Speltincx Genealogie
18-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Beste Speltincx Genealoog en anderen,

Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx onder de leiding van de bevlogen ervaringsdeskundige Etienne Huyghe.
Het is de bedoeling hier de onderlinge contacten te onderhouden tussen de sessies in en met elkaar weetjes uit te wisselen.
Indien je een bijdrage wenst te posten, stuur mij dan een e-mail door op de knop "E-mail mij!" te drukken aan de rechter zijde. Indien je wenst te reageren druk op "Reageer (n)" onder het bericht.
Hopelijk worden we er allen wat wijzer mee en kan ik op jullie medewerking rekenen.

18-10-2018, 00:00 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
Tags:welkom
19-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP zoek naar
Kent iemand DIEPENHEDE of DIEPENHEEDE?
 Bestaat deze plaats nog? 
Is het een gemeente? gehucht? wijk?
Ligt het in Noord-Frankrijk en is de naam verfranst? 
graag enige feedback zo mogelijk.

Vraag van André L.

19-03-2019, 21:26 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:Vraag
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Latijnse familie
Klik op de afbeelding om de link te volgen  

19-03-2019, 20:43 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
13-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sessie maart

Hallo,

 

In bijlage de samenvatting van onze vorige samenkomst – ik hoop dat iedereen hetzelfde denkt als ik : “een geslaagde, nuttige en leerzame namiddag” – maar we moeten verder en denkend aan 4 April herhaal ik speciaal mijn verzoek (ik hoop in naam van ons allen) om  een nieuwe poging te doen om , via tweespraak, tastbare resultaten te verwezenlijken en vooral de kloof tussen gevorderden en starters te verkleinen zodat we samen verder kunnen werken in een serene en ontspannen sfeer. Ik weet dat Aldfaer   ( + een paar “blokken”)  reeds op het programma staan maar voor een praktische uitvoering is dit echt te weinig. Bijgevolg nodig ik jullie uit vragen te emailen  - de beloning : eeuwige roem of “redder des vaderlands” !

 

Mvg

Etienne

Bijlagen:
45PPP07032019.pdf (3 MB)   

13-03-2019, 17:04 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Tags:ppt
12-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemeene aenwyzing der acten van den burgerlyken stand, als van geborten, huwlyken en overlydens der steden en gemeenten van het voormalig departement der Schelde ... welke in de provintiale archiven van Oost-Vlaenderen te Gend bewaerd worden, en waer uy
Ik was aan het rondneuzen op internet om meer bronnen te vinden, en ik kwam daar een verwijzing tegen naar een oud boekje, dat berust in de Universiteit van Gent:

"Algemeene aenwyzing der acten van den burgerlyken stand, als van geborten, huwlyken en overlydens der steden en gemeenten van het voormalig departement der Schelde ... welke in de provintiale archiven van Oost-Vlaenderen te Gend bewaerd worden, en waer uyt men extracten kan bekomen".

Hierin vind je per gemeente een overzicht van de akten die samengebracht werden naar Gent bij het begin van het Frans bewind, en wordt er beschreven welke akten niet (meer) voorhanden zijn tot 1800. Toen al waren er heel wat boeken verdwenen of beschadigd...


De auteur is Vander Haeghen, en het werd gedrukt in 1802. 
Google heeft een gedeelte (de eerste 35 bladzijden) ingescand en beschikbaar gesteld in Google Books (je kan dat gedeelte afhalen als pdf door aan de rechterkant te klikken op het raderwieltje en te kiezen voor 'PDF downloaden').

Je kan het vinden op: 
https://books.google.be/books?id=x2g-AAAAcAAJ 

Ik ga binnenkort eens naar de Boekentoren om te bekijken of het raadpleegbaar is, want ik ben wel benieuwd naar de resterende bladzijden... (ik heb ondertussen al gevonden dat het zich in de Boekentoren in de Sint-Hubertusstraat bevindt, lokatie BIB.G.007605/-10/DOCUMAP)

Bericht van Geert

12-03-2019, 16:52 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:bijdrage
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief vh Rijksarchief
Bericht:
                    Wie ingetekend heeft op de Nieuwsbrief van het Rijksarchief vind daarin regelmatig interessante weetjes.

Deze keer staat er een overzichtje van de mogelijke bronnen om te raadplegen, voor wie op zoek is naar de periode voor 1600...

“Ik ben opgeklommen in mijn stamboom tot ca. 1600, en dus tot de oudste parochieregisters. Is het mogelijk om oudere gegevens te vinden, en zo ja: hoe?”

URL:

http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&r=alle-nieuwsberichten&a=2019-03-01-vraag-van-de-maand-genealogie&utm_source=phplist112&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=Nieuwsbrief+Rijksarchief+-+Maart+2019

Bericht van Geert

12-03-2019, 16:50 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
07-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamgeving vondelingen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 7 mei 1834 werd in vondelingerolle te Gent een kind gevonden van ongeveer 6 weken oud. (folio 3369)
Op de achterkant van een bijgesloten leveringsbriefje van olie stond "Johannes Cherie geboren in het Vroedvrouwen huys bijloke op 19 maerte i834." (sic)
Dit kind werd op 9 mei ingeschreven als Carolus Ceriez (akte N° 557). Op 19 mei is het kind overleden (akte N° 530).
Op datum van 18 maart 1834 vinden we de geboorteakte N° 333 van Carolus Ceriez geboren in de provinciale Vroed Kundige School in de bijloke op 17 maart, zoon van Melania Ceriez (pater ignotum).
Ik kan tot op heden geen verder spoor meer vinden van Carolus Ceriez of Carolus Jaxx (Jaxx latere echtgenoot van Emiliana). Gaat het hier in beide geboorteakten over dezelfde persoon volgens jullie?
In bijlage de betreffende akten: 1) geboorteakte vondeling Carolus Ceriez. 2) vondeling folio 3369. 3) overlijdensakte vondeling Carolus. 4) geboorteakte Carolus Ceriez zoon van Melania (Emiliana).


Bijlagen:
geb 1834 Ceriez Carolus-vondeling.jpg (431.5 KB)   
geb 1834 Ceriez Carolus.jpg (488.5 KB)   
ovl 1834 Ceriez Carolus-vondeling.jpg (353.8 KB)   
von 1834 Ceriez Carolus.jpg (111.7 KB)   

07-03-2019, 00:00 geschreven door Erwin  

Reageer (1)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
06-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alphabetische naamlijst der gemeenten en derzelver onderhoorigheden uitmakende het koningrijk der Nederlanden
Omdat Etienne al een tijdje op zoek is naar een onbekende gemeente: in dit boekje staan alle gemeenten in de Nederlanden in 1826...

URL: https://books.google.be/books?vid=GENT900000113119&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

je kan er in bladeren, en beperkt in zoeken (links op de pagina -> zoeken in dit boek). Verwacht niet teveel van de zoekfunctie, want je moet de gemeentenaam volledig invullen (vb. Drongen) om een resultaat te krijgen (het is een OCR-bestand dat gebruikt wordt voor de zoekfunctie, dus bij het minste vlekje is het woord niet meer te vinden). 

Wel interessant is het feit dat bij vele gemeenten het aantal 'zielen' vermeld staat.

Zo vind je o.a. voor Belsele volgende vermelding:
"Belcele, Gemeente. Distr: St. Nicolaas. Prov: Oost-Vlaanderen. Bevat met de Onderhoorigheden 2574 z."

bijdrage van Geert Verpoest

06-03-2019, 16:00 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:bijdrage
04-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obituarium...
Een obituarium of jaargetijdenboek is een handschrift waarin een lijst werd bijgehouden van de doden die moesten herdacht worden door een religieuze gemeenschap, een kapittel van een collegiale kerk of een parochie.

Het is een gangbare praktijk om voor een overledene jaarlijks een gedachtenismis op te laten dragen door een kloostergemeenschap, een kapittel, in een parochie of een begijnhof. Een dergelijke dienst wordt een jaargetijde of memorie genoemd. Een jaargetijde werd in de middeleeuwen gesticht door de te herdenken persoon, nog tijdens zijn leven, bij diens testament of door zijn familieleden. Bij de opdracht tot het houden van een gebedsdienst werden alle details van de uitvoering gespecificeerd, bijvoorbeeld aan welk altaar in welke kapel de dienst moest plaatsvinden, wat er aan de priester, de koster en de klokkenluider moest betaald worden, of er eventueel aalmoezen werden uitgedeeld of maaltijden moesten worden gegeven, en wat dies meer zij. Zo'n jaargetijde werd betaald met een (aanzienlijke) som geld of de schenking van een goed. Alle administratieve bepalingen betreffende de jaargetijden werden vastgelegd in het obituarium van de betrokken kerk of het betrokken klooster.

Het obituarium is dus een register in de vorm van een Romeinse kalender waarin de administratieve gegevens over de jaargetijden die een parochie, een klooster of een kapittel op zich had genomen werden bijgehouden.

De termen necrologium, dodenlijst, obituarium en jaargetijdenboek worden door elkaar gebruikt. Het verschil met een necrologium is dat een obituarium de administratieve gegevens over de te verzorgen herdenkingen bevat, maar dat het alleen ter voorbereiding, niet in de liturgische dienst zelf gebruikt werd. (bron: Wikipedia)


Wie opzoekingen doet naar zijn familie in Gent, kan onder andere eens kijken in volgend obituarium:


Obituarium Sancti Johannis. Nécrologe de l'église Saint-Jean (Saint-Bavon) à Gand, du XIIIe au XVIe siècle, par N. DE PAUW , 1889; 403 p. (dont 24 p. de préface). 

URL: https://archive.org/details/obituariumsancti00pauwuoft/page/n7

bijdrage van Geert Verpoest

04-03-2019, 12:09 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kalenderhervormingen
Wie meer wil weten over de Juliaanse, Gregoriaanse, Verbeterde Juliaanse en Republikeinse kalender:

"De Chronologie van de Middeleeuwen en de Moderne tijden in de Nederlanden", door E. I. STRUBBE en L. VOET, 1960; 555 p. (waarvan 3 p. inleiding en woord vooraf):
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/pTitre_p200.pdf


Je moet zeker eens pagina 45 tot 50 (DE KALENDERHERVORMINGEN) doorkijken, om volledig te begrijpen waarom de verschillende kalenders zo afwijken...
De rest van het boek is eveneens interessant. Een tweede en derde deel vind je hier:
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/p201_TabelV_Pausen_p430_Stadhouders.pdf
en
http://commissionroyalehistoire.be/pdf/L5ChronologieMiddeleeuwen_ModernTijdenNederlanden/p431_pLijstAfkortingen.pdf

bijdrage van Geert Verpoest

04-03-2019, 12:09 geschreven door Erwin  

Reageer (0)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


agenda

Belangrijke data in mijn agenda

April 2019

4 april - Sessie april
(Meer informatie)


Inhoud blog
 • OP zoek naar
 • De Latijnse familie
 • Sessie maart
 • Algemeene aenwyzing der acten van den burgerlyken stand, als van geborten, huwlyken en overlydens der steden en gemeenten van het voormalig departement der Schelde ... welke in de provintiale archiven van Oost-Vlaenderen te Gend bewaerd worden, en waer uy
 • Nieuwsbrief vh Rijksarchief

  Nuttige Links
 • Familiekunde Vlaanderen
 • Speltincx Gentbrugge
 • Erfgoed Melle
 • Rijksarchief België
 • Familie Haeghens
 • Prosapia
 • Gentools
 • FamilySearch
 • Begraafplaatsen Gent
 • Made in Aalst

  Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018

  Zoeken in blog


  Gastenboek
 • PERPLEX

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
     Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!