Werken met diabetes is niet altijd even gemakkelijk.
Je wilt je diabetes onder controle houden zonder al
teveel schommelingen.
Mensen die een regelmatig leefpatroon hebben kun-
nen dit makkelijker.
Maar wat met mensen die in ploegen werken of met gebro-
ken schiften?
Dat is een heel ander verhaal.
Zelf heb ik een hele flexibele job, voor de werkgever althans.
Ik moet beschikbaar zijn tussen 6 uur 'smorgens en 9 uur 's avonds.
Wat inhoud dat de dagen heel erg veranderlijk zijn.
Gewoonlijk vertrek ik wel elke morgen om 5.15u om te gaan werken,
maar dat is het enige constante.
Het kan zijn dat ik dan 4 uur werk en dan naar huis om 's middags of
's avonds weer 4 uur te gaan werken.
Het gebeurt ook dat ik 's morgens vertrek en de hele dag kan werken en
bvb om 15 uur thuis ben. Dit is wel heel zelden, maar is voor mij wel het
leukst.
En er zijn dagen dat ik 's morgens vertrek om 6 uur te werken dan voor 2
à 3 uur naar huis om daarna weer 2 uur te gaan werken. Héél flexibele
uren dus.
En ik weet dat er nog wel diabeten werken onder zulke stelsels.
Ik wil hier niet over klagen, want ik heb er zelf voor gekozen,omdat
er veel afwisseling zit in mijn werk.
Alleen, toen wist ik niet wat de invloed van mijn werk op mijn diabetes
zou hebben.
Dus heb ik veel schommelingen gehad, soms hele lage hypo's en soms
ook extreme hoge waarden...want je kan natuurlijk ook niet op de "gewone"
uren eten.
Me prikken deed ik ook wel te pas en te onpas, als ik dacht van het klopt
niet deed ik een extra meting.
Maar nu ik een sensor heb kan ik die onregelmatige werktijden wel beter
opvangen, ik kan op de scan zien of mijn suikers stabiel, stijgend of dalend
zijn en daar dan mijn insulinepomp op aanpassen.
Ik merk ook dat mijn schommelingen nu binnen de perken blijven, wat maakt
dat ik mijn job toch nog beter kan uitvoeren.
En dat is leuk, want ondanks de stress soms doe ik mijn job heel graag.
|