Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
Vlierbloesemsiroop en jam Je kan met vlier van mei tot juni aan de slag. Dan hangen de wit-gele bloesems massaal aan de takken. De eerste lekkernij die ik altijd maak is vlierbloemenlimonade. Ik stop dan een glazen bokaal of een niet-metalen pot van twee liter vol met verse vlierbloesemschermen. Ik snij twee citroenen in schijven en steek die ertussen. Ik druk alles goed aan en overgiet het goedje met koud water. Ik laat alles 24 uur op een warme plek trekken. Dan doe ik de bloemschermen met de citroenen in een neteldoek en druk die heel goed uit. Ik neem nu 1 liter vocht en breng die langzaam aan de kook. Ik roer er ondertussen 1/2 kg suiker onder en neem de kookpot van het vuur als de eerste bubbels de kop opsteken. Dan schuim ik af en giet ik gespoelde glazen tot aan de rand vol. Je kan je vliersiroop daarna nog verder afwerken zoals je met aalbessen doet. Deze siroop kan je over pannenkoeken, yoghurt, cake en pudding gieten. Je kan een geutje bij spuitwater of gekoelde witte wijn doen. Hoe meer siroop je erbij doet, hoe zoeter je heerlijk, naar lichies smakend drankje wordt. Tip: Je kan van deze siroop ook jam maken door het vocht met minuutsuiker of pec verder af te werken. De oude methode 1 liter vocht en 1 kg suiker zachtjes laten inkoken tot hij stijf genoeg is, kan natuurlijk ook.
De wilde vlier is giftig!!!!! Hij lijkt op de gewone vlier maar bloeit iets later.
Het Internationale Jaar van de Sterrenkunde heeft tot doel om burgers het heelal overdag en 's nachts te laten herontdekken en dit gedreven door hun persoonlijke gevoel en verwondering. Alle burgers zouden de impact van sterrenkunde en basiswetenschappen op het dagelijkse leven moeten realizeren en moeten leren dat wetenschappelijke kennis kan bijdragen tot een gelijke en vredige samenleving.
Het Internationale Jaar van de Sterrenkunde is een happening over de ganse wereld voor astronomie en de bijdrage van deze wetenschap voor de maatschappij en de cultuur. In de schijnwerper staat de 400ste verjaardag van het eerste gebruik van de telescoop door Galileo Galilei. De bedoeling van dit jaar is om onder de slogan "Het Heelal, Samen Ontdekken" wereldwijd de interesse in sterrenkunde en wetenschappen in het algemeen aan te wakkeren.
Doe uw lichten uit op 28 maart 2009 van 20u30 tot 21u30
Doe uw lichten uit op 28 maart 2009 van 20u30 tot 21u30
Earth Hour is een initiatief van het WWF dat de wereld bewust moet maken van de klimaatveranderingen.
Deze actie heeft uiteraard niet als doel te besparen op onze energiefactuur, maar wel om het publiek de kans te bieden een groot en duidelijk signaal te geven aan de wereldleiders en hen te vragen concrete en ambitieuze maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. Eind 2009 wordt namelijk een nieuw akkoord onderhandeld in Kopenhagen tijdens de conferentie van de Verenigde Naties. Dat wordt de opvolger van het Kyoto-protocol.
Earth Hour werd gelanceerd in Sidney door het Australische WWF in 2007. Dit jaar nemen wereldwijd 1000 steden deel. Allen zullen ze minstens 1 uur hun lichten doven op zaterdag 28 maart.
In België
Al vanaf 20u30 wordt de verlichting van de Belgische autowegen uitgeschakeld. In Brussel zullen het Atomium, de Grote Markt en de VRT-toren in complete duisternis gehuld zijn. Ook Antwerpen, Gent, Luik en Namen nemen deel aan het evenement.
En u?
Als u wenst deel te nemen aan deze symbolische actie, schrijf u dan in, net als talloze internationale bekendheden.
Bijkomende informatie en mogelijke initiatieven vindt u op de site van Earth Hour.
Een team leerkrachten ontwikkelde in opdracht van VLAM lessenpakketten over de Vlaamse landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten voor het kleuteronderwijs en het lager onderwijs. Voor elk leerjaar is een aparte lessenreeks voorzien. Die bestaat uit lesvoorbereidingen en werkblaadjes voor de leerlingen, die gekopieerd kunnen worden. Het materiaal is, tenzij uitdrukkelijk vermeld, enkel digitaal beschikbaar (pdf-files). Dit kan volledig gratis.
De lessenpakketten voldoen aan de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen van het onderwijs en zijn getest in klassen. We danken iedereen die zich inzette voor de realisatie van dit project, in het bijzonder uitgeverij Abimo, en hopen dat leerkrachten er veelvuldig gebruik van zullen maken.
In de actie van de Provincie Oost-Vlaanderen 'verBIJsterende BIJen' kan u gratis bloemenrijke zaden afhalen op volgende punten, telkens van 9.30 tot 16 uur:
Vrijdag 3 april 2009 Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid, W.Wilsonplein2, 9000 Gent
Donderdag 9 april 2009 Domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo
Donderdag 16 april 2009 De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm (Meilegem)
Zondag 19 april 2009 Provinciaal Domein De Gavers , Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen
Eén zakje zaad van 75 gr is goed voor het inzaaien van een oppervlakte van 100 m2. Per persoon kan u maximum 3 zakjes krijgen en dat tot zolang onze voorraad strekt. Bedoeling is wel dat de zaden in Oost-Vlaamse grond worden ingezaaid!
Veel succes en dank voor uw bijdrage aan een fleurig en bijrijk Oost-Vlaanderen. dienst landbouw en platteland, provinciebestuur Oost-Vlaanderen
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie