Je lichaam geeft zelf aan wat het wil. Een lekker slaatje, een koude gazpacho soep - hmmm, we snekken ernaar in augustus. In december zegt het ons veel minder. Een stevige hutsepot met veel mosterd dat zien we 'vanzelf' toch wel als winterkost, heb jij dat al eens op 21 juli op het menu gezet? Voeding verteren zou, idealiter, niet al te veel lichaamsenergie moeten kosten, dus eet waar je lijf om vraagt: lekker warm in de winter, lekker verfrissend in de zomer.
De seizoenen een beetje volgen houdt je darmflora op orde, vanzelf en afwisselend.
Je smaak vervlakt als je iets continu eet. Okee, één ding is niet te evenaren uit verre streken (die uit Braziliê zijn wel wit en dik, maar ook veel te zoet!): de Belgische witte asperges. We weten allemaal hoe we uitkijken naar de eerste asperges. En omdat we weten dat ze er maar een maand zijn, eten we ze zo vaak in die korte periode, dat we, eerlijk waar, ze toch wel beu zijn nà 'het seizoen'. Met aardbeien hebben we dat gevoel verloren van echt uit te uitken naar de eersten, een smaakexplosie te ervaren bij die primeurs... Want ze zijn er àltijd, en we appreciëren ze minder. Omdat lokale seizoensproducten in ideale omstandigheden worden geteeld en niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog een lange reis moeten afleggen, hebben ze meestal ook meer smaak. Winterse tomaten, zegt men wel eens, daar proef je de zon niet in ... Een betere smaak voor minder geld is misschien de béste reden om voor seizoensproducten te kiezen.
Het is goed voor de portemonnee want, bijvoorbeeld, bloemkolen zijn duur in de winter(het is in onze contreien een zomergroente) en pompoen en echter winterkool is goedkoop in de winter. Verdiep je een beetje in de seizoensgroenten en je weet nog voordat je gaat winkelen welke groenten je kunt kopen om te besparen en aan welke je handenvol geld kwijt kunt.
Recept: Nonchalant winterboeket met geitenkaas en noten
nodig: 250 g aardperen; 250 g raapjes; 250 g pompoen of zoete aardappelen; 250 koolrabi; 2 grote rode uien; 2 winterappels (in partjes snijden met schil eraan en besprenkelen met citroensap); 2 hele teentjes knoflook (gekneusd); 3 takjes rozemarijn; 150 g gemengde noten (grofgehakt); 250 g geitenkaas (in schijfjes gesneden, met korst eraan); 2 eetlepels sterksmakende honing; 2 eetlepels olijfolie; peper en zout, balsamico
Verwarm de oven voor 200 °C of gasovenstand 6. Schil al de groenten en snij ze in quasi even grote stukken. Stoom of kook ze beetgaar, NIET slap, in circa 10 minuten. Giet ze af en laat uitlekken. Dit voor-koken is belangrijk voor het welslagen!
Vet een ovenschaal in met olijfolie, leg alle voorgekookte groenten er kris-kras in, alsook de appelpartjes en de hele gekneusde knoflooktenen en de rozemarijntakjes. Verspreid de schijfjes geitenkaas onder de groenten. Even de pepermolen er nog over en met honing besprenkelen.
Dit gaat 15 minuten in de hete oven. Afwerken met een paar streepjes balsamico