Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
29-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag van Erwin
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit is de doopakte van De Nijs Hieronimus 5 juli 1754 te Gent St-Bavo, ik lees dat de voornaam van de vader Ambrosius is en van de moeder Maria Magdalena
Ik heb moeite met de familienaam van de moeder: De ?????.


reactie van Luc Haeghens

ik lees "de keijser" ?

bedankt Luc

01-03-2020, 11:22 geschreven door Luc Haeghens

29-02-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

27-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opzoekingen starten
De PowerPoint plus de documenten bij de uiteenzetting van Geert op 20 februari in bijlage.
Bijlage ter ondersteuning van de gewaardeerde  uiteenzetting van Geert ivm  “beginnen met stamboomonderzoek”

Bijlagen:
Geert 20_02.pdf (3 MB)   

27-02-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

24-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoeken in Geneanet
PowerPoint van 20 februari
In bijlage een excel file om de opzoekingen van de rechtstreekse voorouders bij te houden.

Bijlagen:
Voorouder blanco.xlsx (43.5 KB)   
Zoeken Geneanet.pdf (1000.3 KB)   

24-02-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voordracht: “Van Mozes tot …, vondelingen in elk tijdperk.”
Klik op de afbeelding om de link te volgen
11 mei 2020 van 20:00 tot 22:00, Liberaal Archief, Kramersplein 23 Gent
door Claude Gekiere, voorzitter Familiekunde Deinze.
Kinderen te vondeling leggen is een primitieve vorm van gezinsplanning die over gans Europa voorkwam, en sporadisch nog voorkomt. Het is vooral een stedelijk verschijnsel. De oudst gekende is Mozes.
Stedelijk Archief Mechelen: vondelingenregister, boek 516
Tijdens de Franse Republiek werd het in de gebieden onder Frans bewind verplicht om vondelinengregisters bij te houden. Daardoor zijn er gegevens over de vondelingen beschikbaar in veel van de grotere steden in Zuid- en West-Europa.
Deze gegevens zijn zo waardevol omdat ze een stuk geschiedenis laten zien van de armste bevolkingsgroepen die meestal zelf nauwelijks geschreven sporen nalaten.
Wat waren de drijfveren om een kind te vondeling te leggen? Was er een reglementering? Waar werden de kinderen te vondeling gelegd? Hoe kwamen ze aan hun naam? Hadden ze overlevingskansen? Was er een controle door de overheid? Waar werden ze geplaatst?
In een laatste deel komt het leven van ene Christine Gora, zelf vondelinge en opgevoed in onze omgeving, aan bod. En hoe zat dat met die tweeling-vondeling.
Mooie verhalen, zult u zeggen, maar anderzijds een beetje triest…
Bericht van Geert

24-02-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

15-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Website
Voor collegae die nood hebben aan of geïnteresseerd zijn in informatie over de immigratie in de Verenigde Staten is de website van The New York Public Library mogelijks een bruikbaar medium. Op  deze website nypl.org is het mogelijk een tijdelijke bibliotheekkaart, die  3 maand geldig is,  aan te vragen. Het is dan mogelijk om om via "Articles and Databases" of "Archives" ( zoekterm genealogie ) toegang te krijgen tot allerlei lijsten of # andere internationale websites.
Bericht van André L.

15-02-2020, 13:41 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

13-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belangrijke informatie m.b.t. de openbaarheid van de registers van de burgerlijke stand
De wet van 21 december 2018 (gepubliceerd in het B.S. van 31 december 2018)  heeft de regels inzake de openbaarheid van de registers van de burgerlijke stand gewijzigd:
 
       -      Overlijdensakten worden na 50 jaar openbaar en huwelijksakten na 75 jaar. 
       -      Voor geboorteakten blijft  100 jaar de regel.
       -      Voor alle duidelijkheid: ook de regeling voor bevolkingsregisters (120 jaar) blijft ongewijzigd.
 
Uiteraard is deze aanpassing een goede zaak voor het genealogisch en het sociaal-demografisch onderzoek. Het Rijksarchief zal alles in het werk stellen om een en ander zo efficiënt mogelijk te organiseren, maar kan slechts aanbieden wat de rechtbanken van eerste aanleg hebben overgedragen. De achterstand op dat vlak houdt onder meer verband met de schimmelproblematiek in een aantal justitiepaleizen.
 
Opdat deze nieuwe beschikkingen in voege zouden kunnen treden, moet er nog een Koninklijk Besluit worden gepubliceerd dat uitvoering geeft aan de bepalingen in verband met (1) afschriften en uittreksels van akten van de burgerlijke stand (art. 29) en  (2) de raadpleging voor genealogische, historische of wetenschappelijke doeleinden (art. 79). Er wordt momenteel een tekst in dit verband uitgewerkt maar voor het ogenblik kunnen we onmogelijk zeggen wanneer deze in voege zal treden. 
RAB

13-02-2020, 16:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

11-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ver kun je terugkeren in je stamboom?
Hallo

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) zet je op weg in deze aflevering van Vraag Het Aan.

'Je stamboom uitpluizen is extreem verslavend', waarschuwt Maarten Larmuseau. De genetisch genealoog kan het weten. Hij is al zijn hele leven gebeten door stamboomkunde. Zijn eigen stamboom gaat zelfs terug tot de jaren 1600. Heb je ook zin om je familiegeschiedenis uit te spitten? Luister dan zeker naar deze podcast.

Mvg
Luc

11-02-2020, 19:07 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

10-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAMENVATTING DC SPELTINCX 06 FEBRUARI 2020

 5 Februari 2015  was de start van onze maandelijkse samenkomst en 6 Februari 2020 tekende voor de start van jaar VI.  Met vallen en opstaan zijn we zo ver geraakt. Met deze woorden(ongeveer) begonnen we dus ons nieuw werkjaar. Andre de Mayer trok meteen van leer met een korte maar duidelijke uiteenzetting ivm het nut van de weesboeken bij een zoektocht naar ontbrekende gegevens. Bronnen : verschillende zittingen kwamen deze ter sprake maar een praktisch voorbeeld blijft altijd welkom. Bovendien weten we nu dat we bij Andre terecht kunnen in geval van problemen met wezen 

Dia 3 en 4 : Vocabularium Latijnse hulp uit West-Vlaamse hoek met dank aan Luc Haeghens om onze aandacht hierop te vestigen. De goede raadgevingen in het voorwoord hebben me trouwens geholpen om een probleem op te lossen zoals later zal blijken.

Dia’s 5 t/m 11 : Luc Haeghens stond Marc Carchon bij ivm een zoektocht naar voorouders in Frankrijk – dit liep niet van een leien dakje en was zo o.a. een reden om dit te vermelden – als je blok zit via Rab of FS of Les Archives de France mag je je niet laten afschrikken en zoeken naar plaatselijke bronnen – op het net en desnoods via email zoals ons voorbeeld aantoonde. Jammer dat er geen oplossing gevonden werd maar dit betekent alleen maar dat de zoektocht verder gaat en dat er bvb kan gezocht worden in kranten of bib’s.

Dia 12/14 : een akte vertalen Lat/Ndl  soms moeilijk leesbaar maar met de hulp van Geert en Luc Haeghens ben ik er toch geraakt   1. er stelde zich bij dit huwelijk een probleem omdat er sprake was van een gemeenschappelijke bloedverwant ("consanguinitatis") in de (gemengde) 4de graad, mogelijks eenzelfde betovergrootvader (of -moeder?). "Mixti linea", omdat er een verschil zat in het aantal generaties tussen hen om tot die voorouder (-moeder) te komen. "Collateralis" = zijdelingse lijn, in tegenstelling tot de "linea recta" =  rechtstreeks, die verboden is (bijv. moeder-zoon).

2. er staat "Teneramunda" = Dendermonde – Dit is een toelichting van Luc

Dia 15 : een Meneer melde dit in de Thuishaven : Militaire steekkaarten – is interessant omdat je er grootte vorm gezicht – beschrijving  kunt vinden en zo een idee krijgt over de persoon in kwestie (een idee + een beetje verbeelding en klaar is Kees)

Dia 16 /26 : een praktisch voorbeeld om een vondelinge op te zoeken + de stappen die noodzakelijk zijn om dieper in het onderwerp te duiken. Met de hulp van FS , een private SB  en het archief van OCMW  Gent Historisch archief/aanvraag/folio nr verschenen  de gevraagde gegevens op het scherm zodat we deze konden toevoegen aan de persoon in onze SB.

Dia 27/30 : en nog OCMW Gent om de aandacht te vestigen op het Bureel van Weldadigheid, Commissie van Burgerlijke Godshuizen, Vondelingenregisters en Commissie van Openbare Onderstand – Vooral de Godshuizen leek mij aangewezen om nader te bekijken temeer :

Er dus gegevens kunnen aangevraagd worden die niet via het net beschikbaar zijn.

Dia 31/37 : FS zoeken per land  een URL om te koesteren als je her en der moet zoeken  zonder te vergeten dat er interessante dingen over België worden verteld.Tijdens mijn zoektocht kwam ik in Menen terecht en  keek verwonderd naar :

Dia 38 :Bronnen dossier CBG +  Overzicht gedigitaliseerde akten BS in Vlaanderen+ Website voor Belgische historische kranten + Adel (verwijzing naar het boek van Pieter Donche Who’s Who in Vlaanderen 1464-1495 + nog zoveel meer

Dia 39 handelde over Secundaire bronnen Ancien régime te vinden in het Felixarchief

Dia 40 : Kadaster Nederland was informatief bedoeld en kan eventueel van dienst zijn voor de zoekers in Nederland

Dia 41 : ik tikte begraafboeken Alexianen aan en……….???

Dia 42 :  opmaken van de stamboom :  vind ik erg leerzaam o.a. de belangrijkste bronnen voor de 15e en 16e eeuw zijn de weesregisters en debuitenpoorterslijsten – het boek van F.Debrabandere : Studie van de Persoonsnamen in de Kasselrij Kortrijk 1350 – 1400 bevat misschien verwijzingen die Karla kunnen helpen om een oplossing voor haar probleem te vinden

Dia’s 43/51 : verwijzingen naar bruikbare URL’s  Prosapia (Scheldevallei Merelbeke) – Het boek van Johan Roelstraete – West-Vlaamse Vrijwilligers – Gentse Trouwboeken – Melle –Mechelen Familiekunde Vlaanderen Regio Meetjesland & Oostende

Dia 52/53 : Brugs Stadsarchief + Ieper  DEPREE……(niet evident)

Dia 54 / Fonds Merghelynck : Heule – Van Heule waar leidt het heen ?

Diverse onderwerpen kwamen aan bod, misschien teveel van het goede maar stof genoeg om er eens over na te denken bvb welke je wil bewaren en welke niet. Aarzel niet vragen te stellen via http://www.bloggen.be/speltigen/ en als je een onderwerp hebt die je graag beter zou willen leren kennen – laat het ons weten zodat we ons kunnen voorbereiden.

We zijn er weer op 20 Februari 2020 (starters) en op 5 Maart 2020

Succes + mvg

Etienne

Bijlagen:
58PPP06012020.pdf (4.1 MB)   

10-02-2020, 13:47 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

31-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria van Nevele
 Ik ben op zoek naar de volledige lijst van kinderen van Maria van Nevele (ca 1357 °Lichtervelde-ca 1420+ Heule), getrouwd met Rogerius van Heule.
Meer bepaald op zoek naar de zoon Casijn van Heule (mogelijks verkeerd geschreven). Hij is vader van Gillis van Heule.

Tot nu toe bitter weinig teruggevonden. Graag hulp.

Met dank.

Beginner
Karla Vanhulle

31-01-2020, 19:11 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

27-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joannes Baptist Van Royen x Joanna Theresia Van Boven Oudegem 21/07/1766
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vraag van Etienne:
  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS13-ZS78-H?i=99&cat=365315
Dit is de akte - ik pik er een en ander uit maar kan spijtig genoeg het bizonderste, denk ik toch, niet ontcijferen - er is nml sprake van bloedverwantschap en dispensatie maar wat wordt er gezegd/bedoeld ?
De getuigen zijn volgens mij Petrus Bauwens en Maria Anna Huijlenbroeck Beggina Anevamunda(?)
Bij voorbaat dank voor eventuele hulp
mvg
Etienne

reactie van Geert

Etienne,

 Ik heb de tekst van de akte eens bekeken, maar ik kan ook geen volledige vertaling geven.

 Ik heb ongeveer dit kunnen lezen (waarschijnlijk nog met veel fouten), maar misschien helpt dit je verder om te ontcijferen.

 Joannes Baptista Van Roijen et Joanna Theresia Van Boven mediantibus tribus proclamationibus, inter se itraxerant Matrimonium coram R.A. Dno pastore De Mespelaer et testibus 9 Aprilis 1766, cum rune temporis essent illius parochiani.

Abt cum tribus circiper mensibus postea compertum sit, matrimonium illorum invacidum ..., obstante inter illos impedimenso tertii et quarti gradus mixti liniea colleteralis consanguinitatis, mediante dispensatione in dicto consanguinisatis gradis, de novo itraxerunt coram me illorem pastore, et testibi Petro Bauwens et Maria Anna Huijlenbroeck Beggina Aneramunde 21 juli 1766.

Quod testos

P.F. Keerstock

pastor in Oudeghem

 Wat ik er van maak, is dat Joannes Baptista Van Roijen en Joanna Theresia Van Boven na de drie afkondigingen met elkaar getrouwd zijn in aanwezigheid van pastoor De Mespelaer en getuigen op 9 april 1766. Maar omdat er bloedverwantschap was in de derde en vierde graad zou het huwelijk onwettig zijn, maar door dispensatie zijn ze opnieuw gehuwd in bijzijn van pastoor Keerstock en getuigen Petrus Bauwens en Maria Anna Huijlenbroeck op 21 juli 1766.

 Misschien iets om voor te leggen op de volgende bijeenkomst, zodat de Latinisten eens kunnen zoeken 😊.

 Groetjes,

Geert


reactie van Luc

1. er stelde zich bij dit huwelijk een probleem omdat er sprake was van een gemeenschappelijke bloedverwant ("consanguinitatis") in de (gemengde) 4de graad, mogelijks eenzelfde betovergrootvader (of -moeder?). "Mixti linea", omdat er een verschil zat in het aantal generaties tussen hen om tot die voorouder (-moeder) te komen. "Collateralis" = zijdelingse lijn, in tegenstelling tot de "linea recta" =  rechtstreeks, die verboden is (bijv. moeder-zoon).

2. er staat "Teneramunda" = Dendermonde.

Grtz

Luc

Nog wat duiding die voor de leden van de werkgroep interessant kan zijn (met dank aan Georges Picavet).
Volgens het kerkelijk recht kon een huwelijksbeletsel (impedimentum) ontstaan uit:
- bloedverwantschap (consanguinitas) of
- aanverwantschap (affinitas)
De pastoor kon toestemming (dispensatio) vragen bij de bisschop bij:
- een bloedverwantschap in de derde collaterale graad
- een aanverwantschap in de tweede collaterale graad
- de publieke eerbaarheid (publica honesta) in het gedrang kwam
- er geestelijke verwantschap (cognatio spiritualis) bestond 
crimen ex adulterio
Voor alle andere gevallen moet toestemming aan Rome gevraagd worden.
Bloedverwantschap ontstaat als bruid en bruidegom een zelfde voorouder hebben, waarbij een huwelijk met verwantschap in linea recta (directe lijn, bijvoorbeeld moeder-zoon of grootvader-kleindochter) altijd verboden is. Derhalve spreekt men over collaterale, zijdelingse, lijn
Aanverwantschap ontstaat omdat ervan uitgegaan wordt dat door het huwelijk man en vrouw één geheel vormen. Derhalve wordt een zus van de vrouw ook een zus voor de man, en omgekeerd. Er bestaat dan wel geen bloedverwantschap, maar wel een aanverwantschap. Dit geldt bijvoorbeeld bij het huwelijk met een schoonzus of -broer.
Publieke eerbaarheid heeft betrekking op buitenechtelijke relaties. De relatie is dan wel niet geldig, maar ze bestaat wel en zo worden dezelfde regels als voor “affinitas” toegepast. Termen die hier soms nog gebruikt worden zijn “copula illicita”, “fornicatio” en “adulterium”.
Een geestelijke verwantschap tussen de dopeling en doopheffer ontstaat uit het doopsel. Idem dito bij het vormsel.
De graden:
1ste graad: zelfde vader of moeder
2de graad: zelfde grootvader of -moeder
3de graad: zelfde overgrootvader of -moeder
4de graad: zelfde betovergrootvader of -moeder
Mvg
Luc
Nog een kleine opmerking: mixtu wordt verklaard als een mengeling tussen bloed- en aanverwantschap, maar het gaat hier om een bloedverwantschap waarbij het aantal stappen naar de gemeenschappelijke voorouder (of -moeder) bij de één 3 en bij de andere 4 bedroeg.
Ik heb in mijn stamboom ook zo'n geval van gemengde verwantschap, maar dan in de 2de/3de graad: http://www.bloggen.be/haeghens/archief.php?ID=3052798
Mvg
Luc

27-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

20-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verslag van 16 Januari

Met 2 starters en 9 veteranen is het niet makkelijk om de juiste verhoudingen te vinden zodat iedereen tevreden huiswaarts keert. Vers bloed is altijd welkom, niet dat ik zo bloeddorstig ben, maar omdat ik de uitdagingen blijkbaar niet schuw. Laurette Mesure, Veerle, Jacqueline,  Karla Vanhulle ,  Marc Ternest  en Andre Lauwaert hadden zich verontschuldigd, de Nieuwjaarsmaand eist haar tol ! Tof van Marc om de uitzondering(spijtig) op zijn manier kenbaar te maken.

De eerste dia behandelde een voor mij oud zeer “Aktes ordenen bij stamboomonderzoek” gelukkig kunnen we beroep doen op Yory  (Stamboomforum) om ons op het juiste pad te brengen. Ik hoop dat de tijd besteed aan dit onderwerp vooral een aanzet zal zijn om eens goed na te denken over de manier waarop we te werk gaan en desgevallend niet zullen aarzelen het nodige te doen .voor het te laat is

Start Me.  Een soort broer of zus van Symbaloo.  Een eigen Genealogische startpagina maken, een niet te veronachtzame aanrader eveneens van Yory.

We blijven bij Stamboomforum : het belang van Huwelijkse bijlagen. Je kan er niet meer naast kijken

Ik ben veel verschuldigd aan de fora. Ten bewijze kan ik enkel proberen mensen te overtuigen tijd te besteden aan het volgen van één of meer mogelijkheden. Vooral bestemd voor de collega’s die iets dieper willen graven. Het nieuw subforum Rechtspraak en juridisch  is de zoveelste aanvulling nodig om zaken te verduidelijken.

Nog steeds via Stamboomforum zoeken naar adressen van voorouders en resultaat bereiken via…..SBF !

Antwerpse bronnen : het verhaal begon bij Veerle. Aarzelend . Onzeker. Tot ik ten gronde (theoretisch) het Felixarchief begon uit te pluizen en laaiend enthousiast werd. Jaren her had ik reeds spijt  geen voorouders te hebben in Mechelen . Voeg er maar Antwerpen aan toe. Neerpelt vond ik op mijn weg en bejubelde dit initiatief (net als Aalter).  Waarom zijn er niet meer soortgelijke gemeenten ? Het Felixarchief dus : je vind er naast aktes en archieven  een hoop materiaal ivm onze hobby en starters kan ik  enkel maar de raad geven zeer aandachtig kennis te maken met de handleiding  Wat je allemaal ter beschikking krijgt en hoe je moet zoeken is duidelijk en bevattelijk aangegeven. (bvb Welke bronnen zijn reeds digitaal ?°Je moet je inschrijven om toegang tot de gegevens te verkrijgen (gratis).

Dia 30 : Les Archives du Nord  via Geneat  is goed om weten. Ik heb er gebruik van gemaakt om “recencements  1906” te doorploegen en zo een beter inzicht te krijgen  in de factor volkstellingen en hoe je er mee moet omgaan.

Lembeke dia 33 hoeft geen commentaar

Dia 34 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest , niet onmiddellijk in verband te brengen misschien met SBonderzoek maar handig en nuttig om te weten . Idem de straten van Brussel

Archief Brussel kan eveneens helpen bij eventuele opzoekingen in deze zone en als je dan nog leest dat onderdelen  enkel nog digitaal te raadplegen zijn !

Op 6 Februari 2020 zijn we er weer + speciaal voor starters op 20 Februari 2020 en

Vergeet http://www.bloggen.be/speltigen/ niet !

Mvg  Etienne

Bijlagen:
57PPP16012020.pdf (2 MB)   

20-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

14-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamboom onderzoek Stad Aalst
Van Baardegem zijn nu alle geboortes, huwelijken en overlijdens beschikbaar in onze stamboom tot wanneer de registers zijn vrijgegeven (° t/m 1919, x t/m 1944 en + t/m 1930) en gekoppeld met alle vermelde familieleden!
De andere gemeenten volgen!
Nu zijn ook alle geboorteaktes van Gijzegem t/m 1920 opgenomen in onze stamboom
Alle geboorteaktes van Herdersem t/m 1919 zitten nu ook in onze stamboom. Nog 4 deelgemeenten te gaan én Aalst zelf uiteraard... (de aktes van 1911 t/m 1919 werden pas vrijgegeven door het Stadsarchief)
Alle geboorteaktes van Erembodegem t/m 1919 zitten nu ook in deze stamboom
Nu ook alle geboorteaktes van Hofstade t/m 1919 in deze stamboom
Neem een kijkje op gw.geneanet.org/aalstovlbe

14-01-2020, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

13-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROGRAMMA Speltincx genealogie 16 Januari 2020
Beste deelnemers,
doordat de agenda niet meer consulteerbaar is in "bekijk agenda" heb ik hem hier hernomen:

AKTES ORDENEN  STAMBOOMFORUM

GENEALOGISCHE STARTPAGINA MAKEN
GENEAL – IX
HET BELANG VAN HUWELIJKSE BIJLAGEN
NIEUW SUBFORUM
JURIDISCH FORUM OP STAMBOOMFORUM
ANTWERPSE BRONNEN
SYMBALOO ALS VOORBEELD
LES ARCHIVES DU NORD VIA GENEANET - RECENCEMENTS
LEMBEKE – OUDSTE KERKREGISTER
GENEANET – SAMENVOEGEN
19 GEMEENTEN VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
GENEALOGIECOACH

13-01-2020, 11:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

29-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag van Erwin
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de doopakte van Joannes Muysewinckel op 26 juni 1662 te Meldert (O-VL). IMG 58
Wie kan de namen van de vader en de moeder lezen?
Erwin



Reacties op bericht (1)

30-12-2019
Muysewinckel

De doopdatum is niet juni maar januari = afgekort "janij".
De ouders zijn Phillipus Muysewinckel en Peetra de Valck.
Zij zijn gehuwd te Meldert op 13-03-1646.
https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/layout/lightbox/eadid/BE-A0512_111194_109889_DUT/inventarisnr/I1111941098892173/level/file/scan-index/84/foto/512_1056_000_00697_000_0_0079_r?layout=lightbox&tmpl=component

