18-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ze is gewoon de max en niet om op te eten!
Klik op de afbeelding om de link te volgen

18-01-2010 om 00:00 geschreven door ida philips  


13-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook de winter heeft kleur
Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de koude van de laatste weken is het niet evident om de moed op te brengen een wandelingetje te maken. Maar toch doe je buiten nog prachtige ontdekkingen. Zo kun je nog wilde rozenbottels plukken. Ze zien er fantastisch uit met een onvergelijkbaar rood/oranje kleur, naar verluid zitten ze vol vitamines en je kan er lekkere dingen mee doen. Zeker wanneer het al eens gevroren heeft, dan kun je ze makkelijker verwerken.

13-01-2010 om 08:45 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.iedereen kookt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Niets is leuker dan wanneer iedereen graag zijn eigen gerechten maakt. Bij de jongens (sorry voor deze veralgemening) is dat wel heel wisselvallig. Soms zie je maanden niet in de keuken verschijnen en soms bemoeien ze zich met alles wat je doet, omdat ze het natuurlijk veel beter weten.
Georges is 19 en een perfectionistische kok. Hij besteedt heel veel aandacht aan het zorgvuldig voorbereiden van de ingredienten en aan de presentatie. Voor hem is koken als een dans, een choreografie waar alles in stijl en in een relaxed ritme moet gebeuren. Plezant om te zien en lekker om te eten.

13-01-2010 om 08:43 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
11-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechtstreeks uit de oven op het bord
Klik op de afbeelding om de link te volgen In het vorig berichtje schreef ik al over Emilie. Zij is niet altijd een gemakkelijke eter, en koken doet ze ook niet al te graag. Maar ze heeft wel één specialiteit en als ze er aan denkt dan wordt die soms wel vier keer in een week klaargemaakt. Het is een eigen interpretatie van quiche met prei en garnalen en ik moet zeggen dat het lang niet slecht is.
neem een bladerdeeg en leg die op een bodem. Vervolgens maak je twee mooie preien schoon en snijd ze in stukjes. Je laat ze zachtjes gaar worden in wat olijfolie. Dan voeg je de garnalen toe. Van het vuur nemen en 2 eieren, een flinke scheut room en peper toevoegen. Dit geheel nog eens goed mengen, over de bladerdeeg gieten, twintig minuten in de oven en onmiddellijk opeten.

11-01-2010 om 11:56 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kreeftenmeisjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Emilie is onze jongste dochter en lust heel graag kreeft. Haar beste vriendin Freya is een vegetariër en erg begaan met het lot van arme diertjes. Groot was onze verrassing toen ze zonder schroom beiden eerst deze heerlijke beesten grondig aan het bestuderen waren vooraleer ze genadeloos in een ketel kokend water te gooien.
Ze hebben uiteraard heel lekker gesmaakt.

11-01-2010 om 11:51 geschreven door ida philips  


Categorie:Het is het moment
10-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Homemade Cookies van The Cookie Collective
Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je foto's wil nemen van lekkernijen, moet je soms snel zijn, want soms verdwijnen die als sneeuw voor de zon. In dit geval was de sneeuw niet weg, maar de koekjes weg.
Deze doos was een nieuwjaarswens van Karl en Hannes, The Cookie Collective. De koekjes zijn op, de doos bewaar ik. Op jullie succes jongens!

10-01-2010 om 09:31 geschreven door ida philips  


Categorie:Het is het moment
09-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw genoeg op een verwarmende planeet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze bonzai heeft een lange geschiedenis. Hij was ooit een dwergspar in de kleine voortuin bij mijn ouders, maar toen ze hem zelf niet meer wilden hebben, deden wij hem mee naar huis. Dat is inmiddels als meer dan twintig jaar geleden. We hebben hem toen gewoon in een pot geplant. Enkele jaren geleden kwamen we op het idee om hem bij te snoeien en in een bonzai schaal te plaatsen. Dit is het resultaat en het mag er zeker zijn.
Nu staat hij bedolven onder een laagje sneeuw, maar mooi blijft hij toch.

09-01-2010 om 15:54 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
02-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tongstrelende zalm op noorse wijze
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gerookte zalm kan wel heel erg lekker zijn, maar de smaak van het gerookte is toch vaak heel dominant in een gerecht. Vandaar dat deze gravadlachs zo lekker is, zeker wanneer we toch al de neiging hebben overdadig te eten. De zalm moet wel minstens 48 uur op voorhand worden gemarineerd.
Het doet het zo:
koop twee mooie zalmfilets op vel, of een enkele die je dan kan doorsnijden. maak de marinade. Neem 150gr kristalsuiker en 150 gr grof zeezout voor ongeveer 2 kg zalm. Meng suiker en zout en meng er twee  grote handen vol verse fijngehakte dille door. Leg een groot stuk keukenfolie open en leg hierop een deel van het suiker zout mengsel/ leg daarop de ene helft van de zalmfilet en voeg nog een derde van het kruidenmengsel toe, gelijkmatig uitstrijken ook aan de randen. Leg vervolgens de twee helft op de eerste met het helft naar boven en strijk de rest van het kruidenmengsel hierop uit. Vouw de keukenfolie goed rondom de zalm en leg in een schaal die groot genoeg is en enigszins diep want er loopt wel wat vocht uit. Dit geheel moet nu in de frigo. Als je eraan denkt tussendoor de zalm af en toe draaien. Twee dagen later is dit een delicatesse die je kan serveren met een mostersaus of met gemarineerde komkommer, of waar je ook maar zin in hebt.

02-01-2010 om 00:00 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
29-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zit daar bij de mosselen?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik schreef al eerder over mosselen. Verse mosselen zijn altijd overheerlijk, maar soms heb je zo van die geslaagde creaties die mosselen tot een ware delicatesse maken. Zo probeerde ik vorige week eens mosselen met pompoen klaar te maken. Voor je wanhopig de ogen naar de hemel richt, het gaat over een "butternut" pompoen, zo van die kleintjes die een notensmaak hebben. Gewoon bij je normale bereiding van mosselen enkele flinke stukken pompoen mengen en laten meestomen. Is gelijk gaar met de mosselen. Ziet er prachtig uit en geeft een bijzondere sensatie.

29-12-2009 om 11:09 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
28-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.You can do it: profiteroles
Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je al eens geprobeerd hebt om eclairs te maken, weet je dat het resultaat heel lekker is en het werk eigenlijk nog best meevalt. Een niveau hoger staan de prachtige profiteroles. Je maakt hetzelfde deeg als voor eclairs, maar je vult ze met zelfgemaakt vanilleijs en pas daarna overgiet je ze met chocolade; Er gaat niets boven.

28-12-2009 om 17:21 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piza round the clock

Samen piza maken, dat is plezier verzekerd. Probeer eens van O te vertrekken en ook zelf de bodem te maken, flinterdun of wat dikker zoals je het liefst hebt.

28-12-2009 om 17:16 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Tags:http://lh5.ggpht.com/_5ovhDTzzmT0/SzjRplxq0TI/AAAAAAAABHM/NudHE1q6ywg/s640/DSC06445.JPG
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verse pistolets zonder je voorruit te ontdooien
Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar de bakker gaan vind ik echt hatelijk. Je moet zorgen dat je deftig gekleed bent, dan moet je geld hebben, dan moet je in je auto stappen (want te voet is toch iets te lastig) en deze tijd moet je die eerst nog ontdooien, en dan moet je je beurt afwachten. Het resultaat is dan meestal een slappe bedoening zonder smaak die binnen de kortste keren niet meer te vreten is.
Vandaar dit heel gemakkelijk recept voor pistolets. Het is zo eenvoudig dat je niet weet wat je overkomt. Neem gewoon witte bloem, verse gist en melk. Meng het geheel (het deeg moet zijn zoals voor brood dus voldoende elastisch maar niet te slap). Vergeet geen zout toe te voegen. Even goed door blijven kneden (de goede oude Kenwood doet dat zonder klagen). Rol het deeg in een bol en dek het af met een (propere) handdoek. Gedurende ong. een half uurtje in een oven leggen van ong. 50 graden, of bovenop een goed warme chauffage. Vervolgens het deeg uitrollen tot een dikke worst. Gelijke delen van snijden en deze tot bolletjes vormen. Met een halve kilo bloem heb je ong. 15 pistolets. Deze bolletjes nog eens een tiental minuutjes de warmte in (zelfde als vorige). Dan de pistoletjes besprenkelen met zout water en gedurende een kwartiertje in een goed hete oven (230 graden). Ze koelen snel af. Dus je kan eigenlijk ong. een uurtje nadat je gestart bent met het hele proces al beginnen smullen.

28-12-2009 om 17:12 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
21-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeleintjes zijn zo bijzonder
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Waarom madeleintjes zo bijzonder zijn, weet ik niet, maar ze hebben toch iets speciaals.
Deze zijn als volgt gemaakt:
150 gr bloem
135  gr suiker
25 gr honing
bakpoeder of carbonaat
150 gr boter
3 eieren
alles goed mengen en kloppen, totdat je een beslag krijgt zoals voor cake.
dan in de vormpjes doen. Ongeveer een kwartiertje in de oven van ong. 200 gr en een groot voordeel ze koelen direkt af dus je hoeft niet te lang te wachten om ze op te peuzelen.

De 3 madeleintjesvormen heb ik gekocht voor 20 eurocent (voor de 3 stuks)  in de kringwinkel in SintPietersleeuw waar ik regelmatig eens binnenga als ik er passeer voor een klant.

21-12-2009 om 09:08 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oost West: thuis best
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ongeveer iedereen zal wel prachtige sneeuwfoto's hebben gemaakt na het witte wonder gisteren. Deze boedha blijft in elk geval gelukkig ondanks zijn hachelijke situatie.

21-12-2009 om 09:03 geschreven door ida philips  


Categorie:schone rommel
15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roltaarten zijn oudewets
Klik op de afbeelding om de link te volgen Roltaarten vind ik altijd super om op tafel te zetten. Maar om een of andere reden vinden de kinderen ze ouderwets. Toch heeft het iets en is zo leuk om te maken. Je maakt gewoon een biscuit, maar giet die op een bakpapier in een platte ovenschaal. Deze hoeft echt niet lang te bakken want is maar ongeveer een centimeter dik. Als ze gaar is haal je ze uit de oven en stort ze op een natte keukehanddoek. Rol onmiddellijk de taart met de handdoek op, zodanig dat de handdoek als het ware tussen het deeg is gedraaid. Laat zo wat liggen totdat de deeg is afgekoeld. Na ongeveer 10 minuten voorzichtig weer openrollen en de handdoek wegnemen. De binnenkant bestrijken met confituur, eventueel ook met slagroom, maar is niet echt nodig. Vervolgens weer oprollen. Net op het moment voor het opdienen bestrijken met stijfgeklopte slagroom en afwerken met fruit, nootjes of chocoladeschilfers. ik krijg er al zin in als ik dit schrijf. O ja en deze taarten zijn eigenlijk nog beter als je ze een dag laat liggen.

15-12-2009 om 11:44 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De geur van verse wafels
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De meest gezellige momenten in mijn herinneringen, zijn deze toen mijn vader wafels bakte. Mijn vader was niet het type dat veel deed in huis en ook met de kinderen was hij niet veel bezig, het werk was zijn grootste belangstelling. Maar af en toe, in de winter als het vroor en hij niet kon werken, dan bakte hij wafels. Dat was gegarandeerd feest.
Het wafelijzer werd tevoorschijn gehaald. Een grote ketel deeg en dan begonnen die overheerlijke geuren het hele huis in te nemen. De 5 kinderen zaten ongeduldig te wachten tot de wafel uit het ijzer kwam en smeerden gretig met confituur, suiker en andere lekkernijen. Eigenlijk kon vader onze haast niet bijhouden.
De wafels waren zo vers dat ze geen tijd hadden om af te koelen. Vaak heb ik geprobeerd dit gevoel te herhalen voor mijn eigen kinderen. Maar dat lukt niet helemaal, niets is natuurlijk nog hetzelfde. Als ik wafels bak, dan zijn ze wel lekker helemaal in het begin, maar na een tijdje worden ze slap en dan vind ik ze niet meer mooi om te presenteren.
Daarom heb ik een recept uitgeprobeerd voor bewaarwafels. Inderdaad deze kan je echt goed bewaren en ze worden niet slap:
500 gr margarine
550 gr kristalsuiker
10 eieren
vanilleextract (liefst vloeibaar)
1 kg bloem en 2 pakjes bakpoeder (of gewoon zelfrijzende bloem is ook goed).

Inderdaad in deze wafels hoeft geen melk, water of welke vloeistof dan ook.
Suiker, en eierdooiers met elkaar mengen tot schuimige massa ontstaat. De margarine (gesmolten maar niet warm) toevoegen. De bloem toevoegen en goed ondermengen. Als laatste de eiwitten voorzichtig ondermengen. Alles nog een paar uur laten staan dan kan je beginnen. Het deeg is vrij dik, maar laat zich verrassend goed verwerken.
De geur kan ik hier natuurlijk niet beschrijven maar gezellig is het zeker.

15-12-2009 om 11:39 geschreven door ida philips  


Categorie:recepten
09-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongekooide vogeltjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit vogelkooitje kochten we een tijdje geleden op de rommelmarkt in Anderlecht. Het was van een oude Turk en het was helemaal niet zeker of zijn gerief dat er lag bestemd was voor de ophalen voor het grof huisvuil of om te verkopen. Maar het vogelkooitje zag ik wel zitten, ze hadden er een lampenkap van gemaakt. Dus toch maar die euro in die vieze hand gestopt en blij terug naar huis met de vogelkooi. Nu hangt ze te schitteren met een spaarlamp ering en de vogeltjes, ja die zitten aan de buitenkant.

Markt Anderlecht: elke zondag in de voormiddag. een kleine rommelmarkt, een gigantische voedingsmarkt en van alles en nog wat. Je gaat best voor 10 uur want het kan er behoorlijk druk worden!

09-12-2009 om 11:09 geschreven door ida philips  


Categorie:schone rommel
04-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Two years after
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is nog een messenstory.
Het overkomt me af en toe dat ik mijn lievelingsmesje niet meer kan vinden. Ik zoek dan overal, tussen de schillen, in de compostbak, in de tuin. Meestal vind ik het wel terug. Maar dit mesje was echt zoek. Het zat twee jaar lang bedolven in de compostbak. Toen we de compost op het groentenbedje uitspreidden vonden we het terug. het was wel veranderd, maar wat geeft het: kunst blijft kunst.

04-12-2009 om 08:18 geschreven door ida philips  


Categorie:schone rommel
03-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een patattenscheller van Antoine
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een "goede" vriend heeft als hobby het ¨creëren en vervaardigen van patattenschellers. Hier zie je er een voorbeeld van, gepresenteerd op groenten die hij gestolen had uit onze tuin.Op zijn blog vind je er alles over.

http://www.knifeforging.com

http://www.patattenschellers.blogspot.com

03-12-2009 om 00:00 geschreven door ida philips  


Categorie:schone rommel
02-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doen of niet doen: de ochtend van het feestje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is ons nieuwe huis, momenteel het kot van onze zoon. We hebben er nog niets aan veranderd, maar binnenkort beginnen we eraan. Het wordt spannend. 

02-12-2009 om 16:12 geschreven door ida philips  


Categorie:Het is het moment


Foto


Blog als favoriet !

Inhoud blog
  • paaskaars
  • Eind november
  • het kersje op de tonijn
  • komkommer op de chinese wijze
  • Op dieet en alle dagen pannenkoeken
  • Racisme in de keuken
  • Franse of Amerikaanse?
  • Misbruik van de Aga
  • Op de kop getikt!
  • Thaise basilicum
  • ribbetjes van Hanse en Grietje op de i-pad
  • Snel klaar om hongerigen te spijzen
  • Klaar voor de pesto
  • Besjes smullen uit een glas
  • gezonde opkikker
  • nu al heimwee naar de zomer
  • lekker en fris
  • Decoratief en geurend
  • Courgettebloemen in tempura
  • Geen aanrader!
  • Sla in volle grond
  • gevonden in onze eigen tuin
  • iemand zin?
  • De trouw van Vanessa
  • De moestuin is opgestart
  • Nog geen bloemen
  • bij de eerste keer buiten eten horen vast en zeker asperges
  • Gepickelde groentenmix
  • Om weer op krachten te komen
  • pikante feta

    Categorieën
  • de foute kaars (10)
  • Het is het moment (22)
  • Hoe rommel vinden? (3)
  • keukenvernuft (7)
  • recepten (100)
  • schone rommel (11)

  • Interessante links.
  • Welke rommelmarkten zijn er?
  • Wat is er te doen?
  • bbc food


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs