Inhoud blog
  • Kerst- & Nieuwjaarswensen
  • DROPPING 2024
  • DIGITALE MUTTERDS 2024 - 2025
  • KWB: een beetje geschiedenis
  • MTB - TOERTOCHT - KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Het enige echte Logo
  • Kwb-Wijchmaal bestaat 70 jaar.
  • Ledenmis Kwb-Wijchmaal in het teken van 70 jaar Kwb in Wijchmaal
  • FFZT KWB-WIJCHMAAL 2024
  • KOOKLESSEN KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Fijne Feestdagen
  • DROPPING 2023
  • Digitale Mutterds 2023 - 2024
  • BBQ met Prijsuitreiking FFZT 2023
  • Digitale Mutterds 2022 - 2023
  • Bowling van 24 januari 2023
  • Kooklessen maart 2023
  • Kwb Overdag bestaat 30 jaar & Driekoningen feest
  • KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel
  • Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek in Den Tichel na het bowlen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    KWB WIJCHMAAL
    Blog voor Kwb Wijchmaal
    KWB EENSGEZIND
    20-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KWB-Overdag op bezoek bij distillerie “De Korhaan” te Hechtel

    Dinsdag 20 februari 2018: 38 KWB-Overdaggers waren op bezoek in ‘De Korhaan‘ in Hechtel,  bij ons beter bekend als Leukenheide op de Lommelsebaan.

    Een beetje geschiedenis
    We moeten teruggaan tot 1833. De familie Antoon Bijvoet van Eindhoven vestigt zich in Hechtel in een vrij grote vierkantshoeve op het kruispunt om er een handel te beginnen in  “koloniale waren“. Nu zouden wij spreken van specerijen. Alles moest per paard en kar in Antwerpen aan de haven opgehaald worden. Daarnaast had hij ook een tabakshandel.
    Omdat ieder dorp toentertijd een jeneverstokerij had begon hij op die plaats ook met een stokerij.. Hij vormde een medicinaal kruidenmengsel voor dieren om tot een variant geschikt voor menselijke consumptie. Het “elixir de Spiekelspade” maakt ook vandaag nog deel uit van het productengamma.
    Deze stokerij kreeg de naam “de Korhaan”.

    In 1937 ging hij spijtig genoeg failliet. Hij moest zijn goederen inkopen in Zuid-Amerika maar door de devaluatie van de Belgische frank kon hij  de zaak geen nieuw leven inblazen.
    De zaak werd verkocht in 3 stukken: het gedeelte van de specerijen ging naar  
    Schutjens, de stokerij naar de gebroeders Scheelen uit Reppel die daar reeds een stokerij hadden en de tabakshandel naar nog een andere eigenaar.
    De gebroeders veranderden de naam van  “Korhaan” naar Leukenheide, verwijzend naar de vele heide in Hechtel en omgeving.

    En dan kwam WO II. De Duitsers zagen het geheel als een ideale verblijfplaats voor hun soldaten en voor de opslag van munitie in de kelders.
    Gedurende vier jaar bezetten ze het kruispunt, de ideale uitvalsbasis naar de vier windstreken. Bij de slag om Hechtel is er op het einde van de oorlog hard gevochten.

    In 1833 werd door de familie Bijvoet een koperen distilleerketel geïnstalleerd. Tijdens  WO I hadden de eigenaars de koperen ketel verstopt. De Duitsers hebben hem ook niet gevonden. Tijdens WO II zijn de Duitsers naar de ketel komen kijken maar zijn later niet teruggekomen om hem te komen halen. Waarom? Niemand weet het.

    Na 1945 heeft de familie Scheelen het stuk geschoten gedeelte van het bedrijf terug opgebouwd. Na de stokerij heeft men gedurende een vrij lange periode wijnen uit Frankrijk geïmporteerd ,  ze werden afgevuld in Hechtel en dan verder verkocht in gans België. Er was zelfs een tijd dat het bedrijf werk verschafte aan  35 mensen. Maar omwille dat Frankrijk de taksen verhoogde viel ook in Hechtel de wijnhandel stil.

    In 1956 is Jaak Scheelen in het bedrijf gekomen om het in 1964  over te nemen. Dit heeft hij gerund tot 2014. Toen was hij zelf 81 jaar.
    Hij wilde kost wat kost het ambachtelijke verder zetten.

    In 2014 werd Leukenheide overgenomen door 3 investeerders.
    Er werd toch het een en het ander vernieuwd. Er kwam een vertegenwoordiger op de baan; de naam ging van Leukenheide terug naar  “de Korhaan”; er werd op de gin-markt gesprongen; men leverde maatwerk (iemand die een eigen gin wou presenteren met een eigen etiket: dat kon allemaal)

    Productiemethoden
    De graan- en kruidenjenevers worden vervaardigd door distillatie en toevoeging van kruiden. De vruchtenjenevers worden gemaakt van verse vruchten.

    De likeuren worden verkregen door middel van distillaten, maceraten (proces waarbij uit plantaardig materiaal  smaak-en kleurstoffen worden losgemaakt) plantaardig of percolaten (vocht dat doorheen een daarvoor apparaat bestemd sijpelt) of een combinatie ervan.
    Voor de emulsieproducten wordt er gewerkt met de klassieke warme methode, waarbij de middelen in het ei zelf gebruikt worden voor het stollingseffect.

    Grondstoffen
    Er wordt gewerkt met zuiver natuurlijke ingrediënten en een grote verscheidenheid aan soorten. De nadruk ligt hier duidelijk op de kwaliteit en niet zo zeer op de kwantiteit. De meeste grondstoffen voor de producten worden zelf gemaakt door het distilleren van enkelvoudig en meervoudig plantenmateriaal en door maceratie en percolatie van planten en van verse vruchten.

    *Bij de jenevers kan men onderscheid maken tussen de jonge, de oude en de smaakjenevers.
    Principe: alcohol op basis van plantaardige producten, water, jeneverbes, moet meer dan 30° zijn, toevoeging van kruiden als koriander en engelwortel (maar dat is hun geheim)

    *De likeuren zijn eerder zoeter van smaak  zoals de elixir en de fruitlikeuren.

    *Daarnaast wordt er ook advocaat geproduceerd met verschillende smaken.

    *De gin: alcohol op basis van natuurlijke producten, water, jeneverbes meer dan 37,5°, kruiden toevoegen. In de ‘ Korhaan ‘ heeft men momenteel 68 soorten gins.

    Hoe maak je een gin-tonic?
    De basis is: neem een gin-tonicglas, veel ijsblokjes, giet 1 borrelglaasje gin er in, voeg daarna pas de tonic er aan toe. Voor de meeste gin-tonics is de gewone tonic voldoende.
    Iedereen mocht daarna zijn gin-tonic zelf samenstellen en natuurlijk minstens 3 à 4 gins proeven. Een drukke bedoening.

    Bezoek aan het vernieuwde gedeelte
    Geleidelijk aan wil men moderniseren zowel in apparatuur als in omgeving.
    Zo wordt het ook gevraagd door de voedselveiligheid.
    Zo deed een etiketteermachine en een afvulmachine zijn intrede. De inox koeltanks zullen op termijn vervangen worden door de koperen ketel die momenteel nog op zolder staat. Er is ook al een nieuwe aangekocht die in juni zal geïnstalleerd worden.

    Een groep 2 ½  uur weten te boeien was deze keer helemaal geen opgave.
    Tevreden keerde iedereen hetzij per auto of per fiets huiswaarts.
    Iemand meende een euro te zien liggen kort bij de Spar in Wijchmaal en kuste letterlijk de grond. Had hij misschien pauselijke allures?

                                                   Voor De Mutterd vanuit Hechtel --- reporter Leo












    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs