Inhoud blog
  • Reincarnatie
  • Skepp site en tijdschrift
  • Quinoa
  • De voeding die ik probeer te volgen!!.
  • Voeding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Van alles wat
    Van alles wat, voor ieders wil!
    18-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 25
    dag 25




    Een wijntje bij het eten, een glas champagne om iets te vieren. Alcohol drinken heeft voor veel mensen iets gezelligs en feestelijks. zeker voor mij. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je alchol drinkt? En hoe beïnvloedt alcohol de werking van medicijnen?
    Effecten
    Iedereen die wel eens alcohol heeft gedronken, kent het gevoel dat drank geeft: je voelt je licht in je hoofd, wordt vrolijker en gaat meer praten. Wat doet alcohol in het lichaam?
    Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed. Via het bloed verspreidt het zich over het hele lichaam. Het kan dan ook in het hele lichaam effect hebben. Hoe sterk deze effecten zijn, verschilt per persoon en per situatie, afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, conditie en of de persoon heeft gegeten.

    De lever zorgt ervoor dat alcohol weer uit het lichaam weggehaald wordt. Dit kost tijd: met 1 glas drank is de lever 1-1.5 uur bezig. Als u 's avond veel hebt gedronken, kunt u dus de volgende ochtend nog dronken zijn (aantal gedronken glazen x 1.5 uur). De afbraaktijd kunt u niet verkorten. Een kop zwarte koffie of even een frisse neus te halen, geven misschien een fitter gevoel, maar er zit nog evenveel alcohol in uw bloed.
    De belangrijkste effecten die optreden bij normaal alcoholgebruik zijn de volgende.
    Verdoving
    Verdoving van de hersenen is één van de belangrijkste effecten van alcohol. Uw stemming en gedrag veranderen. U voelt zich na een beetje alcohol eerst misschien ontspannen en vrolijk. Maar ook vermindert uw geheugen, kunt u zich moeilijker concentreren en gaat u minder goed zien. Hoe meer u drinkt, hoe heviger deze effecten zijn.
    Als een man meer dan 2 glazen drinkt, gaan zijn reactie- en concentratievermogen achteruit. Bij een vrouw gebeurt dit al na ruim 1 glas. Autorijden is daarom verboden als u te veel alcohol heeft gedronken: de hoeveelheid alcohol in uw bloed mag niet meer dan 0.5 promille zijn. Dit percentage wordt bij de meeste mensen behaald na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol. Voor beginnende bestuurders (gedurende de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs) is autorijden verboden bij meer dan 0.2 promille alcohol in het bloed.

    Minder trillen
    Het trillen van ledematen wordt door alcohol minder. Daarom geldt een beetje alcohol in de schietsport al als doping.

    Vaker plassen
    Alcohol haalt vocht uit het lichaam, zodat u vaker moet plassen.

    Laag bloedsuikergehalte
    U kunt een laag bloedsuikergehalte krijgen als u alcohol drinkt en weinig eet. U merkt dit doordat u duizelig wordt, een raar gevoel in de maag krijgt, wazig gaat zien en gaat zweten en trillen.

    Meer eetlust
    Een drankje voor het eten wekt de eetlust op doordat het de uitscheiding van maagzuur stimuleert. Vandaar dat alcohol wel als aperitief wordt gedronken.

    Slapen
    Met een glaasje alcohol kunt u beter inslapen. Maar u slaapt er minder diep en lang van. Voor mensen met slaapproblemen is het dan ook geen goed middel. Tot slot kan alcohol snurken verergeren.

    Hart- en vaatziekten
    Wetenschappers zijn het nog niet eens over het effect van alcohol op hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk vermindert een matig gebruik van alcohol (1-2 glazen per dag) het risico op hart- en vaatziekten. Dit gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen boven de 40 jaar en gezonde vrouwen na de overgang.

    Bij zwangerschap
    Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Alcohol verstoort de aanleg van het centraal zenuwstelsel. Af en toe een glaasje kan al schadelijk zijn. Bovendien loopt een zwangere vrouw die regelmatig drinkt een hoger risico op een miskraam of op een vroeggeboorte. Enkele glazen alcohol per dag drinken verhoogt het risico dat het kind een foetaal alcoholsyndroom heeft.
    De verschijnselen hiervan zijn:
    mentale achterstand;
    groeivertraging;
    afwijkingen in het gezicht;
    abnormaal klein hoofd;
    lage bloeddruk;
    hyperactiviteit in de kinderjaren.
    Terug naar boven 
    Medicijnen
    Bij sommige medicijnen vindt u op het etiket of in de bijsluiter een waarschuwing voor het gebruik in combinatie met alcohol. Hoe beïnvloeden alcohol en medicijnen elkaars werking?
    Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan onaangename effecten geven, zoals een warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen.
    Alcohol kan de afbraak van sommige medicijnen vertragen, waardoor deze langer in het lichaam blijven. Dat kan hetzelfde effect hebben als een overdosering van dat medicijn.
    Alcohol kan de afbraak van sommige medicijnen versnellen. Daardoor kunnen deze medicijnen minder goed werken. 
    Alcohol kan de werking en bijwerking van sommige medicijnen versterken.
    Waarschuwingsstickers
    De apotheek waarschuwt u op verschillende manieren voor het gebruik van alcohol in combinatie met medicijnen.
    Een gele sticker op de verpakking met de tekst 'Dit geneesmiddel kan uw reactievermogen verminderen'. Als u alcohol gebruikt in combinatie met zo`n middel zal uw reactievermogen nog slechter worden. Het is daarom voor uw veiligheid en die van anderen niet verstandig alcohol te drinken als u zo'n medicijn gebruikt.
    Een etiket met de tekst 'Gebruik geen alcohol bij dit middel'. Als u bij deze medicijnen alcohol drinkt, kunt u last krijgen van onaangename effecten, zoals een warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk en hartkloppingen.
    Een etiket met de tekst 'Pas op met alcohol'. Als u bij deze medicijnen alcohol drinkt, zullen bepaalde effecten van het medicijn versterkt worden. Gebruikt u bijvoorbeeld een middel waar u suf van wordt, zoals een kalmeringsmiddel, dan zult u door alcohol te drinken extra suf worden. Als u aan het verkeer wilt deelnemen of andere activiteiten wilt ondernemen waarbij u goed moet opletten, is de combinatie van zo`n medicijn met alcohol dus af te raden.
    Een etiket met de tekst 'Pas op met alcohol in verband met maagklachten'. Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat zij het maagslijmvlies irriteren. Alcohol versterkt deze bijwerking, waardoor u eerder last krijgt van uw maag.
    Welke medicijnen
    Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste medicijnen waarop alcohol effect heeft. U kunt ook op deze site uw eigen medicijn opzoeken. Ga naar het onderdeel ‘Medicijnen`op deze site en zoek uw eigen medicijn op. Bij elk medicijn staat aangegeven of het drinken van alcohol problemen geeft.
    Hieronder worden alleen de namen van werkzame stoffen genoemd.

    Pijnstillers
    Veel pijnstillers hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren, waardoor u maagklachten kunt krijgen, onder meer acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen. In combinatie met alcohol zult u eerder last krijgen van uw maag.
    Een bijwerking van bepaalde pijnstillers, zoals actelysalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen, is dat ze het bloed dunner maken, waardoor het langzamer stolt als u een wond heeft. Als u behalve deze middelen alcohol gebruikt, zullen wonden nog langer bloeden. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaten.
    Opiatenpijnstillers die afgeleid zijn van morfine verdoven net als alcohol de hersenen. Alcohol versterkt bepaalde bijwerkingen van deze middelen, zoals sufheid, slechte coördinatie en een verminderde ademhaling.

    Middelen tegen allergie
    De middelen tegen allergie kunnen als bijwerkingen hebben slaperigheid of een slechter coördinatie- en concentratievermogen. Alcohol versterkt deze effecten. Bijvoorbeeld bij de middelen dexchloorfeniramine, loratadine, terfenadine, cetirizine en fexofenadine.

    Middelen tegen epilepsie
    Af en toe een glas alcohol heeft geen invloed op het aantal epilepsieaanvallen. Wel kunnen bij carbamazepine, fenytoïne en fenobarbital de volgende bijwerkingen sterker worden als gevolg van alcohol: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. Als u hiermee rekening houdt, is het geen probleem af en toe een glas alcohol te drinken.

    Bloedsuikerverlagende middelen
    Alcohol heeft geen invloed op de werking van insuline en andere bloedsuikerverlagende middelen. Wel moeten diabetespatiënten oppassen met alcohol, omdat het een 'hypo' kan veroorzaken. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u er veel last van krijgt.
    Als algemene richtlijn geldt voor mannen maximaal 3 glazen per dag en vrouwen maximaal 2 glazen. Het is beter de alcohol op een gevulde maag te drinken, omdat anders het effect op het bloedglucosegehalte te sterk is.

    Antidepressiva
    Alcohol kan de versuffende werking van antidepressiva versterken. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is. Als u het antidepressivum een tijdje gebruikt, zult u zich minder suf gaan voelen, omdat u went aan het middel. Uw reactievermogen is dan echter nog steeds minder goed en zal verder verslechteren door het gebruik van alcohol.

    Antipsychotica
    Door alcohol kunnen de volgende bijwerkingen sterker worden: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is.

    Slaap- en kalmeringsmiddelen
    Door alcohol kunnen de volgende bijwerkingen sterker worden: slaperigheid, verslechtering van het coördinatie- en concentratievermogen. U moet hiermee rekening houden als u deelneemt aan het verkeer of andere werkzaamheden verricht waarbij oplettendheid nodig is.

    Antibiotica
    Of u alcohol mag drinken tijdens een antibioticumkuur, hangt af van welk antibioticum u gebruikt. Bij de meeste antibiotica gelden geen speciale adviezen.
    Gebruikt u het antibioticum metronidazol? Dan mag u geen alcohol drinken tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol. De combinatie veroorzaakt de volgende bijwerkingen: daling van de bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. Mogelijk geldt dit ook voor ketoconazol, eem middel tegen schimmelinfecties.

    Ontwenningsmiddelen bij alcoholverslaving
    Disulfiram wordt toegepast bij mensen die van hun alcoholverslaving af willen komen. Als iemand alcohol drinkt terwijl hij dit middel gebruikt, treden meteen de volgende klachten op: daling van de bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, een rood en warm gezicht, misselijkheid en zweten. Vaak wordt de persoon ook angstig en gespannen. Acamprostaat wordt ook gebruikt als ontwenningsmiddel bij alcoholverslaafden. Het vermindert alleen het verlangen naar alcohol.

    18-01-2015 om 16:05 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 24
    Dag 24

    Rust

    18-01-2015 om 15:41 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 23
    Dag 23

    Rust

    18-01-2015 om 15:39 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 22
    Dag 22


     vandaag. Wist je dit, je hoort het een van een ander 


    De drinker van Albert Anker uit 1868
    Alcoholisme of drankzucht[1] is een verslaving die ernstige gevolgen kan hebben. De verslaafde drinkt zoveel alcoholhoudende drank dat de gezondheid, het werk en het sociaal leven daaronder lijden.

    Alcoholisme kan gezien worden als een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Men begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid of ter ontspanning, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk komt de persoon in kwestie (of diens omgeving) tot de ontdekking dat men niet (of minder goed) meer kan functioneren zonder gedronken te hebben. Gedragingen worden in steeds sterkere mate door de drank beïnvloed, en kunnen leiden tot onder meer plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen.

    Inhoud  
    1 Voorkomen
    2 Maatschappelijk geaccepteerde drug
    2.1 Alcohol als nationale drug
    2.2 Alcohol als gif en harddrug
    3 Het minder goed functioneren bij langdurig drinken
    4 Ontwenning
    5 Stadia in de ontwikkeling van alcoholisme
    5.1 Sociale drinker
    5.2 Eerste stadium
    5.3 Middenstadium
    5.4 Gevorderd stadium
    6 Hoeveel is veel
    7 Erfelijkheid
    8 Dipsomanie
    9 Zie ook
    10 Externe link
    Voorkomen


    Alcoholconsumptie per persoon (16 jaar en ouder) (2004)
    Alcoholisme komt in België en Nederland veel voor. Afhankelijk van de gebruikte definitie van alcoholisme en het daaraan voorafgaande gewoontedrinken en probleemdrinken zijn er in Nederland ongeveer 185.000 alcoholisten en 160.000 probleemdrinkers, en volgens een wat ruimere definitie zelfs 350.000 alcoholisten en 500.000 zware drinkers, op een bevolking van ca. 16 miljoen. In Vlaanderen vertonen onderzoeken gelijklopende cijfers. Sommige cijfers liggen zelfs hoger. Zo spreekt een studie uit 2004 van het Hoger instituut voor de arbeid (Hiva) over zo'n 800.000 Belgen die te veel alcohol drinken, op een bevolking van ca. 10 miljoen. Vooral bij jongeren blijkt het alcoholgebruik sterk toe te nemen. In Nederland gebruikt bijvoorbeeld in de groep van 12- tot 15-jarigen 88,4 procent van de jongens en 85,5 procent van de meisjes wel eens alcohol.[2]

    Maatschappelijk geaccepteerde drug
    Alcohol is in tal van landen een maatschappelijk geaccepteerde drug. Daardoor wordt alcoholisme niet snel (h)erkend, en is de grens tussen gezelligheids- en probleemdrinken zeer vaag. Veel mensen, bijvoorbeeld studenten, drinken jarenlang gevaarlijk veel, maar weten indien nodig ook van de drank af te blijven. Niettemin verlaat ieder jaar een aantal studenten de universiteit als alcoholist. Alcohol heeft duidelijke kenmerken van een harddrug, vanwege de vele nadelen zoals verslaving, agressie, vandalisme, huiselijk geweld en gevolgen voor de gezondheid.

    Alcohol als nationale drug
    Alcohol wordt soms de 'nationale drug' genoemd: 'drug' omdat het een duidelijke uitwerking op de psyche (geest) heeft; 'nationaal' omdat het een aanvaard onderdeel van onze cultuur is. Alcohol wordt al erg lang gedronken. Niemand kijkt ervan op als er een glaasje gedronken wordt. Het is in de Westerse maatschappij in bijna alle sociale geledingen geaccepteerd.

    Alcohol wordt vaak in verband gebracht met gezelligheid. Dat wordt van kinds af aan al opgeslagen in de hersenen. Dit positieve beeld, dat vaak toeneemt in de tienerjaren, verhult meestal de negatieve kanten zoals agressie, verkeersongelukken, vandalisme en mishandeling onder invloed van alcohol. Hoe meer men drinkt, hoe minder men in staat zal zijn normaal te blijven functioneren. Men gaat zichzelf overschatten en dingen doen, vaak ook in groepsverband, die men nuchter nooit zou doen.

    De maatschappelijke schade ten gevolge van alcoholgebruik is vele malen groter dan die van alle andere drugs bij elkaar.

    Alcohol als gif en harddrug
    Een aantal gevaren van lichamelijke beschadigingen (bijvoorbeeld leveraandoeningen) en acute vergiftigingsverschijnselen (dronken zijn) zijn algemeen bekend. Vanwege de sociale acceptatie van alcohol wordt vaak vergeten dat het in feite een gif is waar lichaam en geest zich langzaam bij gaan aanpassen. Voor sommigen eindigt dit dus met alcoholisme. Men zegt wel dat alcoholverslaving een ziekte is die vooral 'tussen de oren' zit, ofwel grotendeels psychisch is. Hiermee wordt aangegeven dat drinken aangeleerd gedrag is, overgenomen van andere drinkende mensen. Vaak is er een aanleiding om meer te gaan drinken dan anderen, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Hoe ziek een alcoholist ook is, hij of zij blijft iets positiefs in de drank zien. De hele geest en het hele lichaam zijn op alcohol drinken ingesteld. Als een drinker stopt maar een positief beeld blijft houden van de alcohol, dan is de kans op terugval erg groot, vooral in de eerste paar maanden.

    Van alcohol kan worden gezegd dat het een 'harddrug' is, er treedt duidelijk gewenning op en gebruik kan tot afhankelijkheid leiden. De kenmerken van harddrugs zijn ook van toepassing op alcohol, chemisch gezien onderscheidt het zich niet van andere verslavende stoffen. Maatschappelijk gezien is alcohol, in tegenstelling tot andere harddrugs, een door het overgrote deel van de samenleving geaccepteerd genotsmiddel.

    Het minder goed functioneren bij langdurig drinken
    Mensen die langdurig veel drinken, gaan minder goed functioneren op het werk, in hun relatie en ook lichamelijk en geestelijk. Ontslag, werkloosheid, echtscheiding en dakloosheid kunnen het gevolg zijn.

    De organen van het menselijk lichaam zoals de lever krijgen het bij een regelmatig gebruik van meer dan 15 glazen per week al zwaar te verduren. De lever kan vervetten, of erger, er kan levercirrose optreden. Ook de hersenen hebben te lijden onder alcoholgebruik; een neuronale aandoening als het syndroom van Korsakov kan het gevolg zijn. Andere lichamelijke problemen die zich kunnen ontwikkelen zijn een teveel aan ijzer in het lichaam (hemochromatose) en een verhoogd risico op diabetes (suikerziekte). Aandoeningen als alvleesklierontsteking en maagontsteking komen bij alcoholisten duidelijk vaker voor.[3]

    Ontwenning
    Veel alcoholisten ontkennen hun probleem zeer lang en hiermee ook de persoonlijke problemen waardoor ze soms zijn begonnen met drinken, maar die ook in stand worden gehouden door het blijven drinken. Vaak wordt gezegd dat men niet kan genezen van alcoholisme: "eens een alcoholist, altijd een alcoholist". Wel kan men het onder controle krijgen. Maar zo'n "droogstaande alcoholist" moet altijd waakzaam blijven en iedere alcoholische consumptie kan de eerste van een terugval in het oude gedrag zijn. Het "droog worden" gebeurt vaak door middel van een ontwenningskuur. Ontwenningsklinieken, doktersbegeleiding en/of bezoeken aan A.A. (Anonieme Alcoholisten) of SOS-nuchterheid kunnen bij een poging tot ontwenning hulp bieden. Ook zal men in sommige gevallen ander werk moeten zoeken. Barman, ober en dergelijke zijn geen goede beroepen voor iemand die een alcoholprobleem heeft.

    Een relatief nieuwe wijze van omgaan met alcohol of drugs na een ontwenningskuur gaat niet uit van abstinentie en behoeft geen therapeutische begeleiding. Ze maakt gebruik van het middel naltrexon. Onder andere de sinclairmethode werkt hiermee. Bij gebruik van het middel tezamen met alcohol mist men de roes waardoor de behoefte aan alcohol kan afnemen. Het is bij 10-20 % van de alcoholisten een succes.

    Stadia in de ontwikkeling van alcoholisme
    Sociale drinker
    De sociale drinker heeft weinig problemen met alcohol en wijdt er niet veel aandacht aan. Een sociale drinker heeft zijn drankgebruik onder controle. Voor deze mensen is het drinken van alcohol van secundaire betekenis. De interactie met andere mensen bij het feestje, de maaltijd, de conversaties zijn interessant, niet het drinken van alcohol. Toch kan hij of zij onbedoeld meer drinken dan voorgenomen is. Dit komt doordat na het nuttigen van alcohol de manier van denken verandert. Een sociale drinker kan zich voornemen twee biertjes te nemen, omdat hij of zij nog moet rijden, maar in sommige gevallen zullen het er toch drie worden of soms meer. Er zijn ook nogal wat mensen die denken hun alcoholgebruik onder controle te hebben, maar toch excuses gebruiken zoals: "het is al een uur geleden dat ik de laatste heb genomen, dus ik kan wel rijden".

    Eerste stadium
    Het eerste stadium van alcoholisme ervaart men wanneer men problemen heeft gerelateerd aan alcoholgebruik. Men gaat soms stiekem drinken, zich schuldig voelen over het drinken en er veel aan denken. Familie en vrienden beginnen zich zorgen te maken over de consumptie van alcohol. Drinken tot men helemaal dronken is, achteraf het zich niet herinneren, de zogenaamde black-out en toenemende tolerantie (meer moeten drinken voor hetzelfde effect) zijn de eerste tekenen van alcoholisme. Men begint het gezelschap te zoeken van de zwaardere drinkers en activiteiten te mijden waar geen alcohol wordt gedronken. Men krijgt problemen op het werk, zoals laatkomen of taken niet goed uitvoeren. Vooral gevoelige personen krijgen hevige angst en spanning als ontwenningsverschijnsel wat pas verdwijnt na het nuttigen van meerdere consumpties. Ook een tremor ( beven/trillen met onder andere de handen) komt vaak voor, vooral als men ook niet (meer) voldoende eet.

    Middenstadium
    Het middenstadium van alcoholisme kenmerkt zich door een steeds meer onbeheersbare levenssituatie. De alcoholist blijft echter ontkennen dat er problemen zijn. Er wordt steeds meer gedronken dan de bedoeling was. Er wordt gedronken om schuldgevoelens of gevoelens van depressie en ongemak te onderdrukken. En 's morgens om een kater en ontwenningsverschijnselen, zoals beven en hevige angst, te voorkomen of te verminderen. Een arts zal suggereren dat alcoholconsumptie moet stoppen. De persoon zal het proberen, maar vaak zonder succes. Er is vaak sprake van verlies van baan, medische problemen en familieproblemen.

    Gevorderd stadium
    In het late stadium van alcoholisme is het dagelijkse leven geheel onbeheersbaar. Medische problemen zoals leveraantasting, pancreatitis, zenuw- en spierschade, hoge bloeddruk en interne bloedingen kunnen het gevolg zijn. Het hart en de hersenen worden aangetast met als resultaat hartaanvallen of beroerte. Ook is er een toename van depressie, slapeloosheid en zelfmoordneigingen. Psychische stoornissen zoals achtervolgingswaanzin kunnen ontstaan, welke overigens meestal weer verdwijnen als men is afgekickt van de alcohol. Een epileptisch insult bij het plotseling staken van alcoholgebruik kan bij alcoholisten voorkomen. Sommige alcoholisten worden hevig bevend wakker en hebben 's nachts al een glas met bijvoorbeeld jenever klaargezet omdat zij door het beven 's ochtends de fles niet meer open kunnen krijgen. Pas na het drinken van een tot drie glazen komt het beven weer tot rust en moet de alcoholist vaak weer op pad naar de slijterij. De volgende dag herhaalt het hele ritueel zich weer. Vaak hebben zware alcoholisten nog maar een of twee uur per dag plezier van de alcohol. De rest van de dag zijn ze bezig de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en om zich staande te houden en het voor de buitenwereld te verbergen. Vaak is er nog maar weinig contact met familie of vrienden en zit men achter de gesloten gordijnen of in de kroeg te 'zuipen'. Soms verwaarloost de alcoholist zichzelf of komt op straat terecht. Dit zijn vaak de mensen die als 'alcoholist' worden gezien terwijl er veel meer alcoholisten zijn, die het verborgen proberen te houden en vaak nog onderdak en nette kleren hebben. Bij hardnekkig alcoholisme eindigt het tenslotte in aandoeningen zoals levercirrose vaak eindigend met de dood. Ook het syndroom van Korsakov, ook wel bekend als alcoholdementie komt veel voor bij zware alcoholisten. Dit tast vooral het kortetermijngeheugen aan. Soms vergeet men dat men geen alcohol meer kan drinken en zitten mensen met korsakov gerust aan een biertje of aan een andere alcoholische drank zonder de gevolgen te overzien.

    Hoeveel is veel
    Het drinken van drie biertjes per dag wordt nog niet als alcoholisme gezien. Wel kan het een fase zijn op weg naar verslaving. Gemiddeld een op de twaalf mensen die dagelijks alcohol drinken raakt er aan verslaafd.

    Als norm voor schadelijk geldt 21 standaardglazen per week voor mannen en 15 glazen per week voor vrouwen. Voorwaarde is wel dat in die week twee dagen geen alcohol gedronken wordt. Drinkt men meer, dan zal het schadelijke gevolgen kunnen hebben. De reden voor de verschillende normen voor mannen en vrouwen is de bouw van het lichaam. Het lichaam van een vrouw bevat meer vet en minder spieren. Spierweefsel bevat meer vocht dan vet, waardoor mannen relatief meer vocht in het lichaam hebben dan vrouwen. Omdat alcohol in het lichaam verdund wordt door het aanwezige vocht, leidt eenzelfde inname van alcohol tot een hogere alcoholconcentratie bij vrouwen dan bij mannen van hetzelfde gewicht. Mede daardoor raakt een vrouw gemiddeld sneller dronken.

    Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand verslaafd kan raken:

    Persoonlijke oorzaken: zoals karakterstructuur, gevoeligheid voor spanningen, persoonlijkheidsstoornissen, opvoeding, problemen thuis of op het werk.
    Medische oorzaken: om chronische pijnen tijdelijk te vergeten en/of verlichten.
    Invloed omgeving: hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan en/of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot misbruik en op den duur tot verslaving.
    Erfelijkheid: alcoholproblemen ontstaan door een combinatie van factoren. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen krijgen zelf géén alcoholproblemen. Ze hebben wel meer kans op deze problemen dan andere kinderen. Door erfelijke aanleg lopen ze namelijk iets meer risico. Maar erfelijkheid is nooit de enige reden dat iemand alcoholproblemen krijgt. Het karakter van iemand en hoe hij omgaat met problemen zijn ook van invloed. Daarnaast speelt de omgeving een rol, bijvoorbeeld of vrienden veel drinken.
    Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een specifieke oorzaak. Alcohol is een giftige stof waarvan het gebruik in tal van landen sociaal is geaccepteerd. Een persoon die niet meer of minder problemen heeft dan de gemiddelde mens en zonder specifieke aanleg kan in principe ook verslaafd raken. Men raakt gewend aan het drinken van alcohol, dat wil zeggen dat in de loop der jaren de tolerantie toeneemt. Uiteindelijk blijkt dan dat men ernstige moeite heeft de alcohol te laten staan en is men verslaafd, lichamelijk en geestelijk. De problemen ontstaan in zo'n geval pas na enkele tot vele jaren drinken, zonder dat er echt een externe reden was om meer of veel te gaan drinken
    Erfelijkheid
    Er zijn aanwijzingen dat gevoeligheid voor alcoholisme (en andere verslavingen) mede erfelijk bepaald is. Zo hebben tweelingstudies laten zien dat erfelijke factoren een rol spelen wat betreft afhankelijkheid en gebruik van, en problematiek rondom alcohol.[6] Alcohol is een GABA-agonist en blijkt dopaminerge banen in het limbische systeem en prefrontale cortex te activeren. Volgens sommige onderzoekers zouden lagere dopamineniveaus in de hersenen van alcoholgevoelige individuen tot verhoogde consumptie van alcohol kunnen leiden, als vorm van compensatie.[7] Ook moleculair-genetische studies hebben zich vooral gericht op de rol van het Dopamine-(D2)-receptorgen, ook aangeduid als het DRD2-gen.[8] Studies van volwassenen hebben echter nog niet eenduidig een associatie kunnen vinden tussen het DRD2-gen en alcoholverslaving. Wel is recent gebleken dat adolescenten die drager waren van het DRD2A1-allel, significant meer alcohol consumeerden dan adolescenten die geen drager waren. Dit verband werd echter alleen gevonden in gezinnen waar de ouders zich tolerant opstelden ten opzichte van het alcoholgebruik van hun kinderen.[9] Kennelijk is dus het samenspel of interactie tussen opvoeding en erfelijke aanleg bepalend voor alcoholmisbruik: genetisch kwetsbare kinderen gaan eerder alcohol drinken en ook in grotere hoeveelheden wanneer ze toegeeflijke ouders hebben.



    18-01-2015 om 15:38 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 21
    Dag 21


    vandaag was terug een rustige dag, nog altijd niks gedronken op het werk, niemand vraagt nog iets aan me daarover. heb ook nog een artikel gelezen dat ik jullie wil mee geven.
     
    Is het feestje niet meteen wat je gehoopt had en lijkt iedereen rondom je oersaai? Drink dan wat alcohol en je avond kan er plots volledig anders uitzien. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kroeg aantrekkelijker worden nadat je enkele biertjes hebt besteld. Tijdens een experiment van onderzoekers van de University of Bristol’s Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) werden de proefpersonen in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg een alcoholisch drankje, de andere dácht enkel dat het om een drankje met alcohol ging. Na het tonen van enkele foto’s ging de groep met alcohol in het bloed de foto’s sneller als aantrekkelijk schatten, dan de mensen die nuchter waren. Onderzoekers suggereren dat alcohol vooral onze terughoudendheid wegneemt waardoor we niet langer rationeel naar anderen kijken, maar vooral met dierlijke lust. (HR)
    Zo zie je maar dat alcohol een raar en gevaarlijk iets is, zou het daarom zijn dat de mannen die bij de hoeren gaan meestal zat zijn, ik denk het wel. Gelukkig heb ik dat nooit gedaan, want wie weet zat ik misschien op een zeer lelijk mens inplaats van een mooi!! Voor alle duidelijkheid ik heb anja nuchter leren kennen en ik vindt ze nog altijd zeer mooi, maar ik moet toegeven als ik zat was vroeger ze er nog mooier uitzag. grapje hoor anja( snoepie) 
    tot morgen q

    18-01-2015 om 15:37 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 20
    Dag 20


    rust dag zonder drank

    18-01-2015 om 15:36 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 19
    Dag 19
     

    Vandaag bij koen gewerkt, zijn keuken is bijna af. Veel werk aan geweest maar zeer mooi, overdag heb ik niet gedronken, maar avonds wel een paar pintjes met koen, morgen ben ik thuis vandaar. Anja is mij komen halen want zij kwam van bij een vriendin. Ze gaat dit weekend naar Barcelona. Ik heb beloofd om niet te drinken en dat ga ik ook doen. Ook weet ik nu dat!!! 
    Alcohol schadelijker is dan heroïne of crack. Dit beweren wetenschappers in een nieuw onderzoeksrapport. De wetenschappers hebben twintig soorten drugs op een rij gezet gaven  ze een score op basis van de schadelijke effecten. Een score van 100 betekent ‘zeer schadelijk’, terwijl een drug met een score van 0 ‘niet schadelijk’ is. Alcohol haalt een score van 72.
    De drugs werden beoordeeld op zestien verschillende eigenschappen, zoals mentale schade, fysieke schade, verslaving, criminaliteit en kosten voor de economie. Uit het onderzoek blijkt dat heroïne, crack en methamfetamine (meth) het schadelijkst zijn voor individuele personen, terwijl alcohol, heroïne en crack het schadelijkst zijn voor anderen.
    Alcohol op de eerste plek
    Wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld staat alcohol bovenaan met een score van 72. Daarna volgen heroïne (55), crack (54), meth (33), cocaïne (27), tabak (26), speed (23), cannabis (20), GHB (18), benzodiazepine (15) en ketamine (15). XTC (9), anabole steroïden (9), LSD (7) en paddo’s (5) blijken nauwelijks schade te veroorzaken.
    Paddo’s
    Het is opvallend dat in Nederland sinds twee jaar een verbod is op de verkoop van gedroogde en verse paddo’s, terwijl hallucinerende paddestoelen helemaal niet zo schadelijk zijn. En dat terwijl alcoholische dranken overal te verkrijgen zijn.
    Wat dit onderzoek laat zien is dat overheden zich moeten focussen op de schadelijke gevolgen van alcohol”, zegt Don Shenker van Alcohol Concern. “Nu ligt er teveel focus op drugsgebruik.”.Dus ik denkt dat het geen slecht idee is dat ik stop. 

    18-01-2015 om 15:29 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 18
    dag 18 


    Vandaag zijn we thuis, anja gaat kuizen en ik werk in de tuin. vandaag denk ik niet aan drinken omdat anja bij me is. Ik moet zeggen dat ik me heel goed voel in deze situatie. vandaag ook een artikel gelezen in de krant zie maar!!!

    Drie studenten hebben zich de woede van hun hogeschool en heel wat ouders op de hals gehaald. Ze hadden op Facebook hun vrienden opgeroepen om na de examens 24 uur lang niets anders dan alcohol te drinken. Het wordt een zuipmarathon waar intussen al 4500 jongeren aan mee willen doen. De drie haalden het idee van de marathon uit een Amerikaanse televisieserie. In de VS is het een echte traditie onder de studenten. De jongeren geven nu wel toe dat hun plan volledig uit de hand is gelopen.

    Ik denk dat ze dat beter niet hadden gedaan, denk dat ze niet beseffen hoeveel jongeren na hun studententijd een drank probleem hebben, als ze al niet alcoholiker zijn. zie maar de cijfers 


     Uit onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers van Vlaamse universiteiten en hogescholen blijkt dat een aanzienlijke groep studenten probleemgedrag vertoont als het om de consumptie van alcohol, drugs en medicatie gaat. De onderzoekers roepen op tot meer preventie en hulp op studentenmaat, omdat voor veel studenten de stap naar begeleiding nu nog te groot blijkt.
    In het voorjaar van 2013 verzamelden onderzoekers en medewerkers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leuven en de KHLim bij bijna 20.000 Vlaamse studenten gegevens over hun gebruik van alcohol, medicatie en drugs. Hieruit werd een representatieve steekproef genomen van 2.375 studenten die verder werd bestudeerd.

    Bier blijft de populairste alcoholische drank onder studenten. Studenten drinken meestal om een positieve reden, bijvoorbeeld omdat het feestjes leuker maakt of omdat het een goed gevoel geeft.  Tijdens examenperiodes drinken studenten wel minder vaak, bier, wijn, aperitieven en sterkedrank. Mannen hebben tijdens examenperiodes wel vaker dan vrouwen de neiging om de stress tegen te gaan met een paar glazen alcohol.

    Het hoeft ook niet te verbazen dat bijna alle studenten alcohol drinken, maar de hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Ongeveer de helft van de studenten vertoont risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik, en dit zijn vaker mannen. Dubbel zoveel mannen als vrouwen doen dan ook minstens 1 keer per maand aan bingedrinken. Dat is het consumeren van minstens 6 (voor vrouwen 4) glazen alcohol in 2 uur tijd.

    Ten slotte is ook iemands woonsituatie een bepalende factor. Kotstudenten vertonen tijdens het academiejaar meer risicovol drinkgedrag dan thuis- of zelfstandig wonenden. Ze drinken frequenter en ze doen ook vaker aan bingedrinking. In examen- en vakantieperiodes drinken de zelfstandig wonende studenten echter vaker dan de kotstudenten en thuiswoners.

    Medicatie en drugs ingeburgerd bij kleine groep
    Ongeveer 5 procent van de studenten waagt zich wel eens aan stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen. Mannen gebruiken vaker stimulerende middelen dan vrouwen, terwijl voor slaap- en kalmeringsmedicatie het omgekeerde geldt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat gevoelens van angst en depressie en een gebrek aan (zelf)vertrouwen vaker voorkomen bij vrouwelijke studenten.

    Door een kleine groep studenten worden stimulerende middelen frequent gebruikt. Soms gebeurt dat als voorgeschreven therapie, zoals bij het bekende middel Rilatine dat wordt voorgeschreven aan ADHD-patiënten. Een groepje studenten gaat dit soort medicatie echter specifiek gebruiken als "leerpil", en dat houdt risico's in. De consumptie van slaap- en kalmeermiddelen piekt bij de kleine groep gebruikers duidelijk in examenperiodes.

    Ongeveer een kwart van de ondervraagde studenten gebruikte het voorbije jaar cannabis, en dat waren vaker mannen die ook vaker dan vrouwen het hele jaar door op regelmatige basis gebruikten. Mannelijke cannabisgebruikers lopen dus gezien hun neiging om frequenter naar de drug te grijpen een hoger risico op probleemgedrag.

    "Nood aan preventie en hulp op studentenmaat"
    De consumptie van alcohol, drugs en medicatie in het studentenleven is algemeen bekend en ingeburgerd. Goed nieuws is dat een meerderheid van de studenten daar  verantwoord mee omspringt, maar een kleine groep anderen flirt duidelijk met risicogedrag. Vooral qua alcoholconsumptie is er bij een duidelijke groep sprake van problematisch gedrag. Bingedrinken werkt in dit geval nog eens risicoverhogend. Andere risicogroepen zijn de dagelijkse gebruikers van cannabis en kalmeermiddelen en frequente gebruikers van "leerpillen" als Rilatine.

    Er is volgens de onderzoekers nood aan preventie en hulpverlening op maat, naast een mentaliteitswijziging in het studentenmilieu zelf. Alcohol zou een minder centrale plaats in de studentenactiviteiten moeten innemen. Want ook al neemt het alcoholgebruik na het studentenleven voor de grote meerderheid af, toch wordt de basis voor een levenslang drankprobleem voor de risicogroep wel degelijk tijdens de studententijd gelegd. Iets meer dan één op de twintig studenten vermoedt dat ze een probleem hebben, maar de drempel naar de hulpverlening blijkt nu nog vaak te hoog. Daar moet volgens de onderzoekers zwaarder op worden ingezet. 

    En ik die dacht dat ik alleen was met een probleem. Ik doe alvast mijn best. Ik merk ook dat ik meer geld kan sparen en dat is ook een probleem, met alcohol. Het kost een fortuin. en je hebt mensen die roken en drinkenen dan nog bij de vrouwen gaan. Ik ben blij dat ik juist van dat laatste moet stoppen. tot morgen   








    18-01-2015 om 15:28 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 17
    dag 18 


    Vandaag zijn we thuis, anja gaat kuizen en ik werk in de tuin. vandaag denk ik niet aan drinken omdat anja bij me is. Ik moet zeggen dat ik me heel goed voel in deze situatie. vandaag ook een artikel gelezen in de krant zie maar!!!

    Drie studenten hebben zich de woede van hun hogeschool en heel wat ouders op de hals gehaald. Ze hadden op Facebook hun vrienden opgeroepen om na de examens 24 uur lang niets anders dan alcohol te drinken. Het wordt een zuipmarathon waar intussen al 4500 jongeren aan mee willen doen. De drie haalden het idee van de marathon uit een Amerikaanse televisieserie. In de VS is het een echte traditie onder de studenten. De jongeren geven nu wel toe dat hun plan volledig uit de hand is gelopen.

    Ik denk dat ze dat beter niet hadden gedaan, denk dat ze niet beseffen hoeveel jongeren na hun studententijd een drank probleem hebben, als ze al niet alcoholiker zijn. zie maar de cijfers 


     Uit onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers van Vlaamse universiteiten en hogescholen blijkt dat een aanzienlijke groep studenten probleemgedrag vertoont als het om de consumptie van alcohol, drugs en medicatie gaat. De onderzoekers roepen op tot meer preventie en hulp op studentenmaat, omdat voor veel studenten de stap naar begeleiding nu nog te groot blijkt.
    In het voorjaar van 2013 verzamelden onderzoekers en medewerkers van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de Universiteit Gent, de Associatie KU Leuven en de KHLim bij bijna 20.000 Vlaamse studenten gegevens over hun gebruik van alcohol, medicatie en drugs. Hieruit werd een representatieve steekproef genomen van 2.375 studenten die verder werd bestudeerd.

    Bier blijft de populairste alcoholische drank onder studenten. Studenten drinken meestal om een positieve reden, bijvoorbeeld omdat het feestjes leuker maakt of omdat het een goed gevoel geeft.  Tijdens examenperiodes drinken studenten wel minder vaak, bier, wijn, aperitieven en sterkedrank. Mannen hebben tijdens examenperiodes wel vaker dan vrouwen de neiging om de stress tegen te gaan met een paar glazen alcohol.

    Het hoeft ook niet te verbazen dat bijna alle studenten alcohol drinken, maar de hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Ongeveer de helft van de studenten vertoont risico-indicaties voor problematisch alcoholgebruik, en dit zijn vaker mannen. Dubbel zoveel mannen als vrouwen doen dan ook minstens 1 keer per maand aan bingedrinken. Dat is het consumeren van minstens 6 (voor vrouwen 4) glazen alcohol in 2 uur tijd.

    Ten slotte is ook iemands woonsituatie een bepalende factor. Kotstudenten vertonen tijdens het academiejaar meer risicovol drinkgedrag dan thuis- of zelfstandig wonenden. Ze drinken frequenter en ze doen ook vaker aan bingedrinking. In examen- en vakantieperiodes drinken de zelfstandig wonende studenten echter vaker dan de kotstudenten en thuiswoners.

    Medicatie en drugs ingeburgerd bij kleine groep
    Ongeveer 5 procent van de studenten waagt zich wel eens aan stimulerende medicatie of slaap- en kalmeringsmiddelen. Mannen gebruiken vaker stimulerende middelen dan vrouwen, terwijl voor slaap- en kalmeringsmedicatie het omgekeerde geldt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat gevoelens van angst en depressie en een gebrek aan (zelf)vertrouwen vaker voorkomen bij vrouwelijke studenten.

    Door een kleine groep studenten worden stimulerende middelen frequent gebruikt. Soms gebeurt dat als voorgeschreven therapie, zoals bij het bekende middel Rilatine dat wordt voorgeschreven aan ADHD-patiënten. Een groepje studenten gaat dit soort medicatie echter specifiek gebruiken als "leerpil", en dat houdt risico's in. De consumptie van slaap- en kalmeermiddelen piekt bij de kleine groep gebruikers duidelijk in examenperiodes.

    Ongeveer een kwart van de ondervraagde studenten gebruikte het voorbije jaar cannabis, en dat waren vaker mannen die ook vaker dan vrouwen het hele jaar door op regelmatige basis gebruikten. Mannelijke cannabisgebruikers lopen dus gezien hun neiging om frequenter naar de drug te grijpen een hoger risico op probleemgedrag.

    "Nood aan preventie en hulp op studentenmaat"
    De consumptie van alcohol, drugs en medicatie in het studentenleven is algemeen bekend en ingeburgerd. Goed nieuws is dat een meerderheid van de studenten daar  verantwoord mee omspringt, maar een kleine groep anderen flirt duidelijk met risicogedrag. Vooral qua alcoholconsumptie is er bij een duidelijke groep sprake van problematisch gedrag. Bingedrinken werkt in dit geval nog eens risicoverhogend. Andere risicogroepen zijn de dagelijkse gebruikers van cannabis en kalmeermiddelen en frequente gebruikers van "leerpillen" als Rilatine.

    Er is volgens de onderzoekers nood aan preventie en hulpverlening op maat, naast een mentaliteitswijziging in het studentenmilieu zelf. Alcohol zou een minder centrale plaats in de studentenactiviteiten moeten innemen. Want ook al neemt het alcoholgebruik na het studentenleven voor de grote meerderheid af, toch wordt de basis voor een levenslang drankprobleem voor de risicogroep wel degelijk tijdens de studententijd gelegd. Iets meer dan één op de twintig studenten vermoedt dat ze een probleem hebben, maar de drempel naar de hulpverlening blijkt nu nog vaak te hoog. Daar moet volgens de onderzoekers zwaarder op worden ingezet. 

    En ik die dacht dat ik alleen was met een probleem. Ik doe alvast mijn best. Ik merk ook dat ik meer geld kan sparen en dat is ook een probleem, met alcohol. Het kost een fortuin. en je hebt mensen die roken en drinkenen dan nog bij de vrouwen gaan. Ik ben blij dat ik juist van dat laatste moet stoppen. tot morgen   








    18-01-2015 om 15:27 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 16
    Dag 16


    Mijn leven van een geheelonthouder gaat niet over rozen. Bij elke sociale gelegenheid met nieuwe mensen zal ik me moeten verantwoorden. Ten minste, zo voelt de vraag: “Waarom drink je niet?” Ik snap dat mensen het bijzonder vinden en dus de achterliggende reden willen weten, maar voor mij voelt het alsof ik telkens mijn keuze moet verdedigen. Ik word net zo min begrepen als het andere extreem, de alcoholisten. 
    Als ik geen zin heb in zelfverdedigng, gebruik ik maar als excuus dat ik last heb aan mijn darmen. Mensen begrijpen dat tien keer beter dan iemand die bewust alcohol heeft afgezworen. 
    Wat brengt iemand tot de keuze om alcohol af te zweren? Goede vraag, maar eigenlijk moet die anderom gesteld worden: wat brengt iemand er toe om alcohol te gaan drinken? Waarom ben ik beginnen drinken eigenlijk. (Ik ben gestart in het leger)
    Redenen om te drinken
    Mijn verdediging op de vraag “waarom drink je niet?” begin ik meestal met “waarom wel?”. De antwoorden die ik krijg zijn soms om te lachen! 
    Het is lekker.
    Ik wil gewoon lol hebben.
    Iedereen doet het
    Het is gezellig.
    Lekker
    Over smaak valt niet te twisten, maar er is alcohol in allerlei verschillende smaken; voor elk wat wils dus. Maar lekkere smaak is natuurlijk nooit een gegronde reden om iets te eten of drinken. Chocolade, frites en chips smaken ook lekker en daarvan weten we maar al te goed dat het slecht voor ons is. Bovendien, wie vond alcohol nu echt meteen lekker? Je moet “leren” drinken, zegt men dan. Tenzij iets goed voor onze gezondheid is, lijkt het me een slecht teken dat je het moet “leren” drinken. We moeten allemaal leren om groente te eten, maar dat heeft een duidelijke reden: groenten zijn gezond. Alcohol is niet gezond, dus waarom zou je dan ook nog eens de moeite moeten nemen om het te “leren” drinken?
    Lol
    Hier kan ik heel kort over zijn. IK maak altijd lol volgens mijn vrienden zonder alcohol. 
    Iedereen doet het
    Dit argument is zo mogelijk nog belachelijker dan de vorige. Omdat anderen alcohol drinken, moet ik dat ook doen? Dus als anderen van de brug springen, spring ik er achterna. Met name voor tieners is dit een sterk argument. Ik ben opgegroeid met ouders die drinken, maar daarom moet ik nog niet drinken he. Mijn vader rook twee pakken per dag en ik heb nooit gerookt dus!
    Nieuwe mensen ontmoeten
    Dit is het meest rationele argument. Alcohol verlaagt je remmingen waardoor je eerder op anderen afstapt. Vooral voor wat schuchtere mensen is dat fijn, want anders durven ze nooit nieuwe mensen aan te spreken. Maar ik spreek tegen iedereen ook al ken ik ze niet. Ook lollen tappen is mijn ding 
    Toch zit er ook een gat in dit argument. Nieuwe mensen ontmoeten, gaat niet alleen om de ontmoeting, het gaat om vrienden worden. En vrienden worden gaat verder dan elkaar kennen onder goede tijden met een biertje in de hand. Als mensen elkaar onder invloed van alcohol ontmoeten, zijn ze niet zichzelf en het is dus lastiger om in te schatten of die andere persoon wel alle tijd en moeite waard is. En ook meestal de dag nadien herken ik ze niet meer 
    Gezellig
    Dit is met afstand het meest bizarre argument. Alcohol is gezellig, wat?! Kan alcohol de laatste roddels vertellen? Kan alcohol grappen maken? Kan alcohol een gevoel van samenzijn geven? Kan alcohol met mij op de bank zitten en naar een film kijken? Nee, nee, nee en nog eens nee. De gezelligheid van een sociale gebeurtenis komt niet van de alcohol, het komt van de mensen. Alcohol is geen voorwaarde voor gezelligheid, want gezelligheid komt ook buiten de combinatie met alcohol voor. En mensen waar ik al mee aan de toog heb gezeten zijn niet leuk na een tijdje drinken of ze beginnen te zagen,ruzie maken, wenen, luid praten en zo verder 
    De redenering “waar alcohol is, is gezelligheid, dus alcohol leidt tot gezelligheid” is op eenzelfde manier onjuist. Beide elementen zijn te verklaren uit een andere factor: de aanwezigheid van andere mensen. 
    Redenen om niet te drinken
    Ik heb een aantal goede redenen om alcohol te laten staan. Alcohol:
    is verslavend
    maakt mij ziek
    beïnvloedt mijn gedrag
    het kost geld, veel geld 
    Alcohol is verslavend
    Net als andere drugs is alcohol verslavend, maar veel mensen willen dit niet erkennen. Het eerste teken van verslaving is gewenning: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat heeft mij er ook toe geleid te stoppen, ook een vriend jawel een cafe baas ,was het ook opgevallen. Ik moest stoppen. De eerste keer dat iemand drinkt, kan een klein beetje al genoeg zijn voor een flinke dronkenschap, maar naarmate het lichaam aan de alcohol went, vraagt het steeds meer. Ten tweede bewijst het bestaan van alcoholisten eenvoudigweg dat alcoholgebruik tot een verwoestende verslaving kan leiden. Dat heb ik al bij veel vrienden gezien. vooral op mijn werk. tegen dat ze in pensioen mogen gaan hebben ze er van, ook onze facteur. 
    Alcohol maakt je ziek
    Na een avondje stevig drinken voelen de meeste mensen zich ziek, zwak en misselijk. Sommigen moeten op de avond zelf al overgeven, anderen hebben de volgende ochtend een flinke hoofdpijn. Draagt alcohol nu daadwerkelijk zoveel bij aan de lol op een avond dat het ziek zijn waard is?
    Bovendien kan alcohol meer met je doen dan alleen wat overgeven en hoofdpijn; er zijn ook gevolgen voor de lange termijn, Alcohol is een giftige substantie die bij elke inname hersencellen doodt. Gelukkig dat ik er met veel ben geboren, grapje zal er wel al veel kwijt zijn ook, kan ze nooit meer terug krijgen.
    Alcohol beïnvloedt je gedrag
    Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen wegvallen. Voor schuchtere mensen kan dit prettig zijn, maar het geldt alleen bij een kleine inname. Bij grote inname vallen je remmingen zover weg dat je dingen doet of zegt die je anders nooit zou doen of zeggen. Mensen onder invloed van alcohol zijn minder goed in het inschatten van risico’s. Daarom gebeuren er zoveel ongelukken als mensen dronken achter het stuur kruipen; ze zien niet meer wanneer ze te hard of te dicht op hun voorganger rijden. Ook je spierbeheersing gaat achteruit. Hierdoor kun je niet meer recht lopen en krijg je een dikke tong. allemaal meegemaakt volgens anja. Denk dat ze me wel eens klopte ik weet het toch niet meer anderdaags. 
    Conclusie
    Geniet, maar ik drink nu met mate. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Die slogans zijn geen loze woorden, maar een echte waarschuwing. Alcohol is gevaarlijk en je moet er verstandig mee omgaan. Mijn persoonlijke besluit was om helemaal weg te blijven van de alcohol en dat maakt het voor mij stukken makkelijker. Ik hoef niets op te geven. bovendien wil ik me bewijzen tegen over anja 
    Ik heb nu eenmaal geen behoefte aan een avond die ik mij niet meer kan herinneren, aan leverproblemen, aan dingen waarvoor ik me achteraf schaam of aan een verslaving. Mijn keus om niet te drinken heeft niets te maken met ervaringen of religie, het is puur een afweging van voor- en nadelen. Wie met logica naar de zaak kijkt, ziet direct dat de vermeende voordelen van alcohol (lekkere smaak, lol, nieuwe mensen ontmoeten en gezelligheid) niet opwegen tegen de nadelen (kans op verslaving, kater, kans op leverproblemen en gedragsbeïnvloeding).
    En eerlijk gezegd voel ik me nu veel beter in mijn vel. de mensen beginnen me te begrijpen ik mag niet alleen op stap. Want eenmaal dat klein duveltje in mijn lichaam alcohol heeft geproefd wil hij meer. Daar mag ik niet aan toegeven. morgen ben ik er weer met meer 





    18-01-2015 om 15:25 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 15
    Dag 15


    Vandaag een dagje aan zee, we doen het voor de hond. We gaan altijd naar catzand zeer leuk daar. We hebben lekker gegeten en een grote wandeling gemaakt met de hond langs het strand. nadien iets gedronken aan een standhut. Ik zelf heb cola gedronken en ice tea. dus tien op tien 

    18-01-2015 om 15:24 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 14
    Dag 14

    Vandaag thuis. Ik heb een beetje in de tuin gewerkt tomaten plantjes verplaatst. in de namiddag een beetje gerust. Om drie hr ben ik vertrokken met de fiets naar Eeklo. Naar de boekenwinkel geweest enz. Ik passeerden voorbij een cafe waar mijn nonkel altijd zit en ben gestopt ik heb er vier pintjes gedronken en gepraat was jaren geleden dat ik hem heb gezien. Hij heeft een serieus probleem al heel zijn leven drinkt hij. Hij zal niet kunnen stoppen ik zelf heb tussendoor ice tea gedronken. Later ben ik bij anja geweest in het dorp. Normaal zou ik mij lazarus drinken, maar ik heb gini,ice tea, limonade enz gedronken dus alles is naar wens verlopen. Nu moet ik mij er terug aanhouden niet te drinken. vroeger dronk ik nooit ice tea op cafe maar nu wel en ik voel me er goed bij. morgen ben ik er weer 

    18-01-2015 om 15:23 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 13


    dag 13


    Vandaag rustige dag, geen alcohol gedronken. Wel heeft mijn collega zich aan glas gesneden, gelukkig had hij nog niet gedronken. We zijn naar de spoed moeten gaan, voor het te laten naaien. HIj had in glas gepakt en het was een naad van ongeveer drie centimeter. Hij is thuis geschreven tot maandag, dus heb ik ook verlof genomen tot dinsdag. Ik heb me een boek aangeschaft hierna de beschrijving 

    Samenvatting

    Auteur: Allen Carr
    Nederlands
    255 pagina's
    Boekerij
    juni 2007
    Alle productspecificaties
    Een nieuwe methode om van een oud probleem af te komen, van de auteur die miljoenen mensen van het roken afhielp.
    Velen van ons drinken wel eens een glaasje alcohol, of meer. Het is een gewoonte, sociaal geaccepteerd en ook vaak ingebakken, Als de klok vijf uur slaat, drinken we vaak een 'borreltje', en een uitgebreid diner zonder glas wijn of bier is al snel incompleet. We vergeten graag dat deze gewoonte uit de hand kan lopen. Alcohol drinken kan al snel tot verslaving leiden.
    Voor wie dit geldt, ontwikkelde Allen Carr een Stoppen met alcohol methode, een eenvoudige en doeltreffende methode die het alcoholgebruik aan banden legt.
    Want…alcohol maakt immers meer kapot dan je lief is.
    Recensie(s)
    NBD|Biblion recensie
    Na het wereldwijde succes van de door hem ontwikkelde methode om te stoppen met roken, ontwikkelde Allen Carr eenzelfde methode om met het drinken van alcohol te stoppen. Het boek beschrijft deze methode in de vorm van een handreiking voor alcoholverslaafden. Het grootste deel van het boek beschrijft en ontmaskert de mythen die er rond alcoholverslaving aanwezig zijn, c.q. die een persoon zich eigen heeft gemaakt. Als voorbeeld: eentje kan geen kwaad. Uitvoerig wordt ingegaan op wat de reden is dat deze stelling zich in een persoon heeft vastgezet en wat de andere zienswijze zou moeten zijn. Het boek besluit dan met een vijftiental instructies die opgevolgd moeten worden, wil het proces slagen. Uiterst eenvoudig en gemakkelijk leesbaar geschreven. Voor ieder die een alcoholprobleem heeft, een aanrader om het stoppen op een andere manier, volgens Carr de 'Easy-way', te proberen.<br/><br/>(NBD|Biblion recensie, Redactie)

    18-01-2015 om 15:19 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 12
    Dag 12


    Vandaag boodschappendag. Om negen hr vertrokken naar de colruyt. In het vertrekken hebben we onze buurvrouw tegen gekomen. ze vroeg  of ik deze week veel blijven hangen had op cafe, want ze had mij nog niet gezien deze week. Ik zei neen ik drink niet meer, ze lachte er mee. Ze vertelde dat ze eens bij een man was geweest en die had al meerdere stappen ondernomen, met sessies enzo. maar zonder resultaat. en elke keer terug hervallen. Ik zei dat ik een ander soort drinker was, ik heb het niet nodig, ik doe het enkel voor de sfeer. maar nu heb ik andere bezigheden. Ze zei kan zijn maar alcohol ligt altijd op de loer. En dat geloof ik, ik denk als er iets serieus gebeurd in je leven je dan wel terug naar cafés gaat gaan. En dat is ook de reden waarom ik nu wil stoppen zodat ik alles achter de rug heb en over mijn probleem heen ben, mocht er iets gebeuren. In de namiddag is anja gaan betalen in cafe t dorp, ze moest  er nog langs. Mijn rekening had ik de laatste betaald, ik zelf wist het niet meer, was poepeloere  zat, weeral het zal me niet meer voorvallen. De cafe baas zei tegen anja dat hij al op de hoogte was dat ik niet meer dronk. goed nieuws gaat rap rond in een dorp. Hij zei ik begrijp het het is beter voor hem en voor u. Dirk is een goede man maar eenmaal hij drink kan hij niet meer stoppen. Maar dat wist ik zelf al. De meerderheid van de drinkers zijn zo. Maar ik niet meer,morgen ben ik er weer met meer 

    18-01-2015 om 15:17 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 11
    Dag 11


    Vandaag lang geslapen. We moeten straks gaan kiezen. Achter de verkiezing zijn we gaan wandelen met de hond. Ik voel me wel goed maar nog altijd zeer moe, in de namiddag ben ik in slaap gevallen. verder niks speciaal gebeurd vandaag. vroeg naar bed zonder een druppel alcohol ( nog altijd) morgen meer!!!!  

    18-01-2015 om 14:31 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 10
    Dag 10


    Alcohol ellende
    Gisteren was het nog feest
    Vandaag gedraag jij je als een beest
    Je weet teveel drank maakt alles kapot
    En je problemen lost het niet op
    Wees een vent ga voor hulp
    Kom kruip uit je schulp
    Schaamte omdat je niet zonder alcohol kent
    Durf te bekennen dan ben je al een heel end
    Eens kun je de fles laten staan
    En kun je weer heerlijk leven gaan!

    Mooi gedichtje 

    Vandaag is het zaterdag en dat is normaal een dag dat ik ga drinken in de voor middag in een plaatselijk cafeetje. Maar ik heb andere plannen, ik ga deze voormiddag kuizen en daarna wandelen. Ik moet zeggen dat ik me toch wel goed voel,en tevreden ben dat ik niet ben gaan drinken ik merk dat ik nu tijd over heb. Vanavond is het een verjaardag feestje, Ik zal me wel moeten verantwoorden waarom ik niet drink, maar dat wordt ik ondertussen gewoon. Om acht hr zijn we verwacht in de bowling. Eenmaal daar begonnen ze met aperitief. ik vroeg cola,en direct reactie van.... de mensen die het meest zelf drinken dus dat had ik al voorzien. Mijn antwoord was sorry maar ik drink niet als ik geen zin heb.en vertelde het verhaal van iemand die gestorven is aan darm kanker. ik zei dat ik daar een beetje mee zit en dat dat ook een van de reden id dat ik niet drink, en daarmee was de kous af. Aan tafel was water voorzien, dus dat was geen probleem. Ik heb me geamuseerd en grapjes verteld. nadien hebben we twee spelletjes bowling gespeeld. iedereen dronk alcohol drankjes. maar ik niet en het deed me niks.
    het gaat me goed niet te drinken. 
    ik hoop dat ik dit nog lang kan volhouden want ik voel me er goed bij. Normaal gezien ben ik de dag na een nachtje stappen de helft kwijt van wat ik heb gedaan. maar nu heb ik het bewust beleeft en ik denk dat anja fier op me kan zijn .Morgen ben ik er weer met meer.






     

    18-01-2015 om 14:29 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 9
    Dag 9


    Deze dag begon slecht! Om vijf hr wakker geworden, maar ik dacht dat het al zaterdag was en niet moest werken. Ik merk als je geen alcohol drinkt dat je vaster slaapt. heb het ook ergens gelezen en het moet waar zijn. Op die tien jaar dat ik bij de stad werk heb ik me nooit verslapen. Ben om 6;20 vertrokken, onderweg nog wat nagedacht over mijn besluit. wat ik ook merk is dat ik mensen bekijk en ik kan de mensen die drinken er uithalen zouden ze dat bij mij ook zien, ik denk het wel. Op het werk was het weer drink festijn, morgen is het verkiezing, dus weinig  bazen aanwezig, en jawel ook dit is een reden om te drinken op het werk Ik zelf heb terug cola gedronken. Ook nog wat grapjes verteld zodat ze niet denken dat ik saai ben. Na het werk ben ik eventjes gestopt aan het benzine station, zodat ze daar niet denken dat ik dood lig. ik heb getrakteerd, voor mij ice tea, de anderen jupiler. na een twintig tal minuutjes door gereden in de regen. vroeger zou anja gebeld hebben en begonnen met drinken. Voor mij was deze week een beproeving. Na deze week vind ik nog altijd geen voordeel uit drinken. Eigenlijk wegen de nadelen niet tegen de voordelen

    nadelen 

    . een kater, veel geld, met de fiets vallen, tijd gebrek, niks aan de avonden hebben, luisteren naar zagen, gevaar op het werk, ruzie met anja. 

    voordelen 

    Je hoort er niet meer bij,kan langer doen met geld 
    kom goed overeen met mijn baas. Kan veel wandelen met de hond enz 

    Ben blij dat ik gestopt ben, ik hoop het vol te houden!!!!
















        

    18-01-2015 om 14:23 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 8
    Dag 8


    Vandaag niet zoveel gebeurd. Niks gedronken van alcohol, in de middag zaten we samen met collega's aan tafel en er werd weer serieus gedronken. Ik zat er bij, een paar keer werd het mij  gevraagd maar niemand die aandrong. Blijkbaar leren ze het rap. Dat zal het voor mij een stuk gemakkelijker maken. Ook valt het me weeral op hoeveel sommigen drinken, net zoals vroeger ( paar dagen terug ). Ook mijn vaste collega kan er weg mee. Nu merk ik dat, maar ik zeg er niks van. Drinken is leuk als iedereen drinkt. Anders is het maar saai om er bij te zitten, was me vroeger nooit opgevallen. IK heb wel een voordeel s morgens kom ik makkelijker mijn bed uit.
    Het lastigste zijn vrienden. Die reageerden ontstemd. Wie nuchter blijft, verliest gegarandeerd niet de controle en sluit bij voorbaat elke ernstige vorm van losbandigheid uit. 
    En weet je, ik vind het allemaal prima. Dan ben ik maar een saaie die zijn vrienden in de steek laat. Daar kan ik mee leven. En mijn vrienden blijkbaar ook, want ik ben nog steeds niet eenzaam op deze wereld.En grapjes zal ik altijd blijven vertellen.

    Maar wat ik wel beu vindt is die eeuwige vraag waarom ik stop met drinken. Mijn standaardantwoord is inmiddels een wedervraag: Waarom rook je niet? Of in het geval van een roker: waarom snuif je niet? Want waarom in hemelsnaam moet ik me verantwoorden? Waarom is het niet nuttigen van alcohol zo sociaal onwenselijk?
    Ik heb altijd gedacht dat het na een paar dagen wel minder zou worden, maar dat wordt het niet. Ik blijft nieuwe mensen leren kennen, die het vragen. 
    Soms denk ik er wel eens over om alle redenen die ik heb om niet te drinken overboord te gooien. Om gewoon af en toe een biertje te gaan drinken ,maar dat kan ik niet dus! afblijven Proost!
    Ik zal voor altijd uitleg moeten geven waarom, maar ik voel me goed nu en wil dit zo houden.

    18-01-2015 om 14:16 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7
    Dag 7


    Vandaag terug gaan werken, voel me goed in mijn vel. Tot nu toe geen enkel probleem ondervonden van te stoppen. Alleen wat moe maar k weet niet dat dit door dat komt. Anja komt mij om veertien hr halen aan het werk. Eenmaal ik thuis was heb ik mij een beetje neer gelegd. na een hr  weer wakker en met de hond gewandeld. Dat doet me deugd dan heb ik tijd om na te denken. Nu begin ik te beseffen dat mijn hondje me veel heeft moeten missen en heeft zitten wachten op mij, soms zeer lang. dit is nu verleden tijd. Vandaag heb ik ook slecht nieuws gehoord van een collega zijn schoonbroer heeft euthanasie gevraag. had darm kanker, de man in kwestie was al een tijdje aan het sukkelen met dat. moet wel zeggen dat hij altijd heeft gedronken en veel, zeer veel. Het deed me denken aan wat ik de laatste tijd al allemaal heb gelezen. Darmkanker is meestal een gevolg van overmatig gebruik van alcohol ( zie artikel ) 
    als ik begin te denken hoeveel mensen er al zijn gestorven die ik ken van op cafe door alcohol dan is dat zeer veel. accidenten, ziekte, enz. dan kan alleen maar zeggen dat alcohol geen geluk brengt in je leven. Dan nog te zwijgen van scheidingen, werk kwijt, familie ruzies enz. ik hoop er nooit meer aan te beginnen. Dit moet me lukken.Wat is het effect van alcohol op het lichaam?
    Alcohol wordt via de maag en de dunne darm opgenomen in het bloed. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat de alcohol naar alle delen van het lichaam verspreid wordt. De alcohol bereikt na ongeveer 10 minuten de hersenen, vanaf dat moment ben je onder invloed. Bij een volle maag duurt de opname van alcohol iets langer dan bij een lege maag.

    Alcohol verdooft je hersenen. Dit wordt veroorzaakt door het effect dat alcohol heeft op de overdracht van signalen in zenuwen en hersenen. Door deze verdoving verdwijnen bepaalde remmingen van de drinker. De drinker voelt zich ontspannen en gaat zich steeds losser gedragen. Alcohol kan er ook voor zorgen dat iemand zich juist agressief, depressief of angstig voelt. Hoe meer iemand drinkt, des te sterker het effect.

    Daarnaast vermindert alcohol de opname van vitamine B1 in je lichaam. Je kunt dus een tekort aan vitamine B1 krijgen als je veel drinkt. 

    Effecten per glas alcohol

    Aantal glazen Effect
    1-3 glazen (0 à 0,5 promille) Ontspannen, ontremd, vrolijk
    3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille) Aangeschoten, tipsy
    7-15 glazen (1,5 tot 3 promille) Zat, dronken
    15-20 glazen (3 tot 4 promille) Laveloos
    20-25+ glazen (4 promille en hoger) Knock-out
    Effect van alcohol op organen

    Alcohol kan op lange termijn effect hebben op de volgende organen:

    Hersenen
    Lever
    Maag
    Hart- en bloedvaten
    Effect van alcohol op hersenen

    Na het drinken van 1 à 2 glazen alcohol werken de hersenen al minder goed dan normaal. Wanneer je voor een langere tijd gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen neemt af, je denkt langzamer, je bent minder creatief en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen. Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is het Korsakovsyndroom.

    Effect van alcohol op lever

    Alcohol is een giftige stof die door het lichaam afgebroken dient te worden. Dit afbraakproces vindt plaats in de lever. Wanneer je overmatig alcohol gebruikt, kan de afbraakfunctie van je lever verstoord raken.

    Na het gebruik van grote hoeveelheden alcohol in een korte periode kan leververvetting (een ophoping van vet in de levercellen) ontstaan. De lever kan gaan zwellen. Hierdoor kunnen pijn, een slechte eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht ontstaan. De lever herstelt zich wanneer er wordt gestopt met drinken.

    Jarenlang overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levercirrose: levercellen worden vernietigd en er ontstaan littekens in de lever, waardoor de lever na verloop van tijd niet meer functioneert. Levercirrose is een dodelijke aandoening. In het geval van levercirrose herstelt de lever zich niet meer wanneer wordt gestopt met het drinken van alcohol.

    Effect van alcohol op de maag

    De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed. De functie van dit slijmvlies is het beschermen van de maagwand tegen maagzuur. Door overmatig alcoholgebruik kan dit slijmvlies beschadigd raken, met vervelende aandoeningen tot gevolg.

    Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een maagvliesontsteking of een maagzweer.

    Effect van alcohol op hart- en bloedvaten

    Het drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

    Echter, het drinken van maximaal 1 tot 2 glazen per dag blijkt een beschermend effect op hart- en bloedvaten te hebben. Dat gunstige effect geldt alleen voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Bewegen, gezond eten en niet roken zijn veel betere levenswijzen om hart- en vaatziekten te voorkomen. 

    Effect van alcohol op kanker

    De kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm wordt verhoogd door het drinken van meer dan 3 glazen alcohol per dag. Vrouwen die meer dan 2 glazen alcohol per dag gebruiken, hebben daarbij een verhoogd risico op borstkanker. Zware drinkers hebben ook kans op kanker aan de lever en de dikke darm.

    Alcoholvergiftiging

    Wanneer de concentratie alcohol in het bloed zo hoog is dat je bewusteloos of in coma raakt, spreken we van alcoholvergiftiging. Hoe snel (na hoeveel glazen) een alcoholvergiftiging kan ontstaan is afhankelijk van:

    Het geslacht (vrouwen lopen eerder gevaar dan mannen)
    Lengte
    Lichaamsgewicht (mensen die weinig wegen lopen eerder gevaar)
    Snelheid van drinken
    Ervaring met veel drinken
    De stemming van iemand
    De aanwezigheid van voedsel in de maag
    Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (staat gelijk aan ongeveer 20 glazen). De kans dat je bewusteloos raakt is dan groot en er is sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Het zenuwstelsel kan zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. Dit is dodelijk.

    He zou voor minder stoppen zeker!!!!!!!!! 

    18-01-2015 om 14:12 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 6
    Dag 6


    Vandaag om 5 hr opgestaan. ontbijt gemaakt, met de hond eventjes buiten. en dan vertrokken naar mijn werk terug met de fiets. S morgens heb ik dan ook veel tijd om na te denken, wat ik ook deed. ik stel mij de vraag waar ik de energie haal om zo ver elke dag te fietsen. Ook al was ik een dronkaard, je moet het toch maar doen elke dag zestig km, zomer en winter. Wel heb ik veel dagen gehad dat ik het lastig had van de drank. Ik voel me wel beter en hoop dat het zo blijft, zonder alcohol. Deze middag terug de vraag gekregen om eentje te drinken met de bende op het werk. Maar ik heb altijd cola gedronken. Verder is de dag zonder noemenswaardige dingen verlopen. Behalve om vijftien hr vroeg een college om na het werk eentje te drinken. Ik zij hem dat ik niet meer drink, maar hij bleef aandringen dat ik saai doe,dat ik dat niet lang ging volhouden. Opeens zei ik jongen ik wil niet eindigen zoals jij! Waarom zei hij, ik antwoordde je bent vijfenvijftig jaar en weeral alleen na zoveelste relatie wordt het geen tijd dat je ook eens aan stoppen denkt. Hij lachte maar ik zag dat hij in zijn binnenste wel weet dat ik gelijk heb. Wat ik ook mooi vond is dat mijn collega me direct bij sprong om te zeggen als hij niet wil drinken dan drinkt hij niet. daarna ben ik me gaan omkleden en naar huis gereden. anja was zeer tevreden en ik ook. Een geslaagde dag. 

    18-01-2015 om 14:09 geschreven door Dirkbos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/01-18/01 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Blog als favoriet !

    Categorieën



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs