Wat bepaalt de kwaliteit van een stadsfiets?
De kwaliteit van een stadsfiets wordt ondermeer bepaald door:
Een stijf frame
Het frame van een fiets hoort sterk te zijn zodat dit het gewicht van de fietser kan dragen. Tegelijk moet het frame stijf zijn om de kracht van het trappen en remmen goed over te brengen op het wegdek. Een stijf frame zorgt ervoor dat er tijdens het fietsen minder energie verloren gaat.De stijfheid van een frame is op verschillende manieren te testen. Als de achterkant van de fiets tijdens het fietsen als het ware van achteren wegschuift, is het frame onvoldoende stijf. De stijfheid kan ook goed bepaald worden als het frame plat op de grond ligt en iemand erop gaat staan. De achtervork van het frame mag dan minimaal buigen.
Sterke wielen
Een wiel bestaat uit vijf onderdelen; de spaken, een velg, een naaf en een binnen- en buitenband. Bij een goed wiel is de spaakspanning bij alle spaken ongeveer gelijk. Als de spanning niet gelijk verdeeld is over de spaken, kan het wiel zijn ronde vorm verliezen waardoor fietsen onaangenaam wordt. De spaken van Tulpfietsen worden eerst machinaal op spanning gezet en daarna handmatig gecontroleerd.
Aluminium velgen zijn goede velgen, omdat zij niet roesten. Ook is het belangrijk dat een fiets een dubbelkamerige velg heeft. Hierdoor is de velg steviger en beter bestand tegen schokken van het wegdek. Een velg met een dubbele kamer verkleint de kans op een slag in het wiel.
Aluminium naven roesten niet en zijn onderhoudsvriendelijk
Lichte en roestvrije materialen
Om te voorkomen dat de fiets snel gaat roesten, is het belangrijk dat de onderdelen van de fiets van duurzame materialen zijn gemaakt.
Bouten en moeren van RVS en de zadelpen, de stuurpen, de naaf en de velgen van aluminium maken de fiets lichter in gebruik.
Frames kunnen op diverse manieren gelakt worden. Poedercoating is beter bestendig tegen invloeden van het weer, waardoor frames met poedercoating minder snel roesten. Op de frames van Tulpfietsen wordt polyester poeder gespoten, waarna ze gebakken worden in een oven. Deze handeling zorgt voor een harde slijtvaste laag. Poedercoating is bovendien milieuvriendelijker dan natlak spuiten omdat er geen oplosmiddelen worden gebruikt.
Door het gebruik van een dichte kettingkast voorkomen we in belangrijke mate dat de ketting besmeurd raakt. Een goed geoliede ketting is van cruciaal belang voor iedere fiets.
Goed onderhoud
Ook stevige kwaliteitsfietsen hebben onderhoud nodig. Dat begint met een nulbeurt. Dat houdt onder andere in dat de wielen gecentraliseerd worden, de spaken, kabels en fietsketting worden nagelopen en op de juiste spanning gezet, alle bouten en moeren worden nagetrokken en de eventuele versnellingen worden geregeld.

Fietsplezier

|