Een tripje langs de wereldkeuken leert dat er altijd en overal lekkere veggie alternatieven zijn. Laten we vandaag eens oriëntaals gaan. Niet de obigate en overal gekende tjaptjoi, neenee. Ook geen stoofpotje met tofu. We doen het zonder vervangers' en met universele' groenten. Een loempia die zowel rauw als gebakken een smaakbommetje is.
Nodig voor 6 loempias : 6 rijstvellen; 6 mange-tout (sluimer-erwten) ; 1 wortel; 1 medium rode ui; 80 g noedels (soort naar smaak); 2 takken verse munt; enkele slierten verse koriander; 20 g ongezouten nootjes, gehakt tot een fijne crunch (bv pindas, of een notenmix); sap van 1 limoen; 1 theelepel rietsuiker; 1 eetlepel vissaus; 1 eetlepel sojasaus (wie geen vissaus wenst kan een eetlepel mirin proberen, heel anders maar zeer aanbevolen)
Versnipper de helft van de rode u, de andere helft snij je in zeer (!) dunne reepjes. De geschilde wortel en de mange-tout blancheren, daarna afspoelen met koud water zodat ze niet verder garen. Ondertussen de noedels volgens de instructies (naargelang de soort) koken. Ondertussen kunnen de wortel en de mange-tout ook in zeer dunne lange reepjes gesneden worden.
Laat de rijstvellen (apart en een voor een) weken in lauw of koud water, tot ze wak zijn (niet lang). In het midden van de cirkel leg je een busseltje reepjes van ui, mange-tout en wortel.
Leg er een klein hoopje noedels bovenop, enkele muntblaadjes, wat meer koriander blaadjes.
Nu toevouwen: eerst van onder naar boven dan de zijkanten toeklappen en vervolgens het pakketje oprollen. Tijd voor een dipsausje: de fijngehakte nootjes, de gesnipperde ui, het limoensap, de suiker, de vissaus (alternatief: mirin) en sojasaus alsook wat fijngesnipperde korianderblaadjes mengen in een kommetje, met een scheutje water erbij.
De loempia kan zo uit het vuistje gegeten worden, gedipt in de saus. Maar: hij kan ook even in de frituur, niet lang en niet teveel tegelijk. als ze bovendrijven zijn ze klaar.
|