Linzen Linzen zijn 'berucht' geworden door het verhaal van Esau die zijn eerstgeboorterecht verkocht aan Jacob voor een bord linzensoep. Eens was Jakob aan het koken toen Esau uitgeput thuiskwam van de jacht. Gauw, geef me wat van dat rode dat je daar kookt, ik ben doodmoe, zei Esau tegen Jakob. Pas als jij me je eerstgeboorterecht verkoopt, antwoordde Jakob. En Esau dééd het. Dat moet wreed lekkere linzensoep geweest zijn !
Linzen waren toen en nu nog in het Nabije Oosten een populair product, al komen ze waarschijnlijk niet oorspronkelijk daar vandaan maar uit West-Azië. Rond de Middellandse Zee zie je vooral grootzadige linzen, in hooglanden zoals bv Afghanistan eerder kleinzerige linzen. En ze zijn er ook in allerlei kleuren. Als ze in een recept spreken over linzen, hoe weet je dan wélke ? Wel meestal staat het erbij. Maar dan nog is er interpretatieverschil - hetgeen de voor de ene rode linzen zijn, daarvan zegt de ander 'hoezo, dit zijn toch eerder bruine linzen?' - Beslis zelf, er kan niets fundamenteels mis gaan door het nemen van een andere soort. Let wel op: de 'gespleten' fel oranje linzen zijn geschikt voor soepen waarin ze 'wegkomen', maar niet voor een linzenschotel waarin je de consistentie van de peulvrucht nog wil zien of tussen je tanden voelen.
Linzen hebben hoge voedingswaarde en zijn gebruiksvriendelijk, aangezien ze (in tegenstelling tot veel andere peulvruchten) niet geweekt hoeven te worden.
Recept: Egyptische linzensoep
nodig: 100 g gedroogde linzen (rode); 2 middelgrote rode uien; 5 tomaten; 1 courgette; 1 teentje knoflook; 1 scheut olijfolie; 1 theelepel komijn; blokje groentebouillon; enkele partjes limoen
Doe de linzen in een soeppot en breng aan de kook met ruim water. Snij 1 ui en de tomaten doormidden. Snij de courgette in blokjes. Doe al de groenten en knoflook in de soeppot. Kook tot de velletjes van de tomaten boven komen drijven en schep ze eruit. Pureer het geheel. De consistentie moet die zijn van superdikke tomatensoep. Snipper de tweede ui en fruit (glazig, niet bruin) in de olijfolie. Voeg vervolgens de ui, komijn, zout en het bouillonblokje toe. aan de soep. Doorwarmen tot het blokje opgelost is. Serveer de soep met partje limoen ernaast.
Een andere versie linzensoep :
nodig: 1 rode ui (fijngesnipperd); 1 eetlepel olijfolie; 1/2 theelepel komijnpoeder; 1/2 theelepel korianderpoeder; 2 teentjes fijngehakte knoflook; 1 l groentebouillon (evt. van een blokje); 250 g rood-bruine linzen; zout; eventueel 250 g spinazie, jonge zuring of postelein
Fruit in een ruime pan de ui met de komijn en de koriander in de olijfolie. Laat op het laatst de knoflook even meebakken. Voeg de linzen en de bouillon toe. Breng de soep onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn maar nog hun textuur hebben behouden. Voeg eventueel 5 minuten voor het opdienen de spinazie, zuring of postelein toe.
|