Hallo mensen, Vandaag het recept voor een super lekkere ovenschotel.Het is een beetje werk maar het resultaat mag er zijn.Je kan de brocoli vervangen door bloemkool als je daar zin in hebt. De trouwe bezoekers van www.keukengeheim.com weten dat we de laatste tijd volop bezig zijn om de site te vernieuwen.Wel het is bijna zover.Morgen gaan we de online testfase in.Tijdens de volgende week kunnen jullie opmerkingen en suggesties doorgeven.Meer info volgt morgen. Het recept:
1 grote broccoli
*700 gr aardappelen
*500 gr gehakt( varkens-kalfs)
*100 gr geraspte kaas
*350 ml melk
*boter
*peper, zout,nootmuskaat
*ui
*teentje knoflook
*25 gr bloem
Kook de aardappelen gaar en maak met wat melk, boter, peper zout en nootmuskaat een puree.
Hak de ui en de knoflook fijn en meng met het gehakt. Bak het geheel in wat boter door steeds te omroeren.
Maak de broccoli schoon en kook deze gaar.
Maak ondertusse een witte roux, laat 25 gr boter smelten en voeg dan 25
gr bloem toe, blijven roeren met de garde tot je een glad mengsel
bekomt, voeg dan 250 ml melk toe. Ook wat nootmuskaat voor de smaak.
Voeg de uitgelekte broccoli bij de saus.
Neem een ovenschotel en leg er de puree in, daar boven het gehakt en dan de broccoli met saus.
Strooi wat geraspte kaas over het geheel en plaats deze in een
voorverwarmde oven op 180 graden. De schotel is klaar wanneer de kaas
gesmolten is.
Hallo mensen, Vandaag het recept voor een zondag klassieker bij mij thuis.Gehaktballen die net even anders zijn. Makkelijk te maken en de ingredienten vind je ook op zondag.
Meng het gehakt met het ei, de helft van de oregano,
de chapelure, cayenne, de helft van de look, peper & zout -, en de
helft van de ui, maak er balletjes van.
Zet een pot op het vuur met wat olijfolie en stoof de
ui en de look zachtjes aan, doe er de rode wijn bij, laat 1 min. koken,
doe er de tomaten bij, de rest van de oregano en peper & zout, laat
een paar min; koken , zet het vuur lager en doe de balletjes bij de
saus, zet een deksel op de pot en laat 1 uur zachtjes pruttelen op een
heel laag vuur.
Kruid met peper & zout. Serveer met pasta met parmezaan
Hallo mensen, Aangezien het paasvakantie en weekeinde is veronderstel ik dat iedereen wat meer tijd heeft om te koken. Vandaar het recept voor scones.Vers gebakken scones op een regenachtige zater of zondag vind ik het einde. Het recept:
350 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
1,5 decilter melk of karnemelk
100 gram roomboter
75 gram rozijnen
zout
een roomijsschep of 2 eetlepels
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (voor
gas- en elektrische oven) of 225 graden Celsius voor een hetelucht oven.
Vet de bakplaat in met een klein beetje boter of leg er een stuk bakpapier op
Was de rozijnen even onder koud stromend water
Deeg
Smelt de boter in een pan op een klein(!) vuur.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, een beetje zout en de gesmolten boter.
Mix de (karne)melk en het ei in een aparte kom.
Meng ongeveer 3/4 van het ei/melk-mengsel met het meelmengsel en mix dit goed.
Voeg de rozijnen toe
Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangend deeg.
Maak met de ijsbolletjestang of twee lepels kleine deegballen.
Leg de deegballen op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
Bestrijk de deegballen met de rest van het ei/melk-mengsel.
Hallo mensen, Het is paasvakantie,het regent, de kinderen zijn thuis en die vervelen zich.Perfect moment om deze cake te maken.Er komt geen oven aan te pas en is makkelijk te maken. Het recept: 1 pak lange vingers 10 eetlepels cacaopoeder 4 lepels suiker 100 gram zachte boter recht bakblik
Meng de boter met de suiker en de cacao. Verkruimel de langevingers
en meng dit met de cacaoboter. Stop dan alles in het bakblik en laat
het ongeveer een uur koud worden in de koelkast.
Snij de cake in plakjes en smullen maar!
Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan waar ik de hele dag gratis online kookadvies geef.
Hallo mensen, Vandaag wou ik eens het recept geven voor witte choco(chocopasta). Mijn kinderen zijn er dol op,je moet er wel een beetje mee oppassen,dit is wel een dikmaker.Maar af en toe jezelf verwennen mag wel. Het recept: 500gr witte chocolade
200ml zonnebloemolie
500gr boter
Bereiding:
- Breek de chocolade in kleine gelijke stukjes en smelt deze op een licht vuur of au bain marie
- De boter in kleine stukjes in een kom verdelen en deze dan zacht en luchtig
kloppen met de mixer
- Voel met je pink om de temperatuur van de chocolade te meten
- De chocolade mag niet warmer zijn dan je lichaamstemperatuur
- Roer regelmatig in de chocolade om een gelijkmatige warmte te hebben
- Giet de gesmolten chocolade in een dunne(!) op de zachte boter terwijl je verder blijft kloppen
- Op het laatste de zonnebloemolie voorzichtig(!) toevoegen om de choco zacht te kunnen
houden in de koelkast
- Mix nog één maal goed door
- Laat een nacht opstijven in de koelkast
- De chocopasta kan je 3 a 4 weken bewaren in de koelkast Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan,daar geef ik gratis kookadvies. Veel kookplezier! Sam www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Vandaag het recept voor kip met witloof.Op het eerste gezicht lijkt dit recept veel werk maar in realiteit is het niet zo. Je hebt gewoon een paar handelingen te doen,voor de rest heb je er geen omkijken naar.Op een zacht vuur laten garen en af en toe met de saus bedruipen,meer is er niet aan. Het recept:
1kg witloof
25gr boter
50cl slagroom
bloem
1 braadkip
sap van 1 citroen Kruid de kip met peper en zout(ook binnenin)en haal ze door de bloem.
Laat de boter smelten in een stoofpot en braad de kip langs alle kanten bruin.
Leg het deksel op de pan en laat nog 45 minuten op een zacht(!)garen.
Snijd het witloof fijn en schik het rond de kip. Laat verder bakken.
Voeg na 15 minuten de room toe, breng aan de kook en laat dan zachtjes verder pruttelen.
Breng op smaak en ga na of de kip gaar is.
Net voor het opdienen het citroensap toevoegen in de pot,roer even om en dien op. Als je nog vragen hebt kan je even naar www.keukengeheim.com surfen,daar geef ik de hele dag online kookadvies. Veel kookplezier! Sam www.keukengeheim.com
De echte Boulets(gehaktballen) Liegeoise op Keukengeheim
Hallo mensen, Vandaag het recept voor een echte Belgische klassieker,de Luikse gehaktballen.Een topper!
Voor 4 personen - 500 g varkens-rundgehakt - 1/2 gehakte sjalot - 100 g
brood geweekt in melk - zout, peper en muskaatnoot - 1 soeplepel
gehakte peterselie - 1 ei - 50 g room-boter - 1 soeplepel fijne suiker
- 2 soeplepels azijn - 200 g fijngehakte ui - tijm, laurier en
marjolein - 2 koffielepels Luikse siroop - 40 krenten.
Meng het gehakt met de gehakte sjalot, het brood, de peterselie, het
ei, het zout, de peper en de muskaatnoot en maak 8 balletjes.
Warm de roomboter
op en laat de balletjes aan beide zijden kleuren. Neem ze uit de pan en
leg ze op een bord. Blussen met de azijn en de suiker, de helft laten
verdampen en de ui, de tijm, de laurier en de marjolein toevoegen.
Plaats de balletjes
op een bedje van ui en voeg er water aan toe tot op halve hoogte.
Gedurende 20 minuten afgedekt laten garen.
De balletjes uit de pan nemen en ze op een bord leggen met de helft van de uien, de saus mixen en door een zeef gieten.
Voeg er de Luikse siroop en de krenten aan toe, breng op smaak met de
kruiden en leg opnieuw de balletjes in de saus. Opwarmen alvorens op te
dienen.
Voor vragen over dit of een ander recept kan je de hele dag terecht op www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die vandaag niet veel zin hebben om uitgebreid te koken. Daarom het recept voor een Italiaanse omelet.Snel klaar en lekker.Geef er slaatje bij en je hebt goed gegeten.je kan ook de restjes van afgelopen weekeinde in de frittata verwerken. Als je vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan,daar geef ik de hele dag kookadvies. Het recept:
4 aardappelen
1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden
1 el boter
4 à 6 eieren
2 el peterselie
peper en zout
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen halfgaar in de schil (± 10 minuten)
Laat ze afkoelen, schil ze en snij in blokjes.
Bak de ui in een grote diepe pan in de boter.
Voeg, als ze glazig zijn, de aardappelen toe en laat ze 5 minuten meebakken.
Schep af en toe voorzichtig om.
Kluts de eieren met de peterselie en breng op smaak met peper en zout.
Giet over de aardappelen en laat op een zacht vuurtje gaar worden.
Als je niet houdt van een 'blubberige' bovenkant, zet de pan dan even onder de grill ( zorg dat de steel hittebestendig is ! )
Hallo mensen, Eerst en vooral een vrolijk pasen aan iedereen. Ik moet vandaag koken voor 30 mensen dus ik zal het kort houden. Vandaag het recept voor rijstpap. Eerst 2 belangrijke tips tegen aanbranden. Wrijf de bodem van de pot in met boter of olie Doe er de suiker pas bij als de rijst gaar is.
- 1L volle melk
- 1 kopje dessertrijst (125 gram) -2 zakjes safraandraadjes
- 8 klontjes suiker
Doe de melk en de rijst in een grote kookpot en breng
al roerend aan de kook. Laat 15 minuutjes zachtjes pruttelen
met het deksel net niet volledig gesloten.
Neem het deksel van de pot en voeg de saffraan toe.
Laat het geheel onder regelmatig roeren goed doorkoken zonder deksel totdat
de rijstpap dik begint te worden. (Meestal een 10tal minuutjes).
Doe er de suiker bij Let er goed op dat de rijstpap niet begint aan te bakken aan de bodem van de kookpot.
Schep de rijstpap in kommetjes en laat afkoelen.
Serveren met lichtbruine suiker. Als je de rijstpap laat afkoelen en je mengt er opgeklopte room onder krijg je Riz Condé
Ga even naar www.keukengeheim.com als je nog culinair advies wil,het is volledig gratis. Veel kookplezier! Sam
Hallo mensen, Morgen is het Pasen en de traditie in de lage landen wil dat er dan lamsvlees gegeten wordt Vandaag het recept voor lamsbout in zoutkorst,de meesten onder
juliie denken dat het heel moeilijk is om dit zalige gerecht maken maar
als je het recept volgt is er niets moeilijk aan.
Hier gaan we.De kruiden beschermen het vlees tegen het zout.
Bereiding
Laat de bout ontbenen door je slager,meng het grof zeezout met de bloem,voeg 1 ei en het water toe en de tym.
Rol het deeg uit,als je geen deegrol hebt kan dat met een fles water
Smeer het vlees in met het andere losgeklopte ei en bedek met de gehakte kruiden.
Pak de lamsbout in met het deeg.
Bak het vlees in een voorverwarmde oven op 180°C
gedurende 90 minuten Haal het vlees uit de oven en laat 20 min. rusten.
Snij het vlees in schijven en dien op met de groenten die eerst een beetje gekookt zijn en daarna in olijfolie aangestoofd.
Je kan ook fijngehakte knoflook onder de kruiden mengen.
Nu is de lamsbout rosé,als je het vlees meer gebakken wil kan je
hem 5 a 10 min.langer in de oven laten staan.De oven moet minstens 30
min.worden voorverwarmdt
Als jullie nog vragen hebben ben ik voor gratis advies beschikbaar van 8 tot 22 uur op www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Omdat het bijna Pasen is geef ik vandaag het recept voor een taart die veel in Italie wordt gegeten rond deze periode.Ricotta is een smeuige kaas die je tegenwoordig in bijna alle supermarkten vind.Als vervanging kan je ook kwark(volle platte kaas) gebruiken. Zoals steeds kan je terecht op www.keukengeheim.com voor alle vragen over dit of andere recepten. Het recept:
300 gr ricotta
300gr suiker
1 eidooier
4 eetlepels melk
75gr bloem
1 eetlepel geraspte citroenschil
3 theelepels bakpoeder
3 eiwitten
20 gr boter
4 eetlepels poedersuiker
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop de ricotta met behulp van een handmixer luchtig.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe.
Klop vervolgens de eidooier en de melk door het mengsel.
Voeg daarna de gezeefde bloem en de gerapte citroenschil toe.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het cakebeslag.
Stort het beslag in een met boter ingesmeerde cakevorm.
Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.
Controleer met een houten satéprikker of met mes of het deeg in het midden gaar is.Als je de prikker in de taart steekt en er blijft iets aan hangen is de taart nog niet klaar
Hallo iedereen, Zondag is het pasen,de traditie wil dat er dan lamsvlees op tafel komt.Daarom hier enkele technische richtlijnen voor het bereiden van een goede lamsbout
De richtlijnen voor het braden van lamsbout met been zijn de volgende:
Verwarm de oven minimum 30 min.voor op 220 °
Begin op 220° te braden,na 1/4 uur kan je de oven lager zetten tot 200°
Schep elke 10 min. wat braadvocht over de bout,zo krijgt hij meer smaak en droogt niet uit.
Laat
de bout minimum 20 min. rusten na het braden zo ontspannen de vezels en
loopt het vocht er niet uit bij het aansnijden.Doe gewoon een stuk
aluminiumfolie over de schaal
Als de lamsbout te vlug te bruin
wordt kan je een stuk aluminiumfolie over de bout leggen zo gaart hij
verder maar verbrandt niet
Rosé gebakken > 15 min. per 1/2 kg + 20 min extra voor de hele bout A point > 18 min.per 1/2 kg + 20 min. Biencuit > 23 min per 1/2 kg + 20 min.
Je
kan ook lamsbout zonder been gebruiken,dan moet je een paar minuten
braadtijd aftrekken per 1/2 kg.Lamsbout zonder been is vlugger klaar.
Draai de lamsbout 1 keer om na een half uur zo krijgt de andere kant ook een korstje
1 lamsbout
van 2 kg met been
1/2 citroen
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
4 takjes rozemarijn, verse
1 koffielepel grof zeezout
& zwarte peper
Meng de fijngehakte knoflook,de gehakte rozemarijn,het grof zeezout,het citroensap,de olifolie en de zwarte peper
Wrijf de bout goed in met dit mengsel,laat de bout zo een 1/2 uur staan voor je hem in de oven zet
Zo
mensen,dit was het voor vandaag.Als jullie vragen hebben kan je terecht
op mijn website www.keukengeheim.com waar ik je online verder help. Prettige dag Sam
Hallo mensen, Vandaag het recept voor een Franse klassieker op algemene aanvraag.Eigenlijk is dit gerecht de Franse tegenhanger van Stoofvlees. Je kan deze stoofpot makkelijk de dag ervoor maken of zelfs invriezen Het recept:
De uitjes en de knoflook schillen. De champignons reinigen. Het spek
in reepjes snijden. Het rundvlees verdelen in blokjes van 3 centimeter.
De boterin een braadpan verhitten en het spek fruiten met de uitjes en de knoflook.
Uit de pan halen wanneer alles mooi gekleurd is en het rundvlees
aanbraden in dezelfde braadjus. Kruiden met zout en peper, bestuiven
met bloem, mooi laten bruinkleuren en dan overgieten met de bouillonen
de wijn. De tijm, de marjolein en de laurier bijvoegen en met het
deksel op de pan aan de kook brengen en ongeveer 2 uur laten sudderen.
Nu en dan het schuim verwijderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de in boter
gefruite champignons, het spek en de uitjes toevoegen. Op smaak brengen
met zout en peper.
De peterselie spoelen, laten uitdruipen en niet al te fijn hakken en erover strooien Veel kookplezier,als je vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com surfen.Daar geef ik gratis culinair advies. Groetjes Sam www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Vandaag een zeer makkelijk pasta-recept.Snel klaar en lekker,ideaal voor een weekdag. Het recept:ui
olijfolie
zout
peper
oregano, salie en rozemarijn ( vers als het kan)
blikje tonijn op olie
kappertjes
zwarte olijven
penne(soort pasta) Zet water op voor de pasta, doe er zout bij als het water kookt en kook de pasta
Pel en hak de ui (niet te fijn), bak op laag vuur aan in olijfolie,
snuifje zout erbij. Als de uien zacht (niet bruin) zijn: tomaten uit
blik erbij en fijn maken met een vork. kruiden en knoflook toevoegen,
10 minuten laten pruttelen op zacht vuur; tonijn erbij, kappertjes en
zwarte olijven erbij.
Pasta en saus mengen en op voorverwarmde borden scheppen. Zo simpel is het! Voor alle culinaire vragen kan je steeds terecht op www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Vandaag krijgen jullie voor de verandering eens geen recept maar een stukje tekst over smaak van een goede vriend.Peter Haex is de culinaire journalist van "Gazet Van Antwerpen" en een man die zeer liefdevol over eten kan spreken.
