De eerste stage week zit erop. Ik voel het over mijn hele lichaam dat ik
deze week heb moeten werken. Gisteren zijn de laatste ooien geschoren en
vandaag moest er nog 1 ram gedaan worden. Een leader-sheep, dit is een
IJslands ras dat dat van nature leidereigenschappen bezit maar het is niet zo
een groot en stevig schaap zoals de rest. Daarom worden deze schapen ook niet
voor het vlees gehouden, enkel voor hun leidereigenschappen. Er wordt ook niet
echt met deze schapen gefokt, ze worden enkel 2 jaar ingezet om het ras in
stand te houden omdat het anders uitsterft, en daarna worden de rammen
gecastreerd. Ze worden wel nog langer op de boerderij gehouden.
Vandaag ben ik ook naar het strand geweest om mossels te plukken. Ze
zijn niet zo groot als in België omdat ze aan het strand niet genoeg voedsel
vinden. Als je ze allemaal in een net zou doen en een half jaar in dieper water
laat hangen dan worden 2 keer zo groot. Ik heb ze deze avond klaargemaakt (voor
de eerste keer) en ik heb erg veel complimentjes gekregen omdat ze zo goed
waren J. En er was rond 1u noorderlicht te zien maar dat heb
ik gemist omdat ik al lag te slapen.
Eergisteren ben ik gaan kijken op een ander bedrijf hoe ze schapen
scannen op drachtigheid. Het gaat erg snel en hoe de dierenarts de lammetjes op
het scherm ziet heeft hij me proberen uit te leggen, maar ik zag enkel bulten
en cirkels. Jelle heeft wel lammeren kunnen zien op het scherm toen hij is gaan
kijken.
Halla heeft me vertelt dat het een gewoonte is dat de mensen die ze
kennen een eigen schaap hebben op hebben op de boerderij. Ze houden die dan
op de hoogte van wat er met het schaap gebeurd : wanneer ze lammeren, en als ze
naar huis komen worden er fotos getrokken. Ik mag ook een schaap kiezen best
een jonge ooi (die gaat langer mee normaal), maar ik heb er nog geen gekozen
dus morgen ga ik de stal in om een ooi te kiezen. Ik mag haar dan een naam
gevenJ. Ik heb al verschillende namen opgezocht maar ik kom
er nog niet echt uit. Het zal vooral van het karakter van het schaap afhangen
hoe ze zal heten.
Weetjes:
Het vet dat op de wol zit is goed voor je handen
en je nagels gaan er sneller van groeien!! (ik heb het bij mezelf gezien)
De lente is in aantocht in IJsland!! Het gras
wordt groener, de sneeuw in de bergen begint te smelten, er komen al veel
vliegen, de vogels beginnen te nesten en het wordt al warmer.
Een strand in IJsland heeft geen wit zand, maar
stenen en tegen de weiden aan zwart zand.
Hier ben ik weer met mijn blog. Woensdag was een leuke dag.
s Morgens de koeien melken en de schaapjes eten geven. Daarna zijn we naar Borkanes geweest om te
gaan winkelen en dat is 40km ver rijden. Dus kopen de mensen hier ineens alles voor een hele week. Ook wat ze nodig
hebben voor de schapen. Daarna terug naar huis eten en wat rusten.De IJslanders eten hier 4 keer per dag en dat is veel !
s
Avonds terug schapen voederen en koeien melken. Wat leuk was vandaag is dat we 2 andere schapenbedrijven zijn gaan
bezoeken en één ervan heeft ook en leerschool voor paarden.De eigenaar leidt deze zelf op.
Op het andere
bedrijf waren ze schapen aan het scheren. Morgen ga ik met en paar jonge gasten van hier
mee helpen schapen scheren.Ik denk dat
het heel leuk wordtom daar eens mee
samen te werken !
Hallo
iedereen, spijtig kan ik over vandaag niet zoveel zeggen omdat we zo goed als
niets hebben gedaan...
we
zijn begonnen na het ontbijt in 2 groepen, de veetelers en de mecaniciens.
De
mecaniciens hebben nog het leukste gedaan zij hebben in de voormiddag een
beetje theorie gekregen en met autos gaan crossen maar daarover gaat Roel
jullie iets vertellen.
De
veetelers hebben met zen 5 aan 1 poort gewerkt om de ze op te hangen en daarna
aan de andere,dus we hebben 2 poorten gehangen.
