Vorige week heb ik mijn bloed laten controleren aangezien ik binnenkort op controle moet. Alles is in orde, ook het feit dat het labo vermeldde dat mijn nieren prima in orde zijn is echt wel een opluchting. Er is 1 minpuntje, ik heb een licht tekort aan vitamine D, en ik kreeg de raad om wat meer in de zon te komen. Want de zon is blijkbaar onze beste bron om vitamine D op te doen. Helaas is hier in het noordelijk halfrond te weinig zonlicht in de winter en daardoor is bij de meeste mensen het vitamine D gehalte dan op zijn laagst.
Nu ben ik een nieuwsgierig aagje en heb opzoekingen gaan doen of je via voeding toch niet extra vitamine D kan binnenkrijgen.
Dat valt wat tegen... je hebt; - vette vis ; forel, makreel en zalm - kastanjechampignongs, omdat die in open lucht en dus in zonlicht worden gekweekt -eieren Je kan ook via zuivelprodukten vitamine D binnenkrijgen, maar dit wordt kunstmatig toegevoegd samen met vetten en suikers, dus wordt zuivel niet zo aangeraden hiervoor. Je kan in de apotheek vitamine D supplementen verkrijgen en dan is de D3 het betere werk.
Wat ik ook op verschillende medisch sites las dat er een verband is tussen het tekort aan vitamine D en diabetes type 1. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met kinderen die aan type 1 lijden, zij hadden ook voor zij diabetes ontwikkelden meestal een tekort aan vitamineD. Daardoor zijn er vele specialisten van mening dat hierdoor makkelijker type 1 kan ontwikkeld worden, ook omdat vitamine D normaal mee de immuniteit tegen ziekten ondersteunt. Iemand die dus te weinig vitamine D heeft wordt vaker ziek, of is gevoeliger voor ontstekingen. Maandag sta ik bij de apotheker om mijn dosis vitamine D op te halen. En eet ik 2x per week vette vis