Het artikel:
Alles eten
Het is buitengewoon
intrigerend hoe onze smaak evolueert. Er is een evolutie bespeurbaar
op het persoonlijke niveau, maar ook op het maatschappelijke
niveau. Christer Elfving verdedigt de theorie dat de smaak het
eerste zintuig is dat een pasgeboren kind verbindt met de wereld.
Volgens Elfving is het dan ook van belang dat de moeder zo gevarieerd
mogelijk eet.
We willen het hier niet
hebben over wat een moeder of een zogeling kan of mag
eten. Wat ons interesseert, is waarom bepaalde smaken een steeds
meer dominante invloed lijken te hebben op ons eetpatroon. Het is nu
eenmaal zo dat er steeds meer zoet in ons eten verwerkt
wordt. Suiker werkt verslavend en hoe we ook opletten, een zoete
tand is zelden verzadigbaar. En het is een beetje bitter om te
bedenken wat we verloren hebben: bitter en zuur, twee van onze
basissmaken.
Vooral het verdwijnen
van zuur gaat ons nauw aan het hart. Wij horen u al smalend
lachen. Bedenk echter dat de smaak zuur de wereldgeschiedenis
letterlijk heeft veranderd. Kapitein Cook, de man die de zuidelijke
oceanen exploreerde tijdens een drie jaar durende zeereis, behoedde
zijn mannen namelijk voor scheurbuik door ze tijdens die lange reis
geregeld zuurkool te laten eten. Tot dan toe had het gebrek aan
vitamine C geleid tot een verzwakking van de gezondheid en,
uiteindelijk, de dood. De Britse marinearts Lind (1716-1794)
legde als eerste een verband tussen de symptomen van
scheurbuik (bloedend tandvlees, zwellingen en bloedende benen) en
het eten van citrusvruchten. Engelse matrozen staan daarom
bekend als Limeys. Het reizen over de oceanen werd een stuk
minder belastend voor de gezondheid. Bedenk dit als u binnenkort
verleidt wordt door de geur van een hotdog met zuurkool en mosterd.
Vandaar plaats ik het recept voor Ossenhaas(filet
pur) in Bladerdeeg. Dit vond ik echt een mooi gerecht om op Pasen te serveren. Het mooie van dit gerecht is dat het eigenlijk heel
gemakkelijk te maken is en dat je toch laat zien dat je culinaire
kwaliteiten hebt wat mooi meegenomen is :o-)
In principe kan
je dit met andere grote stukken vlees doen,rosbief en wildgebraad
kunnen maar ook varkens en kalfsgebraad doen het goed met een
bladerdeegkorstje.Varkensvlees moet je wel eerst wat langer in de pan
bakken om zeker te zijn dat het volledig gaar is als het uit de oven
komt.
Ik ben zoals elke dag paraat op www.keukengeheim.com
om jullie culinaire problemen te verhelpen (gratis!).Neem daar ook eens
een kijkje bij recepten,daar staan een heleboel tips voor kleine
gerechten die je op Pasen kan geven.
Het recept:
Benodigdheden voor 4 a 6 personen:
1 ossehaas van 1,2 kg
1 stuk bladerdeeg
Boter
Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Smelt de vetstof in de pan, kruid het vlees en bak aan tot het
overall een mooi korstje heeft (3 minuten aan elke kant)
- Haal de ossehaas uit de pan en leg hem gedurende 20 minuten
in de koelkast tot hij koud is.
- Dep het vlees af en leg het op het bladerdeeg
- Leg het bladerdeeg voor je en bind de ossehaas strak in in het
bladerdeeg.
- De ossehaas op een ingeboterde ovenschaal en bak 30 minuten
in een oven van 200 graden (dit als je hem saignant wil) Voor
bleu 20 minuten, voor à point 40 minuten
Hallo mensen, Vandaag vinden jullie enkele tapa recepten. Tijdens het weekeinde mag ik graag in Antwerpen naar de zaterdagse vogelmarkt gaan om zuiderse lekkernijen in te slaan. Daar maak ik tijdens de week wat tapas mee als we bezoekers thuis hebben.
Enkele receptjes:
Geraspte aardappel met Serranoham
500 gr. geraspte aardappel
100 gr. serranoham, fijngesneden
1 teen knoflook, gehakt
2-4 el olijfolie
zout en peper naar smaak
Zorg dat de aardappel in luciferhoutjes dikte zijn geraspt.
Meng de aardappels met de ham en knoflook en eventueel zout en peper.
Bak in kleine porties en druk deze goed plat in de pan, als een soort
rosti. Mooi goudbruin en meteen serveren, dan blijven ze nog lekker
krokant.
Snij het vlees in dunne reepjes. Voeg zout en peper toe en bestrooi
met bloem. Hak de knoflook, oregano en peterselie fijn.
Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook. Voeg het vlees
toe met de oregano en paprikapoeder. Bak de stukjes vlees rondom bruin.
Schenk de wijn er bij en laat alles ongeveer 10 minuten op een laag
vuur sudderen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Doe de stukjes vlees over in kleine schaaltjes en garneer met de fijngesneden peterselie. Serveer met brood.
Almejas en Salsa Verde de Hierbas - Venusschelpen in knoflooksaus
2 eetlepels olijfolie - 24 heel kleine gestreepte venusschelpen,
heel goed schoongemaakt - 30 gram fijngehakte ui - 4 teentjes knoflook,
zeer fijngehakt - stukje gedroogde, rode chilipeper van 2,5 cm of 1/4
theelepel geplette rode peper ruim 1 dl droge, witte wijn - 4 eetlepels
fijngehakte peterselie - 1,5 theelepel lijmblaadjes of 1/4 theelepel
gedroogde - 1,5 theelepel gehakte rozemarijnblaadjes of 1/4 theelepel
gedroogde - 1/4 theelepel gedroogde oregano - 1 blaadje laurier - 2
eetlepels vers geperst citroensap
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe hierin de venusschelpen, ui,
knoflook en chilipeper en fruit dit onder af en toe roeren tot de ui
zacht is. Schenk de wijn erbij en laat dit inkoken. Voeg 2 eetlepels
peterselie toe, de tijm, rozemarijn, oregano, laurier, citroensap en
zoveel water dat de pan steeds wat vocht heeft. Laat dit koken tot alle
venusschelpen opengegaan zijn, dek de pan zo nodig af. Leg de open
schelpen op een voorverwarmd bord en gooi de schelpen die dicht
gebleven zijn, weg. Doe de venusschelpen met de saus over in een
ondiepe casserole, bij voorkeur van aardewerk en bestrooi ze met de
rest van de peterselie.
Buñuelos de pollo - Gefrituurde kippenreepjes
250 gram kipfilet (gaar gekookt of gebakken en in
stukjes geneden) - 0,5 kop bloem - 1 tl bakpoeder - 1 ei - water - 1 dl
olijfolie - zout en peper
Vermeng in een kom de bloem met wat water tot een mooi klontvrij beslag
ontstaat. Doe het ei en bakpoeder erbij. Doe de in stukjes gesneden
gare kipfilet erbij en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een pan tot de walm er af slaat. Frituur de stukjes
kip in ongeveer 12 minuten goudbruin. Warm (niet heet) serveren.
Patatas con chorizo -Aardappels met Chorizo
½ pittige chorizo in
plakjes gesneden - olijfolie - 4 plakken bacon (fijngesneden) - 4
vastkokende aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) - 3 tenen
knoflook (in plakjes) - peterselie - grof zeezout
Verhit olie in een braadpan. Voeg de chorizo en bacon toe. Als het
vlees haar vet begint af te geven moeten de aardappelblokjes worden
toegevoegd. Bestrooi met grof zeezout. Doe een deksel op de pan en laat
de aardappelen gaar worden. Voeg de peterselie en de knoflook toe en
laat
Champinones rellenos ( gevulde champignons )
enkele blaadjes verse sla
4 grote champignons
2 eetlepels olijfolie
4 plakjes geitenkaasjes
4 plakjes bacon
2 theelepels (verse) tuinkruiden
Zet vier schoteltjes klaar en leg hier een bedje van salade op. Verwarm de oven voor op 160°C.
Haal
het steeltje van de champignons en hol deze uit. Leg op elke champignon
een schijfje geitenkaas, besprenkel deze met olijfolie en strooi de
kruiden erover. Leg op elke champignon een reepje bacon.
Leg de champignons in een bakblik en verwarm deze ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Haal de champignons uit de oven en verdeel ze over de schoteltjes met salade. Serveer de champignons warm.
Zo mensen,dat was het voor vandaag,je kan naar www.keukengeheim.com gaan als je culinair advies nodig hebt.Dat is volkomen gratis.
Dag mensen, Ik heb dit recept een 4 tal maanden geleden geplaatst maar ik krijg er zoveel vragen over dat ik het recept nog eens geef. Jullie weten ondertussen wel dat mijn stokpaardje de eenvoudige keuken is.Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen aandacht moet besteden aan de kwaliteit of de bereiding van de gerechten.Integendeel! Wat ik bedoel is dat je met relatief weinig geld toch een smakelijke maaltijd op tafel kan brengen. Je kan kruiden gebruiken en oijflolie zoals in dit recept,binnen15 min. heb je een banale biefstuk getransformeerd in een Italiaanse delicatesse. Het recept:
Ingrediënten:
2
entrecotes - 2 takjes verse rozemarijn - 1 teenje fijngesneden look -
grof zeezout - zwarte peper - olijolie - een grillpan als je die hebt ,
anders kan je een gewone pan gebruiken , dat is iets minder van smaak
maar nog altijd lekker .
Bereidingswijze:
Doe
3 soeplepels olijfolie in een schaal , doe er de look, fijngesneden
rozemarijn , vers gemalen zwarte peper en zeezout bij en meng goed .
Leg het vlees in de schaal , en wentel een paar keer om zodat het vlees langs alle kanten bedekt is met de olie .
Laat 15 min . marineren .
Verwarm de pan op een hoog vuur ( gasstand 8 ) gedurende 2 minuten .
Haal het vlees uit de olie en dep een beetje af .
Leg het vlees in de pan ( opgepast voor de spatten ) en bak 4 minuten
langs beide kanten op gasstand 5 , het vlees moet een korst krijgen
.Normaal wordt dit gegrild ,maar je kan het vlees ook in de pan bakken
zoals bij dit recept .. zo lekker !
Buon appetito
Sam ps.zoals steeds kunnen jullie de hele dag terecht op www.keukengeheim.com voor alle vragen over koken(gratis). Veel kookplezier!
Vandaag het recept voor een goede tomatensaus op Italiaanse wijze.Je kan deze saus op een rustige dag in grotere hoeveelheden maken en in portie's invriezen.Dit is de klassieke Italiaanse basis- tomatensaus die voor heel veel sausen gebruikt word . Je kan naderhand basilicum, thijm , rozemarijn , salie enz.aan deze basissaus toevoegen.
Altijd handig om in huis te hebben!
Ik zal het voor vandaag hier bij laten en gewoon het recept geven want mijn agenda zit weer helemaal vol. Het recept: 5 verse , rijpe tomaten in stukken gesneden - 1 kartonnetje passata (vloeibare tomaten)- 1
grote ui fijngesneden - 2 fijngesneden lookteentjes - peper & zout
- 1 deciliter rode wijn - olijfolie .
Zet een kookpot op het vuur ( gasstand 5 ) met wat olijfolie , doe
de ui er in en laat stoven gedurende 5 min . , roer af en toe om .
Doe de look bij de ui , laat nog 1 min . stoven .
Doe de verse tomaten in de pot , laat 5 minuten stoven , roer af en toe om , kruid met peper & zout .
Doe er nu de passata en rode wijn bij en laat 5 min koken .
Zet het vuur lager ( gasstand 3 )en laat de saus 20 min.pruttelen .
Dag mensen, Vandaag een klassieker uit de Italiaanse keuken.Zoals jullie weten probeer ik tijdens de week eenvoudige gerechten te plaatsen. Ik kan me voorstellen dat je op geen zin hebt om nog eens uren in de keuken te staan na je werk. Dit gerecht kost je een 1/2 uur en is toch smakelijk en vers. Het recept:
1 citroen
1 teentje knoflook
100 g parmezaanse kaas
2 kleine uien
50 g champignons
50 g boter
1 bakje crème fraîche
400 g tagliatelle
Zout, peper
· Pers de citroen uit en vang het sap op in een kom.
· Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.
· Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
· Leg ze in het citroensap.
· Zet water op voor de pasta.
· Bak de knoflook en ui zachtjes (het mag niet bruinen)in de boter. Voeg de crème fraîche
toe en bestrooi met peper en zout.
· Ongeveer 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
· Ondertussen de pasta koken.
· De champignons toevoegen aan de saus en voorzichtig roeren.
Nog een minuut op laag vuur laten staan.
· Giet de pasta af.
· Doe de pasta op warme borden, giet de saus erover en bestrooi
met parmezaanse kaas.
Als je vragen hebt over dit of een ander recept ga dan even naar www.keukengeheim.com waar ik gratis kookadvies geef.
Hallo mensen, Vandaag het recept voor stoofvlees,maar in plaats van de klassieke bieren zoals Trappist en Leffe wordt er in dit recept kriek gebruikt. De bereidingswijze is voor de rest helemaal hetzelfde. Ik mag dit gerecht graag serveren met een smeuige aardappelpuree en gebakken witloof. Het recept:
800 gram stoofvlees
boter
2flesjes kriek
bloem
peper
zout
2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
1 snee witbrood zonder korst
mosterd
Verhit
de boter tot hazelnootkleur. Schroei het vlees rondom dicht en kruid
met peper en zout. Strooi er wat bloem overheen en laat de bloem het
braadvocht opnemen. Doe het vlees over in een braadpan. Snijd de ui
grof en fruit aan in dezelfde pan als het vlees in verse boter. Laat
goudbruin stoven en blus af met de beide flesjes bier. Doe de uien en
het bier bij het vlees en voeg de kruiden toe. Besmeer het brood met de
mosterd en leg die op het vlees. Doe het deksel op de panen laat
minstens 2 uur rustig(!) sudderen onder gesloten deksel. Voor gratis culinair advies kan je terecht op www.keukengeheim.com Veel kookplezier! Sam www.keukengeheim.com
Hallo mensen, Vandaag een recept voor lamskoteletjes.je kan dit makkelijk maken op een avond tijdens de week als je weinig tijd hebt. Zo heb je toch nog een gezonde en smakelijke maaltijd,het moet neit altijd fastfood zijn. Het recept voor 2 personen: 8 lamskoteletjes
zout en vers gemalen peper
5 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
250 gram kerstomaatjes
2 eetlepels fijn gehakte oregano
Wrijf de koteletjes in met zout en peper
en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
Laat het 5 minuten intrekken.
Pel de knoflook en snijd hem in dunne plakjes.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in de koekenpan en
fruit de knoflookplakjes zachtjes aan.
Schep de tomaatjes erdoor en
voeg de oregano en wat zout toe.
Bak de tomaatjes al omscheppend 2 minuten.
Verwarm de grillpan tot hij gloeiend heet is
en rooster de koteletjes in 6 minuten
mooi bruin en van binnen rosé.
Leg de koteletjes op 4 warme borden en
verdeel het tomatenmengsel erover.
Als je geen grillpan hebt kan je de koteletjes ook bakken in een gewone pan.
Hallo mensen, Vandaag het recept voor chocoladetruffels.Het lijkt ingewikkelder dan het is hoor.Zelfs mijn dochters kunnen het. Het is trouwens heel leuk om te doen met je kinderen op regenachtige zondagen. Het recept:
Ingrediënten :
200 gr room
300 gr melk of donkere chocolade
50 gr zwarte bitter chocolade
100 gr cacao
De room verwarmen. Chocolade breken en overgieten met kokende room.
Afdekken en in de koelkast laten afkoelen. Met een lepel kleine
balletjes vormen en een paar minuten in de koelkast zetten. Bittere
chocolade laten smelten,(eventueel) de kleine balletjes erdoor halen en
onmiddellijk met cacao bestrooien.
Beste temperatuur voor truffels 13° a 15° dus niet in de koelkast.
Als jullie nog vragen hebben over dit of een ander recept kunnen jullie even naar www.Keukengeheim.com surfen,daar geef ik de hele dag gratis culinair advies.
Hallo mensen, Vandaag het recept voor een heel lekker nagerecht.Het is makkelijker dan het lijkt.Gewoon het recept volgen en er kan niets mislopen. - 4 x3 gr gelatineblaadjes(een gelatineblaadje weegt normaal 3 gram)
- 1 liter melk
- 8 eieren
- 350 gr griessuiker
- 1 kop sterke koffie
- snuifje zout
- 3 dl room
- bloemsuiker
- cacaopoeder Week de gelatineblaadjes in een kommetje koud water. Breng de melk voorzichtig aan de kook.
Splits de eieren. Klop de eidooiers los met de suiker en klop verder
tot een lichtgeel mengsel. Giet de melk van het vuur op het
eier-suikermengsel en verwarm terug op een zacht vuurtje terwijl u met
een houten spatel goed blijft roeren totdat de crème indikt. Haal van
het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Voeg de koffie
toe en laat verder afkoelen terwijl u af en toe roert.
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot stevige sneeuw en spatel
voorzichtig onder de afgekoelde koffiecrème. Giet de mousse in
individuele koffiekopjes en laat een nachtje opstijven.
Klop vlak voor het serveren de room lichtjes op met de bloemsuiker.
Bedek elke coupe met de schuimige room en betrooi met de cacaopoeder. Jullie kunnen steeds terecht op www.keukengeheim.com voor gratis culinair advies
Hallo mensen, Vandaag het recept voor een echte Vlaamse klassieker.Je kan het verhaal van Gene Bervoets over paling in 't groen lezen op mijn website www.keukengeheim.com,je zal merken dat hij een fan van dit gerecht is. Het recept:
Smelt de boter in een kookpot op een zacht vuur ( gasstand 3 ) en doe er de gehakte sjalotten in , laat 4 min . stoven .
Doe er de paling bij en zet het vuur hoger ( gasstand 6 ) en laat 3 min ; bakken , roer af en toe om ( voorzichtig ) .
Doe er de witte wijn bij , zet het vuur lager ( gasstand 4 ) en
laat 10 min . stoven , niet laten koken anders word de paling taai !
haal de paling uit de pot en zet even apart .
laat de saus 1 min. inkoken , doe er peper & zout bij .
Doe allle gehakte kruiden en de gehakte spinazie en zurkel in de saus , laat 2 min . trekken ( gasstand 2 ) .
Doe het citroensap bij de saus en kruid met peper & zout , haal
de pot van het vuur en roer de eierdooier onder de saus , doe de paling
bij de saus en roer voorzichtig om .
Dag mensen, Vandaag een recept voor aardappelen in zoutkorst.Heel eenvoudig te maken en een prima begeleider voor gebraden kip of een lekkere rundssteak. Je kan ze de aardappelen ook koud laten worden om een fantastische aardappelsla te maken Het recept:
Voor 4 personen:
1 kg aardappelen
1,5 kg grof zeezout
3-4 soeplepels bloem
2 eiwitten
1 dl water
handvol groene kruiden: tijm, rozemarijn, bonenkruid
Was de aardappelen en schil ze ,je
kan ze ook in de schil laten. Was en plet de verse kruiden. Voeg bij
het grof zeezout de bloem en de eiwitten. Meng goed en voeg indien
nodig een beetje water toe. Doe er dan groene kruiden bij. Bedek de
bodem van een vuurvaste schaal (terrine of cocotte) met de aardappelen
en een dikke laag zout. Laat zo'n 35-45 minuten garen in een matig
warme oven (180°C). Stort het zoutblok op een linnen doek. Breek de
zoutkorst om de gare en geparfumeerde aardappelen eruit te halen. Veeg
het zout er zorgvuldig af. Als de aardappelen nog niet geschild waren,
kan je nu de schillen verwijderen.
Dag mensen, Mischien weten jullie het al(of niet natuurlijk).Binnenkort word www.keukengeheim.com helemaal
vernieuwt.Het duurt allemaal wat langer dan voorzien,de laatste weken
zijn we volop de techniek aan het testen.Natuurlijk hebben we nog veel
fouten gevonden,daar wordt nu volop aan gewerkt. Er zal op de
vernieuwde keukengeheim.com veel plaats zijn voor jullie verhalen.Als
je een favoriet gerecht hebt,een fijne culinaire ervaring in binnen of
buitenland hebt gehad, een mening hebt over de eetgewoonten in onze
lage landen kan je vanaf nu een mail sturen! Alles wat met eten&drinken te maken heeft kan je kwijt op Keukengeheim
Niet verlegen zijn en gewoon doen!
Stuur een mail naar xammax@telenet.be of ga even naar www.keukengeheim.com Je kan ook via deze blog een mail sturen Tot morgen en alvast bedankt! Sam
Dag mensen, Mischien weten jullie het al(of niet natuurlijk).Binnenkort word www.keukengeheim.com helemaal vernieuwt.Het duurt allemaal wat langer dan voorzien,de laatste weken zijn we volop de techniek aan het testen.Natuurlijk hebben we nog veel fouten gevonden,daar wordt nu volop aan gewerkt. Er zal op de vernieuwde keukengeheim.com veel plaats zijn voor jullie verhalen.Als je een favoriet gerecht hebt,een fijne culinaire ervaring in binnen of buitenland hebt gehad, een mening hebt over de eetgewoonten in onze lage landen kan je vanaf nu een mail sturen! Alles wat met eten&drinken te maken heeft kan je kwijt op Keukengeheim
Niet verlegen zijn en gewoon doen!
Stuur een mail naar xammax@telenet.be of ga even naar www.keukengeheim.com Je kan ook via deze blog een mail sturen Tot morgen en alvast bedankt! Sam
Hallo mensen, Vandaag het recept voor mousse van witte chocolade.Ik krijg op mijn website (www.keukengeheim.com) veel vragen over het bereiden van deze mousse,vandaar vandaag het juiste recept Witte chocolademousse
Bereiding:
- Smelt de chocolade,liefst au bain marie of op een zeer laag vuur.De chocolade mag zeker niet te warm worden anders schift hij
- Klop de eigelen op met 50gr suiker
- Klop de room niet te stijf
- Klop het eiwit met 50gr suiker
- Smelt de gelatine in een weinig koud water
- Doe eigeel bij de gesmolten chocolade en schep onder elkaar
- Doe dit mengsel bij de room en roer dit door de room (voorzichtig, of de room schift)
- Doe er de gelatine bij
- Schep het eiwit eronder en stort in een vorm (niet meer roeren)
- Na 2 uur in de koelkast kan je de mousse met een lepel scheppen of spuiten met een spuitzak
Koken
wordt dikwijls te moeilijk gemaakt in TV programma's en in
kookboeken:een uitspraak die ik dikwijls te horen krijgen. Eigenlijk
vind ik dat de mensen gelijk hebben.Als chefkok vraag ik me dikwijls
af of de kookliefhebbers iets aan al die programma's hebben waar
chefs met truffels en kaviaar goochelen.Het gaat ook allemaal veel te
snel(het kijk mama ,zie wat ik kan syndroom noem ik dat) en met
ingredienten die je amper vindt.
Hier
moet ik een mea culpa slaan;in mijn jonge jaren heb ik me daar ook
aan bezondigd.Wijsheid komt met de jaren,althans dat hoop ik .
Deze
rubriek wil koken een beetje makkelijker en leuker maken.Het is onzin
dat je alleen met dure producten goed kan koken.Een goede stoofpot
kan even lekker zijn als kreeft
Ik
zie er de zin niet van in om de kookliefhebber te overstelpen met
recepten en technieken die thuis toch niet gemaakt kunnen
worden.Gewoon omdat je de apparatuur niet hebt en zelfs als je ze zou
hebben weet je niet wat je ermee moet doen.
Het
lijkt me dat eten vooral dient om te ontspannen en je voldaan te
voelen.Denk maar aan de lange tafels die je in Italiaanse films en
commercials ziet.Het is niet voor niets dat reclamemakers graag die
sfeer in beeld brengen.
Samen
eten,praten en lachen,mooier is er niet!
Als
er als afsluiter een nagerecht met chocolade op tafel komt ben ik
helemaal de koning te rijk.En zo kom ik bij het recept voor mijn
favoriete chocoladetaart.Zeer eenvoudig en makkelijk te maken,succes
verzekerd!
Het
mooie aan deze taart is dat je met de baktijden kunt varieren.
Een
langere baktijd zorgt voor een stevige taart,heb je graag dat de
taart nog een beetje vloeiend is in het midden haal je ze gewoon 5
min.vroeger uit de oven.
Wat
heb je nodig:500 gram boter,600 gram donkere chocolade,10 eieren,180
gram zelfrijzende bloem,100 gr kristalsuiker,een springvorm van 28 of
30 cm diameter
Eerst
een paar belangrijke tips voor je aan de slag gaat:
-ontvet
de bol waar je het eiwit in opklopt eerst met alcoholazijn,zo krijg
je steviger eiwit
-als
het eiwit half is opgeklopt doe er dan een eetlepel bloemsuiker bij
en klop het verder op,ook weer voor de stevigheid
-smelt
eerst de boter en doe er dan de chocolade bij,zo heb je minder kans
op verbrande chocolade.Verbrande chocolade doet de taart schiften en
geeft er een wrange smaak aan.
-verwarm
de oven minimum een ½ uur voor
De
bereiding:
smelt
de boter eerst en doe er dan de chocolade bij,laat op een zeer
laag(!) vuur smelten
scheid
de dooiers van het eiwit en klop het eiwit stijf,bewaar even in de
koelkast
klop
de dooiers met de suiker zodat ze lichtgeel worden,dat bevordert de
luchtigheid van de taart.
Meng
de chocolade&boter met de dooiers&suiker
zeef
de zelfrijzende bloem en doe het bij het mengel,goed roeren!
roer
nu voorzichtig het eiwit onder het chocolademengsel
beboter
de springvorm en stort het mengsel in de vorm
zet
de taart in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 75 min.
Nu
is de taart nog vochtig in het midden,als je ze steviger wil moet je
ze gewoon wat langer in de oven laten.
Zo
makkelijk is het.
Zo mensen,dat was het,tot volgende
keer..
Jullie kunnen alle dagen terecht
op mijn website www.keukengeheim.com
voor alle dringende en minder dringende culinaire vragen.Ik help
jullie graag verder.
Dag mensen, Zoals steeds op zaterdag een recept dat wat meer tijd kost.Ik ga er vanuit dat jullie in het weekeinde wat meer tijd hebben om rustig in de keuken te staan. Op mijn schaarse vrije dag kan ik er ontzettend van genieten om 's morgens boodschappen te doen en 's namiddags rustig te koken onder het genot van een goed glas wijn. Je kan de cannelloni ook invriezen voor later gebruik! Het recept:
500 gr gemengd gehakt
400 gr tomaten in stukjes
70 gr tomatenpuree
16-tal rolletjes cannelloni
1 wortel
1 rode paprika
250 gr champignons
1 teentje knoflook
1 gesnipperde ui
50 gr (vers) geraspte parmezaanse kaas
olijfolie
tabasco
1 mespunt cayennepeper
1 el oregano
1 el marjolein
peper, zout en nootmuskaat
150 gr geraspte mozarella
Ui en look stoven in de olijfolie. Gehakt bijvoegen en laten bakken;
met een vork fijn prakken tot het helemaal los en korrelig gebakken is.
Tomatenpuree en het blik tomaten toevoegen en roeren. Cayennepeper,
tabasco, marjolein, oregano, peper, zout en nootmuskaat eveneens
toevoegen en goed onderroeren. Op een zacht vuur de bereiding 15 min
laten pruttelen.
De saus aanlengen met +/- 3 dl water (de saus moet de consistentie
hebben van een dikke soep; de niet-voorgekookte rolletjes cannelloni
zullen nog vocht opnemen tijdens het bakken)
De wortel, champignons en paprika klein snijden en +/- 10 min stoven in een weinig olijfolie; kruiden met peper en zout.
Neem een ovenschotel en verdeel een 4-tal el gehaktsaus over de bodem.
Vul de cannelloni met de gehaktsaus en leg de rolletjes naast elkaar in
de schotel.
Let erop dat er nog ¼ van de saus overblijft.
Meng de gestoofde groenten onder de overgebleven saus en roer er ook de
mozarella onder. Bedek de cannelloni met deze groenten-kaas mengeling
en strijk glad. Verdeel de parmezaanse kaas over de schotel.
Laat de schotel 40 min bakken in de voorverwarmde oven op 200°.
Zo mensen,jullie kunnen terecht op www.keukengeheim.com voor verder kookadvies,volledig gratis.
Ik ben Sam Khaldi
Ik ben een man en woon in Antwerpen (Belgie) en mijn beroep is chef-kok/webmaster www.keukengeheim.com.
Ik ben geboren op 05/03/1959 en ben nu dus 66 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken nog steeds,internet,lezen,reizen,mijn dochters.
Na 32 jaar als kok nog alle dagen gedreven met eten bezig
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek