Inhoud blog
  • Kerst- & Nieuwjaarswensen
  • DROPPING 2024
  • DIGITALE MUTTERDS 2024 - 2025
  • KWB: een beetje geschiedenis
  • MTB - TOERTOCHT - KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Het enige echte Logo
  • Kwb-Wijchmaal bestaat 70 jaar.
  • Ledenmis Kwb-Wijchmaal in het teken van 70 jaar Kwb in Wijchmaal
  • FFZT KWB-WIJCHMAAL 2024
  • KOOKLESSEN KWB-WIJCHMAAL 2024
  • Fijne Feestdagen
  • DROPPING 2023
  • Digitale Mutterds 2023 - 2024
  • BBQ met Prijsuitreiking FFZT 2023
  • Digitale Mutterds 2022 - 2023
  • Bowling van 24 januari 2023
  • Kooklessen maart 2023
  • Kwb Overdag bestaat 30 jaar & Driekoningen feest
  • KWB-Overdag op bezoek in brouwerij Remise in Koersel
  • Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek in Den Tichel na het bowlen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    KWB WIJCHMAAL
    Blog voor Kwb Wijchmaal
    KWB EENSGEZIND
    19-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KWB-Overdag op bezoek op een zeer groot rundveebedrijf te Eksel

    19 december 2017: 42 KWB-Overdaggers bezochten “Winnerfarm” in Eksel, het rundveebedrijf van Stefan en Eliane Maes-Weltjens.
    In 1989 nam Stefan het bedrijf over van zijn ouders. Nu baat hij samen met zijn echtgenote en zoon Stijn het bedrijf uit.

    Over hoeveel vee gaat het hier?

    Elke dag worden om en bij de 525 melkkoeien gemolken. In een aparte stal stonden de droogstaande koeien. Die krijgen een ander rantsoen als de melkgevende koeien. Droogstaande koeien moeten minstens een 50 dagen herstellen voor de volgende kalving.
    In het totaal spreken wij van een 700 à 750 stuks vee zonder het jongvee. Ongeveer 300 stuks jongvee op een leeftijd van ongeveer 6 maanden wordt groot getrokken bij Roger Indekeu in Meeuwen. Bijna iedere dag heeft er een kalving plaats. Een paar dagen geleden waren er op één dag 5 kalveren geboren.

    Het melken?

    Iedere dag wordt er op 3 tijdstippen gemolken: vanaf vier uur in de morgen, vanaf 12 uur ’s middags en vanaf 7 uur 's avonds.
    Iedere nacht wordt er om en bij de 15 000 liter melk opgehaald door Arla en naar Duitsland vervoerd. Het aantal liters melk is afhankelijk van de temperatuur, van het rantsoen dat ze krijgen, van de datum dat ze reeds gekalfd hebben. Hoog productieve en laag productieve koeien krijgen een ander rantsoen.
    Een hoog productieve koe kan wel tot 11.700 liter per jaar geven. Een koe wordt drooggezet als ze maar 17 l melk meer geeft per dag als de prijs van de melk minder goed is. Is de prijs erg goed dan wordt ze drooggezet bij 14 l. In de melkstal zijn heel de dag door 3 personen aan het melken. Ieder heeft daar zijn specifieke taak. De resterende tijd wordt gebruikt om de leidingen en de koeltank zuiver te houden. De warmte van de melk in de koeltank wordt gerecupereerd en afgegeven naar het drinkwater dat dan ongeveer 22° bedraagt. Dit drinken de koeien veel liever dan het ijskoude water uit de grond.

    Verzorging van de dieren?

    Zoon Stijn staat vooral in voor de verzorging van de koeien.
    Wat houdt dit allemaal in?
    * de koeien in de ziekenboeg regelmatig controleren.
    * instaan voor de inseminatie van de koeien bij verhoogde activiteit
    * camerabewaking bij het afkalven (90% van de koeien kalft alleen)
    * kijken of mestrobot zijn werk doet opdat de hygiëne optimaal verloopt
    * één keer per maand komt de klauwverzorger: nagaan welke koeien hun klauwen moeten bijgewerkt worden. Een klauwverzorger kan tussen de 90 en 120 koeien per dag verzorgen.
    * Op regelmatige tijdstippen moeten de koeien door een bad met kopersulfaat om ziektes tussen de klauwen tegen te gaan. Dit bad wordt twee keer per week gezuiverd.
    * nagaan wanneer de dierenarts moet geroepen worden
    * om het dierenwelzijn te bevorderen hangen er grote ventilatoren. Ze zorgen dat er overal verse lucht aanwezig is.
    * de windzeilen worden automatisch geregeld: bij warm weer omhoog, bij kouder weer naar omlaag.

    Verzorging van de kalveren?

    Ongeveer 14 dagen blijven de pasgeboren kalveren in aparte kalverboxen. Nadien worden ze per zes opgehokt. Stierenkalveren verlaten na 14 dagen het bedrijf. Heel voornaam voor de kalveren is dat ze voldoende biestmelk krijgen: 4 l per keer. Indien er te veel biestmelk is wordt ze ingevroren en gebruikt wanneer dit nodig is. Ze wordt verwarmd "au bain-marie" tot 38°.
    Heel belangrijk is dat de kalverstal voldoende belucht wordt. Dit gebeurt 6 keer per dag. Om het dierenwelzijn te verhogen liggen de kalveren in een warm nest van stro. Vanaf dag 1 krijgen de kalveren steeds zuiver water aangeboden. Krachtvoer en hooi komt vrij snel na de geboorte. Dit versneld de aanpassing in het opfokbedrijf.

    Waaruit bestaat hun rantsoen?

    Op het bedrijf is er maïs, soja, draf, stro, citrus- en appelsienenpulp. Een zelfrijdende mengwagen brengt alles naar de stallen. Op voorhand wordt er op de boordcomputer het rantsoen ingegeven per kilogram naargelang voor welke koeien het bestemd is. Een robot keert 16 keer per dag het voeder bij.
    Al de voorraad is op de eigen boerderij hetzij in de buiten hetzij onder een hangaar opgeslagen. Momenteel was men bezig aan de maïs van 2016. Ze zijn van oordeel dat er steeds voldoende voorraad moet zijn om steeds bij afwijkende weers-omstandigheden verder te kunnen. Sappen uit de kuilen worden via een riool  afgevoerd naar een speciale put.

    Machinepark?

    De meest noodzakelijke machines waren allemaal aanwezig op het bedrijf. Het onderhoud van de machines gebeurt hoofdzakelijk in eigen beheer. Een groot gedeelte van de werkzaamheden laten ze in loonwerk doen. 200 ha kunnen ze zelf bemesten waarvan 60 ha gras. Heel vermeldenswaardig was een groot borstelmachine. Minstens één keer per week wordt er op gans het bedrijf geborsteld.

    Vooruitzichten?

    * uitbreiding van het aantal stuks vee
    * beginnen in 2019 met een ijssalon en een B&B in 2020
    * opslaan van het teveel van elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen opslaan in batterijen.

    Afsluiting

    Bij een tas koffie en cake werd de namiddag afgesloten.
    Stefan, Eliane en Stijn  bedankt dat wij met onze afdeling op bezoek mochten komen. Wij weten dat een rundvee bedrijf uitbaten meer is dan wat voer voor de koeien gooien.

                                                               voor De Mutterd vanuit Eksel, reporter Leo











    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs