Keukengeheim

Welkom op keukengeheim



Mijn favorieten
  • Culinair advies
  • Wijnadvies
  • Asian Food
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Inhoud blog
  • Signeersessie op de Boekenbeurs
  • Morgen signeren op de boekenbeurs
  • Zondag signeer ik op de Boekenbeurs in Antwerpen.
  • Het nieuwe Keukengeheim boek is nu te koop!
  • Culinaire Ambiance op Keukengeheim

    Archief per maand
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 09-2005


    Zoeken met Google



    Gratis Online Kookadvies op www.keukengeheim.com
    Koken moet Leuk zijn!
    29-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scones op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Aangezien het paasvakantie en weekeinde is veronderstel ik dat iedereen wat meer tijd heeft om te koken.
    Vandaar het recept voor scones.Vers gebakken scones op een regenachtige zater of zondag vind ik het einde.
    Het recept:
    • 350 gram zelfrijzend bakmeel
    • 1 ei
    • 1,5 decilter melk of karnemelk
    • 100 gram roomboter
    • 75 gram rozijnen
    • zout
    • een roomijsschep of 2 eetlepels
    Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (voor gas- en elektrische oven) of 225 graden Celsius voor een hetelucht oven.
      • Vet de bakplaat  in met een klein beetje boter of leg er een stuk bakpapier op
      • Was de rozijnen even onder koud  stromend water
    • Deeg
      • Smelt de boter in een pan op een klein(!) vuur.
      • Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, een beetje zout en de gesmolten boter.
      • Mix de (karne)melk en het ei in een aparte kom.
      • Meng ongeveer 3/4 van het ei/melk-mengsel met het meelmengsel en mix dit goed.
      • Voeg de rozijnen toe
      • Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangend deeg.
      • Maak met de ijsbolletjestang of twee lepels kleine deegballen.
      • Leg de deegballen op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
      • Bestrijk de deegballen met de rest van het ei/melk-mengsel.
      • De scones zijn in 15 minuten goudbruin
      Als je nog vragen hebt ben ik de hele dag beschikbaar op www.keukengeheim.com
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    29-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    28-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cake van Boudoirs(Lange Vingers) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Het is paasvakantie,het regent, de kinderen zijn thuis en die vervelen zich.Perfect moment om deze cake te maken.Er komt geen oven aan te pas en is makkelijk te maken.
    Het recept:
    1 pak lange vingers
    10 eetlepels cacaopoeder
    4 lepels suiker
    100 gram zachte boter
    recht bakblik

    Meng de boter met de suiker en de cacao. Verkruimel de langevingers en meng dit met de cacaoboter. Stop dan alles in het bakblik en laat het ongeveer een uur koud worden in de koelkast.
    Snij de cake in plakjes en smullen maar!

    Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan waar ik de hele dag gratis online kookadvies geef.

    Smakelijk en tot morgen

    Sam

    www.keukengeheim.com




    28-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Choco(chocoladepasta) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag wou ik eens het recept geven voor witte choco(chocopasta).
    Mijn kinderen zijn er dol op,je moet er wel een beetje mee oppassen,dit is wel een dikmaker.Maar af en toe jezelf verwennen mag wel.
    Het recept:
    500gr witte chocolade
    200ml zonnebloemolie
    500gr boter

    Bereiding:
    - Breek de chocolade in kleine gelijke stukjes en smelt   deze op een licht vuur of au bain marie
    - De boter in kleine stukjes in een kom verdelen en   deze dan zacht en luchtig kloppen met de mixer
    - Voel met je pink om de temperatuur van de   chocolade te meten
    - De chocolade mag niet warmer zijn dan je   lichaamstemperatuur
    - Roer regelmatig in de chocolade om een gelijkmatige   warmte te hebben
    - Giet de gesmolten chocolade in een dunne(!) op de   zachte boter terwijl je verder blijft kloppen
    - Op het laatste de zonnebloemolie  voorzichtig(!)   toevoegen om de choco zacht te kunnen houden in de koelkast
    - Mix nog één maal goed door
    - Laat een nacht opstijven in de koelkast
    - De chocopasta kan je 3 a 4 weken bewaren in de koelkast
    Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan,daar geef ik gratis kookadvies.
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    27-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    26-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met Witlof op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor kip met witloof.Op het eerste gezicht lijkt dit recept veel werk maar in realiteit is het niet zo.
    Je hebt gewoon een paar handelingen te doen,voor de rest heb je er geen omkijken naar.Op een zacht vuur laten garen en af en toe met de saus bedruipen,meer is er niet aan.
    Het recept:
    1kg witloof
    25gr boter
    50cl slagroom
    bloem
    1 braadkip
    sap van 1 citroen
    Kruid de kip  met peper en zout(ook binnenin)en haal ze door de bloem. Laat de boter smelten in een stoofpot en braad de kip langs alle kanten bruin. Leg het deksel op de pan en laat nog 45 minuten  op een zacht(!)garen. Snijd het witloof fijn en schik het rond de kip. Laat verder bakken. Voeg na 15 minuten de room toe, breng aan de kook en laat dan zachtjes verder pruttelen. Breng op smaak en ga na of de kip gaar is. Net voor het opdienen het citroensap toevoegen in de pot,roer even om en dien op.
    Als je nog vragen hebt kan je even naar www.keukengeheim.com surfen,daar geef ik de hele dag online kookadvies.
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com


    26-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    25-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte Boulets(gehaktballen) Liegeoise op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor een echte Belgische klassieker,de Luikse gehaktballen.Een topper!

    Voor 4 personen - 500 g varkens-rundgehakt - 1/2 gehakte sjalot - 100 g brood geweekt in melk - zout, peper en muskaatnoot - 1 soeplepel gehakte peterselie - 1 ei - 50 g room-boter - 1 soeplepel fijne suiker - 2 soeplepels azijn - 200 g fijngehakte ui - tijm, laurier en marjolein - 2 koffielepels Luikse siroop - 40 krenten.

    Meng het gehakt met de gehakte sjalot, het brood, de peterselie, het ei, het zout, de peper en de muskaatnoot en maak 8 balletjes. 

    Warm de roomboter op en laat de balletjes aan beide zijden kleuren. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord. Blussen met de azijn en de suiker, de helft laten verdampen en de ui, de tijm, de laurier en de marjolein toevoegen. 

    Plaats de balletjes op een bedje van ui en voeg er water aan toe tot op halve hoogte. Gedurende 20 minuten afgedekt laten garen. 

    De balletjes uit de pan nemen en ze op een bord leggen met de helft van de uien, de saus mixen en door een zeef gieten.

    Voeg er de Luikse siroop en de krenten aan toe, breng op smaak met de kruiden en leg opnieuw de balletjes in de saus. Opwarmen alvorens op te dienen.

    Voor vragen over dit of een ander recept kan je de hele dag terecht op www.keukengeheim.com

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com


    25-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    24-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frittata(omelet) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die vandaag niet veel zin hebben om uitgebreid te koken.
    Daarom het recept voor een Italiaanse omelet.Snel klaar en lekker.Geef er slaatje bij en je hebt goed gegeten.je kan ook de restjes van afgelopen weekeinde in de frittata verwerken.
    Als je vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan,daar geef ik de hele dag kookadvies.
    Het recept:
    4 aardappelen
    1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden
    1 el boter
    4 à 6 eieren
    2 el peterselie
    peper en zout

    Bereidingswijze:
    Kook de aardappelen halfgaar in de schil (± 10 minuten)
    Laat ze afkoelen, schil ze en snij in blokjes.
    Bak de ui in een grote diepe pan in de boter.
    Voeg, als ze glazig zijn, de aardappelen toe en laat ze 5 minuten meebakken.
    Schep af en toe voorzichtig om.
    Kluts de eieren met de peterselie en breng op smaak met peper en zout.
    Giet over de aardappelen en laat op een zacht vuurtje gaar worden.
    Als je niet houdt van een 'blubberige' bovenkant, zet de pan dan even onder de grill ( zorg dat de steel hittebestendig is ! )

    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    24-03-2008, 07:16 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    23-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Eerst en vooral een vrolijk pasen aan iedereen.
    Ik moet vandaag koken voor 30 mensen dus ik zal het kort houden.
    Vandaag het recept voor rijstpap.
    Eerst 2 belangrijke tips tegen aanbranden.
    Wrijf de bodem van de pot in met boter of olie
    Doe er de suiker pas bij als de rijst gaar is.

    - 1L volle melk
    - 1 kopje dessertrijst (125 gram)
     -2 zakjes safraandraadjes
    - 8 klontjes suiker
    Doe de melk en de rijst in een grote kookpot en breng al roerend aan de kook. Laat 15 minuutjes zachtjes pruttelen met het deksel net niet volledig gesloten.

    Neem het deksel van de pot en voeg de saffraan  toe. Laat het geheel onder regelmatig roeren goed doorkoken zonder deksel totdat de rijstpap dik begint te worden. (Meestal een 10tal minuutjes). Doe er de suiker bij
    Let er goed op dat de rijstpap niet begint aan te bakken aan de bodem van de kookpot.

    Schep de rijstpap in kommetjes en laat afkoelen. Serveren met lichtbruine suiker.
    Als je de rijstpap laat afkoelen en je mengt er opgeklopte room onder krijg je Riz Condé

    Ga even naar www.keukengeheim.com als je nog culinair advies wil,het is volledig gratis.
    Veel kookplezier!
    Sam

    23-03-2008, 08:49 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout in Zoutkorst op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Morgen is het Pasen en de traditie in de lage landen wil dat er dan lamsvlees gegeten wordt
    Vandaag het recept voor lamsbout in zoutkorst,de meesten onder juliie denken dat het heel moeilijk is om dit zalige gerecht maken maar als je het recept volgt is er niets moeilijk aan.
    Hier gaan we.De kruiden beschermen het vlees tegen het zout.

    1 lamsbout,220 gram grof zeezout,240 gram bloem,O,8dl water,1 eetlepel tym,2 eieren,kervel,munt,platte peterselie,basilicum,dille,bieslook,boter
    Groentengarnituur:boontjes,sluimerwten,gewone erwten

    Bereiding
    Laat de bout ontbenen door je slager,meng het grof zeezout met de bloem,voeg 1 ei en het water toe en de tym.
    Rol het deeg uit,als je geen deegrol hebt kan dat met een fles water
    Smeer het vlees in met het andere losgeklopte ei en bedek met de gehakte kruiden.
    Pak de lamsbout in met het deeg.
    Bak het vlees in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 90 minuten
    Haal het vlees uit de oven en laat 20 min. rusten.
    Snij het vlees in schijven en dien op met de groenten die eerst een beetje gekookt zijn en daarna in olijfolie aangestoofd.

    Je kan ook fijngehakte knoflook onder de kruiden mengen.

    Nu is de lamsbout rosé,als je het vlees meer gebakken wil kan je hem 5 a 10 min.langer in de oven laten staan.De oven moet minstens 30 min.worden voorverwarmdt


    Als jullie nog vragen hebben ben ik voor gratis advies beschikbaar van 8 tot 22 uur op www.keukengeheim.com

    Prettig Paasweekeinde!
    Sam

    22-03-2008, 12:09 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    21-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ricotta-taart op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Omdat het bijna Pasen is geef ik vandaag het recept voor een taart die veel in Italie wordt gegeten rond deze periode.Ricotta is een smeuige kaas die je tegenwoordig in bijna alle supermarkten vind.Als vervanging kan je ook kwark(volle platte kaas) gebruiken.
    Zoals steeds kan je terecht op www.keukengeheim.com voor alle vragen over dit of andere recepten.
    Het recept:
    • 300 gr ricotta
    • 300gr suiker
    • 1 eidooier
    • 4 eetlepels melk
    • 75gr bloem
    • 1 eetlepel geraspte citroenschil
    • 3 theelepels bakpoeder
    • 3 eiwitten
    • 20 gr boter
    • 4 eetlepels poedersuiker
    1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
    2. Klop de ricotta met behulp van een handmixer luchtig.
    3. Voeg beetje bij beetje de suiker toe.
    4. Klop vervolgens de eidooier en de melk door het mengsel.
    5. Voeg daarna de gezeefde bloem en de gerapte citroenschil toe.
    6. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het cakebeslag.
    7. Stort het beslag in een met boter ingesmeerde cakevorm.
    8. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.
    9. Controleer met een houten satéprikker of met mes  of het deeg in het midden gaar is.Als je de prikker in de taart steekt en er blijft iets aan hangen is de taart nog niet klaar
    10. Keer de cake om op een rooster om af te koelen.
    • Bestrooi de cake met poedersuiker.
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com



    21-03-2008, 07:50 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    20-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo iedereen,
    Zondag is het pasen,de traditie wil dat er dan lamsvlees op tafel komt.Daarom hier enkele technische richtlijnen voor het bereiden van een goede lamsbout

    De richtlijnen voor het braden van lamsbout met been zijn de volgende:

    Verwarm de oven minimum 30 min.voor op 220 °

    Begin op 220° te braden,na 1/4 uur kan je de oven lager zetten tot 200°

    Schep elke 10 min. wat braadvocht over de bout,zo krijgt hij meer smaak en droogt niet uit.

    Laat de bout minimum 20 min. rusten na het braden zo ontspannen de vezels en loopt het vocht er niet uit bij het aansnijden.Doe gewoon een stuk aluminiumfolie over de schaal

    Als de lamsbout te vlug te bruin wordt kan je een stuk aluminiumfolie over de bout leggen zo gaart hij verder maar verbrandt niet

    Rosé gebakken > 15 min. per 1/2 kg + 20 min extra voor de hele bout
    A point > 18 min.per 1/2 kg + 20 min.
    Biencuit > 23 min per 1/2 kg + 20 min.

    Je kan ook lamsbout zonder been gebruiken,dan moet je een paar minuten braadtijd aftrekken per 1/2 kg.Lamsbout zonder been is vlugger klaar.

    Draai de lamsbout 1 keer om na een half uur zo krijgt de andere kant ook een korstje


    1  lamsbout van 2 kg met been
    1/2 citroen  
    2 teentjes knoflook
    1 eetlepel olijfolie
    4 takjes rozemarijn, verse
    1 koffielepel grof zeezout  & zwarte peper

    Meng de fijngehakte knoflook,de gehakte rozemarijn,het grof zeezout,het citroensap,de olifolie en de zwarte peper

    Wrijf de bout goed in met dit mengsel,laat de bout zo een 1/2 uur staan voor je hem in de oven zet

    Zo mensen,dit was het voor vandaag.Als jullie vragen hebben kan je terecht op mijn website www.keukengeheim.com waar ik je online verder help.
    Prettige dag
    Sam

    20-03-2008, 09:54 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeuf Bourguignon op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor een Franse klassieker op algemene aanvraag.Eigenlijk is dit gerecht de Franse tegenhanger van Stoofvlees.
    Je kan deze stoofpot makkelijk de dag ervoor maken of zelfs invriezen
    Het recept:

    1200 gram stoofvlees (runds)
    30 lente-uitjes of zilveruitjes
    4 teentjes knoflook
    300 gram witte champignons
    40 gram boter
    8 sneetjes gezouten spek
    20 g bloem
    5 dl wijn (rood)
    5 dl vleesbouillon of water met bouillonblokje                                                                                               
    2 takjes tijm
    2 blaadjes laurier
    0.5 eetlepel marjolein
    1 bosje peterselie
    peper & zout

    De uitjes en de knoflook schillen. De champignons reinigen. Het spek in reepjes snijden. Het rundvlees verdelen in blokjes van 3 centimeter.

    De boterin een braadpan verhitten en het spek fruiten met de uitjes en de knoflook.

    Uit de pan halen wanneer alles mooi gekleurd is en het rundvlees aanbraden in dezelfde braadjus. Kruiden met zout en peper, bestuiven met bloem, mooi laten bruinkleuren en dan overgieten met de bouillonen de wijn. De tijm, de marjolein en de laurier bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen en ongeveer 2 uur laten sudderen. Nu en dan het schuim verwijderen.

    Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de in boter gefruite champignons, het spek en de uitjes toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

    De peterselie spoelen, laten uitdruipen en niet al te fijn hakken en erover strooien
    Veel kookplezier,als je vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com surfen.Daar geef ik gratis culinair advies.
    Groetjes
    Sam
    www.keukengeheim.com

    19-03-2008, 08:42 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met Tonijnsaus op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag een zeer makkelijk pasta-recept.Snel klaar en lekker,ideaal voor een weekdag.
    Het recept:ui
    olijfolie
    zout
    peper
    oregano, salie en rozemarijn ( vers als het kan)
    blikje tonijn op olie
    kappertjes
    zwarte olijven
    penne(soort pasta)
     Zet water op voor de pasta, doe er zout bij als het water kookt en kook de pasta

    Pel en hak de ui (niet te fijn), bak op laag vuur aan in olijfolie, snuifje  zout erbij. Als de uien zacht (niet bruin) zijn: tomaten uit blik erbij en fijn maken met een vork.  kruiden en knoflook toevoegen, 10 minuten laten pruttelen op zacht vuur; tonijn erbij, kappertjes en zwarte olijven erbij.

    Pasta en saus mengen en op voorverwarmde borden scheppen.
    Zo simpel is het!
    Voor alle culinaire vragen kan je steeds terecht op www.keukengeheim.com

    Smakelijk en tot morgen

    Sam

    www.keukengeheim.com



    18-03-2008, 09:44 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    17-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Haex op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag krijgen jullie voor de verandering eens geen recept maar een stukje tekst over smaak van een goede vriend.Peter Haex is de culinaire journalist van "Gazet Van Antwerpen" en een man die zeer liefdevol over eten kan spreken.

    Het artikel:

    Alles eten

    Het is buitengewoon intrigerend hoe onze smaak evolueert. Er is een evolutie bespeurbaar op het persoonlijke niveau, maar ook op het maatschappelijke niveau. Christer Elfving verdedigt de theorie dat de smaak het eerste zintuig is dat een pasgeboren kind verbindt met de wereld. Volgens Elfving is het dan ook van belang dat de moeder zo gevarieerd mogelijk eet.

    We willen het hier niet hebben over wat een moeder of een zogeling kan of mag eten. Wat ons interesseert, is waarom bepaalde smaken een steeds meer dominante invloed lijken te hebben op ons eetpatroon. Het is nu eenmaal zo dat er steeds meer zoet in ons eten verwerkt wordt. Suiker werkt verslavend en hoe we ook opletten, een zoete tand is zelden verzadigbaar. En het is een beetje bitter om te bedenken wat we verloren hebben: bitter en zuur, twee van onze basissmaken. 

    Vooral het verdwijnen van zuur gaat ons nauw aan het hart. Wij horen u al smalend lachen. Bedenk echter dat de smaak zuur de wereldgeschiedenis letterlijk heeft veranderd. Kapitein Cook, de man die de zuidelijke oceanen exploreerde tijdens een drie jaar durende zeereis, behoedde zijn mannen namelijk voor scheurbuik door ze tijdens die lange reis geregeld zuurkool te laten eten. Tot dan toe had het gebrek aan vitamine C geleid tot een verzwakking van de gezondheid en, uiteindelijk, de dood. De Britse marinearts Lind (1716-1794) legde als eerste een verband tussen de symptomen van scheurbuik (bloedend tandvlees, zwellingen en bloedende benen) en het eten van citrusvruchten. Engelse matrozen staan daarom bekend als Limeys. Het reizen over de oceanen werd een stuk minder belastend voor de gezondheid. Bedenk dit als u binnenkort verleidt wordt door de geur van een hotdog met zuurkool en mosterd.

    Peter HAEX

    je kan zoals steeds terecht op www.keukengeheim.com voor alle culinaire advies

    Groetjes en tot morgen

    Sam

    www.keukengeheim.com


    17-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossenhaas in Bladerdeeg op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Volgende week is het Pasen

    Vandaar plaats ik het recept voor Ossenhaas(filet pur) in Bladerdeeg.
    Dit vond ik echt een mooi gerecht om op Pasen te serveren.
    Het mooie van dit gerecht is dat het eigenlijk heel gemakkelijk te maken is en dat je toch laat zien dat je culinaire kwaliteiten hebt  wat mooi  meegenomen is :o-)

    In principe kan je dit met andere grote stukken vlees doen,rosbief en wildgebraad kunnen maar ook varkens en kalfsgebraad doen het goed met een bladerdeegkorstje.Varkensvlees moet je wel eerst wat langer in de pan bakken om zeker te zijn dat het volledig gaar is als het uit de oven komt.

    Ik ben zoals elke dag paraat op www.keukengeheim.com om jullie culinaire problemen te verhelpen (gratis!).Neem daar ook eens een kijkje bij recepten,daar staan een heleboel tips voor kleine gerechten die je op Pasen kan geven.

    Het recept:


    Benodigdheden voor 4 a 6 personen:
    1 ossehaas van 1,2 kg
    1 stuk bladerdeeg
    Boter
    Peper en zout

    Bereiding:
    - Verwarm de oven voor op 200 graden
    - Smelt de vetstof in de pan, kruid het vlees en bak   aan tot het overall een mooi korstje heeft (3 minuten   aan elke kant)
    - Haal de ossehaas uit de pan en leg hem gedurende   20 minuten in de koelkast tot hij koud is.
    - Dep het vlees af en leg het op het bladerdeeg
    - Leg het bladerdeeg voor je en bind de ossehaas strak   in in het bladerdeeg.
    - De ossehaas op een ingeboterde ovenschaal en bak   30 minuten in een oven van 200 graden (dit als je   hem saignant wil) Voor bleu 20 minuten, voor à point   40 minuten

      Belangrijk!
      toeschroeien
      Laten afkoelen
      Droog deppen

    Zo mensen,dat was het voor vandaag

    Veel kookplezier en tot morgen!

    Sam

    www.keukengeheim.com


    16-03-2008, 07:39 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    15-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapas op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag vinden jullie enkele tapa recepten.
    Tijdens het weekeinde mag ik graag in Antwerpen naar de zaterdagse vogelmarkt gaan om zuiderse lekkernijen in te slaan.
    Daar maak ik tijdens de week wat tapas mee als we bezoekers thuis hebben.

    Enkele receptjes:

    Geraspte aardappel met Serranoham

    500 gr. geraspte aardappel
    100 gr. serranoham, fijngesneden
    1 teen knoflook, gehakt
    2-4 el olijfolie
    zout en peper naar smaak

     

    Zorg dat de aardappel in luciferhoutjes dikte zijn geraspt.

    Meng de aardappels met de ham en knoflook en eventueel zout en peper.

    Bak in kleine porties en druk deze goed plat in de pan, als een soort rosti. Mooi goudbruin en meteen serveren, dan blijven ze nog lekker krokant.

         

                                                            Cerdo en Vino Blanco - Varkensvlees in witte wijn

     

     250 gr varkensfilet - 50 gr. bloem - 1 teentje knoflook - 3 takjes oregano - 2 takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder - 2 dl droge witte wijn - 40 gr. boter - zout - peper


    Snij het vlees in dunne reepjes. Voeg zout en peper toe en bestrooi met bloem. Hak de knoflook, oregano en peterselie fijn.
    Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook. Voeg het vlees toe met de oregano en paprikapoeder. Bak de stukjes vlees rondom bruin. Schenk de wijn er bij en laat alles ongeveer 10 minuten op een laag vuur sudderen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
    Doe de stukjes vlees over in kleine schaaltjes en garneer met de fijngesneden peterselie. Serveer met brood.

             

    Almejas en Salsa Verde de Hierbas - Venusschelpen in knoflooksaus


    2 eetlepels olijfolie - 24 heel kleine gestreepte venusschelpen, heel goed schoongemaakt - 30 gram fijngehakte ui - 4 teentjes knoflook, zeer fijngehakt - stukje gedroogde, rode chilipeper van 2,5 cm of 1/4 theelepel geplette rode peper ruim 1 dl droge, witte wijn - 4 eetlepels fijngehakte peterselie - 1,5 theelepel lijmblaadjes of 1/4 theelepel gedroogde - 1,5 theelepel gehakte rozemarijnblaadjes of 1/4 theelepel gedroogde - 1/4 theelepel gedroogde oregano - 1 blaadje laurier - 2 eetlepels vers geperst citroensap

    Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe hierin de venusschelpen, ui, knoflook en chilipeper en fruit dit onder af en toe roeren tot de ui zacht is. Schenk de wijn erbij en laat dit inkoken. Voeg 2 eetlepels peterselie toe, de tijm, rozemarijn, oregano, laurier, citroensap en zoveel water dat de pan steeds wat vocht heeft. Laat dit koken tot alle venusschelpen opengegaan zijn, dek de pan zo nodig af. Leg de open schelpen op een voorverwarmd bord en gooi de schelpen die dicht gebleven zijn, weg. Doe de venusschelpen met de saus over in een ondiepe casserole, bij voorkeur van aardewerk en bestrooi ze met de rest van de peterselie.

                             

                                        

                  Buñuelos de pollo - Gefrituurde kippenreepjes

     

     250 gram kipfilet (gaar gekookt of gebakken en in stukjes geneden) - 0,5 kop bloem - 1 tl bakpoeder - 1 ei - water - 1 dl olijfolie - zout en peper


    Vermeng in een kom de bloem met wat water tot een mooi klontvrij beslag ontstaat. Doe het ei en bakpoeder erbij. Doe de in stukjes gesneden gare kipfilet erbij en breng op smaak met zout en peper.

    Verhit de olie in een pan tot de walm er af slaat. Frituur de stukjes kip in ongeveer 12 minuten goudbruin. Warm (niet heet) serveren.

         Patatas con chorizo -Aardappels met Chorizo

     

     ½ pittige chorizo in plakjes gesneden - olijfolie - 4 plakken bacon (fijngesneden) - 4 vastkokende aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) - 3 tenen knoflook (in plakjes) - peterselie - grof zeezout


    Verhit olie in een braadpan. Voeg de chorizo en bacon toe. Als het vlees haar vet begint af te geven moeten de aardappelblokjes worden toegevoegd. Bestrooi met grof zeezout. Doe een deksel op de pan en laat de aardappelen gaar worden. Voeg de peterselie en de knoflook toe en laat

      Champinones rellenos ( gevulde champignons )

    • enkele blaadjes verse sla
    • 4 grote champignons
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 4 plakjes geitenkaasjes
    • 4 plakjes bacon
    • 2 theelepels (verse) tuinkruiden


    1. Zet vier schoteltjes klaar en leg hier een bedje van salade op. Verwarm de oven voor op 160°C.
    2. Haal het steeltje van de champignons en hol deze uit. Leg op elke champignon een schijfje geitenkaas, besprenkel deze met olijfolie en strooi de kruiden erover. Leg op elke champignon een reepje bacon.
    3. Leg de champignons in een bakblik en verwarm deze ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven.
    4. Haal de champignons uit de oven en verdeel ze over de schoteltjes met salade. Serveer de champignons warm.
    Zo mensen,dat was het voor vandaag,je kan naar www.keukengeheim.com gaan als je culinair advies nodig hebt.Dat is volkomen gratis.

    Prettig weekend en veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    15-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    14-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bistecca Fiorentina op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Ik heb dit recept een 4 tal maanden geleden geplaatst maar ik krijg er zoveel vragen over dat ik het recept nog eens geef.
    Jullie weten ondertussen wel dat mijn stokpaardje de eenvoudige keuken is.Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen aandacht moet besteden aan de kwaliteit of de bereiding van de gerechten.Integendeel!
    Wat ik bedoel is dat je met relatief weinig geld toch een smakelijke maaltijd op tafel kan brengen.
    Je kan kruiden gebruiken en oijflolie zoals in dit recept,binnen15 min. heb je een banale biefstuk getransformeerd in een Italiaanse delicatesse.
    Het recept:
    Ingrediënten:
    2 entrecotes - 2 takjes verse rozemarijn - 1 teenje fijngesneden look - grof zeezout - zwarte peper - olijolie - een grillpan als je die hebt , anders kan je een gewone pan gebruiken , dat is iets minder van smaak maar nog altijd lekker .
    Bereidingswijze:
    Doe 3 soeplepels olijfolie in een schaal , doe er de look, fijngesneden rozemarijn , vers gemalen zwarte peper en zeezout bij en meng goed .

    Leg het vlees in de schaal , en wentel een paar keer om zodat het vlees langs alle kanten bedekt is met de olie .

    Laat 15 min . marineren .

    Verwarm de pan op een hoog vuur ( gasstand 8 ) gedurende 2 minuten .

    Haal het vlees uit de olie en dep een beetje af .

    Leg het vlees in de pan ( opgepast voor de spatten ) en bak 4 minuten langs beide kanten op gasstand 5 , het vlees moet een korst krijgen .Normaal wordt dit gegrild ,maar je kan het vlees ook in de pan bakken zoals bij dit recept .. zo lekker !

    Buon appetito

    Sam
    ps.zoals steeds kunnen jullie de hele dag terecht op www.keukengeheim.com voor alle vragen over koken(gratis).
    Veel kookplezier!


    14-03-2008, 07:16 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    13-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag het recept voor een goede tomatensaus op Italiaanse wijze.Je kan deze saus op een rustige dag in grotere hoeveelheden maken en in portie's invriezen.Dit is de klassieke Italiaanse basis- tomatensaus die voor heel veel sausen gebruikt word .
     Je kan naderhand basilicum, thijm , rozemarijn , salie enz.aan deze basissaus toevoegen.

    Altijd handig om in huis te hebben!

    Ik zal het voor vandaag hier bij laten en gewoon het recept geven want mijn agenda zit weer helemaal vol.
    Het recept:
    5 verse , rijpe tomaten in stukken gesneden - 1 kartonnetje passata (vloeibare tomaten)- 1 grote ui fijngesneden - 2 fijngesneden lookteentjes - peper & zout - 1 deciliter rode wijn - olijfolie .

    Zet een kookpot op het vuur ( gasstand 5 ) met wat olijfolie , doe de ui er in en laat stoven gedurende 5 min . , roer af en toe om .

    Doe de look bij de ui , laat nog 1 min . stoven .

    Doe de verse tomaten in de pot , laat 5 minuten stoven , roer af en toe om , kruid met  peper & zout .

    Doe er nu de passata en rode wijn bij en laat 5 min koken .

    Zet het vuur lager ( gasstand 3 )en laat de saus 20 min.pruttelen  .

    Kruid af met peper & zout .

    Smakelijk en tot morgen

    Sam

    ps.je kan alle dagen terecht op www.keukengeheim.com voor gratis culinair advies


    13-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met Champignons op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Vandaag een klassieker uit de Italiaanse keuken.Zoals jullie weten probeer ik tijdens de week  eenvoudige gerechten te plaatsen.
    Ik kan me voorstellen dat je op geen zin hebt om nog eens uren in de keuken te staan na je werk.
    Dit gerecht kost je een 1/2 uur en is toch smakelijk en vers.
    Het recept:
    • 1 citroen
    • 1 teentje knoflook
    • 100 g parmezaanse kaas
    • 2 kleine uien
    • 50 g champignons
    • 50 g boter
    • 1 bakje crème fraîche
    • 400 g tagliatelle
    • Zout, peper


    · Pers de citroen uit en vang het sap op in een kom.
    · Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.
    · Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
    · Leg ze in het citroensap.
    · Zet water op voor de pasta.
    · Bak de knoflook en ui zachtjes (het mag niet bruinen)in de boter. Voeg de crème fraîche toe en bestrooi met peper en zout.
    · Ongeveer 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
    · Ondertussen de pasta koken.
    · De champignons toevoegen aan de saus en voorzichtig roeren. Nog een minuut op laag vuur laten staan.
    · Giet de pasta af.
    · Doe de pasta op warme borden, giet de saus erover en bestrooi met parmezaanse kaas.

    Als je vragen hebt over dit of een ander recept ga dan even naar www.keukengeheim.com waar ik gratis kookadvies geef.

    Veel kookplezier en tot morgen!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    12-03-2008, 15:29 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met Kriek(bier) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor stoofvlees,maar in plaats van de klassieke bieren zoals Trappist en Leffe wordt er in dit recept kriek gebruikt.
    De bereidingswijze is voor de rest helemaal hetzelfde.
    Ik mag dit gerecht graag serveren met een smeuige aardappelpuree en gebakken witloof.
    Het recept:
    • 800 gram stoofvlees
    • boter
    • 2flesjes kriek
    • bloem
    • peper
    • zout
    • 2 blaadjes laurier
    • 2 takjes tijm
    • 1 snee witbrood zonder korst
    • mosterd
    Verhit de boter tot hazelnootkleur. Schroei het vlees rondom dicht en kruid met peper en zout. Strooi er wat bloem overheen en laat de bloem het braadvocht opnemen. Doe het vlees over in een braadpan. Snijd de ui grof en fruit aan in dezelfde pan als het vlees in verse boter. Laat goudbruin stoven en blus af met de beide flesjes bier. Doe de uien en het bier bij het vlees en voeg de kruiden toe. Besmeer het brood met de mosterd en leg die op het vlees. Doe het deksel op de panen laat minstens 2 uur rustig(!) sudderen onder gesloten deksel.
    Voor gratis culinair advies kan je terecht op www.keukengeheim.com
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    11-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met Oregano op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag een recept voor lamskoteletjes.je kan dit makkelijk maken op een avond tijdens de week als je weinig tijd hebt.
    Zo heb je toch nog een gezonde en smakelijke maaltijd,het moet neit altijd fastfood zijn.
    Het recept voor 2 personen:
    8 lamskoteletjes
    zout en vers gemalen peper
    5 eetlepels olijfolie
    1 teen knoflook
    250 gram kerstomaatjes
    2 eetlepels fijn gehakte oregano

    Wrijf de koteletjes in met zout en peper
    en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
    Laat het 5 minuten intrekken.
    Pel de knoflook en snijd hem in dunne plakjes.
    Verhit 3 eetlepels olijfolie in de koekenpan en
    fruit de knoflookplakjes zachtjes aan.
    Schep de tomaatjes erdoor en
    voeg de oregano en wat zout toe.
    Bak de tomaatjes al omscheppend 2 minuten.
    Verwarm de grillpan tot hij gloeiend heet is
    en rooster de koteletjes in 6 minuten
    mooi bruin en van binnen rosé.
    Leg de koteletjes op 4 warme borden en
    verdeel het tomatenmengsel erover.

    Als je geen grillpan hebt kan je de koteletjes ook bakken in een gewone pan.

    Zoals steeds kan je terecht op www.keukengeheim.com voor alle culinair advies

    Smakelijk en tot morgen!

    Sam


    10-03-2008, 07:01 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Sam Khaldi
    Ik ben een man en woon in Antwerpen (Belgie) en mijn beroep is chef-kok/webmaster www.keukengeheim.com.
    Ik ben geboren op 05/03/1959 en ben nu dus 66 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken nog steeds,internet,lezen,reizen,mijn dochters.
    Na 32 jaar als kok nog alle dagen gedreven met eten bezig

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • keukengeheim
  • kurkdroog
  • wok&tandoor
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance


  • Zoeken in blog



    View Sam Khaldi's profile on LinkedIn


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs