Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
Wil je vanalles over water te weten komen, surf dan eens naar www.kids.vmw.be. Je vindt er een 'ontdekplek', waar je op een speelse manier heel wat zaken kan leren en ontdekken over de wereld van het water. Veel surfplezier !!
Eet jij s middags boterhammen op school? En gebruik je hiervoor een brooddoos? Of zijn je boterhammen verpakt in aluminiumfolie? Dat doe je beter niet. Als vijf leerlingen het hele jaar door hun boterhammen in aluminiumfolie verpakken, dan verbruiken ze samen evenveel aluminium als er in 1 fiets zit! Het maken van aluminium kost zeer veel energie en is erg vervuilend voor lucht en water. Daarom is het beter om zo weinig mogelijk aluminiumfolie te gebruiken.
Hier vind je 50 werkbladen met "techniek" als thema, voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De werkbladen 51 t/m 54 hebben een aparte inleiding en zijn speciaal bedoeld voor kleuters.
- Altijd aan beide zijden van het papier schrijven of dubbelzijdig afdrukken (leuke tip: een boekje maken met alle blaadjes die maar aan 1 zijde zijn volgeschreven) - Altijd gerecycleerd papier gebruiken om het leed van de bomen te verminderen - Controleer alle fouten vóór je een bestand van de computer afdrukt, zodat je het document niet opnieuw moet afdrukken omdat je het pas hebt gecontroleerd na afdrukken - Als het kan, verstuur een mailtje in plaats van een brief - Twee pagina's op één zijde van een A4 blad afdrukken, zodat er vier pagina's op 1 enkel A4 blad kunnen - Je uitschrijven op de site van de goudengids, zodat je geen 2 dikke telefoonboeken meer krijgt, maar in plaats daarvan online telefoonnummers raadpleegt indien nodig - als je gegevens van de computer twee keer wil hebben voor alle zekerheid, print dan niet af, maar sla het op op diskette, cd-rom of usb-stick - enveloppes gebruiken als boodschappenlijstjes ipv memoblaadjes - geen kartonnen bordjes en bekertjes gebruiken bij het verjaardagsfeestje van de kinderen - koop geen papieren wegwerpservetten en wegwerpzakdoekjes, maar gebruik stoffen zakdoeken en servetten
,SPEUREN NAAR SPOREN met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2009
Het schooljaar is begonnen dus de champignons zijn terug in het land! Een champignonteeltkit is een grote transparante plastiekzak (afmeting +- 30x30x50cm) van ongeveer 15 kg bestaande uit een onderlaag van compost en een bovenlaag van dekaarde. Een teelkit van champignons vergt weinig verzorging. Gedurende de volledige teelt kan je ze op kamertemperatuur houden. Slechts af en toe zal er een kleine hoeveelheid water moeten gegeven worden. Na een tweetal weken zullen de eerste champignons verschijnen (ook wel de eerste 'vlucht' genoemd). Nadien zullen er regelmatig nieuwe 'vluchten' komen. Je hoeft de teeltkit dus niet weg te werpen na de eerste 'vlucht'. De teeltkits zijn volledig gratis (max. 3/school). Een handleiding wordt meegegeven bij afhaling. Bestel nu jouw teeltkit online op www.onthaalopdeboerderij.be/speurennaarsporen Afhalen gebeurt op 30 september om 14-16u in het POVLT te Rumbeke of het LTI te Oedelem.
Papierwespen of Vespinae zijn de bekendste groep van wespen vanwege de grootte, de vaak zwart/gele kleuren en het feit dat een aantal soorten vrij agressief kan zijn en dan snel steekt.
De meeste papierwespen zijn sociale wespen. De onderfamilie dankt haar naam aan de nesten, die van houtvezels worden gemaakt. Omdat de wespen de vezels fijnkauwen en in dunne laagjes aanbrengen, lijkt het nest van papier te zijn gemaakt.
Toen Réaumur, bekend van zijn thermometer-schaalverdeling, de papierwespen aan het werk zag, kwam hij op het idee papier voor de mensen eveneens van hout te maken. Voordien gebeurde dit enkel vanuit lompen. Hierdoor ontstond een nieuw soort papier, veel goedkoper, maar met beperktere levensduur.
Hier zie je een prachtexemplaar van een nest gefotografeerd in Oudenaarde (Welden)
Hoe? Zo! zit boordevol leuke testjes, boeiende experimenten en interessante weetjes. Wil je de uitleg van onze deskundigen nog eens rustig nalezen of wil je een proef uit hoe? zo! thuis zelf uitproberen, dan vind je hier een selectie uit de vorige afleveringen en seizoenen.
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie