Hallo mensen,
Vino Santo of Vin Santo (letterlijk heilige wijn vanwege het
vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt
gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven Trebbiano
Toscana en Chianti Malvasiavoor deze wijn gebruikt. De druiven worden
op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten
gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in
kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen.
Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze,
dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, vin santo
geproduceerd. De ambachtelijke vin santo wordt door kenners echter
hoger geapprecieerd.
De gebieden waar Vin Santo wordt geproduceerd worden beschermd met de aanduiding Denominazione di Origine Controllata (DOC).
Vin Santo wordt in Toscane geregeld tezamen met cantuccini(koekjes)als dessert geserveerd. Veel kookplezier! ps: jullie kunnen de hele dag terecht op www.keukengeheim.com voor gratis kookadvies.
06-07-2008, 13:45 geschreven door Sam 
|