In
de namiddag hebbende veetelers in kleine groepen verdeeld twee zijn piketjes om
draad te hangen in de koeienweide gaan zetten. 2 hebben de roosters en
ligbedden gedaan. En 1 heeft gemolken. Dit was onze dag.
Op woensdag 19 maart zijn we weer gesplitst in
2 groepen. De mechanisatiegroep heeft s morgens meegewerkt met een andere
klas. Zij hebben meegewerkt om een hakselaar terug in mekaar te steken, een
klein onderhoud aan een Ford trekker, de frontgewichten van een Ford afgehaald,
een as onder een dolly onderuit gehaald om een nieuwe te steken en een motor van
een Ferguson 35 in hersteld. In de voormiddag heeft de landbouwgroep met de
schapen gewerkt. Zij hebben gewandeld met de schapen omdat deze met halster
opgeleerd moesten worden om op shows te lopen. De koeien moesten ook opgeleid
worden dus hebben ze daar ook mee gewandeld. Daarna zijn ze nog even bij het
mestvee gaan kijken en hebben ze nog een paar melkkoeien geschoren. In de
namiddag was de mechanisatiegroep verdeeld in twee groepen, er waren er drie
die mee hielpen met een groep die werden opgeleid voor een verhuurbedrijf. Zij
leerden hoe je een rups van een rupskraan eraf haalt en er terug op legt. Het
andere deel, olie en een filter vervangen van een oude TVR. Dit is een Engels
merk. De landbouwgroep heeft een weide geweld, de boxen ververst en
opgestrooid. De hebben ook de gangen mestvrij gemaakt en in de mestput
geschoven met de trekker. Ze hebben ook nog even gemolken.
Wel, vandaag ben ik om 9u moeten gaan werken we werden naar het werk gebracht door een Duitse collega. We hebben daar van alles moeten uitvoeren in een zaal onder het stadhuis. Er was die avond een feest voor ongeveer 500 mensen. We hebben toen tot 6u moeten werken,het was plezant. De collega die ons naar het werk heeft gebracht is toen eerst met ons naar de winkel gereden om boodschappen te doen. Eenmaal terug in de herberg hebben we daar staan wachten in de keuken, want we dachten dat onze reisgenoten nog aan het werken waren. We hebben daar zeker drie kwartier staan wachten. Toen ik uiteindelijk de manager van het hostel ben gaan halen, deed onze reisgenoot de deur open. Bleek dat ze gewoon binnen in de kamer aan het slapen waren en dat hun GSM op stil stond . Dus is de manager voor niks naar het tweede verdiep gekomen. Toen zijn weeerste nog even binnen gebleven en zijn daarna iets gaan eten in een "donor kebab house". Het was er wel goedkoop en je kreeg lekker eten. Toen wilden we naar een club gaan om iets te drinken. Het zat er stapvol want er was een hele hoop die nog binnen moesten. We hadden geen goesting meer om aan te schuiven en zijn toen maar naar een Irish pub gegaan om daar een biertje te drinken. We zijn toen niet te lang gebleven want ik en Lars moesten om 5u terug opstaan om de zaal af te breken. We mochten dan wel om 9u naar huis zodus was het wel plezant. En nog een ding, de mensen hier zijn dus echt verzot op hun standbeeld want het staat er de hele tijd vol met Duitsers, die aan die poten en bek van het dierenstandbeeld van de stadsmuzikanten te wrijven. Ze zeggen dat dat gelukt brengt. Ik vind dat persoonlijk maar raar. Ik heb er die dag zelfs een paar gezien die 3-4 keren per dag over gaan wrijven. Ja, ik heb dat gezien om dat dat standbeeld naast de zaal staat waar we moesten werken. Dus, allé, ik ga stoppen want ik moet nog veel doen. Saluut en hoop dat dit berichtje u heeft geïnteresseerd. Omdat dit in een internet café is gemaakt ben ik niet in staat geweest om foto van mijn fototoestel er op te zetten dus heb ik er fotos van het internet op gezet.
zoals gevraagd laat ik jullie weten hoe de zaken hier verlopen. Wij logeren in een hostel in Bremen, we zitten met ons vier in een kamer met twee stapelbedden. Onze keuken en toilet moeten we delen met vier bouwvakkers. Ik zit in het bedrijf Active Blue, een bedrijf voor geluid en verlichting van evenementen. Ook verhuren ze videoapparatuur en meubels. We beginnen elke dag om 9 uur. De eerste dag werken verliep heel vlot, ook al was er niet veel werk te doen. Het is naar het schijnt een rustige periode. Mijn collega´s zijn bijna allemaal jonge mensen. Zelfs twee studenten van 17 jaar zijn van de partij. Zij werken hier al drie weken als stagiairs. De meesten kunnen wel een woordje Engels, dus de communicatie is heel goed. Wij eten meestal rond 2 uur. De meeste werknemers gaan iets halen om te eten. De sfeer op de werkvloer is zeer relaxed, maar de productie moet wel zijn deadline halen. Mijn eerste project dat ik mocht doen, is het maken van de DJ verlichting voor een feest met muziek uit de jaren 70 en 80.Niet alle lampen en bekabelingen zijn modern en worden op een aluminium stelling geplaatst. Geen sturing of dergelijke, maar gewoon 18 lampen verdeeld in 3 kanalen die aan en uit kunnen. Nadat alles aangesloten en getest is, heb ik de kabels netjes bij elkaar gebonden en opgerold. Zodat als het feest moet worden opgesteld, er geen tijd meer in het maken van die bekabeling moet worden gestoken. De werkdag eindigt altijd om 6 uur. Deze dag zijn we met ons allen iets gaan eten in het restaurant El Mio waar ze zeer lekkere steaks maken.
Volgende week laat ik jullie nog meer weten over Bremen zelf.
Ik en Glenn zijn opgestaan rond een uur of 6 , het ontbijt stond al klaar en het was heel lekker. Jürgen een werker van HBS is ons komen halen om te gaan werken. Jürgen is met mij en Glenn naar een bedrijf geweest om schakelkasten te halen. Hij moest daar nog iets gaan vragen, ondertussen mochten wij wat rondkijken hoe het daar was en wat ze daar allemaal deden. Na dit is Glenn daar moeten blijven en ik ben met Jürgen ergens anders vertrokken. Ik kwam aan bij een vriend van Jürgen we moesten even controleren of alles een beetje volgens de voorschriften gedaan was. Daarna zijn we nog naar een bedrijf geweest en een appartement voor allerlei andere dinges, ik heb heel veel bijgeleerd. Toen ben ik met Jürgen iets gaan eten hij heeft getrakteerd en ik moest niets betalen. Een bockworst met brood, het was wel lekker. Hierna ben ik naar een werf geweest waar er nog veel moest gebeuren ; stopcontacten plaatsen en schakelaars enzovoort. Toen ben ik naar huis gegaan en ik kwam met Glenn ongeveer tegelijk thuis. We zijn nog even buiten gaan wandelen en hebben we ondertussen inkopen gedaan. We hebben rijst gegeten met kip en groentjes dus heel goed gekookt, haha! We hebben ook buiten nog gezien wat er allemaal was in de buurt van onze herberg. De herberg is ook heel goed, we hebben een ijskast en een keuken en nog veel meer. Het is hier echt super goed, niets negatief te zeggen.
Stage in Duitsland ; de stagebegeleider aan het woord!
Zondag om 7u35 ben ik aan de school aangekomen, alle leerlingen stonden ongeduldig te wachten met hun ouders. Ze leken vol spanning en toch ook een beetje onzeker, klaar om te vertrekken.
Alle bagage voor Gera moet in mijn auto. De meesten van hen hebben precies bagage bij voor precies 3 of 4 weken. Het was serieus puzzelen om alles in mijn auto te krijgen.
De bagage voor Bremen was voor mr. Jacobs. Hij had meer geluk, hij rijdt met een minibus, dus plaats genoeg.
Stipt 8u vertrekken we richting Duitsland. De leerlingen blijkbaar een beetje uitgeput want na een half uur sliep iedereen al behalve ik, de chauffeur, gelukkig niet J.
In Ranst spiltsen onze wegen, mr. Jacobs richting E34 en wij richting E313. Met drie pauzen zijn we stipt om 15u aangekomen bij Mac Donnalds in Gera waar we de coördinator van Gera, Andreas ontmoeten.
Met een frisdrankje aangeboden door Andreas kregen we praktische uitleg over deze 2 weken. Tot grote verbazing van de leerlingen werden ze in 2 groepen gesplitst. Natasja en Sam gaan naar Gera, Dylan en Glenn naar Schleiz, 45km van elkaar. Op deze manier zijn beide groepen niet ver van hun stageplaats. Dylan en Glenn werden mee genomen door hun stagebegeleider Jörg. Sam, Natasja en ik volgen Andreas naar centrum van Gera. Sam en Natasja worden in hun zimmer frei afgezet en ik in het hotel, 300m verder.
s Avond ben ik gaan stappen in het centrum van Gera en ben ik Natasja en Sam tegengekomen. We zijn samen een iets gaan drinken. Om 21u30 werden we vriendelijk verzocht te betalen want de cafés hier sluiten stipt om 22u. Na een vermoeiende reisdag ben ik dan ook op tijd tussen de lakens gekropen.
Maandag 8u30 werden de twee leerlingen en ik opgehaald aan mijn hotel door Andreas. Andreas nam ons mee naar de plaats waar de leerlingen hun bus moeten nemen en waar ze een weekpasje voor het openbaar vervoer kunnen kopen.
En dan op weg met de auto naar de nieuwe kliniek waar Natasja en Sam 14 dagen mogen werken. We werden opgevangen door Stefan Rossmann (eigenaar van de firma ELTRA-Analogentechnik), Knopf (werfleider) en Anna Rossmann (dochter van Stefan, ook werkend in het bedrijf). Eerst kregen een rondgang in het nieuwe gedeelte van de kliniek om een idee te krijgen welke elektrische werken hier nog moeten gebeuren. Na de rondleiding kreeg Natasja en Sam ieder hun begeleider toe gewezen en kon hun stage echt beginnen.
Tijd om naar stageplaats van Glenn en Dylan te gaan HBS Elektrobau GmbH. Daar werden we opgewacht door Jörg Göthe(hoofd van het opleidingscentrum van dit bedrijf). Glenn was in het bedrijf zelf elektriciteit aan het leggen en Dylan is op de baan met zijn mentor om herstellingen in bedrijven en huizen te doen.
We zijn samen met Glenn in een cafetaria gaan eten en hebben een paar problemen in verband met huisvestiging besproken. Hier is een maaltijd 4 en ook nog heel lekker.
Na het terugbrengen van Glenn op zijn stageplaats, zijn we naar hun huisvestiging geweest om alles met de huisbazin te bespreken. Ze krijgen een andere kamer met keuken waar ook een ijskast is. Vanaf nu kunnen ze koken.
Dinsdag 8u30 ben ik een wandeling in de buurt gaan maken om te genieten van de zon en Andreas kwam mij pas om 10u ophalen aan het hotel.
Vandaag kreeg ik een rondleiding in de stad Gera zelf met wat geschiedenis en weetjes van Gera. De banken en internetcafés werden getoond zodat ik dit kan door geven aan de leerlingen. Na de rondgang nog wat papierwerk en de planning van de week maken op het bureau van Andreas.
Vanaf deze avond heb ik Internet (betalend) in het hotel. Kan ik mijn mails in orde maken.
Woensdag 8u45 zit ik buiten in de zon, nog even te genieten. Andreas kwam mij om 9u ophalen om naar hun opleidingscentrum te brengen. Het eerste opleidingscentrum is op den buiten van Gera, een mooie locatie midden in het groen. Hier kunnen jongeren na hun 4de jaar een technische opleiding volgen. De jongeren gaan op deze leeftijd in een bedrijf werken, die verplicht zijn hen een opleiding te geven. Deze opleidingen bestaan uit een paar weken per jaar theorie en een paar weken per jaar praktijk. De duur varieert van 2 tot 3,5 jaar. Het aantal weken per jaar en het aantal jaren is afhankelijk van de opleiding die ze volgen. Omdat de jongeren ook van ver kunnen komen, is hier ook een internaat aan. Men kan hier fotografie (wat voor mij heel boeiend was omdat ik zelf fotografie gestudeerd heb), hotel, verzorging, verkoop, autotechnieker tot landbouwvoertuigtechnieker, metaalbewerker, stratenmaker, vorkliftchauffeur, verwarmingstechnieker, sanitair en, nog belangrijker voor mij, elektricien volgen.
In de namiddagRudelstadt, 70km verder. Hier worden gelijkaardige opleidingen gegeven. Elektriciteit is alleen veel uitgebreider, huishoudelijk, industrieel, antennes en elektronica. Dit is natuurlijk voor mij heel boeiend. Heel interessante gesprekken gehad met de begeleiders en misschien weer nieuwe ideeën voor onze opleiding.
