Leuk dat je onze blog een bezoekje brengt!
Kijk even in de linkerkolom en klik op de gewenste categorie, een link,het gastenboek,de inhoud of het archief om de blog te verkennen!
06-11-2009
"kleuterwerf"
Voor wie graag eens een blik wil werpen op de stand van zaken in de kleuterklassen. Hier enkele sfeerbeelden van op de kleuterwerf.
Langzaam, bijna ongemerkt verkleurt het bos, van groen naar geel, van rood naar bruin.De bomen dekken de grond met bladeren toe.Die veranderingen zie je, voel je en ruik je overal.Tijdens de mooie herfstdagen zullen we er van profiteren om de herfst op te snuiven.We zullen blaadjes, takjes, kastanjes, verzamelen om mee te spelen in klas.
We gaan met de peuters en eerste kleuters naar het bos! (Als het niet regent tenminste)
Liedje: Herfst is gekomen, blaadjes van de bomen, dans maar mee, draai maar rond, blaadjes in de lucht en blaadjes op de grond.
Wij zullen vooral praten over paddestoelen en hun inwoners, de kabouters.Heeft u toevallig een paddestoel in de tuin staan, dan mag u die gerust meegeven met uw kleuter.
En niet te vergeten, er is een nieuwe instapdag , enkele nieuwe peuterkabouters komen naar onze klas:
Elena Louise Aimard Michèle
Wij wensen hen alvast een leuke start en veel peuterplezier toe!
Nog een prettig weekend en tot maandag groetjes, juf Famke
Op maandag brachten we bijna allemaal aardappeltjes mee.
Siebe en Basile hadden beideneen reuze aardappel mee, en trots dat ze waren.
Juf vroeg waar die aardappeltjes nu vandaan komen en of ze ook aan de boom groeien zoals de appeltjes in de boomgaard.
Een paar kindjes dachten van wel, andere zeiden van de winkel maar toch waren er ook die wisten dat aardappeltjes in de aarde groeien.
We mochten raden wat er allemaal gemaakt wordt van aardappeltjes.
Juf sneed een paar aardappeltjes in figuren om te stempelen : blaadjes voor de aardappelplant boven de grond, halve aardappeltjes voor de aardappeltjes onder de grond.
Dinsdag was onze pureedag.
Juf schilde heel veel aardappeltjes en sneed ze in stukjes. Maar hoe maken we nu die puree. We mochten allemaal voorstellen doen.
En ja hoor, bingo, eerst de aardappeltjes koken zei er iemand.
Eens dat gebeurd was mochten we helpen met juf.
En dan smullen maar.
Als we ons buikje hadden rond gegeten hebben we nog een beetje
geknutseld . Ditmaal mochten we stempelen met ballonnen op een kookpot.
Daarna knipten we stukjes aardappel voor in onze kookpot.
Op woensdag deden we een telspelletje. Het begrip evenveel kwam aan bod
We mochten tellen hoeveel aardappeltjes in de pot zaten en er dan evenveel opleggen. En ondertussen hebben we nog eens de kleurtjes geoefend want de potten hadden allemaal een ander kleur.
Donderdag hebben we frietjes mogen schilderen en daarna met frietjes gestempeld : een bordje vol .
Daarna mochten we er een beetje ketchup op spuiten !!!!!
In de kring hebben we de aardappeltjes mogen rangschikken van klein naar groot.
Dat gaat al heel vlot bij de meeste kindjes.
In de namiddag was er onze tik tak poppenkast.
Juf. Famke heeft hieromtrent een heel mooi artikel op de blog gezet, waarvoor een dikke merci
We konden natuurlijk ons thema rond aardappeltjes niet afsluiten zonder frietjes te maken.
Juf toonde hoe we zelf chipjes kunnen maken en sneed dan de rest van de aardappeltjes in frietjes. Juf moest ze 2 maal bakken in de frietpot
vooraleer we ze konden opeten.
Natuurlijk eerst aperitief : paprika of zoutchipjes
daarna frietjes met ketchup.
Lekker, lekker, lekker
Na de vakantie zullen we het hebben over de herfst en wie weet komen er wel piepkleine wezentjes op bezoek. Meer zal ik nog niet verklappen.
Alvast een prettig verlof aan alle kleutertjes ( en mamas en papas ) en geniet van de vakantie.
Schilder herfst is weer gekomen Met zijn verf en met penseel En hij schildert alle blaadjes Rood en bruin, oranje en geel
Ik wens jullie allemaal een prachtige vakantie toe, met een zonnetje tussen de wolkjes, prachtige herfstwandelingen, maar vooral met veel leuke momenten met jullie toffe ukkepuk!!!
Iedereen kan zich vast nog het kinderprogramma 'Tik-tak' herinneren: Het zwarte mevrouwtje die een tekening maakt, het vogeltje in de lucht die de ballon doorprikt, het 'Tik-tak huis' met de fonkelende sterren, het tik-tak geluid en de vele melodietjes, ... Ik kan zeker nog een tijdje doorgaan.
Juffrouw Sabien en haar man zijn aan de slag gegaan en hebben een prachtig tik-tak huis gemaakt. Dus nu kunnen wij iedere donderdag in de namiddag aan de slag met een waar spektakel. De kleuters vragen al op maandag wanneer we tik-tak zullen spelen. Ze genieten echt van het tafelpoppenspel en zijn heel betrokken bij het gebeuren!!! Als je op het 'Tik-tak huis 'klikt kan je genieten van enkele sfeerbeelden.
Iedereen kan zich vast nog het kinderprogramma 'Tik-tak' herinneren: Het zwarte mevrouwtje die een tekening maakt, het vogeltje in de lucht die de ballon doorprikt, het 'Tik-tak huis' met de fonkelende sterren, het tik-tak geluid en de vele melodietjes, ... Ik kan zeker nog een tijdje doorgaan.
Juffrouw Sabien en haar man zijn aan de slag gegaan en hebben een prachtig tik-tak huis gemaakt. Dus nu kunnen wij iedere donderdag in de namiddag aan de slag met een waar spektakel. De kleuters vragen al op maandag wanneer we tik-tak zullen spelen. Ze genieten echt van het tafelpoppenspel en zijn heel betrokken bij het gebeuren!!! Als je op het 'Tik-tak huis 'klikt kan je genieten van enkele sfeerbeelden.
Er is er één jarig, hoera, hoera, en daarom vieren wij feest !!! Saba is 3 jaar !!! Het was voor verschillende kleuters de eerste keer dat we een verjaardag vierden in de klas, ze snapten nog niet zo goed waarom zij geen kroontje mochten hebben... Zelf de jarige was nog niet helemaal op zijn gemak. Maar, iedereen is wel eens jarig, dus, geen paniek, mijn lieve vriendjes, wij zingen even enthousiast als het jullie verjaardag is !!!
Nu helemaal iets anders, zou het mogelijk zijn om donderdag (29/10) een zak mee te brengen. Dan krijgt iedereen zijn knutsel-prutsel-frutsel-experimentjes mee naar huis!!!
wij zijn met de tweede en derde kleuterklas naar het bos geweest. In het bos gingen we op zoek naar noten, blaadjes, kriebelbeestjes en paddenstoelen. Kijk maar even mee!
Vorige week hebben we gewerkt rond kriebelbeestjes.
Verschillende kleuters zijn op zoek geweest in hun tuin naar spinnen, slakken, vliegen, .... alvast dank voor het helpen vangen van de beestjes. In de schooltuin zijn we ook op zoek geweest naar kriebelbeestjes, die hebben we dan een plaatsje gegeven in onze klas.
Nadien hebben we in de klas, knutselwerkjes gemaakt, door verschillende kriebelbeestjes te schilderen, knippen, plakken, stempelen,... Ook in het contractwerk zat een opdracht om een kriebelbeestje te maken van constructiematerialen. Er zaten verschillende mooie beestjes bij.
Met een bolletje draad hebben wij ook eens een spinnneweb gemaakt. Niet zo gemakkelijk, maar het lukte wel, als alle kleuters mee hielpen.
Hallo iedereen! We hebben het thema kriebelbeestjes ( boven in het klasje) afgerond met een toneeltje: Stoute Sammie. Een klein konijntje was erg boos op zijn vriendjes en deed echt stoute dingen zoals: een huisjesslak plattrappen, een spinneweb kapotmaken, een muis in zijn holletje opsluiten enz... Gelukkig kwam alles weer goed met een grote worteltaart voor iedereen! We speelden het verhaaltje en het was weer erg leuk! Jammergenoeg deze keer geen foto's wegens een platte batterij
Maar ik maakte wel enkele mooie kiekjes van de slakjes die we knutselden
De eerste kennismaking met schrijfdans in september was een boeiende ervaring voor de kleuters. Ze hebben op verschillende manieren de vulkaan beleefd: op foto, op film, uitgebeeld , gedanst en "geschrijfdanst" op de vulkaanmuziek.
Deze maand werkten we rond het tweede thema van de schrijfdansmethode:de kringeliedongwandeling. We speelden bomen in het bos en allerlei figuren die wandelden rond de bomen op rustige muziek.
De vloeiende , ronde , draaiende beweging werd met het hele lichaam beleefd en werd daarna in tweedimensionele beleving uitgedrukt met krijtjes op de vloer.Als laatste werkten we met stiften op papier..
Bij schrijfdans is het een belangrijk gegeven dat vaak met beide handen wordt gewerkt en de kinderen op die manier ontdekken en bewust worden van hun voorkeurhand.
De kinderen bekijken elkaars resultaten en oordelen of het nog beter of anders kan.Daarom worden de schrijfdansjes vaak herhaald om een evolutie te kunnen waarnemen in verfijndheid, vlotheid en soepelheid.
Ook de perceptie van de ruimte komt erg nadrukkelijk aan bod door het bewust bewegen in de verschillende ruimtelijke lagen. De foto's zullen zeker en vast een concreter beeld geven van de schrijfdans!
Naar aanleiding van onze pedagogische studiedag voor de kleuterleidsters ivm godsdienst in de kleuterklas, zet ik voor jullie nog wat info hieromtrent op de blog. Gosdienst is steeds in evolutie en wordt zo goed mogelijk ingepast in onze gehele werking in de kleuterklas. Ook voor kleuterleidsters is het soms moeilijk om dit geloof op een zo goed mogelijke en eigentijdse manier aan te brengen aan jonge kinderen. Er wordt dan ook voortdurend geevalueerd en bijgestuurd om handleidingen, werkmappen, prenten en verhalen te publiceren op kinderniveau. Bij de kleuters hanteren wij " Opstapjes ", bij de kleintjes , de "TOV" methode en een kinderbijbel bij de oudste kleuters. Ook lenen vele prenten en kleuterboeken zich uitstekend om positieve waarden en het basisvertrouwen bij kleuters te ontwikkelen. We vertrekken uit de leefwereld van de kleuters en proberen zo stil te staan bij alledaagse ervaringen die de kleuters opdoen die te verdiepen.
Via verhalen, ook bijbelverhalen en rituelen werken we aan verschillende bouwstenen in de geloofsopvoeding van onze kleuters:
-we willen hun basisvertrouwen versterken door kleuters positief te bevestigen.Ook God houdt van alle mensen, zoals ze zijn.
-we helpen hen hun mogelijkheden te ontdekken en te leren omgaan met hun eigen beperkingen en de grenzen van het leven.
-we richten op verbondenheid met hun eigen gevoelens, mensen in hun nabijheid en met de natuur waardoor bewondereing en verwondering mag groeien voor hun hele omgeving.
-via verhalen groeien ze in hun gevoeligheid voor goed en kwaad.Ze spiegelen zich hiervoor vooral naar het gedrag van volwassenen, dus ook naar ons als kleuterleidster.
-kinderen kunnen maar open komen voor het godsdienstige als ze ook open komen voor het mysterie, voor een tweede taal,de taal die we gebruiken om geluk, verdriet,angst. .. de minder tastbare 'dingen' te benoemen, Onze kleuters zijn daar zeer gevoelig voor en kunnen ook echt genieten van kleine rituelen en vieringen
Indien je nog vragen hebt ivm met godsienst in het algemeen, gelieve de juf van je kleuter daarover aan te spreken
BBRRRRRRR......vrijdag zijn er enge wezens onze school binnen geslopen! Herken jij wie de ratten, spinnen, skeletten, heksen,vleermuizen en spoken zijn?
Ons thema bontekleuren zit erop. Het waren 2 kleurrijke weken, zowel wat knutselen aanging als de kledij van vele kleuters. Nogmaals dank aan de mamas ( of papas natuurlijk ) die hun kleuter telkens in de dagkleur aankleedde.
Je hebt het misschien al uit de mond van je kleuter horen rollen :
Holie, bolie, beel dit water wordt nu geel .
Ja, de kleurentovenaar was deze week weer van de partij.
Op maandag en dinsdag stond het kleur geel centraal. We zochten de gele emmer en haalden er allemaal gele voorwerpen uit op hetversje : rimmele rammele roosje, wat zit er in dat doosje?
We kleurden een gele zon voor ons kleurenboek. Iedereen mocht ook een kleine Jules, kroon of taart kleuren voor het groepswerk voor de jarige Nouchka. (cfr. Blog )
Op dinsdag mochten we experimenteren met kleine schilderrollen en gele verf. zachtjes rollen was de boodschap maar dat was niet zo evident.
Woensdag startte de groene dagen. De kleurentovenaar was weer paraat en toverde holie, bolie boen, het water wordt nu groen
We schilderen met waterverf ons kikkertje in het groen.
Juf vertelde het verhaal Jules kiest kleur
Jules mag met papa zijn slaapkamer schilderen. Hij kiest twee kleuren, want hij kan niet beslissen. Maar het resultaat is anders dan verwacht: Zijn kamer werd GROEN!!
Donderdag mochten we knikkeren in de klas. Ja, ja maar niet zo maar. Eerst werden de knikkers in lichtgroene en donkergroene verf gerold en daarna mochten we knikkeren in een doos met blad erin. We moesten proberen de knikkers in de doos te houden!!!! Oei, oei, oei
Dit was tevens ons laatste werkje voor ons kleurenboek. De juf heeft nog wat werk om alles in elkaar te steken maar het resultaat ziet er zo uit.
We luisterden naar het mooie verhaal van Het kleine kleurenkoetje .
Het kleine kleurenkoetje vond het erg jammer dat ze nergens op de boerderij een aardig vriendje had.
Dit verhaal was tevens ons aanknopingspunt voor de catechesemomentjes.
Bovendien mochten we op vrijdagprentjes kleuren volgens kleurcode. Dat was nog een beetje moeilijk, maar gelukkig had juf dit alles eerst besproken in de kring. Daarna mochten we alleen aan de slag.
Zoals jullie kunnen lezen beleefden we de hele week heel wat kleurenpret!
Volgende week start het belangstellingspunt appels en peren .
Je kleuter mag op maandag een appel of peer meebrengen naar de klas.
Op dinsdagvoormiddaggaan we op uitstap naar de boomgaard. De kleuters mogen met de laarsjes aan naar school komen.