Met vriendelijke groeten
Maria Gorissen

30-12-2019, 11:50 geschreven door Maria Gorissen



29-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

25-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centurial Support

Beste Centurial-gebruiker,

2019 is een verbazingwekkend jaar geweest voor Centurial, en met veel genoegen kan ik melden dat Centurial op dit moment dagelijks door meer gebruikers wordt gebruikt dan ooit tevoren. Dit geeft mij de ongelofelijk opwindende en leuke kans om Centurial verder te ontwikkelen en te laten groeien. Daarom zal ik in 2020 nog meer tijd gaan vrijmaken om aan Centurial te werken. Om hiertoe in staat te zijn, zal Centurial vanaf v1.14 in januari 2020 niet langer gratis zijn maar zal hetbetaalde software worden.

Een beetje geschiedenis


Zoals je misschien wel weet, startte de ontwikkeling van Centurial in 2016 als een ietwat academische poging van ondergetekende om ècht op bewijs gebaseerde genealogische software te ontwikkelen, die toch ook de handige functies heeft die we allemaal kennen van de welbekende bestaande genealogische applicaties. Het kostte bijna anderhalf jaar om versie 1.0 af te ronden, deze kwam uit op 28 oktober 2017.

Het grotere deel van 2018 besteedde ik aan het verbeteren van het gebruiksgemak van Centurial naar een niveau dat je mag verwachten van professionele genealogiesoftware. De bewerkingsmogelijkheden werden verbeterd, er volgden nieuwe gebeurtenissen en statussen, het groeperen van bronnen werd mogelijk, en natuurlijk werd GEDCOM import en export geïmplementeerd.

Toen kwam 2019. Het jaar startte met een knal: v.19 zat vol met nieuwe, handige functies, en v1.10 introduceerde de Centurial browser extensie, die het importeren van bronnen vanaf het internet sterk vereenvoudigde. Tegelijkertijd kwamen er enkele blogs uit, die Centurial introduceerden bij een veel groter publiek. Deze groei leidde tot diverse verzoeken van gebruikers, zoals de zoekmogelijkheid (v1.11) en ondersteuning voor het klembord (v1.12). Maar vooral ook leidde het tot de publicatie van de Nederlandse en Duitse versie van Centurial (v1.13) en de Nederlandstalige website!

Voor mij heeft Centurial intussen zijn bestaansrecht bewezen. Het is niet langer een poging om ècht op bewijs gebaseerde genealogiesoftware te ontwikkelen, nee, de poging is een succes gebleken, en Centurial wordt nu dagelijks gebruikt om op bewijs gebaseerde stambomen samen te stellen door meer enthousiaste gebruikers dan ooit tevoren.

Dit betekent ook dat er hiermee voor mij een ongelofelijk opwindende en leuke kans is ontstaan om Centurial verder te ontwikkelen en te laten groeien. En ik heb ervoor gekozen deze kans met beide handen aan te grijpen en ervoor te gaan! Daarom zal ik in 2020 nog meer tijd gaan besteden aan de ontwikkeling van Centurial, om nog meer nieuwe en opwindende functies te introduceren. Om mijzelf hiertoe in staat te stellen, zal Centurial niet langer gratis software zijn.

Proefeditie en persoonlijke editie


Vanaf Centurial v1.14, die uitkomt tegen het einde van januari 2020, zal Centurial betaalde software worden. Vanaf v1.14 zijn er 2 edities van Centurial:
  • De proefeditie van Centurial zall alle functies van Centurial hebben, maar zal beperkt zijn tot 20 bronnen per project. De proefeditie is gratis.
  • De persoonlijke editie geeft je onbeperkte toegang tot alle functies van Centurial. The persoonlijk editie zal €20,00 per jaar gaan kosten.

Beide edities zullen natuurlijk tenminste 4 updates per jaar kennen (maar meer waarschijnlijk 5 of 6), en beide edities zijn inclusief blogs, ondersteuning en af en toe een service patch.

Vraag en antwoord


Waarom is Centurial niet langer gratis?
Centurial startte als een poging om genealogische software te schrijven die de voordelen combineert van op bewijs gebaseerde genealogie met de voordelen van de bestaande, op conclusies gebaseerde programma's. Inmiddels heeft het bewezen een volwaardig en zelfs wenselijk alternatief te zijn voor de bestaande applicaties. Door een betaalde versie van Centurial te introduceren, kan ik nog meer tijd besteden aan het verbeteren en doorontwikkelen van Centurial.

Hoeveel kost de persoonlijke editie van Centurial mij?
De persoonlijke editie van Centurial kost je €20,00 per jaar. De persoonlijke editie geeft je:

  • Volledige, onbeperkte toegang tot Centurial.
  • Tenminste 4 updates per jaar (maar waarschijnlijk 5 of 6).
  • Ondersteuning via e-mail.
  • Blogs
  • Af en toe een service patch.

Wat kan ik nog meer doen met €20,00?
Met € 20,00 kun je:

  • Een goed boek kopen (leestijd: 8 uur)
  • Lunchen in een restaurant (1 uur)
  • Naar de film met een vriend (3 uur).
  • Je vrienden een drankje kopen in een café (1 avond)
  • Een jaar lang onbeperkt Centurial gebruiken, inclusief ondersteuning, blogs, updates en service patches!

Wat is het verschil tussen de proefeditie en de persoonlijke editie?
De proefeditie en de persoonlijke editie geven beide toegang tot alle functies van Centurial. Het enige verschil is, dat in de proefeditie het aantal bronnen beperkt is tot 20 bronnen per project. Aangezien alle gegevens in Centurial worden ingevoerd in de context van een bron, betekent dit, dat na het bereiken van 20 bronnen je geen personen, relaties, beweringen en bewijs meer kunt toevoegen aan je project.

Heb ik nu een betaalde versie van Centurial nodig om mijn gegeven te exporteren?
Nee, dat hoeft niet! Iedere gebruiker heeft gratis een proefeditie tot zijn beschikking, en de proefeditie staat je toe om alle gegevens te exporteren uit je Centurial project, ongeacht de grootte of het aantal bronnen in het project.

Tenslotte


Dank voor het gebruiken van Centurial in het afgelopen jaar, en hopelijk tot ziens in 2020. Fijne Kerstdagen!

Met vriendelijke groet,

Fouke Boss
(auteur van Centurial)

25-12-2019, 10:39 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

23-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legacy - Geert Verpoest - Speltincx 19/12/2019 +vragen stellen
Heb net de inzending van Geert (met bewondering) bekeken en hoop dat de collega's massaal zullen toehappen. Naast en bovenop de perfecte begeleiding is er vanzelfsprekend het feit dat je Geert zo nodig kunt raadplegen. Dus, niet twijfelen en je keus doordrukken.
Ivm eventuele vragen in geval van twijfel of blokkeringen bij het zoeken, aarzel niet om deze, goed geformuleerd en zo bondig mogelijk, op dit blog te plaatsen. De kans is groot dat je niet zo lang moet wachten op een pasklaar antwoord , zo niet dat je antwoord krijgt tijdens de volgende samenkomst. Op de fora wordt normaal gereageerd mits een bedankje ofte verdere uitleg gevraagd. Als er geen reactie komt van de vragensteller roept dit ongetwijfeld  gemengde gevoelen uit bij de persoon die het antwoord verstrekte
Etienne

23-12-2019, 10:31 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

20-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw probleempjes met de BLOG
Beste bezoeker,
Nadat tijdens het weekend de Blog enige tijd onbereikbaar is geweest, merkte Geert vandaag op dat de rechterbanner verdwenen was.
Heb snel de belangrijkste zaken opnieuw geplaatst maar de lijst met nuttige links is verdwenen.
Ik zal die terug plaatsen met jullie hulp, laat mij weten wat nuttig is en ik zoek het op.
Het is nu ook mogelijk een forum te openen, heb reeds enkele onderwerpen aangegeven indien er andere behoeften zijn zal ik die aanvullen.
Erwin

20-12-2019, 19:01 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht van Etienne

Naar aanleiding van onze bespreking ivm de continuïteit en de te behandelen onderwerpen wou ik voorstellen een woordje te plaatsen in Speltigen – ik heb al met Kelly (die instaat voor de planning) gesproken en Februari is normaal geen probleem –  vanaf Maart misschien wel omdat de zaal bezet is – ze ging het onderzoeken en ik zal ook contact opnemen met Christine – misschien komen we zodoende bijna automatisch terecht in één van de voorgestelde oplossingen : chambres séparées ! Ik ben altijd blij als iemand reageert maar het voorstel om met groepen te werken heb ik verschillende keren geprobeerd en…..er kwam niets van in huis. Dus zou ik vooral willen benadrukken dat elk voorstel van onderwerp welkom is maar dat dit bvb via de blog tijdig moet kenbaar gemaakt worden zodat enige voorbereiding mogelijk is. Improvisatie kan maar er moet toch een structuur voorhanden zijn.

 

Mvg

Etienne

20-12-2019, 18:58 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transkribus /KB _ vraag van Andre Lauwaert
  https://www.youtube.com/watch?v=o6BRXq1S-b8

Een film op You Tube duur 1 u 23 min 12 sec met uiteraard grondige uitleg door ter zake bevoegde personen ; ik denk niet dat er iets beter te vinden is maar het kan natuurlijk. Voor wie interesse (en geld) heeft:niet te missen !  Zeker kijken, ook om het hoekje.
Etienne

Ik heb het programma geladen om te testen en dit gaat vlot op PC met recente OS en JAVA. Het omzetten zelf is minder vanzelfsprekend maar met de tutorials kom je er wel. Heb de indruk dat je dus zelf de software moet leren om de teksten te begrijpen. Is dus interessant indien je veel handschriften hebt van dezelfde auteur. De eerste 1.000 opgeladen boeken zijn gratis?
Erwin

20-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

12-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboorteplaats
Ik zoek de geboorteplaats van Joannes Baptista Mesure.
Hierbij de akten waarop ik een aanduiding van de geboorteplaats heb gevonden.
Gehuwd in Vosselare op 23 april 1791. (De Voet)
Doop kind Vosselare 26 februari 1792 (Ludovicus)
Gehuwd in Nevele op 24 juli 1792. (Vermeulen)
Doop kind op 18 oktober 1794 (Jacobus)
Geboorte kind op 8 november 1796 (Augustinus)
Geboorte kind op 2 december 1800 (Charles Louis)
Geboorte kind op 19 december 1801 (Angeline)
Ik waag het niet meer te gokken.
Alvast bedankt,
Erwin

Reacties op bericht (1)

14-12-2019
Mesure Joannes Baptiste

Erwin,

soms moet je een beetje geluk hebben om iets te vinden  .

Ik zag dat Joannes Baptiste 'ex Hundelghem' was, dus Hundelgem tegenwoordig. Hundelgem was afhankelijk van het bisdom Mechelen in die tijd.

ik veronderstelde dat Joannes Baptiste ergens geboren moest zijn tussen 1760 en 1770. In de index van de parochieregisters stonden enkele Mesure's, maar geen Joannes Baptiste. Ik begon dus eens te bladeren in de doopregisters van die periode, en na een bladzijde of twee kwam ik daar een "de Mesure" tegen. Dan werd het gemakkelijk: in de index staan een gans pak "de Mesure"'s, waaronder een Joannes Baptiste.

Hier de bronvermelding:

parochie Sint-Amandus (Hundelgem (Zwalm), Arrondissement Oudenaarde (digitaal), Provincie Oost-Vlaanderen, België), Parochieregisters. Doopakten 11/01/1755 - 21/12/1770 / 0900_000_00202_000_0_0004_r, "Doopakte De Mesure Joannes Baptista 17651119," scan 9R - pag.8; digital images, Het Rijksarchief van België(accessed 14 Dec 2019). Vindplaats: Rijksarchief van België (digitaal), België, Catalogusnummer: 0900_000_00202_000_0_0004_r; 
Aanvraaginstructie [ archiefdienst - inventaris - archiefbestanddeel ]:
Rijksarchief te Ronse - 9999/R1 - 0900_000_00202_000_0_0004_r

De tekst van de akte:

19 9bris baptisatus Joannes Baptista filius leg. Joannis de Mesure et Isabella Uytterhaeghen conjugum. Susceptores Joannes Baptista Uytterhaegen et Petronilla Schepens

Ik stuur de akte door naar jouw Dropbox.

Geert

14-12-2019, 17:07 geschreven door Geert




Bijlagen:
bap 1792 Mesure Ludovicus.jpg (105.4 KB)   
bap 1794 Masure Jacobus.jpg (86.9 KB)   
geb 1796 Mesures Augustin2.jpg (343.3 KB)   
geb 1797 Mesures Augustin1.jpg (137 KB)   
geb 1800 Mesure Charles Louis.jpg (318.6 KB)   
geb 1801 Mesure Angeline.jpg (287.2 KB)   
mat 1791 Mesure_Voet.jpg (179.8 KB)   
mat 1792 Mesure_Vermeulen.jpg (56.5 KB)   

12-12-2019, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (1)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Mei 2024

2 mei - sessie Mei

16 mei - Begeleidend werken
(Meer informatie)

Juni 2024

6 juni - Sessie juni

20 juni - Begeleidend werken
(Meer informatie)

September 2024

5 september - Sessie September
doe mee week


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015

    Nuttige Links
  • Familiekunde Vlaanderen
  • Speltincx Gentbrugge
  • Erfgoed Melle
  • Genealogische bronnen
  • Familie Haeghens
  • Prosapia
  • Gentools
  • FamilySearch
  • Inhoud Blog

    Inhoud blog
  • Stadsarchief De Zwarte Doos in Gent krijgt nieuwe scanners voor kwetsbare boeken
  • Genealogie weekend Lovendegem
  • 2e Gentse Dag voor Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis
  • Ontsluiting Antwerpse schepenregisters Ancien Regime
  • OPGELOST!

    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • link blogsite
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • PERPLEX

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs