In het oosten is de leer van de reïncarnatie wijd verbreid. Ze berust op het uitgangspunt dat de ziel van de mens zich bij de dood van het lichaam losmaakt en op dat moment of op een later tijdstip in een ander lichaam herboren wordt. Die voorstelling staat centraal in de boeddhistische en hindoeïstische overlevering. Samsara, het rad des levens, een eindeloze opeenvolging van geboorten en wedergeboorten, kan pas beëindigd worden als er geen begeerte (Karma) meer aanwezig is die reïncarnatie noodzakelijk maakt.
Ook in de westerse cultuur vindt men het idee van de zwervende ziel terug, weliswaar met minder impact dan in het oosten. Bij het begin van de 19de eeuw werd het een centrale thema in tractaten van spiritisten en later ook in die van de theosofen. Hier dient reïncarnatie echter niet als straf voor karmische schuld, maar wordt ze voorgesteld als een soort van spiritueel darwinisme, als evolutionaire weg naar zelfvervolmaking, niet alleen voor individuen, maar voor de hele mensheid. De antroposofie van Rudolf Steiner steunt op een fundamentele manier op dit reïncarnatie-idee. Sinds de vijftiger jaren duikt het idee van de wedergeboorte ook op in allerlei therapeutische praktijken. In het Duitse taalgebied is het idee vooral verbonden met de Munchense psycho-astrologische reïncarnatietherapeut Thorwald Dethlefsen, die voortbouwt op Amerikaans werk uit de jaren zeventig. Freud voorbij
Ze beschouwen zich als een verdere ontwikkeling van de psychoanalyse (die de oorzaak van psychische storingen gaat zoeken in onopgeloste conflicten uit de kindertijd). De reïncarnatietherapieën gaan in hun zoektocht naar de oorsprong van de ellende nog verder terug. Nog voor de bevruchting, in vroegere bestaansvormen, ligt de oorzaak van storingen. Traumatische en extreme ervaringen zoals ziekte, foltering of dood worden naar de volgende reïncarnatie overgedragen. Vele psychische en psychosomatische aandoeningen zijn er de neerslag van. Angst, schuldgevoelens, chronische pijn, allergie, epilepsie en vele anderen aandoeningen zouden er aan te wijten zijn.De symptomen verdwijnen als de werkelijke oorzaak kan worden herkend en nog eenmaal bewust doorleefd worden.
Het terugvoeren naar de bron van de problemen gebeurt doorgaans met hypnose. Dikwijls wordt de patiënt aangezet tot hyperventilatie en in een trance gebracht. Alles wordt dan mogelijk. Belevenissen in de tijd van Grieken of Romeinen, landingen op Mars of Alfa Centauri, maar ook belevenissen in planten- en dierenrijk, of berichten uit hemel, hel of schimmenrijk, aan alles kan betekenis gehecht worden.
In geen enkel geval kon tot nog toe worden bewezen dat de herinneringen aan vroeger leven op ware feiten berusten. Meestal zijn de verhalen historisch gewoon onmogelijk. Ook de bewering dat mensen die teruggevoerd worden plots vreemde talen beginnen te spreken, heeft geen stand gehouden bij nader onderzoek door taalkundigen. Het Egyptisch of het Bulgaars bleken klanknabootsingen te zijn die slechts oppervlakkig op een vreemde taal leken en volslagen betekenisloos. Fantasie vs werkelijkheid
De verklaring voor vermeende herinneringen aan vorige levens berust in eerste instantie op de trancetoestand die het waarnemingsvermogen verengt terwijl de kraan van de fantasie wagenwijd wordt opengezet. Het contact met de therapeut of begeleider blijft ondertussen wel bestaan. Diens vragen of opmerkingen werken suggestief, zowel bewust als onbewust. Ze brengen materiaal aan dat grif in de fanatsiewereld wordt ingebouwd. Mensen in trance fabuleren erg logisch en gedetailleerd. Bovendien gaan de verhalen dikwijls gepaard met hevige emotionele uitbarstingen, waardoor zijzelf én de omstaanders nog gemakkelijker in de echtheid van het gebeuren gaan geloven. Klank- of video-opnamen van dit soort sessies zijn vaak van een aangrijpende authenticiteit. Meestal zijn reïncarnatietherapeuten gezien hun geringe opleidingsniveau niet echt in staat het gevaar van hun behandeling in te schatten. Dit soort therapieën kan bij gevoelige personen leiden tot acute verwarring en identiteitsconflicten, psychotische ontsporingen en zelfs suïcide. Reïncarnatie als therapie is - nog los van haar waarheidsgehalte - ten zeerste af te raden voor het behandelen van psychische problemen.
Ik heb skepp leren kennen en ga bijna dagelijks naar hun site. Ik kan mij er goed in vinden. Zoals ze zelf zeggen ik laat me geen oor aan naaien. Alles is onderzocht, anders gaan ze het niet publiciteren. Mensen die er willen over praten met me kunnen altijd een email sturen.
SKEPP bestaat uit een groep nieuwsgierigen die graag willen weten hoe de wereld in elkaar zit, en er niet van houden zich een oor te laten aannaaien. Alle beroepen en lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd: bouwvakkers, advocaten, studenten, professoren, artsen, psychologen, politici, schrijvers, filosofen, kunstenaars, ingenieurs, huisvrouwen, apothekers, goochelaars, managers, enzovoort. Het ledenaantal is de laatste jaren opgelopen tot bijna 1000.
Voordelen lidmaatschap
Onze vereniging bestaat dankzij de leden en de vele vrijwilligers. Wil u ons ondersteunen overweeg dan zeker om lid te worden. Als je graag nog een stapje verder wenst te gaan aarzel dan niet om u op te geven als vrijwilliger. Dat kan u doen tijdens uw registratie als lid of door ons te contacteren via het contactformulier.
Aan het lidmaatschap zijn ondermeer volgende voordelen verbonden:
Artikels, boekbesprekingen, mediaberichten, rubrieken, SKEPPtische nieuwtjes via mail, stand van zaken rond onderzoek en rond nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in relatie tot pseudowetenschap
Gratis toegang tot de jaarlijkse congressen, lezingen en debatten
Briefwisseling i.v.m. bijeenkomsten
Vermindering op andere activiteiten en skeptische publicaties
Toegang tot Bunkmail: dit is een mailinglijst/infokanaal door en voor skepptici met betrekking tot algemene skeptische onderwerpen. U kunt zich nadien ook weer uitschrijven.
Toegang tot uw persoonlijk profiel op deze site
Het voordragen van kandidaten voor de Skeptische Put en de Zesde Vijs
Tarieven
Prijs België: 25 euro (lidmaatschap + abonnement op tijdschrift)
Prijs buitenland: 30 (incl. portkosten)
Het lidmaatschap of abonnement loopt 12 maanden vanaf de ontvangst van uw betaling.
Als u uitdrukkelijk de doelstellingen niet onderschrijft en dus afziet van de voordelen van het lid zijn, vink dan het betreffende vakje uit.
Ineens is het overal: quinoa, het nieuwe superfood. Zo gezond, dat je wel gek zou zijn om het niet te eten. Of is de wonderkorrel toch alleen een hype?
Het 'wondergraan' quinoa (spreek uit: 'kienwa') is niet aan te slepen. Waarom zijn we opeens zo dol op quinoa? Wat is het voor goedje en word je er echt gezonder van? En is het eigenlijk niet raar dat we quinoa uit Zuid-Amerika halen terwijl we ook havermout kunnen eten?
'Quinoa ligt al jaren bij mij in de schappen. Ik had er een vaste groep klanten voor', zegt Jaap Kuiper, tot voor kort eigenaar van natuurvoedingswinkel Puur - nu De Natuurwinkel - in het Nederlandse Houten. 'Maar de laatste twee jaar is mijn omzet opeens meer dan verdubbeld, vooral door nieuwe eet-trends als raw food, superfood of glutenvrij. Ook de prijs is omhoog geschoten.' Quinoa is zo populair geworden, dat het nu zelfs in de supermarkt ligt, voor ruim 1 eurocent per gram. Een veelvoud van de prijs van rijst of couscous.
Waar komt deze hype vandaan?
'Trends komen steeds terug. Dit is eigenlijk een herhaling van de jaren zeventig en tachtig', zegt culinaire trendwatcher Anneke Ammerlaan. 'Toen was 'gezond eten' vooral een sociaal statement, maar de maatschappij is tegenwoordig veel individualistischer. We willen genieten én tegelijkertijd mooi, slank, fit en jong blijven.'
Wat precies 'gezond eten' is, is nu een persoonlijke keuze geworden, vindt Ammerlaan. Instanties als het Voedingscentrum voldoen niet meer, consumenten gaan steeds meer zelf zoeken naar een waarheid. Daarnaast willen mensen niet veel moeite voor hun voeding hoeven doen: ze eten liever superfoods. 'Als je elke dag een kommetje quinoa eet, een handje gojibessen of een 'supersmoothie' wegdrinkt, hoef je niet netjes volgens de voedseldriehoek te eten, wordt er gedacht', zegt Ammerlaan.
Wat we eten, bepaalt ook steeds meer onze status. De zelfdiscipline om gezond te eten en slank te blijven, maakt dat we ons superieur voelen. Bijzondere, exotische producten uit de hele wereld, zoals quinoa, horen daarbij.
Wat is quinoa eigenlijk?
Geen graan, maar zaad. Het wordt al eeuwenlang geteeld op de koude, droge, winderige hoogvlakten van Peru en Bolivia, waar verder niks eetbaars wil groeien. Dit bracht de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, op het idee dat quinoa het wereldwijde voedseltekort zou kunnen verminderen. Dus riepen ze 2013 uit tot 'Jaar van de Quinoa'. Als onbedoeld neveneffect gaf dit een enorme impuls aan de beginnende westerse quinoa-hype. De vraag steeg explosief, steeds meer Peruaanse en Boliviaanse boeren gingen quinoa telen. Maar ook de VS en Europa gingen brood zien in quinoa.
Quinoa doet het prima in gematigde klimaten. In Nederland zelfs zo goed, dat de rijpe zaden na een regenbuitje spontaan ontkiemen in de aren, vertelt Peter Bauwens van 'bijzondere groenten'-tuinderij De Nieuwe Tuin in De Klinge.
Is Belgische quinoa net zo goed als Boliviaanse?
Waarschijnlijk wel, en goedkoper. De teelt is simpel en kost minder water en bestrijdingsmiddelen dan bijvoorbeeld tarwe. Kuijtens door de universiteit van Wageningen geselecteerde 'nederrassen' hebben bovendien een hoger vezelgehalte. De zaadjes missen de bittere waslaag, die er bij Zuid-Amerikaanse quinoa moet worden afgewassen voordat je het kunt eten.
Is het wel zo'n goed idee om hier quinoa te verbouwen, in plaats van het te importeren? Ja en nee, zegt Sander van Bennekom van Oxfam Novib. De trek van platteland naar stad is een groot probleem in Peru en Bolivia. Door de stijgende vraag naar quinoa kunnen nu meer kleine boeren op hun eigen land blijven. Bovendien profiteren de boeren van de hogere prijzen. Aan de andere kant is quinoa voor veel Peruaanse en Boliviaanse consumenten onbetaalbaar geworden. Voedingstekorten liggen op de loer, zegt Van Bennekom. 'Zowel de boeren als de bevolking zouden gebaat zijn met een structureel iets hogere prijs, maar dit is te gek. En wat gaat er gebeuren als de hype instort? Dat wordt een drama voor de boeren.'
Is polderquinoa dan misschien duurzamer dan import-quinoa?
'Het lijkt lood om oud ijzer', zegt Hans Blonk van milieuadviesbureau Blonk Consultants. 'Nu wordt de quinoa uit Zuid-Amerika nog kleinschalig verbouwd, op gronden die voor weinig anders geschikt zijn. Maar als het areaal door de grote vraag uitbreidt, kun je dezelfde problemen krijgen als bij sojateelt: vernietiging van natuurgebieden en verdringing van andere landbouwgewassen.
'Aan de andere kant is de teelt van Nederlandse quinoa nog allesbehalve efficiënt. Zo is de eiwitopbrengst per hectare drie tot vier keer zo laag als van bijvoorbeeld tarwe en amper eenderde van soja. Daardoor heeft polderquinoa een heel hoog landgebruik, terwijl grond hier schaars is en de teelt ten koste van andere, productievere gewassen gaat.'
Wat maakt quinoa zo gezond?
De gezondheidsclaims van superfoods zijn over het algemeen nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd, maar de hype duurt voort. Zo zou je, volgens superfoodadepten, quinoa moeten eten omdat het 'zeer veel eiwitten met vrijwel alle essentiële aminozuren, extra vitamines, mineralen en antioxidanten bevat.' Er zitten ook 'geen gluten, maar veel gezonde voedingsvezels' in. Kortom: je zou wel gek zijn als je géén quinoa eet.
Maar is dit wel zo?
Quinoa bevat vrij veel eiwit: ruim 16 procent, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst. De meeste planteneiwitten missen één of meer 'puzzelstukjes', aminozuren, waardoor ons lichaam ze niet optimaal kan benutten. Maar de eiwitsamenstelling van quinoa is vrijwel net zo compleet als die van ei of vlees. Dat hoogwaardige eiwit kun je goed gebruiken als je een arme Peruaanse boer bent, maar in onze westerse samenleving krijgen we al veel meer eiwitten binnen dan we nodig hebben.
Omdat plantaardige eiwitten het milieu minder belasten dan dierlijke, zou quinoa een duurzaam eiwitalternatief kunnen zijn voor mensen die minder of geen vlees willen eten, zegt het Voedingscentrum. Overigens net als peulvruchten of soja, waar wel 45 procent hoogwaardig eiwit in zit.
Quinoa is toch glutenvrij?
Quinoa bevat, net als bijvoorbeeld rijst, maïs, haver en boekweit, geen gluten: een speciaal eiwit in onder meer tarwe en spelt. Dat maakt quinoa hoogstens aantrekkelijk voor degenen die aan de ziekte coeliakie lijden, pakweg 1 procent van onze bevolking. Deze mensen lopen darmschade op als ze gluten eten. Maar voor de meeste mensen is glutenvrij eten volstrekt onnodig: sterker nog, experts raden af om glutenvrij te eten als je niet voldoende kennis van zaken hebt. De kans dat je tekorten oploopt, is groot.
Superfood?
Dat is quinoa niet. Maar verder best een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli, zegt het Voedingscentrum. Of een alternatieve plantaardige vleesvervanger. Net als aardappels, linzen of havermout. Die zijn bovendien vele malen goedkoper.
Algemene opmerkingen - Neem talrijke kleine maaltijden. - Eet langzaam en rustig. - Kauw goed, en drink niet teveel tussen de maaltijden. - Rust een weinig na iedere maaltijd, liefst uitgestrekt. - Verzorg uw tanden. - Rook weinig of niet; indien u het toch doet, dan onmiddellijk na het eten.
Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten
Verboden voeding: - Vers brood, bruin brood, fantasiebrood (brioches, luxebrood), krentenbrood, suikerbrood, pistolets, gebak, (honingkoek (peperkoek) en andere koeken, speculaas.
Verboden voeding: - Gebruinde boter of margarine, frituurvet, frituurolie, runds- en varkensvet, vette sausen. - Mayonaise, béarnaise- of tartaarsaus, eieren gebakken of hard gekookt. - Gegiste en belegen kaas zoals Brie, Camembert, Chester, Emmentaler, Gorgonzola, Gruyère, Herve, oude Leidse kaas, Port-Salut, Roquefort.
Toegelaten voeding: - Boter of margarine: vers of gesmolten, niet gebruind. - Olie in kleine hoeveelheden. - Sauzen zonder vet. - Ei, roerei, licht gekookt of gepocheerd. - Witte platte kaas, jonge kaas zoals: broodkaas, jonge Goudse kaas, Edammer, jonge Leidse kaas.
Suiker, zoet broodbeleg en snoepgoed
Verboden voeding: - Te geconcentreerde suikerwaren, snoepgoed, chocolade.
Grote hoeveelheden honing, jam, stroop, vruchtenstroop.
Toegelaten voeding: - Gelei, confituur zonder vellen of pitten, honing en vruchtenstroop in kleine hoeveelheden.
Soepen
Verboden voeding: - Erwten-, bonen- en ajuinsoep.
Toegelaten voeding: - Gezeefde of gemixte groentesoepen. - Groentebouillon.
Vlees en gevogelte
Verboden voeding: - Vet vlees zoals bacon, ham, lamsvlees, schapenvlees, spek, vet rundvlees. - Bereide vleeswaren zoals gehakt, filet américain, saucijzen, vleespasteien, worst. - Vleesconserven. - Wildgebraad.
Toegelaten voeding: - Mager vlees van kalf, paard of rund: gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken (de harde delen verwijderen). - Rookvlees van paard of rund en mager gekookte ham. - Lever, tong, kip, duif. Kalkoengebraad.
Vis, schaal- en schelpdieren
Verboden voeding: - Vette vissoorten zoals bokking, haring, makreel, paling, sprot, zalm. - Ingeblikte vis, vooral bereid met olie: ansjovis, pilchards, sardienen. - Gemarineerde vis zoals gemarineerde haring, rolmops, mosselen. - Garnalen, krab en kreeft.
Toegelaten voeding: - Verse en bevroren vis (mager zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, rog, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, tarbot, tong, wijting): gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken.
Toegelaten voeding: - Aardappelen in kleine hoeveelheden: gekookt, gestoomd of als puree.
Groenten, peulvruchten en vruchten
Verboden voeding: - Alle groenten, rauw, gebakken of gestoofd. - Droge bonen, erwten, kapucijners, linzen. - Komkommers, paddestoelen, radijzen, selderij, de koolsoorten met uitzondering van bloemkool, spruiten. - Onrijp fruit, fruitschillen, of pellen. - Gedroogde vruchten zoals gedroogde appelen, abrikozen, pruimen, dadels, krenten, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit. - Steenvruchten vb. kersen. - Kastanjes, noten, pinda's.
Toegelaten voeding: - Kleine hoeveelheden zacht gekookte of gestoomde groenten. - Gekookt of gestoomd fruit, fruitmoes, vers vruchtensap. - Later kleine hoeveelheden rijp, geschild fruit.
Toegelaten voeding: - Dragon, kaneel, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, saffraan, tijm, vanille, zout in kleine hoeveelheden.
Nagerechten
Verboden voeding: - Alle gebakken nagerechten met fruit bvb. fruittaart, cake en biscuits met amandelen of gekonfijt fruit. - Nagerechten bereid in frituurvet of frituurolie bvb. beignets. - Roomijs. - Zware deegsoorten bvb. bladerdeeg, brokkeldeeg.
Zoals je al hebt gelezen ben een tijdje geleden gestopt( geminderd) met drinken, Nu wil ik ook op mijn voeding letten.Ik merk dat ook dat een slechte gewoonte van me was. Veel nieuwe voeding heb ik leren kennen. En ik moet zeggen het doet deugd om dat te leren begrijpen hoe een lichaam werkt, man toch wat heb ik mijn lichaam toch mishandeld in het verleden. Nu zal je op mijn blog regelmatig voeding zien verschijnen, hopelijk hebben de mensen die mij volgen er ook iets aan.
Vandaag zeer moe, onze hond is gisteren weggelopen en ik heb heel de nacht liggen waken om 4 15 is ze thuis gekomen en om 6 hr moest ik opstaan. Gelukkig ben ik met anja kunnen meerijden. Op het werk heb ik een collega die gisteren op de barbecue was gezien, hij was voor te sterven. Ik ben blij dat ik kan stoppen met drinken na een pintje of 3. Ik vroeg hem of hij ziek was en hij zij ja en nog geen beetje! Ik vroeg waarom hij zo veel drinkt. Maar ik kreeg geen antwoord. Dus vond ik het zielig om hem zo te moeten zien. ik weet uit ervaring dat het afzien is, ook wat er met zijn lichaam gebeurd als je zo veel drinkt. De drank die ze( ze waren met twee, zoals altijd ) hebben gedronken was Westmalle triple 9,5°zeker 8 dus dat is echt er over. Waarom is dat nodig ze hebben zichzelf belachelijk gemaakt! Maar ze moeten het zelf maar weten ik hoop als een van hun ziek word dat ze er ook voor elkaar zullen zijn.
vandaag ik op het werk gekomen en ze zeiden me meteen dat er in de namiddag een barbecue was voorzien van de stad. dus van werken kwam er weer niet veel van in huis. Om 12 hr zijn we vertrokken naar de locatie en eenmaal daar ter plekken zag ik al veel collega's met alcohol in hun handen staan. Dit terwijl ze willen dat het alcohol verbruik verminderd bij de stad. Om 13 hr waren er al geen bonnetjes meer voor drank dus je weet het dan wel zeker. alcohol is een algemeen probleem bij de stad Ik zelf heb 3 pintjes gedronken en daarna gestopt. Heb wel een paar keer reactie gehoord dat ik niet meer ben zoals vroeger, ik zeg,kan zijn maar ik voel me goed op deze manier. En dan begin ik over hun probleem en meestal zwijgen ze dan na een paar min.
Alcohol op de werkvloer
Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?
Medewerkers met een alcoholprobleem presteren voor 75 procent van hun salaris: de rest gaat op aan verminderde productiviteit, schade aan producten, ontslagprocedures, medische kosten en ziekteverzuim.
Dat blijkt uit onderzoek van NIGZ. Heeft één van je werknemers een alcoholprobleem, dan krijg jij als werkgever te maken met de gevolgen daarvan. Zo ligt het ziekteverzuim onder probleemdrinkers twee tot zes keer zo hoog als gemiddeld en zijn werknemers die alcohol drinken op het werk twee tot vier keer zo vaak betrokken bij arbeidsongevallen als niet-drinkers.
Hoe herken je alcoholgebruik op de werkvloer?
Een werknemer onder invloed van alcohol functioneert anders dan een nuchtere werknemer. Je herkent een werknemer onder invloed aan de volgende signalen:
Je merkt dat zijn adem (soms) naar alcohol ruikt;
Het valt je op dat hij steeds vaker kleine ongelukjes veroorzaakt;
Waar hij vroeger weinig ziek was, merk je dat hij zich nu vaker een dag ziek meldt;
Je werknemer lijkt zich slecht te kunnen concentreren;
Je merkt lichamelijke veranderingen: je werknemer verliest gewicht, heeft zweethanden en zijn uiterlijk is minder verzorgd dan je van hem gewend bent. Bovendien gaat hij veel naar het toilet;
De verhouding tussen je werknemer en zijn collegas/klanten lijkt te verslechteren.
Let op: Werknemers met alcoholproblemen in een lage functie verzuimen vaker dan werknemers met veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Hierdoor is het lastig te achterhalen of een werknemer in een hoge functie een alcoholprobleem heeft.
Hoe voorkom je werken onder invloed?
Herkenning is één, maar je wilt natuurlijk liever dat je alcoholmisbruik helemaal niet hoeft te herkennen. Wat kun je doen om alcoholmisbruik te voorkomen?
Zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Mensen die zwaar lichamelijk of psychisch werk verrichten en mensen die in een warme of stoffige omgeving werken, zijn vatbaarder voor een alcoholprobleem. Ze hopen dat dit voor verlichting zorgt en hun dorst lest.
Bied je werknemers kansen. Werknemers die weinig kansen krijgen, weinig sociale vaardigheden hebben en het niet in zich hebben om iets aan hun werksituatie te doen, lopen ook meer risico op een alcoholprobleem.
Voer een strikt alcoholbeleid en neem dit mee in de CAO: elk bedrijf zou een alcoholbeleid moeten voeren met drie belangrijke elementen:
Regels: Zet op papier wanneer er niet (tijdens werkzaamheden) en wél (afscheidsborrel) op het werk gedronken mag worden. Geef aan dat ruiken naar alcohol tijdens werkzaamheden niet is toegestaan. Houd in de gaten of deze regels worden nageleefd. Is dit niet het geval, dan kun je je werknemer sancties opleggen. Leg deze sancties vast.
Voorlichting en scholing: laat folders drukken met daarin de regels omtrent alcohol op de werkvloer, maak het onderwerp bespreekbaar en organiseer voorlichtingsbijeenkomsten.
Begeleiding en hulp: Schakel een bedrijfsarts in om werknemers te motiveren hun gedrag te veranderen. Laat je werknemers zien dat je ze niet laat vallen als ze met een alcoholprobleem stoeien, geef aan dat je werknemer terug mag keren als het alcoholproleem is opgelost.
Wet- en regelgeving
Als je je personeel wilt controleren op het gebruik van alcohol, dan moet dit opgenomen zijn in de CAO. In alle andere gevallen is een bloedtest of ademtest privacyschending. De volgende wetten hebben te maken met alcohol:
WegenVerkeerswet: het is verboden een voertuig te besturen bij een Bloed Alcoholgehalte (BAG) hoger dan 0,5 (mannen: na één tot drie glazen, vrouwen: na één tot twee glazen)
Luchtvaartwet: boordpersoneel mag geen alcohol drinken in de tien uur voor het werk. Daarnaast is het verboden werkzaamheden te verrichten bij een BAG hoger dan 0,2.
Scheepvaartwet: Het is verboden een varend schip op een scheepvaartweg te besturen of als loods aan boord van zon schip de kapitein/verkeersdeelnemer te adviseren over de te voeren navigatie, bij een BAG hoger dan 0,8.
Vandaag komen er vrienden langs voor een weekendje Ursel met de camper. Ik heb beslist om hun op te halen aan de Noenzon een cafeetje op weg naar hier. Om 11 hr waren ze daar, we hebben daar een paar biertjes gedronken. Het dochtertje kon zich al amuseren naast de Noenzon,ze mocht er paard rijden. Na een tijdje zijn we richting ons huis vertrokken. We gaan een fiets tocht doen vandaag. Vroeger ging ik in de noenzon blijven zitten. Na de fietstocht hebben we een kampvuur gemaakt en barbecue gedaan. Heb van de paar pintjes genoten,morgen zal ik fris man zijn. barbecue is altijd een gevaar om terug te drinken. alle zeg maar zuipen.
Vandaag naar de dokter geweest voor de controle echo. Ik zei hem dat ik ben gestopt met drinken. Hij zei dat drinken een van de meest voorkomende problemen zijn voorde lever. Hij controleerde dan ook meteen de lever en de gal op stenen. Groot was mijn verbazing als hij zei dat ik een lever heb als iemand van 16 jaar. Ook de gal was in orde. Na het onderzoek vroeg hij hoeveel ik drink per dag vroeger ik zei zeker 8 blikjes, dat is dus zeker te veel van het goede. Ik schrok wel even als hij over de gevolgen begon. Het is duidelijk dat ik niet goed bezig was in het verleden. Op naar morgen
Vandaag, thuis.Om 10 hr heb ik gebeld voor de uitslag van mijn bloed, de dokter zij dat er iets niet in orde is met de waarde van mijn lever, ook mijn gal is blijkbaar ontregeld. het kan er op wijzen dat ik gal stenen heb. normaal kunnen die met medicatie verholpen worden. Ik hoop het,voor mij is dit weer een teken dat ik moet stoppen met drinken. Eerlijk gezegd ben ik een beetje ongerust. maar ja kan er niks aan veranderen. Deze middag beetje in de tuin gewerkt. Ik merk wel dat ik vlug moe ben zou dat een teken zijn dat er iets mis is. Morgen moet ik een echo laten nemen van mijn onderbuik,en lies daar heb ik al een tijdje last van, misschien is het een spier ofzo. Ik mag niet vooruit lopen
Vandaag naar de dokter, last van diarree. Ik heb altijd slechte darmen gehad! Maar als ik niet drink merk ik wel dat het beter is. Ik drink nog wel maar voor mijn gezondheid zou het beter zijn om volledig te stoppen. Dat is dan ook mijn bedoeling. Ik weet dat ik een gevoelige lever heb en zal er moeten leren mee leven, om naar hem te luisteren, andres zal ik er de gevolgen moeten van dragen. Het was maandag avond na de koers in ursel dorp dat ik te veel heb gedronken. Ik wou niet buiten gaan maar anja wilde eens weg en zo komt van het een het ander. Nu moet ik me weer herpakken en dat zal wel lukken. heb geen zin om zo verder te sukkelen voor een flesje vergif. Gisteren zei ik nog er zijn mensen dien een miljoen zouden geven om niet ziek te zijn , en ik zoek het zelf. stop,stop ,stop lees dit eens hierna Wat doet de lever?
De lever bevindt zich in de rechtsboven in de buik en heeft o.a. de volgende functies:
Het opslaan van glycogeen, een stof die uit suiker wordt gemaakt. Als het nodig is, wordt glycogeen afgebroken tot glucose dat aan de bloedbaan wordt afgegeven.
Het mede verwerken van vetten en eiwitten uit verteerd voedsel.
Het aanmaken van eiwitten die cruciaal zijn bij het stollen van bloed (stollingsfactoren).
Het verwerken van medicijnen die je inneemt.
Het verwijderen of verwerken van alcohol, vergif en giftige stoffen uit het lichaam.
Het aanmaken van gal die in het darmkanaal terecht komt om vet te verteren.
Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?
Als je alcohol drinkt, komt dit via de maag en darmen in je bloed terecht. Al het bloed uit de maag en darmen gaat eerst door de lever voor het in de rest van het lichaam terechtkomt. Dat wil zeggen dat de hoogste concentratie alcohol zich bevindt in het bloed dat door de lever stroomt.
Levercellen bevatten enzymen die alcohol verwerken. De enzymen breken de alhocol af tot andere stoffen, die op hun beurt weer worden afgebroken tot water en koolstofdioxide, die dan via de urine en longen het lichaam verlaten. De lever kan maar een bepaalde hoeveelheid alcohol per uur afbreken. Dat betekent dat, als je sneller drinkt dan je lever aankan, het alcoholniveau in je bloed stijgt.
Wat zijn de problemen als je teveel alcohol drinkt?
In de regel zijn je lever en lichaam in staat om een kleine hoeveelheid alcohol te verwerken. Eén of twee eenheden alcohol per dag kunnen zelfs de kans op hartziekten en beroertes naar men aanneemt verkleinen.
Als je echter meer drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid (zie verderop) dan kan dat schadelijk zijn. Als je een zware drinker bent, dan loop je risico de volgende aandoeningen te ontwikkelen:
Pancreatitis (ernstige ontsteking aan de alvleesklier).
Geestelijke problemen zoals depressie en rusteloosheid.
Sexuele aandoeningen zoals impotentie.
Spier- en hartspieraandoeningen.
Hoge bloeddruk.
Beschadiging van het zenuwstelsel.
Ongelukken alcohol verhoogt het risico op ongelukken, met name inverband met vuur en auto-ongevallen.
Ongeveer één op de 7 verkeersdoden wordt veroorzaakt door alcohol.
Bepaalde soorten kanker (mond, slokdarm, lever, darmen en borst).
Overgewicht (alcohol bevat veel calorieën).
Schade aan het ongeboren kind bij zwangere vrouwen.
Verslaving.
Het aantal alcoholgerelateerde aandoeningen (met name leveraandoeningen) is in Nederland in de afgelopen 20 jaar enorm gestegen, vanwege het feit dat steeds meer mensen teveel alcohol drinken.
De rest van deze folder gaat over leveraandoeningen ten gevolge van alcohol.
Zie onze folders Alcohol en verstandig drinken, voor algemene informatie over alcohol, en Alcoholisme en probleemdrinken, voor informatie over alcoholverslaving.
Wat is een leveraandoening ten gevolge van alcohol?
Teveel alcohol drinken kan leiden tot een drietal leveraandoeningen: leververvetting, hepatitis en cirrose, die separaat (los van elkaar) of tegelijk kunnen voorkomen.
Leververvetting
Bij de meeste mensen die teveel alcohol drinken hoopt zich vet op in de lever. Op zichzelf is dit niet zo heel ernstig en er zijn ook geen symptomen. Als je stopt met overmatig alcoholgebruik, zal deze aandoening vanzelf verdwijnen. Bij sommige mensen echter ontwikkelt deze aandoening zich tot hepatitis.
Alcoholische hepatitis
Hepatitis betekent ontsteking aan de lever. De ontsteking kan variëren van licht tot ernstig.
Milde hepatitis hoeft geen symptomen te vertonen. De enige indicatie kan een abnormaal niveau aan leverenzymen in het bloed zijn, wat met bloedonderzoek kan worden aangetoond. In sommige gevallen wordt de hepatitis echter chronisch en kan het de lever geleidelijk beschadigen en wat uiteindelijk kan leiden tot cirrose.
Een ernstiger vorm van hepatitis leidt meestal tot symptomen zoals misselijkheid, geelzucht (vergeling van de huid vanwege een hoog niveau aan bilirubine een stof die normaal in de lever wordt afgebroken), een algeheel gevoel van niet-welbevinden en soms pijn in het levergebied.
Een zeer ernstige vorm van alcoholische hepatitis kan er snel toe leiden dat de lever niet meer functioneert. Dit kan leiden tot ernstige geelzucht, problemen bij het stollen van het bloed, verwarring, coma, bloedingen in de darmen. Het is vaak dodelijk.
Alcoholische cirrhosis
Cirrhosis is een aandoeningen waarbij normaal leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel (fibrose = toename van bindweefsel, sterft dit af dan ontstaat littekenweefsel). Dit is in de regel een geleidelijk proces. Het littekenweefsel tast de normale structuur en de vernieuwing van levercellen aan. Levercellen raken beschadigd en sterven af naarmate het littekenweefsel toeneemt en de lever begint gaandeweg slechter te functioneren. Het littekenweefsel kan ook de bloedstroom door de lever aantasten, wat de druk in de vaten die het bloed naar de lever vervoeren, kan verhogen.
Ongeveer 1 op de 10 zware drinkers ontwikkelt uiteindelijk cirrhosis. In de regel treedt het op na jaren van teveel of zwaar drinken. NB: deze aandoening kan ook voorkomen bij mensen die nooit een hoog alcoholgebruik hebben gehad. In Nederland zijn andere oorzaken voor levercirrose vooral chronische hepatitis B en chronische hepatitis C.
Als je een andere chronische leveraandoening hebt en zwaar drinkt, dan is de kans op cirrose groter.
Cirrose kan ervoor zorgen dat de lever ophoudt te functioneren. In de vroege stadia van de aandoening zijn er echter vaak geen symptomen. Ook met minder levercellen kan het lichaam in principe blijven functioneren. Naarmate er echter meer levercellen afsterven en worden vervangen door littekenweefsel, zullen de symptomen zich beginnen aan te dienen. De symptomen en complicaties zijn te vergelijken met die van een ernstige vorm van hepatitis (zie boven). In het geval van cirrose ontwikkelen de symptomen echter in de regel langzaam, hoewel ze zich ook tamelijk acuut kunnen ontwikkelen.
Zie de folder over Cirrose voor meer informatie.
Het is niet duidelijk waarom sommige mensen een grotere kans lopen leverproblemen te ontwikkelen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Als regel geldt echter dat, hoe meer en regelmatiger je drinkt, des te groter de kans op hepatitis en/of cirrose.
De beschadigingen als gevolg van cirrose zijn gewoonlijk blijvend van aard en kunnen niet worden teruggedraaid. Recent onderzoek heeft echter geleid tot meer begrip met betrekking tot cirrose. Het lijkt erop dat het in de toekomst mogelijk is medicijnen te ontwikkelen die de littekenvorming kunnen terugdraaien.
Hoe wordt een leveraandoening ten gevolge van alcohol vastgesteld?
Een arts kan een vermoeden hebben dat je leverproblemen hebt op basis van je symptomen en een lichamelijk onderzoek. (Hij/zij kan bijvoorbeeld vaststellen dat je lever is opgezet of dat je vocht vasthoudt). Met name als je in het verleden vaker zwaar hebt gedronken, kan de diagnose voor de hand liggen. Er kunnen bepaalde onderzoeken worden uitgevoerd:
Bloedonderzoek kan een abnormaal functioneren van de lever aantonen. (Zie onze folder over
Leverfunctieonderzoek voor meer informatie).
Een MRI scan kan uitwijzen dat je een beschadigde lever hebt.
Om de diagnose te bevestigen, kan er wat weefsel uit je lever worden gehaald om onder de microscoop te bekijken. (Zie onze folder over Leverbiopsie voor meer informatie.) De littekenvorming als gevolg van cirrose en de typische eigenschappen van levercellen door alcoholische hepatitis kunnen in een biopsie zichtbaar zijn.
Wat is de behandeling bij een leveraandoening ten gevolge van alcohol?
Bij alle leveraandoeningen beschreven in deze folder is het zaak helemaal te stoppen met drinken. Ook kan je worden doorverwezen naar een diëtist(e) om je dieet aan te passen. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste mensen die zwaar drinken niet gezond eten en advies nodig hebben voor een gezond dieet. Ook kan het zijn dat vitaminesupplementen een tijdlang worden voorgeschreven.
Als je een leververvetting of een milde vorm van hepatitis hebt, dan is de kans groot dat je volledig herstelt als je stopt met drinken.
Als je ernstige hepatitis hebt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dan kan intensieve behandeling gewenst zijn. Sommige mensen met ernstige hepatitis kunnen overlijden.
Als je cirrose hebt, dan kan stoppen met drinken je vooruitzichten verbeteren. Het hangt van de ernst van de aandoening af. Als de cirrose ten tijde van de diagnose niet te vergevorderd is en je met drinken stopt, dan is de kans dat de aandoening zich verder ontwikkelt gering. Als je echter blijft drinken, dan zal de cirrose zich in de regel verder ontwikkelen. In ernstige gevallen waar zich veel littekenweefsel heeft gevormd en de lever nauwelijks functioneert, kan levertranplantatie de enige optie zijn om te overleven.
Zie onder folder over Cirrose voor meer informatie over de behandeling van deze aandoening.
Het voorkómen van leveraandoeningen ten gevolge van alcohol
Als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheden alcohol, dan loop je weinig kans leverproblemen te ontwikkelen:
Voor mannen is het advies niet meer dan 21 eenheden per week drinken (en niet meer dan 4 eenheden per dag).
Voor vrouwen is het raadzaam niet meer dan 14 eenheden per week te drinken (en niet meer dan drie eenheden per dag).
Voor zwangere vrouwen is de veilige hoeveelheid niet bekend. Daarom wordt hen aangeraden om helemaal geen alcohol te drinken. Als je zwanger bent en besluit toch te drinken, beperk je dan tot één of twee eenheden, en niet vaker dan één of twee keer per week. En zorg ervoor dat je nooit dronken wordt.
In het algemeen geldt dat, hoe meer je boven de aanbevolen hoeveelheden zit, des te groter de kans dat de alcohol schade veroorzaakt. En onthoudt dat zelfs als je je één keer per week aan alcohol te buiten gaat, de schade aanzienlijk kan zijn, hoewel het niet veel lijkt. Als je bijvoorbeeld maar één of twee keer per week drinkt, maar wel 4 of 5 biertjes of een hele fles wijn per keer, is dat een risico voor je gezondheid.
Een eenheid alcohol is 10 ml (1 cl) in volume en 8 gram in gewicht aan pure alcohol.
Een eenheid is bijvoorbeeld gelijk aan:
Een klein biertje (fluitje), of
Een borrel (25 ml) (40% alcohol in volume), of
Een glas port of sherry (50 ml) (20% alcohol in volume).
De volgende eenheden bevatten anderhalve eenheden alcohol:
Een klein glas (125 ml) van normale wijn (12% alcohol in volume), of
Een grote borrel (35 ml) (40% alcohol in volume).
Bedenk echter wel dat veel wijnen en bieren sterker zijn dan de hierboven aangegeven sterktes. Een nauwkeurigere manier om alcoholeenheden uit te rekenen is de volgende. Het percentage alcohol in volume van een drankje is gelijk aan het aantal eenheden per liter van die drank. Bijvoorbeeld:
Sterk bier met een alcoholpercentage van 6% bevat zes eenheden per liter. Als je er een halve liter van hebt gedrinken (500 ml) dan heb je drie eenheden gehad.
Wijn met een alcoholpercentage van 14% bevat 14 eenheden per liter. Als je er een kwart liter (250 ml) van drinkt twee kleine glazen dan heb je drieënhalve eenheid gehad.
Je moet hoe dan ook geen alcohol drinken als je:
Al een ernstige vorm van cirrose hebt ontwikkeld.
Je last hebt van chronische hepatitis of bepaalde andere leverproblemen.
Je arts kan je in elk specifiek geval advies geven.
Heb je hulp nodig om te stoppen met drinken?
Hulp en behandeling zijn beschikbaar als je denkt dat je niet kunt stoppen met drinken. Advies en ondersteuning van je huisdokter of van gespecialiseerde instelling voor de behandeling van alcoholisme kan je helpen. Als je verslaafd bent kan een ontwenningskuur je helpen te stoppen met drinken. In dat geval moet je altijd specialistische hulp zoeken.
vandaag boodschappen doen met anja, deze middag is het koers in ursel, ik ga kijken, en zal proberen om niet te veel te drinken, het zal moeilijk zijn. Volgens de boek die ik lees van allen carr mag ik wel af en toe eentje drinken in het begin zodat je niks mankeert van je sociaal leven. Dus wat houdt me tegen. Mag wel niet overdrijven en dat is bij mij altijd een probleem. en inderdaad vanavond ben ik over de schreef gegaan, zal niet meer gebeuren want dat mag niet
Vandaag zondag, maar niet een dag zoals verwacht. deze morgen vertrokken naar sluis voor boodschappen. We besluiten om de hond mee te nemen, wat we ook doen. Daar in sluis laten we de hond uit voor een paar min om daarna de boodschappen te doen. Onze hond vind niks leuker dan in de gracht te springen met alle gevolgen! vuile poten, geur enz. anja is in alle staten en ik krijg de volle lading. Ook de hond moet er aan geloven stront hond en zo verder zijn nu haar troetel naamtjes. Ik zeg haar dat de hond dit leuk vind het is wel een die graag zwemt. Maar nu ben ik de strontman enz. Ik spaar hier de verdere discussie. We besluiten de hond vooraan aan mijn voeten te leggen. Eenmaal terug aan de auto zien we dat de hond rondjes heeft gelopen op de zetels en achteraan de wagen! Het gevolg kan je wel raden. De hond krijgt terug de volle lading, ik maak haar attent dat het haar schuld is dat de hond rond loopt, honderdmaal heb ik gezegd om een net te kopen voor de scheiding in de wagen. Maar nu krijg ik weer de volle lading. Om een verhaal kort te maken,besluit ik om terug naar huis te rijden. Eenmaal terug thuis besluit anja hier te wandelen ik ga niet mee( ben een stier van horoscoop voor iets ) de dag verloopt verder met niet veel woorden. Vroeger was dit al een reden om te beginnen drinken. Maar nu weet ik dat dit niet helpt. Ik stort me in een lekkere kook sessie, steak tartaar met verse frietjes. Na het eten zegt anja zouden we niet naar het dorp gaan op cafe!! ik zeg haar vroeger mocht ik niet en nu vraag je het me, ik antwoordt dan ook neen. En nu krijg ik weer een preek waarom niet, ik wil een beetje ontspanning zegt ze. Ik antwoord dat er daar gebuurte feest is en dat iedereen zat is, al van deze middag. Ook zie ik het niet zitten. De reden zal ik later op terug komen. Terug is anja boos, ook na dat ik haar heb gezegd dat het voor mij moeilijk ligt om daar pinten te gaan drinken, ze begrijpt het blijkbaar niet. Want boos is ze vertrokken met de hond. Wat ik niet begrijp is vroeger zei ik gaan we eentje drinken en ze wilde nooit, nu dat ik niet wil (of beter niet kan ) zou ze me verplichten. Ik vraag me af of we zo wel verder kunnen. Anja moet eens leren om een beetje rustig te worden, vroeger was alles mijn schuld. Nu dat ik kuis,kook, was enz merk ik dat anja niks op mij kan steken. In het verleden was alles mijn fout want ik dronk. Net zoals in het verkeer was ik toen al mijn rechten kwijt, maar nu moet ik me al verdedigen aan anja om niet op cafe te gaan wat een rare wereld toch. Zou dit de reden zijn dat 90 % van de mensen drinken, zou kunnen.
vandaag is het picnic op de blaarmeersen. Maar ik heb bewust gekozen om er niet te zijn, vorige jaren was het een braspartij, dus leek het me beter er niet op aanwezig te zijn. Voor mij is het beter dat ik maandag dan pintjes drink anders is het weer elke dag en ik moet stoppen. Ik vraag me af wat mijn collega zal gedronken hebben, en ik beslis om hem te bellen. hij zegt ik lag om 19 hr al in bed. blij dat ik er niet bij was of ik had het ook zitten. Ook weet ik dat hij dinsdag naar de wereld beker gaat kijken dus zal hij weer zat zijn. Volgens mij zou hij toch een beetje moeten minderen. Maar ik moet naar mezelf kijken elke pint die ik minder drink is beter voor mijn gezondheid. Mijn doel is om volledig te stoppen met alcohol en daar moet en zal ik in slagen. Ik wil dat ze op een andere manier naar me kijken op een feestje. Zodat ik de mensen kan zien zat worden dat lijkt me ook wel leuk, de mensen observeren. Misschien kan ik elke vriend zo beschrijven en een nota boekje maken. Wie weet wordt dat een bestseller. Denk niet dat er zo al iets bestaat. Ik zoek het op
Vandaag weer veel werk. We moesten deze morgen een stelling zetten, om een rookluik te herstellen. maar het lukte niet en moesten onze baas bellen. Ze vroegen ons wat we wilde drinken, ik zei cola,en tot mijn verbazing mijn collega ook. Misschien gaat hij ook minderen of wel was het om dat de baas er bij was Later op het werk heeft hij er wel een paar gedronken, ik daar ertegen niet. Wel gestopt na het werk aan de noenzon voor een pintje of 5 nadien met de hond gaan wandelen. Het is feest hier in ursel, maar het zegt me niks. Heb wel weer een interessant artikel gelezen. Hier komt het.
LISVA - Nergens ter wereld wordt zoveel gedronken als in Rusland. Meer dan de helft van de volwassen mannen is aan de drank, een ware catastrofe. President Dimitri Medvedev is de volgende Russische leider die er iets aan wil doen.
'Hij drinkt'. Die uitspraak zegt de gemiddelde familie in Rusland meer dan genoeg. Alcoholisten raken als eerste hun werk kwijt. Dan verdwijnen de inkomsten, gaat het huwelijk er aan, wordt het huis verkocht en in veel gevallen krijgt de alcoholist ook nog eens problemen met het almachtige bestuur. In de grotere Russische steden is het probleem aan de oppervlakte niet zo zichtbaar, in de kleinere des te meer. Alcoholisten liggen gewoon op straat, de inwoners laten ze links liggen en de medische diensten rijden er aan voorbij.
''Laat ze kapotvriezen", zegt Elena Soldatova (29). Ze loopt met haar twee kinderen door een parkje in Lisva, een kleine provinciestad aan de voet van het Oeralgebergte, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou. ''Mijn man was vroeger een schat, maar toen ik zwanger was van onze tweede zoon is hij gaan drinken", legt ze uit. ''Hij sloeg alles stuk, mijn ouders hebben hem het huis uitgezet. Ik weet niet eens waar hij nu is. Tragisch, maar ik heb niet met hem te doen." Wie de gevolgen van alcoholverslaving wil begrijpen hoeft alleen maar een lokale krant open te slaan. Deze week reed in de kleine gemeenschap van Lisva een dronken vrachtwagenchauffeur over een tentje heen. Twee doden. Een jong gezin kwam om het leven bij een aanrijding met een beschonken chauffeur. Een aantal houten huizen net buiten de stad brandde tot de grond toe af nadat een dronkenman met een brandende sigaret in slaap was gevallen.
Meer dan de helft van de mannen boven de veertig heeft een alcoholprobleem. President Dimitri Medvedev noemde de Russische alcoholconsumptie onlangs een 'nationale ramp'. Gemiddeld gezien drinkt de Rus achttien liter pure alcohol op jaarbasis, vrouwen en kinderen meegerekend. ''Wanneer je de cijfers omzet in flessen drank, gaat dat je verstand te boven", liet Medvedev in een kabinetszitting weten. Hij kondigde strengere wetgeving en hogere belastingen aan. Het bestuur van de provincie Perm, waar ook Lisva onder valt, nam vast een voorschot op de maatregelen en verbood de verkoop van sterke drank na elf uur 's avonds. Andere delen van Rusland hebben soortgelijke maatregelen genomen.
Alcoholverslaving plaagt Rusland al jaren. In de jaren tachtig werd onder Michail Gorbatsjov al een ambitieus anti-alcoholprogramma ingevoerd. Maar de populariteit van de laatste Sovjetleider stortte in en veel Russen gingen in badkuipen hun eigen drank brouwen, met alle gevolgen van dien. Volgens Tatjana Golikova, de Russische minister van Volksgezondheid, verwacht men van slechts veertig procent van de huidige schoolverlaters dat die de pensioengerechtigde leeftijd, tussen de 55 en 60, zal halen.
Het ontbreekt in Lisva, net als in de rest van Rusland, aan medische zorg voor de chronische alcoholverslaafden. Doktor Lazareva van de polikliniek in de stad legt uit dat ze de dronkaards niet in haar kliniek wil hebben. ''Er is maar een remedie en je hoeft er geen arts voor te zijn. Ze moeten van de fles afblijven. Verder helpt er niets." Ondertussen beconcurreren de drankwinkeltjes in het stadje elkaar met hun prijzen. Een blik 'Baltika'-bier kost in achttien en een halve roebel, ongeveer veertig eurocent.
'Goedkoper drink je nergens', staat op een affiche. Een liter wodka gaat er voor 150 roebel, iets meer dan drie euro, over de toonbank. ''We waren eerst 24 uur per dag open", legt verkoopster Masja uit. ''Maar sinds de nieuwe wetgeving draai ik na middernacht de deur op slot, daarna verkoop ik toch niets meer." Veel verschil maakt het volgens haar niet. ''Ze kopen voor sluitingstijd twee flessen en liggen de volgende ochtend hier nog voor de deur." (GPD)
Wat ik ook zeer eigenaardig vind is dat zowel rijk als arm alcohol drinkt, de helft van de film, muziekwereld heeft een alcohol probleem. Ook vraag ik me af als ze iemand in de gevangenis steken met een drank probleem, geven ze hem dan verder drank of hoe gaat dat, ik wil dit eens opzoeken.
Vandaag rustig dagje, op het werk we hebben veel te doen dus echt geen tijd om te drinken, dat vindt ik zeer goed. Mijn vaste collega daar en tegen doet gewoon verder. Ik heb hem er al veel over verteld wat ik lees en hij vindt het allemaal boeiend en ik denk dat hij er zichzelf van bewust is dat ook hij beter zou minderen. natuurlijk is hij een ander soort drinker dan ik. Hij kan na 10 pinten zeggen ik ga stoppen, wat ik niet kon,en nooit zal kunnen. Ik zei hem dat, als je 1 pint drinkt je lichaam 1,5 hr nodig heeft om de alcohol te verwerken dus dat hij elke dag met het heen hij drinkt nooit nuchter kan zijn de volgende morgen. Hij was verbaast maar ik zag dat hij het geloofde en aanvaarde. Ook zij ik hem dat we op ons werk geen risico mogen nemen wat betreft alcohol. Het kan toch niet dat we elke dat op ons werk min 6 blikjes bier drinken? Ik zei ook dat ik niet wilde eindigen zoals een andere collega die elke dag na het werk op cafe gaat en op het werk ook 10 pinten drinkt. Ik weet dat mijn vaste collega na het werk naar de voetbal moet en daar ook zijn lading binnen heeft. Ik merk ook dat hij s'morgens niet altijd nuchter is en naar drank ruikt. Men zegt soms van iemand die stopt met roken het niet kan verdragen dat een ander rookt. Bij mij is het nu eerder te doen over de bezorgdheid van een ander, nu ik weet wat alcohol met je doet. Ik hou mij hart vast over sommige collega's als die in pensioen gaan zijn. hopelijk ben ik er dan volledig van verlost van dat vergif, want dat is het uiteindelijk
Na het werk komt er een collega naar ons huis om te kijken voor de parket vloer te her boenen, het is iemand die graag drinkt en als hij dronken is agressief kan zijn. Maar ik weet dat hij een goede werker is. Ik ben thuis gekomen van het werk en hij ging dat ook doen maar iets trager rijden met de fiets . ik zei hem dat ik met de hond eerst ging wandelen. Maar eenmaal dat ik terug was met de hond geen collega te zien! Ik dacht bij mezelf dat ik eerst mijn gras kon beginnen afrijden. Na dat karweitje nog altijd geen bezoek! Maar je moet weten dat er langs de weg hierheen een cafeetje is. Toen ik daar ben gaan kijken was hij daar, stom verbaast dat hij me zag, begon hij zich direct te excuseren. Het kon me niet schelen,want ik deed dat ook en dat is nu net het probleem, zelf merk je niks aan je gedrag! maar voor anderen is het een vervelend iets. Na een trappist of 3 (op het werk ook al zijn lading ) zijn we naar de parket gaan kijken. Ik zelf heb 3 pintjes gedronken. Later is hij dan vertrokken naar Lovendegem weer naar een cafe zijn ex woont daar. Daar zal hij ook wel zijn aantal gedronken hebben. Smorgens vroeg ik hem alles goed? en het verhaal kwam..... neen mijn fiets staat nog in Lovendegem,k weet niet meer hoe laat thuis gekomen, niet meer gegeten, voel me slecht, ruzie met mijn ex, ben nog zat, en heb terug dorst. Dit klinkt me bekent in de oren! Maar als je zegt dat hij beter zou stoppen, antwoord hij, neen was te leuk gisteren. Ik zei ja misschien wel voor jou,maar vraag je je soms eens af of het voor anderen zo leuk was je zo zien. Ook zei ik je zou je eens moeten afvragen waarom ze nu zijn ex is. Hij vindt haar leuk, anders zou hij er niet meer gaan, hij ziet ze nog graag, en ze is nog alleen. Ik zei jongen je hebt het zelfde probleem van mij, maar mijn ogen zijn open gegaan voor het te laat was. Ik ben gestopt want ik zie anja te graag om zo te eindigen als jij. Blijkbaar had hij er last mee, want hij ging weg uit de refter. Zo zie je maar dat alcohol een series probleem is. alcoholisten draaien alles, ze zeggen niet, mijn vrouw is weggegaan omdat ik drink, maar ik ben beginnen drinken omdat ze zaagt. Dat deed ik ook trouwens. Tot ik ben beseffen dat anja dit niet verdiend
Drank maakt meer kapot dan je lief is, meldde het Departement van Volksgezondheid een tijd lang op haar enveloppen. Drank werd met koeienletters geschreven, als ging het om de reclame van een afgezakte jeneverfabrikant, maar de enveloppen waren van een miserabele grauwheid, omdat in die tijd het hergebruikte papier er nog erg gebruikt uitzag. Met drank hadden de brieven van Volksgezondheid zelden iets te maken: meestal ging het over de wenselijkheid om oudjes tegen griep te vaccineren.
In die periode kwam ik nogal eens bij Volksgezondheid thuis, dat toen gehuisvest was in een groot gebouw in Leidschendam. Wij vergaderden daar over klemmende maatschappelijke problemen, zoals de risicos van recombinant DNA. Dankzij onze rapporten is daar gelukkig niemand ziek van geworden. Voor de lunch mochten wij naar de kantine, waar een zuinig broodje Volksgezondheid werd geserveerd. Wij keken dan met afgunst naar de top van het Departement, die in een afgescheiden deel van de kantine een vorstelijk maal zat te verorberen. Ook wijn werd daarbij niet geschuwd. De toenmalige staatssecretaris stond bekend als een groot drankliefhebber en de slogan, Drank maakt meer kapot dan je lief is, kwam dus recht uit het hart.
Drank wordt drank door de alcohol en die wordt sinds mensenheugenis voor ons gemaakt door gist. Niet dat nijvere chemici niet in staat zijn om alcohol uit aardolie te maken, maar gist doet het zo goedkoop, dat geen chemicus daar tegenop kan, zeker als die alcohol ook nog onderdeel moet worden van bier, jenever of wijn. Zelfs de bio-ethanol, de alcohol die bijgemengd wordt in benzine, wordt door vergisting geproduceerd. Hoe gist dat talent in de evolutie heeft verworven, is nu in grote lijn duidelijk (Piskur et al., Trends in Genetics, april 2006).
Gist maakt alcohol uit suiker en de wijze waarop dit gebeurt heeft veel gemeen met de suikerafbraak in onze spieren. Wie rustig holt, verbrandt suiker en vet in zijn spieren tot CO2 (koolzuur) en H2O (water). Getrainde mensen kunnen dat uren volhouden. Moet er echter een sprintje getrokken worden, dan schiet de zuurstofvoorziening tekort om suiker en vet volledig te verbranden. De spieren schakelen dan over op zuurstofloze suikerafbraak met melkzuur als eindproduct en ook dat levert nog voldoende energie op om een boze buurman te ontlopen. Het melkzuur dat in de spier wordt gevormd komt in de bloedbaan en wordt in de lever verder afgebroken of weer omgezet in suiker.
Gist is ook goed in de gedeeltelijke afbraak van suiker, maar produceert daarbij alcohol in plaats van melkzuur. Alcohol is een goed middel tegen concurrerende parasieten die op de suiker afkomen: Ook mensen bewaren kwetsbaar materiaal onder alcohol. Geen insect of bacterie waagt zich daar in, want zij weten dat drank meer kapot maakt dan hen lief is. Zo kan gist in de vrije natuur suikerrijke vruchten voor zichzelf monopoliseren door een cordon van alcohol dat de omstanders weghoudt van de suikerpot.
Hoe heeft gist zijn eigen niche gecreëerd in de loop van de evolutie? Alcoholproductie is één ding, maar grootschalige alcoholproductie terwijl er voldoende zuurstof is om die alcohol te consumeren, is een veel grotere opgave. Dat vereist een omvangrijke aanpassing van de stofwisseling. Hoe heeft gist dat voor elkaar gekregen?
Vragen over de evolutionaire oorsprong van nieuwe biologische functies kunnen nooit met absolute zekerheid worden beantwoord. Het gebeurde lang geleden, zon nieuwe functie is vaak in een periode van miljoenen jaren ontstaan, en dat proces kunnen we vandaag niet even reproduceren in een reageerbuis. Biochemici zitten echter niet bij de pakken neer, want er valt best een plausibel scenario te ontwikkelen voor het ontstaan van die alcoholproductie. Zoals we door het vergelijken van genen van aap en mens kunnen afleiden dat wij nauwer verwant zijn aan de chimpansee dan aan de gorilla, zo zijn er ook stambomen van het ontstaan van hedendaagse gistsoorten te maken. Daaruit blijkt dat gisten al minstens 100 miljoen jaar in staat zijn om suiker om te zetten in alcohol. Alleen de biergist heeft echter het vermogen verworven om veel alcohol te produceren, zelfs als er zuurstof genoeg is.
Suikerrijke vruchten kwamen zon 100 miljoen jaar geleden in de aanbieding en toen werd het voordelig voor suikereters om die nieuwe niche met alcohol af te schermen. Biergist heeft die kans kunnen grijpen door een gistgenoomduplicatie die in diezelfde periode, zon 100 miljoen jaar geleden, heeft plaatsgevonden. De resten van die duplicatie kunnen we nog terug vinden in het DNA van de hedendaagse gist.
Eén extra chromosoom bij ons mensen is altijd ongezond denk aan het syndroom van Down, de trisomie van het chromosoom 21 en meestal fataal bij andere chromosomen. Eéncelligen kunnen echter goed overweg met een extra chromosoom en zelfs met een verdubbeling van het aantal chromosomen. Zon verdubbeling biedt grote kansen: al die nieuwe genen zijn niet nodig voor het bestaan van de gist en kunnen dus evolueren naar nieuwe functies. Door vergelijking van verschillende soorten gist is aangetoond dat na de verdubbeling van het genoom een herprogrammering van de nieuwe genen is opgetreden, die het mogelijk heeft gemaakt dat gist alcohol kan blijven maken in aanwezigheid van zuurstof. Door verandering van DNA sequenties die de genactiviteit regelen, kan biergist nu de genen uitschakelen die betrokken zijn bij de afbraak van alcohol. Die genschakelingen worden gecontroleerd door het suikeraanbod. Zodra de suiker op is, worden de alcoholafbraakgenen weer aangezet, zodat de gist nog een tijdje voort kan door de eigen alcoholvoorraad te consumeren.
Drank maakt meer kapot dan je lief is, maar het heelt ook wonden. Het was al lang bekend dat een beetje drank goed is voor onze bloedvaten, zodat matige drinkers minder hartinfarcten krijgen dan geheelonthouders. Nu komen Deense drankonderzoekers met positief nieuws voor mensen die graag iedere dag een glaasje drinken: ook die zonde loont, althans volgens het artikel van Tolstrup en medewerkers in de British Medical Journal van 3 mei jl. Zij vinden dat de kans op een hartinfarct kleiner is bij mannen die iedere dag een glaasje drinken, dan bij minder frequente drinkers. Die conclusie wordt met veel slagen om de arm gepresenteerd, maar toch.
Het blijft wijs om niet te overdrijven. Gist maakt alcohol om concurrenten te vergiftigen en ook bij de mens maakt alcohol meer kapot dan goed voor ons is: de acute intoxicatie kan dodelijk zijn door hersen- of leverbeschadiging of door een auto-ongeluk; de chronische intoxicatie eindigt met levercirrose, een verlittekende lever.
Waarin onderscheidt Alconon zich van andere instellingen
Alconon breekt met verschillende inzichten en brengt alternatieven ter bevordering van herstel.
1) Alcoholisme wordt door Alconon niet gezien als ziekte waarmee je maar moet leren leven. Het ziekte-idee is een verkeerde instelling, hoewel het voor sommige mensen misschien werkt. Maar niet voor hen die de volle verantwoordelijkheid voor hun eigen leven willen nemen. Je hebt te leren te leven met wat is, je eigen bronnen, je omgeving en nog veel meer. Maar niet met het idee dat je ziek bent. Let op: veel en regelmatig alcohol gebruiken maakt wél ziek. Heel erg ziek zelfs! Maar dat is wat anders.
2) Alcohol mag dan giftig zijn. Toch staat Alconon staat niet negatief tegenover alcoholhoudende drank in de samenleving.
3) Eenmaal stevig verslaafd - waarbij drank verankerd is in het dagelijks leven - ziet Alconon geen heil in minderen. Het lijkt een aanlokkelijk perspectief, dat veel instellingen nog steeds als mogelijkheid voorstelt. Misschien om niet af te schrikken. Maar het is als een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. Eerlijkheid boven alles.
4) Alconon houdt zich niet bezig met trucjes (en affirmaties en mantra's) om alcohol te slim af te zijn. Alcohol is altijd slimmer dan jij. En dat blijft zo. Dus kun je er maar beter geen spelletjes mee spelen. Alconon werkt met jou aan de basis.
5) Alconon gelooft niet in "onthouding op lange duur". Daarbij blijft het verlangen in stand en wordt het juist gestimuleerd! Het stimuleert strijd. En die verlies je.
6) Het specifieke van de Alconon benadering is dat er geen - of heel geringe - ontwenningsverschijnselen zijn op het moment dat je besluit niet meer te drinken.
7) De aanpak van Alconon is spiritueel en verankerd in die zin dat het beoogt mensen in het hier en nu te doen leven en zich uit de beklemming en benauwenis te werken. (je moet spiritueel hier niet verwarren met enig geloof of vage zweverigheden)
8) Alconon erkent dat vrij komen van alcohol meer is dan het volgen van een workshop of training. Het is een mooi, pittig en soms pijnlijk proces met alleen maar winnaars, waar je een langere periode van heroriëntatie voor nodig hebt.
Ik ben als de dood voor terugval. Ben ik dan niet veel verder van huis?
Advies: ga het proces in en laat komen wat komt. Angst voor de angst die je tijdens terugval beleeft is een slechte raadgever en brengt juist dat wat je vreest.
Er is veel te doen over terugval. Binnen wetenschappelijke kringen bestaat het idee dat terugval een onderdeel van het proces moet zijn om zo de ervaringen verslaafd zijn en lang nuchter zijn goed tegen elkaar te kunnen afzetten. Het is inmiddels bekend dat je na elke terugval weer meer gaat drinken waardoor de noodzaak ook weer groter wordt om af te kicken. Dat zou stimuleren. Het is een onderdeel van een benadering die Alconon juist niet hanteert omdat dit alleen maar over wel of niet drinken gaat en voortdurende beklemming brengt. Alconon onderschrijft dat terugval bij het proces hoort, maar met een ander uitgangspunt. Terugval is angst om los te laten wat zo lang zo vertrouwd leek. En wat lang zo vertrouwd was was de afdekking van de onderliggende angsten. En zo kom je weer uit bij het drinken.
Regelmatige terugval is eerder het gevolg is van gebrekkige verslavingszorg.
De meeste probleemdrinkers die aan een definitieve stap (Leven met Alcohol) toe zijn, zijn ook eerder diep "teruggevallen". Die ervaring is heel vervelend en kun je het beste doorleven. Het bewijst echter des te meer hoezeer mensen niet thuis horen in een alcoholverslaving (of welke verslaving dan ook). Alconon besteedt daar in de begeleiding uitgebreid aandacht aan. Laat het je vooral niet weerhouden en pak door. Ga er maar doorheen. Alconon staat naast je en luistert naar je.
Hoe kan het dat er met dit traject geen sprake is van ontwenningsverschijnselen?
Alconon werkt op verschillende niveaus waardoor ontwenningsverschijnselen wegblijven. Als we dat nader uitleggen verliest het zijn kracht. Voor nu: begin er alvast op te vertrouwen dat het je gaat lukken (dit keer). Dus wat die ontwenningsverschijnselen betreft, laat het los en lees verder. Spit de hele site door, raak vertouwd met het idee dat er een dag komt dat je je oude vriend niet meer nodig hebt.
Ik vecht al zo lang tegen alcohol. Waarom zou het me nu wel lukken?
Om dat je met de Alconon aanpak iets anders gaat doen dan vechten tegen de fles en daarmee probeert alcohol de baas te worden. Je kunt alcohol nooit de baas worden. Het kan echter wel zo zijn dat er voor alcohol gewoon geen plek meer is in jouw leven. Dat is heel wat anders... Je zult er van opkijken hoe onbelangrijk drank dan uiteindelijk wordt. Met de inzichten die je ontwikkelt tijdens de begeleiding kun je verder.
Wat ben ik, sociaal drinker of alcoholist?
Discussies over wat nou wel of geen alcoholist is of wat sociaal drinken is, neemt de aandacht weg van de problemen mét drinken. Hier vind je meer duidelijkheid.
Ik kan met gemak stoppen met drinken, dan heb ik toch geen drankprobleem?
De meeste gevorderde drinkers kunnen met gemak 14 dagen, of langer, zonder. Dat hoort bij het ontkenningsmechanisme. Twee weken aan het sap om maar te kunnen zeggen: zie je wel, ik kan gerust stoppen, ik heb het in de hand, met mij niks mis. Of je ook echt probleemdrinker bent is van andere orde. Lees hier meer over de ontwikkeling van drinkpatronen, dan weet je waar jij staat.
Omstanders zeggen dat ik een drankprobleem heb. Moet ik de adviezen van anderen serieus nemen en er iets aan doen?
Je kunt alleen maar aan jezelf werken als jij daar aan toe bent, anders blijft het "droog staan onder druk" (wat niet werkt). Niemand in je leven kan jouw motivatie zijn. Hooguit groeit jouw motivatie omdat je wilt genieten van en met anderen. Het wordt echter oppassen als je louter voor een ander wilt stoppen met drinken, zelfs al is dat je partner, je kind of je werkgever! Een goed gesprek met Alconon kan die motivatie misschien wel dichterbij brengen. Kijk op de contactpagina om Alconon te bereiken.
Ik ben het vechten tegen de alcohol zat. Kan ik met medicijnen geholpen worden?
Dat kan op recept. Er zijn middelen die de drankzucht (craving) remmen. Er zijn ook middelen (Refusal en Antabus) die je ontmoedigen te drinken doordat je je doodziek gaat voelen als je toch drinkt. Aan beide middelen kleven bezwaren van medische aard. Het grootste bezwaar is echter dat je je probleem verkeerd benadert. Ten eerste zie je dan het drinken als geïsoleerd probleem: drink ik niet, dan is mijn probleem over. Slikken staat haaks op de Alcononmethodiek maar is vaak toch een onderdeel van het jarenlange proces van drinkers om uiteindelijk deze definitieve stap te zetten. Ten tweede, het blokkeert de overtuiging dat het je gaat lukken zonder middelen. Daarmee houdt het je weg van de werkelijke oplossing en in de behoefte om te ontsnappen. Waarvan wil je afhankelijk zijn?
Ik voel me schuldig naar mijn kinderen. Ik wil een goede ouder zijn. Wat is er nog meer voor nodig om mezelf zover te krijgen?
Je eigen overtuiging dat je een helder en nuchter leven wilt, vrij van alcohol. Het opruimen van belemmerende overtuigingen die dat tegenhouden. En vooral: een beetje liever zijn voor jezelf! Compassie voor jezelf.
De achteruitgang in de ogen van je geliefden die je misschien ergens wel voelt, terwijl je er niets aan denkt te kunnen doen is een van de meest trieste consequenties van het drinken. Dat is pas pijn. Een regelrechte hel, want je weet het wel. Je wilt je kinderen niet opzadelen met jouw probleem. En zelfs al heb je alles nog onder controle, ben je nooit zichtbaar dronken en ben je verder een gewone ouder. Je voelt dat je ze iets onthoudt. Dat klopt. Maar helaas, zelfs je kinderen zijn geen motivatie omdat het verlangen altijd zal blijven als je niet vanuit je eigen wens te werk gaat. Stoppen om of vanwege anderen is wezenlijk iets anders dan kiezen voor een helder leven, zoals Alconon dat bevordert in Leven met Alcohol. Iets anders is dat naasten juist een onderdeel van je geluk kunnen zijn. Wat onderneem je met je kinderen, je naasten? Stel het jezelf eens voor, hoor wat ze zeggen als je wat meer ja kan zeggen, als je steeds vaker gewoon ja kan zeggen. Je energie neemt toe. Je voelt je meteen gesterkt.
Kan ik op eigen houtje stoppen?
Drinken is meer dan een slechte gewoonte. Er zijn weinig mensen die zonder onderliggende oorzaak alcoholafhankelijk zijn geworden. Je drinkt niet voor niets. In Leven met Alcohol gaat het om het inzicht waardoor je drinkt en ook, wat drinken eigenlijk is. Als je die klik eenmaal maakt is drinken voor jou niet meer relevant! Op eigen houtje gaat al snel de aandacht uit naar het niet drinken, dus de aandacht richt zich op drinken! Het stoppen en volhouden wordt dan hoofdzaak. In feite doe je iets (niet) waar je brein nog steeds mee bezig is en dus krijg je ontwennings-problemen. Daarna volgt terugval. De opbrengst is de overtuiging dat het je toch niet lukt. De negatieve overtuiging over jezelf wordt daarmee sterker en laat dat nou net de gangmaker zijn van de verslavingsgedrag! Je zinkt dus dieper weg.
Wat is nou typisch alcoholisten gedrag?
- van drankwinkel wisselen omdat je te veel opvalt met al die flessen drank bij de kassa. - flessen niet inwisselen maar in de vuilnisbak mikken. - vroeger bij feestjes vertrekken, om thuis in je eigen tempo te drinken. - flessen wegstoppen voor de huisgenoten of met water bijvullen. - jezelf sterkere mixjes inschenken dan voor de anderen. - feestje organiseren of uit eten gaan zodat je een excuus hebt: nu mag het wel.
Alcoholisten zijn eigenlijk gevoelige mensen. Mensen die moeite hebben met de ruwheid van het dagelijkse leven. Dat voelt wel oké, maar wat kan ik daarmee?
Je zou kunnen zeggen dat mensen bij wie de klappen van het leven harder aankomen (ervaren worden) de neiging om te gaan drinken (verdoven) groter is. Er komt veel binnen. Tegelijkertijd betekent dat ook dat je veel te winnen hebt als je nuchter leeft. Er kan ook veel positiefs ervaren worden. Kwestie van kiezen.
Jullie praten wel lekker, maar ik heb goede redenen gehad om te gaan drinken. Niks groei en ontwikkeling. Niks leven, alleen maar overleven.
Je bent niet de enige. Als je dingen niet kunt hanteren moet je wat. En dan is drank een fijne drug, die je overal kunt en mag gebruiken. Alconon is de laatste om dat te ontkennen. Maar goed, als je nog een beetje verder wil, zul je toch aan het werk moeten. Hoeveel pijn wil je nog hebben?
Hoe werkt nou eigenlijk een verslaving? Wat is het verschil tussen roken, drinken, spuiten en bv een seks/relatieverslaving?
Hoe een verslaving precies werkt weet je na het lezen van deze site. Zie ook de leestips (het boek van Jan Geurtz, de verslaving voorbij) Een verschil bestaat eruit dat het ene middel, sneller een lichamelijke afhankelijkheid kan veroorzaken dan het andere. Heroïne leidt sneller tot lichamelijk verlangen naar hergebruik, dan alcohol (meestal). Ook kom je van het één sneller los dan van het ander.
Een ander verschil is de reactie op het lichaam. Een seks/relatieverslaving heeft nou niet direct negatieve gevolgen voor je lijf. Maar het blijft een verslaving. Een verslaving is niets anders dan jezelf (heel even) het (kunstmatige) gevoel te geven: ik heb zin in het leven. Het is dat spontaan opkomende gevoel, een fijn verlangen dat even door je lijf flitst, soms hoorbaar als een prettige gedachte. Zoals dit: straks ga ik mijn kind ophalen uit school, heerlijk of vanavond lekker uit eten met of morgen de koffers pakken voor de vakantie. Daarna zie je je kind echt uit school komen en geniet je weer of je gaat lekker uit eten en je hebt werkelijk een fijne avond Je rijdt naar Schiphol en het geluid van mensen die komen en gaan, brengen je nog meer in vakantiestemming. Zo kan het.
Maar het kan ook zo: straks naar huis, snel naar de supermarkt en dan lekker in de tuin met een Belgisch biertje Na dat biertje volgt er nog een en daarna benieuwd hoe die wijn zal smaken (die je al 10-duizend keer hebt gekocht, maar oké) heel even weer dat gevoel Duf zoek je later je bed op. Wat was ook alweer dat verlangen, hoe pakte het uit? Wat heeft het je gegeven? Zeg het zelf maar. Het was een illusie. En dat is nou precies wat een verslaving met je doet: je heel even het gevoel geven van naderende zaligheden. Een verwachtingsvolle handeling, meer niet.
Oké ik heb de site gelezen, maar is er los van de elkaar beïnvloedende factoren ook iets meer aanwijsbaar dat zorgt dat zoveel mensen verslaafd raken?
Een verslaving is een gevoel van verlangen naar een volgend moment zonder in het huidige moment te zijn - dat is omgezet tot dwangmatig gedrag.
Dit verlangen naar het volgende moment komt voort uit de verwachting dat dat volgende moment je zal geven wat je zoekt. Maar aangezien je zoekt in een volgend moment en niet in het moment zelf, dat alles is wat er is - zul je dat niet vinden, dus blijf je zoeken.
De meeste mensen zijn verslaafd aan het denken, ik moet dit, ik moet nog dat. Ik heb een boodschappenlijstje waar altijd wel wat op staat dat ik moet doen. Kortom aan de toekomst, aan morgen, aan een partner die ooit komt, een nieuwe auto, noem maar op. Veel mensen leven vol verwachting en verlangen. Maar al dat leven in termen van tijd die nog komen gaat maakt je blind voor het hier en nu.
Sommige mensen voelen deze leegte, vaak onbewust. Deze leegte, die frustratie, doet pijn. Pijn die men denkt en hoopt te kunnen verlichten met bijvoorbeeld alcohol. In dat verlangen naar drank speelt het zelfde proces (niet krijgen wat je wilt) weer een rol want drank maakt haar beloftes nooit waar!
Je zou kunnen zeggen dat de drinkers mogelijk al iets verder zijn, in hun verlangen naar wat er werkelijk toe doet, dan zij die deze leegte niet voelen Helaas brengt het middel de drinker steeds verder van het pad. Alleen verlangen, geen beleven.
Is er een vrolijk leven na de fles?
Om te beginnen is het traject ook leuk en kunnen we lachen. Naar het drinkverleden gaan we niet zwaarmoedig zitten kijken, liever een beetje zelfspot zoals in het boek Help ik verzuip van Meggie de Jong. Een echte aanrader, trouwens. Maar op de vraag of het leven zonder een drankje nog vrolijk kan zijn, is het antwoord volmondig ja! Je hoeft niet perse te drinken om lol te hebben. Je krijg nuchter meer energie. Je bent meer aanwezig en je kunt daardoor ook meer genieten van fijne/leuke dingen.
Op TV zag ik laatst iemand die beweerde dat iedereen die ook maar twee glazen wijn per dag drinkt een alcoholprobleem heeft. Zijn jullie het daar mee eens?
Alconon onderscheidt alcoholafhankelijkheid en alcoholproblematiek. Voor mensen die al ruim van hun pensioen genieten, met elke dag een dure fles wijn op tafel, en daar hun genoegen uit halen ligt het anders dan voor jonge ouders met dat zelfde gedrag. De alcoholafhankelijkheid lijkt een feit, het probleem is echter relatief.
Zijn er verschillen in drinkers? Ik wil weten waar ik sta.
Een realistische indeling vind je hier.
Maken we ons niet te druk over drank? In Frankrijk drinkt men nog veel meer (wijn). Het is gewoon onze cultuur.
Dat klopt. Omdat het cultuur is we leven in een drinkcultuur wil dat nog niet zeggen dat het geen probleem is. In Frankrijk zijn aanzienlijk meer patiënten met leveraandoeningen dan in andere landen. Hier bespreken we de factor cultuur. (alleen toegankelijk voor deelnemers)
Jullie training kost geld, kan ik dat declareren bij mijn zorgverzekering?
Alconon gaat bewust geen contracten sluiten met zorgverzekeraars. Je moet er wat voor over willen hebben en in je succes durven investeren! Bovendien bespaart de begeleiding ook veel geld. Reken maar eens uit wat je per maand aan drank en bijkomende kosten kwijt bent. Dat ligt tussen de 300 en 700 euro per maand. Alleen als je nu al zeker weet dat je door blijft drinken kost het je extra geld, tot het moment dat je verder bent in je proces Heb je vragen? contact@alconon.nl.
Kan een alcoholist weer normaal drinken?
Men beweert dat dat kan. Maar als dat je uitgangspunt is ben je nog niet zover om een definitieve stap te maken naar een nuchter en helder leven, vrij van alcohol en vrij van de behoefte je te verdoven.
Ik leef met een alcoholist, wat kan ik doen om hem te doen stoppen?
Leven met een alcoholist kan heel zwaar zijn. Op enig moment wil je je actief gaan bemoeien met het drinkgedrag. Het is een misvatting om te denken dat dat kan. Dat iemand drinkt is ergens begonnen. Het drinken zelf is een gevolg, een symptoom. Hoewel je soms het gevoel hebt dat alle problemen door de drank komen wil je daar aan werken, samen met de drinker. Maar het is de drinker die moet kiezen. Oké soms helpt het als de partner zegt: jij eruit of de fles. Maar als je dat niet waar maakt ben je samen nog verder van huis.
Herstel na drankgebruik, hoe zit dat?
Het hangt er helemaal vanaf hoe ver je bent. Veel mensen bouwen weer nieuwe vitaliteit op. Er is echter wel blijvende verandering in de hersenen. Die is onomkeerbaar (naar de huidige stand van de wetenschap). Het korte-termijn geheugen veert meestal weer wat op.
Nadat de alcoholinname is gestaakt kan een deel van de schade herstellen. Leververvetting, leverontsteking en leverfibrose kunnen dan vaak nog volledig herstellen. Is er al sprake van levercirrose, dan zal er geen volledig herstel meer optreden maar wordt erger wel voorkómen.
Het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Veel alcoholisten eten gebrekkig, daardoor ontstaan vitamine en mineralengebrek.
Bij vochtophoping en bij vergevorderde levercirrose kan een speciaal dieet worden gegeven (zoutbeperkt of eiwitbeperkt). Ga dus naar de huisarts!
Er zijn geen medicijnen die de schadelijke gevolgen van alcohol bestrijden of beperken. Het medicijn prednisolon kan een tijdelijk effect hebben op de effecten van een leverontsteking (hepatitis).
De verschillende aandoeningen / ziektes die iemand heeft, worden op verschillende manieren behandeld. We verwijzen je naar je huisarts.
In het algemeen kan worden gesteld dat na het drinken rust komt in het lichaam, tot op zekere hoogte. Toch is het belangrijk een onderzoek aan te vragen bij je huisarts of een arts die gespecialiseerd is in verslavingszorg.
Foute uitspraken.
Alcoholisme is een fysieke afwijking in de hersenen en blijvend. Je kunt dus maar net zo goed toegeven en doordrinken.
Genetisch zijn mensen verschillend verslavingsgevoelig, net zo als verschillend depressiegevoelig. Wat genetisch is, is aanleg, zoals iemand muzikaal is. Niet alle verslavingsgevoelige mensen raken verslaafd. Niet alle muzikale mensen gaan muziek maken. Daar is meer voor nodig. Zo ook om te blijven drinken.
Ik kan makkelijk stoppen dus ik ben geen alcoholist.
Je bent alcoholafhankelijk zodra je dagelijks een zekere hoeveelheid drinkt en goed beschouwd, dat ook niet wil missen, ook al kun je af en toe een tijdje zonder. Dat maakt je nog perse niet tot probleemdrinker. Regelmaat is de grootste indicator.
Alcohol geeft verlichting.
Dat klopt, maar het is van korte duur. Als verlichting nodig is (er is dan kennelijk een behoefte tot verlichting) dan is het laatste wat je kunt gebruiken, afnemende energie. Dat is precies wat alcohol doet, zodat je er nog maar een neemt om dát gevoel weer weg te drinken. Je moet dus steeds meer drinken voor het zelfde gevoel.
Met wat op durf ik net wat meer, kom ik zekerder over.
Dus jij bent zonder alcohol niet in staat om je ding te doen? Die overtuiging maakt je onzeker. Alcohol maakt je dus niet zekerder, het besef dat je het nodig hebt maakt je structureel onzekerder.
Zonder alcohol is het leven saai.
Dus het leven is pas begonnen toen je kon drinken? Misschien een terecht gevoel en dus een gesprek waard, je bent hier niet voor niets aan het lezen.
Alcohol is maar een softdrug.
Alcohol wordt binnen de wetenschap op dit moment gezien als harddrug.
Als ik stop met drinken komen al die weggestopte problemen aan de oppervlakte. Daar kan ik niet mee dealen.
Alcohol maskeert alleen door steeds meer te drinken en vormt uiteindelijk zelf ook een probleem (niet de oorzaak). Hoe eerder je dat inziet, hoe beter. Ga maar aan het werk. Geen mens is doodgegaan van vooruit willen komen.
Vandaag rust dag, Gisteren ben ik naar de vliegclub geweest, en toch een paar pintjes gedronken nadien naar huis maar, bijna niet geslapen er was noodweer. Er vielen hagelstenen zo groot als een ei naar beneden. Anja haar auto is flink beschadigd. We hebben wel een omnium verzekering, maar we hebben het toch weer. volgens het weer bericht zal het deze avond terug van dat zijn. Onze hond is bang als het dondert. dus ik blijf er bij deze avond ik hoop dat het morgen over is als ik naar mijn werk moet. voor de rest is alles onder controle. de boek lees ik nog altijd verder. Een leuke uitdrukking stond er in "Ik ken hem al jaren en wist niet eens dat hij dronk, tot de dag dat ik hem nuchter zag" Dat wil ik anja niet aandoen.
Een wijntje bij het eten, een glas champagne om iets te vieren. Alcohol drinken heeft voor veel mensen iets gezelligs en feestelijks. zeker voor mij. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je alchol drinkt? En hoe beïnvloedt alcohol de werking van medicijnen?
Effecten
Iedereen die wel eens alcohol heeft gedronken, kent het gevoel dat drank geeft: je voelt je licht in je hoofd, wordt vrolijker en gaat meer praten. Wat doet alcohol in het lichaam?
Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed. Via het bloed verspreidt het zich over het hele lichaam. Het kan dan ook in het hele lichaam effect hebben. Hoe sterk deze effecten zijn, verschilt per persoon en per situatie, afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, conditie en of de persoon heeft gegeten.
De lever zorgt ervoor dat alcohol weer uit het lichaam weggehaald wordt. Dit kost tijd: met 1 glas drank is de lever 1-1.5 uur bezig. Als u 's avond veel hebt gedronken, kunt u dus de volgende ochtend nog dronken zijn (aantal gedronken glazen x 1.5 uur). De afbraaktijd kunt u niet verkorten. Een kop zwarte koffie of even een frisse neus te halen, geven misschien een fitter gevoel, maar er zit nog evenveel alcohol in uw bloed.
De belangrijkste effecten die optreden bij normaal alcoholgebruik zijn de volgende.
Verdoving
Verdoving van de hersenen is één van de belangrijkste effecten van alcohol. Uw stemming en gedrag veranderen. U voelt zich na een beetje alcohol eerst misschien ontspannen en vrolijk. Maar ook vermindert uw geheugen, kunt u zich moeilijker concentreren en gaat u minder goed zien. Hoe meer u drinkt, hoe heviger deze effecten zijn.
Als een man meer dan 2 glazen drinkt, gaan zijn reactie- en concentratievermogen achteruit. Bij een vrouw gebeurt dit al na ruim 1 glas. Autorijden is daarom verboden als u te veel alcohol heeft gedronken: de hoeveelheid alcohol in uw bloed mag niet meer dan 0.5 promille zijn. Dit percentage wordt bij de meeste mensen behaald na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol. Voor beginnende bestuurders (gedurende de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs) is autorijden verboden bij meer dan 0.2 promille alcohol in het bloed.
Minder trillen
Het trillen van ledematen wordt door alcohol minder. Daarom geldt een beetje alcohol in de schietsport al als doping.
Vaker plassen
Alcohol haalt vocht uit het lichaam, zodat u vaker moet plassen.
Laag bloedsuikergehalte
U kunt een laag bloedsuikergehalte krijgen als u alcohol drinkt en weinig eet. U merkt dit doordat u duizelig wordt, een raar gevoel in de maag krijgt, wazig gaat zien en gaat zweten en trillen.
Meer eetlust
Een drankje voor het eten wekt de eetlust op doordat het de uitscheiding van maagzuur stimuleert. Vandaar dat alcohol wel als aperitief wordt gedronken.
Slapen
Met een glaasje alcohol kunt u beter inslapen. Maar u slaapt er minder diep en lang van. Voor mensen met slaapproblemen is het dan ook geen goed middel. Tot slot kan alcohol snurken verergeren.
Hart- en vaatziekten
Wetenschappers zijn het nog niet eens over het effect van alcohol op hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk vermindert een matig gebruik van alcohol (1-2 glazen per dag) het risico op hart- en vaatziekten. Dit gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen boven de 40 jaar en gezonde vrouwen na de overgang.
Bij zwangerschap
Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Alcohol verstoort de aanleg van het centraal zenuwstelsel. Af en toe een glaasje kan al schadelijk zijn. Bovendien loopt een zwangere vrouw die regelmatig drinkt een hoger risico op een miskraam of op een vroeggeboorte. Enkele glazen alcohol per dag drinken verhoogt het risico dat het kind een foetaal alcoholsyndroom heeft.
De verschijnselen hiervan zijn:
mentale achterstand;
groeivertraging;
afwijkingen in het gezicht;
abnormaal klein hoofd;
lage bloeddruk;
hyperactiviteit in de kinderjaren.
Terug naar boven
Medicijnen
Bij sommige medicijnen vindt u op het etiket of in de bijsluiter een waarschuwing voor het gebruik in combinatie met alcohol. Hoe beïnvloeden alcohol en medicijnen elkaars werking?
Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan onaangename effecten geven, zoals een warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen.
Alcohol kan de afbraak van sommige medicijnen vertragen, waardoor deze langer in het lichaam blijven. Dat kan hetzelfde effect hebben als een overdosering van dat medicijn.
Alcohol kan de afbraak van sommige medicijnen versnellen. Daardoor kunnen deze medicijnen minder goed werken.
Alcohol kan de werking en bijwerking van sommige medicijnen versterken.
Waarschuwingsstickers
De apotheek waarschuwt u op verschillende manieren voor het gebruik van alcohol in combinatie met medicijnen.
Een gele sticker op de verpakking met de tekst 'Dit geneesmiddel kan uw reactievermogen verminderen'. Als u alcohol gebruikt in combinatie met zo`n middel zal uw reactievermogen nog slechter worden. Het is daarom voor uw veiligheid en die van anderen niet verstandig alcohol te drinken als u zo'n medicijn gebruikt.
Een etiket met de tekst 'Gebruik geen alcohol bij dit middel'. Als u bij deze medicijnen alcohol drinkt, kunt u last krijgen van onaangename effecten, zoals een warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk en hartkloppingen.
Een etiket met de tekst 'Pas op met alcohol'. Als u bij deze medicijnen alcohol drinkt, zullen bepaalde effecten van het medicijn versterkt worden. Gebruikt u bijvoorbeeld een middel waar u suf van wordt, zoals een kalmeringsmiddel, dan zult u door alcohol te drinken extra suf worden. Als u aan het verkeer wilt deelnemen of andere activiteiten wilt ondernemen waarbij u goed moet opletten, is de combinatie van zo`n medicijn met alcohol dus af te raden.
Een etiket met de tekst 'Pas op met alcohol in verband met maagklachten'. Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat zij het maagslijmvlies irriteren. Alcohol versterkt deze bijwerking, waardoor u eerder last krijgt van uw maag.
Welke medicijnen
Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste medicijnen waarop alcohol effect heeft. U kunt ook op deze site uw eigen medicijn opzoeken. Ga naar het onderdeel Medicijnen`op deze site en zoek uw eigen medicijn op. Bij elk medicijn staat aangegeven of het drinken van alcohol problemen geeft.
Hieronder worden alleen de namen van werkzame stoffen genoemd.
Pijnstillers
Veel pijnstillers hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren, waardoor u maagklachten kunt krijgen, onder meer acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen. In combinatie met alcohol zult u eerder last krijgen van uw maag.
Een bijwerking van bepaalde pijnstillers, zoals actelysalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen, is dat ze het bloed dunner maken, waardoor het langzamer stolt als u een wond heeft. Als u behalve deze middelen alcohol gebruikt, zullen wonden nog langer bloeden. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaten.
Opiatenpijnstillers die afgeleid zijn van morfine verdoven net als alcohol de hersenen. Alcohol versterkt bepaalde bijwerkingen van deze middelen, zoals sufheid, slechte coördinatie en een verminderde ademhaling.
Middelen tegen allergie
De middelen tegen allergie kunnen als bijwerkingen hebben slaperigheid of een slechter coördinatie- en concentratievermogen. Alcohol versterkt deze effecten. Bijvoorbeeld bij de middelen dexchloorfeniramine, loratadine, terfenadine, cetirizine en fexofenadine.
Middelen tegen epilepsie
Af en toe een glas alcohol heeft geen invloed op het aantal epilepsieaanvallen. Wel kunnen bij carbamazepine, fenytoïne en fenobarbital de volgende bijwerkingen sterker worden als gevolg van alcohol: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. Als u hiermee rekening houdt, is het geen probleem af en toe een glas alcohol te drinken.
Bloedsuikerverlagende middelen
Alcohol heeft geen invloed op de werking van insuline en andere bloedsuikerverlagende middelen. Wel moeten diabetespatiënten oppassen met alcohol, omdat het een 'hypo' kan veroorzaken. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u er veel last van krijgt.
Als algemene richtlijn geldt voor mannen maximaal 3 glazen per dag en vrouwen maximaal 2 glazen. Het is beter de alcohol op een gevulde maag te drinken, omdat anders het effect op het bloedglucosegehalte te sterk is.
Antidepressiva
Alcohol kan de versuffende werking van antidepressiva versterken. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is. Als u het antidepressivum een tijdje gebruikt, zult u zich minder suf gaan voelen, omdat u went aan het middel. Uw reactievermogen is dan echter nog steeds minder goed en zal verder verslechteren door het gebruik van alcohol.
Antipsychotica
Door alcohol kunnen de volgende bijwerkingen sterker worden: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is.
Slaap- en kalmeringsmiddelen
Door alcohol kunnen de volgende bijwerkingen sterker worden: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is.
Antibiotica
Of u alcohol mag drinken tijdens een antibioticumkuur, hangt af van welk antibioticum u gebruikt. Bij de meeste antibiotica gelden geen speciale adviezen.
Gebruikt u het antibioticum metronidazol? Dan mag u geen alcohol drinken tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol. De combinatie veroorzaakt de volgende bijwerkingen: daling van de bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. Mogelijk geldt dit ook voor ketoconazol, eem middel tegen schimmelinfecties.
Ontwenningsmiddelen bij alcoholverslaving
Disulfiram wordt toegepast bij mensen die van hun alcoholverslaving af willen komen. Als iemand alcohol drinkt terwijl hij dit middel gebruikt, treden meteen de volgende klachten op: daling van de bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. Vaak wordt de persoon ook angstig en gespannen. Acamprostaat wordt ook gebruikt als ontwenningsmiddel bij alcoholverslaafden. Het vermindert alleen het verlangen naar alcohol.
vandaag. Wist je dit, je hoort het een van een ander
De drinker van Albert Anker uit 1868
Alcoholisme of drankzucht[1] is een verslaving die ernstige gevolgen kan hebben. De verslaafde drinkt zoveel alcoholhoudende drank dat de gezondheid, het werk en het sociaal leven daaronder lijden.
Alcoholisme kan gezien worden als een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Men begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid of ter ontspanning, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk komt de persoon in kwestie (of diens omgeving) tot de ontdekking dat men niet (of minder goed) meer kan functioneren zonder gedronken te hebben. Gedragingen worden in steeds sterkere mate door de drank beïnvloed, en kunnen leiden tot onder meer plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen.
Inhoud
1 Voorkomen
2 Maatschappelijk geaccepteerde drug
2.1 Alcohol als nationale drug
2.2 Alcohol als gif en harddrug
3 Het minder goed functioneren bij langdurig drinken
4 Ontwenning
5 Stadia in de ontwikkeling van alcoholisme
5.1 Sociale drinker
5.2 Eerste stadium
5.3 Middenstadium
5.4 Gevorderd stadium
6 Hoeveel is veel
7 Erfelijkheid
8 Dipsomanie
9 Zie ook
10 Externe link
Voorkomen
Alcoholconsumptie per persoon (16 jaar en ouder) (2004)
Alcoholisme komt in België en Nederland veel voor. Afhankelijk van de gebruikte definitie van alcoholisme en het daaraan voorafgaande gewoontedrinken en probleemdrinken zijn er in Nederland ongeveer 185.000 alcoholisten en 160.000 probleemdrinkers, en volgens een wat ruimere definitie zelfs 350.000 alcoholisten en 500.000 zware drinkers, op een bevolking van ca. 16 miljoen. In Vlaanderen vertonen onderzoeken gelijklopende cijfers. Sommige cijfers liggen zelfs hoger. Zo spreekt een studie uit 2004 van het Hoger instituut voor de arbeid (Hiva) over zo'n 800.000 Belgen die te veel alcohol drinken, op een bevolking van ca. 10 miljoen. Vooral bij jongeren blijkt het alcoholgebruik sterk toe te nemen. In Nederland gebruikt bijvoorbeeld in de groep van 12- tot 15-jarigen 88,4 procent van de jongens en 85,5 procent van de meisjes wel eens alcohol.[2]
Maatschappelijk geaccepteerde drug
Alcohol is in tal van landen een maatschappelijk geaccepteerde drug. Daardoor wordt alcoholisme niet snel (h)erkend, en is de grens tussen gezelligheids- en probleemdrinken zeer vaag. Veel mensen, bijvoorbeeld studenten, drinken jarenlang gevaarlijk veel, maar weten indien nodig ook van de drank af te blijven. Niettemin verlaat ieder jaar een aantal studenten de universiteit als alcoholist. Alcohol heeft duidelijke kenmerken van een harddrug, vanwege de vele nadelen zoals verslaving, agressie, vandalisme, huiselijk geweld en gevolgen voor de gezondheid.
Alcohol als nationale drug
Alcohol wordt soms de 'nationale drug' genoemd: 'drug' omdat het een duidelijke uitwerking op de psyche (geest) heeft; 'nationaal' omdat het een aanvaard onderdeel van onze cultuur is. Alcohol wordt al erg lang gedronken. Niemand kijkt ervan op als er een glaasje gedronken wordt. Het is in de Westerse maatschappij in bijna alle sociale geledingen geaccepteerd.
Alcohol wordt vaak in verband gebracht met gezelligheid. Dat wordt van kinds af aan al opgeslagen in de hersenen. Dit positieve beeld, dat vaak toeneemt in de tienerjaren, verhult meestal de negatieve kanten zoals agressie, verkeersongelukken, vandalisme en mishandeling onder invloed van alcohol. Hoe meer men drinkt, hoe minder men in staat zal zijn normaal te blijven functioneren. Men gaat zichzelf overschatten en dingen doen, vaak ook in groepsverband, die men nuchter nooit zou doen.
De maatschappelijke schade ten gevolge van alcoholgebruik is vele malen groter dan die van alle andere drugs bij elkaar.
Alcohol als gif en harddrug
Een aantal gevaren van lichamelijke beschadigingen (bijvoorbeeld leveraandoeningen) en acute vergiftigingsverschijnselen (dronken zijn) zijn algemeen bekend. Vanwege de sociale acceptatie van alcohol wordt vaak vergeten dat het in feite een gif is waar lichaam en geest zich langzaam bij gaan aanpassen. Voor sommigen eindigt dit dus met alcoholisme. Men zegt wel dat alcoholverslaving een ziekte is die vooral 'tussen de oren' zit, ofwel grotendeels psychisch is. Hiermee wordt aangegeven dat drinken aangeleerd gedrag is, overgenomen van andere drinkende mensen. Vaak is er een aanleiding om meer te gaan drinken dan anderen, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Hoe ziek een alcoholist ook is, hij of zij blijft iets positiefs in de drank zien. De hele geest en het hele lichaam zijn op alcohol drinken ingesteld. Als een drinker stopt maar een positief beeld blijft houden van de alcohol, dan is de kans op terugval erg groot, vooral in de eerste paar maanden.
Van alcohol kan worden gezegd dat het een 'harddrug' is, er treedt duidelijk gewenning op en gebruik kan tot afhankelijkheid leiden. De kenmerken van harddrugs zijn ook van toepassing op alcohol, chemisch gezien onderscheidt het zich niet van andere verslavende stoffen. Maatschappelijk gezien is alcohol, in tegenstelling tot andere harddrugs, een door het overgrote deel van de samenleving geaccepteerd genotsmiddel.
Het minder goed functioneren bij langdurig drinken
Mensen die langdurig veel drinken, gaan minder goed functioneren op het werk, in hun relatie en ook lichamelijk en geestelijk. Ontslag, werkloosheid, echtscheiding en dakloosheid kunnen het gevolg zijn.
De organen van het menselijk lichaam zoals de lever krijgen het bij een regelmatig gebruik van meer dan 15 glazen per week al zwaar te verduren. De lever kan vervetten, of erger, er kan levercirrose optreden. Ook de hersenen hebben te lijden onder alcoholgebruik; een neuronale aandoening als het syndroom van Korsakov kan het gevolg zijn. Andere lichamelijke problemen die zich kunnen ontwikkelen zijn een teveel aan ijzer in het lichaam (hemochromatose) en een verhoogd risico op diabetes (suikerziekte). Aandoeningen als alvleesklierontsteking en maagontsteking komen bij alcoholisten duidelijk vaker voor.[3]
Ontwenning
Veel alcoholisten ontkennen hun probleem zeer lang en hiermee ook de persoonlijke problemen waardoor ze soms zijn begonnen met drinken, maar die ook in stand worden gehouden door het blijven drinken. Vaak wordt gezegd dat men niet kan genezen van alcoholisme: "eens een alcoholist, altijd een alcoholist". Wel kan men het onder controle krijgen. Maar zo'n "droogstaande alcoholist" moet altijd waakzaam blijven en iedere alcoholische consumptie kan de eerste van een terugval in het oude gedrag zijn. Het "droog worden" gebeurt vaak door middel van een ontwenningskuur. Ontwenningsklinieken, doktersbegeleiding en/of bezoeken aan A.A. (Anonieme Alcoholisten) of SOS-nuchterheid kunnen bij een poging tot ontwenning hulp bieden. Ook zal men in sommige gevallen ander werk moeten zoeken. Barman, ober en dergelijke zijn geen goede beroepen voor iemand die een alcoholprobleem heeft.
Een relatief nieuwe wijze van omgaan met alcohol of drugs na een ontwenningskuur gaat niet uit van abstinentie en behoeft geen therapeutische begeleiding. Ze maakt gebruik van het middel naltrexon. Onder andere de sinclairmethode werkt hiermee. Bij gebruik van het middel tezamen met alcohol mist men de roes waardoor de behoefte aan alcohol kan afnemen. Het is bij 10-20 % van de alcoholisten een succes.
Stadia in de ontwikkeling van alcoholisme
Sociale drinker
De sociale drinker heeft weinig problemen met alcohol en wijdt er niet veel aandacht aan. Een sociale drinker heeft zijn drankgebruik onder controle. Voor deze mensen is het drinken van alcohol van secundaire betekenis. De interactie met andere mensen bij het feestje, de maaltijd, de conversaties zijn interessant, niet het drinken van alcohol. Toch kan hij of zij onbedoeld meer drinken dan voorgenomen is. Dit komt doordat na het nuttigen van alcohol de manier van denken verandert. Een sociale drinker kan zich voornemen twee biertjes te nemen, omdat hij of zij nog moet rijden, maar in sommige gevallen zullen het er toch drie worden of soms meer. Er zijn ook nogal wat mensen die denken hun alcoholgebruik onder controle te hebben, maar toch excuses gebruiken zoals: "het is al een uur geleden dat ik de laatste heb genomen, dus ik kan wel rijden".
Eerste stadium
Het eerste stadium van alcoholisme ervaart men wanneer men problemen heeft gerelateerd aan alcoholgebruik. Men gaat soms stiekem drinken, zich schuldig voelen over het drinken en er veel aan denken. Familie en vrienden beginnen zich zorgen te maken over de consumptie van alcohol. Drinken tot men helemaal dronken is, achteraf het zich niet herinneren, de zogenaamde black-out en toenemende tolerantie (meer moeten drinken voor hetzelfde effect) zijn de eerste tekenen van alcoholisme. Men begint het gezelschap te zoeken van de zwaardere drinkers en activiteiten te mijden waar geen alcohol wordt gedronken. Men krijgt problemen op het werk, zoals laatkomen of taken niet goed uitvoeren. Vooral gevoelige personen krijgen hevige angst en spanning als ontwenningsverschijnsel wat pas verdwijnt na het nuttigen van meerdere consumpties. Ook een tremor ( beven/trillen met onder andere de handen) komt vaak voor, vooral als men ook niet (meer) voldoende eet.
Middenstadium
Het middenstadium van alcoholisme kenmerkt zich door een steeds meer onbeheersbare levenssituatie. De alcoholist blijft echter ontkennen dat er problemen zijn. Er wordt steeds meer gedronken dan de bedoeling was. Er wordt gedronken om schuldgevoelens of gevoelens van depressie en ongemak te onderdrukken. En 's morgens om een kater en ontwenningsverschijnselen, zoals beven en hevige angst, te voorkomen of te verminderen. Een arts zal suggereren dat alcoholconsumptie moet stoppen. De persoon zal het proberen, maar vaak zonder succes. Er is vaak sprake van verlies van baan, medische problemen en familieproblemen.
Gevorderd stadium
In het late stadium van alcoholisme is het dagelijkse leven geheel onbeheersbaar. Medische problemen zoals leveraantasting, pancreatitis, zenuw- en spierschade, hoge bloeddruk en interne bloedingen kunnen het gevolg zijn. Het hart en de hersenen worden aangetast met als resultaat hartaanvallen of beroerte. Ook is er een toename van depressie, slapeloosheid en zelfmoordneigingen. Psychische stoornissen zoals achtervolgingswaanzin kunnen ontstaan, welke overigens meestal weer verdwijnen als men is afgekickt van de alcohol. Een epileptisch insult bij het plotseling staken van alcoholgebruik kan bij alcoholisten voorkomen. Sommige alcoholisten worden hevig bevend wakker en hebben 's nachts al een glas met bijvoorbeeld jenever klaargezet omdat zij door het beven 's ochtends de fles niet meer open kunnen krijgen. Pas na het drinken van een tot drie glazen komt het beven weer tot rust en moet de alcoholist vaak weer op pad naar de slijterij. De volgende dag herhaalt het hele ritueel zich weer. Vaak hebben zware alcoholisten nog maar een of twee uur per dag plezier van de alcohol. De rest van de dag zijn ze bezig de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en om zich staande te houden en het voor de buitenwereld te verbergen. Vaak is er nog maar weinig contact met familie of vrienden en zit men achter de gesloten gordijnen of in de kroeg te 'zuipen'. Soms verwaarloost de alcoholist zichzelf of komt op straat terecht. Dit zijn vaak de mensen die als 'alcoholist' worden gezien terwijl er veel meer alcoholisten zijn, die het verborgen proberen te houden en vaak nog onderdak en nette kleren hebben. Bij hardnekkig alcoholisme eindigt het tenslotte in aandoeningen zoals levercirrose vaak eindigend met de dood. Ook het syndroom van Korsakov, ook wel bekend als alcoholdementie komt veel voor bij zware alcoholisten. Dit tast vooral het kortetermijngeheugen aan. Soms vergeet men dat men geen alcohol meer kan drinken en zitten mensen met korsakov gerust aan een biertje of aan een andere alcoholische drank zonder de gevolgen te overzien.
Hoeveel is veel
Het drinken van drie biertjes per dag wordt nog niet als alcoholisme gezien. Wel kan het een fase zijn op weg naar verslaving. Gemiddeld een op de twaalf mensen die dagelijks alcohol drinken raakt er aan verslaafd.
Als norm voor schadelijk geldt 21 standaardglazen per week voor mannen en 15 glazen per week voor vrouwen. Voorwaarde is wel dat in die week twee dagen geen alcohol gedronken wordt. Drinkt men meer, dan zal het schadelijke gevolgen kunnen hebben. De reden voor de verschillende normen voor mannen en vrouwen is de bouw van het lichaam. Het lichaam van een vrouw bevat meer vet en minder spieren. Spierweefsel bevat meer vocht dan vet, waardoor mannen relatief meer vocht in het lichaam hebben dan vrouwen. Omdat alcohol in het lichaam verdund wordt door het aanwezige vocht, leidt eenzelfde inname van alcohol tot een hogere alcoholconcentratie bij vrouwen dan bij mannen van hetzelfde gewicht. Mede daardoor raakt een vrouw gemiddeld sneller dronken.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand verslaafd kan raken:
Persoonlijke oorzaken: zoals karakterstructuur, gevoeligheid voor spanningen, persoonlijkheidsstoornissen, opvoeding, problemen thuis of op het werk.
Medische oorzaken: om chronische pijnen tijdelijk te vergeten en/of verlichten.
Invloed omgeving: hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan en/of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot misbruik en op den duur tot verslaving.
Erfelijkheid: alcoholproblemen ontstaan door een combinatie van factoren. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen krijgen zelf géén alcoholproblemen. Ze hebben wel meer kans op deze problemen dan andere kinderen. Door erfelijke aanleg lopen ze namelijk iets meer risico. Maar erfelijkheid is nooit de enige reden dat iemand alcoholproblemen krijgt. Het karakter van iemand en hoe hij omgaat met problemen zijn ook van invloed. Daarnaast speelt de omgeving een rol, bijvoorbeeld of vrienden veel drinken.
Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een specifieke oorzaak. Alcohol is een giftige stof waarvan het gebruik in tal van landen sociaal is geaccepteerd. Een persoon die niet meer of minder problemen heeft dan de gemiddelde mens en zonder specifieke aanleg kan in principe ook verslaafd raken. Men raakt gewend aan het drinken van alcohol, dat wil zeggen dat in de loop der jaren de tolerantie toeneemt. Uiteindelijk blijkt dan dat men ernstige moeite heeft de alcohol te laten staan en is men verslaafd, lichamelijk en geestelijk. De problemen ontstaan in zo'n geval pas na enkele tot vele jaren drinken, zonder dat er echt een externe reden was om meer of veel te gaan drinken
Erfelijkheid
Er zijn aanwijzingen dat gevoeligheid voor alcoholisme (en andere verslavingen) mede erfelijk bepaald is. Zo hebben tweelingstudies laten zien dat erfelijke factoren een rol spelen wat betreft afhankelijkheid en gebruik van, en problematiek rondom alcohol.[6] Alcohol is een GABA-agonist en blijkt dopaminerge banen in het limbische systeem en prefrontale cortex te activeren. Volgens sommige onderzoekers zouden lagere dopamineniveaus in de hersenen van alcoholgevoelige individuen tot verhoogde consumptie van alcohol kunnen leiden, als vorm van compensatie.[7] Ook moleculair-genetische studies hebben zich vooral gericht op de rol van het Dopamine-(D2)-receptorgen, ook aangeduid als het DRD2-gen.[8] Studies van volwassenen hebben echter nog niet eenduidig een associatie kunnen vinden tussen het DRD2-gen en alcoholverslaving. Wel is recent gebleken dat adolescenten die drager waren van het DRD2A1-allel, significant meer alcohol consumeerden dan adolescenten die geen drager waren. Dit verband werd echter alleen gevonden in gezinnen waar de ouders zich tolerant opstelden ten opzichte van het alcoholgebruik van hun kinderen.[9] Kennelijk is dus het samenspel of interactie tussen opvoeding en erfelijke aanleg bepalend voor alcoholmisbruik: genetisch kwetsbare kinderen gaan eerder alcohol drinken en ook in grotere hoeveelheden wanneer ze toegeeflijke ouders hebben.
vandaag was terug een rustige dag, nog altijd niks gedronken op het werk, niemand vraagt nog iets aan me daarover. heb ook nog een artikel gelezen dat ik jullie wil mee geven.
Is het feestje niet meteen wat je gehoopt had en lijkt iedereen rondom je oersaai? Drink dan wat alcohol en je avond kan er plots volledig anders uitzien. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kroeg aantrekkelijker worden nadat je enkele biertjes hebt besteld. Tijdens een experiment van onderzoekers van de University of Bristols Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) werden de proefpersonen in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg een alcoholisch drankje, de andere dácht enkel dat het om een drankje met alcohol ging. Na het tonen van enkele fotos ging de groep met alcohol in het bloed de fotos sneller als aantrekkelijk schatten, dan de mensen die nuchter waren. Onderzoekers suggereren dat alcohol vooral onze terughoudendheid wegneemt waardoor we niet langer rationeel naar anderen kijken, maar vooral met dierlijke lust. (HR)
Zo zie je maar dat alcohol een raar en gevaarlijk iets is, zou het daarom zijn dat de mannen die bij de hoeren gaan meestal zat zijn, ik denk het wel. Gelukkig heb ik dat nooit gedaan, want wie weet zat ik misschien op een zeer lelijk mens inplaats van een mooi!! Voor alle duidelijkheid ik heb anja nuchter leren kennen en ik vindt ze nog altijd zeer mooi, maar ik moet toegeven als ik zat was vroeger ze er nog mooier uitzag. grapje hoor anja( snoepie)
Vandaag bij koen gewerkt, zijn keuken is bijna af. Veel werk aan geweest maar zeer mooi, overdag heb ik niet gedronken, maar avonds wel een paar pintjes met koen, morgen ben ik thuis vandaar. Anja is mij komen halen want zij kwam van bij een vriendin. Ze gaat dit weekend naar Barcelona. Ik heb beloofd om niet te drinken en dat ga ik ook doen. Ook weet ik nu dat!!!
Alcohol schadelijker is dan heroïne of crack. Dit beweren wetenschappers in een nieuw onderzoeksrapport. De wetenschappers hebben twintig soorten drugs op een rij gezet gaven ze een score op basis van de schadelijke effecten. Een score van 100 betekent zeer schadelijk, terwijl een drug met een score van 0 niet schadelijk is. Alcohol haalt een score van 72.
De drugs werden beoordeeld op zestien verschillende eigenschappen, zoals mentale schade, fysieke schade, verslaving, criminaliteit en kosten voor de economie. Uit het onderzoek blijkt dat heroïne, crack en methamfetamine (meth) het schadelijkst zijn voor individuele personen, terwijl alcohol, heroïne en crack het schadelijkst zijn voor anderen.
Alcohol op de eerste plek
Wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld staat alcohol bovenaan met een score van 72. Daarna volgen heroïne (55), crack (54), meth (33), cocaïne (27), tabak (26), speed (23), cannabis (20), GHB (18), benzodiazepine (15) en ketamine (15). XTC (9), anabole steroïden (9), LSD (7) en paddos (5) blijken nauwelijks schade te veroorzaken.
Paddos
Het is opvallend dat in Nederland sinds twee jaar een verbod is op de verkoop van gedroogde en verse paddos, terwijl hallucinerende paddestoelen helemaal niet zo schadelijk zijn. En dat terwijl alcoholische dranken overal te verkrijgen zijn.
Wat dit onderzoek laat zien is dat overheden zich moeten focussen op de schadelijke gevolgen van alcohol, zegt Don Shenker van Alcohol Concern. Nu ligt er teveel focus op drugsgebruik..Dus ik denkt dat het geen slecht idee is dat ik stop.
Vandaag zijn we thuis, anja gaat kuizen en ik werk in de tuin. vandaag denk ik niet aan drinken omdat anja bij me is. Ik moet zeggen dat ik me heel goed voel in deze situatie. vandaag ook een artikel gelezen in de krant zie maar!!!
Drie studenten hebben zich de woede van hun hogeschool en heel wat ouders op de hals gehaald. Ze hadden op Facebook hun vrienden opgeroepen om na de examens 24 uur lang niets anders dan alcohol te drinken. Het wordt een zuipmarathon waar intussen al 4500 jongeren aan mee willen doen. De drie haalden het idee van de marathon uit een Amerikaanse televisieserie. In de VS is het een echte traditie onder de studenten. De jongeren geven nu wel toe dat hun plan volledig uit de hand is gelopen.
Ik denk dat ze dat beter niet hadden gedaan, denk dat ze niet beseffen hoeveel jongeren na hun studententijd een drank probleem hebben, als ze al niet alcoholiker zijn. zie maar de cijfers
Uit onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers van Vlaamse universiteiten en hogescholen blijkt dat een aanzienlijke groep studenten probleemgedrag vertoont als het om de consumptie van alcohol, drugs en medicatie gaat. De onderzoekers roepen op tot meer preventie en hulp op studentenmaat, omdat voor veel studenten de stap naar begeleiding nu nog te groot blijkt.
In het voorjaar van 2013 verzamelden onderzoekers en medewerkers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leuven en de KHLim bij bijna 20.000 Vlaamse studenten gegevens over hun gebruik van alcohol, medicatie en drugs. Hieruit werd een representatieve steekproef genomen van 2.375 studenten die verder werd bestudeerd.
Bier blijft de populairste alcoholische drank onder studenten. Studenten drinken meestal om een positieve reden, bijvoorbeeld omdat het feestjes leuker maakt of omdat het een goed gevoel geeft. Tijdens examenperiodes drinken studenten wel minder vaak, bier, wijn, aperitieven en sterkedrank. Mannen hebben tijdens examenperiodes wel vaker dan vrouwen de neiging om de stress tegen te gaan met een paar glazen alcohol.
Het hoeft ook niet te verbazen dat bijna alle studenten alcohol drinken, maar de hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Ongeveer de helft van de studenten vertoont risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik, en dit zijn vaker mannen. Dubbel zoveel mannen als vrouwen doen dan ook minstens 1 keer per maand aan bingedrinken. Dat is het consumeren van minstens 6 (voor vrouwen 4) glazen alcohol in 2 uur tijd.
Ten slotte is ook iemands woonsituatie een bepalende factor. Kotstudenten vertonen tijdens het academiejaar meer risicovol drinkgedrag dan thuis- of zelfstandig wonenden. Ze drinken frequenter en ze doen ook vaker aan bingedrinking. In examen- en vakantieperiodes drinken de zelfstandig wonende studenten echter vaker dan de kotstudenten en thuiswoners.
Medicatie en drugs ingeburgerd bij kleine groep
Ongeveer 5 procent van de studenten waagt zich wel eens aan stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen. Mannen gebruiken vaker stimulerende middelen dan vrouwen, terwijl voor slaap- en kalmeringsmedicatie het omgekeerde geldt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat gevoelens van angst en depressie en een gebrek aan (zelf)vertrouwen vaker voorkomen bij vrouwelijke studenten.
Door een kleine groep studenten worden stimulerende middelen frequent gebruikt. Soms gebeurt dat als voorgeschreven therapie, zoals bij het bekende middel Rilatine dat wordt voorgeschreven aan ADHD-patiënten. Een groepje studenten gaat dit soort medicatie echter specifiek gebruiken als "leerpil", en dat houdt risico's in. De consumptie van slaap- en kalmeermiddelen piekt bij de kleine groep gebruikers duidelijk in examenperiodes.
Ongeveer een kwart van de ondervraagde studenten gebruikte het voorbije jaar cannabis, en dat waren vaker mannen die ook vaker dan vrouwen het hele jaar door op regelmatige basis gebruikten. Mannelijke cannabisgebruikers lopen dus gezien hun neiging om frequenter naar de drug te grijpen een hoger risico op probleemgedrag.
"Nood aan preventie en hulp op studentenmaat"
De consumptie van alcohol, drugs en medicatie in het studentenleven is algemeen bekend en ingeburgerd. Goed nieuws is dat een meerderheid van de studenten daar verantwoord mee omspringt, maar een kleine groep anderen flirt duidelijk met risicogedrag. Vooral qua alcoholconsumptie is er bij een duidelijke groep sprake van problematisch gedrag. Bingedrinken werkt in dit geval nog eens risicoverhogend. Andere risicogroepen zijn de dagelijkse gebruikers van cannabis en kalmeermiddelen en frequente gebruikers van "leerpillen" als Rilatine.
Er is volgens de onderzoekers nood aan preventie en hulpverlening op maat, naast een mentaliteitswijziging in het studentenmilieu zelf. Alcohol zou een minder centrale plaats in de studentenactiviteiten moeten innemen. Want ook al neemt het alcoholgebruik na het studentenleven voor de grote meerderheid af, toch wordt de basis voor een levenslang drankprobleem voor de risicogroep wel degelijk tijdens de studententijd gelegd. Iets meer dan één op de twintig studenten vermoedt dat ze een probleem hebben, maar de drempel naar de hulpverlening blijkt nu nog vaak te hoog. Daar moet volgens de onderzoekers zwaarder op worden ingezet.
En ik die dacht dat ik alleen was met een probleem. Ik doe alvast mijn best. Ik merk ook dat ik meer geld kan sparen en dat is ook een probleem, met alcohol. Het kost een fortuin. en je hebt mensen die roken en drinkenen dan nog bij de vrouwen gaan. Ik ben blij dat ik juist van dat laatste moet stoppen. tot morgen
Vandaag zijn we thuis, anja gaat kuizen en ik werk in de tuin. vandaag denk ik niet aan drinken omdat anja bij me is. Ik moet zeggen dat ik me heel goed voel in deze situatie. vandaag ook een artikel gelezen in de krant zie maar!!!
Drie studenten hebben zich de woede van hun hogeschool en heel wat ouders op de hals gehaald. Ze hadden op Facebook hun vrienden opgeroepen om na de examens 24 uur lang niets anders dan alcohol te drinken. Het wordt een zuipmarathon waar intussen al 4500 jongeren aan mee willen doen. De drie haalden het idee van de marathon uit een Amerikaanse televisieserie. In de VS is het een echte traditie onder de studenten. De jongeren geven nu wel toe dat hun plan volledig uit de hand is gelopen.
Ik denk dat ze dat beter niet hadden gedaan, denk dat ze niet beseffen hoeveel jongeren na hun studententijd een drank probleem hebben, als ze al niet alcoholiker zijn. zie maar de cijfers
Uit onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers van Vlaamse universiteiten en hogescholen blijkt dat een aanzienlijke groep studenten probleemgedrag vertoont als het om de consumptie van alcohol, drugs en medicatie gaat. De onderzoekers roepen op tot meer preventie en hulp op studentenmaat, omdat voor veel studenten de stap naar begeleiding nu nog te groot blijkt.
In het voorjaar van 2013 verzamelden onderzoekers en medewerkers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leuven en de KHLim bij bijna 20.000 Vlaamse studenten gegevens over hun gebruik van alcohol, medicatie en drugs. Hieruit werd een representatieve steekproef genomen van 2.375 studenten die verder werd bestudeerd.
Bier blijft de populairste alcoholische drank onder studenten. Studenten drinken meestal om een positieve reden, bijvoorbeeld omdat het feestjes leuker maakt of omdat het een goed gevoel geeft. Tijdens examenperiodes drinken studenten wel minder vaak, bier, wijn, aperitieven en sterkedrank. Mannen hebben tijdens examenperiodes wel vaker dan vrouwen de neiging om de stress tegen te gaan met een paar glazen alcohol.
Het hoeft ook niet te verbazen dat bijna alle studenten alcohol drinken, maar de hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Ongeveer de helft van de studenten vertoont risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik, en dit zijn vaker mannen. Dubbel zoveel mannen als vrouwen doen dan ook minstens 1 keer per maand aan bingedrinken. Dat is het consumeren van minstens 6 (voor vrouwen 4) glazen alcohol in 2 uur tijd.
Ten slotte is ook iemands woonsituatie een bepalende factor. Kotstudenten vertonen tijdens het academiejaar meer risicovol drinkgedrag dan thuis- of zelfstandig wonenden. Ze drinken frequenter en ze doen ook vaker aan bingedrinking. In examen- en vakantieperiodes drinken de zelfstandig wonende studenten echter vaker dan de kotstudenten en thuiswoners.
Medicatie en drugs ingeburgerd bij kleine groep
Ongeveer 5 procent van de studenten waagt zich wel eens aan stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen. Mannen gebruiken vaker stimulerende middelen dan vrouwen, terwijl voor slaap- en kalmeringsmedicatie het omgekeerde geldt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat gevoelens van angst en depressie en een gebrek aan (zelf)vertrouwen vaker voorkomen bij vrouwelijke studenten.
Door een kleine groep studenten worden stimulerende middelen frequent gebruikt. Soms gebeurt dat als voorgeschreven therapie, zoals bij het bekende middel Rilatine dat wordt voorgeschreven aan ADHD-patiënten. Een groepje studenten gaat dit soort medicatie echter specifiek gebruiken als "leerpil", en dat houdt risico's in. De consumptie van slaap- en kalmeermiddelen piekt bij de kleine groep gebruikers duidelijk in examenperiodes.
Ongeveer een kwart van de ondervraagde studenten gebruikte het voorbije jaar cannabis, en dat waren vaker mannen die ook vaker dan vrouwen het hele jaar door op regelmatige basis gebruikten. Mannelijke cannabisgebruikers lopen dus gezien hun neiging om frequenter naar de drug te grijpen een hoger risico op probleemgedrag.
"Nood aan preventie en hulp op studentenmaat"
De consumptie van alcohol, drugs en medicatie in het studentenleven is algemeen bekend en ingeburgerd. Goed nieuws is dat een meerderheid van de studenten daar verantwoord mee omspringt, maar een kleine groep anderen flirt duidelijk met risicogedrag. Vooral qua alcoholconsumptie is er bij een duidelijke groep sprake van problematisch gedrag. Bingedrinken werkt in dit geval nog eens risicoverhogend. Andere risicogroepen zijn de dagelijkse gebruikers van cannabis en kalmeermiddelen en frequente gebruikers van "leerpillen" als Rilatine.
Er is volgens de onderzoekers nood aan preventie en hulpverlening op maat, naast een mentaliteitswijziging in het studentenmilieu zelf. Alcohol zou een minder centrale plaats in de studentenactiviteiten moeten innemen. Want ook al neemt het alcoholgebruik na het studentenleven voor de grote meerderheid af, toch wordt de basis voor een levenslang drankprobleem voor de risicogroep wel degelijk tijdens de studententijd gelegd. Iets meer dan één op de twintig studenten vermoedt dat ze een probleem hebben, maar de drempel naar de hulpverlening blijkt nu nog vaak te hoog. Daar moet volgens de onderzoekers zwaarder op worden ingezet.
En ik die dacht dat ik alleen was met een probleem. Ik doe alvast mijn best. Ik merk ook dat ik meer geld kan sparen en dat is ook een probleem, met alcohol. Het kost een fortuin. en je hebt mensen die roken en drinkenen dan nog bij de vrouwen gaan. Ik ben blij dat ik juist van dat laatste moet stoppen. tot morgen
Mijn leven van een geheelonthouder gaat niet over rozen. Bij elke sociale gelegenheid met nieuwe mensen zal ik me moeten verantwoorden. Ten minste, zo voelt de vraag: Waarom drink je niet? Ik snap dat mensen het bijzonder vinden en dus de achterliggende reden willen weten, maar voor mij voelt het alsof ik telkens mijn keuze moet verdedigen. Ik word net zo min begrepen als het andere extreem, de alcoholisten.
Als ik geen zin heb in zelfverdedigng, gebruik ik maar als excuus dat ik last heb aan mijn darmen. Mensen begrijpen dat tien keer beter dan iemand die bewust alcohol heeft afgezworen.
Wat brengt iemand tot de keuze om alcohol af te zweren? Goede vraag, maar eigenlijk moet die anderom gesteld worden: wat brengt iemand er toe om alcohol te gaan drinken? Waarom ben ik beginnen drinken eigenlijk. (Ik ben gestart in het leger)
Redenen om te drinken
Mijn verdediging op de vraag waarom drink je niet? begin ik meestal met waarom wel?. De antwoorden die ik krijg zijn soms om te lachen!
Het is lekker.
Ik wil gewoon lol hebben.
Iedereen doet het
Het is gezellig.
Lekker
Over smaak valt niet te twisten, maar er is alcohol in allerlei verschillende smaken; voor elk wat wils dus. Maar lekkere smaak is natuurlijk nooit een gegronde reden om iets te eten of drinken. Chocolade, frites en chips smaken ook lekker en daarvan weten we maar al te goed dat het slecht voor ons is. Bovendien, wie vond alcohol nu echt meteen lekker? Je moet leren drinken, zegt men dan. Tenzij iets goed voor onze gezondheid is, lijkt het me een slecht teken dat je het moet leren drinken. We moeten allemaal leren om groente te eten, maar dat heeft een duidelijke reden: groenten zijn gezond. Alcohol is niet gezond, dus waarom zou je dan ook nog eens de moeite moeten nemen om het te leren drinken?
Lol
Hier kan ik heel kort over zijn. IK maak altijd lol volgens mijn vrienden zonder alcohol.
Iedereen doet het
Dit argument is zo mogelijk nog belachelijker dan de vorige. Omdat anderen alcohol drinken, moet ik dat ook doen? Dus als anderen van de brug springen, spring ik er achterna. Met name voor tieners is dit een sterk argument. Ik ben opgegroeid met ouders die drinken, maar daarom moet ik nog niet drinken he. Mijn vader rook twee pakken per dag en ik heb nooit gerookt dus!
Nieuwe mensen ontmoeten
Dit is het meest rationele argument. Alcohol verlaagt je remmingen waardoor je eerder op anderen afstapt. Vooral voor wat schuchtere mensen is dat fijn, want anders durven ze nooit nieuwe mensen aan te spreken. Maar ik spreek tegen iedereen ook al ken ik ze niet. Ook lollen tappen is mijn ding
Toch zit er ook een gat in dit argument. Nieuwe mensen ontmoeten, gaat niet alleen om de ontmoeting, het gaat om vrienden worden. En vrienden worden gaat verder dan elkaar kennen onder goede tijden met een biertje in de hand. Als mensen elkaar onder invloed van alcohol ontmoeten, zijn ze niet zichzelf en het is dus lastiger om in te schatten of die andere persoon wel alle tijd en moeite waard is. En ook meestal de dag nadien herken ik ze niet meer
Gezellig
Dit is met afstand het meest bizarre argument. Alcohol is gezellig, wat?! Kan alcohol de laatste roddels vertellen? Kan alcohol grappen maken? Kan alcohol een gevoel van samenzijn geven? Kan alcohol met mij op de bank zitten en naar een film kijken? Nee, nee, nee en nog eens nee. De gezelligheid van een sociale gebeurtenis komt niet van de alcohol, het komt van de mensen. Alcohol is geen voorwaarde voor gezelligheid, want gezelligheid komt ook buiten de combinatie met alcohol voor. En mensen waar ik al mee aan de toog heb gezeten zijn niet leuk na een tijdje drinken of ze beginnen te zagen,ruzie maken, wenen, luid praten en zo verder
De redenering waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid is op eenzelfde manier onjuist. Beide elementen zijn te verklaren uit een andere factor: de aanwezigheid van andere mensen.
Redenen om niet te drinken
Ik heb een aantal goede redenen om alcohol te laten staan. Alcohol:
is verslavend
maakt mij ziek
beïnvloedt mijn gedrag
het kost geld, veel geld
Alcohol is verslavend
Net als andere drugs is alcohol verslavend, maar veel mensen willen dit niet erkennen. Het eerste teken van verslaving is gewenning: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat heeft mij er ook toe geleid te stoppen, ook een vriend jawel een cafe baas ,was het ook opgevallen. Ik moest stoppen. De eerste keer dat iemand drinkt, kan een klein beetje al genoeg zijn voor een flinke dronkenschap, maar naarmate het lichaam aan de alcohol went, vraagt het steeds meer. Ten tweede bewijst het bestaan van alcoholisten eenvoudigweg dat alcoholgebruik tot een verwoestende verslaving kan leiden. Dat heb ik al bij veel vrienden gezien. vooral op mijn werk. tegen dat ze in pensioen mogen gaan hebben ze er van, ook onze facteur.
Alcohol maakt je ziek
Na een avondje stevig drinken voelen de meeste mensen zich ziek, zwak en misselijk. Sommigen moeten op de avond zelf al overgeven, anderen hebben de volgende ochtend een flinke hoofdpijn. Draagt alcohol nu daadwerkelijk zoveel bij aan de lol op een avond dat het ziek zijn waard is?
Bovendien kan alcohol meer met je doen dan alleen wat overgeven en hoofdpijn; er zijn ook gevolgen voor de lange termijn, Alcohol is een giftige substantie die bij elke inname hersencellen doodt. Gelukkig dat ik er met veel ben geboren, grapje zal er wel al veel kwijt zijn ook, kan ze nooit meer terug krijgen.
Alcohol beïnvloedt je gedrag
Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen wegvallen. Voor schuchtere mensen kan dit prettig zijn, maar het geldt alleen bij een kleine inname. Bij grote inname vallen je remmingen zover weg dat je dingen doet of zegt die je anders nooit zou doen of zeggen. Mensen onder invloed van alcohol zijn minder goed in het inschatten van risicos. Daarom gebeuren er zoveel ongelukken als mensen dronken achter het stuur kruipen; ze zien niet meer wanneer ze te hard of te dicht op hun voorganger rijden. Ook je spierbeheersing gaat achteruit. Hierdoor kun je niet meer recht lopen en krijg je een dikke tong. allemaal meegemaakt volgens anja. Denk dat ze me wel eens klopte ik weet het toch niet meer anderdaags.
Conclusie
Geniet, maar ik drink nu met mate. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Die slogans zijn geen loze woorden, maar een echte waarschuwing. Alcohol is gevaarlijk en je moet er verstandig mee omgaan. Mijn persoonlijke besluit was om helemaal weg te blijven van de alcohol en dat maakt het voor mij stukken makkelijker. Ik hoef niets op te geven. bovendien wil ik me bewijzen tegen over anja
Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren, aan leverproblemen, aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam of aan een verslaving. Mijn keus om niet te drinken heeft niets te maken met ervaringen of religie, het is puur een afweging van voor- en nadelen. Wie met logica naar de zaak kijkt, ziet direct dat de vermeende voordelen van alcohol (lekkere smaak, lol, nieuwe mensen ontmoeten en gezelligheid) niet opwegen tegen de nadelen (kans op verslaving, kater, kans op leverproblemen en gedragsbeïnvloeding).
En eerlijk gezegd voel ik me nu veel beter in mijn vel. de mensen beginnen me te begrijpen ik mag niet alleen op stap. Want eenmaal dat klein duveltje in mijn lichaam alcohol heeft geproefd wil hij meer. Daar mag ik niet aan toegeven. morgen ben ik er weer met meer
Vandaag een dagje aan zee, we doen het voor de hond. We gaan altijd naar catzand zeer leuk daar. We hebben lekker gegeten en een grote wandeling gemaakt met de hond langs het strand. nadien iets gedronken aan een standhut. Ik zelf heb cola gedronken en ice tea. dus tien op tien
Vandaag thuis. Ik heb een beetje in de tuin gewerkt tomaten plantjes verplaatst. in de namiddag een beetje gerust. Om drie hr ben ik vertrokken met de fiets naar Eeklo. Naar de boekenwinkel geweest enz. Ik passeerden voorbij een cafe waar mijn nonkel altijd zit en ben gestopt ik heb er vier pintjes gedronken en gepraat was jaren geleden dat ik hem heb gezien. Hij heeft een serieus probleem al heel zijn leven drinkt hij. Hij zal niet kunnen stoppen ik zelf heb tussendoor ice tea gedronken. Later ben ik bij anja geweest in het dorp. Normaal zou ik mij lazarus drinken, maar ik heb gini,ice tea, limonade enz gedronken dus alles is naar wens verlopen. Nu moet ik mij er terug aanhouden niet te drinken. vroeger dronk ik nooit ice tea op cafe maar nu wel en ik voel me er goed bij. morgen ben ik er weer
Vandaag rustige dag, geen alcohol gedronken. Wel heeft mijn collega zich aan glas gesneden, gelukkig had hij nog niet gedronken. We zijn naar de spoed moeten gaan, voor het te laten naaien. HIj had in glas gepakt en het was een naad van ongeveer drie centimeter. Hij is thuis geschreven tot maandag, dus heb ik ook verlof genomen tot dinsdag. Ik heb me een boek aangeschaft hierna de beschrijving
Samenvatting
Auteur: Allen Carr
Nederlands
255 pagina's
Boekerij
juni 2007
Alle productspecificaties
Een nieuwe methode om van een oud probleem af te komen, van de auteur die miljoenen mensen van het roken afhielp.
Velen van ons drinken wel eens een glaasje alcohol, of meer. Het is een gewoonte, sociaal geaccepteerd en ook vaak ingebakken, Als de klok vijf uur slaat, drinken we vaak een 'borreltje', en een uitgebreid diner zonder glas wijn of bier is al snel incompleet. We vergeten graag dat deze gewoonte uit de hand kan lopen. Alcohol drinken kan al snel tot verslaving leiden.
Voor wie dit geldt, ontwikkelde Allen Carr een Stoppen met alcohol methode, een eenvoudige en doeltreffende methode die het alcoholgebruik aan banden legt.
Want alcohol maakt immers meer kapot dan je lief is.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Na het wereldwijde succes van de door hem ontwikkelde methode om te stoppen met roken, ontwikkelde Allen Carr eenzelfde methode om met het drinken van alcohol te stoppen. Het boek beschrijft deze methode in de vorm van een handreiking voor alcoholverslaafden. Het grootste deel van het boek beschrijft en ontmaskert de mythen die er rond alcoholverslaving aanwezig zijn, c.q. die een persoon zich eigen heeft gemaakt. Als voorbeeld: eentje kan geen kwaad. Uitvoerig wordt ingegaan op wat de reden is dat deze stelling zich in een persoon heeft vastgezet en wat de andere zienswijze zou moeten zijn. Het boek besluit dan met een vijftiental instructies die opgevolgd moeten worden, wil het proces slagen. Uiterst eenvoudig en gemakkelijk leesbaar geschreven. Voor ieder die een alcoholprobleem heeft, een aanrader om het stoppen op een andere manier, volgens Carr de 'Easy-way', te proberen.<br/><br/>(NBD|Biblion recensie, Redactie)
Vandaag boodschappendag. Om negen hr vertrokken naar de colruyt. In het vertrekken hebben we onze buurvrouw tegen gekomen. ze vroeg of ik deze week veel blijven hangen had op cafe, want ze had mij nog niet gezien deze week. Ik zei neen ik drink niet meer, ze lachte er mee. Ze vertelde dat ze eens bij een man was geweest en die had al meerdere stappen ondernomen, met sessies enzo. maar zonder resultaat. en elke keer terug hervallen. Ik zei dat ik een ander soort drinker was, ik heb het niet nodig, ik doe het enkel voor de sfeer. maar nu heb ik andere bezigheden. Ze zei kan zijn maar alcohol ligt altijd op de loer. En dat geloof ik, ik denk als er iets serieus gebeurd in je leven je dan wel terug naar cafés gaat gaan. En dat is ook de reden waarom ik nu wil stoppen zodat ik alles achter de rug heb en over mijn probleem heen ben, mocht er iets gebeuren. In de namiddag is anja gaan betalen in cafe t dorp, ze moest er nog langs. Mijn rekening had ik de laatste betaald, ik zelf wist het niet meer, was poepeloere zat, weeral het zal me niet meer voorvallen. De cafe baas zei tegen anja dat hij al op de hoogte was dat ik niet meer dronk. goed nieuws gaat rap rond in een dorp. Hij zei ik begrijp het het is beter voor hem en voor u. Dirk is een goede man maar eenmaal hij drink kan hij niet meer stoppen. Maar dat wist ik zelf al. De meerderheid van de drinkers zijn zo. Maar ik niet meer,morgen ben ik er weer met meer
Vandaag lang geslapen. We moeten straks gaan kiezen. Achter de verkiezing zijn we gaan wandelen met de hond. Ik voel me wel goed maar nog altijd zeer moe, in de namiddag ben ik in slaap gevallen. verder niks speciaal gebeurd vandaag. vroeg naar bed zonder een druppel alcohol ( nog altijd) morgen meer!!!!
Vandaag is het zaterdag en dat is normaal een dag dat ik ga drinken in de voor middag in een plaatselijk cafeetje. Maar ik heb andere plannen, ik ga deze voormiddag kuizen en daarna wandelen. Ik moet zeggen dat ik me toch wel goed voel,en tevreden ben dat ik niet ben gaan drinken ik merk dat ik nu tijd over heb. Vanavond is het een verjaardag feestje, Ik zal me wel moeten verantwoorden waarom ik niet drink, maar dat wordt ik ondertussen gewoon. Om acht hr zijn we verwacht in de bowling. Eenmaal daar begonnen ze met aperitief. ik vroeg cola,en direct reactie van.... de mensen die het meest zelf drinken dus dat had ik al voorzien. Mijn antwoord was sorry maar ik drink niet als ik geen zin heb.en vertelde het verhaal van iemand die gestorven is aan darm kanker. ik zei dat ik daar een beetje mee zit en dat dat ook een van de reden id dat ik niet drink, en daarmee was de kous af. Aan tafel was water voorzien, dus dat was geen probleem. Ik heb me geamuseerd en grapjes verteld. nadien hebben we twee spelletjes bowling gespeeld. iedereen dronk alcohol drankjes. maar ik niet en het deed me niks.
het gaat me goed niet te drinken.
ik hoop dat ik dit nog lang kan volhouden want ik voel me er goed bij. Normaal gezien ben ik de dag na een nachtje stappen de helft kwijt van wat ik heb gedaan. maar nu heb ik het bewust beleeft en ik denk dat anja fier op me kan zijn .Morgen ben ik er weer met meer.
Deze dag begon slecht! Om vijf hr wakker geworden, maar ik dacht dat het al zaterdag was en niet moest werken. Ik merk als je geen alcohol drinkt dat je vaster slaapt. heb het ook ergens gelezen en het moet waar zijn. Op die tien jaar dat ik bij de stad werk heb ik me nooit verslapen. Ben om 6;20 vertrokken, onderweg nog wat nagedacht over mijn besluit. wat ik ook merk is dat ik mensen bekijk en ik kan de mensen die drinken er uithalen zouden ze dat bij mij ook zien, ik denk het wel. Op het werk was het weer drink festijn, morgen is het verkiezing, dus weinig bazen aanwezig, en jawel ook dit is een reden om te drinken op het werk Ik zelf heb terug cola gedronken. Ook nog wat grapjes verteld zodat ze niet denken dat ik saai ben. Na het werk ben ik eventjes gestopt aan het benzine station, zodat ze daar niet denken dat ik dood lig. ik heb getrakteerd, voor mij ice tea, de anderen jupiler. na een twintig tal minuutjes door gereden in de regen. vroeger zou anja gebeld hebben en begonnen met drinken. Voor mij was deze week een beproeving. Na deze week vind ik nog altijd geen voordeel uit drinken. Eigenlijk wegen de nadelen niet tegen de voordelen
nadelen
. een kater, veel geld, met de fiets vallen, tijd gebrek, niks aan de avonden hebben, luisteren naar zagen, gevaar op het werk, ruzie met anja.
voordelen
Je hoort er niet meer bij,kan langer doen met geld
kom goed overeen met mijn baas. Kan veel wandelen met de hond enz
Ben blij dat ik gestopt ben, ik hoop het vol te houden!!!!
Vandaag niet zoveel gebeurd. Niks gedronken van alcohol, in de middag zaten we samen met collega's aan tafel en er werd weer serieus gedronken. Ik zat er bij, een paar keer werd het mij gevraagd maar niemand die aandrong. Blijkbaar leren ze het rap. Dat zal het voor mij een stuk gemakkelijker maken. Ook valt het me weeral op hoeveel sommigen drinken, net zoals vroeger ( paar dagen terug ). Ook mijn vaste collega kan er weg mee. Nu merk ik dat, maar ik zeg er niks van. Drinken is leuk als iedereen drinkt. Anders is het maar saai om er bij te zitten, was me vroeger nooit opgevallen. IK heb wel een voordeel s morgens kom ik makkelijker mijn bed uit.
Het lastigste zijn vrienden. Die reageerden ontstemd. Wie nuchter blijft, verliest gegarandeerd niet de controle en sluit bij voorbaat elke ernstige vorm van losbandigheid uit.
En weet je, ik vind het allemaal prima. Dan ben ik maar een saaie die zijn vrienden in de steek laat. Daar kan ik mee leven. En mijn vrienden blijkbaar ook, want ik ben nog steeds niet eenzaam op deze wereld.En grapjes zal ik altijd blijven vertellen.
Maar wat ik wel beu vindt is die eeuwige vraag waarom ik stop met drinken. Mijn standaardantwoord is inmiddels een wedervraag: Waarom rook je niet? Of in het geval van een roker: waarom snuif je niet? Want waarom in hemelsnaam moet ik me verantwoorden? Waarom is het niet nuttigen van alcohol zo sociaal onwenselijk?
Ik heb altijd gedacht dat het na een paar dagen wel minder zou worden, maar dat wordt het niet. Ik blijft nieuwe mensen leren kennen, die het vragen.
Soms denk ik er wel eens over om alle redenen die ik heb om niet te drinken overboord te gooien. Om gewoon af en toe een biertje te gaan drinken ,maar dat kan ik niet dus! afblijven Proost!
Ik zal voor altijd uitleg moeten geven waarom, maar ik voel me goed nu en wil dit zo houden.
Vandaag terug gaan werken, voel me goed in mijn vel. Tot nu toe geen enkel probleem ondervonden van te stoppen. Alleen wat moe maar k weet niet dat dit door dat komt. Anja komt mij om veertien hr halen aan het werk. Eenmaal ik thuis was heb ik mij een beetje neer gelegd. na een hr weer wakker en met de hond gewandeld. Dat doet me deugd dan heb ik tijd om na te denken. Nu begin ik te beseffen dat mijn hondje me veel heeft moeten missen en heeft zitten wachten op mij, soms zeer lang. dit is nu verleden tijd. Vandaag heb ik ook slecht nieuws gehoord van een collega zijn schoonbroer heeft euthanasie gevraag. had darm kanker, de man in kwestie was al een tijdje aan het sukkelen met dat. moet wel zeggen dat hij altijd heeft gedronken en veel, zeer veel. Het deed me denken aan wat ik de laatste tijd al allemaal heb gelezen. Darmkanker is meestal een gevolg van overmatig gebruik van alcohol ( zie artikel )
als ik begin te denken hoeveel mensen er al zijn gestorven die ik ken van op cafe door alcohol dan is dat zeer veel. accidenten, ziekte, enz. dan kan alleen maar zeggen dat alcohol geen geluk brengt in je leven. Dan nog te zwijgen van scheidingen, werk kwijt, familie ruzies enz. ik hoop er nooit meer aan te beginnen. Dit moet me lukken.Wat is het effect van alcohol op het lichaam?
Alcohol wordt via de maag en de dunne darm opgenomen in het bloed. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat de alcohol naar alle delen van het lichaam verspreid wordt. De alcohol bereikt na ongeveer 10 minuten de hersenen, vanaf dat moment ben je onder invloed. Bij een volle maag duurt de opname van alcohol iets langer dan bij een lege maag.
Alcohol verdooft je hersenen. Dit wordt veroorzaakt door het effect dat alcohol heeft op de overdracht van signalen in zenuwen en hersenen. Door deze verdoving verdwijnen bepaalde remmingen van de drinker. De drinker voelt zich ontspannen en gaat zich steeds losser gedragen. Alcohol kan er ook voor zorgen dat iemand zich juist agressief, depressief of angstig voelt. Hoe meer iemand drinkt, des te sterker het effect.
Daarnaast vermindert alcohol de opname van vitamine B1 in je lichaam. Je kunt dus een tekort aan vitamine B1 krijgen als je veel drinkt.
Effecten per glas alcohol
Aantal glazenEffect
1-3 glazen (0 à 0,5 promille)Ontspannen, ontremd, vrolijk
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille)Aangeschoten, tipsy
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille)Zat, dronken
15-20 glazen (3 tot 4 promille)Laveloos
20-25+ glazen (4 promille en hoger)Knock-out
Effect van alcohol op organen
Alcohol kan op lange termijn effect hebben op de volgende organen:
Hersenen
Lever
Maag
Hart- en bloedvaten
Effect van alcohol op hersenen
Na het drinken van 1 à 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Wanneer je voor een langere tijd gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen neemt af, je denkt langzamer, je bent minder creatief en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen. Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom.
Effect van alcohol op lever
Alcohol is een giftige stof die door het lichaam afgebroken dient te worden. Dit afbraakproces vindt plaats in de lever. Wanneer je overmatig alcohol gebruikt, kan de afbraakfunctie van je lever verstoord raken.
Na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in een korte periode kan leververvetting (een ophoping van vet in de levercellen) ontstaan. De lever kan gaan zwellen. Hierdoor kunnen pijn, een slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht ontstaan. De lever herstelt zich wanneer er wordt gestopt met drinken.
Jarenlang overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose: levercellen worden vernietigd en er ontstaan littekens in de lever, waardoor de lever na verloop van tijd niet meer functioneert. Levercirrose is een dodelijke aandoening. In het geval van levercirrose herstelt de lever zich niet meer wanneer wordt gestopt met het drinken van alcohol.
Effect van alcohol op de maag
De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed. De functie van dit slijmvlies is het beschermen van de maagwand tegen maagzuur. Door overmatig alcoholgebruik kan dit slijmvlies beschadigd raken, met vervelende aandoeningen tot gevolg.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.
Effect van alcohol op hart- en bloedvaten
Het drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.
Echter, het drinken van maximaal 1 tot 2 glazen per dag blijkt een beschermend effect op hart- en bloedvaten te hebben. Dat gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Bewegen, gezond eten en niet roken zijn veel betere levenswijzen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Effect van alcohol op kanker
De kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm wordt verhoogd door het drinken van meer dan 3 glazen alcohol per dag. Vrouwen die meer dan 2 glazen alcohol per dag gebruiken, hebben daarbij een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben ook kans op kanker aan de lever en de dikke darm.
Alcoholvergiftiging
Wanneer de concentratie alcohol in het bloed zo hoog is dat je bewusteloos of in coma raakt, spreken we van alcoholvergiftiging. Hoe snel (na hoeveel glazen) een alcoholvergiftiging kan ontstaan is afhankelijk van:
Het geslacht (vrouwen lopen eerder gevaar dan mannen)
Lengte
Lichaamsgewicht (mensen die weinig wegen lopen eerder gevaar)
Snelheid van drinken
Ervaring met veel drinken
De stemming van iemand
De aanwezigheid van voedsel in de maag
Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (staat gelijk aan ongeveer 20 glazen). De kans dat je bewusteloos raakt is dan groot en er is sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Het zenuwstelsel kan zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. Dit is dodelijk.
Vandaag om 5 hr opgestaan. ontbijt gemaakt, met de hond eventjes buiten. en dan vertrokken naar mijn werk terug met de fiets. S morgens heb ik dan ook veel tijd om na te denken, wat ik ook deed. ik stel mij de vraag waar ik de energie haal om zo ver elke dag te fietsen. Ook al was ik een dronkaard, je moet het toch maar doen elke dag zestig km, zomer en winter. Wel heb ik veel dagen gehad dat ik het lastig had van de drank. Ik voel me wel beter en hoop dat het zo blijft, zonder alcohol. Deze middag terug de vraag gekregen om eentje te drinken met de bende op het werk. Maar ik heb altijd cola gedronken. Verder is de dag zonder noemenswaardige dingen verlopen. Behalve om vijftien hr vroeg een college om na het werk eentje te drinken. Ik zij hem dat ik niet meer drink, maar hij bleef aandringen dat ik saai doe,dat ik dat niet lang ging volhouden. Opeens zei ik jongen ik wil niet eindigen zoals jij! Waarom zei hij, ik antwoordde je bent vijfenvijftig jaar en weeral alleen na zoveelste relatie wordt het geen tijd dat je ook eens aan stoppen denkt. Hij lachte maar ik zag dat hij in zijn binnenste wel weet dat ik gelijk heb. Wat ik ook mooi vond is dat mijn collega me direct bij sprong om te zeggen als hij niet wil drinken dan drinkt hij niet. daarna ben ik me gaan omkleden en naar huis gereden. anja was zeer tevreden en ik ook. Een geslaagde dag.
Vandaag zware dag, deze morgen om zeven hr opgestaan en lekker ontbijt gegeten. Om acht hr naar het werk gereden moest nog iets afhalen. Daarna gaan werken in een frietkot, karweien aan de keuken. Tegen de persoon in kwestie heb ik het een en ander uitgelegd omtrent mijn probleem. Hij begrijpt mij wel, want hij is ook zo. Ik ken hem trouwens van op cafe. We hebben al samen wat uurtjes versleten aan te toog. Wat me opviel was dat hij me niet vroeg of ik een pintje moest hebben. Hij zij moet je een cola of zo hebben.Ik dacht dat het een moeilijke dag ging worden, de cafe ligt er namelijk juist over. De laatste keer dat ik hier heb gewerkt was het uitgelopen tot de vroege uurtjes in het cafe. Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegen op hier te werken want ik ken mezelf. Maar ik merk als ik de aanleiding niet krijg ik ook niet start. Dus in de toekomst moet ik vermijden om te denken ik ga eentje drinken en weg, want dat kan ik niet.
Met anja in de buurt doe ik het ook niet dus zijn er enkel maar de avonden dat ze lang moet werken dat ik moet zorgen om iets om handen te hebben. Het zal me lukken! Eenmaal gedaan met werken heeft koen de uitbater van de frietuur me thuis afgezet wat ook lief was in het verleden waren we samen op stap achter het werk. Hij heeft het ook niet gevraagd. Wat ik mooi van hem vond. Tegen hem kon ik er eerlijk over zijn dat ik gewoon ga stoppen met drinken. ik weet niet hoe dit komt. Anja had niet gedacht dat ik zo vroeg ging thuis zijn. Ben fier op mezelf. Morgen terug werken, en me verdedigen om niet te moeten drinken. Ze zullen wel weer proberen maar ik zal de slimste zijn dat weet ik. Ook heb ik beslist om morgen een boek te kopen over drank verslaving ik hoop dat ik er iets kan van opsteken, denk het wel. Heb er ooit eens iets van gezien op televisie en het leek me interessant en ik herkende mij direct in zijn denken. hierbij een kleine uitleg over de persoon in kwestie voor degene dien het willen lezen. Op naar morgen (zonder kater en zonder zorgen.
Eerste Hoofdstukken
Posted by Michaël Niclaus on March 25, 2014
Voorwoord
Zowel uit eigen ervaring als via mijn werk als alcoholconsulent werd duidelijk dat er nood is aan een boek over hoe je succesvol nuchter kan blijven.
Er zijn veel mensen die stoppen met drinken, een grote stap die veel respect verdient. De nazorg is echter complex.
Alleen al het waardeoordeel door laat het ons maar even heel algemeen de maatschappij noemen. Het is niet eenvoudig om als een paria behandeld te worden omdat je niet langer gezellig een glas meedrinkt. De bijna constante drang om jezelf te verantwoorden kan loodzwaar wegen en in sommige gevallen zelfs leiden tot isolement.
Als ervaringsdeskundige en alcoholconsulent mocht ik al een honderdtal mensen begeleiden. Het proces van elk van die individuen kent grote gelijkenissen. Iedereen kent moeilijke momenten en wordt geconfronteerd met verraderlijke valkuilen. In dit boek reik ik je tal van tips en tricks aan om daarmee om te gaan.
Het is mijn hoop dat dit boek een houvast kan bieden voor zoveel mogelijk mensen die afscheid namen van alcohol.
Ik geloof in jou!
Michael Niclaus Mei 2014
Inleiding
Dit boek stelt je overtuigingen rond alcohol in vraag. Het helpt je bij jezelf te rade te gaan.
Door meer te weten te komen over jezelf en wat er diep binnenin jou leeft, ben je beter in staat om de uitdagingen op je pad het hoofd te bieden.
De valkuilen waarover ik in de volgende hoofdstukken vertel heb ik de voorbije jaren zelf ervaren, net als het feit dat de tips en tricks echt kunnen helpen om nuchter te blijven.
Als ervaringsdeskundige begrijp je alle lagen van de realiteit rond alcoholproblemen en vanuit dat weten kan je eersteklas en nuttige informatie doorgeven.
Het is mogelijk dat je je niet kan terugvinden in sommige van de voorbeelden die ik aanhaal. Dat is niet erg.
Focus je vooral op de zaken die jou wel aanspreken, leer daaruit en doe er je voordeel mee.
Je kon het al zien in de inhoudsopgave en ook als je verder leest, zal je merken dat in dit boek een compleet werkboek vervat zit.
De zeer concrete (gedachten)oefeningen kunnen een grote hulp zijn op je pad van nuchterheid.
Niets houdt je tegen om het meermaals te doorwerken.
Ga je door een moeilijke periode? Dan zijn de oefeningen een ideaal hulpmiddel om je doorheen die situatie te leiden.
Elke keer opnieuw als jou dat helpt.
Nuchter blijven, vraagt bewustwording en inzet. Succesvol nuchter blijven wil je daarin inspireren en ondersteunen.
Ik zou het fantastisch vinden als jij hier net als ik iets aan hebt.
Hoofdstuk 1 Proficiat! Wees fier op jezelf!
Als je dit boek in handen hebt dan betekent dat waarschijnlijk dat je gestopt ben met drinken of dat je veel bewuster met alcohol omgaat. Eerst en vooral wil ik je oprecht feliciteren met die geweldige prestatie. Jij bent anders dan de overgrote meerderheid van de mensen want je hebt jezelf en je (drink)gedrag in vraag gesteld. En daar is moed voor nodig. Veel moed.
Als alcoholconsulent leerde ik dat heel wat mensen pogingen doen om te stoppen met drinken en daar vaak ook in slagen. De allergrootste uitdaging zit hem echter in het volhouden.
Ik hoop dat je niet gestopt bent op wilskracht alleen. Dat zou namelijk betekenen dat nuchter blijven voor jou veel moeilijker is dan het hoeft te zijn. Laat het me even uitleggen.
Als je enkel stopt door een gedachte als Ik mag niet meer drinken dan verandert dat niets aan je overtuigingen rond alcohol. Je stelt die niet in vraag en slaagt daarmee een heel belangrijke succesfactor over voor de kans op levenslang nuchter blijven.
Zit je toch in die situatie? Geen nood. Er zijn middelen en methodes voorhanden die je kunnen helpen. Het boek Stoppen Met Alcohol van Allen Car is er daar één van, net als mijn audioprogramma De Druppel dat je kan verkrijgen via de website www.debestebeslissing.be.
Misschien heb je zelf al kunnen ervaren dat nuchter blijven veel moeilijker is dan het stoppen met drinken op zich.
Dit boek is geschikt voor iedereen die gestopt is. Op welke manier je dat ook voor elkaar hebt gekregen.
Nu ik dit schrijf, ben ik bijna drie jaar nuchter. Dat ging niet vanzelf. In die tijd heb ik heel wat ondernomen, bleef ik werken aan mezelf en zorgde ik ervoor dat ik me omringde met mensen die me vooruit konden helpen.
Wil jij net als ik succesvol nuchter blijven?
Sta dan open voor de dingen die ik in dit boek vertel en stap in de actie. Zet wat je leert om in de praktijk. Kennis is waardeloos als je ze niet toepast.
Wees bereid om elke dag opnieuw aan jezelf te werken, je overtuigingen in vraag te stellen, je emoties te onderzoeken en te controleren. Besef dat het een inwendig proces is.
Een cliënt die recent afscheid had genomen van alcohol, verwoordde dat inwendige proces op een prachtige manier: Het gordijn is gevallen.
Daarmee bedoelde hij dat hij de waarheid rond alcohol inzag. Hij liet zich niet meer meeslepen door onschuldig ogende reclameboodschappen die plezier koppelen aan drinken.
De mist rond zijn eigen overtuigingen over alcohol was opgetrokken. Na zoveel jaren zag hij de werkelijkheid zoals ze was.
Mensen die pas zijn gestopt met drinken ervaren vaak een gevoel van schaamte. Ze hebben immers een gigantisch probleem en in het begin ligt daar inderdaad de nadruk op. Het is niet abnormaal dat je je neerslachtig voelt, misschien zelfs bang. Hoe ga je dat nooit meer drinken in godsnaam voor elkaar krijgen? Ook ik heb die gevoelens ervaren.
Je kan er alles over lezen in mijn eerste boek De Druppel.
Stoppen met drinken en nuchter blijven, is een zoektocht, een proces. Het is niet erg als het je niet van de eerste keer lukt. Wees hoe dan ook fier dat je het lef hebt om naar jezelf te kijken, je gedrag in vraag te stellen en te veranderen. Dat op zich is al indrukwekkend.
Spreid je fierheid tentoon, praat erover. Ook al voel je diep vanbinnen angst of ervaar je schaamte.
Weet dat de eerste stap altijd de moeilijkste is. En dat het elke keer een beetje gemakkelijker wordt.
Praten over mijn alcoholprobleem zorgde voor een wijziging in het gevoel dat daarmee gepaard ging, van negatief naar positief.
Ik was immers degene die het aandurfde om zijn problemen te erkennen. Ik was degene die zichzelf en zijn overtuigingen op de rooster legde waardoor de af te leggen weg duidelijk werd. En ik was het die zich ging inzetten om anderen te helpen die in dezelfde situatie zaten.
Ik ben fier op mezelf omdat ik afscheid heb genomen van alcohol. Mijn alcoholprobleem is een deel van mezelf. Meer nog: ik had de ervaring nodig om de persoon te worden die ik vandaag ben.
Een tijdje geleden verscheen er een artikel over mij met als kop Ex-alcoholverslaafde wordt alcoholconsulent.
Mijn grote zwakte werd mijn grootste zegen: ik kan lotgenoten helpen dankzij mijn verleden en ervaringen.
Tot slot nog dit.
Stoppen met drinken is geen opgave, het is jezelf gunnen om meer jezelf te zijn, om meer te worden wie je echt bent.
En dat wens ik ook jou van harte toe.
Oefening 1 Wees fier op jezelf!
Ga te rade bij jezelf. Noteer hieronder minstens 5 dingen die in de positieve zin veranderden sinds je stopte met drinken. En zie dan zwart op wit staan waarop je terecht fier mag zijn.
Eén van de redenen waarom nuchter blijven zo moeilijk kan zijn, is een grote denkfout die heel veel mensen maken.
Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om die denkfout recht te zetten.
Waar gaat het juist over?
Als ik mensen vraag of ze een methode kennen die hen helpt vast te stellen of ze een bepaalde kwestie positief of negatief vinden dan blijkt het merendeel van de mensen dat op dezelfde manier aan te pakken. Ze maken een overzicht van de voordelen en de nadelen een balans dus en zien daardoor heel snel hoe de vork juist in de steel zit. Voor een aantal zaken werkt dat geweldig goed.
Als het echter gaat om een levenslang engagement zoals nuchter blijven, dan steekt die methode eerder stokken in de wielen dan dat ze je vooruit helpt.
Zolang er sprake is van zowel voordelen als nadelen is de kans namelijk groot dat je enkel op wilskracht nuchter blijft. Want in jouw ogen bestaan er nog steeds positieve kanten aan alcoholgebruik.
Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt dat je nuchter wil blijven dan is het dus heel belangrijk dat er geen sprake meer is van een balans, dat je alle voordelen van alcohol de deur wijst.
Bij mij is er geen balans meer: de voordelen die ik ooit toekende aan alcohol zijn allemaal verdwenen. Ik vind het niet lekker van smaak, het doet iets met mij waarvan ik echt niet hou, een feestje bouwen kan net zo goed zonder alcohol en op die manier kan ik het zelfs veel bewuster beleven.
Weg met die balans is een leuze die je op meerdere zaken kan toepassen. Om dat duidelijk te maken geef ik je nog een paar voorbeelden uit mijn leven.
Als prille twintiger beleefde ik een alles verterende relatie met een meisje dat ik ongelooflijk graag zag.
Het liep spaak tussen ons, maar ik bleef nog jaren smoorverliefd op haar.
Op een dag vond ik dat het tijd was om de gevoelskwestie aan te pakken.
Ik schreef al mijn overtuigingen over haar op om ze vervolgens in vraag te kunnen stellen. Wat bleek?
Na al die jaren was ik er nog steeds van overtuigd dat ik op een dag met haar zou trouwen. Toen ik dat duidelijk voor ogen had, besefte ik meteen dat dat nooit zou gebeuren.
En alleen al dat besef zorgde ervoor dat ik het eindelijk kon loslaten.
Een cliënt van mij die geweldig goed bezig was had toch nog af en toe zin in alcohol. Vanzelfsprekend vormde dat een bedreiging voor zijn voornemen om nuchter te blijven. Dus gingen we erover in gesprek.
De onbewuste overtuiging die hem parten speelde, bleek angst te zijn. Hij had schrik voor de vrijheid die het afscheid van alcohol en de gevolgen daarvan met zich mee kon brengen, was bang om zijn potentieel waar te maken en de persoon te worden die hij kan zijn.
Nadien zag hij er juist het mooie van in.
De angst verdween, net als de zin in alcohol.
Stel, je merkt dat je zin hebt in alcohol. Hoe pak je dat dan concreet aan?
Sta stil bij de situatie, ontleed je gedachten en gevoelens (begin desnoods met die van de laatste minuut) en formuleer liefst op papier een antwoord op de vraag welk voordeel biedt alcohol mij nog?
Word je gewaar dat er bepaalde overtuigingen spelen? Noteer die dan ook.
Het brengt je tot soms verrassende inzichten, stelt je in staat te erkennen dat ze in jouw gedachten bestaan en ze vervolgens in vraag te stellen.
Een voorbeeld uit de praktijk.
Voordelen van alcohol:
1. het is gezellig
2. alcohol = amusement
Focus je aandacht eerst op het eerste voordeel.
- Is alcohol écht gezellig?
Of is het iets anders dan de alcohol, vind je bv. eerder het samenzijn met de mensen met wie je drinkt gezellig?
Eigenlijk vind ik vooral de mensen en de sfeer die er hangt gezellig. De drankjes op zich doen er niet echt zoveel toe.
- Wat is gezelligheid voor jou?
!Gezelligheid is een gevoel van rustig op mijn gemak mezelf mogen zijn, zonder druk op
gelijk welk vlak. Eigenlijk heeft alcohol daar niks mee te maken. Dan komt het tweede voordeel aan bod.
- Staat alcohol echt gelijk aan amusement?
Zijn de gevolgen van drinken amusant?
Is het bv. amusement voor jou als je ruzie krijgt omdat je dronken bent? Vind jij het amusant als je niet meer weet wat je doet en zegt?
Feitelijk schaamde ik me wel als ik hoorde dat ik het weer eens te bont had gemaakt. En nee, dat vond ik niet echt amusant. Helemaal niet, zelfs. Ik stak die gevoelens altijd weg wegens te ongemakkelijk.
- Wat is amusement voor jou?
Amusement is zalig gek mogen doen zonder dat je je daarvoor moet schamen. Oei. Dat rijmt niet bepaald met wat ik hierboven heb geschreven, zie ik nu.
Het is een feit: zolang er sprake is van een balans kan je de zaken moeilijker loslaten.
Ga op zoek naar de reden waarom je iets doet en stel alle voordelen en overtuigingen in vraag.
Terwijl je dat doet, merk je dat je diep vanbinnen al langer wist dat de voordelen die je noteerde helemaal geen voordelen zijn, maar eerder het tegenovergestelde.
Vaak is die bewustwording op zich genoeg om je verder te helpen op je weg.
Ook als je al langer nuchter bent, is het een aanrader om die oefening te maken. Misschien merk je dat er toch nog voordelen aan alcohol sluimerden in je onderbewuste. Zie dat niet als een nederlaag, maar eerder als een prima gelegenheid om je ervan bewust te worden!
Kan je geen enkel voordeel meer verzinnen?
Des te beter!
Oefening 2 Weg met die balans!
Noteer hieronder welke voordelen jij ziet aan alcohol.
1.
2.
3
4.
5.
Zie jij meer dan vijf voordelen, neem er dan een blad papier bij en schrijf daarop verder.
Bij de volgende stap van deze oefening stel je alle voordelen als volgt in vraag:
1. Vraag je eerst af of het écht waar is. Wees volkomen eerlijk met jezelf. Ga meteen ook na of het voordeel dat je noteerde misschien opgaat voor iets anders dan alcohol. Denk daarbij aan het voorbeeld dat alcohol als gezellig wordt ervaren, terwijl het eigenlijk het samenzijn met vrienden en de sfeer zijn die gezellig zijn.
2. Noteer tenslotte wat het voordeel bv. gezelligheid écht voor jou betekent. Voordeel 1:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?
Wat betekent dit voordeel écht voor jou?
Voordeel 2:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?
Wat betekent dit voordeel écht voor jou?
Voordeel 3:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?
Wat betekent dit voordeel écht voor jou?
Voordeel 4:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?
Wat betekent dit voordeel écht voor jou? !Voordeel 5:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol? Wat betekent dit voordeel écht voor jou?
Proficiat met je nieuwe inzichten!
Je zal vanzelf ervaren dat met het verdwijnen van de voordelen die je zag aan alcohol ook de zin om te drinken afneemt.
En het fijnste van deze oefening is dat je er altijd naar kan teruggrijpen.
Als je twijfel voelt of je hebt een mindere dag, lees dan opnieuw wat je hebt geschreven. Je zal zien dat jijzelf degene bent die je opnieuw de kracht geeft om er tegenaan te blijven gaan.
Wat een prachtig geschenk aan jezelf!
Hoofdstuk 3 Alcohol en onze maatschappij
Sinds ik nuchter ben, heb ik vooral geleerd om mijn gezond verstand te gebruiken en logisch na te denken.
De overdaad aan reclameboodschappen voor alcohol kunnen dat soms heel moeilijk maken. Uiteraard is het niet de schuld van de reclamebonzen dat mensen alcoholproblemen krijgen, maar ze helpen allerminst met het onschuldige beeld dat ze ophangen van een levensgevaarlijk genotsmiddel.
Om je een idee te geven over de situatie in België, gebruik ik graag enkele cijfers van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw), die het merendeel van de Vlaamse organisaties overkoepelt die werken rond de themas alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken.
Meer informatie vind je op www.vad.be.
83 % van de Vlamingen boven 15 jaar drinkt alcohol.
De overgrote meerderheid van de Vlamingen gebruikt alcohol, een zuivere harddrug. Is dat niet te gek voor woorden?
Vlaanderen kent een totale bevolking van 6,5 miljoen. Laat ons de inwoners onder 15 jaar schatten op 1,5 miljoen.
Van de resterende 5 miljoen hebben bijna 500.000 personen of 10 % te kampen met een problematisch alcoholgebruik.
Eén Vlaming op de 10 heeft dus een alcoholprobleem en onze maatschappij lijkt zich daar bitter weinig van aan te trekken.
Sinds 2000 nam het aantal geregistreerde psychiatrische opnames voor de hoofddiagnose alcohol gerelateerde stoornis toe met 8,5 %.
Maar liefst 33 % van de zwangere vrouwen dronk alcohol tijdens de zwangerschap en 43 % dronk in de periode dat ze borstvoeding gaf.
Kan de gezondheid en ontwikkeling van onze eigen babys ons dan zo weinig schelen?
Het is al lang duidelijk dat elke hoeveelheid alcohol kan leiden tot schade bij een ongeboren kind.
Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade. Dat klinkt logisch. Wist je dat één glas per dag al tot groeiafwijkingen en leer- en gedragsproblemen kan leiden?
Wereldwijd is alcoholgebruik verantwoordelijk voor 4 % van de sterfgevallen. Dat gebeurt vooral bij 55-plussers en de doodsoorzaak is meestal alcoholische leverziekte.
Alcohol eist meer dodelijke slachtoffers dan heroïne en cocaïne. En toch is het heel toegankelijk en bijna overal beschikbaar.
Misschien toch heel even relativeren.
We doen het zo slecht nog niet.
In het boek De Grote Verdoving van Erik Stofferis kan je lezen dat in Australië 50 % van de volwassenen een alcoholprobleem heeft.
Het laatste wat ik wil doen, is een gevecht aangaan met onze maatschappij.
Wat ik wel wil, is mensen aan het denken zetten met als gevolg een betere bewustwording en een eerlijker beeld over alcohol.
Ben je al nuchter of sta je nog niet zo ver?
Dat jij je drinkgedrag in vraag stelt, is het enige wat telt!
Als je de cijfers er nog eens op naleest en je gezond verstand aan het werk zet, mag je gerust besluiten dat het fantastisch is dat jij afscheid wil nemen van alcohol.
Alcoholproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking en bij alle leeftijden. Of je nu nog aan het begin van je volwassen leven staat of de pensioenleeftijd nadert, dat maakt niet uit.
Doe nuchter wat je echt wil doen met de tijd die je hebt.
Er is nog veel werk aan de winkel en je kan stuiten op onwetendheid en onbegrip. Daarover kan je meer lezen in het volgende hoofdstuk.
Wat ik je in ieder geval wil aanraden, is te verbinden met lotgenoten, mensen die op dezelfde golflengte zitten en die je begrijpen vanuit jullie beider ervaringen.
Dat kan je doen door bijeenkomsten van de AA bij te wonen, maar je kan ook naar de maandelijkse klantenavond van De Beste Beslissing komen.
Daar delen we onze ervaringen en luisteren we naar de uiteenzetting van een gastspreker over themas als zelfvertrouwen en assertiviteit.
De data en alle nodige informatie daarover vind je op www.debestebeslissing.be.
Je bent meer dan welkom!
Daar delen we onze ervaringen en luisteren we naar de uiteenzetting van een gastspreker over themas als zelfvertrouwen en assertiviteit.
De data en alle nodige informatie daarover vind je op www.debestebeslissing.be.
Je bent meer dan welkom!
Hoofdstuk 4 Onbegrip
Vrijwel iedereen die afscheid neemt van alcohol, krijgt ermee te maken: mensen uit je omgeving zoals familieleden en vrienden die maar moeilijk of zelfs niet kunnen begrijpen dat jij helemaal stopt met drinken.
Een bloemlezing van de meest voorkomende reacties:
- Och kom, je overdrijft!
- Je hoeft toch niet zo extreem, zo zwart/wit te doen?
-Eentje kan toch geen kwaad?
Het voelt alsof je je telkens opnieuw moet verantwoorden. Gemakkelijk is dat niet, maar je kan er wel mee leren omgaan.
Dat doe je door een combinatie van je gedrag (dat alcoholische drankje blijven weigeren, hoe dikwijls het je ook wordt aangeboden) en wat je zegt.
De reacties die ik vaak gebruik, zijn deze:
- Voor mij kan dat eentje wél kwaad, want één is te veel en tien te weinig.
- Als ik begin met drinken dan kan ik echt niet stoppen. Bovendien heb ik er geen zin meer in en ben ik een aangenamer persoon als ik niet meer drink.
Voor veel mensen is een dergelijk antwoord genoeg. Toch zijn er ook die blijven aandringen.
Als dat gebeurt dan zeg ik zonder blikken of blozen: Ik ben een alcoholieker.
Dat leidt meestal tot verbazing bij de koppige volhouder.
Vervolgens leg ik uit dat ik echt niet kan stoppen als ik eenmaal begin. En dat ik daarom dus niet meer drink.
Het komt wel eens voor dat mensen dat bij zichzelf herkennen. Een enkeling komt daarvoor uit en vraagt me dan of dat betekent dat hij ook een alcoholieker is.
Uit principe antwoord ik daar niet op. Het is mijn overtuiging dat mensen voor zichzelf moeten uitmaken of ze al dan niet een probleem hebben.
Dat ik hen blijkbaar dwing om na te denken over hun eigen drinkgedrag vind ik uiteraard niet erg.
Dergelijke situaties zijn je vast niet vreemd en ze kunnen je aardig van je stuk brengen.
Ik raad je aan een antwoord klaar te hebben dat je kunt tevoorschijn toveren wanneer je er nood aan hebt. Verderop in dit boek staat een oefening die je daarbij begeleidt.
Kies een zin die bij jou past, waarbij jij je op je gemak voelt.
Het maakt die situaties voor jou iets gemakkelijker.
Bv. Voor mij is dat eentje wél een probleem, want er volgen er nadien onvermijdelijk nog heel veel.
Wees eerlijk en spreek je antwoord uit met overtuiging en de nodige fierheid.
Een ander fenomeen zijn de mensen die jou ervan willen overtuigen dat jij geen alcoholprobleem hebt. Met hand en tand leggen ze uit waarom je geen alcoholieker bent. Alsof zij dat beslissen in jouw plaats.
Het spreekwoord zegt wel dat de aanhouder wint, maar laat dat in die situaties alsjeblieft niet opgaan. Blijf altijd dicht bij jezelf.
Ik ben heel blij voor mezelf dat ik weet dat ik een probleem heb, dat alcohol niets oplost en me geen voordelen biedt.
Ik weet dat mijn leven veel gemakkelijker en beter verloopt op een nuchtere manier. Maar dat wil niet zeggen dat zon gebeurtenissen gemakkelijk zijn.
Ook met hypothetische stel dat- of wat als-vragen is het soms oppassen geblazen.
Zo werd me onlangs nog volgende vraag gesteld: Stel dat je binnen een paar jaar samen met je vrouw en jullie kindje je huwelijksverjaardag viert. Het is een zalige dag en je vrouw tovert een fles goede wijn tevoorschijn. Zou je dan écht geen glaasje drinken?
Mijn antwoord: Drinken interesseert me gewoon niet meer. Ik vind de smaak niet meer lekker en heb echt geen zin in het vreemde gevoel in mijn hoofd, dat ik krijg van alcohol.
!Hoewel het voor mij heel duidelijk is, blijft het moeilijk om dat uit te leggen aan anderen op een manier die ze kunnen en willen begrijpen.
Het valt me wel op dat veel mensen best nieuwsgierig zijn en interesse hebben voor wat je zegt. Blijkbaar stellen heel wat mensen zich onbewust toch vragen bij hun alcoholgebruik. Dat vind ik geweldig en het geeft mij en dus ook jou een prachtige kans om de bewustwording rond alcohol aan te wakkeren.
Als jij er onbevangen en eerlijk over vertelt dan help je mee aan een wereld die anders kijkt naar alcohol.
Aan moeilijke momenten mag je je verwachten, dat is de realiteit. Ik vertel je graag dat er specifieke methoden zijn om daarmee om te gaan. Alleen die zijn voor iedereen anders. Het is heel belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar wat voor jou werkt. Eén ding staat vast: nuchter blijven is een werkwoord, dat moet je daadwerkelijk doén.
Om je een idee te geven, lijst ik hieronder op wat mij doorheen die uitdagende momenten helpt.
1. Schrijven.
Ik zit in de zetel aan mijn haardvuur, neem mijn laptop en schrijf alles van me af: wat er op dat moment in mijn leven gebeurt en hoe ik me daarbij voel. Het helpt mij om de zaken beter plaatsen.
2. Mediteren.
Op een bepaald moment leerde ik mantras zingen, wat een vorm van meditatie is.
3. Lopen.
Hoewel ik me soms vooruit moet sleuren om mijn loopschoenen aan te trekken, ben ik tijdens het lopen toch elke keer weer blij dat ik mezelf zover heb gekregen.
4. Gitaar spelen.
Ik ben er helemaal niet goed in, maar het helpt me wel degelijk.
5. Zingen.
Een beroemd zanger zal ik nooit worden. Het is voor mij een doeltreffende methode en dat is wat telt.
6. Schilderen.
7. Fietsen.
8. Muziek door de luidsprekers laten knallen en dansen.
9. Rustig ademen.
Ik gebruik buikademhaling om rustig te worden en te proberen de dingen los te laten die het me moeilijk maken.
10. Lezen.
Er zijn een paar boeken waarnaar ik telkens teruggrijp en soms haal ik daar dan inzichten uit die me op dat moment verder helpen. Je kan ze ook vinden achter in dit boek bij Interessante info.
11. Praten met mensen.
Ik weet heel goed bij wie ik mijn hart kan luchten. Het loont echt de moeite om op zoek te gaan naar mensen bij wie je daarvoor terecht kan.
12. Actief wandelen in de natuur.
Het is geweten dat tijd doorbrengen in de natuur helpt tegen depressies. Ik ben me zeer bewust van de geuren, het gevoel van de lucht tegen mijn huid, de geluiden, Het brengt me dichter bij mezelf.
Wat voor mij helpt, werkt niet noodzakelijk voor jou. Bovenstaande opsomming kan je wel inspiratie geven.
Ga actief op zoek naar wat jou kan helpen om die moeilijke momenten te overbruggen. Probeer dingen uit, wees actiegericht. Het is helemaal niet erg als je het niet onmiddellijk vindt, het leven is een zoektocht.
Geef het echter niet te snel op. Nieuwe activiteiten verdienen een eerlijke kans. Bepaal voor jezelf een soort van proefperiode waaraan je je ook houdt, bv. 4 sessies of één maand.
Kom je na die proefperiode tot de vaststelling dat het je echt niet ligt dan heb je dat tenminste ervaren. Je bent weer wat wijzer geworden en dat brengt je in elk geval dichter bij jezelf en bij je doel om nuchter te blijven.
Ik raad je ook aan om te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen. Jouw lichaam is heel wijs, heb daar respect voor en leer eruit.
Zo is zin in alcohol bij mij vaak gelinkt aan onzekerheid. Als ik dat verlangen om te drinken voel dan neem ik de tijd om erachter te komen waarmee ik worstel, die onzekerheid te omarmen in plaats van ze te ontkennen en weg te duwen. Want dan kan ik er iets constructiefs mee doen.
Je hebt het zelf ook kunnen ervaren: door te erkennen dat je een probleem hebt met alcohol en het niet langer te ontkennen, zet je de deur open om er iets aan te doen.
Soms hoor ik jonge mensen zeggen dat ze een intens leven willen. Dat doen ze dan door helemaal total loss te gaan tijdens feestjes.
Mij ga je nooit horen zeggen dat er iets mis is met feesten! Maar ik heb geleerd dat je een intens leven enkel nuchter kan beleven. Als je nuchter bent dan komt alles in alle hevigheid op je af terwijl alcohol je verdooft.
Een intens leven en alcohol gaan niet samen.
Als je nuchter met de zaken kan omgaan die je vroeger deden drinken, dan verdient dat respect.
Oefening 3 Jouw antwoord
In deze oefening stel jij stap voor stap je eigen zin samen die je kan gebruiken als reactie op de soms moeilijke vragen waarover je in hoofdstuk 4 kon lezen.
Wil jij meerdere antwoorden kant-en-klaar hebben?
Herhaal dan gewoon dezelfde oefening, net zo vaak tot jij het gewenste aantal hebt bereikt.
1. Omschrijf voor jezelf wat er binnenin jou gebeurt als je begint te drinken. 1) Hoe voel je je dan?
2) Wat doet alcohol met je lichaam en met je hoofd?
3) Wat gebeurt er met je denken?
Hoe ervaar je al die zaken? Vind je dat aangenaam? Of eerder het tegendeel?
Welke aspecten aan alcohol ervoer je vroeger als voordelen, terwijl je dat nu niet
meer zo aanvoelt? Keer voor het beantwoorden van deze vraag gerust terug naar oefening 2.
4. Wat zijn voor jou de voordelen aan nuchter zijn?
Lees wat je allemaal hebt opgeschreven en duid de woorden en zinnen aan die er voor jou uit springen.
Dat zijn de bouwstenen van jouw antwoord.
Bv. ik voel me afwezig als ik drink alcohol neemt al mijn remmen weg ik kan niet meer logisch nadenken onaangenaam, onzeker vind het niet meer lekker het ontspant me niet, het verdooft me (is helemaal iets anders) nuchter zijn is ten volle alles beleven, de aangename versie van mezelf kunnen zijn
Je kan ze hieronder nog eens noteren als geheugensteuntje.
Puzzel daarmee jouw antwoord op de vraag waarom je niet meer drinkt, zelfs niet eentje. Zorg ervoor dat het antwoord de volledige waarheid is voor jou en dat het exact verwoordt hoe jij het ervaart.
Bv. Als ik drink dan verdwijnen alle remmen en kan ik niet meer logisch nadenken. Dat is voor mij heel onaangenaam. Alcohol verdooft me en ik wil liever alles ten volle kunnen beleven.
Alles wat je nu nog te doen staat, is jouw antwoord boven te halen telkens je te maken krijgt met onbegrip over je beslissing om nuchter door het leven te gaan.
Vandaag zondag. We hebben beslist om thuis te blijven, het gaat mooi weer worden en we willen in de tuin werken. Na een lekker ontbijt beginnen we met werken. Ik maak een hekje voor de hond achter ons huis zodat de hond niet meer bij de buren kan. Anja gaat kuizen ondertussen en nadien bruinen, want het weer is schitterend. Na een tijdje heb ik grote dorst maar niet na alcohol. ik kan niet zeggen dat ik er nood aan heb. Voor mij is het de gezelligheid die ik altijd opzoek. En eenmaal dat gevonden geraak ik niet meer weg en kan niet stoppen met drinken. Als ik hier thuis ben drink ik nooit, enkel als er mensen komen en dan stop ik niet meer zou er alles aandoen om hun hier te houden. Na het buitenwerk hebben we barbecue gedaan zeer lekker. nadien tv gekeken. Opeens ging de bel onze buurman met zijn vrouw. We zijn naar buiten gegaan om een praatje te maken ze waren gaan fietsen. Na een tijdje zegt hij ik ga eens kijken wat ik staan heb om te drinken!!! Ik zeg direct het hoeft niet voor mij, want ik weet dat hij met goede bedoelingen mij een pint wil geven. Ik herhaal voor mij niet. Zijn vrouw vraagt of ik ziek ben, ik zeg neen maar moe. Zo ben ik er van af. Zou dit voor mij altijd zo moeilijk blijven om neen te zeggen, ik hoop van niet. Er komt een dag dat ik het ga zeggen sorry maar ik drink niet meer. En dan zullen ze het begrijpen. Nu denken ze dat er iets is, maar ik weet beter! houden zo zou ik zeggen. Morgen zal ook een uitdaging worden, moet werken bij iemand die ook goed kan drinken. Maar ik zie wel. doei
Vandaag vroeg opgestaan, om vijf hr, lang geleden. Normaal elke vrijdag zat en de zaterdag, een beetje ziek en dit al maanden als het geen jaren zijn. Na de koffie, ben ik gaan wandelen met de hond, denk dat zij al merkt dat er iets veranderd is aan me. Vandaag ga ik bij mijn baas gaan werken in Heusden een eindje van hier. ik vertrek om half zeven en ben er een hr en twintig minuten later te plekken. We werken hard in de tuin om alles te hakselen. Ondertussen valt me op dat mijn gedachten naar de noenzon (cafe )gaan, niet dat ik het mis! maar denk er toch aan. de drank mis ik zeker niet. Middags eten we en drinken lekkere soep. ik voel me goed en heb geen spijt van deze dag zonder bier. om zestien hr hebben we gedaan. Mijn baas is tevreden en ik ook, want ik ben de dag zonder problemen door gekomen en heb een goede daad verricht. het wordt geapprecieerd van zijn vrouw en zichzelf. Met de fiets rijd ik terug naar huis, onderweg toch even getwijfeld om niet op cafe te gaan bij rudy( een collega die cafe heeft) ik stop aan een benzine station en koop nalou een energie drankje. eenmaal buiten valt me op wat ik heb gedaan. Ik stond aan de frigo met jupiler, uit gewoonte maar zocht toch naar een ander drankje. Ik ben fier op mezelf. dit moet zo blijven. Buiten stonden er een paar te zuipen zoals altijd. Ik rijd verder naar ursel. Ik heb lekker gegeten en dan een beetje tv en lezen. Om 22 hr in bed na een lange geslaagde dag. Morgen ben ik er weer met meer.
Vandaag dag 2. Ik zal vandaag proberen om geen alcohol te drinken, de week dagen zijn voor mij het moeilijkst, om dat ik op het werk er mee word geconfronteerd. zeker vijf mensen hebben me gevraagd om elf hr of ik geen dorst had. Gelukkig zij ik van niet, het valt me wel moeilijk in de zin van te weigeren, zij vragen het uit gewoonte wat ik hun ook niet kwalijk kan nemen. heb ook geen zin om het uit te leggen, daarom zeg ik dat ik pillen neem voor de diarree wat ik veel heb (had) ik merk nu wel dat ze hun slag willen halen. maar ik moet volhouden de eerste dagen zijn het moeilijkst voor mij, de gewoonte. we gaan na een tijdje de werkvloer verlaten en voor mij is dit beter nu. Om twaalf hr rijden we terug binnen om te eten. Weer vragen ze wat ik drink ,ik zeg cola! terug een hele preek waarom cola. na lang aandringen merken ze dat ik niet toegeef en ze stoppen met vragen. ik blijf bij hun zitten! zij drinken, en nog wel duvel. We eten garnaal kroketten, zij met bier ik met cola. Ik merk dat het me niet moeilijk valt. ik ga na een tijdje naar onze aquarium kijken in onze atelier. kan er gelijk niet bij zitten als ze drinken, ik wil me veilig stellen denk ik. Om veertien hr komt mijn baas bij me met de melding dat er om vijftien hr een drink is bij ons ter gelegenheid van een verjaardag. weeral zeg ik, want bij ons is wel elke vrijdag een verjaardag feestje, zo niet maken ze er wel een. Ik denk bij me zelf dit wordt weer moeilijk. ik praat er over met mijn baas en die stelt mij gerust dat hij er ook zal zijn. Hij weet van mijn plan te stoppen met drinken en steunt me er in. Na een tijdje begint het feestje en ik ga er bij staan. Ik merk dat niemand me vraagt wat ik wil drinken ze geven me gewoon een blikje bier, wat ik direct door schuif naar een andere, terug de opmerkingen van alle doe niet flauw enz. ik ga wat verder staan, want ik weet dat ik moeilijk neen kan zeggen, en dat is met alles zo en iedereen weet dat. maar ik kan volhouden. Na een tien tal min komt ook onze baas er bij staan, en ik weet dat dit mijn redding is vooral nu in het begin na een tijdje zal niemand nog een pint aanbieden,en het aanvaarden zoals het is. Ik moet en zal stoppen, want ik weet als ik weer begin kan ik niet stoppen. Ik ga dat eens opzoeken hoe dat komt eigenlijk. Zit dit in mijn hersenen of is het gewoon een gewoonte om altijd tot het einde te gaan ik weet niet. Ik weet wel dat ik niet verslaafd ben, want op vakantie drink ik niet. ik heb er morgens geen zin naar. Ik merk nu wel net als een paar andere personen dat die mensen bij ons er goed weg mee kunnen, eigenaardige is dat dit me nu pas opvalt. ik vertel dit tegen mijne baas en hij zegt, anders ben je ene van hun. wat ook leuk is zegt hij,maar jij kan niet stoppen en daar zit het probleem. dus blijf er af, ik vindt dit hard van hem, maar het is juist! hij geeft gelijk. Waar je niks van kent moet je afblijven. Ook weet hij dat de zaterdag voor mij ook een moeilijke dag is,en we beslissen samen dat ik morgen bij hem zal zijn om te werken. Voor mij is dit al een geruststelling zeker in het begin stadium. Om zestien hr ga ik me om kleden. Normaal moet ik me haasten want blijf bij de mannen zitten tot de laatste, je kent dat nog eentje en nog eentje, en dan snel kleden. maar nu heb ik tijd over. Ik vertrek met de fiets en denk heel de weg over de situatie vandaag. ik beslis een andere weg te nemen zodat ik niet kan stoppen aan het benzine station,vroeger had ik wel altijd een reden. ook in zomergem sla ik vroeger af. eenmaal thuis merk ik dat ik zin heb om te wandelen met de hond, wat ik ook doe. Met anja praat ik niet zo veel. Ik heb nog niks gezegd van mijn plan te stoppen met drinken. We gaan slapen om eenentwintig hr. Op naar de volgende dag. Ik heb ook nog wat opzoeking werk gedaan. Voor de mensen dien het willen lezen
Matig alcoholgebruik houdt de hersenen evenwichtig
Maastricht, 29 januari 2003
Prof. I. Pelc
Tegenwoordig weet men dat er drie types alcoholgebruik bestaan die verschillende effecten hebben op de fysische en geestelijke gezondheid.
1. Een normaal « of sociaal » gebruik : dat geen schadelijke gevolgen heeft indien lager ligt dan 3 à 4 glazen per dag voor een man of 2 à 3 voor een vrouw. Men veronderstelt zelfs dat dit een gunstig effect zou hebben.
2. Indien het gebruik hoger ligt, spreekt men over een excessief gebruik : bij medische controle stelt men negatieve gezondheidseffecten vast. Wanneer het gebruik vermindert, verbetert de gezondheid.
3. Wanneer het gebruik buitensporig wordt (meer dan 8 à 10 glazen/dag) treedt er vroeg of laat een fysische verslaving op voor alcohol :
- telkens de persoon zijn eerste glas drinkt, kan hij enkel stoppen na het
drinken van een zeer grote hoeveelheid
wanneer deze persoon enkele uren stopt met drinken stopt, treden er fysieke ontwenningverschijselen op : zenuwachtigheid, beven, braken, bewustzijnsverlies. Deze symptomen verdwijnen wanneer de persoon opnieuw drinkt. Dit noemt men alcoholafhankelijkheid.
In elk geval draagt alcohol er toe bij dat een persoon zich beter voelt. Dit gevoel zet in de hersenen een soort beloningsnetwerk in gang. Bij een persoon die matig drinkt wordt dit netwerk gestimuleerd door alcohol, meer ook door andere aangename dingen.
Bij een persoon die overmatig drinkt na verloop van tijd is dit netwerk alleen nog door alcohol te stimuleren en minder en minder door andere vormen van genot. Dit verklaart de alcoholgewenning.
Om het verschil te begrijpen tussen een niet alcoholafhankelijke en een alcoholafhankelijke persoon, die het stadium van het fysisch alcoholisme heeft bereikt, moet men weten dat er ter hoogte van de hersenen fundementeel 2 verschillende neurologische systemen bestaan die een tegenovergestelde functie hebben. Deze systemen activeren de productie van 2 types specifieke neurotransmittoren.
Het eerste is het zogenaamde « GABA systeem» : dat sedatie en inhibitie geeft wanneer het gestimuleerd wordt.
Het tweede is het « glutamaat systeem» : dat stimulatie en excitatie geeft wanneer het geactiveerd wordt.
Bij normaal gebruik (+/- 3 glazen per dag) wordt het sedatief systeem geactiveerd. Dit effect is goed gekend : alcohol ontspant, kalmeert, werkt angstwerend en vergemakkelijkt het inslapen.
Dit systeem wordt bij normaal gebruik tijdelijk geactiveerd, en keert snel naar zijn basaal functioneren terug. Bij buitensporig gebruik daarentegen dat een fysische afhankelijkheid induceert (alcoholisme), wordt het lichaam en voornamelijk de hersenen chronisch blootgesteld aan dit sedatief effect en treedt er een aanpassingsmechanisme op. Er treedt gewenning op en de persoon voelt de sedatie minder (behalve wanneer het alcoholgebruik wordt opgevoerd).
Er treedt in feite een compensatoire excitatie op via het « glutamaat » systeem dat de excessieve sedatie tegengaat.
Wanneer de persoon onder deze omstandigheden plots met drinken stopt of gewoon zijn gebruik vermindert dan neemt de sedatie af maar de excitatie blijft hoog.
Deze excitatie manifesteert zich door de « zogenaamde » klinische ontwenningsverschijnselen en is verantwoordelijk voor de « craving », het is te zeggen de zin om te drinken. Een nieuwe alcoholinname doet inderdaad de ontwenningsverschijnselen afnemen.
Een ontwenningskuur bestaat uit een volledige alcoholstop met toevoeging van sedatieve medikatie die de alcohol vervangt, medicatie waarvan we de dosis kunnen controleren (benzodiazepines).
Door de medicamenteuze sedatie, zal de compensatoire excitatie progressief verminderen.
Tijdens de behandeling wordt de medicatie progressief afgebouwd, ook de hyperexcitatie en de craving en de zin om te drinken nemen af.
De hyperexcitatie van de hersenen echter verdwijnt niet helemaal met deze ontwenningskuur.
Tijdens de maand die er op volgt en zelfs tijdens jaren blijven er bij de ontwende persoon vaak angststoornissen, depressie of slaapstoornissen bestaan die een weerspiegeling zijn van een biologisch geheugen van de neurofysiologische veranderingen die bestonden tijdens het alcoholisme.
Het aanblijven van deze stoornissen verklaart het hoge risico op herval want de persoon weet dat deze stoornissen verdwijnen bij een nieuwe alcoholconsumptie.
Tegenwoordig beschikken we over uitstekende substitutiegeneesmiddelen tijdens de onthoudingsfase. Wij gebruiken hoge dosissen benzodiazepines (Valium) in het begin en verminderen die progressief.
In de latere fase wordt de patient geholpen om zich verder te onthouden door het gebruik van Campral (Calcium homotaurinaat), dat reeds meer dan 10 jaar oppuntgesteld is.
Dit geneesmiddel vermindert de excitatie te wijten aan de ontwenning, en helpt de patiënt om zich verder te onthouden.
Tenslotte zou ik eraan willen toevolgen dat, ook al helpt dit nieuwe geneesmiddel om te weerstand aan de nood om het drinken te verminderen, er eveneens psychologische hulp en de steun van de omgeving noodzakelijk zijn.
Op deze laatste « slide » kan men zien dat indien dit actief geneesmiddel wordt gegeven aan een groep patienten na een ontwenning en indien we die vergelijken met een andere, placebo gecontroleerde groep er vier keer meer patienten zich stabiliseren wanneer ze het actief geneesmiddel nemen t.o.v. placebo (een pil die op het actief geneesmiddel lijkt maar het niet bevat).
In een andere studie hebben we aangetoond dat indien de 2 groepen hetzelfde medicament (Campral) toegediend kregen maar waarbij de patienten van de eerste groep hulp en psychologische ondersteuning kregen en de tweede groep niet er een veel groter aantal patienten zich stabiliseren in de 1er groep.
Na al die jaren van drinken en tegenslag moet en zal ik slagen in het stoppen van alcoholische dranken. Voor mij is de reden dat ik dingen wil doen in mijn leven waar ik nooit in slaag door de alcohol. ik ben een bier drinker en kan niet stoppen als ik begin, blijkbaar hebben veel mensen dat ,en is dit het hoogste percentage van de bevolking. Eenmaal gestart zijn ze vertrokken, we hebben een beeld van een alcoholicus, een dakloze met baard die op straat loopt met een fles maar dat is slechts 2 % van de bevolking in België. Gelukkig maar, zo wil ik niet eindigen en daar ga ik wat aan doen. ik merk dat ik meer en meer begin te drinken, op het werk, na het werk, weekends enz zo kan het niet verder.
ik ga proberen weer te geven waarom ik dronk, volgens mij en andere mensen waar ik al mee heb gepraat over mijn probleem (verslaving ), is dat ik graag moppen vertel en de mensen graag zie lachen. ik kom een cafe binnen waar ze me kennen of niet. ik ben vertrokken en iedereen lacht. door vele uren op cafe door te brengen ken ik veel moppen. en zo blijf ik zitten en na ongeveer 10 pinten, want ik drink altijd bier liefst jupiler, nooit zwaar bier. dan ben ik vertrokken en vergeet ik alles rondom mij. Spijtig ook mijn vrouw, die weeral op me wacht. ik weet dat ik er weer eens spijt zal van hebben, maar nu kan er mij niks gebeuren. en zo heb ik dat al oneindig veel keren tegen gekomen. Vandaar dat ik moet stoppen. ik wil niet dat mijn leven en mijn relatie kapot gaat aan de drank. Mijn werk doe ik ook zeer graag, mensen denken van iemand die drinkt dat hij zeer ongelukkig is, wel ik kan je zeggen dat dit bij mij zeker het geval niet is. ik heb alles wat ik wil, mijn vrouwtje, huisje, hond ,en ook financieel niks te kort. wat is het dan wel? ik zou het niet weten. ik
hoop het te ontdekken, mijn vrouw, vrienden (niet die van op cafe!) mijn baas waar ik ook veel steun van krijg, mijn collega's, ook al drinken die, zij kunnen stoppen voor ze zat zijn, en het is niet om dat ik stop dat zij moeten stoppen. Zij gaan me helpen, aan een van de moeilijkste opdrachten in mijn leven. Ook heb ik nagedacht over mijn klein Gedineke, ik moet een voorbeeld zijn voor haar, mijn vrouw is mammie voor haar en ik nonkel dirk. ik wil niet dat ze me elke keer ze me ziet ik dronken ben, dat kan niet en mag niet. Ook moet ik bekennen dat alles wat er in mijn leven al is fout gelopen heb te danken aan de drank. Het ligt nog wat moeilijk hier nu al over te schrijven misschien komt dit later wel. Als alles op zijn plooi is gevallen. wat ik ook nog wil zeggen nu is, dat iedereen zegt als je eenmaal veel hebt gedronken in je leven je voor altijd kan hervallen. Wel dat denk ik nu niet. Eens ik uit dat stramien ben van te stoppen aan cafés, benzine station enz denk ik dat je andere dingen in je leven kunt doen. Ook die zogezegde vrienden van op cafe zal je na verloop van tijd niet meer missen, zij zitten trouwens ook in de situatie zoals ik, maar voor hun maakt het niet zoveel uit. Ze zijn gescheiden, of hebben geen doel om naar huis te gaan maar ik wel en daar zit heel mijn probleem. ik wil vooruit, en gezond leven. ik dacht altijd dat ik leuk was als ik zat was maar uiteindelijk na een rondvraag aan mensen, die me kennen is het altijd leuk in het begin, maar dan word het saai door de drank. iedereen vind me een toffe pee, maar ik mag niet te veel binnen hebben. ik weet wat me te wachten staat! ik ga het hier bij laten tot morgen