MARK MEEKERS
Inhoud blog
  • KRUIP IN JE PEN Poëziewedstrijd 2016
  • MARK MEEKERS publiceert 'SALTO VITALE'
  • MARK MEEKERS en de RED STAR LINE
  • MARK MEEKERS OP HET "WOORDFEES" IN NAMIBIË

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    POEZIE IS SOFTWARE VOOR DE ZIEL
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GILBERTE DE LEGER (1923 - 2009)

    Kunstschilderes en dichteres Gilberte de Leger overleed onverwacht in haar woning op woensdag 16 september 2009. Ze was de echtgenote van kunstschilder Kari Bert.

    Ik leerde Gilberte kennen bij de internationale kunstenaarsgroep Lumen Numen. Ze nam aan alle tentoonstellingen deel. Zoals Marcel Rademakers (Mark Meekers) en Wannes Van de Velde zocht ze naar het optische licht via een pointillistische techniek.

    In mijn traphal hangt een van je grotere werken. Telkens ik die bomen op een zomerse dag bekeek, beste Gilberte, moest ik aan je denken. Je hebt je laatste stip gezet. Je kleuren blijven echter bewegen en suggereren dat er meer is dan de ogen zien. Een kunstenaar gaat heen maar sterft niet.

    Toen ik onlangs de bundel “Licht in alle staten” (Concept, 2009) samenstelde, selecteerde ik een gedicht, dat je levensvisie prachtig in het zonnetje zette:


    ALLEEN MET HET LICHT



    Ik zit

    te midden van de kleuren

    die ik spon

    om aardegrijs

    de klank van de dood

    te verbannen

    naar verreweg.

    Ik zit

    te midden van het licht

    dat ik weefde omdat adem leven is

    dichtbij.

    Ik zit de eredame

    van mijn doeken

    te zijn,

    de gastvrouw van het kunstsalon

    te zijn,

    mijn blik de danser op mijn regenboog

    de danser die mij toeknikt

    als ik een aardegrijs bezoeker groet

    de klank van een dode proficiat vang

    waarmee ik weer alleen

    met het licht

    zit te zijn.



    Ik hoop Gilberte, dat je nu nader kennis maakt met het “Numen”, het licht, het “Lumen” dat we samen zochten.

    Dank om een eind van de weg mee en vóór te zijn gegaan.


    Mark Meekers

    18-09-2009, 17:30 geschreven door Mark Meekers  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHRIS FERKET OVERLEDEN

    CHRIS FERKET

    “(Stekene, 1929). Schilder, graficus, beeldhouwer, dichter, auteur. Leerling van W. Kreitz, A. Andries en A. Servaes. Werkte enige tijd te Sint-Martens-Latem.” Zo staat het in de “Piron” (P. Piron, De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw, uitg.: Art in Belgium, Brussel 1999, dl. II, p. 553).

    Chris heeft vele Oost-Vlaamse en Zeeuwse gemeenten met een standbeeld gemarkeerd. Zijn keramieken zijn zilver- of bronskleurig. Hij bewerkt diverse steensoorten en componeert beelden die uit twee componenten bestaan, een combinatie van steen en brons. Hij munt uit in de (soms komische) weergave van dierenfiguren en vooral de figuur van Reinaart de Vos fascineert hem. Wie kent niet het monument in Eernegem ter ere van de stichter van Concept, Roger Wastijn?

    Chris had ook meer dan literaire aanleg en was een boeiend causeur, vandaar zijn belangstelling voor de Vlaams-Nederlandse Literaire en Culturele Concept-kring.

    Jarenlang werkte hij met zijn “ploeg beeldhouwers” mee aan het lukken van de jaarlijkse Poëzieprijs en de Concept-ontmoetigsdagen.

    --

    FERKET, CHRIS (Stekene 1929)

    “Peintre, artiste graphique, sculpteur, poète, auteur. Elève de W. Kreitz, A. Andries et A. Servaes. A travaillé pendant quelques temps à Laethem-Saint-Martin.” (P. Piron, Dictionnaire des artistes plasticiens de Belgique des XIXe et XXe siècles, éd.: Art in Belgium, Ohain-Lasne 2003, tome II, p. 567)


    Uit het ROUWREGISTER CHRIS FERKET (06/09/1929 - 18/06/2009)

    Dag Chris,
    De woorden waarmee ik je vol lof op de jongste Conceptdag in Ichtegem-Eernegem aan het publiek voorstelde zijn nauwelijks koud. De warmte van je handdruk hangt nog in mijn hand, ik voel nog de zachte duw van je schouder tegen mijn schouder (voor een volle zaal), zo van "het is al goed". Ondanks je naam en je faam bleef je eenvoudig en kende je de kunst om veel te relativeren. Je was vriend aan huis bij onze Literaire Culturele Concept-kring. Jij en je beeldhouwerscollectief bedachten elke jaar weer de laureaten van de poëzieprijs met een kunstwerk: een unieke situatie van samenwerking in de wereld van literatuur en beeldende kunst. Wij konden op je rekenen als op graniet. Weet je nog die keer dat wij elkaar totaal onverwacht hierboven tegenkwamen in een lijnvliegtuig naar Spanje? En onverwacht trek je er nu alleen op uit, laat je ons stom-verbaasd achter. Het ligt natuurlijk in de lijn van je Reinaert-natuur, maar als frats vind ik het te verregaand.
    Een kunstenaar gaat heen, maar sterft niet: je beelden schrijven poëzie in steen, die voor duizenden nog lang leesbaar zal zijn. Dank voor de samenwerking en de waardering, die ik van je mocht ontvangen. Groet onze goede vriend Roger Wastijn. Ik ben er zeker van dat jullie met al je diplomatie ervoor zullen zorgen dat Concept hierboven in een goed blaadje zal staan. // Mark Meekers, voorzitter Concept

    --

    UIT HANDEN

              voor Chris Ferket, beeldhouwer


    wij konden op je rekenen als op graniet

    tot je windstil, zonder zwier of zwaai

    vertrok. nog dacht ik: hier speelt Reinaert

    de fijne, maar zelf was je verrast:


    onverwacht. de gouden handdruk van

    je afscheid. de warmte gloeit nog in mijn

    vingers. je woorden nauwelijks koud.

    wij en je sculpturen blijven achter met


    het verdriet. hoor je ganzen en kikkers

    kwaken. de dieren van je gevleugelde

    verbeelding wieken op: meeuwen, ooie-

    vaars en de zwaluwen met hun vrije ziel.


    kunstenaars gaan heen maar sterven niet.

    beelden schrijven poëzie in brons, die nog

    lang leesbaar blijft. zoals jij dode stenen

    adem gaf, zal de dood je tot leven wekken.

    alle deuren van het licht staan voor je open.



    (Mark Meekers)

    11-09-2009, 00:00 geschreven door Mark Meekers  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/markmeekers

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    17-06-2009, 11:06 geschreven door  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 28/01-03/02 2019
  • 08/02-14/02 2016
  • 02/06-08/06 2014
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 29/10-04/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 15/06-21/06 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs