Streekmuseum De Zilverreiger VZW. De grote zilverreiger-Casmerodius albus-heeft een lengte van 85 tot 102 cm en een spanwijdte van 140 tot 170 cm. Hij is slanker dan de blauwe reiger.Het verenkleed is vlledig wit.In de zomer zitten er lange sierveren in de vleugels.De snavel is geel met een zwarte punt tijdens de broedperiode.De oogranden zijn tijdens de paartijd lichtgroen.In de winter zijn de poten volledig zwart,in de zomer zijn de bovenbenen geel tot rood. De grote Zilverreiger broedt in brede rietvelden en legt 3 tot 5 eieren. Hij beweegt zich in moerassig gebied rond visvijvers of meren met riet omzoomt De grote Zilverreiger was lange tijd uit onze contreien verdwenen maar wordt de laatste jaren meer en meer bij ons waargenomen. Meestal blijft hij het hele jaar door op dezelfde plek maar bij heel strenge winters trekken enkele vogels tijdens de koudste periode zuidwaarts.
Op 30 april 1969 opende het Streekmuseum De Zilverreiger vzw zijn deuren in de gebouwen van de vroegere gemeentelijke jongensschool van Weert.Dit jaar bestaat het museum 40jaar en om dit jubileumjaar te vieren,zijn er twee unieke postzegels en een souvenierkaart ontworpen.De Zilverreiger is een museum waarin oude ambachten uit de streek van Klein-Brabant-Mandenmakerij,kuiperij,brouwerij,Klompenmakerij,Vlasbewerking,weverij,weverij-in het zonnetje gtezet worden.In de museumbiblioteek is er heel wat documenttatie over deze bijna verdwenen ambachten terug te vinden. In de gezellige herberg,ondergebracht in een autentiek klaslokaal,kan u genieten van streekbieren zoals"Ne Slijkneus",een trippel van 85,speciaal voor het museum gebrouwen of een""Bornems Bruin een abdijbier van 8 promille.Bij een koffie of een thee kan u"Slijkneuskoekjes" proeven. Van paaszondag tot Allerheiligen kan u alle dagen van dit alles genieten op het gezellige terras,vroeger de speelplaats van de school. Oude volksspelen kunnen ter plaatse uitgeprbeerd worden maar u kan de spelen ook huren om er thuis van te genieten.U kan ook een volksspelen route laten uitstippelen,met of zonder begeleiding van de streekgids.De tochten kunnen per auto of per fiets gedaan worden of zelfs per huifkar.
De Zwarte Specht. Zwarte Specht Drijocopus Martius: Status:Grootste Europese specht,standvogel in bossen van gematigd en Noord-Europa.Determinatie:45-47 cm.Vrijwel zo groot als Zwarte Kraai,waar hij in de vlucht vaak op lijkt.Geheel zwart,maar met rode kruin.Bij mannetje vanaf snavelbasis,bij vrouwtje alleen het achterste deel van de kruin.Ondanks formaat vaak moeilijk te zien.Verdra&gende roep vaak beste kenmerk van aanwezigheid.Geluid: Lachend kluu,kluu;vluchtroep kruuk.In zit een langgerekt klieieieuu.Rofelt luid en lang.Habitat:Naaldwouden met hier en daar oude loofbomen.:Zwarte Kraai,Roek of Kouw.
De Bosuil. Sti aluco: Status: Algemene en wijdverspreide uil en bekend om zijn karakteristieke geluid.Alleen's Nachts actief. Determinatie:36-40 cm grootte. Bovendelen bruin met vaal gele vlekken;;onderdelen vaalgeel,met brede bruine strepen.Duidelijk waarneembare gezichtssluier die de grot,donkere ogen omringt.In de vlucht met lange,afgeronde vleugels.Geluid: Hoe ..Boe-boeboe,trillend eindigend;schril kiewiek.Habitat:Van randen van naaldbossen,loofbossen.tot boerenland met bosschages en boomrijen.Oo lokaal in parken,grote tuinen en begraafplaatsen.Gelijkende soorten:Kan in de vlucht verwarmd worden met ransuil.