De Holenduif: Ze lijkt veel op de rotsduif,maar is te onderscheiden door het ontbreken van de witte stuit. In de vlucht vallen de zwarte vleugelpunten en de zwarte achterrand van de vleugel op. In de vlucht is ook te zien dat de ondervleugel in tegenstelling tot de ondervleugel van de rotsduif niet wit maar grijs is.De holenduif broedt als enige Nederlandse duif in holen,zoals bijvoorbeeld verlaten nesten van spechten,nestkasten en konijnenholen.Het hol wordt door de vogel voor een groot gedeelte gevuld met kleine takjes Het vrouwtje legt meestal twee eieren die ze alleen uitbroedt.Bijna overal in Europa broedt de Holenduif,maar in de winter trekken de vogels van oost-en Noord Europa naar het zuiden en het westen,waaronder Belgie.
De Scholekster: Door het heldere zwart-witte verenkleed is de scholekster een goed herkenbare vogel.In de lucht is de vogel te herkennen aan de witte vleugelstreep en van onderen gezien aan de zwarte eindrand van zowel de vleugels als de staart,in de winter toont de scholekster een witte keelband.De roep van de scholekster is een schel en hard kiep,kiep,dat de vogel vooral in de vlucht laat horen.In het voorjaar vormen de mannetjes kleine baltsgroepjes waarbij de vogels al roepend en voorovergebogen om elkaar heen lopen.Het nest wordt gebouwd langs de kust,maar ook verder landinwaarts en bestaat uit een eenvoudig kuiltje waarin het vrouwtje ongeveer 4 eieren legt. In steden bouwt de scholekster soms een nest tussen de kiezels op een plat dak.Buiten de broedtijd vormen scholeksters vaak grotere groepen en zijn dan vooral langs de kust te zien.
De Huiszwaluw De Huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn de meest voorkomende zwaluwen in Nederland en Belgie.In verglijking tot de boerenzwaluw is de buik van de huiszwaluw wit in plaats van roomkleurig,terwijl de keel wit in plaats van rood is.De huiszwaluw is in de vlucht van de boerenzwaluw te onderscheiden door de veel minder gevorkte staart. De huiszwaluw vliegt met grote snelheid enscherpe bochten.In vlucht vangt de vogel insecten die door speciale borsteltjes bij de snavelwortel vastgehouden worden.Meestal jaagt de huiszwaluw hoog in de lucht, maar bij vochtig weer vligt de vogel veel lager.Het nest van huiszwaluw is bolvormig,wordt gemaakt van klei en heeft een vligopening aan de bovenkant.De vogel bouwt het nest bij voorkeur onder overhangende delen van daken en broedt meestal in kleine kkolonies. Inoktober trekt de vogel naar tropisch Afrika om het volgende jaar in april weer terug te keren.
De Goudvink: Door de heldere kleuren is het mannetje met geen enkele te verwarren,vooral de oranje-rode buik is onmiskenbaar.Het vrouwtje is veel minder helder gekleurd,maar is net als het mannetje te herkennen aan de witte stuit,de zwarte staart en de zwarte kruin.Vooral in de vlucht vallen de witte vleugelstrepen en de witte stuit op,die beiden afsteken tegen de verder zwarte vleugels en staart.Het nest wordt gebouwd in een naaldboom of in dicht struikgewas,waarbij de goudvink eerst een onderlaag van het gras en takjes maakt,voordat daarop het echte nest gebouwd wordt.Goudvinken verblijven het hele jaar in Belgie,maar in sommige winters komen vogels uit Scandinavie in vrij grote getallen overwinteren in de Belgische duingebieden.Hoewel de goudvink in het broedseizoen in paartjes leeft,ziet men hen 's winters in kleine groepjes.
Op zijn rug is hij grijs,de buik is helemaal wit De borstrand is zwart enwit omgeven De kop is zwartwit getekend Hij heeft een oranje snavel dus Nederlands getint
De bontbekplevier heeft veel gemeen met de kleine plevier en de strandplevier.Men kent hem aan zijn oranje bek.Als hij vliegt is goed een witte vleugelstreep te zien. Het voedsel is het zelfde als die andere Plevieren.Het nest bestaat uit een onopvallend kuiltje,hij legt vier uitstekend gecamoufleerde eitjes