Fietsen heb je in allerlei soorten vormen en maten maar welke fiets is precies geschikt voor u en wat zijn precies de voor en nadelen en de verschillen?
Stadsfietsen
De stadsfiets herken je aan een wat langere wielbasis, veelal grote 28 inch wielen en een sterk naar voren gebogen voorste vork. Ze zijn vooral gebouwd op rechtuit rijden en hun comfort is doorgaans prima. De standaarduitrusting in deze categorie kan enorm verschillen. Stadsfietsen zijn er met terugtraprem, trommel- en velgremmen en in elk geval zit er een kettingkast, jasbeschermer, verlichting en een stevige bagagedrager op. Ze zijn er zonder en met versnellingen, afhankelijk van de prijsklasse uitgevoerd met 3 tot 8 opties. Ze kunnen doorgaans tegen een stootje en zijn stevig genoeg om er een kinderzitje en bagage op mee te nemen. Het accent ligt op degelijkheid en duurzaamheid, daardoor is het gewicht van de stadsfiets vrij hoog (18 à 22 kg).
Hybridefietsen
De hybridefiet is heel goed voor recreatief gebruik over korte en lange afstanden. Ze zijn herknaar aan een rechte voorvork met vering en zijn gebouwd met comfort als uitgangspunt. Van oneffenheden in de wegen hebben ze weinig last. Hybridefietsen beschikken in de regel over een 8 versnellingsnaaf of over een derailleurschakeling met 24 tot 27 versnellingen. Om binnen het segment van hybridefietsen tegemoet te komen aan lichtere fietsen bieden fabrikanten ‘lite’ of lichterfe modellen die zo’n 5 tot 6 kilo minder zwaar zijn dan de gangbare modellen.
Crossoverfietsen
Crossoverfietsen hebben zowel de kenmerken van een racefiets als die van een mountainbike. Doorgaans hebben deze fietsen grote (28 inch) wielen en minimaal 27 versnellingen. Het stuur is recht of licht gebogen. Aangezien de crossoverbike vooral op de weg wordt gebruikt, zijn de banden in de regel behoorlijk smal.
Vakantiefietsen/Trekkingfietsen
Een combinatie van verschillende soorten fietsen zijn de bekende trekking modellen en dat zijn vakantiefietsen bij uitstek. Ze zijn bedoeld voor de lange afstand en omdat er veel bagage mee kan, lenen ze zich prima voor de fietsvakanties. De prijs is vaak aan de hoge kant, omdat er lichtere en duurdere onderdelen worden gebruikt. De vakantiefiets is in veel gevallen ook voorzien van een voorbagagedrager.
Mountainbikes
Mountainbikes worden gewoon MTB genoemd; soms ook wel ATB (All Terrain Bicycle). Ze zijn ontworpen voor onverharde wegen en bergroutes ,maar u kunt er vanzelfsprekend ook de weg mee op, al is de rolweerstand van de (brede) banden wel groter en hebben de banden een fors profiel. Mountainbikes hebben 26 inch wielen en meestal een flink aantal schakelmogelijkheden. 24 of meer versnellingen is de standaard. Het soort gebruik is van invloed op het frame en de uitrusting. Frame en voorvork zijn doorgaans vrij robuust en de naven zijn stof en waterdicht.
Een variant op deze terreinfiets is de stads- of city-MTB. Deze herkent u aan de spatborden, verlichting en bagagedrager die op MTB’s ontbreken en bovendien is het profiel van de banden minder grof, waardoor ze lichter lopen.
Racefietsen
Racefietsen zijn speciaal gebouwd voor de sportieve prestaties. Door hun constructie en materialen zijn ze zeer licht en stevig. Racefietsen beschikken al gauw over zo’n 30 versnellingen en alle voorzieningen die niet strikt nodig zijn, zijn omwille van het gewicht en de snelheid weggelaten.
Ligfietsen
Ligfietsen komen weinig voor want door hun geringe hoogte vallen ze minder goed op en bieden minder overzicht in het verkeer. Voor recreatief gebruik liggen de zaken genuanceerder. Zo zijn allerlei voorzieningen op de ligfiets aan te brengen om bijvoorbeeld meer bagage mee te nemen. De geringe hoogte en het kleine frontale oppervlak zorgen dat de luchtweerstand aanmerkelijk minder is dan bij de gewone fietsen. Met relatief weinig inspanning haalt u hoge snelheden. Ligfietsen zijn er in soorten en maten en er is een grote variatie in constructies en worden doorgaans ambachtelijk gemaakt waardoor ze iets duurder zijn maar het voordeel is wel dat u de fiets naar eigen inzicht kunt laten afwerken en uitrusten.
Vouwfietsen
Vouwfietsen zijn zeer geschikt voor kleine afstanden, ze zijn vooral handig voor treinforenzen die vanaf het station naar hun werkplek (c.q. huis) fietsen. Qua rijcomfort is vouwfietsen een vermoeiende ervaring. U kunt hem gemakkelijk in de kofferbak van de auto of op de boot meenemen maar besteed in dat geval bij aanschaf extra aandacht aan de kwaliteit en de roestgevoeligheid van de vouwfiets.
