Ik (w)eet het wel ! ... Op onderzoek !
Bevat light chips echt minder vet ? En weet jij wat er gebeurt als we warm water over melk- en pure chocolade gieten? Zou een kauwgom minder of meer wegen nadat we er een tijdje op gekauwd hebben ? ... En hoe komt dat dan ? Bevatten alle vruchtensappen evenveel vitamines ?
Als echte onderzoekers ging onze klas in groepjes aan de slag in ons 'mini-klas-labo'. Vier proeven hebben we zelfstandig uitgevoerd, aan de hand van een stappenplan. Al doende ontdekten we dat melkchocolade sneller smelt omdat er melkvet is toegevoegd. Dat vet konden we trouwens duidelijk zien drijven. Door warm water over light chips en gewone chips te gieten, zagen we ook hier het verschil in vetten.
En wie van ons dacht dat onze kauwgom na het kauwen méér zou wegen omdat er dan speeksel zou bijzitten, had het toch lekker mis ! Toen we onze bolletjes gum opnieuw gingen wegen (bwah !), stelden we tot onze verbazing vast dat het gewicht verminderd was : door de suiker die nu aan onze tandjes plakte en in ons buikje zat, juist ja !
Het boeiendst vonden de meesten de vierde proef : de sap-test ! Als echte laboranten gingen we met vloeistoffen en pipetjes aan de slag. Onze blauwe vloeistof (zelfgemaakt hoor : met water, betadine en zetmeel !) veroorzaakte bij het mengen met de verschillende sappen telkens een kleurverschil. Dat komt omdat de kleurstof reageert op de anti-oxydanten (pff.. wat een moeilijk woord), simpelweg : de vitamines in de sappen. Hoe meer vitamines erin zaten, hoe feller de reactie, en dus hoe lichter ons sapje werd. Welk sapje werd het lichtst, denk jij ?
Niet slecht om even stil te staan bij wat er soms door ons mondje gaat, niet ?

 

 
 

|