Marina's diabetesblog
Inhoud blog
  • Diabetesvakantie
  • Tussen berg en dal
  • Domme opmerkingen...
  • Voeding en vitamine D
  • Zomeruur, winteruur....

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    om diabetes positief te benaderen
    23-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontstaan van type 1
    Hoe ontstaat type 1?
    Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar het heeft wel alles
    te maken de vernietiging van de eilandjes van Langerhans. De
    eilandjes van Langerhans bevinden zich in je pancreas en maken
    het hormoon insuline aan.
    Oorzaak 1;
    als je antistoffen aanmaakt in je lichaam vernietigen ze je eilandjes
    van Langerhans.
    Oorzaak 2;
    Als je een virusinfectie oploopt kan dit ontstekingen op je eilandjes
    van Langerhans veroorzaken en die ontstekingen vernietigen dan ook
    je beta-cellen.
    En ook; type 1 = een juveniele aandoening,komt bij 90% van de patiënten voor 
    tijdens hun jeugdjaren. Vroeger was de trend om tot je 21 ste over juveniele
    diabetes te praten, maar de dokters hebben het nu ruimer genomen omdat er 
    ook oudere jongvolwassenen ( 25-30 jaar) deze aandoening kunnen krijgen.

    Zelf was ik 25 jaar. En ben ik later gaan zoeken waarom ik het gekregen heb.
    Daar het in mijn familie niet voorkomt, zeker niet in de rechtstreekse lijnen,
    had ik er echt wel vragen bij.
    Door vragen te stellen aan de endo en mijn medische voorgeschiedenis te bekij-
    ken weten we wat het heeft veroorzaakt.
    In mijn kinderjaren was ik vaak ziek, veel verkoudheden, virale infecties dus.
    Tijdens mijn puberjaren verbeterde dit wel, ik was sterker geworden met 
    minder ziekten tot gevolg.
    Tot mijn eerste zwangerschap was er geen probleem, alles normaal verlopen.
    Maar na een zwangerschap heeft je pancreas, en ook de rest van je lichaam
    in principe een jaar nodig om te herstellen.
    Maar omdat ik vrij vlug weer zwanger was van onze 2 de kind, had mijn pancreas
    dus niet de tijd gehad om te herstellen.
    En toen ik bijna op het laatst van die zwangerschap een griep kreeg was dit 
    waarschijnlijk de genadeslag voor mijn pancreas. De virussen van die griep
    hadden vrij spel, wegens verbod van medicatie tijdens zwangerschap.
    Zo heeft  mijn pancreas de duimen moeten leggen....

    Toen, na de bevalling heb ik wel mijn kind laten testen, en gelukkig negatief.
    Maar ik heb ook gelezen dat kinderen van type 1 mama's 1à 2% kans hebben op
    type 1. Bij papa's met type 1 is dat 3%.

    23-10-2016, 13:14 geschreven door marina  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding
    Iedereen die met diabetes bekend is, weet dat de voeding heel belangrijk
    is in de behandeling.
    Net dat feit was zeker in het begin, het moeilijkste voor mij.
    Ik was/ben een levensgenieter en lekker eten is belangrijk en ik was vroeger
    een grote snoeper, zeker zoetigheden....ik kon niet weerstaan aan koffiekoeken,
    geregeld een Limburgs taartje en natuurlijk een stuk chocolade.
    Zelfs op het werk, waar ze weten dat ik diabeet ben, wordt nog geregeld taart
    aangeboden.
    Wat ik vanaf nu weiger, om verschillende redenen, maar waar ik dan nog eens
    duidelijk vermeld dat ik diabeet ben.
    Ik heb geregeld geprobeerd om verandering in mijn eetpatroon te brengen, maar
    helaas ook evenveel mislukte. Deels omdat ik niet gesteund werd, maar ook omdat
    er problemen in de familie waren,en mijn frustraties weg at.
    Ik at ook veel bereide gerechten...wat eigenlijk heel funest is, er zit niks goed in...veel 
    vetten, minder goede koolhydraten (suikers dus), heel calorierijk ed meer.

    Maar in maart van dit jaar heb ik een drastische beslissing genomen met het juiste
    resultaat.
    Ben de juiste artsen en een dieëtiste gaan zoeken die me ernstig neemt en me steunt.
    Ik was al wel aan het koken met verse groenten, fruit,vlees, vis ed meer, maar dan
    enkel in het weekend. Door de week werd er vooral eten gegeten dat in de microgolf
    maar op te warmen was.
    Nu kook ik, nog in het weekend ;-) veel vers eten, maar als ik 's avonds op tijd thuis ben,
    wordt er ook met dagverse ingrediënten gekookt. En verse soep is er bijna altijd, voor als
    het toch wat later wordt, om dit samen met een boke (boterham) op te eten. Dan heb ik 
    toch altijd een portie groenten binnen.
    Ik eet ook meer vis nu, gemiddeld 2x per week, 1 maal bij warm eten en 1 maal bij de boterham.

    Wat ik nu wel vermijd zijn petatten, rijst en pasta.....petatten maximaal 1 keer per week,
    pasta of rijst 1 keer per maand.
    Waarom? Omdat daar de koolhydraten felle pieken geven bij mij , zelfs met uitgestelde
    bolussen.
    Snoepen? Zoetigheden?
    Nauwelijks nog, ik heb snoeptomaatjes ontdekt, af en toe een stukje kaas, maar 1 ding sta 
    ik mezelf nog wel toe; 1 stukje chocolade 's avonds bij de laatste koffie voor het slapen-
    gaan.
    Het resultaat is ernaar, ben eindelijk aan het afvallen, ook omdat ik minder insuline nodig
    heb en voel me fitter en beter in mijn vel.....
    En ook het weten dat ik dit kan op deze manier , samen met de steun van mijn arts, het 
    diabetesteam en de dieëtiste....
    Dat maakt het verschil...

    22-10-2016, 13:26 geschreven door marina  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken
    Werken met diabetes is niet altijd even gemakkelijk.
    Je wilt je diabetes onder controle houden zonder al 
    teveel schommelingen.
    Mensen die een regelmatig leefpatroon hebben kun-
    nen dit makkelijker.

    Maar wat met mensen die in ploegen werken of met gebro-
    ken schiften?
    Dat is een heel ander verhaal.

    Zelf heb ik een hele flexibele job, voor de werkgever althans.
    Ik moet beschikbaar zijn tussen 6 uur 'smorgens en 9 uur 's avonds.
    Wat inhoud dat de dagen heel erg veranderlijk zijn.
    Gewoonlijk vertrek ik wel elke morgen om 5.15u om te gaan werken,
    maar dat is het enige constante. 
    Het kan zijn dat ik dan 4 uur werk en dan naar huis om 's middags of 
    's avonds weer 4 uur te gaan werken.
    Het gebeurt ook dat ik 's morgens vertrek en de hele dag kan werken en 
    bvb om 15 uur thuis ben. Dit is wel heel zelden, maar is voor mij wel het
    leukst.
    En er zijn dagen dat ik 's morgens vertrek om 6 uur te werken dan voor 2
    à 3 uur naar huis om daarna weer 2 uur te gaan werken. Héél flexibele
    uren dus.
    En ik weet dat er nog wel diabeten werken onder zulke stelsels.

    Ik wil hier niet over klagen, want ik heb er zelf voor gekozen,omdat
    er veel afwisseling zit in mijn werk.
    Alleen, toen wist ik niet wat de invloed van mijn werk op mijn diabetes
    zou hebben.
    Dus heb ik veel schommelingen gehad, soms hele lage hypo's en soms
    ook extreme hoge waarden...want je kan natuurlijk ook niet op de "gewone"
    uren eten.
    Me prikken deed ik ook wel te pas en te onpas, als ik dacht van het klopt
    niet deed ik een extra meting.
    Maar nu ik een sensor heb kan ik die onregelmatige werktijden wel beter
    opvangen, ik kan op de scan zien of mijn suikers stabiel, stijgend of dalend
    zijn en daar dan mijn insulinepomp op aanpassen.
    Ik merk ook dat mijn schommelingen nu binnen de perken blijven, wat maakt
    dat ik mijn job toch nog beter kan uitvoeren.
    En dat is leuk, want ondanks de stress soms doe ik mijn job heel graag.

    22-10-2016, 08:12 geschreven door marina  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs