Algemene opmerkingen - Neem talrijke kleine maaltijden. - Eet langzaam en rustig. - Kauw goed, en drink niet teveel tussen de maaltijden. - Rust een weinig na iedere maaltijd, liefst uitgestrekt. - Verzorg uw tanden. - Rook weinig of niet; indien u het toch doet, dan onmiddellijk na het eten.
Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten
Verboden voeding: - Vers brood, bruin brood, fantasiebrood (brioches, luxebrood), krentenbrood, suikerbrood, pistolets, gebak, (honingkoek (peperkoek) en andere koeken, speculaas.
Verboden voeding: - Gebruinde boter of margarine, frituurvet, frituurolie, runds- en varkensvet, vette sausen. - Mayonaise, béarnaise- of tartaarsaus, eieren gebakken of hard gekookt. - Gegiste en belegen kaas zoals Brie, Camembert, Chester, Emmentaler, Gorgonzola, Gruyère, Herve, oude Leidse kaas, Port-Salut, Roquefort.
Toegelaten voeding: - Boter of margarine: vers of gesmolten, niet gebruind. - Olie in kleine hoeveelheden. - Sauzen zonder vet. - Ei, roerei, licht gekookt of gepocheerd. - Witte platte kaas, jonge kaas zoals: broodkaas, jonge Goudse kaas, Edammer, jonge Leidse kaas.
Suiker, zoet broodbeleg en snoepgoed
Verboden voeding: - Te geconcentreerde suikerwaren, snoepgoed, chocolade.
Grote hoeveelheden honing, jam, stroop, vruchtenstroop.
Toegelaten voeding: - Gelei, confituur zonder vellen of pitten, honing en vruchtenstroop in kleine hoeveelheden.
Soepen
Verboden voeding: - Erwten-, bonen- en ajuinsoep.
Toegelaten voeding: - Gezeefde of gemixte groentesoepen. - Groentebouillon.
Vlees en gevogelte
Verboden voeding: - Vet vlees zoals bacon, ham, lamsvlees, schapenvlees, spek, vet rundvlees. - Bereide vleeswaren zoals gehakt, filet américain, saucijzen, vleespasteien, worst. - Vleesconserven. - Wildgebraad.
Toegelaten voeding: - Mager vlees van kalf, paard of rund: gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken (de harde delen verwijderen). - Rookvlees van paard of rund en mager gekookte ham. - Lever, tong, kip, duif. Kalkoengebraad.
Vis, schaal- en schelpdieren
Verboden voeding: - Vette vissoorten zoals bokking, haring, makreel, paling, sprot, zalm. - Ingeblikte vis, vooral bereid met olie: ansjovis, pilchards, sardienen. - Gemarineerde vis zoals gemarineerde haring, rolmops, mosselen. - Garnalen, krab en kreeft.
Toegelaten voeding: - Verse en bevroren vis (mager zoals: baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, rog, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, tarbot, tong, wijting): gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken.
Toegelaten voeding: - Aardappelen in kleine hoeveelheden: gekookt, gestoomd of als puree.
Groenten, peulvruchten en vruchten
Verboden voeding: - Alle groenten, rauw, gebakken of gestoofd. - Droge bonen, erwten, kapucijners, linzen. - Komkommers, paddestoelen, radijzen, selderij, de koolsoorten met uitzondering van bloemkool, spruiten. - Onrijp fruit, fruitschillen, of pellen. - Gedroogde vruchten zoals gedroogde appelen, abrikozen, pruimen, dadels, krenten, rozijnen, vijgen, gekonfijt fruit. - Steenvruchten vb. kersen. - Kastanjes, noten, pinda's.
Toegelaten voeding: - Kleine hoeveelheden zacht gekookte of gestoomde groenten. - Gekookt of gestoomd fruit, fruitmoes, vers vruchtensap. - Later kleine hoeveelheden rijp, geschild fruit.
Toegelaten voeding: - Dragon, kaneel, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, saffraan, tijm, vanille, zout in kleine hoeveelheden.
Nagerechten
Verboden voeding: - Alle gebakken nagerechten met fruit bvb. fruittaart, cake en biscuits met amandelen of gekonfijt fruit. - Nagerechten bereid in frituurvet of frituurolie bvb. beignets. - Roomijs. - Zware deegsoorten bvb. bladerdeeg, brokkeldeeg.