Ik zag twee beren...
broodjes smeren. wàt smeer je eigenlijk op een vleesloos broodje?
Wie af en toe een paté mist, krijgt hier enkele tips om zelf smeersels en heuse paté te maken. Of wat dacht je van een prachtige kleurrijke terrine met groenten?
Recept: Linzen-champignonpaté
nodig: (voor een broodblik van 1,5 l inhoud) 50g champignons in ongeveer even dikke plakjes gesneden; 250 g linzen; 2 rode uien, 2 tomaten in kleine blokjes gesneden; 1 lauierblad; 1 teentje fijngehakt knoflook; 2 eetlepels olijfolie; 2 losgeklopte eieren; 200g geraspte kaas; 100 g havervlokken; 2 eetlepels fijngehakte peterselie; 1 takje verse tijm, zwarte peper, zout.
Doe de linzen met het lauierblad in driekwart liter water aan de kook. Laat ze een half uur minstens zachtjes koken. Snij intussen de ui fijn en fruit hem mooi goudkleurig in de olie. Verwarm intussen ook de oven al voor op 200° C.
In een grote kom gaan de afgegoten linzen, champignons, eieren, kaas, en tomaten bij elkaar. Goed door elkaar mengen. In 2e fase gaan de havervlokken erbij , de peterselie en de kruiden. Weer goed mengen. Beboter het broodblik en giet het mengsel erin.Zet in het midden van de oven en laat 45 minuten bakken. Pas afgekoeld uit het blik halen.
Een heerlijke paté, zowel warm als koud, zowel op de boterham als in plakken met een groene salade.
Recept 2: Terrine van groene asperges met tartaarsaus
nodig: 2 bussels groene asperges; 1 l groentebouillon; 12 g agar-agar; 20 cl sojaroom; tartaarsaus.
Kook de asperges in de groentenbouillon beetgaar. Afgieten, afspoelen met koud water, afkoelen. Pas op, de bouillon bijhouden, want hier gaan we de agar-agar doorheen roeren en samen opnieuw opkoken, ong 10 min tot de agar-agar opgelost is.
De asperges in een kleine beklede cakevorm leggen, de bouillon op kruidigheid controleren en over de asperges gieten.
Afdekken en in de koeling zetten. serveren in plakken, met de tartaarsaus
|