Dinsdag 20
februari 2018: 38 KWB-Overdaggers waren op bezoek in De Korhaan in Hechtel, bij
ons beter bekend als Leukenheide op de Lommelsebaan.
Een
beetje geschiedenis
We moeten teruggaan
tot 1833. De familie Antoon Bijvoet van Eindhoven vestigt zich in Hechtel in
een vrij grote vierkantshoeve op het kruispunt om er een handel te beginnen in koloniale waren. Nu zouden wij spreken van
specerijen. Alles moest per paard en kar in Antwerpen aan de haven opgehaald
worden. Daarnaast had hij ook een tabakshandel.
Omdat ieder dorp toentertijd een jeneverstokerij had begon hij op die plaats
ook met een stokerij.. Hij vormde een medicinaal kruidenmengsel voor dieren om
tot een variant geschikt voor menselijke consumptie. Het elixir de
Spiekelspade maakt ook vandaag nog deel uit van het productengamma.
Deze stokerij kreeg de naam de Korhaan.
In 1937 ging
hij spijtig genoeg failliet. Hij moest zijn goederen inkopen in Zuid-Amerika
maar door de devaluatie van de Belgische frank kon hij de zaak geen nieuw leven inblazen.
De zaak werd verkocht in 3 stukken: het gedeelte van de specerijen ging naar
Schutjens, de stokerij naar de gebroeders Scheelen uit Reppel die daar reeds een
stokerij hadden en de tabakshandel naar nog een andere eigenaar.
De gebroeders veranderden de naam van Korhaan
naar Leukenheide, verwijzend naar de vele heide in Hechtel en omgeving.
En dan kwam
WO II. De Duitsers zagen het geheel als een ideale verblijfplaats voor hun
soldaten en voor de opslag van munitie in de kelders.
Gedurende vier jaar bezetten ze het kruispunt, de ideale uitvalsbasis naar de
vier windstreken. Bij de slag om Hechtel is er op het einde van de oorlog hard
gevochten.
In 1833 werd
door de familie Bijvoet een koperen distilleerketel geïnstalleerd. Tijdens WO I hadden de eigenaars de koperen ketel
verstopt. De Duitsers hebben hem ook niet gevonden. Tijdens WO II zijn de
Duitsers naar de ketel komen kijken maar zijn later niet teruggekomen om hem te
komen halen. Waarom? Niemand weet het.
Na 1945
heeft de familie Scheelen het stuk geschoten gedeelte van het bedrijf terug
opgebouwd. Na de stokerij heeft men gedurende een vrij lange periode wijnen uit
Frankrijk geïmporteerd , ze werden afgevuld
in Hechtel en dan verder verkocht in gans België. Er was zelfs een tijd dat het
bedrijf werk verschafte aan 35 mensen.
Maar omwille dat Frankrijk de taksen verhoogde viel ook in Hechtel de
wijnhandel stil.
In 1956 is
Jaak Scheelen in het bedrijf gekomen om het in 1964 over te nemen. Dit heeft hij gerund tot 2014.
Toen was hij zelf 81 jaar.
Hij wilde kost wat kost het ambachtelijke verder zetten.
In 2014 werd
Leukenheide overgenomen door 3 investeerders.
Er werd toch het een en het ander vernieuwd. Er kwam een vertegenwoordiger op
de baan; de naam ging van Leukenheide terug naar de Korhaan; er werd op de gin-markt
gesprongen; men leverde maatwerk (iemand die een eigen gin wou presenteren met
een eigen etiket: dat kon allemaal)
Productiemethoden
De graan- en
kruidenjenevers worden vervaardigd door distillatie en toevoeging van kruiden.
De vruchtenjenevers worden gemaakt van verse vruchten.
De likeuren
worden verkregen door middel van distillaten, maceraten (proces waarbij uit
plantaardig materiaal smaak-en
kleurstoffen worden losgemaakt) plantaardig of percolaten (vocht dat doorheen
een daarvoor apparaat bestemd sijpelt) of een combinatie ervan.
Voor de emulsieproducten wordt er gewerkt met de klassieke warme methode,
waarbij de middelen in het ei zelf gebruikt worden voor het stollingseffect.
Grondstoffen
Er wordt gewerkt met
zuiver natuurlijke ingrediënten en een grote verscheidenheid aan soorten. De
nadruk ligt hier duidelijk op de kwaliteit en niet zo zeer op de kwantiteit. De
meeste grondstoffen voor de producten worden zelf gemaakt door het distilleren
van enkelvoudig en meervoudig plantenmateriaal en door maceratie en percolatie
van planten en van verse vruchten.
*Bij de
jenevers kan men onderscheid maken tussen de jonge, de oude en de smaakjenevers.
Principe: alcohol op basis van plantaardige producten, water, jeneverbes, moet
meer dan 30° zijn, toevoeging van kruiden als koriander en engelwortel (maar
dat is hun geheim)
*De likeuren
zijn eerder zoeter van smaak zoals de
elixir en de fruitlikeuren.
*Daarnaast
wordt er ook advocaat geproduceerd met verschillende smaken.
*De gin:
alcohol op basis van natuurlijke producten, water, jeneverbes meer dan 37,5°,
kruiden toevoegen. In de Korhaan heeft men momenteel 68 soorten gins.
Hoe maak
je een gin-tonic?
De basis is: neem
een gin-tonicglas, veel ijsblokjes, giet 1 borrelglaasje gin er in, voeg daarna
pas de tonic er aan toe. Voor de meeste gin-tonics is de gewone tonic voldoende.
Iedereen mocht daarna zijn gin-tonic zelf samenstellen en natuurlijk minstens 3
à 4 gins proeven. Een drukke bedoening.
Bezoek
aan het vernieuwde gedeelte
Geleidelijk aan wil
men moderniseren zowel in apparatuur als in omgeving.
Zo wordt het ook gevraagd door de voedselveiligheid.
Zo deed een etiketteermachine en een afvulmachine zijn intrede. De inox
koeltanks zullen op termijn vervangen worden door de koperen ketel die
momenteel nog op zolder staat. Er is ook al een nieuwe aangekocht die in juni zal
geïnstalleerd worden.
Een groep 2
½ uur weten te boeien was deze keer
helemaal geen opgave.
Tevreden keerde iedereen hetzij per auto of per fiets huiswaarts.
Iemand meende een euro te zien liggen kort bij de Spar in Wijchmaal en kuste
letterlijk de grond. Had hij misschien pauselijke allures?
Voor
De Mutterd vanuit Hechtel --- reporter Leo




|