Rikke-tikke-tik, hier ben ik! Dit zijn mijn handen, dit zijn mijn voeten. Ik kom je groeten Een leuk versje om onze schooldag te starten. We leren het al spelend en hadden het grootste plezier met het kijken tussen onze benen.
Daarna ging het richting hoekjes :
Het was ook Tutti-frutti-dag en vandaag kregen we allemaal een peer.
Na de speeltijd gaan we schrijfdansen. Deze keer met verf op een plexiplaat en schrijfdansmuziek : "Kringeli-krangeli." We maken op de muziek kringel, krangellijnen.
Tijdens de speeltijd regende het en daarom konden we niet buitenspelen. We verdelen dan alle kleuters over de verschillende klassen en de zaal om naar een filmpje te kijken. Maar mijn kapoentjes hebben echt wel nood aan beweging daarom mogen zij na de speeltijd ook in de zaal spelen met auto's, fietsen en ballen.
Wie liever in de klas speelt mag dat natuurlijk ook.
Tot slot nog een auditief spel. Wij verstoppen ons onder een laken en terwijl verstopt één kleuter zich samen met een belletje in een ander hoekje. Dan laat hij de bel rinkelen en wij raden uit welke hoek het belgeluid komt. Hihi, is me dat lachen als we elkaar gevonden hebben!
Vriendje en helpertje van de dag was vandaag totaal onverwacht voor haar : Maud. Eigenlijk was het de beurt aan Ariana maar zij was nog ziek. Dan is het de beurt van Jeff maar ook hij is ziek. Als de kalenders in orde zijn haalt de juf grote vertelprenten boven. Hoera een verhaal over vriendje Jules : "Mama kriebelt Jules." Na zijn bad loopt Jules in zijn blootje snel weg want mama wil Jules kriebelen. Jules wordt door mama op zijn blote buik en aan zijn tenen gekriebeld. Hij vindt het prachtig en lacht van plezier. Dan is het bedtijd, Jules trekt zijn pyjama aan en gaat met zijn knuffel tevreden slapen. Hij krijgt nog een zoentje van mama, slaaplekker Jules.
Na het verhaal wil de juf weten of wij ook zo moeten lachen als we gekriebeld worden? Even testen...
Kriebelen op de buik, kriebelen aan de tenen
Zullen we elkaar eens kriebelen? Ja, ja!
Nu nog even zingen : "Waar is duimpje, waar is duimpje?" Welke vinger is onze duim, laat de juf je duim eens zien.
Zullen we onze handen eens stempelen? Alex demonstreert even hoe het moet.
In de perenklas hebben wij een praatrondeboek. Daarin schrijft de juf op wat wij 's morgens vertellen maar ook onze belangrijkste avonturen staan erin met hier en daar een foto erbij. Er is ook ruimte om een tekening te maken en dat mogen mijn kapoentjes dan om de beurt eens doen.
Vandaag merkten wij dat sommige kleurtjes bot waren. Wat nu? Hoe krijgen we weer een mooie punt? Dan moeten we slijperen. Ah, goed idee, de potlood slijpen. Even enkele slijpers zoeken en dan gaan we samen ontdekken hoe het moet en natuurlijk willen we allemaal proberen.
Opeens bezoek in de klas : het kleine zusje van Lou even snel een kusje en een knuffel geven.
Na de speeltijd bewegen in de zaal samen met juf Carla. Wij doen Jules na.
Namiddag leren we hoe we onze handen moeten wassen : Eerst samen met de juf
Daarna gaan we oefenen aan de kraantjes met hulp van een stappenplan van Jules.
Ook nog spelen in de hoekjes :
We sluiten af met hetzelfde lied als deze morgen : "Waar is duimpje, waar is duimpje?" Maar ipv een duim tekent de juf 2 oogjes en een mondje op onze hand. Dan zingt de juf : "Waar is Juleke, waar is Juleke? Hier ben ik, hier ben ik! Dag mijn lieve vriendjes, dag mijn lieve vriendjes. 'k ga nu weg, 'k ga nu weg.
Tot slot nog een variant maar dan met de voeten. Iedereen krijgt een smiley op z'n schoen en dan zingt de juf : "Waar is voetje, waar is voetje?"
Amai, vandaag superdruk maar zeer plezant. Mede dankzij stagiaire verzorging "Steffi" want zij neemt nu veel verzorgende taken uit de juf haar handen en daarom kan de juf meer tijd vrijmaken om intens met haar kapoentjes "te spelen" Tot morgen, kapoentjes van de perenklas.
Deze week gaan we samen ons lichaam wat beter leren kennen. Hoe heten al die deeltjes van ons lijf en wat kunnen we ermee? Om te beginnen zingt de juf verschillende liedjes waar lichaamsdelen in voorkomen zoals ... "Waar is duimpje, waar is duimpje?" "Handjes in de zij ik ben zo blij,..." "Rinke, ranke rijnen, laat je mond verdwijnen,..."
Nu fruit eten en dan naar de sportzaal naar meester Leroy. Ook hier ontdekken we ons lichaam op motorisch vlak.
Na de speeltijd deed de juf een beetje raar want ze had de spiegel vol gesmeerd met scheerschuim. Maar juf toch, nu kunnen we niets meer zien.
Met een doekje mogen we om beurt wat schuim wegvegen zodat we op zoek kunnen gaan naar onszelf.
Omdat de juf niet de gewenste reactie kreeg stelde ze ons vragen zoals : Kijk eens in de spiegel hoeveel oogjes zie je? (oren, neus, buikjes, benen, enz...) Hebben jullie dezelfde haren? Welke kleur heeft je haar, enz...
Nu gingen we samen aan tafel zitten om een tekening te maken van onszelf. Rikke-tikke-tik, hier ben ik!
Nu nog even in de hoekjes spelen en dan naar de eetzaal.
Tijdens het zorguurtje van juf Carla komt juf Ina bij ons in de klas spelen.
Na de speeltijd in ons klasje een spelletje :
Terwijl iedereen zijn ogen sluit stopt juf Carla één vriendje onder een laken. Hij/zij mag dan roepen : "Wie ben ik?" De anderen raden dan wie eronder zit.
Als we het niet kunnen raden piepen we onder het laken naar de schoenen en dan kijken we of we het goed geraden hebben.
De juf heeft nog een leuk spelletje : 2 instrumenten een tamboerijn en een trom. Hoe klinkt een tamboerijn? Hoe klinkt de trom? We zien en horen het instrument. Maar dan verstopt de juf de instrumenten en moeten we op onze oren vertrouwen om te kunnen raden waarop de juf speelt.
Nu is het de beurt aan mijn kapoentjes om op de instrumenten te spelen. en de juf? Die moet raden natuurlijk.
Tot slot maken we samen muziek. We kiezen een instrument en de juf zet een begeleidend muziekje op.
Deze morgen was Ariana zeer enthousiast over haar vondst. Ze had een eikel gevonden en wist ons te vertellen dat eekhoorntjes dat graag lusten.
Deze morgen hebben we nieuwe afspraken gemaakt over onze kalenders. De juf heeft de kentekens van alle vriendjes opgehangen en nu zal er iedere dag iemand voor Jules mogen zorgen. Wie? Wel als de foto van Jules boven je kenteken hangt dan ben je aan de beurt. Dan ben je het vriendje van de dag en mag je ook de kalenders in orde brengen. Vertellen welke dag het is maar ook of het een "klein of groot schooltje is"
Nu naar onze speelhoeken maar eerst goed nadenken en dan aan de juf vertellen waar je wil spelen. De juf legt de hoekenfoto's op tafel dat helpt ons met kiezen.
We mogen experimenteren met lijm, scharen, verfdotters enz...
Na de speeltijd was er bezoek in onze klas van, Toeka. Hij had een boek bij en vroeg aan de juf om het te vertellen. Het ging over Tom en Nina die ruzie maken. Toeka vertelde ons dat we moeten proberen om geen ruzie te maken en lief te zijn voor elkaar.
We leerden ook het "Oeka Toeka-lied"
Oeka-Toeka, Oeka-Toeka, rare vogel, Oeka-Toeka, Oeka-Toeka, wie ben jij? En luister nu eens hier mijn lieve, lieve kind, ik ben misschien een heel raar dier maar zeker ook je vriend. Kus, kus, kus!
Nu gaan wij weer naar de hoekjes en Toeka kijkt toe of we fijn samen spelen.
Vandaag maken we eerst "Hansje en Grietje" wakker om samen te zingen. Opeens zegt Grietje : "Ik zou het wel leuk vinden om Jana te heten." en Hansje zegt dan "En ikke wil Alex heten" Dus zingen we opnieuw maar nu met de namen van 2 vriendjes uit de klas. Natuurlijk werken we het rijtje af en komt iedereen aan de beurt. Kijk ze glunderen als het hun beurt is.
De rest van de dag spelen we in de hoeken en de juf ... observeert en schrijft en observeert en schrijft...
We sluiten de dag samen af met beweging in de zaal. Rollen, rollen laat de bal rollen.
Thema van deze week : "Wat ik al allemaal kan!" Wel dat gaat de juf deze week eens heel goed observeren.
Deze week weinig gezamenlijke activiteiten maar wel een zeer gevarieerd aanbod zodat de juf ook verschillende domeinen van onze ontwikkeling kan observeren.
We behouden natuurlijk wel onze dag structuur d.w.z. dat we ook vandaag begonnen zijn met ons goedemorgen lied. We hangen nu ook al een daglijn op in de vorm van foto's. Deze foto's vertellen ons wat we gaan doen. We zien de dag vooruit gaan door een foto van Jules te verplaatsen, telkens er een nieuwe activiteit begint.
Op maandag hebben we meestal veel te vertellen over het weekend. Maud bracht vandaag 2 mooie foto's mee van een leuke weekenduitstap. Maud liet zich schminken in een prinses. Zij mocht de foto's tonen aan de vriendjes en gaf wat uitleg. Juf Carla zal de foto's plakken in ons praatronde boek en het daarna in de boekenhoek leggen zodat iedereen het kan inkijken.
Helaas geen foto's van de sportles bij meester Leroy want juf Els was er niet vandaag. Wel enkele foto's van ons hoekenspel :
Namiddag speelden juf Caroline en juf Carla poppenkast voor alle kleuters van "De Eik" in onze speelzaal. Deze keer over Toeka. Toeka? hoor ik jullie vragen. Wel, Toeka is de naam van een speelse vogel die leeft in het bos. Hij wil de kinderen laten stilstaan bij hun denken, hun gevoelens en hun gedrag op sociaal vlak. Toeka wil samen met de kinderen werken aan een toffe sfeer op school. Alleen als de sfeer binnen een groep goed zit en als kinderen voldoende veiligheid en vertrouwen voelen, zullen zij kunnen "leren" op cognitief en op sociaal vlak.
Wel vandaag is Toeka dus geboren tijdens de poppenkast en morgen zullen wij hier een activiteit rond doen en ook het Oeka-toeka-lied leren.
Na de laatste speeltijd zijn de peuters wat langer buiten gebleven om te genieten van heerlijk herfstweer. En de juf observeerde wie er kon steppen, fietsen (met driewieler).
Sorry voor de mindere kwaliteit van de foto's vandaag maar de techniek laat juf Carla dit schooljaar serieus in de steek.
I-pad valt de hele tijd uit dus heb ik foto's gemaakt met de gsm maar de foto's zijn wel wat minder mooi.
Hopelijk krijg ik ook dit probleem snel opgelost!
Deze morgen om te beginnen een verhaal over Max en Fien die samen met hun juf appelmoes maken.
hebben jullie ook zin om appelmoes te maken? Ja natuurlijk! Wat een domme vraag, juf Carla. Ok, maar dan moeten we wel eerst onze handen wassen.
Zo, wat hebben we allemaal nodig? Even spieken in ons boek : Een kookpot, een vuurtje, mes, bordje en appels natuurlijk. Eerst de appel eens goed bekijken, vertellen wat we zien en al weten ... zoals de vorm, de kleur. Eens ruiken en dan aan het werk.
De juf schilt de appels en haar kapoentjes snijden de appel in kleine stukjes. Alles in de kookpot doen, water erbij en op het vuur zetten. Simpel niet?
Nu alles opruimen en afwassen want dat hoort ook bij koken. Aan vrijwilligers geen gebrek dus wisselen we af. Afwas genoeg.
Na de speeltijd is de appelmoes klaar en genoeg afgekoeld dus kunnen wij proeven. Sommige kapoentjes krijgen er niet genoeg van anderen willen eerst zelfs niet proeven maar als de juf zegt "slechts één hapje" proeven ze toch. Flink zo!
Vermits het vrijdag is mogen we ook een koekje eten en dan gaan we onze tandenpoetsen.
Hebben jullie goed geslapen? Ja! Goed zo want vandaag gaan we tellen. Ja, mama's en papa's ook wij pakken de ernstige dingen aan en vandaag is dat wiskundige initiatie. De één-één relatie. Amai, niet makkelijk hoor! Fruitboer Jan vroeg mijn kapoentjes of ze hem wilden helpen met het plukken van zijn peren. Natuurlijk willen we dat doen.
Eerst met de dobbelsteen gooien en dan evenveel peertjes plukken en in de mand gooien. Op de dobbelsteen staan 1-2 of 3 stippen.
Nu gaan we onze stempeltechniek oefenen. Mijn kapoentjes mogen om beurt met een sponsje groene verf stempelen op een groot blad. Als onze werkjes droog zijn zal juf Carla er appels en peren uitknippen.
Na de speeltijd gaan we sporten met meester Koen. Vandaag werken we aan onze werptechniek.
Namiddag spelen we in de hoekjes: Oogjes dicht en heel goed nadenken wat wil ik graag spelen?
Wie graag wil mag vrij knutselen. De juf zorgt voor allerlei materiaal
We sluiten onze dag muzikaal af. De juf stelt de muziekinstrumenten voor en demonstreert hoe we ze moeten hanteren. Dan een begeleidend muziekje opzetten en toen ... was er een hels lawaai!! Ojee, gelukkig is dit het einde van de dag, hihi!
Peuters taalvaardiger maken is zeer belangrijk daarom beginnen we vandaag met een vertelprent over "De boomgaard." Eerst goed kijken en dan mogen we volop vertellen over wat we zien. MAAR ... juf Carla hoorde niets!!
Wat nu!! Voorwerpen zoeken die op de prent staan. Mijn zwijgzame kapoentjes mogen een voorwerp kiezen en dan het zoeken op de prent. Op deze manier lukt het wel.
Tot slot nog een zoekspel. Waar staat het kindje met een gestreept bloesje en een oranje kleedje? Ook dat gaat goed.
Nu spelen in de hoekjes:
Appeltjes rollen van plasticine en er een steeltje opzetten.
Ook in de andere hoekjes nieuwe uitdagingen:
Om het "klein schooltje" af te sluiten vertelt de juf een verhaal. "Anna eet graag fruit."
Anna gaat met mama naar de de markt om fruit te kopen. Anna is dol op fruit en fruitdrankjes. Ze kopen appels, sinaasappels, bananen, aardbeien ... Als Anna en mama thuiskomen, maken ze een heerlijke smoothie.
Oh, zo lief! Ensar bracht een foto mee van "Nisa" Zo konden wij haar ook eens bewonderen.
Na onze praatronde lagen er drie stukken fruit op onze tafel. Een banaan, een appel en een peer. We hebben de kleur en de vorm vergeleken.
Tot slot hebben we samen de banaan geschild en opgegeten. toen ze op was heeft de juf prenten op tafel gelegd en mochten we samen proberen om ze in de juiste volgorde te leggen. Amai, dat was toch niet zo makkelijk.
Nu allemaal naar de zaal voor peuterschrijfdans. Wat is dat hoor ik jullie zeggen? Wel het is een schrijfmethode voor alle kleuters. Schrijfdans wil kinderen leren schrijven vanuit hun eigen emotie en hun natuurlijke bewegingen, met hun eigen "zwaai en draai." Een mooie letter kan immers pas tot standkomen als de basisbeweging volledig vlot en vloeiend verloopt en met voldoende zelfvertrouwen uitgevoerd. Peuterschrijfdans is gericht op het zeer jonge kind en is het niet prestatiegericht bezig zijn. Het bestaat uit verschillende thema's (9) en in ieder thema komen er bepaalde basisbewegingen aanbod. De juf vertelt eerst een verhaal en daarna gaat ze met de kleuters de bewegingen oefenen in de zaal op de speciale schrijfdansmuziek. Daarna mogen de kleuters schrijfdansen op een blad papier met verf, krijt enz... Schrijfdansen is steeds met beide handen gelijktijdig bewegen.