Vegetariërs zijn nu hipsters
Hipsters zijn onder meer bekend om hun ironische mode-statements en het bezit van minstens één blog. Ze zijn vooral cool, en iets dat populair wordt verliest zijn cool, dus zij zoeken steeds nieuwe trends om te volgen of merken om te kopen. De hipster is ook de nieuwe Foodie. De hipster is eigenlijk niet zo hip als het over eten gaat, want neemt eten misschien nét iets te serieus. Driekwart van hun foto's op Instagram gaan over eten.
Zoals in ieder subcultuur is er inderdaad een eigenlijk voedsel-ideaal verbonden aan het hipster-schap. Artisanaal, vergeten groenten, slow food, veggie of minstens van koeien die een naam hadden, collectief aankopen, volkstuintje hebben of bij de boer zelf gaan plukken. En niet te vergeten: een hipster koopt geen muesli maar maakt die zelf. Misschien moeten we zeggen 'assembleert' die zelf, want hoe maak je als normale sterveling muesli 'from scratch' :)
Het zijn hipsters die de hele food-truck rage veroorzaakten, onder het motto 'slow food, fast opgediend'. Zij haalden oma's steriliseerketel van de zolder en leggen zelf augurkjes op en maken pickles. Hun overschot aan bokaaltjes is verantwoordelijk voor de trend om alles van cocktails tot slaatjes in een bokaal op tafel te brengen. Hipsters houden daarnaast ook van voedsel met een schattigheidsgehalte : cupcakes, donuts, yogi-thee met foute dubbele naam 'chai-tea' en coffeeshops waar geen enkele stoel dezelfde is, restaurantjes die tegelijk ook groentenwinkel zijn, etc. etc. Zij hebben daar ook veel geld voor veil. Hipsters zijn fashionistas maar dan politiek correct :) In hun garage staat geen auto, in hun garage proberen ze zelf bier te stoken...
recepten voor chutneys en pickles: (en dan zul je zeggen, waar eet een vegetarische hipster dat dan bij? Bij harde kazen bijvoorbeeld, yummie! Of bij curries en rijstgerechten. Mee tussen een wrap gedraaid. In plaats van katchup op een broodje. Op een veggie-dog. En zo kunnen we voortgaan...
Mangochutney met roze peperbesjes
nodig: 3 mango's (samen ong.800 g vruchtvlees); 100 g lange (milde) chilipepers; 20 g verse gember; 100 ml appelazijn; 200 g rietsuiker; 1 plukje saffraandraadjes (geen poeder!); 1 flinke eetlepel roze peperkorrels
Schil de mango's. Snij het vruchtvlees los van de kern en snij het dan in kubusjes. Snij de chilipepers open en schraap er het zaad uit. Snij ze vervolgens in dunne ringetjes. Schil de gember en knijp het vruchtvlees door een knoflookpers. Meng alles onder elkaar.
Giet de appelazijn met de rietsuiker in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Laat 3 minuten sudderen en voeg dan het fruitmengsel toe. Strooi de saffraan en roze peperkorrels erover en laat 20 à 30 minuten sudderen.
Verdeel de warme mangochutney over bokaaltjes en sluit die meteen af. Beheers je en laat de lekkernijen nog zeker een maand op bokaal 'trekken'.
|