Tijdens het zorguurtje van juf Carla komt juf Ina bij ons in de klas spelen.
Na de speeltijd in ons klasje een spelletje :
Terwijl iedereen zijn ogen sluit stopt juf Carla één vriendje onder een laken. Hij/zij mag dan roepen : "Wie ben ik?" De anderen raden dan wie eronder zit.
Als we het niet kunnen raden piepen we onder het laken naar de schoenen en dan kijken we of we het goed geraden hebben.
De juf heeft nog een leuk spelletje : 2 instrumenten een tamboerijn en een trom. Hoe klinkt een tamboerijn? Hoe klinkt de trom? We zien en horen het instrument. Maar dan verstopt de juf de instrumenten en moeten we op onze oren vertrouwen om te kunnen raden waarop de juf speelt.
Nu is het de beurt aan mijn kapoentjes om op de instrumenten te spelen. en de juf? Die moet raden natuurlijk.
Tot slot maken we samen muziek. We kiezen een instrument en de juf zet een begeleidend muziekje op.
Deze morgen was Ariana zeer enthousiast over haar vondst. Ze had een eikel gevonden en wist ons te vertellen dat eekhoorntjes dat graag lusten.
Deze morgen hebben we nieuwe afspraken gemaakt over onze kalenders. De juf heeft de kentekens van alle vriendjes opgehangen en nu zal er iedere dag iemand voor Jules mogen zorgen. Wie? Wel als de foto van Jules boven je kenteken hangt dan ben je aan de beurt. Dan ben je het vriendje van de dag en mag je ook de kalenders in orde brengen. Vertellen welke dag het is maar ook of het een "klein of groot schooltje is"
Nu naar onze speelhoeken maar eerst goed nadenken en dan aan de juf vertellen waar je wil spelen. De juf legt de hoekenfoto's op tafel dat helpt ons met kiezen.
We mogen experimenteren met lijm, scharen, verfdotters enz...
Na de speeltijd was er bezoek in onze klas van, Toeka. Hij had een boek bij en vroeg aan de juf om het te vertellen. Het ging over Tom en Nina die ruzie maken. Toeka vertelde ons dat we moeten proberen om geen ruzie te maken en lief te zijn voor elkaar.
We leerden ook het "Oeka Toeka-lied"
Oeka-Toeka, Oeka-Toeka, rare vogel, Oeka-Toeka, Oeka-Toeka, wie ben jij? En luister nu eens hier mijn lieve, lieve kind, ik ben misschien een heel raar dier maar zeker ook je vriend. Kus, kus, kus!
Nu gaan wij weer naar de hoekjes en Toeka kijkt toe of we fijn samen spelen.
Vandaag maken we eerst "Hansje en Grietje" wakker om samen te zingen. Opeens zegt Grietje : "Ik zou het wel leuk vinden om Jana te heten." en Hansje zegt dan "En ikke wil Alex heten" Dus zingen we opnieuw maar nu met de namen van 2 vriendjes uit de klas. Natuurlijk werken we het rijtje af en komt iedereen aan de beurt. Kijk ze glunderen als het hun beurt is.
De rest van de dag spelen we in de hoeken en de juf ... observeert en schrijft en observeert en schrijft...
We sluiten de dag samen af met beweging in de zaal. Rollen, rollen laat de bal rollen.
Thema van deze week : "Wat ik al allemaal kan!" Wel dat gaat de juf deze week eens heel goed observeren.
Deze week weinig gezamenlijke activiteiten maar wel een zeer gevarieerd aanbod zodat de juf ook verschillende domeinen van onze ontwikkeling kan observeren.
We behouden natuurlijk wel onze dag structuur d.w.z. dat we ook vandaag begonnen zijn met ons goedemorgen lied. We hangen nu ook al een daglijn op in de vorm van foto's. Deze foto's vertellen ons wat we gaan doen. We zien de dag vooruit gaan door een foto van Jules te verplaatsen, telkens er een nieuwe activiteit begint.
Op maandag hebben we meestal veel te vertellen over het weekend. Maud bracht vandaag 2 mooie foto's mee van een leuke weekenduitstap. Maud liet zich schminken in een prinses. Zij mocht de foto's tonen aan de vriendjes en gaf wat uitleg. Juf Carla zal de foto's plakken in ons praatronde boek en het daarna in de boekenhoek leggen zodat iedereen het kan inkijken.
Helaas geen foto's van de sportles bij meester Leroy want juf Els was er niet vandaag. Wel enkele foto's van ons hoekenspel :
Namiddag speelden juf Caroline en juf Carla poppenkast voor alle kleuters van "De Eik" in onze speelzaal. Deze keer over Toeka. Toeka? hoor ik jullie vragen. Wel, Toeka is de naam van een speelse vogel die leeft in het bos. Hij wil de kinderen laten stilstaan bij hun denken, hun gevoelens en hun gedrag op sociaal vlak. Toeka wil samen met de kinderen werken aan een toffe sfeer op school. Alleen als de sfeer binnen een groep goed zit en als kinderen voldoende veiligheid en vertrouwen voelen, zullen zij kunnen "leren" op cognitief en op sociaal vlak.
Wel vandaag is Toeka dus geboren tijdens de poppenkast en morgen zullen wij hier een activiteit rond doen en ook het Oeka-toeka-lied leren.
Na de laatste speeltijd zijn de peuters wat langer buiten gebleven om te genieten van heerlijk herfstweer. En de juf observeerde wie er kon steppen, fietsen (met driewieler).
Sorry voor de mindere kwaliteit van de foto's vandaag maar de techniek laat juf Carla dit schooljaar serieus in de steek.
I-pad valt de hele tijd uit dus heb ik foto's gemaakt met de gsm maar de foto's zijn wel wat minder mooi.
Hopelijk krijg ik ook dit probleem snel opgelost!
Deze morgen om te beginnen een verhaal over Max en Fien die samen met hun juf appelmoes maken.
hebben jullie ook zin om appelmoes te maken? Ja natuurlijk! Wat een domme vraag, juf Carla. Ok, maar dan moeten we wel eerst onze handen wassen.
Zo, wat hebben we allemaal nodig? Even spieken in ons boek : Een kookpot, een vuurtje, mes, bordje en appels natuurlijk. Eerst de appel eens goed bekijken, vertellen wat we zien en al weten ... zoals de vorm, de kleur. Eens ruiken en dan aan het werk.
De juf schilt de appels en haar kapoentjes snijden de appel in kleine stukjes. Alles in de kookpot doen, water erbij en op het vuur zetten. Simpel niet?
Nu alles opruimen en afwassen want dat hoort ook bij koken. Aan vrijwilligers geen gebrek dus wisselen we af. Afwas genoeg.
Na de speeltijd is de appelmoes klaar en genoeg afgekoeld dus kunnen wij proeven. Sommige kapoentjes krijgen er niet genoeg van anderen willen eerst zelfs niet proeven maar als de juf zegt "slechts één hapje" proeven ze toch. Flink zo!
Vermits het vrijdag is mogen we ook een koekje eten en dan gaan we onze tandenpoetsen.
Hebben jullie goed geslapen? Ja! Goed zo want vandaag gaan we tellen. Ja, mama's en papa's ook wij pakken de ernstige dingen aan en vandaag is dat wiskundige initiatie. De één-één relatie. Amai, niet makkelijk hoor! Fruitboer Jan vroeg mijn kapoentjes of ze hem wilden helpen met het plukken van zijn peren. Natuurlijk willen we dat doen.
Eerst met de dobbelsteen gooien en dan evenveel peertjes plukken en in de mand gooien. Op de dobbelsteen staan 1-2 of 3 stippen.
Nu gaan we onze stempeltechniek oefenen. Mijn kapoentjes mogen om beurt met een sponsje groene verf stempelen op een groot blad. Als onze werkjes droog zijn zal juf Carla er appels en peren uitknippen.
Na de speeltijd gaan we sporten met meester Koen. Vandaag werken we aan onze werptechniek.
Namiddag spelen we in de hoekjes: Oogjes dicht en heel goed nadenken wat wil ik graag spelen?
Wie graag wil mag vrij knutselen. De juf zorgt voor allerlei materiaal
We sluiten onze dag muzikaal af. De juf stelt de muziekinstrumenten voor en demonstreert hoe we ze moeten hanteren. Dan een begeleidend muziekje opzetten en toen ... was er een hels lawaai!! Ojee, gelukkig is dit het einde van de dag, hihi!
Peuters taalvaardiger maken is zeer belangrijk daarom beginnen we vandaag met een vertelprent over "De boomgaard." Eerst goed kijken en dan mogen we volop vertellen over wat we zien. MAAR ... juf Carla hoorde niets!!
Wat nu!! Voorwerpen zoeken die op de prent staan. Mijn zwijgzame kapoentjes mogen een voorwerp kiezen en dan het zoeken op de prent. Op deze manier lukt het wel.
Tot slot nog een zoekspel. Waar staat het kindje met een gestreept bloesje en een oranje kleedje? Ook dat gaat goed.
Nu spelen in de hoekjes:
Appeltjes rollen van plasticine en er een steeltje opzetten.
Ook in de andere hoekjes nieuwe uitdagingen:
Om het "klein schooltje" af te sluiten vertelt de juf een verhaal. "Anna eet graag fruit."
Anna gaat met mama naar de de markt om fruit te kopen. Anna is dol op fruit en fruitdrankjes. Ze kopen appels, sinaasappels, bananen, aardbeien ... Als Anna en mama thuiskomen, maken ze een heerlijke smoothie.
Oh, zo lief! Ensar bracht een foto mee van "Nisa" Zo konden wij haar ook eens bewonderen.
Na onze praatronde lagen er drie stukken fruit op onze tafel. Een banaan, een appel en een peer. We hebben de kleur en de vorm vergeleken.
Tot slot hebben we samen de banaan geschild en opgegeten. toen ze op was heeft de juf prenten op tafel gelegd en mochten we samen proberen om ze in de juiste volgorde te leggen. Amai, dat was toch niet zo makkelijk.
Nu allemaal naar de zaal voor peuterschrijfdans. Wat is dat hoor ik jullie zeggen? Wel het is een schrijfmethode voor alle kleuters. Schrijfdans wil kinderen leren schrijven vanuit hun eigen emotie en hun natuurlijke bewegingen, met hun eigen "zwaai en draai." Een mooie letter kan immers pas tot standkomen als de basisbeweging volledig vlot en vloeiend verloopt en met voldoende zelfvertrouwen uitgevoerd. Peuterschrijfdans is gericht op het zeer jonge kind en is het niet prestatiegericht bezig zijn. Het bestaat uit verschillende thema's (9) en in ieder thema komen er bepaalde basisbewegingen aanbod. De juf vertelt eerst een verhaal en daarna gaat ze met de kleuters de bewegingen oefenen in de zaal op de speciale schrijfdansmuziek. Daarna mogen de kleuters schrijfdansen op een blad papier met verf, krijt enz... Schrijfdansen is steeds met beide handen gelijktijdig bewegen.
Een kleurenspel om af te sluiten: Gooi met de kleurendobbelsteen en zoek dezelfde kleur. Maak dan het rupsje langer. Hmm, zegt Rupsje Nooitgenoeg lekker fruit!
Het weekend is voorbij dus even bijpraten. Wie heeft er iets leuks gedaan? "Kermis geweest!" hoorde de juf van alle kanten. Hihi, juf Carla ook. Geloven jullie mij niet? Kijk maar een foto van mij en Nienke = mijn kleindochtertje.
Maar één kindje heeft ook iets leuks gedaan samen met hare peter. Maud is naar de dieren gaan kijken.
Toen de juf vroeg: "Welke dieren heb je gezien? zei ze: "Het was geen giraf" Dan ben je niet naar de dierentuin geweest? Welke dieren waren er wel? Konijntjes en geiten. Aha, ben je naar de kinderboerderij geweest? Ja! en ik heb brood in de bak gegooid en de boer gaat het aan de dieren geven. Nu ons tussendoortje eten en dan sporten met onze meester Leroy. Meester Leroy had vandaag zijne sportvriend "Benny" meegenomen.
We kregen allemaal een "high five" van Benny en dan zongen we samen ons sportlied: "Hé, doe je mee want sport is fijn voor groot en klein."
Gekke meester Leroy met een geel hoedje.
"High five" van de meester. Goed gedaan, allemaal!
Na de speeltijd tijd voor een verhaal: "Rupsje Nooitgenoeg" Op een mooie dag kruipt Rupsje Nooitgenoeg uit zijn ei. hij heeft ontzettende honger, dus hij begint meteen met eten en hij houdt niet op tot hij een heel grote rups is. Dan bouwt hij een huisje om zich heen en daar komt hij pas weer uit als hij een mooie vlinder is geworden.
Na het verhaal wilde de juf voorstellen om een peer te stempelen maar ... Maud zei: "Mogen wij nu ook een vlinder maken?" En de juf dacht waarom niet, het is eigenlijk een goed idee. Dus snel ander materiaal halen en samen beginnen we eraan.
Druppels verf op een blad laten vallen met een druppelteller. Dan dichtvouwen, de vlinder in model knippen en weer open doen. Oooooo! Zo mooi! Nu mogen we om beurt een vlinder maken aan onze creatafel.
Namiddag na de laatste speeltijd een geheugenspelletje met fruit. Eerst bespreken we het fruit. Dan een doek erover en alle ogen dicht.
Nu komt ... oei, oei," Rupsje Nooitgenoeg" en neemt stiekem een stuk fruit weg.
Wat is er weg?
Na enkele keren wil rupsje Nooitgenoeg mijn kapoentjes foppen. Dus neemt ze de peer weg maar zet er een mandarijn voor in de plaats. Hihi, dat was lachen!
Deze morgen kregen we heuglijk nieuws want Ensar is grote broer geworden van een zusje: "Nisa"
Namiddag gaan we een feestje bouwen want Ensar bracht iets lekkers om te knabbelen en te drinken mee. Vandaag ook de projectdag rond het thema "Gezondheid" Daarom zijn we sportief van start gegaan. Heel hard lopen, heel hoog springen, fietsen, enz...
Tot slot even relaxen tot de juf komt kriebelen.
In de klas zien we een grote mand met een doek erover!
Wat zou erin zitten? vraagt de juf. "Een auto" roept iemand. Zullen we eens piepen? Ja, ja! Nee zegt de juf maar jullie mogen weleens voelen en dan raden.
Al heel snel werd er appel gezegd. Goed zo! Maar er zaten ook peren bij.
We bekijken het fruit van dichtbij en de juf stelt vraagjes om meer te weten te komen over de kleur, de vorm, de benamingen van de verschillende delen, enz... Hoe kunnen we appels en peren eten? Wassen en opeten met de schil of schillen of in stukjes snijden en schillen. De juf demonstreert alles.
Maar wat haalt de juf nu tevoorschijn? Koekjes!! Zijn die ook gezond? Hoeveel mogen we er van eten? Kan dat op school? Wat doen we na het eten van koekjes. Juf Carla wil haar kapoentjes testen. Ze maakt 2 bordjes klaar ééntje met appel en ééntje met koekjes. Wat zullen haar kapoentjes kiezen?
Juf Carla dacht dat zij allemaal resoluut voor het koekje zouden gaan maar de juf had het helemaal mis. Het eerste kindje koos al meteen zonder twijfelen voor een stukje appel. En zij was niet alleen nog meer kapoentjes namen appel en lieten de koek links liggen. Bij de tweede ronde kregen de appelkiezers hun koekje en de koekjesmonsters hun appeltje, hihi!
Na de speeltijd hoorden we Jan Klaassen roepen dat we snel op onze banken moesten gaan zitten want de poppenkast ging beginnen.
De mama van Katrientje wilde haar verrassen met pannenkoeken maar moest nog even naar de winkel om melk te halen. Zou Katrientje flink zijn? "Ja, mama"
Mama was nog maar net de deur uit of Katrien kreeg honger en besloot op zoek te gaan in de keuken. Zij vond de ... koekjesdoos! Eén koekje kan geen kwaad, 2 koekjes ook niet want het zijn hele kleine. En zo bleef Katrientje koekjes eten tot de doos helemaal leeg was. Ai, ai, nu had ze buikpijn en moest alles aan mama opbiechten. Spijtig voor Katrien maar pannenkoeken eten dat kon nu niet meer.
We kregen van Jan Klaassen allemaal een koekje maar wel op voorwaarde dat we zouden tandenpoetsen. Ja, hoor, dat beloven wij!
Vrijdag 18 september is er voor alle kinderen van "De Eik" een projectdag ivm. "Gezondheid." Nu bedacht ik net dat dit het ideale moment is om het te hebben over het belang van het poetsen van de tanden.
Daarom vraag ik via deze weg of het mogelijk is om vrijdag aan je kleuter een tandenborstel mee te geven. (Met naam) Voor tandpasta zorgt de juf. Ik zou de tandenborstel op school willen houden zodat wij elke vrijdag onze tandjes kunnen poetsen na het eten van een koekje. Dus vanaf nu vrijdag mogen jullie kleuters na fruit of yoghurt ook een koekje eten en daarna gaan we dan tandenpoetsen. Hopelijk is dit bericht duidelijk indien jullie toch vragen hebben kan dat altijd via heen-en weerschriftje of via mail.
Deze morgen zijn we meteen op verkenning vertrokken in onze school. Op zoek naar broertjes en zusjes en andere bekenden in andere klasjes. Eerst gingen we op bezoek bij onze buren. De aardbeienklas van juf Kathleen.
We hoopten om Dylano te zien ( broertje van Siana) Maar helaas was hij vandaag niet op school. Op naar de appelsienenklas van juf Caroline.
In de uiltjesklas van juf Wendy vond Clément zijn broer Arnaud en Ariana haar nichtje Lara.
Dan met de trap naar het eerste leerjaar. Het viel de juf op dat haar kapoentjes al heel goed kunnen traplopen.
Helaas waren de kindjes van het eerste sporten. Dan maar verder... In het zesde leerjaar bij meester Jo. Hier mochten we zelfs op het smartbord tekenen.
Maud kreeg een dikke knuffel van haar bus-vriendinnetje Indy.
We kwamen langs de boekenmonsterklas. Hier komen we zeker nog terug om in de boekjes te kijken.
Voorzichtig weer via de trap naar beneden en dan aankloppen bij..
Mijnheer de directeur Onze directeur heeft het héél druk! Gelukkig voor onze directeur hebben wij even geholpen met het in orde brengen van de vele paperassen en het plegen van telefoontjes.
In de druivenklas van juf Gina vonden Ashley en Alex elkaar weer en ook Ryan en Siënna.
In de appeltjesklas van juf Patricia zag Jana broer Niels en Maud nichtje Iza.
Zo nu weer naar de perenklas. Oost West thuis best!
Eerst fruit eten en dan gaat juf Carla Tik Tak spelen. Gespannen zitten ze te kijken tot het spektakel begint... tik-tak-tik-tak-tik-tak
De wijzer gaat heen en weer totdat er 2 deurtjes opengaan. Tik Tak is een bekend Belgisch kinderprogramma dat opgenomen werd van 1981 tot 1991 door de toenmalige BRT nu VRT. Het programma werd uitgedacht door Mil Lenssens, die op het idee kwam toen hij enkele kinderen geboeid zag kijken naar een lotto-trekking. De voorspelbare, repetitieve-mix van kleuren, beweging en muzikale thema's verwerkte hij samen in een kinderprogramma. Deze keer in het thema : De hoekjes van mijn klas. Een toren bouwen (blokkenmat)
Ik gebruik het ook om (nieuwe) technieken uit te beelden. Wat kan ik met plasticine doen? Kneden, worstje rollen, balletje rollen,...
Schuivende bekers. Onder één beker verstopt de juf een voorwerp en dan wisselen de bekers van plaats. Onder welke beker zit het belletje?
Hoe maak ik een puzzel?
De schaartjesdans, een dansende schaar knipt een peer ( Aan onze werktafel mogen wij ook knippen )