Ik ben Verhelst Rony
Ik ben een man en woon in Dendermonde (Belgie) en mijn beroep is Constructie lasser.
Ik ben geboren op 16/05/1969 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Dit is het Blog van mijn overleden vader Verhelst Albert wat ik nu verder zet ...
Brusselse Poort in de dertiende eeuw, vernield tijdens het beleg door de Prins van Parma.
De aflossing van de wacht aan de Brusselse Poort bracht steeds een aantal kijklustigen op de been. Achter de soldaten, de twee wachthuizen waartussen doorgang was naar de ophaalbrug over de binnenforten.
Dendermonde was een garnizoenstad omgord door vestingen. Rechts ligt de eerste ophaalbrug over de buitenforten, links over de binnenforten de nog bestaande stadspoort uit de Hollandse tijd (1882). Een gdeelte van de forten vooraan verdween 1909 alsook de eerste ophaalbrug.
Een venter heeft bij de inkom van de stad zijn koopwaar op een kruiwagen uitgestald en wil zo aan de kost komen. De officier te paard bewaakt plichtsbewust de toegang tot de stad.
Oude Vest gezien vanaf de Brusselsestraat, op de achtergrond ter hoogte van de Lindanusstraat ligt de Palingbrug of Houten Brug, ook wel 't Klein Brugsken genoemd.
De typische volkswijk met links van het kanaal de Nieuwstraat en rechts de Oude Vest. (zicht vanaf de Brusselsestraat)
Oude Vest zoals het er uitzag tot het jaar 50 van vorige eeuw, op de achtergrond de Brusselsestraat, links van het kanaal de Oude Vest en rechts de Nieuwstraat deze laatste komt via het Hoornstraatje in de Brusselsestraat terecht.
We kijken hier in de richting van de Brusselsestraat, aan de linker kant de Oude Vest en rechts de Nieuwstraat. Deze foto werd genomen in de tweede helft van de jaren 40 vorige eeuw, de plannen om deze waterloop te dempen werden toen concreter.
Aan het einde ging de Oude Vest over in Mechelsestraat deze maakte een bocht in de richting van de Mechelse Poort. Achteraan de waterloop zien we vaag het sas dat doorgang geeft tot de Schelde.
De Steenpoort of Gentse Poort, Tweemaal vernield tijdens de oorlogen tussen Dendermonde en Gent, heropgebouwd door Philips De Stoute in de veertiende eeuw.
Op de plaats van de Steenpoort, afgebroken in 1782 onder Jozef II, werd onder Willem I in 1824 de Gentse of Appelse Poort gebouwd.
Links merk je de buitenpoort met ophaalbrug en in het midden de binnenpoort, na de brug over de buitenforten volgde een kromming om de vijandelijke ruiterij te hinderen bij het chargeren.
Een gezicht op het bolwerk met schietgaten, ophaalbrug en dijken.
In augustus-september 1914 werd door het Belgisch Leger het monumentale hoofdgestel van de Gentse binnenpoort weggebroken, omdat de gebarsten bovenbouw gevaar had kunnen opleveren voor zware konvooien met oorlogsmateriaal. Het stadsbestuur liet de resten van de poort in 1916 totaal slopen. Links en rechts van de weg naar Appels werden de landerijen van het Krijgem omgevormd tot eenvoudige vliegvelden. ___________________________________________________
Voorbij de Donkstraat lag de "Helleput", waarover verscheidene sagen in omloop waren, onder andere : Een koster van de O.L. Vrouwekerk ging voor de middernachtmis van Kerstmis een ongewijde klok luiden, een zwarte hond was hem ongemerkt gevolgd tot op de toren, daar werd de hond plots een duivel die in een gloed van solfer en vuur met de klok wegvloog en deze in de Helleput wierp. 's Anderendaags vond men de koster verhangen op de plaats waar de klok had gehangen. Om middernacht komt er een siddering over het water van de Helleput en hoort men diep klagende geluiden opstijgen. Rond de O.L. Vrouwekerk loopt dan een zwarte hond, "Kledde", met slepende ketenen en teistert wie nog buitenloopt. Ouderen vertelden zulke verhalen door, ik weet niet of ze er zelf in geloofden.
In de tiende eeuw werd op de plaats van het huidige Justitiepaleis een burcht gebouwd door de Vrijheren.
Op de zelfde plaats werd later een citadel opgetrokken (ca 1590), men noemde deze het "Niew Kasteel" of het "Spaans Kasteel".
Na het Spaans Kasteel werd hier het Leenhof en de Hoofdschepenbank van Dendermonde gevestigd. In 1660 werden deze gebouwen ingenomen door de Karmelieten en later in 1797 omgevormd tot de "Tempel der Rede". In de kloostergebouwen vond de Academie voor Schone Kunsten onderdak, de kloostercellen deden dienst als gevangenis, alsook voor opslag van wapens. Achter het muurtje naast de deur van het depot ligt de Visgracht, een overblijfsel van de vroegere Dender. Dit is een van de laatste foto's die genomen werden van het toenmalige Justitiepaleis met neoklassieke gevel (ca 1885).
Gerechtshof en militair depot, meer gelijkend op een kerk dan op een burgerlijk gebouw, de voorgevel in neogotische stijl heeft een uitspringend gedeelte. In de eerste Wereldoorlog werd het hele gebouw met de grond gelijk gemaakt door duitse beschietingen, later in 1927 is het huidige Justitiepalijs opgetrokken. Merk op dat de Visgracht hier reeds verdwenen was (ca1900).
Een der voornaamste straten van Dendermonde, waar iedere maandagmorgen enkele honderden stuks vee werden verkocht. Vroegere namen voor deze straat waren : Veemarkt, Kauwenberg, Savaanstraat maar sinds 1930 werd de straat Emiel Van Winckellaan genoemd.