Internationaal Jaar van de Peul
Toen we dat als krantenkop zagen staan, met subtitel "uitgeroepen door de Verenigde Naties", waren we er zeker van dat het zou gaan om het jaar van de Peul-volkeren. Maar niets was minder waar: 2016 werd offcieel het Jaar van de Peul(vruchten).
Peulvruchten zijn met hun hoge eiwitgehalte perfecte vleesvervangers. Ze zijn ook lekker en gevarieerd, er bestaan heel wat soorten. Peulvruchten zijn de zaden die uit een peul komen en die gedroogd worden. In tegenstelling tot de peulvormen (sperziebonen, snijbonen, mange-tout, ...) rekenen we ze als peulvruchten en niet als groenten, Ze bevatten geen vitamine C, wel B. Peulvruchten eet je niet rauw, het koken moet hun schadelijke stof fasine neutraliseren.
Algemene tip: voeg bij bereidingen met peulvrachten het zout altijd pas op het eind van het kookproces toe, want zout vertraagt de kooktijd (en die is bij sommige peulvruchten al flink lang).
recept : vegetarische tsjolent (joodse bonenstoofpot)
nodig: 1 kopje rode nierbonen; 1/2 kopje ogenbonen (black eyed peas); 1/2 kopje gort; 2 grote aardapelen in kubusjes gesneden; 1 zoete aardappel (idem); 1 grote rode ui, grof gehakt; 1 teen knoflook (fijngehakt); mini-blikje geconcentreerde tomaat; 1/4 kopje soyasaus; 1/4 kopje bruine rietsuiker; 1 snuifje lookpoeder; 2 theelepels paprikapoeder; 2 theelepels verse zwarte peper; 1 eetlepel zout; zoveel water als nodig om alles onder te zetten (indicatie: 5 kopjes)
Doe de nierbonen en black eyed peas samen met de gort, aardappelen, zoete aardappel, ui, look, de kruiden, de sausen, de suiker en het water samen is een grote sudderpot. Laat 2 uur normaal koken, zet het vuur dan op laag en laat het verder zo een hele nacht slow-cooken tot een heerlijke malse en geurige stoofpot voor de zaterdagmiddag (dit was traditioneel in de joodse keuken een maaltijd voor op shabbat, 's middags).
*****Toch ook even een eerbetoon aan die andere Peul! Peulvolk is een etnische groep in de Sahelzone, ze waren het grootste nomadenvolk van West-Afrika.
ziehier enkele van hun recepten : Chakri - Nyirri
|