"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
06-07-2013
De lochting begin juli
zo ziet onze lochting er uit begin juli, de helft van de patatjes zijn er al uit,de ajuinen zijn prachtig, de look daarintegen, is een ramp, en wij die daar zot van zijn.... jammer. De butternuts beginnen op gang te komen, de wortels zijn niet uitgekomen, te droog met momenten denken we. De tomaatjes zullen later zijn dan vorig jaar, ze hebben ook een beetje afgezien van het minder goed weer. komkommers heeft Dirk opnieuw gezaaid, de eerste zijn verpietert, verder doen de courgettes en de sla de broccoli de paprika's en de aubergines het goed,. We hebben dit jaar ook paksoi gezaaid en selder, en tis nu zien wat het doet hé... De Tayberry (dankzij Louise) is een kruising, zoals ook Loganberry er een is, en die laatste vonden we vorig jaar al een lekker succes, en nu kunnen we ook proeven van de nog zoetere Tayberry, mmm.... Meloentjes en watermeloen staat er ook, maar of dit een succes zal zijn betwijfelen we, ze zijn ook wat laat op gang gekomen, het zijn ook warmte lovers, en we zien ze nu enorm veranderen met de warme temperaturen. De frambozen starten ook volop, dus straks is het weer confituur maken....
Ja , nu is het echt terug een frans zomerweertje, 30° en meer nog voor de volgende week, tot 38°, de siësta zal geen overbodige luxe zijn, ideaal om in de namiddag naar de Tour de France te kijken , lekker binnen in ons koel huisje, dat is het leuke aan een oud huis met dikke muren hier in het zuiden, of anders aan de schaduw kant op het bankje een boek lezen.... leuk toch
Muggen vangen en hopelijk véél... We hebben in de zomer soms last van muggen buitenshuis, beetje afhankelijk van het weer natuurlijk, binnen is het geen probleem, maar op terras zitten is leuker als er geen muggen zitten. Dus heeft Dirk vallen gemaakt zoals we eens van Annie in een mailtje kregen, op milieu vriendelijke wijze, natuurlijk wat dacht je, zo zijn we hé... en hopelijk werkt het goed. Een mengsel van suiker en gist in met zwarte plastiek omhulde petflessen doen, en op een goed plekje hangen... 8 hangen er nu in de tuin rond, we zullen het wel merken als het werkt...
Al regelmatig heeft er iemand gereageerd op die mooie boom met zijn rode bladeren, en als we dan zeggen dat het een pruikenboom is, dan kijkt iedereen zo van..... wel ja, nu heeft hij zijn pruiken.... van die wollige pluizen en overal in toefjes, net alsof er overal haren in de boom hangen..... kijk zelf maar
Ze zijn er weer, de kersen, vandaag hebben we een eerste keer geplukt, morgen doen we verder, tis mooi weer 30° en nu rijpen ze vlug. Net zoals vorig jaar maken we een aantal flessen kersensap, met de Weck ontsapper, héél gemakkelijk, puur sap heb je dan die we zonder suiker gemakkelijk 1jaar kunnen bewaren, we hebben onlangs de laatste fles van vorig jaar nog open gedaan, en lekker.... het smaakte naar meer... En dankzij Carine hebben we nu van die mooie 1/2 liter beugelflesjes, bedankt Carine ! Carine & Marc zijn al 2x bij ons komen logeren en kennen al een beetje ons manier van doen, waren we héél content toen we hoorden dat ze ons van die flesjes zou bezorgen, schattig toch ?
We hebben een adoptie poesje !!! Dirk's zus Katrien vroeg of we hun poes een nieuwe thuis konden geven, en ja hoor, hij voelde zich van den eerste moment thuis... Obi wan is zijn naam, en tis echt een speciallekel, ze wast eerst haar pootjes voor ze drinkt... en de hond is ook al haar maatje, we hebben er echt plezier aan.
Ondanks het slechte voorjaar hebben we toch een lekkere acaciahoning kunnen oogsten, wat toch wel héél leuk is voor een "belgische" imker, de soorten blijven in Belgie meestal beperkt tot voorjaars- en zomerhoning, terwijl iedereen hier in Frankrijk als ze de kans krijgen nog enkele keren tussenin slingeren, om dan de specifieke honingsoorten te verkrijgen, wat wel extra werk meebrengt, maar dat hebben we er wel voor over. Vorig jaar hadden we 5 verschillende soorten, voorjaarshoning, acacia (de enige die van natuur altijd vloeibaar is), mille fleurs (van alle zomerse veldbloemen), tournesol (zonnebloem) en najaarshoning die ook best wel lekker was naar mijn mening, en ja ik heb al wat ervaring met een potje honing te eten....mmm Hierbij dan een foto van ons "vloeibaar goud" zoals mijn imker zus Carine dan zegt...
Het is al enkele dagen dat ik benieuwd was hoe het met de patatjes zou zijn... we hebben ze vroeger geplant dan vorig jaar zodoende ze toch bijna moesten klaar zijn... en vandaag is het me gelukt om Dirk te overtuigen om er eens een struik uit te doen..... met schoon resultaat, en niet alleen schoon, ook héél smakelijk. We hebben amandine's en bernadetjes gezet. En vermits het héél schoon weer is dacht ik van ze eens op z'n zuiders klaar te maken met de schil en in vieren gesneden in een ovenschaal met look en rozemarijn en olijfolie en 20 à 25 min in de oven op 200°, met een salade en andere rauwkost, lekker avondmaal...
Vorig jaar waren de kersen nu rijp, dit jaar echter door het minder mooie voorjaar zijn ze wat later, en we denken ook dat er minder zullen zijn, het heeft enkele keren vreselijk gewaaid, en er zijn er dan veel afgewaaid. Maar geen nood, we zullen terug kersen kunnen plukken en het zal niet lang meer duren...
Het is de maand hé voor de rozen, en toen ik vandaag eens de toer van de tuin deed om de verschillende rozen te tellen kwam ik op twintig, twintig verschillende soorten, van sommige staan er wel meerdere samen om het een mooi effect te geven. We hebben ook een rozenboog,9 bogen na mekaar waar langs de ene kant afwisselend witte en fuchsia rozen en aan de andere kant rose en paarse ramblers en negende en laatste boog heeft een lichtroze rambler roos.
Dagelijks genieten we van onze lekkere buit !!! 's morgens vroeg pluk ik ze, zelfs voor het ontbijt want anders riskeren we dat de vogels ons voor zijn... en dat zou toch zonde zijn... De kleintjes gaan in de smoothie, de grote als dessertje of met ijs, en de rest, want we kunnen ze niet goed eten, verdwijnen in de diepvries om later te verbruiken.
Deze foto is genomen van op Place du tertre in Meilhan , zo zie je maar dat de Garonne en het kanaal op sommige plaatsen héél dicht samen liggen. Mooi zicht hé trouwens van op deze hoogte...
We zijn héél content dat we gisteren 2 oude karrewielen op de kop hebben kunnen tikken... en voila, ze kregen voorlopig een plaatsje tegen de gevel. Het zijn wel oude kraken hoor, maar na een grondige beurt met de karcher zagen ze er toch toonbaar uit...
Het is begonnen, het mooie weer.... Vandaag was het eigenlijk al een beetje te warm om in de tuin te werken... of het was omdat we het nog niet gewoon zijn, terug die warmte, het was een kwakkel voorjaar, maar daar is momenteel niets meer van te merken.... Intussen hebben we de tomaten en de paprika's en ook de aubergines gepland, en de aardbeien "Gariguettes" zijn lekker, sinds een dag of 2 hebben we er terug.... mmm De patatjes staan mooi, dus proberen we het zo te houden.... de grootste karwei is straks het onkruidvrij te houden, want alles groeit hier gelijk kolen, ook het kruid...
Sinds vorig jaar zijn we met geocaching gestart, we hebben dit ontdekt via Jan en Stef en het is ons héél goed bevallen, sindsdien zijn we al regelmatig op zoektocht geweest.... Ook met onze gasten gaan we er geregeld op uit om te geocachen,tijdens een stadsbezoek, op wandeltochten en zelfs de fietstochtjes leiden ons naar een geocache... En het leuke er aan is dat het nu wel eens bij iedereen in de smaak valt zeker.... Dit zijn kleine of zelfs piepkleine voorwerpjes die verstopt liggen in de natuur, op bezienswaardige plaatsen en die je kan zoeken door gebruik van de GPS met coordinaten.... niet altijd even gemakkelijk te vinden, maar wel steeds even leuk!
Op 1 mei geeft iedereen hier mekaar "Muguetjes" dat brengt geluk zeggen ze hier in Frankrijk.... vandaar dat wij al onze famillie, vrienden en kennissen via deze blog ook alle geluk willen wensen met onze muguetjes.... Veel geluk iedereen!!!
Wat mogen wij toch lieve mensen ontvangen....we worden echt in de watten gelegd. Zijn het niet paaseitjes, het is chocolade, of lekkere macrons. Of hebben we een "echte hobby kok" in huis...die ons 2 dagen verwent met zijn kookkunsten... Deze week terug, schatten van mensen, die vorig jaar ook bij ons kwamen logeren, het was best gezellig en naast het mooie kado brachten ze "vlaamse boekskes" mee,zo kunnen we ook nog tussen het tuinieren en klussen door even ontspannen in de zon met de vlaamse roddelblaadjes. Bedankt iedereen !!! het doet echt deugd.