Donderdag 8u, Andreas komt mij ophalen om naar het bedrijf van Stefan Rossmann te gaan zien. Dit is een relatief klein maar heel modern bedrijf. Zij verzorgen de elektriciteit van grotere projecten. Ik krijg ook uitleg van nieuwe technieken, wat heel boeiend is en het bezoek wat laat uitlopen.
Daarna terug stagebezoeken. Dylan is op de baan en doet redelijk wat uren en Glenn werkt in het magazijn. Volgende week is dit omgekeerd. Sam is stopcontacten aan het aansluiten en Natasja verlichting aan het plaatsen.
Andreas bespreekt met hen de activiteiten van zaterdag en zondag. Deze activiteiten gaan door met de gezinnen van de begeleiders en de 4 leerlingen samen. Zaterdag maken ze een toeristische trip langs een waterkrachtcentrale, een middeleeuwse burcht en een zeer mooie grot. Zondag gaan ze het dorpje Jena bezoeken, waar ook een echt Belgische frituur is en als afsluiter naar een spektakel met laserlichtshow op muziek van U2,supertramp, David Bowie, enz. Dit zal ik missen.
Morgen vrijdag vertrek ik om 9u van Gera naar Bremen, 450km hier vandaan. Daar ga ik Marnik, Lars, Robin en Jeffrey opvolgen.
We zijn vandaag naar een plaats geweest waar het jaar door landbouwbeurzen/shows worden gegeven. De school werk actief
samen met deze organisatie en heeft hier enkele privé klaslokalen.
We hebben hier samen met enkele leerlingen van de
school wat ervaringen en ideeën over de Engels/Belgische landbouw
uitgewisseld.
Hier is de landbouw verdeelt in 3 groepen (hill,
upland en lowland). In de hill (gebergte) is de landbouw heel extensief en
vooral gericht op lifestock (vleesproductie). Velden bestaan hier uit heide of
permanente weide, en er zijn vooral schapen te vinden. In de upland (tussen de
top van de bergen en het platte land) word er een beetje van alles gedaan :
akkerbouw, vleesproductie, melkvee, En dan heb je nog lowland, hier wordt de
grond heel intensief gebruikt er wordt vooral aan akkerbouw gedaan. Ze zetten
hier van alles wat: koolzaad, tarwe, tot voederbiet, suikerbiet en
aardappel.
Na deze bespreking kregen we een middagmaal op dat
terrein (weer een typische Engelse maaltijd).
Na de middag zijn we naar een hill farm geweest, dit
was zeer interessant. De boer was een vlotte prater en bleef veel uitleg geven.
Onderweg naar de boerderij zie ik een herder met
zijn kudde schapen door de wei gaan, de herder op de quad en de honden houden
de schapen samen rond de quad. Het was een mooi spektakel.
Het bedrijf waar we geweest zijn, had +/- 450
schapen en rond de 40 zoogkoeien. De boer vertelt direct zijn idee over wat
hij er van vindt om in het hill gedeelte van Engeland te boeren. Hij vindt het
wel leuk vooral omdat het landschap al 200 jaar niet meer is verandert (heide,
permanente weides met stenen
omwallingen, ) Hij vertelt ook dat het hier zo hoog moeilijk oogsten is. Maar
hij wil niet klagen, zegt hij, en gaat verder met zijn uitleg. De dieren worden
vooral gevoederd met gras en krijgen als het nodig is een beetje krachtvoer
bij. In 2001 heeft hij veel verliezen geleden door mond en klauwzeer. Hij ziet
nu nog altijd de gevolgen van deze verliezen.
Buiten het houden van koeien en schapen doet de boer
ook wat aan groene energieproductie. Hij vertelt dat hij het liefst groene
energie zou produceren door water, maar er licht geen waterstroom in de buurt
die hij daarvoor kan gebruiken. In plaats daarvan is hij maar voor windenergie
gegaan en heeft hij een windmolen in zijn achter tuin geplaatst.
We sluiten onze rondleiding af met een ijsje en gaan
terug op weg naar de school. Hier moesten we ons haasten om nog wat avondeten te
krijgen want de kantine ging sluit.
Na het eten ging iedereen wat aan ontspanning doen
en daarna slapen om morgen weer fris op te staan en aan een nieuw avontuur te
beginnen.
Het vertrek naar IJSLAND : Evy Van der Beken en Jelle
Cleys
Halla onze gastvrouw uit Ijsland was de week voor ons
vertrek op bezoek in onze school. Wij
hebben haar PITO laten zien en zij heeft ook een aantal landbouwbedrijven in de
omgeving bezocht. Zondag is zij samen
met ons terug naar Ijsland vertrokken.
De vliegreis is zeer vlot verlopen maar daar ter
plekke aangekomen zijn we in slechtere weersomstandigheden terecht gekomen.
In een heuse sneeuwstorm werd mijn bagage (Jelle)
overgeladen in de auto van mijn stageboer en vertrek ik naar een andere
boerderij dan Evy. Wij zullen beiden op
een andere locatie onze stage uitvoeren.
Het avontuur kan beginnen !
Maandag 19 maart 12
De eerste werkdag
Welkom op mijn stage bedrijf Ytri Fagaldur. Een
bedrijf met een 550-tal schapen (namen volgen nog), 4 Border Collies (hun namen
volgen nog) en 5 IJslandse paarden. Het is gelegen tussen de bergen en vlak bij
de zee. En toen ik deze morgen opstond, stond mijn adem 1 minuut stil. Het uitzicht
vanuit mijn kamer is adembenemend!! Letterlijk. Mijn dag begon met het voederen
van de schapen. Om te beginnen moesten we met de hand kleine pakjes hooi
verdelen over de smalle voedergang bij de lammeren en rammen, en vervolgens
grotere balen hooi bij de oudere ooien. De balen moeten vanachter op de weide
gehaald worden. Om de baal tot vanachter in de stal te krijgen is er een balk
aan het dak bevestigd met daaraan een verlengbare haak waaraan dan een soort
van hooiriek wordt gehangen. De baal wordt opgeheven en dan trek je deze tot in
het midden van een voederrek. Om het hooi te verdelen wordt de baal dan in 2
gesneden met een soort spade, zodat deze dan uiteenvalt. Na het middageten was
het tijd om de schapen te scheren. Eerst moesten die gesorteerd worden op de
kleur van hun vacht: wit in 1 groep, zwart, bruin en gevlekt in een andere
kleinere groep. Degene die schapen scheert gaat in een soort band hangen om dit
minder belastend te maken. De wol moet
gesorteerd worden in de juiste zak: wit, zwart, bruin en gemixt. Er moest ook
gekeken worden of de oudere ooien ziek waren en welke schapen een inseminatie
datum hadden. Vandaag zijn alle lammeren geschoren, morgen zijn de ooien aan de
beurt. Na de vissen in de tank te hebben gevoerd ben ik nog even gaan wandelen
met de honden (3 van de 4). Ik kon ze haast niet volgen op de berg door het
ruige terrein, maar mijn beloning was een fantastisch zicht over de bergen en
de zee!! Op de terugwandeling staken ze het riviertje over. Er lag sneeuw over
het water dus ik dacht dat ik de overkant wel zou halen, maar ik ben toch door
de sneeuw gezakt en kwam thuis met kletsnatte voeten en benen.
Weetjes:
Halla geeft elk schaap, 550, een naam
Er zijn vandaag 2 Belgen gered
met een helikopter op de gletsjer Vatnajökull. Hun tent was gaan vliegen
dus ze hadden geen enkele bescherming meer.
Er hier schapen zijn die van
nature géén hoorns hebben.
We
hebben een heel interessante rondleiding met de nodige informatie gekregen.
Daarna
hadden ze ons opgesplitst in 2 groepen. Eén groep ging naar de afdeling
mechanisatie waar het heel interessant was en de andere groep waar ik in zat, kregen
een rondleiding door de velden Dat was met een camionette op een hobbelige weg Daarvoor moesten we onze namen opschrijven want hij maakte ons wijs dat we
gingen crashen. Hier zie je soms een bord 30 naast de weg maar dat is in
miles dus bij ons 50 km uur en ze gaan hier tot 160 km / uur. De rondleiding
was ook interessant tussen de akkers. We kregen er info bij en daarna zijn we in
de melkstal gaan kijken en kregen tijdens het melken info. Daarna hebben we in
de school een PowerPoint met een beetje geschiedenis van de school en Engeland
gekregen. Voor de rest eten we 3 x per dag in het restaurantje van de school. De kamers zijn
hier ook heel goed en proper bij de meesten. De leerlingen die we elke dag
leren kennen in de ontspanningsruimten in de school zijn ook tof
en we praten er mee en komen zo het een en ander te weten. We amuseren ons
hier goed, de info over heel het bedrijf volg zeker nog en is de moeite waard. Het weetje van de dag dat we tijdens onze PowerPoint te horen kregen is dat de eerste
kunstmest in Engeland kwam van vleermuizen. Dat voerde ze massaal in omdat
het goede mest was en de goede vorm van kunstmest al had.
Opmerking : de fotos
kan ik helaas niet geven want de pc aanvaard mijn gsm niet!!!
We worden netjes opgepikt door een luxe busje dat
uiteindelijk toch veel te warm blijkt te zijn.
We rijden vanuit Hull een 60 km N-W naar York. Het landschap
is prachtig, mooie groene weilanden afgescheiden door mooi verzorgde esdoornhagen.
Akkerlanden liggen er al netjes bewerkt bij. Het klimaat lijkt hier toch nog
iets gunstiger dan bij ons te zijn geweest.
Rond de middag arriveren we op onze eerste verblijfplaats.
We zullen tot en met zondag verblijven op Askham Bryan College te York.
Nadien reizen we verder naar Newton Rigg College in Cumbria.
Ieder krijgt een eigen verzorgde kamer met douche en wcop het internaat van de school.
Askham Bryan College telt een 1000-tal leerlingen waarvan er
380 op internaat zitten.
In een jeugdig ingerichte zelfbediening wordt er typisch
krachtig ontbijt, lunch en avondeten voorzien.
Volgende afdelingen worden er onderwezen: landbouw,
paardenhouderij, dierenzorg, mechanisatie, tuinbouw.
Het onderwijssysteem is hier wel een beetje anders. Je hebt
hier 6 verschillende levels. In level 1 zitten een 100-tal leerlingen wat bij
ons leerlingen uit het BUSO zijn. Leerlingen volgen hier een 1- of 2-jarige
opleiding.
De lessen beginnen pas om 9.15 en eindigen gewoonlijk om
16.15. Je hebt er ook opleidingen wat bij ons vergelijkbaar is met leercontract.
Deze leerlingen komen dan maar 1 keer per week naar school maar hebben dan les
van 9.00 tot 20.00 u.
Askham Bryan College heeft een boerderij met 250 melkkoeien,
80 vleeskoeien (momenteel doen ze een proef met een kruising van Holstein
koeien met het Japanse Wagyu-ras), 250 schapen en 200 ha wei- en akkerland.
Daarnaast huren ze van de Universiteit vanLeeds nog een bedrijf van 200 ha. Hier wordt vooral aan akkerbouw
gedaan.
Tijdens het lammerseizoen hebben leerlingen een beurtrol
voor het opvolgen en werkzaamheden rond het lammeren. Er is een shift voor 3
studenten die begint om 6.OO en eindigt om 12.00 een andere shift begint s
nachts om 12.00 en eindigt s morgens om 6.00 u. Tijdig genoeg om om 9.00 u
terug de les te volgen.
De leerlingen hebben ook een beurtrol om mee de koeien te
melken. Deze activiteit start om 4.30 en eindigt om 8.00 u. Vlug een ontbijt in
het restaurant en oep de klas terug in. De avondmelking begint reeds om 15.00
u, hiervoor zullen wij morgen ingeschakeld worden.
Groot-Brittannië onze nieuwe uitdaging onze ervaringen
lees je de komende 14 dagen op deze blog.
Zat. 17 maart 2012: We vertrekken met 10 leerlingen
van 6 LB en 7 LTM voor een 2-weekse stage naar Engeland.
Onder begeleiding van Mhr. Van Aert en mevr. Leemans nemen
we de overzetboot in Zeebrugge.
Het grootte gevaarte (169.5 m lang 25.08 m breed en 17.9 m
diep) brengt ons op een ontspannen manier de zee over tegen een snelheid van
18.5 K (1K = 1.72 km/u) dus varen we tegen een snelheid van +/- 34 km/u.
In totaal legde we over zee een 374 km af. De ferry ging van
wal om 19.00 en hij legde terug aanzondag om 9.30.
We waren niet alleen, 700 passagiers vergezelde ons en we
werden gesoigneerd door een 120 bemanningsleden.
Eten was à volonté!!