het witte huis met lantaarn aan de voorgevel loopt het Hoornstraatje, dit sluit verder aan met de Nieuwstraat (Oude Vest). Rechts voor het huis met tapgevel zien we de Sint-Rochusstraat.
We kijken in de richting van de Grote Markt ter hoogte van de Zwyvekekerk (St-Gillis binnen). Het zwarte uithangbord (rechts) was fotograaf A. De Gendt.
Zoals andere omliggende gemeenten, werd Dendermonde geregeld geteisterd door overstromingen. Bij de hoge waterstand van 21 maart 1961 liep het water over de sluizen van de Dender. Het torentje van de sluis staat er nu nog steeds op de parking naast de Schelde, daar het nooit verplaatst werd is het een goed orientatiepunt.
Het Museum was aanvankelijk bedoeld als Vleeshalle, later werd er de Lakenhalle en het Schepenhuis in ondergebracht, de rococotrap aan de voorgevel werd in 1771 aangebouwd en in 1898 is deze weer verwijderd. Het is een der weinige historische gebouwen die gespaard bleven in W.O. I.
Hier werden ook de eerste lessen van de pas opgerichte Muziekschool gegeven van 1875 tot 1899, later werd deze zaal ingericht als Museum.
Een eerste Museum was ingericht in het stadhuis, in 1899 werden de verzamelingen overgebracht naar de eerste verdieping van de vroegere Vleeshalle.
Na de vernieuwing van de noordergevel werd in W.O. I de aanpalende huizenrij totaal vernield door Duitse beschietingen en brandstichtingen, alsook het toenmalige Justitiepaleis.
Op de foto onder zien we de westelijke gevel van het Museum, deze is praktisch intact gebleven de noordelijke daarentegen is in 1889 grotendeels vernieuwd.