Veel noten op onze zang
En terecht! Als flexitariër, als experimenterend of volleerd vegetariër, als toevallige aanhangige van #dagenzondervlees is het maar normaal dat je veel noten op je zang zou hebben. Dagen zonder vlees moeten lekker, spannend en gezond zijn. Dat is toch wel het minste...
We hebben bij het begin van het experiment al gezegd dat velen 'dat gedoe' met noten en zaden er nét iets teveel aan vinden. De eerste horde hebben we jullie laten nemen met onopvallende recepten, zoals pesto. Met pijnboompitten... daar zijn jullie mooi ingetrapt, want technisch gezien zijn dat helemaal geen noten, natuurlijk (de naam zegt het zelf: pitten). Toch zijn ze in de 'perceptie' noten. Net zoals de pinda's op het plaatje hierboven - dat zijn eigenlijk peulen. Hoewel die dan weer aardnoten heten, om de verwarring compleet te maken, en eveneens in de perceptie doorgaan als noten. We geven hier geen recept met aardnoten (die eten we al zo vaak gedachtenloos op café) en raden je eerder als sexy en evenwichtige toevoeging aan je maaltijd een experiment aan met pecans, amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten. En dan bedoelen we steeds niet geroosterde of niet gezouten of gesuikerde versies.
Noten bevatten veel meervoudige onverzadigde vetzuren, de Omega-3 gezonde vetten! In noten zit ongeveer 16 gram eiwitten per 100 gram, qua calorieën moet je rekenen op zon zeshonderd tot zevenhonderd per honderd gram. Goed nieuws: noten hebben nauwelijks cholesterol, ze bevatten ongeveer vijf gram voedingsvezels per honderd gram. Daarmee heb je meteen vijftien procent van de hoeveelheid vezels binnen die je dagelijks nodig hebt. Noten bevatten meestal veel vitamine B en E.
Twee belangrijke dingen maken je het veel makkelijker om noten en zaden of pitten toe te voegen aan je maaltijden zonder vlees. De eerste is : weken. De uitdrukking in het Nederlands is : boontjes in de week leggen - maar noten zijn driedubbel zo goed als je ze eerst een nachtje weekt. Ze worden zachter en dus makkelijker om te eten, ze winnen énorm aan smaak, en ze verliezen hun enzymenlaagje en fytinezuur dat bij sommige mensen voor darmprobleempjes kan zorgen. Echt goede redenen dus om iets te doen waar je waarschijnlijk nog nooit een moment bij had stilgestaan: weken! De tweede is: fijnhakken en gebruiken zoals crumble, of laten we zeggen een niet-zoete brésilienne :) . Dit zijn twee gouden tips die je houding tegenover noten voorgoed zullen wijzigen. Probeer!
Recept : hartige A-A salade (appel-amandel)
nodig: 12 kleine onbespoten appeltjes (geen zure); 100 g blanke geweekte amandelen, grof gehakt; 2 eetlepels notenolie; 1 citroen; zout; evt. 4 eetlepel tarwekiemen
Snij de appels met schil en al in kleine kubusjes (nicer-dicer!). Doe ze in de slakom waarin je ze zal opdienen en schep er de grof gehakte amandelen onder, het sap van de citroen en OOK de geraspte schil van diezelfde citroen, en de notenolie. Niet cheaten door een andere olie de nemen, de subtiele smaak van notenolie is hier essentieel. Indien je tarwekiemen wil toevoegen, ook die erin doen. En nu komt het verrassende: snuifje ZOUT erbij, niet te zuinig. Smaakbommetje!
Recept : crumble on top
nodig:75 g blanke hazelnoten (zonder bruin vliesje); 75 g pecannoten; 75 g blanke amandelen; 60 g bloem; 60 g boter; kaneel; nootmuskaat; zwarte peper; zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle noten in een sterke blender en hak ze zo fijn of grof als je ze graag hebt.
Meng alle ingrediënten dooreen tot je een kruimelig deeg verkrijgt. Verdeel het crumble-deeg over de ovenschotel die je ermee gaat verrijken. Bijvoorbeeld over een witte kool-aardappelschotel. Bijvoorbeeld over een gemengde groenteschotel. Bijvoorbeeld over een witloofgratin. Probeer! Er zijn weinig combinaties waarbij dit géén toegevoegde waarde zal zijn.
Plaats gedurende 25 tot 30 minuten in de oven en bak tot de crumble een mooie geelbruine kleur heeft.
toegift: een tweede soort notencrumble "voor ergens bovenop": gehakte geweekte walnoten; Parmezaanse kaas, gedroogde tijm; boter, havervlokken, zwarte peper en zout.
|