Onderzoeksjournalistiek over ophefmakende gerechtszaken in België
Op zoek naar de volledige waarheid achter het nieuws Informatie die je nog niet wist over belangrijke gerechtelijke dossiers in België. Feiten die nauwelijks of niet aan bod kwamen in de mainstream media.
24-10-2017
Portret van 'De Reus' van de Bende van Nijvel
Een alcoholverslaafde man die extreemrechtse praat verkocht en zot was van wapens. Weinig flatterende woorden heeft Denise Vandyck (57) niet over voor haar ex-man. Ze heeft het over Christiaan Bonkoffsky, de ex-rijkswachter uit Dendermonde die ervan verdacht wordt 'De Reus' te zijn van de Bende van Nijvel.
Chris Bonkoffsky (zelf werd hij liever Kris met een K genoemd) was van Poolse afkomst en werd geboren op 4 april 1954. Hij was de zoon van een officier van de landmacht en nogal militaristisch ingesteld, was naar de rijkswachtschool geweest. Hem kozen ze uit voor die eerste lichting, vijftien man sterk. Bij de Groep Diane, de elite-eenheid van de rijkswacht die in 1972 was opgericht, zochten ze in die beginperiode naar rekruten met ballen aan hun lijf. Lefgozers. Chris werd uitgekozen voor die eerste lichting, vijftien man sterk. En hij was in de speciale eenheid meer dan in zijn element. "Hij was een vechtjas en een wapenfreak", zegt een man die in diezelfde periode actief was bij de Groep Diane en Bonkoffsky kende. Ne zot."
"Er waren heel wat mensen die heel goed werk deden bij Diane. Er was ook een bende cowboys die systematisch ver over de schreef ging. Mannen die met mitraillettes in de aanslag binnenstormden als ze een louche café moesten controleren. Die mannen én vrouwen hardhandig aanpakten. Die zwarten en Marokkanen tegenhielden op straat, hun cravatte door het autoraampje trokken, de ruit dichtdraaiden en begonnen te rijden. Van die bende was Bonkoffsky de zwaarste."
"We lachten ook wel wat met hem", zegt een ander lid van de Groep Diane. "Omdat hij zo mager was. Knoken-en-vel noemden we hem. Hij was goed in judo, maar zijn schouder ging altijd uit de kom. Maar hij trok die er wel altijd zelf weer in." Ook bij volgende generaties leden van de speciale eenheden bleef 'den Bonno', zoals hij door zijn collega's genoemd werd, een ronkende naam. De man van de eerste lichting die eender welke deur durfde intrappen, zonder zich veel zorgen te maken over wat erachter zat. Degene die altijd nog een stap verder ging dan zijn kameraden. In de tweede helft van de jaren 70 werd het de rijkswacht duidelijk dat de cowboys bij de Groep Diane de hele brigade een slechte naam gaven. Dus moesten de rotte appels eruit. In 1981 vloog Chris Bonkoffsky, na heel wat tuchtproblemen, buiten bij de elite-eenheid. Directe aanleiding was een schietincident op de luchthaven van Zaventem. Daarbij werd een collega net niet doodgeschoten. Zelf heeft hij tegen zijn familie steeds volgehouden dat zijn wapen gemanipuleerd werd en hij er werd ingeluisd.
Volgens zijn broer was Chris heel verbitterd na het incident. Hij vraagt zich nu dan ook af of het niet de bedoeling was om Bonkoffsky op die manier te rekruteren. "Misschien zaten collegas van hem op dat moment al bij de bende. Als hij dan geschorst werd bij de elitegroepen, zouden ze hem gemakkelijk kunnen oppikken." Na zijn ontslag bij de Groep Diane werd Bonkoffsky rijkswachter in Aalst, waar hij zijn loopbaan eindigde als wijkagent.
In 1991, zes jaar nadat de Bende van Nijvel voor het laatst heeft toegeslagen, leerde hij Denise Vandyck (57) kennen in café De Witte Hond in Dendermonde. Bonkoffsky bleek een vaste tooghanger die whisky en Hoegaarden als water verslond. In 1992 trouwde het koppel. Alleen al het huwelijksfeest bleek een totale ramp. Met een bruidegom die, hevig aangeschoten, voor de ogen van dertig genodigden met het servies smeet. Omdat zijn nieuwe schoonvader vriendelijk had geweigerd om naast zijn moeder te gaan zitten. "Hij is die avond afgevoerd door zijn eigen collegas van de rijkswacht. Stel je die scène voor", zegt Denise. Meermaals moest ze hem diep in de nacht gaan ophalen, ergens ladderzat uit de kantine van de Aalsterse politiebrigade gesukkeld. "Samen met zijn maten van de rijkswacht zoop hij daar goedkope whisky." Iets wat hij destijds ook steevast s ochtends, voor de nieuwe shift begon, deed. "Chris was toen al alcoholverslaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan." Het huwelijk hield amper 3 maanden stand. "Hij had af en toe zijn goede momenten, maar eigenlijk was hij één dronken vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte. Al zei hij ook wel soms dat hij fier was op zijn tijd bij de Groep Diane."
Eind de jaren 70, begin jaren 80 was Chris Bonkoffsky actief in het carnavalsmilieu van Dendermonde. Zo was hij ondervoorzitter van de carnavalsvereniging 'de Tijlvrienden'. Verkleed als olijke piraat, paradeerde hij als 'Gille' met zijn maten door de straten van Dendermonde. "We zaten vaker wel dan niet samen aan de toog", zegt een vriend uit die tijd. "Chris was iemand die niet opviel. Ne zenuwachtige tiep, dat wel. Kon geen twee minuten stilzitten op zijn stoel. Hij had een zwarte band in karate, jiujitsu en judo. En hij ging heel erg op in zijn gevechtssporten. Ik zag hem soms met zijn blote vuisten tegen een bakstenen muur kloppen. Om zijn vuisten te harden, zei hij dan. Ook zijn ex-vrouw Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtsport. "Hij was daar maniakaal mee bezig. Vandaar ook de twee samoeraizwaarden in de slaapkamer. Toen ik op een dag zei dat ik vreesde dat die zwaarden op een nacht op onze hoofden zouden vallen, zei hij iets heel eng: Je moest eens weten wat hier allemaal in huis verstopt ligt."
Bonkoffsky pensioneerde in 2011 als lokaal politieagent en overleed op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd in Aalst. Hij werd door zijn toenmalige huisgenoot dood aangetroffen. Volgens zijn omgeving was hij toen vereenzaamd en alcoholist.
Bronnen: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Morgen
24-10-2017 om 00:00
geschreven door webmaster
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (19 Stemmen) Categorie:Bende van Nijvel Tags:Bende van Nijvel, Christiaan Bonkoffsky, Chris Bonkoffsky, roofmoord, overval, banditisme, Tueurs du Brabant, Delhaize, Aalst, Reus, Killer, riotgun, Dendermonde, Groep Diane, Staatsveiligheid, Delta-cel, Tijlvrienden, carnaval, piraat, Bouhouche, Beijer
Op zaterdag 9 november 1985, vandaag exact 30 jaar geleden, bereikt de terreur van de Bende van Nijvel een absoluut hoogtepunt. In het Delhaize-warenhuis aan de Parklaan in Aalst is het omstreeks halfacht drukker dan op andere zaterdagen. De feestdag van 11 november valt dit jaar op een maandag en de klanten houden daar bij hun inkopen rekening mee. Op het moment dat een Volkswagen Golf GTI de parking opdraait, rijdt aan de andere kant van het warenhuis de rijkswachtpatrouille belast met de verscherpte bewaking van het warenhuis weg.
Uit de Golf stappen drie gewapende mannen, het aangezicht verborgen achter sjaals en bivakmutsen. Evenals in Eigenbrakel en Overijse verklaren getuigen later dat de gangsters gekleed waren in lange overjassen of parkas en dat ze militaire gevechtsschoenen droegen. Zoals bij de vier voorgaande overvallen is ook hier sprake van een 'reus' van minstens 1m90, die de leiding over het overvalcommando heeft. Een commando dat met militaire discipline en trefzekerheid optreedt.
Als ze via de achteringang het warenhuis binnenkomen, breekt onmiddellijk paniek uit. De gangsters schieten met hun riotguns op alles wat beweegt en verschillende mensen raken gewond. De 'reus' schiet van op minder dan een meter twee klanten neer die hem voor de voeten lopen. De kassiersters moeten hun kassas leegmaken en ook een kleine brandkoffer blijkt voor de overvallers niet te zwaar.
De hele operatie neemt geen drie minuten in beslag, een tijdspanne waarin de overvallers minstens veertig schoten afvuren. Op de parking wordt het en waar bloedbad. Een negenjarige jongen, zijn ouders en zijn zusje worden neergemaaid. Enkel de jongen zal de slachting overleven. Klanten die al hun auto zitten worden beschoten.
De Golf GTI rijdt achterwaarts de parking af. Vanuit de geopende kofferruimte schiet de reus zonder ophouden. De inmiddels gealarmeerde politie komt ter plaatse maar moet het wat vuurkracht betreft tegen de Bende afleggen. De Golf GTI raast weg over de Ninoofsesteenweg. Een politiewagen en een R4 van de rijkswacht proberen de veel snellere Golf te achtervolgen, maar moeten die poging na zeven kilometer stopzetten.
De schok en het onderzoek
De politiediensten van Aalst, op de parking van de Delhaize, staan er verslagen bij. Ze realiseren zich nu pas de volle omvang van het drama. Acht slachtoffers zijn er gevallen tijdens de overval van het militair commando en evenveel zwaargewonden. Op de plaats van het drama hebben de speurders ook een safarihoedje gevonden, het hoedje dat de Reus droeg tijdens de waanzinnige raid. Aan de hand van de zweetafscheiding slaagt het lab erin de bloedgroep te bepalen, O+. Het merkwaardige toeval wil dat tijdens de overval op de Colruyt in Nijvel in september '83 de reus een gelijkaardig hoedje verloor.
In het warenhuis en op de Delhaize-parking vinden de speurders ook zowat overal hulzen. De speurders schrikken nogal als zij merken dat het gaat om eendenhagel, 'plastic Legia', van zwaar kaliber. De patronen waarmee werd geschoten waren, zo blijkt, gevuld met 9 hetzij met 12 loden bollen, met een gezamenlijk gewicht van 32 gram. Voldoende om op berenjacht te gaan. Een dergelijk soort munitie werd in het verleden overigens ook gebruikt door de Groep Dyane. Het valt de speurders ook op dat er nogal wat kaliber 9-hulzen bij zijn, die al eerder werden gebruikt en opnieuw werden gevuld. Een praktijk die ruim bekend is in milieus van elite-schutters.
De rijkswacht van het versterkte district Aalst en de gerechtelijke politie van Aalst slaan de handen in elkaar en zetten zich aan het opstellen van ellenlange getuigenverhoren. Iedereen wordt gevraagd naar een precieze beschrijving van de daders, maar ook naar hun gestalte en kleding, een opvallend of tekenend detail. Op basis van de hele reeks verhoren zullen de eerstvolgende dagen robotfotos gemaakt worden. Maar aangezien de mannen gemaskerd waren, stelt men ook silhouttetekeningen samen, waarop elk detail wordt aangegeven. Het verloop van het hele gebeuren wordt op een maquette weergegeven. De speurders gaan systematisch en nauwkeurig te werk. Zo ontsnapt ook niet de man die, haast onopgemerkt, tussen de klanten liep tijdens de overval, alsof hij de hele operatie moest 'dekken' ingeval er iets zou mislopen. De man die met een helderkleurige Mercedes gekomen was.
Ook raken de speurders er na verloop van tijd alsmaar meer van overtuigd dat er in feite twee Golf GTIs werden gebruikt. Een antracietgrijze, gebruikt door de drie moordenaars, en een groene, die als observatiewagen dienst deed en voorheen gebruikt werd in Overijse en Eigenbrakel. Van die laatste wagen slaagt men erin de vluchtroute deels te reconstrueren, dankzij een koppige jeeprijder die de moorddadige bolide in zijn vlucht was nagereden. De wagen reed vanuit Aalst naar Ninove, vandaar naar Leerbeek, Herfelingen en Bièrges. Daar raakte de jeeprijder het spoor bijster. Om één uur s nachts wordt aan het kerkhof in Grimbergen een Golf GTI gevonden, identiek aan de overvalwagen. Het gaat om een wagen die twee uur na de overval werd gestolen op de Kunstlaan in Brussel. De wagen is een dwaalspoor. Gelegd door de Bende van Nijvel?
Sporen ontdekt van vierde man
Steeds meer tekenen wijzen er op dat de vierde man, die deelnam aan de moorddadige overval te Aalst, is kunnen ontkomen langs een vluchtweg achter de parking van Delhaize. Op die vluchtweg, die door de gerechtelijke diensten inmiddels met nadarbarelen is afgesloten, zijn immers sporen te zien van een auto. Wat nog meer is, enkele getuigen zagen op 31 oktober, dus meer dan een week voor de overval, in die omgeving verdachte personen. De politie van Aalst, die door deze getuigen op die 31ste oktober s avonds onmiddellijk werd gealarmeerd, heeft toen ook verdachte bewegingen gezien.
Dat alles houdt in dat de politie van Aalst reeds op 31 oktober verdachte zaken vaststelde rond de Delhaize. Het is niet uitgesloten dat op die dag de bende de streek nauwkeurig is komen verkennen en ook een mogelijke tweede vluchtweg heeft uitgestippeld. Vermits er nu sprake was van vier overvallers, van wie er echter maar drie met de snelle Golf langs de voorkant zijn ontsnapt, zou het best kunnen dat die vierde man de alternatieve vluchtweg heeft genomen.
Hij zou daar met een auto hebben postgevat vandaar de sporen van autobanden op een wandelweg waar anders nooit autos komen om zijn trawanten zo nodig langs daar te kunnen ontzetten. De wandelweg, twee meter breed, is berijdbaar. Men kan er zelfs twee kanten uit, naar de steenweg op Ninove en naar de Parklaan, vanwaar men telkens langs de gewone wegen kan ontkomen.
Slotscène in het bos
Een dag na de overval merkte een jogger een uitgebrande Golf op in het Bois de la Houssière en alarmeerde de politie. Die vond de verkoolde resten van een spiksplinternieuwe, donkergroene driedeurs GTI met schuifdak, die eind september gestolen was op de parkeerterreinen van dIeteren in Erps-Kwerps, met daarin de zwart geblakerde boorddocumenten van twee Golf GTIs. De politie trof tussen de verkoolde resten ook hulzen aan die afgeschoten werden met de twee riotguns die de Bende gebruikt had in Aalst en bij haar eerdere moordaanslagen in Overijse en Eigenbrakel. Die nacht was er vlakbij nog een andere Golf opgemerkt, donkergroen of blauw, en zeker geen splinternieuw model.
Een frituuruitbater in de buurt van de zwaaikom van het Kanaal van Ronquières was rond middernacht gewekt door dichtslaande autoportieren. De man, die al een paar keer ongewenst bezoek had gekregen, had zijn karabijn bovengehaald en was aan het raam gaan kijken. Hij zag twee mannen bij de donkere oude Golf staan. Vlakbij was een grote bleke break geparkeerd. De mannen bij de Golf waren bezig een nummerplaat te vervangen.
Een derde kerel bleef de hele tijd in de wagen zitten. Een andere ooggetuige heeft dezelfde scène eveneens gezien, en vertelde dat een van de drie inzittenden naar de oever van het kanaal was gestapt, en hoe er vervolgens iets op het water leek te drijven, mogelijk een plastic zak. Na een kwartier reden beide voertuigen met gedoofde lichten weg. Een jaar later ontdekten duikers die Delta had ingeschakeld op die plek in het kanaal het geldkoffertje van de Aalsterse Delhaize, samen met andere overvalsouvenirs.
Was de 'Killer' van de Bende van Nijvel tijdens de vlucht neergeschoten door de politie en 's anderendaags door zijn kornuiten uit zijn lijden verlost en gedumpt? Feit is dat agent Eddy Nevens vier keer gevuurd heeft op de vluchtende GTI op de parking van de Delhaize in Aalst. Opscheppen doet die agent normaal niet. Hij is ook niet zeker dat hij raak trof. Zijn 'gevoel' als schutter zegt hem dat één schot goed was. Feit is ook dat na Aalst de Bende geen enkele overval meer pleegde.
Een week van terreur
Na de meest huiveringwekkende week uit de jongste Belgische geschiedenis, vier CCC-aanslagen op banken, een overval op een geldtransport waarbij twee doden vielen en de terreuractie van de Bende van Nijvel tegen de Delhaize van Aalst, waarbij acht mensen in koelen bloede werden terechtgesteld, verkeert de bevolking in een schoktoestand. Deze bloedige week valt samen met de beslissende fase in de formatiebesprekingen op het kasteel van Stuyvenberg. Op zondagmorgen 10 november komt op verzoek van formateur Martens het crisiscomité in allerijl bijeen.
Nemen aan het spoedberaad deel: rijkswachtcommandant Bernaert en zes demissionaire ministers: Gol, Nothomb, Grootjans, Dehaene, Vreven en De Croo. In Aalst heeft de rijkswacht op onvoorstelbare wijze geblunderd en allicht de kans verkeken om de Bende van Nijvel een beslissende slag toe te brengen. Bizar genoeg lijkt het crisiscomité zich daar niet aan te storen. Het vindt klaarblijkelijk dat de rijkswacht niet heeft gefaald en, meer nog, het breidt de macht van de rijkswacht zelfs uit.
Zogezegd om tijd te winnen, het had 41 minuten geduurd eer men de parketmagistraat had bereikt om het politiealarm af te kondigen na het bloedbad in Aalst, beslist het crisiscomité de bevoegdheid voor het geven van een politiealarm over te hevelen van de magistratuur naar de rijkswacht. Zoals na het Heizeldrama wordt het falen van de rijkswacht beloond met machtsuitbreiding.
Diezelfde dag, 10 november, neemt Jean Gol deel aan een RTBF-debat, geflankeerd door procureur Francis Poelman en substituut André Vandoren. De magistraten voelen zich zichtbaar niet op hun gemak voor de cameras en zijn alleen onder druk van hun minister bereid gevonden aan de uitzending mee te werken. Ze zijn dan ook spaarzaam met het verstrekken van informatie. Alleen procureur Poelman verwekt even opschudding met de uitlating: "We kennen de reus van de Bende van Nijvel." Waarop wacht het gerecht dan om zijn signalement te verspreiden of hem te laten arresteren?
Bron: bendevannijvel.com
09-11-2015 om 00:00
geschreven door webmaster
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (22 Stemmen) Categorie:Bende van Nijvel Tags:Bende van Nijvel, roofmoord, overval, banditisme, Delhaize, Aalst, Parklaan, Ninoofsesteenweg, Reus, Killer, riotgun, Golf GTI, Bois de la Houssière, Ronquières, Jean Gol, Francis Poelman, André Vandoren, Delta-cel, Eddy Nevens
Tweedelige uitzending van Panorama uit 1995 over de Bende van Nijvel. In november 2015 is het 30 jaar geleden dat de bende een bloedige overval pleegde op het Delhaize-warenhuis in Aalst. Tijdens die overval stierven acht mensen. In totaal maakte de bende 28 doden en ruim 40 gewonden. De bende was actief tussen 1982 en 1985. De leden van de Bende van Nijvel (in het Frans aangeduid als Tueurs fous du Brabant) werden nooit ontmaskerd en ook hun motieven zijn tot op heden niet bekend. Het politieonderzoek verliep in de beginfase volgens sommigen chaotisch en onzorgvuldig. Hierdoor én omdat het aantal doden en gewonden hoog was maar de buit relatief gering, werd de bende vaak gezien als een organisatie met politieke motieven die bescherming genoot van hogerhand. Bewijzen voor deze stelling zijn evenwel nooit gevonden.
Op 12 mei 2014 werd, 28 jaar na de laatste overval, een 68-jarige man opgepakt die verdacht werd van deelname aan de overvallen in Eigenbrakel en Overijse. Hij werd op 10 juli 2014 weer vrijgelaten. Of hij nog verdacht is, is niet bekend.
De Panorama-uitzendingen op de toenmalige BRTN bieden een goed overzicht van de feiten, de daders, het onderzoek en het motief van de Bende van Nijvel.
19-09-2015 om 00:00
geschreven door webmaster
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen) Categorie:Bende van Nijvel Tags:Bende van Nijvel, Panorama, BRTN, roofmoord, overval, banditisme, Delhaize, Eigenbrakel, Overijse, Aalst, Nijvel, Reus, Killer, Westland New Post, Borinage, Philippe De Staercke, Patrick Haemers, Madani Bouhouche