Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    03-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.#dagenzondervlees dag 23 Geen geitenwollensokken-dieet
    Geen geitenwollensokken-dieet
    Het is nog niet ZO lang geleden dat vegetarisch verward werd met macrobiotisch. Eveneens kon je er zeker van zijn dat als je uit de kast kwam als vegetariër, iedereen je meteen ook wel wegklasseerde als zo'n geitenwollensokken-type. En dat was niet positief. In geen enkel woordenboek. Wij sloegen er voor u even het "Groot scheldwoordenboek" op na, dit zegt als volgt: geiten(haren)wollen sok, geitenwollensokker, geitenwollensokkendrager, geitenwollensokkenridder: naïef, halfzacht persoon; linkse idealist; wereldvreemde hervormer die zich kenmerkt door afwijkende kleding, klompen of wollen sokken. Muziek uit de jaren zestig wordt wel eens denigrerend geitenwollensokkenmuziek genoemd. De geestelijke vader van deze benaming is waarschijnlijk Gerrit de Jager, tekenaar van de populaire Nederlandse strip De familie Doorzon, die deze spottende benaming regelmatig gebruikt voor figuren uit de zachte sector, zoals Emiel, geitenwollensokkenagoog, in Doorzon 3.

    Conclusie, hedentendage is er niks geitenwollensokken-achtigs meer aan geen of minder vlees eten. De test werd gedaan: welke woorden komen bij u op bij het horen van het woord 'vegetariër', en de geitenwollensokken bleven in de wasmand. Geitenkaas, daarentegen, figureert redelijk prominent is het lijstje woorden dat geassocieerd wordt met een vlees-arm regime.  Het is waar, het is een dankbaar product in de vegetarische keuken. Maar soms worden er ook wel haast mythische eigenschappen aan toegekend - hoé terecht is dat ?

    Geitenkaas is witter van kleur dan kaas gemaakt van koeienmelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A. Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk waardoor mensen met een lactose-intolerantie vaak wel geitenmelkproducten kunnen eten. De vetzuurmoleculen (rode bloedcellen) in geitenmelk zijn kleiner dan die in koeienmelk, waardoor geitenkaas lichter verteerbaar is, en daardoor geschikter voor zuigelingen en mensen met spijsverteringsstoornissen. Tot zover het klassieke reclamespotje voor geitenkaas.

    Enkele komma's en punten: wat cholesterol betreft, zijn geitenkaas en gewone kaas totaal vergelijkbaar, euh, geitenmelk heeft zelfs iets meer cholesterol dan koemelk. Maar we weten inmiddels wel dat het voedingscholesterol nauwelijks een invloed op cholesterolgehalte van het bloed. Dit gehalte komt immers voort uit de hoeveelheid verzadigde vetten in het voedingsmiddel. Ook op dat vlak is er quasi geen verschil tussen koemelk en geitenmelk. Geitenkaas doet het op dit vlak een beetje beter dan gewone kaas (hoewel slechter dan magere kaas van 20+),  en schapenkaas en koekaas zitten op exact hetzelfde niveau. Voor het 'magerte'-gehalte hoef je dus niet naar geitenkaas te grijpen, dat is een fabeltje. 

    Ook het idee dat geiten- of schapenproducten meer vitamines en mineralen bevatten, hoort tot datzelfde rijk der fabelen. Geitenmelk bevat zelfs iets minder calcium dan volle en halfvolle melk, en veel minder dan magere melk. Alleen wat vitamine A-activiteit betreft (zoals eerder uitgelegd), scoort het hoger dan koemelk.

    Dat mensen die allergisch zijn voor koemelk, wel schapen- en geitenmelk verdragen, is slechts gedeeltelijk waar. Koemelkallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de melk. Aangezien melk veel verschillende eiwitten bevat, kunnen verschillende eiwitten allergie veroorzaken. Het is niet te voorspellen tegen welke eiwitten de allergie optreed. Een aantal van die eiwitten komen ook voor in geiten- en schapenmelk. Alles hangt er dus van af aan welke eiwitten men allergisch is. Lactoseintolerantie is iets heel anders. Dat is het onvermogen om lactose, het voornaamste koolhydraat uit melk, te verteren. De oorzaak is een gebrek of tekort aan het enzym lactase in de dunne darm. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, kramp, opgeblazen gevoel, flatulentie en diarree. Lactose zit evengoed in schapen- en geitenmelk.

    Zo, dit was de naakte waarheid over geitenmelk en - kaas. Maar heerlijk is het wel. Tijd voor een ongewoon recept.

    Recept: Geroosterde bloemkool met een saus van geitenkaas en vanille

    nodig: 1 hele bloemkool; 750 g geitenkaas zonder rand (losgeprakt); 200 g slagroom; 2 dl halfvette melk; zout en zwarte peper; zonnebloemolie; ½ vanillestokje

    De oven voorverwarmen. Verdeel de bloemkool in vier. Leg ze in gezouten kokend water, laat 5 minuten daarin sudderen. Dan heel goed laten uitlekken en overbrengen naar een bakschaal. Bestrijken met de zonnebloemolie (dit keer eens géén olijfolie, die gaat minder goed samen met de vanille), kruiden met zwarte peper en zout. Op 180° C ongeveer 10 minuten in de oven laten.

    Intussen het halve vanillestokje splijten en er de pitjes uitschrapen. Voeg zowel de zwarte vanille stipjes als de uitgeschraapte vanillestok toe aan een pan waar de room en de melk in gegoten werden. Breng aan de kook en haal er dan het legen vanillestokje uit. Zet op zeer laag pitje om aanbranden te voorkomen. Met een ballonvormige handklopper meng je er de geprakte geitenkaas onder, blijven roeren tot er een mooie romige saus ontstaan is. Even proeven, eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout. Ieder krijgt een kwart bloemkool als een spie op z'n bord, met de heerlijke saus eroverheen gedrapeerd.

    Een aardappel in de schil en een knapperig slaatje zijn een goed idee bij deze bloemkool.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs