Dinsdag 3 oktober 2017: ruim 35 KWB-Overdaggers waren
present om de verplaatsing naar Postel te maken. Wij gingen het bedrijf Franken
Agro bezoeken.
Rond de klok van 14 uur waren ter plaatse.
Het bedrijf is een echt familiebedrijf: vader Jos, moeder Maria en de drie
kinderen : Dirk, An en Leen. Ieder had zijn of haar specifieke
verantwoordelijkheid in het bedrijf.
In het totaal werkten hier 30 equivalenten personeel.
3 grote takken in het bedrijf:
1. De aardappelen:
Momenteel waren er reeds op de dag van het bezoek 140 ha geoogst. Er moesten toen nog 300 ha geoogst worden.
Al de aardappelen werden opgestapeld in de aardappelschuur met een maximum van
4 m hoog. Ventilatoren zorgden voor de verluchting van de aardappelen. Deze
schuur was maar één van de 16 schuren waar de voornamelijk bintjes werden
gestapeld. In ieder van deze schuren kon tussen de 2000 en de 2500 ton
aardappelen.
Om scheutvorming tegen te gaan was het noodzakelijk dat de temperatuur slechts
7,8° C bedroeg. Daarbij kwam ook nog dat de aardappelen moesten afgeschermd
worden van het licht. Zo kon men tot in april aardappelen leveren.
Niet enkel in de Kempen maar ook in Wallonië had het bedrijf veel aardappelen
staan.
Hier heeft men goede grond en voornamelijk kan men beschikken over grote
stukken. Er is teeltafwisseling: aardappelen, graan, bieten.
In het voorjaar werd gedurende 16 uur geplant. Om dit te kunnen realiseren
heeft men natuurlijk personeel nodig met veel toewijding. Daartegenover stond
een goed verlofstelsel.
Het bedrijf heeft nul uren loonwerk. Met het voorhanden zijnde personeel deden
ze alles zelf: grond bewerken, planten ( het pootgoed kwam hoofdzakelijk uit
Nederland), spuiten ( hier wordt een strak spuitschema gehanteerd), oogsten.
De smaak van de aardappelen kan je sturen door de bemesting.
Twee keer per jaar werd de prijs aangepast indien nodig.
30 % van de opbrengst diende om te herinvesteren om zo op de markt bij te
blijven.
2.
Grasmatten:
Om
grasmatten te kunnen snijden begint men reeds 12 maanden op voorhand.
De velden worden met een laser waterpas gelegd, het water wordt gestuurd, de
grond wordt keihard gelegd want het
graszaad kiemt het best onder hoge druk. Na vier dagen kan je reeds een groene
schijn waarnemen. Het is heel belangrijk dat men juist mest om een juiste
kleur, een goede groei en een stevige beworteling te verkrijgen.
Het oogsten van de grasmatten kan je vergelijken met een groot scheermes dat 2
cm onder de graszoden snijdt. De graszoden omwille van economische redenen 58
cm breed - worden machinaal op een palet gestapeld, 50 m² per palet. Heel veel
tuinaanleggers en particulieren komen hier op bestelling dagvers hun
grasmatten afhalen.
Bij grote projecten ( voetbalvelden)zijn de grasmatten 90 cm breed.
Met vier man kan men tot 1000 m² leggen op één dag met deze brede matten.
Deze worden machinaal afgerold.
Gesneden grasmatten dient men binnen de 24 uur te verwerken.
3.
De groenten
Naast
aardappelen en grasmatten is Franken Agro gespecialiseerd in het verwerken van
aardappelen en groenten.
Heel veel pakken van 10 kg gesneden frieten gaan naar de frituren, de
warenhuizen en privé personen. Ook de groenten worden in kleinere pakjes
verwerkt en zo aan de man geleverd.
Het afval van de groenten werd terug als meststof op het land gebracht. Ook
hier is er teeltafwisseling noodzakelijk.
Deze tak van Franken Agro is niet de grootste.
Wij zagen mensen aan het werk, met vernuftige machines om te kunnen concurreren
op de markt.
Alles was er hygiënisch en proper.
4.
Een kijkje in het machinepark:
Je
kunt het u niet indenken welke moderne tractoren en machines er daar stonden:
kleine en grote walsen, haspels met ½ km darm, aaltonnen, spuitmachines, grondbewerkingsmachines,
grasmatsnijders, een grote aardappelsorteerder
enz
Bij Franken Agro waren al de machines uitgerust met een GPS-systeem.
Na een tweetal uren rondgeleid te zijn door een gids - die het goed kon
uitleggen- konden wij in de winkel aankopen doen voor wie het wilde.
Een unieke ervaring om dit mee te maken.
Voor
de Mutterd vanuit Postel, reporter Leo



|