Meenemen in het openbaar vervoer kan ook al gaat dat minder makkelijk en moet je voor lief nemen dat het draagcomfort niet altijd goed is en dat het inklappen vaak lastig is en vooral in de spits kan het moeilijk zijn om een plaatsje voor de fiets te bemachtigen,en er snel mee in en uit te stappen.
Tandems
Een tandem is voor liefhebbers, en je moet er met z’n tweeën voor zijn. Door de lengte is de tandem minder goed wendbaar. Het rijden vraagt een goede samenwerking en dat maakt een tocht tot een bijzondere ervaring. Het lastige is dat u er een geschikte berging voor moet zien te vinden en laat hij zich moeilijk vervoeren, omdat een fietsimperiaal doorgaans niet lang genoeg is. Op een fietsrek steekt hij vaak te veel aan weerszijden uit. Op een tandem kan ook niet veel bagage mee en voor fietsvakanties heb je een fietsaanhanger nodig. Een lichtgewichttandem met derailleurversnellingen is voor een vakantie dan wel de beste keus.
Kinderfietsen
Een goede veilige kinderfiets lijkt eenvoudiger dan het is. Doorslaggevend bij de aankoop van een kinderfiets is meestal de prijs. Bij fietsen die binnen een paar jaar al weer te klein zullen zijn, wordt over kwaliteit minder goed nagedacht. Deze kwaliteit bepaalt echter in hoge mate de veiligheid.
Een kinderfiets verdient net zoveel aandacht als een fiets voor een volwassene: minimaal moet hij een stevig frame en een goed werkende rem hebben. Heeft de kinderfiets velgremmen, dan zijn daar twee (op elk wiel een) van noodzakelijk. Een goede kinderfiets is niet te groot.Uw kind moet met het zadel in de laagste stand met beide voeten de grond kunnen raken.
Voor peuters tot circa 4 jaar zijn er driewielers waar remmen en andere voorzieningen op zijn weggelaten. Zij mogen daar niet de openbare weg mee op. Voor kleuters komen fietsjes tot een wielmaat van 20 inch in aanmerking.
De openbare weg is voor dit soort fietsjes geen verboden terrein, maar het is niet verstandig om kinderen zonder begeleiding te laten rijden.
Vanaf circa 7 jaar tot plusminus 14 jaar zijn kinderen toe aan een stevige jeugdfiets. Deze heeft een wielmaat van 20 to 26 inch. Crossfietsen zijn bij kinderen ook erg populair, maar voldoen in de praktijk vaak niet aan de wettelijke eisen op het gebied van reflectie.
Fietsers, die moeiteloos heuvels op fietsen met comfortabele elektrische trapondersteuning
Een fiets met elektrische trapondersteuning is voor iedereen die weinig moeite wil of kan doen,
een uitkomst.
Een E-bike werkt niet anders dan een normale fiets maar het grote verschil zit in de accu die in het frame is verstopt. Deze accu voedt een motor, die met u meetrapt. Als een fietser de pedalen ronddraait, ondersteunt het elektrische systeem deze beweging. Met een sensor wordt de beweging van de fietser gevolgd en daarmee de elektrische kracht geregeld. Gaat u hard de dijk af, geeft de E-bike extra power. Stopt u, dan zal de motor automatisch afslaan.
Goed voor het milieu
Accu’s hebben een langere levensduur en actieradius van 40 tot 60 tot kilometer. Met een elektrische fiets haalt u makkelijk 25 km per uur, en bent u eerder op de plek van bestemming. Dat heeft grote voordelen voor bijvoorbeeld woonwerkverkeer want u kunt op een milieuvriendelijke grote afstanden afleggen, zonder uzelf in het zweet te werken en ook voor recreatieve tochten biedt de E-bike mogelijkheden want u komt verder, ziet meer, met een zondagse inspanning!
Praktisch
E-bikes kennen veel voordelen. U kunt ze simpelweg opladen via het stopcontact, thuis of onderweg. En sinds 1 januari 2007 wordt een E-bike volgens de wet niet meer gezien als een motorvoertuig. Dat betekent geen verzekeringsplicht, geen helm, geen kenteken en geen minimumleeftijd. Bovendien kunt u de E-bike meenemen in de trein.
Nadelen.
E-bikes zijn aanzienlijk duurder dan gewone fietsen omdat de techniek en de accu’s de nodige kosten met zich meebrengen. E-bikes kosten tussen de € 1.000 en € 3.000 euro per stuk. Ook is de fiets door de techniek wat zwaarder dan een gewone fiets maar daar merk je weinig van, omdat de motor stevig meetrapt.
Oplaadpunten
Heeft u een elektrische fiets en wilt u weten waar de zogenaamde oplaadpunten zijn? Neem dan eens kijkje op de site van Sparta waar u door heel Nederland ION® oplaadpunten terug kunt vinden!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Informatie Tags:electrische fiets, e bikes, e bike, voor en nadelen van de electrische fiets
Een fietstocht in eigen land is ideaal om lekker uit te waaien. Op de pedalen door de polders, trappen in de duinen en toeren door sfeervolle plaatsjes of bruisende steden. En als u onverhoopt een lekke band krijgt of de ketting het begeeft? Dan bieden ANWB Fietsservicepunten uitkomst!
Service
Hier kunt u met behulp van de ANWB Rijwielhulpkist eenvoudige reparaties aan uw fiets zelf uitvoeren. Meestal verstrekken deze fietsservicepunten ook informatie over de omgeving of de fietsroutes. Uiteraard is er gelegenheid voor een versnapering en is er een toilet. Deze fietsvriendelijke servicepunten zijn veelal horeca-instellingen of openbare voorzieningen in de buurt van toeristische fietsroutes of fietsknooppunten.
ANWB Rijwielhulpkist
Van oudsher is de ANWB belangenbehartiger van fietsers, inclusief hulpverlening aan gestrande fietsers. Deze oudste vorm van hulpverlening is ooit begonnen met de ANWB Rijwielhulpkist, die nog steeds de basis vormt van de ANWB Fietsservicepunten. De ANWB Rijwielhulpkist is een afgesloten kist met benodigdheden om een gestrande fietser weer op weg te helpen. Een fietspomp, een steeksleutelset, inbussleutelset, binnenband etc. De sleutel van deze kist kunt u halen bij de beheerder van het fietsservicepunt.
Door heel Nederland
De fietsservicepunten staan verspreid door heel Nederland en zijn ook gekoppeld aan de routes uit de VVV/ANWB fietsrouteboekjes. Wanneer u weet welke route u gaat fietsen, kunt u vooraf zien of u tijdens uw fietstocht een fietsservicepunt tegenkomt.
Bent u als bedrijf of instelling geïnteresseerd in de Rijwielhulpkist of de mogelijkheden die een ANWB Fietsservicepunt voor u kan betekenen? Stuur dan een e-mail naar Rijwielhulpkist.
De kwaliteit van een stadsfiets wordt ondermeer bepaald door:
Een stijf frame
Het frame van een fiets hoort sterk te zijn zodat dit het gewicht van de fietser kan dragen. Tegelijk moet het frame stijf zijn om de kracht van het trappen en remmen goed over te brengen op het wegdek. Een stijf frame zorgt ervoor dat er tijdens het fietsen minder energie verloren gaat.De stijfheid van een frame is op verschillende manieren te testen. Als de achterkant van de fiets tijdens het fietsen als het ware van achteren wegschuift, is het frame onvoldoende stijf. De stijfheid kan ook goed bepaald worden als het frame plat op de grond ligt en iemand erop gaat staan. De achtervork van het frame mag dan minimaal buigen.
Sterke wielen
Een wiel bestaat uit vijf onderdelen; de spaken, een velg, een naaf en een binnen- en buitenband. Bij een goed wiel is de spaakspanning bij alle spaken ongeveer gelijk. Als de spanning niet gelijk verdeeld is over de spaken, kan het wiel zijn ronde vorm verliezen waardoor fietsen onaangenaam wordt. De spaken van Tulpfietsen worden eerst machinaal op spanning gezet en daarna handmatig gecontroleerd.
Aluminium velgen zijn goede velgen, omdat zij niet roesten. Ook is het belangrijk dat een fiets een dubbelkamerige velg heeft. Hierdoor is de velg steviger en beter bestand tegen schokken van het wegdek. Een velg met een dubbele kamer verkleint de kans op een slag in het wiel.
Aluminium naven roesten niet en zijn onderhoudsvriendelijk
Lichte en roestvrije materialen
Om te voorkomen dat de fiets snel gaat roesten, is het belangrijk dat de onderdelen van de fiets van duurzame materialen zijn gemaakt.
Bouten en moeren van RVS en de zadelpen, de stuurpen, de naaf en de velgen van aluminium maken de fiets lichter in gebruik.
Frames kunnen op diverse manieren gelakt worden. Poedercoating is beter bestendig tegen invloeden van het weer, waardoor frames met poedercoating minder snel roesten. Op de frames van Tulpfietsen wordt polyester poeder gespoten, waarna ze gebakken worden in een oven. Deze handeling zorgt voor een harde slijtvaste laag. Poedercoating is bovendien milieuvriendelijker dan natlak spuiten omdat er geen oplosmiddelen worden gebruikt.
Door het gebruik van een dichte kettingkast voorkomen we in belangrijke mate dat de ketting besmeurd raakt. Een goed geoliede ketting is van cruciaal belang voor iedere fiets.
Goed onderhoud
Ook stevige kwaliteitsfietsen hebben onderhoud nodig. Dat begint met een nulbeurt. Dat houdt onder andere in dat de wielen gecentraliseerd worden, de spaken, kabels en fietsketting worden nagelopen en op de juiste spanning gezet, alle bouten en moeren worden nagetrokken en de eventuele versnellingen worden geregeld.
Bestellen bij Escooters4all is eenvoudig, transparant en duidelijk. Voordat u een escooter gaat bestellen, is het belangrijk dat u alle belangrijke informatie hieronder eerst goed doorleest!
Stap 1: Model
De eerste en belangrijkste stap is natuurlijk welk basismodel u wilt bestellen. In de stappen daarna dient u aan te geven welke specificaties bij het gekozen model horen.
Stap 2: Kleur
Onze escooters kunnen voorzien worden van een van de zeven standaard basiskleuren:
Maar u kunt de escooter ook tegen een bescheiden meerprijs in een onbeperkt aantal andere kleuren aanschaffen. Tevens is het mogelijk om uw escooter van uw eigen logo te voorzien! Vraag een offerte aan. Maak bij het bestellen uw keuze door een van de basiskleuren te kiezen, of een eigen kleur en/of met bedrijfslogo. In de laatste twee gevallen zullen wij contact met u opnemen om de details verder uit te werken.
Stap 3: Zadel
Standaard is de escooter voorzien van een prachtig en degelijk zwart leatherlook zadel. Tegen een meerprijs kunt u echter een keuze maken uit maar liefst negen verschillende fraaie designs!
Stap 4: Accuset
Waar vele escooters nog voorzien zijn van de onderhoudsgevoelige loodzuur accu's, zijn de escooters van Escooters4all standaard voorzien van een vierdelige set met hoogwaardige onderhoudsvrije Silicium-Gel accu's. Tegen een meerprijs is het echter ook mogelijk om de escooters te voorzien van Lithium-Ion accu's. Meer essentiële details over de soorten accu's treft u overigens aan bij het onderdeel [INFORMATIE- Belangrijke info over de accu].
Stap 5: Snelheid
Nu dient u nog een definitieve keuze te maken tussen het 25 km (met het blauwe kenteken) of het 45 km (met het gele kenteken + helmplicht) model. Het uiterlijk en de prijs blijven onveranderd!
Escooters4all is altijd helder en transparant over de prijs; geen onduidelijke zaken waar u opeens achteraf voor moet betalen. Voor de zekerheid hieronder alles nog op een rij.
De vermelde prijs is inclusief: - BTW - Kentekenplaat en bijkomende leges - Kosten rijklaar maken - Spuiten in een van de zeven vermelde basiskleuren - Standaard zwart leatherlook zwart zadel - Inbouw Silicium-Gel accuset - Levering van driefase acculader voor Silicium-Gel accuset
De vermelde prijs is exclusief: - Eventuele bezorgkosten - Spuiten in een andere kleur dan de vermelde zeven basiskleuren - Spuiten/bestickering van uw bedrijfslogo - Speciaal design zadel - Inbouw van Lithium-Ion accuset en bijbehorende acculader - Extra accessoires
De elektrische scooter wordt steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat een elektrische scooter zeer milieuvriendelijk is, heeft een escooter ook veel lagere energiekosten dan een benzinescooter. Bovendien is een escooter vrijwel geluidloos, wat door veel mensen op prijs wordt gesteld. Maar dankzij Escooters4all heeft u nu ook veel lagere aanschafkosten dan een benzine scooter. Waarom kiezen steeds meer consumenten voor een Escooter van Escooters4all? Naast de eerder genoemde voordelen van een escooter, zijn er nog enkele specifieke redenen waarom de escooters van Escooters4all nu al een van de populairste escooters van Nederland zijn. * De escooters van Escooters4all worden in eigen beheer ontworpen en geassembleerd. * De onderdelen worden in China gemaakt, waar Escooters4all een exclusief contract heeft met een van de grootste escooterfabrikanten van China (ISO9001-gecertificeerd). * De onderdelen van de escooters dienen geheel te voldoen aan de strenge eisen van Escooters4all en zijn compleet op maat gemaakt voor de Europese consument. * De escooters voldoen tevens aan alle voorwaarden van de Europese Unie (CE-keur) en de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). * Naast de hoge kwaliteit en de uitermate lage prijzen, hebben de escooters van Escooters4all een zeer exclusief en gewild design. *
Er zijn momenteel drie soorten accu’s die in het algemeen worden ingebouwd in de hedendaagse elektrische escooters:
·Loodzuur ·Silicium-Gel ·Lithium-Ion (Li-ion)
Loodzuur
De voorheen veel toegepaste loodzuur accu’s worden steeds minder toegepast. In de escooters van Escooters4all worden deze accu’s sowieso niet meer gebruikt.
Belangrijke nadelen: ·Door de constructie van de accu is deze erg gevoelig voor schokken ·Beperkt aantal laadcycli mogelijk (max. ongeveer 300) ·Accu capaciteit kan niet volledig gebruikt worden; ook mag de accu niet verder dan 80% van zijn totale capaciteit ontladen worden ·Accu mag niet ongeladen blijven staan; dit kan tot onherstelbare schade lijden ·In verband met het geheugen effect van dit type accu, dient deze elke paar maanden een keer volledig ontladen te worden, waarna deze weer volledig opgeladen moet worden ·Accu’s die niet geladen zijn, kunnen bevriezen. Bij geladen accu’s zal dit minder snel gebeuren. ·Door het laadproces zal er water uit de accucellen verdwijnen; Dit moet regelmatig aangevuld worden. ·Relatief lange laadtijd (10 – 12 uur)
Kortom, het is niet verstandig om loodzuur accu’s in elektrische scooters te gebruiken!
Silicium-Gel
De Silicium-Gel accu is op dit moment de meest gebruikte accu’s. Ook bij de escooters van escooters4all worden er standaard Silicium-Gel accu’s ingebouwd.
Belangrijke voordelen: ·Dit zijn volledig gesloten accu’s die daardoor onderhoudsvrij zijn. ·Bij het laden ontstaat wel (waterstof) gas, maar dit wordt door de accu zelf geabsorbeerd. ·Er hoeft geen water bijgevuld te worden en de accu zal ook minder snel verouderen. ·Elke accu zal na verloop van tijd een percentage van zijn capaciteit verliezen. Deze zelfontlading is bij Silicium-Gel accu’s laag. ·De Silicium-Gel accu’s zijn uitgevoerd als special cyclische accu’sdie geschikt zijn voor het vaak herladen. Silicium-Gel accu’s kunnen ongeveer 600 – 800 keer herladen worden. ·De laadtijd is afhankelijk van de gebruikte lader, maar zal tussen de 8 en 10 uur bedragen. ·Bij goed gebruik gaat een Silicium-Gel accu 4 tot 6 jaar mee.
Lithium-Ion
De meest geavanceerde accu die ingezet kan worden is de Lithium-Ion accu. Dit accutype vindt zijn oorsprong in onder andere laptops, mobiele telefoons, PDA’s enz.
Belangrijke voordelen: ·Korte laadtijd; de accu is volledig herladen in ca. 4 tot 6 uur en ook probleemloostussenladingen mogelijk. ·In het algemeen zijn ze een stuk lichter dan de andere accu types met dezelfde afmetingen. ·De accu houdt zijn capaciteit. Een accu verliest slechts 1 – 2% van zijn lading per maand ten opzichte van zo’n 10% voor een loodzuur accu. ·Dit type accu heeft niet het nadeel van het zogenaamde geheugen effect (zie ook hiervoor beschreven). ·Lithium-Ion accu’s kunnen vele honderden keren geladen worden (1000 – 1500 keer is geen probleem).
Dit is uiteraard allemaal heel erg positief. Maar de reden dat dergelijke accu’s niet algemeen ingezet worden is dat er ook nadelen aan verbonden zijn: ·Lithium-Ion accu's zijn (nog) een stuk duur duurder dan de andere twee types. ·De accu’s zijn extra gevoelig voor hoge temperaturen; Dit is zeker lastig bij het laden van de accu aangezien daar altijd warmte bij ontstaat. Maakt u gebruik van een Lithium-Ion, dan dient u daar terdege rekening mee te houden. In dat geval zullen er ook zeker geen problemen ontstaan.
Laat uw budget het toe, dan raden wij u ook absoluut aan om Lithium-Ion accu’s te gebruiken. Ook bij Escooters4all kunt u de nieuwste Lithium-Ion accu’s van hoogwaardige kwaliteit verkrijgen!
Samenvatting
Accu type
Laad cycli
Oplaadtijd
Efficiency
Zelfontlading
[aantal]
[uur]
[%]
[%]
Loodzuur
100 – 300
10 - 12
65
5 – 10
Silicium-Gel
>500
8- 10
85
1 - 2
Lithium-Ion
1000 - 1500
4 - 6
>98.8
1 - 2
Gebruik van de Silicium-Gel accu’s in escooters
De bij de onze escooters geleverde acculader voor Silicium-Gel accu’s is een elektronisch gestuurde lader die de accu in drie fasen oplaadt (de zogenaamde 3 fase laadcyclus). Afhankelijk van de mate van ontlading, zal het volledig herladen van de accu ongeveer 8 – 10 uur duren. Houdt hierbij rekening met de volgende tips: ·Laad na gebruik de accu weer volledig op, doe dit op de zelfde dag, ongeacht hoe ver de accu ontladen is. Dit heeft twee voordelen: het verlengt de levensduur aanzienlijk en u hoeft bij volgend gebruik geen rekening te houden met minder capaciteit. ·Normaal gesproken raden wij u aan de Silicium-Gel accu niet volledig te ontladen, behalve in het begin (zo'n 2 á 3 keer). Laad de accu weer volledig op zodra de wijzer van de accu ontlaad indicator het rode gebied bereikt (is op ongeveer 20% van de capaciteit). ·Let op! Ongeveer 1 maal in de 30 ladingen, moet de Silicium-Gel accu volledig leeg zijn om deze direct daarna weer opgeladen te worden. Voor volledige ontlading, laat u bijvoorbeeld gedurende de nacht de lichten aan staan, tot deze automatisch doven. ·Voor het geval dat de escooter en dus ook de accu, lange tijd niet zal worden gebruikt, wordt het aan geraden om de accu maar gedeeltelijk op te laden (tot ongeveer 40-50%). Als u voor lange tijd geen gebruik maakt van uw escooter, zorg er dan voor dat deze in een droge, overdekte ruimte staat, zonder al te veel extreme temperatuurverschillen. Hoe beter u deze tips naleeft, hoe langer de levensduur van de accu!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Scooters Tags:De elektrische scooter wordt steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat een elektrische scooter zeer milieuvriendelijk is, heeft een escooter ook veel lagere energiekosten dan een benzinescooter. Bovendien is een escooter vrijwel
1) De Betuwe De Betuwe is duidelijk de populairste fietsroute van Nederland, de maarlieft 50km lange fietsroute in een prachtige gebied. Klik op "De Betuwe" om naar een site te gaan met alle informatie over deze fietsroute.
2) Tulip Land Tulip Land, is een fietsroute waarbij het draait om tulpen, je fietst langs allerlei soorten velden vol met bloeiende tulpen. Klik op "Tulip Land" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
3) De Posbank Een 65km lange fietsroute door de bos naar de toppen van Gelderland, het is de geliefde fietsroute genaamd posbank. Klik op "De Posbank" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
4) Brabantse Heide De brabantse Heide staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden, het gaat door zes schitterende bosgebieden. Klik op "Brabantse Heide" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
5) Loenen In Loenen vindt u de grootste natuurlijke waterval van Nederland, waar het water een val van zo'n 15 meter maakt. Klik op "Loenen" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
6) Heuvel Rug De Bekende Utrechtse Heuvelrug tocht, een historische tocht langs allerlei oude gebouwen. Een nette fietsroute van 75km. Klik op "Heuvel Rug" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
7) De Lage Vuursche Deze fietsroute gaat vanuit Baarn dwars door de mooie bossen van De Vuursche. Een schitterend uitzicht, 24,5km lang. Klik op "De Lage Vuursche" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
8) Drente Drente heeft genoeg routes om langs te fietsen, er zijn verschillende natuurgebieden in Drente met nette fietspaden. Klik op "De Betuwe" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
9) Buiksloterdijk De route start in Broek in Waterland en voert u over de dijken die Waterland beschermden tegen het woeste water van het IJ. Klik op "Buiksloterdijk" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
10) De Hajé-route Deze afwisselende fietsroute leidt u door typisch Flevolandse natuurgebieden aan de zuidwestkant van Lelystad. Klik op "De Hajé-route" om naar een site te gaan met allen informatie over deze fietsroute.
Fietspunt.nl richt zich op de woon/werk- en de recreatieve fietser. Dat is dus bijna iedereen in Nederland. In deze brede doelgroep is er altijd wel iemand die een fietskar voor kinderen, fietspomp of zadelpen moet hebben. De voordelen van Fietspunt.nl voor de doelgroep zijn hier vooral de vindbaarheid van het juiste onderdeel/accessoire, de fietstechnische helpdesk en het gemak van online bestellen.
intelende vingers, dode of gevoelloze handen bij het fietsen? Wie kent het niet?
Hier een paar tips om dit vervelende fenomeen te verminderen:
1. Handschoenen.
Fietshandschoenen met een schuimrubber of gel binnenkant, verdelen de druk van het handvat over een groter gedeelte van de hand. Bovendien absorberen ze zweet en na een valpartij hoef je niet de steentjes uit je hand te pulken.
2. Zadel naar achter verschuiven.
Hoe verder het zadel naar achteren zit, hoe kleiner het kantelende moment naar voren, hoe minder druk er op het stuur rust.
Het lijkt tegenstrijdig, maar ook al schuif je het zadel 5 mm naar achteren, de druk op het stuur wordt merkbaar minder. Dit komt omdat het zwaartepunt meer boven of achter de trapas komt te liggen. Wanneer het zadel erg ver naar achter wordt geschoven, moet ook het stuur naar achter om de zadel-stuur afstand hetzelfde te houden.
Het zadel is te verschuiven door de klem los te maken.
3. Ergonomische handvatten. Handvatten met een zogenaamd vleugeltje verdelen de druk over een groter oppervlak. Bovendien zorgen ze ervoor dat de pols niet knikt. (mits goed afgesteld). Een geknikte pols zorgt voor minder doorbloeding. Ergonomische handvatten zijn het meest effectief als ze op het stuur geklemd worden door een bout. Dan kunnen ze namelijk niet afzakken als je erop leunt.
4. Stuur met kromming of knik. Indien het stuur even hoog of hoger staat dan het zadel, dan is een beetje kromming in het stuur wel zo prettig. Bij een recht stuur en een rechtop houding wijzen de ellebogen naar buiten en leun je aan de buitenkant van de hand. Dit levert een vervelend drukpunt op. Er zijn sturen met kromming/knik van 12, 15, 30 en 45 graden. (Een "recht" mtb stuur heeft een knik van 5 graden.)
5. Stuur inkorten.
Veel sturen zijn ontworpen voor breedgeschouderde mountainbikers. Voor lange afstandsfietsers en fietsers met smalle schouders is dit veel te breed. Hierdoor raken de schouders vermoeit en ontstaan nek-schouder klachten. Maar ook tintelende vingers worden soms verholpen door een stuur met de juiste breedte. Probeer eerst een klein stukje (aan beide kanten 1 cm) af te zagen. Dan proberen, en eventueel nog een stukje afzagen. De vuistregel is om de armen parallel te hebben. (stuur is even breed als de schouders) Dit lukt in de praktijk meestal niet, aangezien er ook ruimte nodig is voor remhendels, shifters, bel, computer, etc.
6. Bar ends. Een tweede positie op het stuur waar je de handen kunt plaatsten is een aangename afwisseling. Door regelmatig te verpakken worden tintelende vingers voorkomen. Ergonomische barend met ergon handvat - geintegreerde barend - lange barend
7. Stuur hoger zetten. Een te laag stuur zorgt ook voor meer druk op de handvatten. Zet het stuur 1 of 2 centimeter hoger.
8. En tot slot: harder trappen. Hoe harder je fietst, hoe meer je aan je stuur gaat trekken. Dit is goed merkbaar in de bergen. Hier zul je nauwelijks tintelende vingers hebben tijdens het klimmen.
Dit is ook het compromis tussen een sportieve fiets en een comfort fiets. Een sportieve fiets heeft bij het hard trappen een lichte druk op het stuur, maar wanneer je langzaam rijdt wordt de druk erg groot.
Als je op een comfort fiets hard wilt trappen dan duw je jezelf naar achteren. Hierdoor moet je aan het stuur gaan trekken. Dit is niet comfortabel en niet efficient. Maar op een rustig tempo ontspannen rijden gaat hier het best mee.
Deze vraag krijgen wordt ons regelmatig gesteld en er is slechts een antwoord: De band die aan jouw eisen voldoet.
De een vind bijvoorbeeld antilek eigenschappen belangrijk, de ander rolweerstand of levensduur. De ideale band bestaat (nog) niet, dus wordt het een compromis.
De belangrijkste eigenschappen van een band zijn:
grip
levensduur
antilek eigenschappen
rolweerstand
rijeigenschappen/wegligging
prijs
Grip
Er zijn twee soorten grip. Op asfalt en op onverharde ondergrond. Op asfalt heeft een slick (gladde band) het meeste grip. Er is immers zoveel mogelijk contact met het asfalt. Eventueel zijn er aan het rubbercompound (rubber mengsel) nog toevoegingen gedaan om de grip te verhogen.
Op onverharde ondergrond geeft het profiel grip. Hoe losser de ondergrond, hoe groter de noppen moeten zijn. Voor vakantiefietsen is een band die hier tussen in zit het meest geschikt. Een beetje profiel voor grip op losse ondergrond (of bladeren ed) maar toch glad genoeg voor op het asfalt.
Bedenkt ook dat je op fietsvakantie nog zo'n 20 kg bagage aan je fiets hebt hangen. De noodzaak voor een grof profiel wordt dan ook een stuk minder.
Profiel
Het profiel bepaalt de grip en een gedeelte van de rolweerstand. Hoe gladder het profiel, hoe lichter de band rolt. Ook hier moet de gulden middenweg gevonden worden, en is per gebruiksdoel verschillend.
Er is trouwens geen profiel nodig bij een fietsband om het water af te voeren. Het zogenaamde aquaplaning ontstaat bij een fietsband pas bij ca 200 km/u. Dit komt door de smalle en ronde vorm van een fietsband.
Wrijving
Wrijving is de grip van de band en niet de rolweerstand.
Ter verduidelijking:
Wanneer je bijvoorbeeld over het ijs fietst is er minder wrijving. Dit merk je met optrekken, remmen en door de bocht gaan. Maar de band rolt niet lichter dan over asfalt.
Levensduur
De levensduur van een band wordt bepaald door:
slijtage van het oppervlak
sterkte van de zijwanden
verminderen van de lekbestendigheid
Bij normale slijtage wordt het loopvlak van de band afgesleten. Het profiel wordt minder en de lekbestendigheid wordt door het dunnere rubber ook minder. Op ten duur zal de band moeten worden vervangen. De gebruikte rubbercompound bepaald hoe snel dit gaat.
Falen van de zijwanden. Door uitdroging en door zware belasting slijten de zijwanden. Deze kunnen het begeven lang voordat bijvoorbeeld het profiel op is. Fietsen op te zachte banden versnelt dit proces.
Verminderen van de antilek eigenschappen. Na verloop van tijd verzamelen zich stukjes glas, steentjes e.d in het loopoppervlak van de band. Deze veroorzaken gaatjes en scheurtjes in de toplaag. De band wordt poreus. De band is versleten op het moment dat je vind dat hij te vaak lek gaat. Het profiel kan dan nog intakt zijn.
Antilek eigenschappen
Er zijn verschillende antilek lagen:
Dun kevlar versterkt rubber. (Bijvoorbeeld Schwalbe Marathon) Deze laag biedt een matige antilek bescherming. Rijeigenschappen en gewicht worden matig beinvloed.
Dikke caoutchouc (natuurrubber) van ca 5 mm. (Bijvoorbeeld Schwalbe Marathon Plus) Deze laag biedt de beste lekbescherming. De dikke laag voorkomt dat doornen, glas of rubber doordringen en de binnenband kunnen raken. De band wordt wel veel zwaarder en rijeigenschappen worden beinvloed.
Kevlar weefsel (dichtgeweven) (Bijvoorbeeld Schwalbe Marathon Supreme en XR) Ook hierin een verschil tussen dicht en zeer dicht geweven. Het laatste is beter. Rijeigenschappen en gewicht worden nauwelijks beinvloed. Zorgt voor een goede lekbestendigheid.
Schwalbe Marathon - Schwalbe Marathon Plus - Schwalbe Marathon XR
Rijeigenschappen
Hier bedoel ik comfort en wegligging mee. Hoe gedraagt de band zich wanneer je schuin door de bocht gaat? En stugge zijwanden (wangen) verminderen bijvoorbeeld het comfort.
De opbouw van de band (karkas), rubbercompound, antileklaag en profiel hebben alle invloed op de rijeigenschappen.
Rolweerstand
De rolweerstand is de kracht die nodig is om het wiel te laten rollen, en hangt af van de vervorming (indrukking) van de band:
Druk waarmee de band is opgepompt. Hoe harder de band is opgepompt, hoe minder vervorming.
Maat van de band. Hoe groter en breder een band is, des te ronder wordt het contact oppervlak met de weg. Een rond contactoppervlak heeft een kleinere omtrek dan een ovaal contactoppervlak, dus minder vervorming.
Opbouw en materialen van de band. De opbouw van de band bepaalt hoeveel energie het kost om de band te vervormen. Een dunwandig soepel bandje vervormt makkelijker dan een stugge band.
Profiel. Profiel zorgt voor extra rolweerstand. Niet alleen de band vervormt in zijn geheel, maar ook het profiel zelf vervormt. Denk maar eens aan de noppen van een mountainbike band. Deze buigen om, zodra ze contact met het rijvlak maken.
Prijs
De prijs van banden varieren van 2 tot 50 euro. Het is heel goed mogelijk om een paar duizend kilometer te kunnen fietsen met een band van twee euro. Dit levert ongetwijfeld de laagste prijs per kilometer op. Maar de lekbestendigheid, sterkte van de band of rolweerstand zullen niet te vergelijken zijn met duurdere varianten. Je hebt dus wat meer geluk nodig met een goedkope band.
Vragen:
Brede banden roller lichter dan smalle banden. Is dit waar?
Ja. Bij gelijke druk rollen brede banden lichter dan smalle banden. De vervorming van de brede band is namelijk kleiner dan de vervorming van de smalle band.
Voorbeeld:
We nemen een fietser van 70 kg, bagage achterop 15 kg en een fiets van 15 kg. Nu draagt het achterwiel een last van ca 60 kilo.
De brede band (50 mm) en de smalle band (32 mm) zijn beide opgepompt tot een druk van 4 bar.
Beide banden hebben namelijk hetzelfde contactoppervlak:
4 bar = 4 kg per vierkante centimeter. 60 kg / 4 = 15 vierkante centimeter.
De brede band hoeft dus veel minder te vervormen. Het vervormen van de band kost energie en dit is de rolweerstand.
Overige voordelen brede banden:
Meer grip.
Meer comfort.
Je kunt makkelijker over onverharde wegen rijden.
Minder kans op snakebite.
Bandenspanning is minder belangrijk dan bij smalle banden.
Banden gaan langer mee.
Waarom rijden wielrenners dan niet op brede banden?
Dat doen ze ook. Vroeger reden ze op 18 mm banden, tegenwoordig op 23 mm. Er zijn echter ook een aantal beperkingen voor de breedte:
Brede banden kunnen niet zo hard worden opgepompt. Als je met 9 bar wilt fietsen, heb je weinig keuze.
Brede banden hebben meer luchtweerstand. De luchtweerstand wordt een belangrijke factor boven de 25 km/u.
Brede banden zijn zwaarder. Accellereren kost meer tijd en energie.
Zijdelingse stabiliteit wordt minder. Als je met 40 km/u plat door de bocht gaat, zul je dit merken.
Blijf altijd op de hoogte van de ontwikkelingen op KimTube.nl. Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe filmpjes van Kim en haar geile vriendinnen online zijn!
klik Gratis Kim Holland Film en vul jouw email-adres in en je krijgt een gratis Kim Holland film kado!