Ik ben Verhelst Rony
Ik ben een man en woon in Dendermonde (Belgie) en mijn beroep is Constructie lasser.
Ik ben geboren op 16/05/1969 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Dit is het Blog van mijn overleden vader Verhelst Albert wat ik nu verder zet ...
De Kapucienen hadden zich in 1596 te Dendermonde op de Korenaard gevestigd, in 1626 bouwden ze er een kerk, deze werd ingewijd in 1629. De Kapucienenkerk is in 1901 verdwenen en vervangen door St.- Pieters en Pauluskerk (Paterskerk op de Vlasmarkt). Tot over enkele jaren terug spraken oudere mensen nog van bij de kapucienen naar de mis gaan.
Het College was gelegen op de hoek van de Ridderstraat en de Beestenmarkt (E Van Winckellaan) tot aan het Guldenhoofdstraatje.
Het gedeelte in de Ridderstraat werd in 1860 door het Bisdom verkocht aan het stadsbestuur, de stad richte er vanaf 1861 een neutrale
stadsmiddelbare school in en op de tweede verdieping de tekenacademie.
het gebouw was in de eerste wereldoorlog zwaar beschadigd en werd gesloopt, het huidige gebouw van de vakschool V.T.I. aan de E. Van Winckellaan staat gedeeltelijk op de gronden van het toenmalige College.
De bekende volksfiguur Peke Rammekeszand alias Peterus Alexander (1849-1924), zoals hij ooit door een fotograaf vereeuwigd werd. Hij was een simpele ziel die aan de kost kwam door te leuren met wit zand en boodschappen doen.
Peke was een grote, stevige kerel met een karakteristieke kop, op zon-en weekdagen eender gekleed in een versleten jas en broek, op zijn houten blokken en een roodwit gebolde zakdoek over zijn muts of om zijn hals geknoopt. Als eeuwige vrijgezel verbleef Peke bij "Ons Nette" zijn zuster in de Nieuwstraat, langs het Vestje, hij liep zonder ooit maar één etmaal over te slaan, de stad en omgeving af, in elk deurgat roepend "Raaa, niks vandoen?".
Een van de echte volksbuurten, bekend om zijn rijen arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hier en langsheen de Oude Vest speelde zich een belangrijk hoofdstuk van het lokale volksleven af. De twee straatbeliuken van de molenberg (molenstraat) werden opgericht voor de arbeiders van de textielfabriek Gorus-De Block. Achteraan de doodlopende straat bevonden zich enkele openbare toiletten.
Rond de stad werden er vanaf 1916 honderden houten noodwoningen opgetrokken, op het vroegere oefenplein van het leger (Bastion 8) bouwde men tientallen houten huizen voorzien van enkele openbare toiletten, de noodwoningen verdwenen pas in de jaren tachtig.
Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten eigenaars van volledig afgebrande woningen nieuwe houten noodwoningen bouwen. Tussen het zo goed mogelijk opgeruimde oorlogspuin in de Kerkstraat verrees ca. 1917 deze noodwoning, die tevens dienst deed als winkel.