Keukengeheim

Welkom op keukengeheim



Mijn favorieten
  • Culinair advies
  • Wijnadvies
  • Asian Food
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Inhoud blog
  • Signeersessie op de Boekenbeurs
  • Morgen signeren op de boekenbeurs
  • Zondag signeer ik op de Boekenbeurs in Antwerpen.
  • Het nieuwe Keukengeheim boek is nu te koop!
  • Culinaire Ambiance op Keukengeheim

    Archief per maand
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 09-2005


    Zoeken met Google



    Gratis Online Kookadvies op www.keukengeheim.com
    Koken moet Leuk zijn!
    05-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makkelijke Steak Bearnaise op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goede morgen mensen,


    Ik ga op deze blog vrolijk verder met koken proberen makkelijker te maken.Er wordt veel teveel over de hoofden van de mensen gekookt vind ik..Je moet geen topchef zijn om een smakelijke maaltijd te bereiden voor jezelf en je gezin.Ik vind het onzinnig om als liefhebber te proberen even goed te koken als de sterren-koks die je op TV ziet.Doe jezelf een plezier,hou het simpel en gebruik vooral goede produkten.


    Vandaag het recept voor voor een vereenvoudigde versie van Steak Bearnaise.Het is makkelijker dan je dacht!


    Je kan zoals alle dagen terecht op mijn website www.keukengeheim.com waar ik binnen de 3 uur jouw culinaire problemen oplos.


    Het recept:


    4 steaks van ong.200 gr. ,3 eierdooiers,3 eetlepels dragonazijn,3 eetlepels water,300 gr.boter,4 eetlepels gehakte dragon,peper & zout


    Bereiding:

    Smelt de boter op een laag vuur

    Klop de dooiers op laag(!) vuur met de azijn en het water tot het schuimt.

    Giet er beetje bij beetje de gesmolten boter bij,blijven kloppen

    Doe er de dragon bij en kruid met peper&zout.

    Bak ondertussen de steaks hoe je ze graag hebt.

    Serveer met frietjes en sla

    Zo mensen,dat was het voor vandaag

    Veel kookplezier en tot morgen

    Sam

    www.keukengeheim.com

    05-12-2007, 05:26 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocomousse die altijd lukt op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Ik krijg dikwijls vragen van bezoekers van Keukengeheim.com over chocolademousse,dikwijls gaat het over mousse die niet opstijft.
    Meestal komt dat doordat de chocolade te warm is geweest tijdens het smelten of doordat de kom waar het eiwit in is opgeklopt niet ontvet wordt.

    Daarom krijgen jullie vandaag een recept voor chocolademousse die nooit mislukt(zonder eiwit).

    Dit recept en nog veel andere kan je bekijken op www.keukengeheim.com ,waar ik de hele dag online ben om jullie culinaire vragen te beantwoorden en het kost je geen cent.

    Het recept:

    225 gr donkere chocolade,70 gr boter,3,75 dl room,30 gr cristalsuiker,2 eieren,2 eetlepels honing,beetje amaretto(moet niet)

    Smelt de chocolade met de boter op een zeer laag vuur(roeren),als je wil kan je er twee eetlepels Amaretto bijdoen

    Klop de room samen met de suiker op,hij moet in pieken geklopt worden dus niet te stijf!

    Klop de eieren met de honing in een aparte kom tot de kleur bijna wit is,dat is belangrijk voor de luchtigheid van de mousse

    Laat de chocolade een beetje afkoelen en meng hem dan met de eieren(goed mengen)

    Roer de room onder het chocolademengsel,verdeel over kommetjes of glazen en zet minimum 6 uur in de koelkast.

    Voila,je hebt mousse die altijd lukt!

    Veel kookplezier en tot morgen

    Sam
    www.keukengeheim.com

    04-12-2007, 08:28 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (25 Stemmen)
    03-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaastaart op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag het recept voor een lekkere en makkelijke Sinterklaastaart dat ik van een goede vriendin hebt gekregen.
    Wij proberen met een paar vrienden met kinderen elk jaar met Sinterklaas zelf taarten en marsepein te maken.Dat is veel leuker,lekkerder en goedkoper dan alles in een grootwarenhuis te kopen.De kinderen genieten ook meer van de huiselijke sfeer errond.

    Er loopt op www.keukengeheim.com nog een leuke Sinterklaaswedstrijd,ga na naar de Cool Kids rubriek waar je alle info vind.

    Het recept:
    500 g verse magere kaas
    312 g mandarijntjes (bokaal)
    125 g suiker
    120 g petit-beurrekoekjes
    60 g speculaas
    80 g boter
    2 dl room
    3 eieren
    het sap van 1/2 sinaasappel
    1 zakje vanillesuiker
    9 blaadjes gelatine (1,6 g elk)

      bereiding:

    Verkruimel de petit-beurrekoekjes en de speculaas: doe ze in een plastic zak en rol ze fijn met de deegrol of een glazen fles.
    Laat de mandarijntjes uitlekken en vang het sap op.
    Splits de eieren.

    kan de dag vooraf
    Laat de boter smelten en meng er het sinaasappelsap en de verkruimelde koekjes door.

    Bekleed een grote springvorm of glazen kom met recht randen (Ø 28 cm) met vershoudfolie of aluminiumfolie. Schep er de koekjesmengeling in en druk goed aan.

    Meng de verse kaas met de eidooiers, de suiker en de vanillesuiker.

    Laat de gelatineblaadjes enkele min. weken in een grote kom koud water. Breng het mandarijntjessap aan de kook en zet het vuur af. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in het mandarijntjessap. Roer goed om.

    Schep het mandarijntjessap door de kaasmengeling.

    Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig door de kaas.

    Klop ook de room zeer stijf en schep door de kaas.

    Giet de kaasmengeling over de koekjesbodem en laat minstens 6 u opstijven in de koelkast.

    Haal voorzichtig uit de vorm en verdeel er de mandarijnpartjes over.

    Zo beste mensen,als je nog culinaire vragen hebt kan je naar www.keukengeheim.com surfen waar ik de hele dag jullie vragen over koken beantwoord,helemaal gratis!

    Een prettige dag en tot morgen

    Sam



    03-12-2007, 09:11 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    02-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met Wintergroenten op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Als het weer guur is en de wind waait rond het huis is het tijd voor de goede oude STOEMP.In Nederland heet dat Stamppot.

    Het voordeel van Stoemp is dat je er alle kanten mee op kan.

    Zowat alle groenten zijn er lekker bij.Je kan een vegetarische stoemp maken,of je te buiten gaan aan worsten en varkensribbetjes.Een kalfskotelet of een biefstukje is er ook fantastisch bij.Ik maak ook dikwijls stoemp met spinazie en gebakken zalm voor mijn dochters.

    Maar vandaag krijgen jullie het recept van Jan Buytaert van restaurant De Bellefleur in Kapellen,die mij de eerste knepen van het vak heeft geleerd,lang geleden toen de dieren nog spraken:o)

    Jullie kunnen zoals altijd de hele dag terecht op mijn website www.keukengeheim.com waar ik alle culinaire vragen beantwoord,ik help je graag verder.Geen schrik hebben,het is makkelijk en volledig gratis!

    Het recept:

    Ingrediënten

    1 kg bloemige aardappelen

    700 g uien

    2 dikke preien

    700 g wortelen

    1/4 knolselder

    100 g gerookte spek

    2 struikjes witloof

    1/4 savooiekool

    125 g spruiten

    1 ei

    Scheutje room

    Klontje boter

    Peper, zout en nootmuskaat

    Bereiding

    Schil de aardappelen en halveer ze. Maak de uien, prei, wortelen en knolselder schoon en snijd ze in grove stukken. Doe de aardappelen in de pan, vul af met water tot ze onder staan, doe er de groenten bovenop en kook alles gaar in ca.25 min. Giet af en stamp met de stamper tot stoemp.

    Bak de spekjes uit. Snijd de witloof in niet te kleine stukjes en bak krokant in wat boter.

    Snipper de savooikool en de spruiten en blancheer(koken in gezouten water). Roer dit alles, samen met een klont boter, het eitje en de room onder de stoemp.

    Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en serveer.

    Je kan er apart een stukje vlees of vis naar keuze bij geven.

    Zo mensen,dat was het voor deze stormachtige zondag.

    Veel kookplezier en tot morgen.
    Sam
    www.keukengeheim.com

    02-12-2007, 12:43 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)
    01-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse Stoofpot op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Het wordt een stormachtig weekend in de lage landen.Tijd voor stoofpotten en stevige gerechten.Mischien kan je van het weekend gebruik maken om eens een fond te maken?De recepten staan op www.keukengeheim.com bij recepten>fonds en basissausen.

    Vandaag krijgen jullie het recept voor een Italiaanse stoofpot,ik kan me voorstellen dat je eens wil afwisselen met het klassieke stoofvlees.

    Het recept:

    peper en zout
    600 gr kalfsfricassee
    1 eetlepel olijfolie
    80 g sneetjes prosciutto crudo,dat is Parmaham maar je kan ook een ander rauwe gedroogde ham gebruiken
    3 teentjes knoflook
    1dl witte wijn
    2 eetlepels citroensap

    1 eetlepel kappers,
    6 salieblaadjes (gehakt)
    1 takje rozemarijn
    2 koffielepels venkelzaad(moet niet)
    6 wortelen, gesneden in  dunne schijfjes
    240 gr artisjokharten, in 4 gesneden(in blik)

    1. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Laat de blokjes kalfsvlees aan alle kanten gedurende 2 min. bruinen.
    Voeg de rauwe ham toe. Laat 1 min. bakken


    2.Voeg de look, de kappers, de salie , de rozemarijn en het venkelzaad toe, en vervolgens ook de wortelen en de artisjokharten. Meng de ingrediënten goed door elkaar.

    3.Voeg de witte wijn toe. Kruid met peper en zout. Dek af en laat op een zacht vuur gedurende 20 min. sudderen.

    4.Voeg de schil en het sap van de citroen toe. Laat nog 2 minuten op het vuur staan.

    5.Verdeel het vlees en de groenten over de borden. Overgiet met braadvocht. Versier het met een takje rozemarijn.

    Ik serveer dit altijd met een gemengde sla en aardappelen in de oven,je kan er ook pasta of rijst bijgeven.

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier en tot morgen
    Sam
    www.keukengeheim.com


    01-12-2007, 08:26 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (28 Stemmen)
    30-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Pâtissière(Banketbakkersroom) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag een beetje uitleg over de pudding die je in taarten en koeken vindt.tegenwoordig is het heel moeilijk om nog een bakker te vinden die zijn Banketbakkersroom nog zelf maakt.Je hebt poeders op de markt waar je melk of water aan moet toevoegen en klaar is Kees!

    Jammer genoeg proef je dat ook enorm!Zo gaat de teloorgang van echte smaken weer een beetje verder.Zoals ik het nu zie zal de bewaking van tradities en vakmanschap, van koks moeten komen omdat in restaurants(goede) nog wel plaats is voor ambachtelijke bereidingen.

    Als je wat tips wil over het gebruik van banketbakkersroom kan je even naar www.keukengeheim.com surfen waar ik de hele dag culinair advies geef en GRATIS nog wel.Ik help jullie graag verder.

    Het recept:

    voor 1 liter
    • 7,5 dl melk
    • 4 eierdooiers
    • 135 gr griessuiker
    • 60 gr maïszetmeel
    • 1/2 vanillestok


    1. Zet de melk op het vuur

    2. Snij een halve vanillestok open en haal met de achterkant van een mes de 'vanillepitjes' uit de stok. Deze geven de meeste smaak

    3. Laat de melk koken - opletten dat ze niet overkookt

    4. Klop de eierdooiers met de griessuiker wit (en ruban),met een mixer met kloppers gaat dit veel vlotter

    5. Verwijder de vanillestok uit de melk

    6. Voeg de eiermassa met het maïszetmeel en meng

    7. De kokende melk geleidelijk op de eiermassa gieten, voortdurend met een klopper bijven mengen

    8. Op een zacht vuurtje plaatsen

    9. Door het roeren met een klopper, de melk tot een homogene massa laten koken (let op overkoken)
    10. Van het vuur wegnemen

    11. Laten afkoelen
      Tips:
    • Om te verhinderen dat een vel op de banketbakkersroom komt, kan men deze met poedersuiker bestooier, met gesmolten boter bestrijken of met ingeboterd keukenpapier afdekken
    • Om deze na het afkoelen bewerkbaar te houden, moet je deze regelmatig omroeren
    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier en tot morgen

    Sam
    www.keukengeheim.com

    30-11-2007, 12:21 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (26 Stemmen)
    29-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makkelijke Hazenrug op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag krijgen jullie het recept voor hazenrug.Ik merk aan de vragen die ik krijg dat hazenrug bereiden nog veel mensen afschrikt.Daardoor worden er veel filets gebruikt terwijl een volledige hazenrug veel meer smaak heeft en sappiger is.

    Volg gewoon het recept en je zal merken dat hazenrug bereiden veel makkelijker is dan je tot nu toe hebt gedacht.

    Als je nog vragen hebt surf dan even naar www.keukengeheim.com,daar ben ik de hele dag online om je met raad en daad bij te staan.Binnen de 3 uur krijg je antwoord en gratis nog wel.Er bestaan geen domme vragen in de keuken!

    Het recept:
    Per 2 personen 1 hazenrug
    1dl porto
    2dl water
    1/2 groentenbouillonblokje
    3 eetlepels frambozenazijn
    1 flinke eetlepel veenbessenconfituur(andere mag ook)
    2dl room
    2 eetlepels bessen
    1 eetlepel boter

    Bestel de haas en vraag aan de poelier om het vel mee te geven


    Bereiding:
    - Verwarm de oven voor op 180 graden
    - Kruid de haas met peper en zout
    - Smelt boter in de pan
    - Wanneer de boter schuimend en licht bruin is leg je   de hazenrug op zijn kant in de pan en bak mooi bruin   aan 1 zijde gedurende 2,5min
    - Draai hem de doe dit hetzelfde aan de andere kant
    - Bak ook het vel mee aan voor de smaak
    - Haal de haas uit de pan, leg hem in een ovenschotel,   dek af met zilverpapier en zet in de oven
    - Voor rozé  10-12 min, voor à point 14-16 minuten
    - Ga terug naar de pan, roer het aanbaksel los met de   Porto
    - Doe er het groentenbouillonblokje bij, de azijn, de room, de   veenbessenconfituur en laat inkoken
    - Werk de saus op met boter en roer er de besjes door
    - Haal de haas van de rug, snijd hem schuin in schijfjes   van 2cm en giet de saus erover.De filets kan je nu zeer makkelijk met de scherpe kant van een eetlepel van het been halen.

    Belangrijk!
    1. Gebruik alleen boter
    2. Bak de haas op zijn kant
    3. Dek af met zilverpapier in de oven

    4.Verwarm de oven min.30 minuten voor

    Je kan hier groenten naar smaak bij geven en gratin dauphinois of aardappelkroketten.

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier en tot morgen
    Sam
    www.keukengeheim.com

    29-11-2007, 07:57 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    28-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche Lorraine op Keukengeheim+Laatste dag Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag is het de LAATSTE dag dat jullie op www.keukengeheim.com kunnen stemmen voor de Site van het Jaar verkiezing van CLICKX Magazine(categorie eten&drinken).Gewoon even op het clickx logo klikken en je komt op het stemformulier.Het kost maar 5 min.van je tijd en je maakt kans op mooie prijzen.Ik zal je dankbaar zijn!

    Vandaag krijgen jullie het recept voor de meest klassieke quiche,de Quiche Lorraine.Ik maak quichen met de meest uiteen lopende ingredienten.Vegetarisch,Mediteraan met zongedroogde tomaten,rucola en olijven.Met spinazie en gerookte zalm enz.je kan echt alle kanten op met quiche.

    Wat je wel altijd moet doen is het deeg eerst blindbakken,als je dat niet doet krijg je een doorweekte slappe deegbodem!Ik krijg daar trouwens veel vragen over op www.keukengeheim.com.

    Blind bakken doe je zo:leg de bladerdeeg in een ingevette taartvorm,prik er met een vork een 30 tal gaatjes in,leg er een stuk bakpapier of aluminiumfolie op en bestrooi dat met gedroogde erwten,bonen,linzen of zelfs rijst.Bak gedurende 25 min in een oven van 200°C.Daarna kan je alles weghalen en heb je een deegbodem die bijna geen vocht meer opslorpt,je quiche wordt dus veel steviger en smakelijker.


    Het recept:

    - 1 stuk kant-en-klaar bladerdeeg
    - 150 gr gerookt spek in reepjes,je kan ook eens gedroogde ham gebruiken
    - 100 gr geraspte Gruyere kaas
    - 1 eetlepel peterselie (fijngesneden)
    - 1 klontje boter
    - 3 eieren
    - 25 cl room
    - 1 mespuntje nootmuskaat
    - peper en zout

    Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het deeg eerst blind. Verhit de boter in een pan en bak er de spekreepjes in aan. Leg de spekreepjes in de bakvorm. Klop de room, de peterselie, de kaas en de eieren door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat en giet het in de bakvorm. Laat het geheel gedurende 55 minuutjes bakken in de oven.

    Als je merkt dat de bovenkant van de quiche te vlug te bruin wordt leg er dan een stuk bakpapier of aluminiumfolie over.


    Zo mensen,dat was het voor vandaag,als je nog vragen hebt over dit of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com gaan waar ik de hele dag online ben om jullie vragen te beantwoorden.

    Veel kookplezier en tot morgen

    Sam


     
       

    28-11-2007, 09:50 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    27-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardeens Gebraad op Keukengeheim+Clickx laatste dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag krijgen jullie het recept voor een andere klassieker: het Ardeens gebraad.Dat kan met everzwijn of ook met
    varkensgebraad gemaakt worden.Er kunnen verschillende groenten bij,kroketten,gratin dauphinois of een smeuige aardappelpuree + het is echt makkelijk te maken.

    Er kan nog 2 dagen gestemd worden bij de Clickx wedstrijd voor de Site van het Jaar,gewoon even op het Clickx logo klikken en je komt op het stemformulier.Je maakt kans op mooie prijzen.Ik zal je dankbaar zijn!

    Er is op mijn website www.keukengeheim.com een rubriek die De Culinaire Zonde heet waar mensen hun combinaties kunnen laten plaatsen.Je kent het wel,een combinatie die je heel graag lust maar waar anderen van griezen?Die van mij staat er ook op.Stuur de jouwe,het is leuk!


    Het recept:
    Voor 4 personen.
    800 gram everzwijn of varkensgebraad,1 eetlepel jeneverbessen,4 sjalotten,4 uien,2 sneden gerookt spek,1 flesje donker abdijbier,20 gram boter,3 laurierblaadjes,peper&zout.

    Verwarm de oven voor op 180°C gedurende een 1/2 uur

    Bak het vlees bruin in een ovenschotel met de boter

    Leg de hele geschilde sjalotten,de geschilde en in 4 gesneden uien,de laurier en de jeneverbessen bij het vlees.

    Snij het spek in dikke blokjes en doe het erbij.

    Giet het bier in de ovenschotel en kruid flink met peper & zout.

    Braad alles 45 min in de oven.

    Schep af en toe het braadvocht over het vlees,zo krijgt het meer smaak en droogt het niet uit.

    Haal de ovenschotel uit de oven en laat het vlees 10 min rusten.Doe gewoon een stuk aluminiumfolie over de schotel en laat zo staan.

    Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept surf dan even naar www.keukengeheim.com waar ik de hele dag online ben om juliie vragen te beantwoorden.

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier en tot morgen

    Sam

    27-11-2007, 08:50 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (27 Stemmen)
    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuit op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    De week is weer begonnen,ik heb één van de befaamde vergaderdagen.Ik probeer alle vergaderingen op 1 dag te groeperen anders ben je er elke dag van de week mee bezig en ik heb nog massa's ander werk te doen.Vandaar dat ik het kort moet houden deze morgen.

    Wil nog even melden dat er nog 3 dagen kan gestemd worden voor de Site van het jaar bij Clickx Magazine.Als je vandaag
    5 minuten tijd hebt zou het fijn zijn dat je op mijn website www.keukengeheim.com zou willen stemmen.Klik even op het Clickx logo hierboven en je komt op het stemformulier.Heel hard bedankt!

    Vandaag geef ik het recept voor BISCUIT waar taarten mee gemaakt worden of een soort luchtige cake's.De zaak bij biscuit is dat je de eieren stevig moet opkloppen om een luchtig resultaat te bekomen.Dat is heel belangrijk.

    Je kan biscuit gebruiken als onderdeel van een grotere taart met lagen maar ook gewoon een plakje bij de koffie of thé geven.

    Als je nog vragen zou hebben ga dan even naar Keukengeheim.com waar ik de hele dag paraat ben om je vragen te beantwoorden.

    Het recept:

     4 a 5 Eieren
    160 gr Suiker
    15 gr Bakpoeder
    160 gr Bloem
     

     

       

      Klop de eierdooiers zeer luchtig

    Klop het eiwit en de suiker zeer stijf. Spatel hierna de eidooiers er luchtig doorheen (niet te lang).

    Spatel hierna de met de bakpoeder vermengde bloem snel door het eiwitmengsel en doe het in de ingevette taartvorm (ong. 24 cm. Doorsnee) en bak het af in en voorverwarmde oven (180 graden) in 20 a 25 minuten.


    Zo mensen,het is eenvoudig maar moet juist gebeuren.Het is belangrijk dat je de dooiers goed luchtig klopt!


    Veel kookplezier en tot morgen.


    Sam

    www.keukengeheim.com


     

     


     



    26-11-2007, 07:10 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    25-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte Garnaalkroketten op Keukengeheim+Site van het jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag krijgen jullie het recept voor de enige echte garnaalkroketten.

    Die zijn in tegenstelling tot de meeste recepten met een bouillon van garnaalkoppen en niet met visbouillon gemaakt
    Het is wel meer werk maar het resultaat is zoveel beter.De vulling smaakt naar garnalen en niet naar bloem.

    In het recept staat er dat je de garnalen met de hand moet pellen,mischien vind je dat teveel werk;wat je ook kan doen is gepelde garnalen kopen en aan de
    vishandelaar vragen om garnaalkoppen.Elke goede vishandelaar heeft die in de diepvries steken om bouillon,soep en sausen
    mee te maken.Of je kan hem om Garnalenfumet vragen.Hij kent dat wel,dat is bouillon van garnalen.

    Voor alle duidelijkheid:we gebruiken grijze garnalen en niet die ontdooide waterige roze!

    Ik ben de hele dag online op mijn website www.keukengeheim.com om je vragen over dit  recept te beantwoorden,je krijgt
    binnen de 3 uur een antwoord!Andere culinaire vragen zijn natuurlijk ook welkom.Geen paniek:het is gratis.

    Je kan me een groot plezier doen om op keukengeheim.com te stemmen bij de Clickx wedstrijd -Site van het jaar-categorie
    -eten&drinken.Het kost je maar 5 minuten van je tijd.Klik op het CLICKX logo hierboven en je komt op het
    stemformulier.Dank bij voorbaat!

    Er loopt ook een leuke SINTERKLAAS wedstrijd voor de Kids.Nu ik toch bezig ben kan ik ook even vermelden dat er een
    rubriek op keukengeheim.com is die de CULINAIRE ZONDE heet,neem eens een kijkje.Het is echt leuk.Je kan die van jouw
    ook insturen.

    Maar nu HET RECEPT:

    Ingrediënten:

    • 1 grote wortel
    • 1 ui
    • 2 stengels selder
    • tomatenpuree
    • witte wijn (100 ml)
    • 1/2 kilo ongepelde, grijze, Noordzee-garnalen(zie hierboven)
    • 100 gram boter
    • 120 gram bloem
    • 2 eieren
    • 2-3 blaadjes gelatine van 3 gram
    • scheutje room

    Bereiding:

    Eerst maken we een roux. Smelt de boter  op een laag vuur en roer er de bloem onder. Goed blijven roeren en de boter en de bloem zullen een deeg vormen. Wanneer de roux een licht gebakken geur krijgt is hij klaar. Van het vuur halen en laten afkoelen.

    Week de blaadjes gelatine in wat water.

    Pel vervolgens de garnalen. Snij de wortel, ui en selder in grove stukken en bak ze in hete olijfolie met de garnaalkoppen. Na enkele minuten blussen met witte wijn en een liter water toevoegen. Kleur de fumet rood door tomatenpuree toe te voegen en kruid af met peper en zout. Aan de kook brengen en 20 minuutjes zachtjes laten koken.

    Giet vervolgens de garnalenfumet door een fijne zeef zodat het vocht van de groenten en de koppen gescheiden wordt. Giet vervolgens de hete garnalenfumet beetje bij beetje op de koude roux (de temperatuur is zeer belangrijk! Een van de twee moet altijd heet zijn terwijl de andere koud is.) Roer steeds goed, zodat er een dikke brij ontstaat. (Als je te veel fumet hebt, giet je die er best niet allemaal bij, stop met toevoegen als de brij nog dik is). Roer er de eierdooiers onder. Warm een beetje room op en roer er de gelatine onder en voeg ook dat aan de brij toe. Tot slot de garnalen onder de vulling mengen en indien nodig verder kruiden met peper en zout. Je kan aan de vulling ook nog wat citroensap en/of een scheut whiskey ,cognac of calvados toevoegen.

    Neem een brede, ondiepe vorm en leg er bakpapier, of boterpapier, in. Stort daar de vulling in uit en laat deze afkoelen in de koelkast. Wanneer de vulling   is afgekoeld, stort de vorm dan uit op een snijplank. Nu zou de vulling voldoende stijf moeten zijn om hem in verschillende rechthoeken te verdelen (bijv. 6cm-3cm-3cm).Je kan de vulling ook zachtjes in worstjes rollen.

    Klop de eiwiten met een beetje olie, water, peper en zout los. Wentel de rechthoekjes eerst door wat bloem, vervolgens door het losgeklopte eiwit en dan door fijne chapelure. Laat de korst opdrogen en herhaal dit proces een tweede keer.

    Bak de garnaalkroketten op 180°C,dat is de ideale temperatuur.

    Het ziet er allemaal nogal veel werk uit maar dat valt best mee,een ideaal werkje voor het weekend als het guur en koud is.

    Zo mensen,nog een prettige zondag en tot morgen.

    Sam
    www.keukengeheim.com

    25-11-2007, 08:44 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (26 Stemmen)
    24-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE Chocoladetaart op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag geef ik jullie het recept voor mijn favoriete chocoladetaart.

    Wat ik er zo goed aan vind is dat ze zo eenvoudig is en dat je er wat mee kan spelen.Je kan de taart wat langer laten bakken
     als je ze steviger wil.Als je ze dan laat afkoelen kan je ze doormidden snijden en bestrijken met kersen en room
    bijvoorbeeld.Daarna goed aan drukken en cacaopoeder over strooien,dan lijkt het een grote truffel.

    Als je ze iets minder lang bakt is ze nog lopend van binnen,dat krijg je het effect van een moelleux van chocolade.

    Ik gebruik deze taart veel voor de homecatering die ik doe als er niet zoveel plaats is in de keuken of als de oven niet
    optimaal is.Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk risico's te vermijden.

    Nu ik er aan denk,mischien kan ik er wel eens een blog aan wijden:de avonturen in home-cateringland,je maakt echt wat
    mee soms!

    Beste mensen,er kan nog tot 28 november gestemd worden bij de Clickx wedstrijd voor de site van het jaar.Als je 5 minuten
     tijd hebt zou je me een groot plezier doen om op mijn website www.keukengeheim.com te stemmen in de
    categorie"eten&drinken".Gewoon op het Clickx logo klikken hierboven en je komt op het stemformulier.Alvast bedankt!

    Het recept:

    600 gram donkere chocolade,500 gram boter,100 gram suiker,180 gram zelfrijzende bloem,10 eieren


    Snij de boter in kleine stukjes en laat die op een laag vuur smelten,doe er de chocolade bij en laat zachtjes smelten.
    Splits ondertussen de eieren.
    Meng de dooiers met de suiker en klop ze bijna wit,dat kan met de kloppers van de mixer.Het is belangrijk om dit goed op
    op te kloppen,zo wordt de taart luchtiger.
    Klop het eiwit stevig
    Giet het boter-chocolade mengsel bij de dooiers en meng goed met een klopper.
    Zeef de bloem en meng die onder de chocolade.
    Meng het eiwit nu voorzichtig met de rest

    Je kan een ronde taartvorm gebruiken of een gewone vierkante of rechthoekige ovenschaal,dat maakt niet uit.Beboter en
    bebloem de taartvorm of schaal en giet er het mengsel in.Ik gebruik altijd bakpapier ipv te beboteren.

    Zet in een voorververwarmde oven van 130°C gedurende 75 minuten.Als je de temperatuur wat hoger zet wordt je taart een
     beetje steviger,als je de taart minder lang bakt is de kern nog lopend.

    Als je over dit of een ander recept nog vragen hebt surf dan even naar www.keukengeheim.com waar ik de hele dag jullie
    culinaire vragen beantwoord.Gratis bovendien!

    Bij de rubriek Cool Kids is er een leuke Sinterklaaswedstrijd!

    Zo mensen ,veel kookplezier en prettig weekend.

    Sam
    www.keukengeheim.com









    24-11-2007, 07:52 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (19 Stemmen)
    23-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaaskroketten op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag het recept voor kaaskroketten met parmezaan.Je kan natuurlijk ook een andere kaas gebruiken zoals emmenthaler of

    gruyere maar ik hou wel van de wat scherpere smaak van Parmezaan.

    Er zijn veel mensen die denken dat kroketten (in welke vorm ook) moeilijk te maken zijn.Eigenlijk is dat niet zo,zolang je de

    basisregels volgt kan er weinig misgaan.

    Wat je bv niet mag doen is een stap overslaan in het recept:geen free wheeling!Ik hoor dat dikwijls op de workshops die ik

    geef:jamaar ik doe dat zo.Als dat zo'n goede methode is zou het niet steeds mislukken antwoord ik dan.

    Ik geloof er nogal in dat je niet creatief kan zijn zonder eerst de basis onder de knie te hebben.

    Je kan nog tot 28 november meedoen aan de Clickx wedstrijd voor de Site van het jaar waar mijn website

    www.keukengeheim.com genomineerd is in de categorie:eten & drinken.Het kost maar 5 min.van je tijd en het zou me

    ontzettend plezieren.Klik gewoon op het Clickx logo hierboven en je komt op het stemformulier.Dank bij voorbaat!

    Maar nu het recept:

    Ingredienten:
    50 gram boter, 50 gram bloem, 5 deciliter melk, 150 gram geraspte parmezaan, 2 eieren, peper.
      bloem, paneermeel(chapelure), 1 ei.
    En frituurolie,arachide of zonnebloemolie mag ook

    Bereiding:

    1. Maak een dikke bechamelsaus klaar:dat doe je als volgt
    2. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten met de bloem; meng goed dooreen en giet er in een keer de koude melk bij.
    3. Breng al roeren aan de kook en laat 5 minuten doorkoken terwijl u blijft roeren.
    4. Neem de pan van het vuur en voeg nu de eidooiers en de geraspte parmezaan aan aan de bereiding toe. Peper naar smaak, maar doe er geen zout bij want de parmsan is al behoorlijk zout.
    5. Spreid de bereiding uit op een ingeoliede plaat om volledig koud te laten worden zodat u in rechthoekige kroketten kunt snijden.
    6. Wentel de kroketten achtereenvolgens in de bloem, het losgeklopte ei en paneermeel.
    7. Laat enkel uren op koele plaats rusten.
    8. Bak in in olie van 180°C,dat is de ideale temperatuur om kroketten te frituren,te koude olie doet de kroketten te vettig worden,te warme olie verbrand het paneermeel
            Als je nog vragen hebt ga dan even naar www.keukengeheim.com en stel daar je vraag,ik ben de hele dag online om  al jullie culinaire vragen te beantwoorden.Binnen 3 uur heb je een antwoord en het is gratis!

    Veel kookplezier en tot morgen.

    Sam
    www.keukengeheim.com



    23-11-2007, 08:11 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (18 Stemmen)
    22-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt in Bladerdeeg op Keukengeheim+Site van het jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo beste mensen,

    Vandaag krijgen jullie het recept voor gehakt in bladerdeeg,een groot worstenbrood zeg maar.Ik maak dat weleens op zondag

    voor mijn dochters als die wat veel vriendinnen op bezoek hebben.

    Het kost weing in tijd en in geld en ze lusten het allemaal,de vegetariers uitgezonderd natuurlijk,daar maak ik dan een soort

     groentenrolletjes voor met dezelfde bladerdeeg.

    Je kan ook wat experimenteren met de kruiden voor de vulling.Met gember,citroenmelisse en chili ga je de Oosterse toer

    op.Met Rozemarijn en olijven ben je al goed Italiaans bezig.Feel free!

    De Clickx wedstrijd voor de Site van het Jaar loopt nog tot 28 november,jullie kunnen nog altijd op mijn site

    stemmen,www.keukengeheim.com in de categorie eten & drinken.Gewoon op het Clickx logo klikken,je komt dan op het

    stemformulier.Het kost maar 5 min.van je tijd.Alvast bedankt!

    Het recept:

    4 personen

    1 fijngehakte ui,2 teentjes knoflook fijngehakt,600 gram kalfsgehakt,2 eieren,2 eetlepels gehakte peterselie,peper & zout,250 gram bladerdeeg

    Meng het gehakt met de ui,de knoflook,één ei en de peterselie.Breng op smaak met peper & zout.

    Verdeel het gehakt in twee.Rol van elk deel een dikke rol.Leg een gehaktrol op het bladerdeeg en rol op.

    Bestrijk met losgeklopt ei.Doe hetzelfde met de andere rol.

    Snijd de rollen in dikke sneden.Schil de rollen met de bestreken kant naar boven op een ingevette bakplaat en laat 20 a 25

    min.bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.

    Je kan hier eender welk soort gehakt voor gebruiken en zelf de kruiding naar eigen smaak aanpassen.

    Als je nog vragen hebt over dit of een ander recept surf dan even naar www.keukengeheim.com waar ik de hele dag online

    ben om jullie culinaire vragen te beantwoorden.

    Smakelijk en tot morgen

    Sam
    www.keukengeheim.com

    22-11-2007, 06:46 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (19 Stemmen)
    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haché Parmentier op Keukengeheim+Site van het jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen mensen,

    Vandaag het recept voor een klassieker in de categorie "comfortfood":de Haché Parmentier.De Franse tegenhanger van de

    Britse Shepperd's Pie.Dat wordt in de originele versie met lamsgehakt gemaakt.

    Eigenlijk is het niet meer dan gehakt en aardappelpuree dat in de oven gezet wordt.Ik vind dit weer een goed voorbeeld van

    hoe je met weinig middelen een smakelijk gerecht kan maken.

    Vroeger werden de restjes vlees gebruikt voor deze schotel,de beste gerechten zijn dikwijls degene die oorspronkelijk uit

    schaarste zijn ontstaan.Vandaar dat de Zuid-Italiaanse keuken zo'n zuivere keuken is.De mensen moesten het doen met wat ze hadden.


    Je kan deze schotel makkelijk de dag ervoor maken en in de oven zetten als je hem nodig hebt.

    Als jullie 5 minuten tijd hebben zou je me een groot plezier doen om op mijn website www.keukengeheim.com te stemmen

    bij de verkiezing voor de "Site van het jaar" categorie :eten&drinken.Gewoon op het CLICKX logo klikken en je komt op het

    stemformulier.Alvast bedankt!

    Het recept:dit is voor 2 personen,vermenigvuldig gewoon de hoeveelheden als het voor meer mensen is

    250 gr gehakt
    1 courgette
    1 ui
    4 aardappelen
    1 tomaat
    1 blikje tomatenconcentraat
    beetje melk
    1 eigeel
    boter
    zout
    peper
    nootmuskaat
    provencaalse kruiden

    Bereidingswijze

    Schil de aardappelen en laat ondertussen water koken
    Snij de ui, tomaat en de courgette in stukjes
    Neem een pan en fruit eerst de ui, doe er daarna de courgette en de tomaat bij
    Als de courgette beetgaar is, doe de gefruite ui, tomaat en courgette in een aparte schaal
    Bak in diezelfde pan het gehakt tot je redelijk kleine stukjes krijgt (tijdens het bakken het gehakt pletten met een vork)
    Als het gehakt gebakken is, doe er dan de ui, tomaat en courgette bij
    Doe er het tomatenconcentraat bij tot je een smeuige saus krijgt.
    Kruid af met het zout, peper en de provencaalse kruiden.

    Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Plet de aardappelen met de stamper in de pot en voeg wat melk, boter en het eigeel toe. Kruid naar smaak met nootmuskaat

    Neem een ovenschaal en vul de bodem met het gehakt. Leg er daarna de aardappelpuree op. Doe eventueel nog paneermeel(chapelure) en kaas op en zet onder de grill voor een lekker korstje!

    Tips:nooit de aardappelen met een mixer bewerken,je krijgt een soort lijm ipv puree
      
           als je merkt dat de vleessaus te droog is kan je er een beetje water bijdoen
      
           als je de Haché de dag ervoor hebt gemaakt moet je hem in een oven van 200°C verwarmen gedurende 20 minuten.

    Als jullie nog vragen hebben kan je even naar www.keukengeheim.com surfen,ik ben daar de hele dag online om jullie gratis van advies te dienen.

    Zo mensen,dat was het voor vandaag,veel kookplezier!

    Sam
    www.keukengeheim.com

    21-11-2007, 08:44 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (26 Stemmen)
    20-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met Trappist op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag krijgen jullie het recept voor stoofvlees met Trappist,een Vlaamse klassieker.Dit gerecht kan met eender welk donker

    bier gemaakt worden.Dus ook donkere Leffe of Orval of een ander trappistenbier.Als je het liever een beetje zoeter wil kan je

    een Geuze of Kriek van goede kwaliteit gebruiken.

    Net zoals koken met wijn is er een gouden regel:gebruik geen bier dat je zelf niet zou willen drinken!

    Maar nu eerst een paar praktische dingen:jullie zouden ontzettend kunnen helpen door op www.keukengeheim.com te stemmen bij de Clickx wedstrijd "Site van het jaar >categorie eten & drinken".Klik gewoon hierboven op het logo en je komt op het stemformulier.Alvast bedankt!

    Er loopt ook een leuke Sinterklaaswedstrijd op Keukengeheim.com,iets voor jullie kinderen? Zie bij COOL KIDS

    Ik ben ook op zoek naar De Culinaire Zonde op mijn website,iedereen heeft wel iets dat hij of zij graag lust maar waar anderen koude rillingen van krijgen.

    Maar nu het recept:

    • 1 kg stoofvlees(rund)
    • 2 flesjes trappist of een ander lekker bier
    • 2 uien
    • 3 laurierblaadjes
    • peper en zout
    • stoofvleeskruiden ( in de supermarkt)
    • 2 lepels mosterd
    • bindmiddel zoals maizena
    • boter
          Snij het vlees en de uien in kleine stukken.Bak de uien  in een grote pot tot ze glazig zijn.Bak nu het vlees langs alle kanten bruin in een pan.

    Bak niet al het vlees tegelijk, neem telkens een beetje anders bakt het niet goed bruin.

    Doe het vlees in de pot bij de uien en voeg peper , zout en vleeskruiden toe.Er mag flink wat op!

    Doe de trappisten bij het vlees.Indien nodig moet je nog wat bier toevoegen want het vlees moet juist onder staan.Nu nog de laurier en de mosterd erbij en dan wachten.

    Het stoofvlees moet ongeveer 2 uur zachtjes stoven

    .Proef of het vlees mals is en indien nodig moet het nog even verder pruttelen.

    De saus kan je best binden met wat donkere maizena.Dit kan je krijgen in de supermarkt.Je lost wat poeder op in water en giet het al roerend bij het vlees.Zo krijg je een mooie donkere saus.

    Dit is heel lekker met vere frieten of een gratin dauphinois,het recept staat op de blog van gisteren.

    Als je over dit of een ander recept vragen hebt kan je even naar www.keukengeheim.com surfen en daar je vraag stellen,ik ben de hele dag online.

    Zo mensen,een prettige dag en tot morgen.

    Sam





    20-11-2007, 08:49 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (22 Stemmen)
    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin Dauphinois op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    De week is weer begonnen.Files,stress en drukte zijn een  vast onderdeel van de dag voor velen onder ons.

    Maar niet getreurd,lekker eten kan 's avonds troost bieden.Ik plaats hier elke dag een gerecht dat in het rijtje van "comfortfood" thuishoort.

     Geen ingewikkelde toestanden ,maar eerlijke ,klassieke gerechten die je makkelijk zelf kan maken.

    Als bijgerecht is de befaamde Gratin Dauphinois niet te kloppen.Lekker en niet moeilijk te maken.

    Jullie zouden me heel hard kunnen helpen door op mijn website www.keukengeheim.com te stemmen bij de Clickx wedstrijd

    voor de Site van het jaar>categorie eten & drinken.Het kost je maar 5 minuten van je tijd.Klik op het Clickx logo en je komt op

     het stemformulier.Alvast bedankt

    Het recept voor Gratin Dauphinois ( Aardappelgratin)

    Dit is het ideaal bijgerecht bij zowel lams,kalfs en rundvlees.Ook bij wild en gebraden kip is het heel lekker.

    Ingredienten:

    Aardappelen (zoveel je nodig hebt)
    Room
    Melk
    Look

    Bereiding:
    - Schil de aardappelen, snij ze in fijne schijven
    - Droog ze niet!
    - Verwarm de oven op 220 graden.
    - Beboter een schaal en smeer deze in met een teentje   look.
    - Schik aardappelen in de schaal.
    - Gebruik 2,5 dl melk en 2,5 dl room (voor 500gr   aardappelen) en warm deze even op.
    - Kruid goed met peper, zout, nootmuskaat en als je   wenst nog met tijm en marjolein.
    - Giet dit over de aardappelen.
    - Zet 25 minuten op 180gr en 20 minuten op 200gr.

    Belangrijk!
    1. Aardappelen niet afdrogen.
    2. Melk en room gebruiken en deze eerst opwarmen
    3. Oven eerst op 180 en dan op 200 graden.


    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier!

    Sam
    www.keukengeheim.com



    19-11-2007, 07:20 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (26 Stemmen)
    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborst juist bakken op Keukengeheim+Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Vandaag geef ik even de juiste bakwijze voor eendenborst.Aan de vragen tezien die ik regelmatig krijg denken veel mensen dat heel moeilijk is en beginnen er zelfs niet aan.Niets is minder waar.

    Maar eerst dit:je zou ontzettend kunnen helpen door even op het logo van CLICKX -Site van het jaar te klikken en daar op www.keukengeheim.com te stemmen in de categorie "eten & drinken".Ik zal je zeer dankbaar zijn!

    Laat je kinderen even naar COOL KIDS surfen op Keukengeheim.com waar er een leuke SINTERKLAAS wedstrijd loopt.

    Als je een paar regels volgt kan je makkelijk thuis eendenborst maken.Hieronder vindt je de juiste werkwijze.

    De garnituur en saus kan je naar je eigen smaak er bij geven.Eendenborst is makkelijk met verschillende sausen te combineren.Zoet,zuur,spicy,klassiek,het kan allemaal bij eend.

    Ook in de garnituur heb je een grote vrijheid:fruit,witloof,spinazie ,boschampignons,oesterzwammen,knolselder enz.,allemaal lekker.

    Als je vragen hebt surf dan even naar www.keukengeheim.com waar ik de hele dag online ben om jullie vragen te beantwoorden.Mijn motto is: er zijn geen stomme vragen in de keuken!

    Het recept:

    Kerf de vetkant van de eendenborst met een tussenruimte van 1 cm. ruitvormig in tot bijna op het vlees.

    Leg de borst met de vetkant naar beneden( zonder vetstof) in een passende anti-aanbakpan en laat het vet op zacht vuur uitsmelten.
    Dat vet wordt steeds heter en daardoor ontstaat een krokant korstje.

    Strooi wat zout en peper op vleeskant en draai de eendenborst om, strooi ook wat zout en peper op het krokante korstje.

    Bak de vleeskant zachtjes in het uitgesmolten eendenvet, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid ca. 5 - 10 minuten.5 min. is rood,10 min. is met een roze kern,15 min.is doorbakken.

    Neem de borst uit de pan en leg hem op een warm bord, dek luchtig af met aluminiumfolie.

    Zet het bord op een warme plaats en laat het vlees 15 minuten rusten.Dat is belangrijk! Zo krijgt het vlees tijd om te ontspannen en loopt het bloed er niet uit als je het snijd.

      Snij in plakjes en serveer volgens recept.

    Om het helemaal goed te doen volgens de chef: zorg dat het bord waarop de eendenborst te rusten wordt gelegdt en het bord of de schaal waar je de versneden eendenborst op legt goed warm zijn.

    Zo beste mensen,

    have fun en prettige zondag verder

    Tot morgen

    Sam
    www.keukengeheim.com



    18-11-2007, 09:11 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (20 Stemmen)
    17-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterzooi van Vis op Keukengeheim + Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag beste mensen,

    Jullie kunnen me een groot plezier doen door op mijn website te stemmen bij de Site van het jaar verkiezing van Clickx Magazine.Klik op het logo en je komt ineens op het stemformulier.Het neemt maar 5 minuten van je tijd in beslag.Alvast bedankt!

    Gisteren heb ik het recept voor Gentse Waterzooi geplaatst,vandaag de variant met vis.Daarvoor gebruik je best vaste en niet te vette vissen voor.

    Makreel,sardienen enz zijn minder geschikt voor waterzooi.In plaats van kippenbouillon gebruik je hier visfumet,dat is een bouillon van viskoppen & graten.

    Er is ook redelijke kant en klare visfumet in de handel te koop,je kan ook eens aan je vishandelaar vragen of hij geen fumet in vooraad heeft.

    Op keukengeheim.com staan de recepten voor fonds en basissausen.Het is  niet zoveel werk om fonds te maken,je kan ze makkelijk in handige portie's invriezen.

    Het recept:

    1 liter visfumet, 4 moten kabeljauw, (of andere stevige witte vis),1 kg mosselen, 200 g gepelde garnalen, 4 wortelen, 1 busseltje prei, 1/2 witte selder, 1 kruidentuiltje, 2 el gehakte peterselie, 2 dl room, 3 eigelen, het sap van 1/2 citroen, zout en peper.

     

    Bereiding: Was en snij de groenten in julienne (dunne staafjes van 3 mm op 7 cm). Open de mosselen op hoog vuur met een beetje witte wijn. Breng de bouillon aan de kook. Verdeel de groenten in de bouillon. Laat 2 minuten koken. Pocheer (zachtjes garen net onder het kookpunt)de vis gaar in de bouillon. Klop de eigelen los in de room en laat op laag vuur verdikken in 4 kopjes visbouillon. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verdeel de vis, mosselen, garnalen en groenten in warme diepe borden. Giet er de soep over, en verdeel er de peterselie op. Dien op met gekookte aardappelen.

    De garnanen mag je nooit meekoken,ze worden rubberachtig en taai,garnalen worden genoeg verwarmdt door de warme vloeistof.

    Als je nog vragen heb kan je even naar Keukengeheim.com surfen en daar je vraag stellen.

    Smakelijk en prettig weekend

    Sam
    www;keukengeheim.com


    17-11-2007, 07:41 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (15 Stemmen)
    16-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Waterzooi op Keukengeheim + Clickx wedstrijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Nog een fantastisch gerecht voor als het koud en guur is.De befaamde Gentse Waterzooi!

    Een voordeel van dit gerecht is dat je het makkelijk de dag ervoor kan maken.Zoals jullie mischien al gemerkt hebben probeer

     ik hier gerechten te belichten die wat meer werk met zich meebrengen dan een kant en klare maaltijd,maar die  op voorhand

     kunnen gemaakt worden zodat je niet de hele avond in de keuken moet doorbrengen.

    Het is belangrijk dat je Gentse Waterzooi met een hele kip maakt en niet met wat kippenborsten,het karkas en de billen van de

    kip geven de smaak af die de bouillon nodig heeft.

    Als je 5 minuten tijd hebt zou je me zeer helpen door op mijn website www.keukengeheim.com te stemmen bij de CLICKX  
    Magazine  wedstrijd: Site van het jaar > categorie eten & drinken.Klik gewoon op het Clickx Logo hierboven en je komt

    ineens op het wedstrijdformulier.Alvast bedankt!

    Het recept:

     voor 4 porties

    • 1 braadkip van 1 kilogram
    • 1 dikke ui
    • 4 preien
    • 3 wortels
    • ½ witte selder
    • 1 kruidentuiltje (1 laurierblad - 2 peterseliestengels - 1 takje tijm of 1 koffielepel tijm)
    • 30 gr boter
    • 40 gr bloem
    • 2½ deciliter room
    • peper en zout
    • 1 eetlepel gehakte peterselie
    • enkele druppels citroensap
    • gekookte aardappelen

    Bereidingswijze

    1. Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water
    2. Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout aan toe (bewaar de selderstengels als garnituur).
    3. Breng aan de kook en voeg het kruidentuiltje toe.
    4. Laat de kip in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen.
    5. Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1½ liter overhoudt.
    6. Versnijd de kip in bouten en wit- of borstgedeelte.
    7. Verwijder het vel en houd het kippevlees warm.
    8. Reinig de wortels, het preiwit en de seldertakjes en snijd ze in juliënne of staafjes.
    9. Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3 minuten de prei aan toe.
    10. Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.
    11. Houd alles warm.
    12. Smelt voor de roux 30 gr boter en roer er de bloem door.
    13. Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook.
    14. Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.
    15. Kruid eventueel bij met peper en zout.
    16. Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af.
    17. Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus.
    18. Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over).

    Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip en de groenten.

    Dit gerecht kan ook met vis gemaakt worden,dat recept krijgen jullie morgen.

    Smakelijk en een prettige dag

    Sam

    www.keukengeheim.com




    16-11-2007, 07:22 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Sam Khaldi
    Ik ben een man en woon in Antwerpen (Belgie) en mijn beroep is chef-kok/webmaster www.keukengeheim.com.
    Ik ben geboren op 05/03/1959 en ben nu dus 66 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken nog steeds,internet,lezen,reizen,mijn dochters.
    Na 32 jaar als kok nog alle dagen gedreven met eten bezig

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • keukengeheim
  • kurkdroog
  • wok&tandoor
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance


  • Zoeken in blog



    View Sam Khaldi's profile on LinkedIn


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs