Boekweit
Boekweit ziet er een beetje uit zoals mini-beukennootjes - ontleend ook daaraan de naam 'boek' (van beuk). De 'weit' (Engels wheat) verwijst naar graan, dat is omdat het gerbuikt kan worden 'zoals' graan. Maar boekweit is geen graan, met andere woorden het is glutenvrij! Als iemand in je omgeving gluten-intolerant is kan je met boekweit voor heel wat smakelijke oplossingen zorgen. Boekweitpannenkoeken gemaakt met boekweitmeel bijvoorbeeld...
En je cholesterolgehalte verhogen zal boekweit ook al niet doen.
Boekweit bevat koolhydraten, hoogwaardig plantaardig eiwit, ijzer, vitaminen van het B-complex en voedingvezels.
In de Russische keuken is kasha zowat de meest voorkomende vorm die boekweit in de winkel aanneemt. Boekweit (de korrels) kan gekookt worden, dan is het eerder een brij, of je kan doen zoals hieronder:
Recept : Kasha
nodig : 1 kopje kasha (geroosterde boekweitgrutten); 1 losgeklopt ei; 2 kopjes kokend water; 3/4 theelepel zout; 1/2 theelepel zwarte peper; 3/4 kopje grofgehakte walnoten; 1,5 eetlepel boter; 2 eetlepels olijfolie; 1 grof gehakte rode ui; 2 theelepels verse tijm; 3 eetlepels fijn gehakte peterselie
Neem een diepe zware kookpot, stort er de kasha en het losgeklopte ei samen in (geen vetstof in de pot doen !!!!), en roer ze onder elkaar zodat de kashe korrels fijn omhuld zijn met een ei-film. Zet de pot nu op matig vuur, blijf roeren (!!!) tot het heerlijk geroosterd gaat ruiken en de korrels niet meer door het ei aan elkaar kleven - altegsamen is dat niet meer dan 2 minuten. Nut giet je het kokend water erbij plus peper en zout. Deksel op de pot en op laag vuur laten staan tot de kasha beetgaar is en het meeste water heeft opgeslorpt (dat is zo ongeveer na 12 minuten). Haal de pot van het vuur en laat afgedekt nog 10 minuten nagaren.
Intussen heb je tijd gehad om ook de walnoten in 1 eetl boter 5 minuutjes heerlijk te doen geuren (ook hier roeren). Haal de noten uit de pan, voeg de olie toe aan de boterresten, doe er nog wat verse boter bij. Verhit deze mengeling tot de vetstoffen de pan laten 'zingen', zet het vuur dan veel lager en doe er de ui en tijm bij - 15 minuten zachtjes stoven, alweer al roerend.
Dan worden kasha, noten en het ui-mengsel samengevoegd, ook de peterselie gaat er nu bij. (proeven of je nog meer zout of peper wil) Klaar !
Hoe eet je dit : op zichzelf, zoals pasta, met een pastasaus erbij. Het is ook heerlijk met een champignonsaus. Het wordt een volledige maaltijd als je er bijvoorbeeld gebakken champignons en gecarameliseerde ui bij geeft, en misschien nog een spiegeleitje ook ... Totaal Oost-Europese comfortfood, totaal veggie en yummie!
|