Hebben jullie goed geslapen? Ja! Goed zo want vandaag gaan we tellen. Ja, mama's en papa's ook wij pakken de ernstige dingen aan en vandaag is dat wiskundige initiatie. De één-één relatie. Amai, niet makkelijk hoor! Fruitboer Jan vroeg mijn kapoentjes of ze hem wilden helpen met het plukken van zijn peren. Natuurlijk willen we dat doen.
Eerst met de dobbelsteen gooien en dan evenveel peertjes plukken en in de mand gooien. Op de dobbelsteen staan 1-2 of 3 stippen.
Nu gaan we onze stempeltechniek oefenen. Mijn kapoentjes mogen om beurt met een sponsje groene verf stempelen op een groot blad. Als onze werkjes droog zijn zal juf Carla er appels en peren uitknippen.
Na de speeltijd gaan we sporten met meester Koen. Vandaag werken we aan onze werptechniek.
Namiddag spelen we in de hoekjes: Oogjes dicht en heel goed nadenken wat wil ik graag spelen?
Wie graag wil mag vrij knutselen. De juf zorgt voor allerlei materiaal
We sluiten onze dag muzikaal af. De juf stelt de muziekinstrumenten voor en demonstreert hoe we ze moeten hanteren. Dan een begeleidend muziekje opzetten en toen ... was er een hels lawaai!! Ojee, gelukkig is dit het einde van de dag, hihi!
Peuters taalvaardiger maken is zeer belangrijk daarom beginnen we vandaag met een vertelprent over "De boomgaard." Eerst goed kijken en dan mogen we volop vertellen over wat we zien. MAAR ... juf Carla hoorde niets!!
Wat nu!! Voorwerpen zoeken die op de prent staan. Mijn zwijgzame kapoentjes mogen een voorwerp kiezen en dan het zoeken op de prent. Op deze manier lukt het wel.
Tot slot nog een zoekspel. Waar staat het kindje met een gestreept bloesje en een oranje kleedje? Ook dat gaat goed.
Nu spelen in de hoekjes:
Appeltjes rollen van plasticine en er een steeltje opzetten.
Ook in de andere hoekjes nieuwe uitdagingen:
Om het "klein schooltje" af te sluiten vertelt de juf een verhaal. "Anna eet graag fruit."
Anna gaat met mama naar de de markt om fruit te kopen. Anna is dol op fruit en fruitdrankjes. Ze kopen appels, sinaasappels, bananen, aardbeien ... Als Anna en mama thuiskomen, maken ze een heerlijke smoothie.
Oh, zo lief! Ensar bracht een foto mee van "Nisa" Zo konden wij haar ook eens bewonderen.
Na onze praatronde lagen er drie stukken fruit op onze tafel. Een banaan, een appel en een peer. We hebben de kleur en de vorm vergeleken.
Tot slot hebben we samen de banaan geschild en opgegeten. toen ze op was heeft de juf prenten op tafel gelegd en mochten we samen proberen om ze in de juiste volgorde te leggen. Amai, dat was toch niet zo makkelijk.
Nu allemaal naar de zaal voor peuterschrijfdans. Wat is dat hoor ik jullie zeggen? Wel het is een schrijfmethode voor alle kleuters. Schrijfdans wil kinderen leren schrijven vanuit hun eigen emotie en hun natuurlijke bewegingen, met hun eigen "zwaai en draai." Een mooie letter kan immers pas tot standkomen als de basisbeweging volledig vlot en vloeiend verloopt en met voldoende zelfvertrouwen uitgevoerd. Peuterschrijfdans is gericht op het zeer jonge kind en is het niet prestatiegericht bezig zijn. Het bestaat uit verschillende thema's (9) en in ieder thema komen er bepaalde basisbewegingen aanbod. De juf vertelt eerst een verhaal en daarna gaat ze met de kleuters de bewegingen oefenen in de zaal op de speciale schrijfdansmuziek. Daarna mogen de kleuters schrijfdansen op een blad papier met verf, krijt enz... Schrijfdansen is steeds met beide handen gelijktijdig bewegen.
Een kleurenspel om af te sluiten: Gooi met de kleurendobbelsteen en zoek dezelfde kleur. Maak dan het rupsje langer. Hmm, zegt Rupsje Nooitgenoeg lekker fruit!
Het weekend is voorbij dus even bijpraten. Wie heeft er iets leuks gedaan? "Kermis geweest!" hoorde de juf van alle kanten. Hihi, juf Carla ook. Geloven jullie mij niet? Kijk maar een foto van mij en Nienke = mijn kleindochtertje.
Maar één kindje heeft ook iets leuks gedaan samen met hare peter. Maud is naar de dieren gaan kijken.
Toen de juf vroeg: "Welke dieren heb je gezien? zei ze: "Het was geen giraf" Dan ben je niet naar de dierentuin geweest? Welke dieren waren er wel? Konijntjes en geiten. Aha, ben je naar de kinderboerderij geweest? Ja! en ik heb brood in de bak gegooid en de boer gaat het aan de dieren geven. Nu ons tussendoortje eten en dan sporten met onze meester Leroy. Meester Leroy had vandaag zijne sportvriend "Benny" meegenomen.
We kregen allemaal een "high five" van Benny en dan zongen we samen ons sportlied: "Hé, doe je mee want sport is fijn voor groot en klein."
Gekke meester Leroy met een geel hoedje.
"High five" van de meester. Goed gedaan, allemaal!
Na de speeltijd tijd voor een verhaal: "Rupsje Nooitgenoeg" Op een mooie dag kruipt Rupsje Nooitgenoeg uit zijn ei. hij heeft ontzettende honger, dus hij begint meteen met eten en hij houdt niet op tot hij een heel grote rups is. Dan bouwt hij een huisje om zich heen en daar komt hij pas weer uit als hij een mooie vlinder is geworden.
Na het verhaal wilde de juf voorstellen om een peer te stempelen maar ... Maud zei: "Mogen wij nu ook een vlinder maken?" En de juf dacht waarom niet, het is eigenlijk een goed idee. Dus snel ander materiaal halen en samen beginnen we eraan.
Druppels verf op een blad laten vallen met een druppelteller. Dan dichtvouwen, de vlinder in model knippen en weer open doen. Oooooo! Zo mooi! Nu mogen we om beurt een vlinder maken aan onze creatafel.
Namiddag na de laatste speeltijd een geheugenspelletje met fruit. Eerst bespreken we het fruit. Dan een doek erover en alle ogen dicht.
Nu komt ... oei, oei," Rupsje Nooitgenoeg" en neemt stiekem een stuk fruit weg.
Wat is er weg?
Na enkele keren wil rupsje Nooitgenoeg mijn kapoentjes foppen. Dus neemt ze de peer weg maar zet er een mandarijn voor in de plaats. Hihi, dat was lachen!
Deze morgen kregen we heuglijk nieuws want Ensar is grote broer geworden van een zusje: "Nisa"
Namiddag gaan we een feestje bouwen want Ensar bracht iets lekkers om te knabbelen en te drinken mee. Vandaag ook de projectdag rond het thema "Gezondheid" Daarom zijn we sportief van start gegaan. Heel hard lopen, heel hoog springen, fietsen, enz...
Tot slot even relaxen tot de juf komt kriebelen.
In de klas zien we een grote mand met een doek erover!
Wat zou erin zitten? vraagt de juf. "Een auto" roept iemand. Zullen we eens piepen? Ja, ja! Nee zegt de juf maar jullie mogen weleens voelen en dan raden.
Al heel snel werd er appel gezegd. Goed zo! Maar er zaten ook peren bij.
We bekijken het fruit van dichtbij en de juf stelt vraagjes om meer te weten te komen over de kleur, de vorm, de benamingen van de verschillende delen, enz... Hoe kunnen we appels en peren eten? Wassen en opeten met de schil of schillen of in stukjes snijden en schillen. De juf demonstreert alles.
Maar wat haalt de juf nu tevoorschijn? Koekjes!! Zijn die ook gezond? Hoeveel mogen we er van eten? Kan dat op school? Wat doen we na het eten van koekjes. Juf Carla wil haar kapoentjes testen. Ze maakt 2 bordjes klaar ééntje met appel en ééntje met koekjes. Wat zullen haar kapoentjes kiezen?
Juf Carla dacht dat zij allemaal resoluut voor het koekje zouden gaan maar de juf had het helemaal mis. Het eerste kindje koos al meteen zonder twijfelen voor een stukje appel. En zij was niet alleen nog meer kapoentjes namen appel en lieten de koek links liggen. Bij de tweede ronde kregen de appelkiezers hun koekje en de koekjesmonsters hun appeltje, hihi!
Na de speeltijd hoorden we Jan Klaassen roepen dat we snel op onze banken moesten gaan zitten want de poppenkast ging beginnen.
De mama van Katrientje wilde haar verrassen met pannenkoeken maar moest nog even naar de winkel om melk te halen. Zou Katrientje flink zijn? "Ja, mama"
Mama was nog maar net de deur uit of Katrien kreeg honger en besloot op zoek te gaan in de keuken. Zij vond de ... koekjesdoos! Eén koekje kan geen kwaad, 2 koekjes ook niet want het zijn hele kleine. En zo bleef Katrientje koekjes eten tot de doos helemaal leeg was. Ai, ai, nu had ze buikpijn en moest alles aan mama opbiechten. Spijtig voor Katrien maar pannenkoeken eten dat kon nu niet meer.
We kregen van Jan Klaassen allemaal een koekje maar wel op voorwaarde dat we zouden tandenpoetsen. Ja, hoor, dat beloven wij!
Vrijdag 18 september is er voor alle kinderen van "De Eik" een projectdag ivm. "Gezondheid." Nu bedacht ik net dat dit het ideale moment is om het te hebben over het belang van het poetsen van de tanden.
Daarom vraag ik via deze weg of het mogelijk is om vrijdag aan je kleuter een tandenborstel mee te geven. (Met naam) Voor tandpasta zorgt de juf. Ik zou de tandenborstel op school willen houden zodat wij elke vrijdag onze tandjes kunnen poetsen na het eten van een koekje. Dus vanaf nu vrijdag mogen jullie kleuters na fruit of yoghurt ook een koekje eten en daarna gaan we dan tandenpoetsen. Hopelijk is dit bericht duidelijk indien jullie toch vragen hebben kan dat altijd via heen-en weerschriftje of via mail.
Deze morgen zijn we meteen op verkenning vertrokken in onze school. Op zoek naar broertjes en zusjes en andere bekenden in andere klasjes. Eerst gingen we op bezoek bij onze buren. De aardbeienklas van juf Kathleen.
We hoopten om Dylano te zien ( broertje van Siana) Maar helaas was hij vandaag niet op school. Op naar de appelsienenklas van juf Caroline.
In de uiltjesklas van juf Wendy vond Clément zijn broer Arnaud en Ariana haar nichtje Lara.
Dan met de trap naar het eerste leerjaar. Het viel de juf op dat haar kapoentjes al heel goed kunnen traplopen.
Helaas waren de kindjes van het eerste sporten. Dan maar verder... In het zesde leerjaar bij meester Jo. Hier mochten we zelfs op het smartbord tekenen.
Maud kreeg een dikke knuffel van haar bus-vriendinnetje Indy.
We kwamen langs de boekenmonsterklas. Hier komen we zeker nog terug om in de boekjes te kijken.
Voorzichtig weer via de trap naar beneden en dan aankloppen bij..
Mijnheer de directeur Onze directeur heeft het héél druk! Gelukkig voor onze directeur hebben wij even geholpen met het in orde brengen van de vele paperassen en het plegen van telefoontjes.
In de druivenklas van juf Gina vonden Ashley en Alex elkaar weer en ook Ryan en Siënna.
In de appeltjesklas van juf Patricia zag Jana broer Niels en Maud nichtje Iza.
Zo nu weer naar de perenklas. Oost West thuis best!
Eerst fruit eten en dan gaat juf Carla Tik Tak spelen. Gespannen zitten ze te kijken tot het spektakel begint... tik-tak-tik-tak-tik-tak
De wijzer gaat heen en weer totdat er 2 deurtjes opengaan. Tik Tak is een bekend Belgisch kinderprogramma dat opgenomen werd van 1981 tot 1991 door de toenmalige BRT nu VRT. Het programma werd uitgedacht door Mil Lenssens, die op het idee kwam toen hij enkele kinderen geboeid zag kijken naar een lotto-trekking. De voorspelbare, repetitieve-mix van kleuren, beweging en muzikale thema's verwerkte hij samen in een kinderprogramma. Deze keer in het thema : De hoekjes van mijn klas. Een toren bouwen (blokkenmat)
Ik gebruik het ook om (nieuwe) technieken uit te beelden. Wat kan ik met plasticine doen? Kneden, worstje rollen, balletje rollen,...
Schuivende bekers. Onder één beker verstopt de juf een voorwerp en dan wisselen de bekers van plaats. Onder welke beker zit het belletje?
Hoe maak ik een puzzel?
De schaartjesdans, een dansende schaar knipt een peer ( Aan onze werktafel mogen wij ook knippen )
Het verfpotje schildert ...een peer! ( Want wij zitten in de perenklas )
Tot slot komt Jules nog even kiekeboe spelen
Als Tik Tak gedaan is gaan de deurtjes weer dicht.
Zoals jullie kunnen zien is het een soort tafelpoppenkast gebaseerd op het toenmalige programma. Met op de achtergrond echte Tik Tak muziek komen knuffels en andere materialen tot leven. Het is een aaneenschakeling van verrassingen en special-effects waarbij het visuele telt en niet het verhaal. Tijdens de voorstelling was het muisstil, af en toe hoorde ik iemand zeggen :" Nog eens!"
Na ons fruitmoment was het tijd om te sporten met meester Koen. Vandaag had de meester een omloop klaargezet. Klimmen, klauteren, schuiven en sluipen onder de grote mat... De kapoentjes doen het allemaal even graag.
Namiddag nog even spelen in de hoekjes : Wie zin heeft mag vrij tekenen met kleurtjes en stiften en ook knippen en plakken.
Voor we naar huisgaan zingen we nog even samen "Hansje en Grietje!"
Morgen, een projectdag ivm gezondheid. Denk aub eraan om je kleuter een tandenborstel mee te geven. Slaaplekker!
Ons ochtend ritueel gaat elke morgen ietsje vlotter. Maar vandaag was Jules verdrietig want hij wilde meedoen maar wist niet hoe? Zullen wij Jules helpen en het voordoen. Oh, wat lief, iedereen wilde helpen. Kijk Jules zo!
Nu gaan we bewegen in de zaal met juf Carla en Jules. Mijn kapoentjes krijgen elk een Julesmatje met de opdracht dit in de zaal op de grond te leggen en met de voeten erop gaan staan. Wauw! Flink zo. Nu het "Hup Juleslied" en iedereen doet mee.
Daarna volgen allerlei opdrachtjes zoals : Als je de muziek hoort stap je tussen de boekentassen maar als de muziek stopt dan pak je snel je boekentas en stop ze hoog in de lucht. Of, kruipen door de zaal op de muziek, als de muziek stopt snel bij je boekentas gaan zitten.
Mijn kapoentjes doen flink mee. Na intensief bewegen gaan we rusten met een zacht relaxatielied. Terwijl komt Jules en de juf ons zachtjes kriebelen.
Weer in de klas verzamelen we eerst in de kring. We moeten onze ogen sluiten van de juf en goed nadenken waar we graag willen mee spelen. Als we het weten mogen wij het zeggen of de foto nemen van ons favoriete speelhoekje.
Aan de werktafel experimenteren we met verfdotters.
Als het klasje opgeruimd is komen we samen in onze kring. De juf wilde weten in welke hoek we graag spelen. Toen het de beurt was aan Jules vertelde hij dat hij graag een toren wil bouwen maar het lukt niet. Oei, dat is spijtig Jules. Wij zullen je helpen.
Eerst draaien aan het kleurenwiel en dan een blokje, in de emmer, zoeken met dezelfde kleur. Om beurt mogen we draaien en kijk!
Jules, super blij met zijn hoge toren.
Wat heeft juf Carla toch flinke kleuters! Geniet nu maar va, jullie vrije namiddag en tot morgen!
Amai, wat een verschil met gisteren. Vandaag een super leuke dag.
Eerst gezellig samen goedemorgen zingen en onze kentekens ophangen. Juf Carla had foto's meegebracht van de hoekjes van de klas. Om beurt mochten we een foto omdraaien en dan proberen te verwoorden wat er te zien valt en welk hoekje het is.
Dan gingen we samen kijken in de hoek en vertelden we wat we er kunnen spelen. Maar ook wat mag en niet mag! Hopelijk hebben ze goed geluisterd
Na onze hoekenronde was het hoogtijd om creatief te zijn. Juf Carla kan toveren! Willen jullie dat zien? Natuurlijk. Eerst met een verfroller verf smeren op een groot plexiplaat.
Dan met één vinger een tekening maken in de verf. Nu er een blad opleggen en goed wrijven n terwijl de toverspreuk zeggen : Hokus, pokus, pats, ik wou dat er een tekening was!
Voor de speeltijd lekker fruit en yoghurt smullen.
Na de speeltijd een speellied : "In de kelder is het donker."
Laat het daar maar donker zijn in de heldere maneschijn, Annemarieke, koekoe! Eén kindje mag op de stoel samen met Jules. De anderen dansen in een kring rond hun vriendje en zingen. Als het liedje uit is kriebelen wij ons vriendje op de stoel. Zo doen we verder tot iederéén aan de beurt geweest is.
Namiddag werken en spelen wij verder :
Om onze dag af te sluiten een leuk verhaal over Anna. "Anna in de klas."
Deze morgen zaten we gezellig bij elkaar in onze vertelhoek. Eventjes onze activiteiten van het weekend aan elkaar vertellen. Tot hier toe liep alles nog gesmeerd.
Maar vanaf dan liep alles mis het leek opeens wel vrijdag de dertiende! Vandaar dat de juf vandaag slechts enkele foto's heeft voor dit verslag. We hebben helaas geen foto's van de sportles bij meester Leroy want Els kon vandaag niet naar het perenklasje komen. De juf kon duidelijk aan het humeur van haar peutertjes merken dat week 3 begonnen was. Ze waren wat humeurig en lichtgeraakt vandaag. Ook het verschonen van de vele gevulde pampertjes nam heel wat tijd in beslag.
Lieve kapoentjes, strakjes goed slapen zodat we morgen met ons nieuw thema "Hoekjes in mijn klas." kunnen beginnen. Tot morgen, kapoentjes!