Gisteren en vandaag niet gewandeld. Ik ben gaan klussen bij een van de dochters. Familie is belangrijk. Straks ben ik twee maanden onderweg en eerlijk, ik ga ze missen.
Ik zal mijn snelheid moeten verminderen, anders wordt het geen meditatief wandelen meer. Vandaag 30 km in 5 uur. Een jogger kon me met veel moeite inhalen.
Vandaag een rustige wandeling van 20 km gemaakt met 9 kg op de rug. Links en rechts een praatje gemaakt met mensen die aan het tuinieren waren. Prachtig dat er nog mensen zijn die willen praten met een wildvreemde. Niet ver van Dadizele hoorde ik de klokken luiden voor de mis van 16.00 uur. Was juist op tijd om te laat te zijn, maar ik ben toch binnen geweest. Achteraf heb ik de zuster in het kaarsenwinkeltje goeiedag gaan zeggen. Het was toevallig haar verjaardag, maar vraag mij niet hoe oud zij is. Trouwens zoiets vraagt men niet ...of wel. Priester André kwam ook even goeiedag zeggen. Na drie kwartier stilzitten was ik toch verbaasd dat ik geen stramme spieren had. Aan allemaal een deugddoend weekend gewenst.
'Je wandelt om het hoofd wat lucht te geven.' Alleen wanneer de volheid plaats maakt voor de leegte, alleen dan kan ons bewustzijn zich bij het wandelen openstellen voor de schoonheid van het hier en nu. Alleen dan wordt ons kijken werkelijk één met hetgeen het ziet en wordt, letterlijk voetje voor voetje, ons 'zijn' één met de hervonden natuur. Dat is een enorm geluk, een soort voorsmaak van de eeuwigheid. Marc de Smedt.
Ja, wat weten wij over pelgrimeren. Dan kan ik jullie allemaal aanraden de volgende website te lezen. Echt de moeite waard.
www.tweevoeter.nl/pelgrimspaden_pelgrimeren.php
Toch wil ik in het kort hier wat over vertellen.(overgnomen van de website)(Klaas van der Poel)
Pelgrims noemen vaak vijf redenen waarom ze hun pelgrimage volbracht hebben en er van hebben genoten.
De eerste is dat een lange wandeling opzicht een bijzondere ervaring is. Je krijgt als wandelaar een andere verhouding met de wereld om je heen. Met een snelheid van vijf kilometer per uur wordt de wereld ook ineens een stuk groter en indrukwekkender en wordt de natuur een stuk interessanter. Denk maar aan de geluiden, dieren, enz. Het loskomen van je vertrouwde omgeving en het hervinden van waardering en eerbied voor de natuur.
De tweede is dat de ontmoeting met de verschillende culturen en met de geschiedenis een pelgrimsreis interessant maken. Je krijgt onderweg een stuk aanschouwelijke geschiedenis onderricht-geheel gratis. Je komt voorbij slagvelden en burchten en gelukkig ook voobij kerken en kloosters waar je wordt meegenomen in een traditie van meer dan 1000 jaar oud.
Een derde reden is dat pelgrims zeggen onderweg ook meer mens te worden.Je moet je vaak overgeven in de handen van de mensen. Je kunt niet alles voorzien, regelen, alleen volbrengen, maar je hebt de steun en welwillendheid nodig van mensen die je op je weg ontmoet. Een stuk brood, een fles water, een bed, een bemoedigend woord, een vriendelijk gebaar. Soms vertellen ook je maag en je voeten je hoe hard je hulp van mensen nodig hebt. En je mag niet vergeten dank je wel te zeggen, anders verpest je het voor de volgende pelgrim. Lessen in nederigheid, in menselijkheid.
Ten vierde kun je, als pelgrim, ook niet om de spirituele ervaringen heen. Soms heb je ontmoetingen waarvan je niet kunt geloven dat het toevallig is: iemand die je ongevraagd de goede weg wijst, een vreemde die je vriend wordt, een kerk waar je ineens snapt waarom je op reis bent gegaan. Soms ook kunstwerken, die je aanspreken en niet meer loslaten. Je ervaart dat die objecten uit inspiratie voortkwamen en keer op keer springt dan een vonk van die inspiratie spontaan over. Die inspiratie vinden pelgrims soms in de vroomheid van de mensen onderweg, in het aansteken van een kaarsje, bij het neerknielen of bij het meebidden van de vespers met de paters bij wie ze logeren. Die dingen doen wat met je. Ze zetten je aan het denken en tijd om te denken heb je onderweg in overvloed.
Tenslotte ontdekken pelgrims soms ook iets, waarvan ze bijna vergeten waren dat ze het hadden. Bijvoorbeeld zichzelf. Wat je er van over houdt zijn niet zo zeer nieuwe dingen, maar dingen die je al had en die je opnieuw, in een andere dimensie, gaat waarderen. En dat is dan toch mooi meegenomen.
Vandaag heb ik de 30 km gewandeld die ik vorige week had uitgestippeld. Licht heuvelachtig parcour. Om 08.45 uur thuis vertrokken en om 14.20 uur terug thuis. Terug de basiliek bezocht te Dadizele. Nu was het er aangenaam vertoeven. Geen lawaai van de restauratiemannen.
Er was wel een ijzige NO wind.
Het is prachtig te zien hoe de natuur zich hersteld na de winter. Hoe meeuwen en kauwen een luchtgevecht voeren om hun teritorium. Ook spreeuwen en kieviten spelen mee. Prachtig is het om terug bloemen te zien in de tuinen, krokussen, viooltjes, sneeuwklokjes.
Wat je te zien krijgt in de grachten is minder mooi. Vooral Interbrew en Coca-cola vallen op.
Waarom wandelen? Dan denk ik onmiddellijk aan een citaat uit een tekst van Michel Jourdan, die ik enkele maanden terug las. Het is een korte tekst met veel inhoud en heet: "Filosofie van de benenwagen".
Hij heeft als antwoord op de vraag: "omdat wandelen je in direct contact met de natuur brengt, hoort het bij een ecologische manier van leven die kritisch staat t.o.v. onze westerse, gemotoriseerde levenswijze en omdat je dichter bij de natuur komt, ga je ook met andere ogen naar de werkelijkheid kijken, je wereld verandert, ook jezelf, je gaat contemplatiever en ingekeerder leven"
Vandaag heb ik met de auto een ritje van 30 km gereden, die ik gebruiken zal om mij voor te bereiden op mijn pelgrimstocht van Dadizele naar Mariazell(Ö). Ik ben even binnengegaan in de basiliek te Dadizele om te mediteren maar dit is er niet van gekomen omdat Maria met stielmannen zat die nogal wat lawaai maakten. Het zal voor een volgende keer zijn. Die 30 km wil ik regelmatig stappen om te wennen aan het alleen zijn, maar niet in het minst, om te wennen aan de 15 kg. op mijn rug.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!