Als we onze vrienden Karen en Philippe uitnodigen, dan is het inmiddels een traditie geworden dat Karen een zelfgebakken taart meebrengt. Hieronder het recept voor haar overheerlijke bosbessenkwarktaart. Deze taart kan natuurlijk ook met ander fruit worden gemaakt.
Ingrediënten:
Voor het koekjesdeeg:
100 gr. volkorenkoekjes
100 gr. havervlokken + 2 eetl rietsuiker
100 gr. boter
(je kan ook 200 gr. koekjes nemen + boter maar het eerste vind ik het lekkerste)
Voor de vulling:
10 gelatine blaadjes (kan vervangen worden door agar agar voor de vegetariërs onder ons)
een beetje warm water voldoende om de gelatine blaadjes volledig op te lossen
250/300 gr bosbessen
500 gr kwark
sap van een citroen
100 gr witte suiker
2 dl half stijfgeklopte slagroom
Voor de topping:
100 gr bosbessen
bessengelei en 1 eetl armagnac of iets dergelijks dat goed samengaat met bessen
Bereiding:
Kruimelkorst maken door in een pannetje de boter te smelten en de verkruimelde koekjes, suiker en havervlokken goed door elkaar te mengen.
In een springvorm (ong. 22cm diameter) eerst op de bodem ingevet bakpapier leggen en zijkanten ook een beetje invetten en daarop de helft van het koekjesdeeg verdelen, goed aandrukken.
De andere helft tegen de wand.
20 min laten opstijven in de koelkast
ONDERTUSSEN
de vulling maken:
gelatineblaadjes weken in koud water, nadien uitknijpen en in een kommetje met net genoeg warm water oplossen
2dl slagroom half opkloppen (moet nog wat vloeibaar zijn)
250 gr bosbessen pureren met de mixer
De kwark, suiker en het sap van de citroen goed door elkaar mengen
3 eetl van het kwarkmengsel voegen bij de gepureerde bosbessen + de helft van de opgeloste gelatineblaadjes
slagroom bij het resterende kwarkmengsel voegen + de andere helft van de gelatine bijvoegen.
AFWERKING:
Eerst een witte laag op het koekjesdeeg uitstrijken daarna het bosbessenmengsel en eindigen met de witte laag.
Bovenkant versieren met de overgebleven bosbessen en eventueel ,is niet echt noodzakelijk, een topping maken door de bessengelei te smelten in een pannetje met de likeur. Eventjes laten doorkoken en wat afkoelen en daarmee de bosbessen en de bovenlaag van de taart bestrijken. Enkele uren laten opstijven in de koelkast of een hele nacht. Smakelijk!
01-09-2009 om 00:00
geschreven door ida philips 
Categorie:recepten
|