Supervoedsel
We proberen je mee te nemen op een zoektocht naar manieren om op de #dagenzondervlees spannende ontdekkingen te doen. Vandaag: superfoods. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, wat willen ze ? (dit is een grapje!)
Maar ernstig: je hoort er zoveel over, maar echte info? Ok die krijg je hier.
Superfoods zijn eetbare stoffen met een grote hoeveelheid bouwstenen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Zo is cacaopoeder rijk aan mineralen en zitten er in tarwegraspoeder veel vitaminen en magnesium. Ook groenten die we vroeger als 'gewoon' wegschreven, blijken nu ineens 'super' eigenschappen te bezitten. Zo bijvoorbeeld broccoli en boerenkool. En frambozen en blauwe bessen bij het fruit.
Natuurlijk zijn er ook superfoods waar we vroeger nog nooit van hadden gehoord. Gojibessen, acaibessen, hennepzaad, tarwegras, chiazaad -allemaal de laatste paar jaar ineens opgedoeken, allemaal superfoods.
En dan zijn er nog de producten die we beschouwden als behorend tot de exotische keuken, maar die nu via hun super-eigenschappen mainstream worden, zoals kokosolie.
Allemaal heel hip, maar hoe 'integreer' ik zo'n superfoods in mijn gewone keuken, en welke superfood past in welk recept?
Het makkelijkst is om de superfoods te beschouwen als 'toevoegingen', opsmukkingen of boosters van je gewone recepten. Pimp je smoothie met een flinke lepel chiazaadjes of een klein lepeltje rauwe cacaopoeder. Je sladressing kan je eens met hennepzaadolie maken, dat is meteen een heel ander smaakje ook. Alles wat je bakt, wokt of frituurt kan je in 't vervolg wel eens in kokosolie proberen.
De nieuwe besjes (acai, goji) gaan waar andere besjes hen ooit al zijn voorgegaan - moeilijk is dat niet! Wil je ze herkenbaar hebben, als bewijs van jouw nieuwe hipheid met die superfoods, voeg ze dan toe aan je salade, smoothie, yoghurt of gewoon als tussendoortje. Er zijn oneindig veel dingen die je met de 'nieuwe' superfoods in 'oude' recepten kan doen. Bessen en noten voor taartvullingen bijvoorbeeld, of bij roomijs of pudding. Geweldige manier om die snoepertjes toch wat extra voordelen van die super mineralen, vitaminen of antioxidanten te laten innemen!
Recept: in plaats van rijstpap: Quinoa en hennep-pap
nodig: 1 kopje quinoa; ½ kopje hennepzaad; ½ kopje gojibessen; 1 kopje fijngeraspte kokos; 1 kopje rijsmelk; 3 kopjes water; ½ theelepel kaneel; ahornsiroop (Maple Syrup) of anders toch maar je vertrouwde bruine suiker of kandijsiroop :)
Meng de quinoa en hennep zaden in een pan, voeg het water toe en zet op een matig vuur gedurende 5-10 minuten, blijf roeren, voeg meer water toe als het nodig is. Voeg gojibessen toe tijdens het koken.
Dan de rijstmelk erbij, en zachtjes koken tot genoeg is ingedikt. Voeg de laatste minuut de kaneel en kokos toe. Doe er rijkelijk wat siroop bij in je eigen bord of kommetje.
|