TipiTime
Inhoud blog
  • Munro - Kampvuur
  • Highland Games - Thunder in the Glen
  • Kletsnatte Munro - Heerlijke Kreeft
  • Old Man of Stoer - Stormnacht
  • Ullapool
    Zoeken in blog

    07-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Munro - Kampvuur

    28 augustus Glenmore Lodge

    Zon, vandaag wandelen we naar een 810 meter hoge top. De paarse heide, de schuilhut zijn toppers. In het logboek lezen dat hier ooit 10 mensen sliepen met stormweer!

    29 augustus Cairngorm National Park

    De zon is weer van de partij. We beklimmen de 1245 m hoge Cairngorm piek, boven hebben we een zicht op de 5 hoogste pieken van Schotland. Eindelijk, na 3 pogingen is onze eerste Munro bedwongen (berg boven 3000 voet).

    31 augustus Crathie

    We landen in de prachtige Monadhliath Mountains, stoken een kampvuurke aan een loch en voelen ons de koning te rijk. Het is als een beetje aan als afscheid nemen !

    1 september Dalwhinny

    We rijden door een heuvelachtig landschap, door een zee van wuivende gerstvelden.

    1 van de whisky stokerijen die we bezoeken. Onze gids is een grappige Schot.

    We leren weer wat bij : voor 1 liter whisky heb je meer dan 2 kg gerst nodig en12 liter water .

    3 september Tony

    In de Tesco supermarkt ontmoeten we Tony. Hij vertelt ons dat hij de kleinste distilleerderij van Schotland heeft (en niet Edradour, zoals in de boekskes staat). Hij nodigt ons uit om te komen proeven. Dit laten we niet aan onze neus voorbij gaan
    Tony is ingenieur van opleiding, werkte in de informaticasector en is 3 jaar geleden met een paar vrienden, na een whisky proeverij, een eigen microdistilleerderij begonnen. (wat we zelf doen doen we beter!) Vorige week bottelde hij zijn eerste 'Scottish whisky' (3 jaar gerijpt op eiken vaten).

    We proeven een heel bijzonder drankje, gerijpt op een walnoten vat …. heerlijk, maar geen whisky.

    5 september richting Newcastle

    We bezoeken op onze terugrit nog enkele kastelen en abdijen van onze veelvuldig gebruikte 'Historic Scotland' pas. Pareltjes van middeleeuwse bouwkunst, rijk aan geschiedenis!



































    07-09-2016, 23:47 Geschreven door joslief  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Highland Games - Thunder in the Glen


    Nog vlug een blitzverslag van onze laatste 2 weken Schotland

    20 augustus Helmsdale

    Yes Highland Games, dus hier blijven we hangen!

    Om 10 uur 's morgens wordt alles in 'gang geblazen' met een stoet door het dorp van doedelzak spelers.

    Geblokte, gerokte Schotten, gooien met gewichten van 25 kg en meer, en met bomen.

    Ferm om af te zien, volgens Hans is vorig jaar het 1000 jaar oude record gesneuveld.

    Het vrouwelijk schoon danst met sierlijke beentjes, doedelzakspelers 'blazen' solo, ingetogen op een podium, voor een jury.

    Later op de avond zien we dat de gerokte schotten ook goed kunnen swingen.

    22 augustus Little Ferry

    Vroeger was hier een overzet, onze Tipi staat op de steiger. De vogels, de vissen en de zeehondjes zijn van de partij! Je went er niet aan, het blijft telkens weer ontroeren!

    25 augustus Craigellachie

    Na tal van 'Whisky Distilleries' te hebben bezocht, willen we ook wel eens zien hoe de tonnen worden aangevoerd.

    In 'Speyside Cooperage' worden sinds 1947 whiskyvaten geproduceerd. Een opleiding duurt 4 jaar!

    Hier worden tonnen gemaakt en hersteld, na transport van Amerika (US whisky), Portugal (Porto) of Spanje (Sherry). Het zijn de best betaalde werkkrachten van de hele whisky industrie. Ze worden per stuk betaald en werken 9 h per dag! Hier kan ik een hele dag naar kijken. Niet te schatten!

    27 augustus Grantown-on-Spey

    'By accident' zoals een Schot het mooi wist te omschrijven, belanden we hier! Vandaag passeren hier 5000 Harley's, een jaarlijks evenement 'Thunder in the Glen'. Donder was er, toen zoveel pk's door de straten scheurden. Reden genoeg om een dag te blijven hangen.

























    07-09-2016, 23:43 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kletsnatte Munro - Heerlijke Kreeft

    13 augustus Ben Hope

    Vandaag gaan we weer eens proberen een Munro op ons palmares te krijgen! (bergen boven 3000 voet, Schotland telt er 282, velen maken er een sport van ze allemaal te beklimmen)

    De Ben Hope lonkt, het weer is niet echt wat we zouden willen, maar het is droog.

    Vele Munros hebben geen echte wandelwegen, maar je merkt wel waar de mensen omhoog stappen. We trotseren eerst een steil stuk naast de rivier met veel watervallen. De grond is verzadigd van de vele regen. We zakken tot onze enkels in de peat (turf). Soms stappen we stroomopwaarts door kleine bijriviertjes.

    Ondertussen is het gaan miezeren, maar we hebben onze regenkleding aan. We stappen een uur verder omhoog. De lucht trekt volledig dicht; mist, regen en wind zijn weer van de partij. We trotseren de natuurelementen en zien dan het koppel dat 1 uur voor ons vertrok in de verte terug komen. We vragen hoe ver ze zijn geraakt: tot 600 meter hoogte. Wij zijn nu op 500 meter.

    De oude wijze Man van 76 die alle Munros al 10 maal heeft bedwongen, raadt ons af om verder te gaan. De wind op de kam is zo sterk dat je niet op je benen kan blijven staan!

    Er zit niks anders op dan op onze stappen terug te keren en dat is niet simpel. Het wegje of wat er voor door gaat is ondertussen in een riviertje veranderd. Soms op handen en voeten en kleddernat bereiken we ons schuilhut.

    Skerray


     Om 3 uur na de noen klaart het toch nog op. We landen in Skerray aan zee en eten buiten. Een vrouw uit de buurt komt 'burten'; ze noemt Jos 'My Son'. We krijgen worteltjes uit haar tuin.

    In het bouwvallige barrakje aan zee heeft een kunstenares schilderijtjes opgehangen!

    14 augustus Thurso

    Zon! Amaai dat doet deugd. Aan de vissershaven zien we steenkappers aan het werk. Het is een groep (veel vrijwilligers) die de traditionele 'dry wall' techniek (het los stapelen van stenen, zonder specie, die de tand des tijds doorstaan) in ere willen herstellen. Ze maken een zitbank met flagstones (grote platte stenen, die lokaal gedolven worden en ooit wereldwijd verscheept werden. Na de opkomst van beton, stortte de handel in mekaar).

    We slenteren door het stadje, doen boodschappen en wandelen langs de zee. Als we in de late middag terug komen is de zitbank klaar. Heel verwonderd komen we het kunstwerk bewonderen. De steenkappers staan ons graag te woord en één van de steenkappers geeft ons een kalender met foto's van verschillende van hun projekten. Ik geef hem een kus.

    Thurso, tof we blijven nog een dag!

    16 augustus

    De Zon wekt ons en ik waag een plonsje in zee; Jos volgt koud maar das niets nieuw. De koude douche aan de toilet blok is ook efkes de tandjes opeen zetten!

    Maar dan volgt een lekker ontbijt! En een stralende zonnige dag.

    De meeste kleine haventjes zoals Castlehill zijn hier helemaal opgetrokken uit flagstone. Prachtig na al die jaren nog altijd bestand tegen het geweld van de zee.

    15 augustus Dunnet Head

    Het meest noordelijke punt van onze reis. Een schrale rots, een vuurtoren en restanten van militaire aanwezigheid (radarinstallaties van WO II).

    Een zeldzame, mooie zonsondergang.

    's Morgens op de top een mooi 360° zicht.

    John o' Groats (genoemd naar een ondernemende Nederlander Jan de Groot die hier begin 16de eeuw een veerdienst op de Orkney eilanden onderhield) is nu een toeristenval met veel winkeltjes vol met prullaria.

    In Duncansby Head wandelen op de kliffen waar we een opeenvolging van vrijstaande hoge rotspunten in zee bewonderen. Het gebrul vanuit de diepte, dat we eerst aan de jagende wind toeschreven, bleek later een grote kolonie zeehonden te zijn.

    16 augustus Skirza

    Ook een piepklein flagstone haventje, waar we met wat moeite onze Tipi parkeren, buiten eten op een natuurstenen 'flagstone' tafeltje en gefascineerd de zee zien opkomen. 's Avonds worden we verrast door de bewoners van 1 van de 2 huizen die hier in de buurt staan. Ze nodigen ons thuis uit voor de koffie.

    Lieve mensen zetten ons in de salon met grote ramen met zicht op de baai. De volle maan schijnt over de zee. Idyllisch mooi. Er volgt een levendig gesprek, veel toeristen zien ze hier duidelijk niet. Bij het afscheid overhandigt onze gastheer ons een ingelijste foto van de Duclansby Pieken. We kunnen dit niet aannemen. Maar weigeren is niet aan de orde! Schotten niet te schatten!

    17 augustus Whaligoe

    Hier in de buurt staat alles in het teken van de haring. Van 1820 leefden heel veel mensen van de haringvangst. Vrouwen maakten ze schoon en pekelden ze in houten tonnen. De mannen zaten op zee. In Whaligoe stappen we de 376 trappen langs de steile rotsen omlaag waarlangs de vrouwen in manden de haring omhoog brachten. In het Museum in Lybster zien we dat het een hard leven was 7 op 7 de hele dag vis schoon maken in de kou. De verweerde gezichten op het filmmateriaal geven je een duidelijk beeld wat dat inhield.

    18 augustus Latheronweel

    Weer een prachtig flagstone vissershaventje. We gaan eens kennismaken met de enige kleine boot dat het haventje rijk is ;vader en zoon vertellen ons dat hier de film is opgenomen van de 'Silver Darlings', daar bedoelen ze dus de haring mee. Na de overbevissing is de vangst op haring sterk teruggelopen. Maar de vader vertelt dat hij hier al 50 jaar vist.

    Nu plaatst hij fuiken voor kreeft. Ze vertrekken rond 10 uur en denken rond 2 uur terug te zijn.

    Rond 2h30 zien we het piepkleine bootje afkomen en ja ze hebben kreeft gevangen.

    Of we mee willen op zee om naar de fuiken te gaan. Dat moeten ze mij geen 2 keer vragen. Ik vergeet zelfs mijn kodak in allerijl zitten we al in de boot voor hun vraag koud is. Aan de fuiken mogen twee kreeften kiezen en wij pakken natuurlijk de niet te kleinste. We tuffen terug met 2 grote kreeften; 2 krabben krijgen we gratis bij.

    De prijs voor dit alles komt op 15 £. Ik geef er 20, de vader zegt das te veel, ik zeg dat juist. Hij lacht en overhandigt ons een emmer vol verse schaaldieren. Ik geef hem een kus.

    Ik start met een kookmarathon: de kreeften en Krabben moeten 1 voor 1 in mijn grootste pot. Jos snijdt de look en de ajuin. Ik maakt van de donkerblauwe kreeften rode, de krabben volgen!

    Uren laten met de nodige glaasjes wijn genieten we aan ons godenmaal. Vers uit zee, superlekker !

    2 dagen kreeft en krab! Zoveel je lust. Ne mens zou voor minder het schotse weer trotseren!































    02-09-2016, 00:00 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Old Man of Stoer - Stormnacht

    4 augustus Sutherland

    Gisteravond landden we in Sutherland en sliepen aan ons eerste mooie roze strand, met speciale buren. Een Duitse vrouw met haar border collie (13 jaar en doof), een Frans koppel in hun stationwagen, en ja hoor 's avonds gaan er stippen onder de wielen. In Inverkirkairg stappen we naar een grote waterval, steil, modderig, maar dat kennen we onderhand. De natuur in Sutherland is mooi minder bomen en dus meer verre uitzichten, het minst bevolkte deel van Europa.


    5 augustus Stoer

    't Is droog en we zien zelfs de zon een beetje en stappen langs de cliffs naar de 'The Old Man of Stoer'. Een alleenstaande rots in zee, een geliefde plek voor muurklimmers. Prachtig om af te zien, hoe de kleine mensjes zich omhoog werken tot de top. De walvisspotters vertellen ons dat je hier regelmatig walvissen, dolfijnen en soms orka's ziet. Wij zien alleen zeehondjes en dolfijnen en zijn weeral heel blij.

    6 augustus Drumbeg

    De parking waar we gisteravond landen is wondermooi we hebben een uitzicht op 29 eilandjes. De weg door dit bijna onbewoond gebied is schitterend, wel smal en steil; één passage van 25 %.

    7 augustus Tarbet

    Gisteravond zochten we een beschut plekje. De walvisspotters hadden ons gewaarschuwd. Het kleine haventje van Tarbet ligt achter hoge rotsen, maar de boot naar Handa eiland vaart helaas 2 dagen niet uit, jammer dit stond op ons verlanglijstje: het eiland is onbewoond en is een groot vogelreservaat. Dus gaan we lekker eten in het havenrestaurantje.

    's Nachts wakkert de wind aan. Onze Tipi staat de hele nacht de dansen, we beleven een slapeloze nacht. Ik ben bang dat ons beestje zal omwaaien. Jos zet hem met zijn neus in de wind, meer kunnen we niet doen.

    We trekken een stukje het binnenland in. De storm van deze nacht heeft heel wat ravage aangericht er is zelfs een boorplatform op zijn kant gegaan. Op sommige bergtoppen is er een wind kracht van 117 mph gemeten (187 km/h).


    8 augustus Falls of Shin

    Toevallig vinden we een plekje voor de nacht aan de Shin rivier, op wandelafstand naar de waterval. Maar deze is wel een heel bijzondere. Hier springen zalmen 2 a 3 meter omhoog tot ze boven de waterval hun weg vervolgen. Ongelooflijk dit heb ik nog nooit van zo dichtbij gezien. We blijven er 2 uur kijken met grote ogen, zien zeker 200 zalmen een poging wagen. Een 30 tal halen de bovenkant waar ze snel hun weg stroomopwaarts verderzetten. De toeschouwers geven een applaus als er weer een zalm de waterval met succes trotseert. Plezant. In het Museum iets verder leren we veel over de zalmen en hun oerinstinct om weer naar hun paaiplaats terug te keren. Na veel documentatie en filmmateriaal zegt de gids dat er meer vragen zullen blijven dat antwoorden over het gedrag van de zalm.

    's Avonds, in de buurt van Loch Stack aan een riviertje, in North West Sutherland stappen er 8 herten langs de camper. Ze blijven een tijdje staan grazen; we kunnen onze ogen niet geloven zo vlak bij, zo mooi! We blijven in het donker door de ramen turen en voelen ons als kinderen zo blij.

    Het is koud, op de toppen boven de 1000 meter viel er deze nacht sneeuw! De wind blaast nog fel, maar is toch afgezwakt tot 60 km per uur. Gelukkig hebben we een warm huisje!

    10 augustus Balchrick

    De kustweg naar het noordwesten is fabelachtig mooi; een klein wit weggetje (op de kaart) is het enige wat hier in het hele gebied te vinden is, de rest is een ruige brute kust.

    In Balchrik houdt de weg op. Sandwood Beach ligt zo'n 8 km verder. We stappen langs een rivier , over turfvelden, passeren hoge duinen en eindelijk zien we een machtig mooie brute zee, met zeker 5 schuim brekers van golven na elkaar. Speciaal gevoel, dit schouwspel dat alleen te voet bereikbaar is!

    12 augustus Tongue

    We volgen een stukje de 500 Miles route en dat merken we: druk. Maar we hebben diesel nodig en geloof me, de tankstations zijn hier dun bezaaid.

    We hebben geluk: in Tongue is er juist brandstof geleverd en het is file aan het éne pompke dat 1 uur geleden nog droog stond..We draaien terug de bergen in Kyle of Tongue. De enige weg naar, Altnahara de charme van de eenvoud, ver weg van het tourisme en de drukte. Het piepkleine dorpje bestaat uit houten huisjes en een oud schoolgebouwtje! We slapen op de parking van de Ben Hope. Tegen de avond slenteren er weer herten rond ons huisje. Prachtig en nee het went nooit, 't is telkens een gevoel van euforie!



































    02-09-2016, 00:00 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ullapool

    31 Juli Firemore

    We slapen op een schiereiland aan Loch Ewe, 5 £. Overal staan er campers, er is een zee van ruimte, en we voelen ons verwend. We genieten van het avondrood en blijven binnen voor de Midges.

    Loch Ewe, een 16 km lange baai met diep water. Tijdens WO II werden hier grote konvooien schepen verzameld, die onder militaire begeleiding, via de Noordpool goederen naar Rusland (Moermansk) transporteerden. Door het Noordpoolijs waren de schepen gedwongen redelijk dicht bij de kust van het door de Duitsers bezette Noorwegen te varen waar de Duitse marinevaartuigen, duikboten en bommenwerpers ze lagen op te wachten. Vele schepen werden gekelderd tijdens de barre tocht. In totaal vertrokken van hier 78 konvooien (waaronder 1 Belgisch schip : Ville d'Anvers)

    In Cove bezoeken we de resten van een complex van bunkers met afweergeschut.

    Via Little Loch Broom rijden we landinwaarts naar Corrieshalloch Gorge, een smalle canyon met een 100 m hoge waterval. De diepe kloof ontstond niet door de smalle rivier, maar door grote waterafvoer tijdens de ijstijd.


    2 augustus Ullapool


    Where the mountains meet the ocean!

    Tijd voor een uitgebreide stop. We parkeren ons op een schoon plekje aan het zeegat op de camping en blijven er 2 dagen hangen.

    Van hier vertrekken de veerboten naar de Buiten Hebriden.

    Hier doen we onze was

    We eten buiten

    We gaan zwemmen, jaja en dat doe je ons niet na!

    We krijgen oude afgedankte houten roeispanen van een visser. Dus die moeten op het dak

    We boeken onze terugvaart naar België, met pijn in ons hart! September

    We gaan de stad in en vinden een pub met een Jamsessie
































    21-08-2016, 11:29 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wester Ross en Knikkende Knieën

    27 Juli 2016 Applecross

    Het eerste schiereiland van de 'Wester Ross' streek, volgens de meeste wandelaars, het mooiste gebied van Schotland en ja wij verliezen er ook ons hart.

    De enige weg door het schiereiland, was vroeger een pad voor muilezels en werd verhard in 1975 (de bevoorrading gebeurde tot dan per boot).

    Al snel krijg ik de stuipen op het lijf. Ik dacht dat ik al alles had meegemaakt hier, nee dus.

    De weg door de bergen is steil, zeer smal met stukken van 25 %. Gelukkig zijn er hier en daar 'passing places', waar je induikt als je een tegenligger ziet (wat niet evident is op dit bochtig parcours). Het uitzicht is mooi, maar beperkt zich al snel tot een 10 tal meter (we rijden in de wolken), op 630 meter dalen we af naar het dorpje Applecross. We eten er duivenborstjes in het enige restaurantje; lekker, ik voel mijn hartslag weer normaal worden. Hier staan een paar huisjes. In het museum leren we dat het dorp pas in 1955 aangesloten werd op het elektriciteitsnetwerk; het veranderde de mensen hun leven (koelkasten, TV's, ovens, wasmachines werden massaal met kleine bootjes ingevoerd). De enige weg verder is langs de kust. Schilderachtig mooi, desolaat bijna geen huizen . De drukte van Skye is hier ver weg. Onderweg kopen we zalm, gerookt boven turf, besprenkeld met Whisky. De smaak dat kan ik hier niet beschrijven maar geloof me die is niet te vergelijken met onze gerookte zalm!


    28 Juli 2016 Wester Ross

    't Is droog en de zon doet moeite. Dus trekken we onze wandelschoenen aan. Jos heeft een route uitgestippeld van 16 km. Langs de rivier omhoog, die telkens weer voor nieuwe kreaties zorgt van watervallen. Hier leven nog edelherten, wilde geiten, wilde katten. De slechtvalk, steenarenden.

    Mensen zien we niet. Of toch wel: Ruben en Greg die werken voor 'National Trust', en leggen wandelwegjes aan, maken de bergen begaanbaar. Als je een rivier door moet leggen zij daar op de juiste plaast stenen, als je een moeras doorgaat liggen er stapstenen. Mensen naar mijn hart ik; heb al mijn hele Schotlandreis afgevraagd: wie maakt deze bergwegen. Awel nu weet ik het, en ja alles met de hand. De grote keien rollen ze, kleine keien halen ze met een plastic mand uit de rivier. Zwaar labeur!

    Ik vraag Ruben, de grappenmaker: “Hoe hou je dat vol ?”

    Ik voel even aan zijn rug, hij geeft me een kus en zegt: “Ik ben van de Mackay Clan, een echte schotse hooglander”.

    Ik vraag nog efkes door, “en als het nu regent”. “Dan worden we nat.”

    “En als het sneeuwt?”

    “Dat willen we niet, dan kunnen we niet werken, en dat krijgen we geen geld.”

    Afijn we zitten hier dus niet in België !

    Wester Ross

    Gisteren, tegen avond landen we aan een zoetwater meer. Bezweet, moe van onze bergtocht. Het water is zo dichtbij en lonkt, dus ja ik kom. Jos zet ons warm water op ik ga het turf meer in. Koud Heel koud mijn armen en benen kleuren amber, heel schoon. Jos volgt, niet te geloven! We genieten van ons 11 liter warm water, douchen naast de camper en duiken in onze warme trainingspakken, fris beginnen we aan ons avondmaal.


    29 Juli Beinn Eighe

    De Mountain Trail staat vandaag op ons programma: 560 meter omhoog. Steil over de rotsen waar we de weg moeten zoeken. Langs steile afgronden, gevaarlijk, we zijn voorzichtig. De uitzichten zijn magisch mooi. Onderweg ontmoeten we 2 Denen met hoogtevrees, we sleuren ze mee omhoog. Ze zijn veel jonger dan wij, maar zijn bang. Boven omarmen we mekaar, zij zegt dank je. Ik zeg, you did it. We maken fotokes van mekaar. Na het hoogtemeer dalen we door een stukje Woodland met Schotse Pine , ze kunnen 600 jaar worden. Ooit werden ze massaal gekapt en vervangen door uitheemse soorten. Jammer, nu zijn ze volop bezig met een heraanplant.

    Met knikkende knieën komen we weer thuis. Iets verder trakteren we ons op een verwenkoffie aan een oud statig jachthuis, nu uitgebaat als hotel. We voelen ons eventjes aristocraten.

    30 Juli RedPoint

    We landen tussen de schapen en stappen tussen de koeien en stieren naar het strand. Mooi, ik pak een steen mee, die zal er nog wel bij kunnen.































    19-08-2016, 18:24 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    06-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dino-poten en Magische Poeltjes

    24 juli Staffin Bay


    De bergkammen van Trotternish geven je een beetje een Mohair Cliff gevoel hier willen we niet weg. Het is nog vroeg in de middag maar toch blijven we. De plek is magisch mooi.

    Na een recente storm, zijn er afdrukken van dinosaurussen ontdekt. Jos vindt ze via zijn Maps.me app (op een andere lokatie dan het infobord aangeeft). Krunkeltjes op de rotsen gaan niet aan mijn oog voorbij: dat wordt ons voorgerecht.

    We spotten 2 Golden Eagles die over de hoge kliffen zeilen.Prachtig om zien! We kunnen in de verrekijker hun mooi verenkleed waarnemen met hun lange pennen als vingers aan de vleugelpunten.

    Het is moeilijk afscheid nemen van deze mooie baai waar we ons thuisvoelen.

    Als we de westkust volgen bieden de rotsen nog een bijzonder spektakel :Kilt Rock, Lealt Falls, Old Man of Storr.


    25 juli Portree


    Het grootste dorp (stad) van Skye. Hier vinden we eindelijk een (mini)supermarkt. Onze koelkast zit weer vol. We laten ons verleiden door het 'Taste of India' restaurant en vallen later in de juiste Pub binnen in de haven. Hier is Gert jarig; hij wordt 65 en we krijgen een sociale sfeer kado en taart bij onze Guinness .


    26 juli Fairy Pools


    Op aanraden van een gast uit Londen zoeken we naar de Fairy Pools. De rivier die van de bergen, via verschillende watervallen, stroomt. Hier en daar ontstaan poeltjes en wel heel bijzondere. Sommige verdwijnen onder de grond en komen dan borrelend in een volgend poeltje weer omhoog Grappig. Betoverend

    Na 10 dagen verlaten we Skye, mooi wel druk zeker op de toeristische plekjes, maar die weten we gelukkig vlotjes te omzeilen. Fietsers en stappers vertelden ons dat het vaak moeilijk is om een plek te vinden om te overnachten. Bijna alles volzet!

    Voor we onze weg verder zetten blijven we lang hangen in een gezellige Lodge; we checken onze mails. Het doet altijd zo'n deugd om iets van het thuisfront te horen.

    Van de vakantie foto's van Wim en Hanne kijk ik de verf! Prachtig mijn kleine schattebollen in de bomen. Hans met Sarah zitten in de Provence tussen de blauwe lavendel met de kids. Het kliekje van Sem achter het grasmachien in onze tuin tovert een big smile op ons gezicht !































    06-08-2016, 13:36 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skye met Highlanders!

    12 Juli Fort George


    Het fort werd door de Engelsen gebouwd na de laatste opstand van de Schotse Jacobieten (1746). Samen met Fort William in het westen en Fort Augustus moest elke mogelijke opstand in de kiem gesmoord worden. Het zou echter nooit zo ver komen! Schotse clans, het dragen van een kilt, het spelen van de doedelzak, de Gaelic taal werden verboden.

    Fort George wordt nog steeds gebruikt, het is een staaltje van versterkte vesting met een strategische ligging. In de nauwe zeedoorgang zie je regelmatig dolfijnen. De filmvoorstelling in het munitiedepot geeft een goed beeld van vroeger en nu.

    Iets verder in Culloden bezoeken we het slachtveld waar de Jacobieten, onder leiding van Charles Edward, na een ultieme poging om Schotland weer onafhankelijk te maken, finaal werden verslagen. De Schotse hooglanders werden genadeloos afgemaakt: op 1,5 uur lieten hier 1500 mannen het leven. Je wordt er koud en treurig van. Hoe meer je van de geschiedenis leest hoe stiller je er van wordt.

    's Morgens vroeg in alle stilte wandelen we nog eens over het slagveld van 1746, zelfs op dit vroege uur liggen er al verse veldbloemen op de gedenkstenen van de verschillen de Clans die hier de strijd verloren.


    15 juli Skye


    Na de brug van het vasteland naar Skye volgen we eerst een klein weggetje naar een otterburcht. Nu weten ook wat 1:5 wil zeggen, dat is 20% Pfff smal nat en veel Blind Summits (waar je een tegenligger niet ziet aankomen), weinig Passing Places (plekjes waar je mekaar kunt kruisen op eenbaanswegen).

    Jos is in zijn element en zegt “das nogal een berggeit die wij hebben he!” Ik denk ja maar besef wel dat de menner van ons beestje wel al de touwtjes in handen heeft en dat is niet in woorden te omschrijven...wat Jos met ons bakske onderneemt. Otters zien we niet, wel veel zeehondjes die vissen en een show weggeven in het opkomend tij !


    We horen van de aanslag in Nice, een mens wordt er altijd zo droevig van altijd weer die burgerdoelen.

    Het regent, dus staat er een kasteel op onze agenda ...Eilean Donan Castle. In 1260 gebouwd als bolwerk tegen de Vikings en in de 18de eeuw vernietigd, om de Jacobieten te dwarsbomen.

    De ruïne werd in 1912 opgekocht door de MacRae clan en volledig gerestaureerd. In de James Bond film 'The World Is Not Enough' fungeerde het als hoofdkwartier van de Britse inlichtingendienst.

    In Aird of Sleat zoeken we naar het oude kerkje, maar dat is ondertussen door een kunstenares bewoond. We vinden toch een plekje tussen de schapen en koeien op een doodlopende veldweg. Schotse hooglanders, koeien met lange horens wel te verstaan, versperren onze weg. Mijn dag is goed prachtige runderen en heel mak als je naar ze toestapt gaan ze er vandoor.

    De Cuillin Mountains, lonken naar ons maar het regent.... Dus bezoeken we de Talisker Distillery. Onze lidkaart van Whisky vrienden komt van pas. Altijd toch weer interessant: ruiken, proeven.


    18 juli Neist Point

    Naarmate we het meest westelijke punt van Skye benaderen, neemt de mist en de 'verkeersdrukte' (in tegengestelde richting) toe. Lief is de smalle, steile padjes beu, maar als alle dagjestoeristen verdwenen zijn, vinden we een plekje in een monotoon grijs mistdecor.

    De afdaling naar de vuurtoren laten we voor morgen, we hopen op beter weer. Blijkbaar heeft mijn Zus woord gehouden, ik vroeg haar via mail om een beetje zon ons richting op te sturen, in Portugal zitten ze daar met 35°. Om 10 uur doet de zon moeite, we gaan op weg en na een uurtje zien we het eerste stukje blauwe lucht. Wat een cadeau, na 3 dagen regen. De vuurtoren doemt op uit de mist, de cliffs geven hun contouren prijs, we zien zelfs een mistboog.

    We blijven heel lang hangen op de cliff; aalscholvers, Jan van Genten vliegen op meters voor onze neus voorbij, adembenemend mooi!

    We klimmen de Waterhead piek en dalen af naar zee waar we, in de verte een waterval zien. De zon geeft en het is warm; we douchen ons onder de waterval. Er liggen wel 50 Bolders bij elkaar achter in een grot. Dit is mijn dag met een rijke buit aan zee trofees. Terug thuis, steekt Jos de BBQ aan en genieten we van ons buiten zijn. Dolfijnen in de baai geven een voorstelling, ze springen uit de zee, tuimelen soms met 3 tegelijk. We blijven buiten, zien de volle maan opkomen.

    's Nachts krijgen we een 'thunderstorm' over ons heen. Ons beestje danst op zijn wielen maar blijft wel ter plaatse.


    21 juli Coral Beach


    Prachtige Baai, de gele strook is geen zand maar stukjes koraal.

    In Trumpan parkeren we naast een andere Pössl.

    Hans en Ellen, uit Nederland, blijken gelijkgestemde campermensen te zijn.We kijken eens binnen in mekaars mini huisjes. Er volgen Bubbels, tips over lang onderweg zijn met de camper .

    Reisgidsen en landkaarten komen boven. Koffie met de nodige Smokey Whisky van Hans. De volgende morgen na een kop koffie scheiden onze wegen. Met knuffels, wuivende handen en een goed gevoel.

    Skye is prachtig je proeft de eiland mentaliteit. In Bornesketaig staan we aan een klein haventje en krijgen vis : een Haddock en Makreel. Altijd weer een geweldige ervaring.

































    06-08-2016, 13:23 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    26-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Great Glen

    4 juli Glenuig Bay

    In het gemeentehuis van Glenuig is een waterkraantje, wc en douche. We vullen onze watertank op, altijd weer een goed gevoel met 100 liter water in voorraad. Aan het Tioram Castle, dat alleen bij laag tij bereikbaar is, blijven we nog een tijdje hangen en observeren de toeristen die zich laten verrassen door het tij. Het is altijd weer de vraag, of ze hun schoenen uit doen of zo door de zee stappen tot kniehoog water.


    5 juli Fort William

    Op goed geluk wachten we op het perron om kaartjes te bemachtigen voor de stoomtrein van Fort William naar Mallaig. Yes we zijn bij de gelukkigen die vandaag nog mee kunnen. Normaal is het voor een kaartje 4 weken op voorhand reserveren. Het prachtige stalen ros rijdt over een van de mooiste spoorwegtrajecten ter wereld (volgens onze reisgids). In Glenfinnan denderen we over de historische spoorbrug uit 1901, met zijn 21 bogen, de eerste volledig in beton gegoten. Enkele jaren geleden was ze het dekor voor de Zweinsteinexpress in de Harry Potter-films.

    Glenfinnan : in het Visitor Centre leren we dat hier Charles Edward Stuart, in 1745, vanuit Frankrijk, voet aan wal zette en met 1300 Highlanders een ultieme poging waagde om Schotland te bevrijden van de Engelse overheersing, de clans in ere te herstellen en zijn vader terug op de troon te zetten. Ze namen Edinburgh in, ten noorden van Londen stuitten ze op hevig verzet. Moegestreden werden ze tenslotte, in een oneerlijke strijd in Culloden (Inverness) op één uur afgeslacht.

    De zwarte rook vergezelt ons naar Mallaig, een havenstadje. Hier heerst een gezellige drukte rond de veerboten, na een guinness begeven we ons weer naar het stoere beest dat op kolen en water loopt, heel indrukwekkend. De eilanden Rum en Eigg glijden aan onze ogen voorbij. 6 uur later staan we weer in Fort William,waar we een slaapplekje vinden op de Braveheart Parking. Rustig in het bos.


    6 juli Parking Braveheart

    Vandaag ben ik jarig. Bij deze dank je wel voor alle lieve groetjes. Jos trakteert me op een uitstapje!

    De Ben Nevis beklimmen, de hoogste berg van de UK (1344 m). Vol goede moed onder een blauwe hemel beginnen we aan de steile klim! We zijn niet de enigen die belangstelling tonen voor deze reus, er zijn zelfs sportievelingen die bergop lopen als training voor de Ben Nevis run (begin september). Toen een 'scherpe' 72-tiger ons als een berggeit voorbijstak, trapten we nog wat meer op onze adem!!

    “Mijn zoon volgt nog”, riep hij ons na.

    Het landschap is prachtig, de lucht word langzaam donker, na 'de waterval' stappen we nog 300 m hoger. Op 1000 m besluiten we, zeer tegen onze zin, terug te keren. De wind steekt op, het regent, er hangt mist; het zicht is heel beperkt! Jammer. Het is zalig thuis komen, als we nat en moe bij onze Tipi aankomen. Droge kleren, een bubbeltje, en heerlijk maaltje, we slapen als roosjes.


    7 juli Parking Braveheart

    De volgende morgen voel ik me echt wel 63 jaar. We verwennen ons in het zwembad met sauna!

    In Fort William kuieren we langs de 'Neptunus staircase': een reeks van 8 sluizen die het begin vormen van een doorgang van west naar oost door de 'great glen' (een breuklijn die 400 miljoen jaar geleden ontstond toen het land uit elkaar schoof). Dit Caledonisch kanaal verbindt, door sluizen, vier meren, waaronder het fameuze 'Loch Ness' (38 km lang, gemiddeld 230 m diep!)


    8 Juli Witches Waterfall

    We slapen onderweg,ver van de bewoonde wereld aan de waterval, 's avonds komt er een marter ons groeten, kippevel moment !

    9 juli Loch Ness

    Drumadorchit, een gezellig plaatsje een het meer van Loch Ness, heeft natuurlijk zijn museum. Na een overzicht van tientallen getuigenissen, krijgen we een uitgebreid beeld van de onderzoeken die hier zijn uitgevoerd om enige duidelijk te scheppen in de mythe. Geld noch moeite is er gespaard.

    Wij zagen het monster in elk geval niet!

    10 Juli Inverness

    In de late namiddag parkeren we goedkoop aan de Kathedraal, geen slaapverbod … dus we trekken het stadje in.

    We botsen er al snel op een groepje doedelzakspelers die van pub naar pub trekken en een 'airke' spelen. We volgen ze op de voet.

    Maar de place to be is toch wel Hootananny; hier is altijd live muziek. Op het gelijkvloers speelt een groepje trationele Schotse muziek best te doen. Als we efkes op de eerste verdieping gaan kijken worden we overdonderd door 2 Muzikanten die de pannen van het dak spelen. Rubben, steelgitaar, Joey Contra contrabas. Wat een talent Rubben zingt met een stem van Roland (Van Campenhout). Hier sluiten we de tent, als we na de nodige glazen Guinness onze Tipi weer bereiken blijven we in ons bed naar de opgenomen stukjes muziek luisteren van 'Swampcandy' via onze smartphone.































    26-07-2016, 16:32 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    13-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Beestige' camperplek - jachttrofee

    2 juli Kinlachleven

    Het einde van een heel beschutte baai. Glenuig is een prachtig plekje om te overnachten. Overal zien we mensen in de weer met hun kajaks. Op het gemeentehuis is er drinkbaar water beschikbaar, er zijn publieke wc en douches; dat laten we niet aan ons neus voorbij gaan. In Corran nemen we het veerpont en begeven ons naar het meest westelijke vastelandpunt van Schotland. Hier voelen we ons thuis er is bijna geen bewoning. De wegjes zijn heel smal met af en toe een 'passing place'. Bij het passeren gaan vriendelijk de handjes ophoog. Hier zijn de schapen baas en soms hebben ze geen goesting om de weg voor ons vrij te maken. Aan de vuurtoren ontmoeten we Anoeska uit Antwerpen, die alleen door Schotland reist. Das genieten, zoon bijzondere landgenote te ontmoeten.

    Een stukje terug, aan een verlaten Hotel stond een bordje 'gratis camping'. Daar gaan we op af. Het Hotel is dicht maar op de ruime parking achter het gebouw is plaats genoeg om te overnachten; een paar jonge mensen houden de boel hier wat in de gaten tegen kost en inwoon. Ben, een wereldreiziger uit Grimbergen is een van hen.

    Wat een toeval. We drinken samen een Guinness. Hij is een boeiende spraakwaterval, en vertelt over de 7 jaar dat hij nu al rondtrekt. We mogen douchen en genieten van het mooie weer. 3 schapen en een jonge border collie, zijn hier de huisdieren . De hond, die zijn 'taak' iets te serieus neemt, jaagt de jonge schapen voortdurend op. Ze zoeken bescherming in onze Tipi. Jos geeft ze wel eens een schupke, ik pak ze gewoon bij hun vacht en zet ze buiten. De border is al gauw Jos zijn maatje. Hier beleven we echt een kippevel moment !


    3 juli Dalnabrech

    Den John is een jager, slager en verkoopt hertenvlees. Als hij hoort dat we nog nooit ree gegeten hebben prepareert hij voor ons 2 mooie filékes, dit moet je eens proberen, zegt hij, Voor een prijsje krijgen we ook het gewei mee. In gedachten vind ik al een plekje in onze Terranda voor deze Schotse trofee.



























    13-07-2016, 17:36 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Into the wild

    28 juni Oban

    Mooie vissershaven, van hieruit vertrekken ferries naar de vele westelijke eilanden. We proeven enkele lekkere 'Oban' whiskies (1794).

    Een slaapplek vinden we in Dunbeg, op de parking van het Schots Maritiem Onderzoekscentrum.

    's Morgens krijgen we een uitgebreide rondleiding en worden nog maar eens op de feiten gedrukt dat de aarde opwarmt, dat we te veel afval produceren die dan weer in zee belandt.

    De Duitse wetenschapster die hier al 17 jaar woont geeft uitleg over haar werk. Zalig om met haar over Schotland en de Brexit te keuvelen.


    29 juni Kilchurn Castle

    Dit kasteel dat in de wetlands ligt is niet eenvoudig te bereiken. Mooi gelegen, ver van de bewoonde wereld. Deze plek was vroeger door de ligging zeker veilig. We stappen onder een oude spoorwegbrug door naar het kasteel dat opdoemt uit de vallei.


    30 Juni Glencoe/Forest Lodge

    We zijn ondertussen beland op de 'West Highland Way', een wandelroute van 152 km (van Glasgow naar Fort William). Het landschap word ruiger, de bergen hoger. De natuur overheerst; we passeren een bruggetje tot 3 ton, maar onze Tipi zakt er niet door. Een groepje Brusselaars hier tegenkomen is echt wel de max. Toffe Pee's, die ook het trajekt van 152 km stappen. Zij kozen voor de 'luxe versie' : van de ene B&B naar de andere. De meesten echter, kiezen voor het zware trajekt met rugzak en overnachten in tentjes!

    Langs een rivier naar het hoger gelegen Loch Dochard stappen lijkt wel iets voor ons. Zon, regen, drassig wetland, wankele bruggetjes, watervalletjes, ladders over prikkeldraad kleuren onze weg. Prachtig! 15 km later komen we, nat tot aan ons knieën terug bij ons huisje aan. Bij een Westmalle, uit onze voorraad, en droge kleren worden we weer mens. Veel later op de avond komen er nog stappers toe. Ik presenteer ze een glaasje wijn. Ze hebben vandaag 1 van de Munros beklommen, dat zijn de bergen boven de 1000 meter. Schotland telt er 287. De vrouw vertelt dat ze er al 87 gedaan hebben en werpt een knipoog: nog 200 te gaan!

    's Morgens zijn al weer veel trekkers al op stap, hier leeft iedereen op stapschoenen!





























    11-07-2016, 23:53 Geschreven door joslief  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    30-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mull of Kinryre - 'Atlantic Bridge'

    21 juni


    In Falkirk, bewonderen we de enige draaiende scheepslift ter wereld, waar de boten in 15', 35 meter hoger worden verplaatst. Vroeger duurde dit, via meerdere sluizen, een hele dag, spectaculair. Ik vind de kleine saskes toch simpatieker! We landen in Helensburgh waar we een plaatsje aan de haven vinden.

    We rijden richting Mull of Kintyre, soms zijn de wegen echt smal. Plots verschijnt een 30 tonner met oplegger; we zetten ons in de berm. De bestuurster van de truck doet alle moeite om haar gevaarte ook in de struiken te manouvreren. Jos vraagt : “wat denk je”. “Nee, dat lukt niet.”

    Ze stapt uit en denkt wat wij best achteruit gaan. De Schot achter ons verliest zijn geduld, rijdt ons voorbij met een iets kleinere bestelwagen en geraakt klem tussen de camion en de balustrade, een paar krassen op de flank, even later gaan de handjes toch wel vriendelijk omhoog. Voor ons wordt het millimeterwerk, maar we rijden een stukje achteruit, dieper in de berm en passeren mekaar, met een glimlach en een groet; zonder krassen. Goeie chauffeur heb ik bij zeg!


    22 juni

    Tarbert, een vissershaven. We slaan proviand in en landen daarna op de eerste camping van onze reis: Carradele, mooi gelegen halverwege het schiereiland Kintyre.

    Werk aan de winkel: alle kledij wat gedragen is gaat de wasmachine en de droogkas in. De zon doet ook zijn best. We eten buiten, ik knip en kleur mijn haar. Onze Buren komen 'burten', ze kennen de streek hier op hun duimpje. Toch wel zalig zeker zo'n camping als deze, de plekjes zijn zo groot als mijn hof thuis en de zee is binnen hoorafstand. 13 pond.


    23 juni

    Campbeltown. We bezoeken er de whisky stokerij 'Springbank' . Hier wordt nog op artisanale wijze het lekkere brouwsel gemaakt. We proeven van de gerst die ligt te kiemen, snuiven de hete turflucht op waarmee de korrels gedroogd worden, steken onze neus in de grote houten vaten waar het gistingsproces op gang komt. Na 5 dagen wordt dit 'biertje' naar de destillatiekolven (alambics) gepompt. Het eindproduct (65 % alcohol) wordt op Sherry of Portovaten opgeslagen.

    We zien er vaten die sinds 1995 liggen te rijpen, ze zijn nu pas klaar om gebotteld te worden.

    Het laatste hoofdstuk is proeven, en ja dit drankje dat meer alcohol bevat dan we verwachtten wordt door ons goed bevonden. We vullen de lege plekjes in de Tipi op met Springbank voor liefhebbers thuis!

    In Killberry stallen we onze Tipi naast een eenzame ruïne van een boerderijtje.


    24 Juni

    We vervolgen onze weg naar Mull of Kintyre, de zuidelijkste punt. De laatste 7 km is de weg 2 meter breed, het asfalt is uitgerafeld. Onderweg moeten we regelmatig schapenhekken openen en sluiten. Nog 3 km te voet verder naar de vuurtoren. Het landschap is puur en ruig, de vuurtoren is verlaten, op 2 rammen na. Je kan hier wel kamers huren, prachtig. We nemen onze tijd om de zee, de rotsen, de misthoorn, deze magische plaats in ons op te nemen !

    Onderweg in Point of Knap trekken we mosseltjes van de rotsen. In Keilmore, een uithoekje van een landtong, halen we tafel en stoelen buiten en genieten van een heerlijk mossel souper.


    26 juni

    Crinan

    Op de landengte tussen Crinan en Lochgilphead (ten noorden van Kintyre), is een kanaal met 15 sassen over een lengte van 9 mijl gegraven. Er zit een hoogteverschil van 33 meter op. De sassen, inclusief het openen en sluiten van de poorten, worden met de hand bediend, meestal door de zeilers zelf. Prachtig om te zien. Jos helpt af en toe en handje. We doen een babbel met de zeilers, die ons doen denken aan onze dierbaren op de Shetwins en de Sunshine! De sassen zijn 200 jaar oud en functioneren nog prima. Velen verkiezen dit traject. Rond Mull of Kintyre zeilen is meer dan 100 mijl! Als alles meezit klaren ze de klus door de sassen hier in 7 uur.


    Iets voor Oban draaien we het eilandje Seil op. We zijn verwonderd over de historische boogbrug die hier al staat van 1790. Ze hebben het hier over 'the Atlantic Bridge!' (waar we ons toch wel iets anders bij voorstellen). We parkeren er naast een bordje 'alleen voor klanten'. Na 1 Guinness in de lokale Inn zijn we klanten, zegt de cafébazin en we mogen er overnachten. Ook honden bestellen hier hun favoriete drank!

    Hier beleven we een ongelooflijke ontmoeting. 4 jonge zeilers die we ontmoetten in Crinan zitten hier, na hun 15 sassen, Fish and Chips te eten. Er zijn ook nog 4 oudere 'getaaide' 60 plussers in de Pub, onderweg met hun kajaks. 's Nachts slapen ze in hun tentjes op de oever . Na de nodige drank volgt een een levendige conversatie over de Brexit. Dit had ik ik niet willen missen. De jonge gasten vertelden dat dit aanvoelt als een aardbeving. Dat ze het niet kunnen geloven, dat ze hopen dat Schotland, na een nieuw referendum, van Engeland kan afscheuren zodat er nog een kansje bestaat om weer met de EU scheep te gaan. 62 % van de Schotten was voor Europa. De kajakkers, zeggen veel rustiger op hun manier dat ze zo hadden gehoopt om bij Europa te blijven. Niemand weet precies waar ze nu aan toen zijn! Als ik later hun kajaks voorzichtig van de kant duw heb ik heel erg met deze mensen te doen. Schotten van alle leeftijden maar wat een fijne mensen met een persoonlijke mening. We beginnen van Schotland te houden !  





































    30-06-2016, 11:41 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    21-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edinburgh

    15 juni


    Met pijn in ons hart verlaten we onze klif in North Berwick, waar we ons al thuis voelden.

    We rijden een stukje landinwaarts en bezoeken het Museum of Flight, op oude militaire luchthaven, die een belangrijke rol speelde in WO II.

    In de oorlogsafdeling zien we nog een Spitfire, hier hoorde ik ons va zo vaak over vertellen, de Engelse stalen vogels die aan de bevrijding vooraf gingen. Foto's en beelden brengen je weer terug in de eerste en tweede wereldoorlog. Gruwelijk !

    In het stuk van de burgervliegtuigen staan nog een Concorde, een paradepaardje van het Engelse en Franse vliegverkeer. Maar hoe elegant deze stalen vogel ook mag zijn, het is en blijft een prestigeproject, waar destijds de vluchten al 5000 £ kosten. Ok de Concorde ging dan wel mach 2, maar verbruikte wel 25000 L brandstof per uur ( een gewoon vliegtuig 5000 liter per uur).


    17 juni


    In Edinburgh blijven we een paar dagen hangen.

    We vinden een plekje voor de nacht aan de Ocean Terminal. Onze Italiaanse buurtjes komen op de koffie. We wisselen gegevens uit over camperplekjes, waterbevoorrading en lozen. We weten nu ook waar de mooiste roze stranden van Schotland zich bevinden. Hun dochter woont in hier in de buurt en als we over de kinderen beginnen is het 12 uur voor we het weten.


    18 juni


    We stappen op de bus, die ons voor 1,6 £ naar het centrum van Edinburgh brengt. De stad heeft veel te bieden. Vandaag bezoeken we het kasteel want ze hebben hier boven de hemelsluizen opengezet.

    Met onze pas 'Historic Scotland', moeten we niet aanschuiven en mogen 'gratis' binnen (24 £ in the pocket!!)

    Aangrijpend was de tentoonstelling over het leven van Mary, Queen of Scotland, die, enkele maanden oud als koningin gekroond werd, op jeugdige leeftijd uitgehuwelijkt werd aan de Franse kroonprins en na een turbulent leven, uiteindelijk door haar nicht Elisabeth I (waar ze steun zocht), ter dood veroordeeld werd!

    Toen in 1707, na een bloedige strijd, de Schotten bij Engeland ingelijfd werden, verstopten ze hun kroonjuwelen in een kist, achter een dichtgemetste holte. 111 jaar later, werd door Sir Walter Scott (schrijver van oa Ivanhoe), de verzegeling verbroken. Ze zijn nu te bewonderen in het kasteel.

    De straatanimatie waaronder ook de doedelzakspelers trekken onze aandacht. Helemaal in tenue. In een klein naaiatelier, hoorden we dat er 7 meter stof zit in 1 kilt, ze hebben meer dan 3000 soorten Karrokes. Dus zeg niet zo maar een schotse ruit!

    Jos takteert in een van de vele schattige restaurantjes. Eigenlijk trakteert er een wilde weldoener. Hij vond in een boek uit een tweedehandswinkel, een stapeltje biljetten dat bleek meer dan genoeg voor een heerlijk Mexicaans dineetje met alles erop en eraan! 's Avonds staan we nog naast onze Italianen. Toffe mensen, iets ouder ons. Jos en Ernesto hebben een gemeenschappelijke droom : naar Mongolië met de motorhome! Die hebben mekaar alvast gevonden .

    's Morgens weer de dubbeldekker in, boven op de eerste rij en de zon schijnt. Yes ! Dus het wordt een buitendag. We klauteren de Calton Hill op oa, Het Nelson Monument , het Mational Monument

    Maar voor mij is het uitzicht het allermooiste. We kunnen bijna onze Tipi zien staan, 4 km verder aan de haven.We dwarrelen door de Princess Street, werpen een blikje op Camera Obscura, waar je als door een camera het leven op straat waarneemt en met beelden een loopje wordt genomen. We stappen, na een grondige controle het parlementsgebouw binnen, super elegant! We zijn onder de indruk van de vriendelijke mensen . De overvolle terrasjes in de zon !De groene Princess street Garden. Moe en voldaan met bijna 20 000 stappen op onze teller brengt de bus ons weer naar ons klein huisje dat trouw op ons wacht!


    20 juni

    Als we Edinburgh verlaten passeren we langs de Historische Forth Rail Bridge uit 1890. Ook een stopke waard hoor. De brug was de eerste grote stalen brug ter wereld. Ze is 2 km lang, hangt met 8 miljoen klinknagels aan mekaar en heeft een te schilderen oppervlakte van 55 ha. “To paint the Forth bridge” is hier synoniem voor een onmogelijke taak.

    Onderweg doen we regelmatig stopkes die in jullie bespaar, anders kan ik de rooie puntjes van Jos die onze positie doorgeeft niet meer volgen.

    Maar ik wil je toch nog even het verhaal meegeven van een van de vele kastelen die we bezochten : Hopetoun was gesloten. Er was een paarden evenement voor genodigden. De bewaker liet horen dat er Belgen aan de toegangsweg stonden. Hij zei dat de kasteelheer een vriendelijke man is, jullie mogen er vast wel in. Jawatte we liepen dus zo wat alleen in het kasteel rond met wat familie en genodigden, en ja de Kasteelheer vertelde dat er als er mensen van zo ver kwamen die niet voor de deur kan laten staan. Er hing een schat aan schilderijen met oa een Rubens van 2,5 op 4 m, een Rembrandt en verschillende Italiaanse meesters!





































    21-06-2016, 23:36 Geschreven door joslief  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    19-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaaiduikers en Jan van Genten

    Eyemouth 12-6-2016

    De toffe zeehondjes van gisteravond, hielden ons deze nacht wakker ze blaften niet maar brulden!

    Het regent, maar in onze schuilhut is het lekker warm. We stappen naar het zwembad een beetje verder op. Baantjes trekken en 10 minuten onder een hete douche staan is altijd een grote luxe na de kattewasjes in ons mini badkamer van de Tipi van 60 op 60 cm.

    We volgen de kustlijn en landen in Dunbar, geboorteplaats van John Muir. Met zijn ouders emigreerde hij in 1839, als 11 jarige naar Californië. Hij besefte dat de natuur beschermd moest worden tegen menselijke respectloosheid. Zo werd hij de grondlegger van de Nationale Parken in Amerika, met Yosemite National Park als boegbeeld.

    Aan de haven vinden we een plekje voor de nacht, we keuvelen met de vissers die vannacht op zee blijven. Getaaide mannen in gore gele oliepakken met een sigaretje dat aan hun onderlip hangt.

    In het haven cafe zijn bijna zoveel viervoeters dan tweevoeters aanwezig, wel grappig.

    De sfeer is ok en de Guinness bitter en goedkoop. Een van de locals zegt ons dat we ook de whisky eens moeten proeven, 'good price and big shots!'. Als hij doorgaat kan hij nog juist rechtop lopen!


    Tantallon Castle 13-6-2016

    We kopen er een pas 'Historic Scotland', waarmee we alle kastelen kunnen bezoeken die we onderweg tegenkomen.

    Gebouwd op een 30 m hoge klif was dit kasteel, van de Douglas clan, bijna niet te veroveren. Enkel Cromwell (Engeland) slaagde erin, na 12 dagen belegering, de vesting in te palmen.

    Elk kasteel beschikte hier over een duiventil, waar zo'n 1000 duivenkoppels in nestten. De jonge duiven werden, voor ze uitvlogen (omwille van het malsere vlees) als delicatesse geconsumeerd!

    De uitkijktoren biedt een prachtig zicht op Bass Rock, een 100 m hoge basaltrots, waar de grootste kolonie Jan van Genten een broedplaats heeft.



    North Berwick 14-6-2016

    We slapen op een plekje aan zee van NKC.

    Hier worden we ongelooflijk gecharmeerd

    Het strand met rotsen, waar als het tij keert de reiger, scholeksters, sterns op de eerste rij staan voor iets lekkers. De Schotten, echte hondenliefhebbers zien we alle uren van de dag, weer of geen weer langs de zee wandelen

    Langs de koffiebar met lokale koffiebranderij, kan je niet voorbij! Je gaat gewoon op de geur af.

    Langs de kust, statige grote landhuizen in groepjes van hetzelfde karakter. En nee het is nog niet plat gelopen er zijn er zelfs nog te koop !

    De gezellige shops met oude etalageramen !

    Maar op top één het Seabird Centrum, Jos zegt dat dit het meest bezochte museum van Schotland is.

    We komen er gauw achter waarom : we zien via cameras, die op de eilanden zijn opgesteld, de vogels. Met een joystick bedien je de camera en zoom je in op de broedende vogels.

    40 000 paartjes Jan van Genten (de grootste kolonie ter wereld), broeden op het eiland Bass Rock.

    Op eiland Firda zien we de Papegaai duikers, zeehonden, aalscholvers en sternen

    We zien een onderwater film op 3D waar mijn zeehartje sneller van gaat slaan!

    Wist je dat :

    Een Jan van Gent ongeveer 20 jaar wordt, en altijd bij zijn zelfde partner blijft ! Dat hij elk jaar 6000 km van en naar Bas Rock vliegt. Van januari tot oktober brengen zie hier 1 jong groot. Zijn spanwijdte is 2 meter. Hij kan tot 60 meter diep in zee duiken om te vissen.

    De papegaaiduiker kleiner maar ook een overlever, die duikt tot 80 meter diep en kan 3,5 minuten onder water blijven.

    En dan de Stern ook een straffe vogel, die is kampioen in migratie: hij vliegt tot 100 000 km per jaar van Schotland naar de Zuidpool en terug.

    Hier krijgen ze me niet meer weg. Maar om 6 uur sluit het museum ….

    We blijven nog een dag langer in dit zalige kustdorpje en begeven ons terug naar onze klif waar onze schuilhut 'Tipi 'op ons wacht. Het grauwe weer kan onze euforie niet bederven.





















    19-06-2016, 23:49 Geschreven door joslief  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    12-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJmuiden-Newcastle-Scottish Border

    We zitten ondertussen in Schotland. Eyemouth, we staan er aan het haventje en genieten van de drukte van vissersboten die in en uitvaren en hun fuiken gaan zetten op zee. We spotten hier 3 zeehonden die regelmatig een show geven. Toch wel heerlijk dat Schotland campervriendelijk is en dat we ons hier gemakkelijk een plekje voor de nacht kunnen vinden. Hier mag je overal overnachten als er geen verbodsborden staan. In UK was het toch wel anders , maar.. oude rotten als wij vonden er al gauw onze weg. Met de hulp van ons boekje 'Brit Stop' en wat vragen links en rechts stonden we toch al 3 nachten wild, zelfs aan zee. Het stukje noord oost van Engeland wat we verkennen is heel mooi. In Alnwich, bezoeken we het Kasteel uit 1300 wat o.a. dienst deed bij de opnames van Harry Potter, Robin Hood en Downtown Abbey. We passeerden Kustdorpjes zoals Bamburgh met zijn historische kalkovens.

    Craster waar we lekkere gerookte vis kopen, belanden we plots in een opnameset van 'Vera', een crimeserie van ITV. 

    We rijden naar Holy Island, bij laag tij dat is ongeveer 2 km door de zee. Bij hoog tij staat het water hier 1 meter hoog op de weg. Dus het is gewoon opletten dat je hier weet wanneer je toekomt en vertrekt. Het eiland is prachtig er wonen nog ongeveer 50 mensen er staat een oud kasteel en een kerk waar destijds het kristendom is binnen gekomen in UK.

    Op het strand zien we oude boten. Haringsloepen buiten gebruik. In een ver verleden kregen ze een nieuw leven; mensen gingen erin wonen!

    Onze overtocht vanuit IJmuiden was tof, we hadden een luxe versie van een overzetboot. Met de nodige life muziek en mooie eetgelegenheden. Rustige hut en 't is altijd zalig om te zien wat er allemaal op zo'n boot wordt ingescheept. De Moto met een Vouwtent aan zijn bol vond ik wel top

    Afijn nu zijn we dus in Schotland en het weer valt mee met een trui in de buurt en ja Schotse rokken hebben we al gezien ook in Engeland.

    Bijlagen:
    20160607_174401.jpg (39.4 KB)   
    20160610_164845.jpg (22.7 KB)   
    DSCF3174.jpg (70.4 KB)   
    DSC_1942.jpg (39.9 KB)   
    DSC_2000.jpg (68.2 KB)   
    DSC_2013.jpg (48.3 KB)   
    DSC_2075.jpg (55.2 KB)   
    DSC_2079.jpg (46.4 KB)   
    DSC_2084.jpg (39.2 KB)   

    12-06-2016, 00:00 Geschreven door joslief  
    Reageren (4)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    02-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prevertrek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een avondje met de wereldzeilers Rita en Fons
    een avondje met de pré-wereldzeilers Zet en Leo
    bereiden we onze Schotlandreis voor.

    Lief en Jos


    02-06-2016, 00:00 Geschreven door joslief  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Archief per jaar
  • 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Schotland
  • Donau


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs