Inhoud blog
  • De poen van uw pensioen... zit in het groenboek van kameraad Porsche
  • Stemtest Standaard (naar het idee van Lars W.)
  • Een voorbeschouwing
  • Brot und Spiele
  • De Rode Duivels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2010
  • 06-2010
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
    Hurk
    De actualiteit doorgelicht
    25-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Change II
    De campagne van Obama ligt nog vers in het geheugen. Obama gaat voor 'CHANGE' zorgen.Ik vrees echter dat Obama zich grotendeels zal moeten bezighouden met de financiële crisis en eens dat achter de rug ligt, zich al terug gaat moeten bezighouden met opnieuw campagne voeren. 

    De reddingsplannen die momenteel uitgewerkt worden door de regering Bush gaan er op het eerste zicht vooral toe leiden dat de banken gered worden. Banken die deze crisis bijna helemaal op hun conto mogen schrijven. Verder hoor ik vandaag zeggen dat er meer geld vrijgemaakt zal worden voor de consumenten. Dit wil dus zeggen dat Amerika meer geld gaat geven aan de mensen om dingen op krediet te kopen. Deze mensen zijn het ook die het systeem naar de knoppen hebben geholpen door hun kredieten niet (tijdig) terug te betalen aan de banken. Zijn we op deze manier niet gedoemd om binnen de kortste keren terug naar een volgende crisis te gaan? Geraken we überhaupt op deze manier wel uit deze miserie?

    Dat er iets moest gebeuren is wel duidelijk. Dat alle (grote) banken gered moeten worden ook, zoniet valt het hele systeem uiteraard ook in elkaar. Toch moet hierbij gezegd worden dat er veel meer zal moeten gereguleerd worden in het financiële wereldje. De banken moeten veel transparanter worden. Hun boekhouding, hun producten, hun kredieten, ... Kortom, er moet voor gezorgd worden dat de problemen preventief kunnen aangepakt worden, alvorens razensnel in een economische recessie terecht te komen. Zal het ultraliberale Amerika zover willen gaan?

    Dat Amerika nu ook meer geld aan de consument wil geven om meer te consumeren is logisch. Maar dit geld gaan ze dus weer in kredieten verpakken. Als de crisis langer duurt dan verwacht, en deze nieuwe kredieten niet afbetaald raken, geraken de banken nog meer in de problemen... U ziet alhier een vicieuze cirkel. Zou het systeem niet best helemaal uitzieken, zodat we opnieuw kunnen beginnen met een gezonde situatie? Geen systeem waarbij de inkopen in de Wal-Mart of den Delhaize op krediet wordt gekocht. Misschien ben ik hier naïef in, en is het systeem zo diep doorgedrongen in de hersenen van de consumenten en de boekhoudingen van de bedrijven dat het omvormen van het systeem quasi onmogelijk is. Waarschijnlijk is het huidige systeem enkel kapot te krijgen met een WO III, al ben ik ervan overtuigd dat we die in de 21ste eeuw gaan krijgen.

    Het is volgens mij net nú de moment om te investeren in vorming, opleiding, innovatie in plaats van in hypotheken. Als de enige bekommernis is om 'het systeem' terug op gang te krijgen, zullen we snel een tweede maal tegen dezelfde steen lopen. En de gevolgen daarvan kennen we intussen.

    25-11-2008 om 20:57 geschreven door Hurk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cha(lle)nge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Barackske heeft gewonnen. De 4de november van 2008 lijkt nu al een historische dag te worden in de 21e eeuw. Hoewel je met het Amerikaanse kiessysteem nooit weet, leek Obama wel op voorhand gewonnen spel te hebben. In bijna alle landen ter wereld ging in de tijd voor de verkiezingen veruit de meeste aandacht uit naar deze zwarte welbespraakte kokette man uit Honolulu. Wat John - ijzervreter - McCain ook probeerde, Obama had de sympathie van miljarden mensen over de hele wereld al lang voor de verkiezingen voor hem gewonnen.

    De keuze voor running-mate Sarah Palin, gouverneur van Alaska godbetert, en al even koket als Obama, was een gewaagde gok van McCain, maar zij viel al snel door de mand. Ik kan me dan ook voorstellen dat je als gouverneur van Alaska niet echt veel kaas gegeten hebt van nationale en internationale politiek. Waarom zou er in Alaska trouwens een gouverneur moeten zijn? Buiten een paar ijsberen, en een nog groter aantal dood te kloppen zeehondjes heeft Alaska amper inwoners. En die weinige inwoners die er zijn leven waarschijnlijk in iglo's... Enfin, mijn punt is dat Palin een te zwak politiek figuur was om McCain naar de winst te leiden. Palin was achteraf gezien een truttige oerconservatieve tante die meteen figuur van spot werd. En terecht!

    We zitten vanaf nu dus met de eerste zwarte president van de USA. Op zich al fantastisch als je weet dat de nigga's 50 jaar geleden nog in heel Amerika beschimpt en gekleineerd werden. Maar onze zwarte god stat voor ongelofelijke uitdagingen. Amerika, zoals Bush het achtergelaten heeft, is een puinhoop. Aan Obama dus om eerst en vooral zijn eigen land uit de financiële en economische crisis te halen. Een andere doelstelling van Obama was om elke Amerikaan een ziekteverzekering te laten krijgen. Makkelijk gezegd als je weet dat de financiële put momenteel dik 10.000 miljard dollar bedraagt, en daarbovenop nog véél geld zal nodig zijn om de economische crisis een halt toe te roepen. Vermoedelijk zal hij eerst de financiële crisis aanpakken; en wanneer de economie weer aantrekt zich met de ziekteverzekering bezighouden.

    Obama staat echter ook voor enorme buitenlandse uitdagingen. De USA heeft onder Bush een vreselijk slecht imago opgebouwd in het buitenland. Obama heeft alvast het voordeel dat het amper erger kan dan bij zijn voorganger. De USA heeft niet alleen respect maar ook veel macht verloren. In sneltempo komt grootmacht China aandraven en het is wachten op de grote doorbraak van India, Brazilië,... Amerika was voordien al afhankelijk van olie, die grotendeels in de tuin van woestijnvossen ligt te wachten op ontginning; maar nu zijn ze ook nog afhankelijk geworden van China, die gigantische bedragen (leningen) in de economie pompen. Militaire macht hebben ze nog wel, maar wanneer de olie- en/of de geldkraan dichtgaat zal ook hier niets van overblijven. Verder zal Obama het vuile werk van zijn voorganger moeten opkuisen: wat gaat hij doen met Irak, Iran, Afghanistan, Israël, Georgië,...? En gaat Amerika eindelijk ook eens omkijken naar Afrika, waar complete chaos dreigt? Tot op heden hielden onze Amerikaanse GI Joe's zich enkel bezig met oorlog voeren in landen waar olie aanwezig is. We mogen hopen dat Obama (van Keniaanse afkomst) Afrika uit het slop wil helpen.

    'Change!' was dé strijdzin van Obama. Hopelijk slaagt hij erin enkele dingen grondig te veranderen. Maar er liggen verschillende 'challenges' in het verschiet. Ik hoop - samen met het gros van de wereld - dat hij het kan. (Yes we can!).

    God bless you & God bless the United States of America...

    06-11-2008 om 21:55 geschreven door Hurk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Hoofdpunten blog gielat
  • Vooruitgangsgeloof
  • Ascese
  • I'm a serious man, Larry!
  • De jeugd vs Louis Tobback
  • Formatie

    Hoofdpunten blog likeahurricane

    Hoofdpunten blog larsweckhuysen

    Hoofdpunten blog fuzzer
  • Inzicht
  • Kennis vergaren
  • Bijzaak
  • Levensdoelen
  • Onderwijs vs. opvoeding

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs