Even terug naar de versnellingsbak. Alles gedemonteerd en op een hoopje voor controle.
- de synchroring van de tweede versnelling is niet heel slecht, maar als we toch zover zijn beter vervangen.
- het torentandwiel, de 'ingangen' van de verschillende tandwielen tonen toch wat slijtage. Ik demonteer dan ook de originele bak maar. Het torentandwiel van de originele bak is in veel betere staat, dus verwisselen.
- het torentandwiel moet met losse naaldlagers terug gemonteerd worden. Een blinde kan zien dat dat voor onmogelijke problemen kan zorgen. De vervanglagers zitten in een kooi, veel, heel veel gemakkelijker om te monteren.
- de aluminiumbehuizing wordt deftig proper gemaakt, het oog mag ook wat hebben.
Montage gebeurt in de omgekeerde volgorde als demontage, lijkt vrij simpel. Maar... probeer het vooral niet anders te doen want je kan gegarandeerd opnieuw beginnen.
De speling van het torentandwiel wordt opgeheven door twee geslepen ringen. Die dienen samen met het torentandwiel eerst onderin de bak gelegd te worden. Als hulpmiddel kan er een dunne staaf door gestoken worden. Volgende stap is het voorste deel van de primaire as monteren, naalden van het naaldlager erin plakken, en dan op hoop van zegen het tweede deel van de primaire as monteren. De synchro van de derde en vierde versnelling kan dan het torentandwiel niet passeren... dus dan maar eerst die synchro op het eerste deel passen, tweede deel van de as aanbrengen tot voorbij het torentandwiel, synchro terug op zijn plaats en dan mikken om de as in het naaldlager te krijgen. Vooral niet opgeven, er is geen keus. Eens lukt het. Maar dan... Als de twee delen van de primaire as op hun plaats zitten is het de beurt aan het torentandwiel, herinner de geslepen ringen... Bij mij was het onmogelijk om de achterste ring in de goede positie te krijgen om de as er door te steken. Enige oplossing was alles terug demonteren, en opnieuw beginnen. Zo twee maal... Enig voordeel is dat je het inwendige van zo'n versnellingsbak wel echt kent... Of iemand daar iets mee vooruit is, is een andere zaak... Enfin, na wat geduld (en gevloek) zit alles op z'n plaats...
De tandwielkast is gemonteerd, dacht ik toch. Ik zie nog een bus en een rondsel liggen in het bakje van de onderdelen... Kan niet anders of dit moet er nog in, maar waar...? Tekening erbij, het enige dat ik zie is een ontbrekende bus op de schakelas van de vierde versnelling, een afstandsbus, en de bus die ik nog heb past daar precies. Op de vorige foto zit ze reeds op haar plaats. Maar... als je de schakelas iets te enthousiast uit zijn huis trekt... vliegen de kogels en de veren rond je oren. Er zitten drie uitsparingen in de as om de positie bij het schakelen vast te houden, in het stalen huis zitten voor elke as een veer met een kogel om zo de as in zijn positie te houden. En als die wegvliegen, zoek ze maar... gelukkig heb ik die andere versnellingsbak ook gedemonteerd en kan daar onderdelen van nemen.
De overdrive, ken ik eigenlijk niets van. Maar 't is mekaniek en hydraulic, moet lukken. En ik wil geen risico's nemen. Als er ooit iets mis loopt met de aandrijving moet ik, aangezien het een flinke aanpassing is, teveel demonteren om er aan te kunnen.
De overdrive wordt dus ook gedemonteerd. Alles ziet er behoorlijk goed uit; het hydraulisch gedeelte wordt grondig gereinigd en de boel kan terug in mekaar. Opletten dat alles goed in lijn staat voor montage, dwz: de overdrive heeft een holle as met binnenvertanding; net ervoor zit een bus met binnenvertanding, die binnenvertanding moet juist op z'n plaats zitten.
Er bestaat zoiets als 'MG University', op Youtube vind je er heel wat filmpjes van, zo ook van de montage van de overdrive op de versnellingsbak. Die man zegt op een moment: it could takes five minutes, or it could takes five hours. Wel, bij mij was het het laatste. Die verdomde bus met binnenvertanding lukte er verschillende keren in zich te verzetten, vergeet het monteren. Tot vier maal toe, moest heel de boel terug uit mekaar.
Het motorblok is intussen terug van bewerking. Het blok is verboord naar eerste overmaat, alle vlakken gevlakt, motorblok gereinigd (maar niet goed genoeg naar mijn goesting). Cilinderkop is ook gevlakt, klepgeleiders vervangen. Dus we kunnen verder.
- blok beter reinigen
- nieuwe glijlagers voor de krukas erin
- krukas erin met lagerblokken
- nieuwe zuigers ('k had speciaal gereedschap gekocht voor montage van zuigers met zuigerveren, van 73mm t:m 110mm. Maar zelfs de kleinste maat was nog te groot. Nochtans is dit een boring van 83mm... Eens ferm reclameren, en maar zelf iets gemaakt van een blik. Lukt ook)
- nieuwe kleppen erin; verdikke, een half maantje ontbreekt van de inlaatklep tweede cilinder. Ik had bij demontage alle onderdelen apart in genummerde plastiek zakjes gestoken: klep, stoterstang, nokvolger en de halve maantjes. Blijkbaar zijn de nokvolgers holle bussen, het ontbrekende half maantje was daarin gesukkeld. Gelukkig...